hektor51 31.08.13, 08:27 Prawie jak nazistowska propaganda. Chyba się czasy pani pomyliły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wodnik64 Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pięk... 31.08.13, 08:42 Pamiętam te tramwaje,w dzieciństwie jeździłem nimi nie raz.Kursowały po Wrocławiu jeszcze w latach 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi 31.08.13, 08:43 hektor51 napisał: > Prawie jak nazistowska propaganda. Chyba się czasy pani pomyliły. A gdzie tu propaganda? Film reklamowy, zupełnie taki jak ten co ostatnio gazety zapowiadały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiker Film propagandą nie jest. IP: *.wroclaw.mm.pl 31.08.13, 08:52 Artykuł p. Maciejewskiej już tak. Dobrze było w tej III Rzeszy. Remontowane ulice, można jeździć rowerem. Nawet niebo było piękniejsze niż za Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyży ruj Re: Film propagandą nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 10:24 A skąd wiesz jak było w III Rzeszy przed wojną? Niemcom akurat żyło się dobrze, Breslau pięknie i harmonijnie się rozwijał, miasto było czyste, nowoczesne i przede wszystkim zadbane. Resztki tej świetności widzimy w niektórych niezniszczonych kwartałach Wrocławia. A cóż jest teraz? Jakieś szklane fallusy w bliskim centrum miasta, zaszczane arkady w reprezentacyjnej części miasta , koszmarne potworki architektoniczne jak Helios, parking na Szewskiej czy to coś na pl. Dominikańskim czyli w historycznej części Wrocławia. Brud , smród i ubóstwo !!! Ech, szkoda słów jak skutecznie zdegermanizowaliśmy Breslau. Nareszcie to miasto jak i cały Dolny Śląsk przywróciliśmy macierzy!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inns Wrocław był czysty i nowoczesny? IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.13, 15:21 Uwielbiam takie opinie znawców historii, którzy swoją wiedzę czerpią z fotek na wrastslaviae amici i albumów z przedrukami widokówek. Wrocław był najbardziej przeludnionym miastem Niemiec, z wielkimi dzielnicami biedy wokół Rynku, zagęszczonymi osiedlami typu Szczepin czy Nadodrze. Do tego ciepły, wilgotny klimat. Parę normalnych miejsc typu Wuwa czy dziś. Powstańców Sląskich to wyjątki. Do tego zakłady przemysłowe - molochy rodem z XIX wieku, brak nowoczesnych (jak na tamte czasy oczywiście) technologii. Ze szkół wyższych liczył się tylko Uniwerek, kultura i sport w skali kraju (tzn. Niemiec) - bez znaczenia. "Miasto było czyste, nowoczesne i przede wszystkim zadbane". Tak, na pocztówkach i w folderach dla turystów. Zupełnie jak teraz. A jeśli komuś się nie chce o tym prawdziwym Wrocławiu poczytać w fachowych opracowaniach - niech przynajmniej poogląda realistyczne ryciny i akwarele z tego okresu. Może przeżyć szok. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Wrocław był czysty i nowoczesny? 31.08.13, 15:53 Brawo. Zawsze to powtarzam, kiedy ludzie projektują sobie bajkowy, przedwojenny Wrocław. A prawda jest taka, że poza kilkoma dosłownie ulicami, czy budynkami nie było czego żałować. Paradoksalnie dzięki wojnie udało się wywalic z miasta dzielnice nędzy i budynki bez podwórek ze wspólnymi kiblami na piętrach. Udało się poszerzyć ulice - co teraz jest powoli niszczone. Miasto miało też szczęście, że przyszli tutaj Polacy. Niemcy po wojnie nie odbudowaliby zabytków, a przynajmniej nie tak dobrze jak my. Wystarczy popatrzeć na NRD, a nawet RFN - np, totalne olanie historycznej zabudowy w Kolonii. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maverick Re: Wrocław był czysty i nowoczesny? IP: 217.153.198.* 01.09.13, 03:38 No tak, przecież Drezno odbudowali całkiem do dupy. A my sobie takie ładne kwadraciaki walnęliśmy choćby na rynku w Legnicy. Albo w Nysie. Miodzio. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Wrocław był czysty i nowoczesny? 01.09.13, 21:47 Drezna w ogóle nie odbudowywali - poza Zwingerem. Dopiero teraz po zjednoczeniu budują"starówkę" od zera. Wszędzie za komuny postawiono bloki z wielkiej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszczany? 31.08.13, 15:52 Byłeś tam wtedy? czy wnioskujesz to z jakiś przedwojennych fotografii które chyba nie wydzielają zapachów? :) > Ech, szkoda słów jak skutecznie zdegermanizowaliśmy Breslau. Nareszcie to mias > to jak i cały Dolny Śląsk przywróciliśmy macierzy!!!!!!!!! Byłem ostatnio w Gdyni,. Gdańsku i Radomiu. Nie zauważyłem żeby te miasta to był cyt. "Brud , smród i ubóstwo !!!" a przecież to w 100% macierz. Może to Breslał pardon Wrocław ma problem? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza 31.08.13, 16:11 ciekawe ze ten debil nie wspomnial,ze Dolny Slask ma 12 tu Noblistow,wiecej niz dzisiejsza Polska.Taki byl ten Dolny Slask zacofany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giena Re: Wiem to z historii IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 16:24 A co Nobla przyznaje się miastom? Dostały Niemcy bo zaanektowali Żydów i dziś nawet nie można mówić że to Żydzi tylko Niemcy bo nosili się jak Niemcy i mówili w gwarowym niemieckim ...Dobrobyt wziął się dzięki temu że Szwaby okradły Francję i nawet nie wiedziały co robić z tą forsą.Znaczną część przeznaczyli na pałace śląskie ale część zainwestowali dobrze stąd te Noble i kolorowe filmy. Nie nakeży zapominać że po ulicach chodzą już umundurowani hitlerowcy! Nie należy zapominać ze z tych małych dzieci wkrótce wyrosną umundurowani członkowie HJ a później także członkowie SS i strażnicy w obozach gdzie trafią Ślązacy ich sąsiedzi. Fim u mnie wzbudza odrazę tak jak wszystko niemieckie ... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Wiem to z historii 31.08.13, 16:36 W Niemczech przed wojna pare procent spoleczenstwa to byli Zydzi a w Polsce 30% Czyli teoretycznie Polska musialy by miec do 1939 wiecej noblistow niz Niemcy.A nie miala.Miala mniej niz sam Slask.Glupie wykrety nic nie pomoga,chadziaj bedzie zawsze kojarzony z ukrainskim stepem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Wiem to z historii IP: *.starachowice.vectranet.pl 31.08.13, 17:58 30% Żydów w Polsce przedwojennej? No przesada. Ale z tymi Noblami to jest tak, że przez 125 lat nie było państwa polskiego, które inwestowałoby w polską naukę. Przez ten czas Polacy płacąc podatki łożyli na rozwój uniwersytetów niemieckich i rosyjskich. W 20 lat trudno nadrobić ponad 100 letnie zapóźnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Wiem to z historii 31.08.13, 20:52 Gość portalu: bolo napisał(a): > 30% Żydów w Polsce przedwojennej? No przesada. Ale z tymi Noblami to jest tak, > że przez 125 lat nie było państwa polskiego, które inwestowałoby w polską naukę > . Przez ten czas Polacy płacąc podatki łożyli na rozwój uniwersytetów niemiecki > ch i rosyjskich. W 20 lat trudno nadrobić ponad 100 letnie zapóźnienie. Pitolisz. Na tych uniwersytetach uczyli się wszyscy obywatele monarchii niemieckiej czy rosyjskiej. Także narodowości polskiej. Można było. Tylko nie było komu chcieć - bo społeczeństwo narodowości polskiej wolało się bawić w szlachciurów, zamiast brać się do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Wiem to z historii IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 12:49 tja... o ile w zaborze austriackim bylo jeszcze w miare ok i Polacy byli prawie rownouprawnieni to juz w rosyjskim a szczegolnie niemieckim sprawa przedstawiala sie zupelnie inaczej. Poza tym w tamtych czasach aby studiowac to trzeba bylo miec pieniadze a zabory byly po to by Polakow eksploatowac i okradac - czyli m.in. pozbawiac ich szans na edukacje, zabawe w nauke itp. itd... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Wiem to z historii 01.09.13, 14:11 Gość portalu: elo napisał(a): > tja... o ile w zaborze austriackim bylo jeszcze w miare ok i Polacy byli prawie > rownouprawnieni to juz w rosyjskim a szczegolnie niemieckim sprawa przedstawia > la sie zupelnie inaczej. Poza tym w tamtych czasach aby studiowac to trzeba byl > o miec pieniadze a zabory byly po to by Polakow eksploatowac i okradac - czyli > m.in. pozbawiac ich szans na edukacje, zabawe w nauke itp. itd... Bajki. Zabory zaistniały bo, istotnie, zaborcy widzieli w tym interes, ale Polaków jako takich mieli w d*pie i wcale im nie zależało na jakimś szczególnym wyniszczaniu. Ziemie polskie były częściami zupełnie zwyczajnie funkcjonujących monarchii tamtych czasów. A poddani narodowości polskiej funkcjonowali najzupełniej normalnie, w szczególności jeżeli chodzi o zarabianie pieniędzy - które potem mogli przeznaczać na edukację. Tylko że nie odczuwali takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 46rtg Re: Wiem to z historii IP: *.e-wro.net.pl 01.09.13, 14:25 A poddani narodowości polskiej funkcjonowali najzupełni > ej normalnie, w szczególności jeżeli chodzi o zarabianie pieniędzy - które pote > m mogli przeznaczać na edukację. Tylko że nie odczuwali takiej potrzeby. 45rtg, jesteś może Żydem albo/i komunistą? Jedź np. na ściane wschodnią i pytaj się ludzi dlaczego nie odczuwają potrzeby kształcenia się na Oxfordzie lub Yale i dlaczego nie odkładają pieniędzy na kształcenie swoich dzieci. Jak będą mówić, że od zawsze bardzo mało zarabiali, to ty mów im , że to tylko ich wina, bo rząd stara się cały czas, a oni pracując od świtu do nocy nie starają się tak jak rząd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trr Re: Wiem to z historii IP: 2.31.125.* 01.09.13, 17:36 Piszesz totalne bajki. Polacy byli znienawidzeni w zaborze Pruskim i władze tego zaboru wielokrotnie prowadziły kampanie na rzecz redukcji ich liczby.Patrz Komisja Kolonizacyjna czy tez wystapienie Bismarcka w ktorym mowil ze Polakow trzeba "austrotten"(wyniszczyc). Zabory tez nie byly normalna czescia panstw zaborczych-przez dlugi czas byly administracyjnie odrebne z innym ustawodawstwem i regulacjami prawnymi. Co do edukacji to również pudło-w zaborze Pruskim Polacy wielokrotnie próbowali utworzyć uniwersytet Poznański co spotkało się odmowną reakcją władz pruskich. Podobne perypetie przechodził Uniwersytet Warszawski. Polecam na przyszłość coś przeczytać zanim się napisze tak nieprawdziwe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare słodkie, naprawde wiesz to z historii? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.13, 18:23 "Polacy byli znienawidzeni w Zaborze Pruskim" - lepszego dowcipu od lat nie słyszałem. A przez kogo byli znienawidzeni? Stanowili tam 80% ludności. I to sie Prusakom nie podobało i robili wszystko, aby ich wyniszczyć (zniemczyć). graff v. Bismarck powiedział: (cyt. z pamięci, dawno czytałem Geschichte Preussens v. Thaddena): lubie ten naród, jednak dla Niemiec lepiej będzie, aby go nie było". Zabory były jak najbardziej częśca państw zaborczych i dotyczy to Prus ora Austrii. Rosji dopiero po 1863 roku........... PS. Slask Dolny to nie był nigdy zabór, jakby co................ Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Wiem to z historii 01.09.13, 22:26 Gość portalu: Trr napisał(a): > Piszesz totalne bajki. > Polacy byli znienawidzeni w zaborze Pruskim i władze tego zaboru wielokrotnie p > rowadziły kampanie na rzecz redukcji ich liczby.Patrz Komisja Kolonizacyjna czy > tez wystapienie Bismarcka w ktorym mowil ze Polakow trzeba "austrotten"(wynisz > czyc). A podstawy do tego miał takie, że ludność polska gospodarowała znacznie marniej od ludności niemieckiej. A Bismarck chciał żeby mu Niemcy rosły w siłę :-> a nie wlokły za sobą zacofanych peryferiów. > Zabory tez nie byly normalna czescia panstw zaborczych-przez dlugi czas byly ad > ministracyjnie odrebne z innym ustawodawstwem i regulacjami prawnymi. I w ustroju feudalnym było to najzupełniej normalne, bo państwa feudalne składały się z wielu różnych księstw, państewek, miast i innych jeszcze jednostek administracyjnych, w których prawa wcale nie musiały być identyczne. Wspólne prawodawstwo dla całego kraju to stosunkowo nowy pomysł (a i teraz masz na przykład SSE w których działają inne przepisy podatkowe dla firm). > Co do edukacji to również pudło-w zaborze Pruskim Polacy wielokrotnie próbowali > utworzyć uniwersytet Poznański co spotkało się odmowną reakcją władz pruskich. > Podobne perypetie przechodził Uniwersytet Warszawski. Mogli sobie pojechać studiować gdzie indziej. Utworzenie uniwersytetu to ruch w dużym stopniu polityczny, przynajmniej w tamtych realiach. Nie ma dziwnych że administracja nie chciała mieć na głowie instytucji z założenia służącej do podkopywania jej. > Polecam na przyszłość coś przeczytać zanim się napisze tak nieprawdziwe informa > cje. Świetny pomysł. Zastosuj się do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: Wiem to z historii IP: *.142.141.206.static.telsat.wroc.pl 01.09.13, 19:00 Polska gospodarka opierała się na folwarku, czyli wyzysku na cudzej pracy; Polacy z Polaków robili niewolników. Poza kilkoma dużymi miastami- i to z zasady centrach miast- nie mamy się czym pochwalić, nasz kraj jest zapyziały, panuje tutaj nieład architektoniczny, reklamy szpecą miasta, a mury budynków po-bazgrane przez idiotów. My i nobliści! Od Cepa i siekiery. Wrocław ma to szczęście, że tutaj kilkaset lat gospodarowali nieco mądrzejsi ludzie i nieszczęście, że został zburzony przez nazistów i Sowietów. Każdy spostrzegawczy człowiek zauważy niektóre osiedla z parkami, boiskami i infrastrukturą, która niekoniecznie dobrze służy- a powinna- mieszkańcom tego miasta. I niestety, te parki, ulice, obiekty itd. nie zostały zbudowane przez naszych rodaków. Mentalnie, spora część naszego społeczeństwa, jest na poziomie chłopa pańszczyźnianego i plebana. Wiara w cuda w XXI w. i głoszona przez parlamentarzystów jest przykrym zestawieniem naszej szlacheckiej krwi i narodu wybranego. Do miast Europy Zachodniej czy południowej nie dojdziemy za 300 lat. Dla przykładu podam kraj i ludzi od których możemy się wielu rzeczy nauczyć- Czechy. Wszystko na poziomie europejskim. Kultura gastronomiczna, hotelarska, kolej, drogi i wiele innych dziedzin dla nas do naśladowania, o piłce nożnej nie wspomnę; elewacje domów bez graffiti- dla estety poczucie spokoju i przyjemności. Możemy się podśmiewać z ich języka, Szwejka, ale cechy pragmatyzmu czy poszanowania prawa powinny być dla nas wzorcem. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Wiem to z historii 01.09.13, 21:49 "Do miast Europy Zachodniej czy południowej nie dojdziemy za 300 lat. " Bredzisz idioto. Proponuję trochę pojeżdzić po tej cudownej europie i pozbyć się dziwnych psich komlpeksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: Wiem to z historii IP: *.142.141.206.static.telsat.wroc.pl 01.09.13, 22:24 Ignorancie po Europie jeżdżę nie od dziś i powtórzę ci raz jeszcze: Polska jest szara i brzydka jak ty barani łbie Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Wiem to z historii 31.08.13, 20:54 Gość portalu: Giena napisał(a): > w gwarowym niemieckim ...Dobrobyt wziął się dzięki temu że Szwaby okradły Fran > cję i nawet nie wiedziały co robić z tą forsą.Znaczną część przeznaczyli na pał > ace śląskie ale część zainwestowali dobrze stąd te Noble i kolorowe filmy. Jaką Francję znowu okradli? Co Ci się uwidziało? > Nie nakeży zapominać że po ulicach chodzą już umundurowani hitlerowcy! Nie nale No straszne. Powinni chodzić nago. > ży zapominać ze z tych małych dzieci wkrótce wyrosną umundurowani członkowie HJ > a później także członkowie SS i strażnicy w obozach gdzie trafią Ślązacy ich s > ąsiedzi. Fim u mnie wzbudza odrazę tak jak wszystko niemieckie ... Ech, słoiku, słoiku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Wiem to z historii IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 12:51 gnojku - nie potrafisz dyskutowac to idz na mecz pokrzycz z kibolami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza IP: *.pools.arcor-ip.net 31.08.13, 16:53 Byłem ostatnio w Gdyni,. Gdańsku i Radomiu. Nie zauważyłem żeby te miasta to był cyt. "Brud , smród i ubóstwo !!!" a przecież to w 100% macierz. Może to Breslał pardon Wrocław ma problem? Gdansk czyja mialby byc macierza? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza 31.08.13, 20:56 corgan1 napisał: > Byłem ostatnio w Gdyni,. Gdańsku i Radomiu. Nie zauważyłem żeby te miasta to by > ł cyt. "Brud , smród i ubóstwo !!!" a przecież to w 100% macierz. Może to Bresl Gdynia istnieje jako zauważalne miast niecałe 100 lat. Słaba trochę macierz. O Danzigu to w ogóle szkoda gadać. Postaraj się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza IP: 2.31.125.* 31.08.13, 21:56 O Gdansku warto pamietac, stare Polskie miasto z liczebna populacja naszych rodakow, ktorzy mimo biegu historii nie zostali pozbawieni swojej tozszamosci. Ich walka o przetrwanie pod zaborem pruskim a potem nazistowskim jest przykladem niezwyklej szlachetnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza 31.08.13, 22:22 > Gdynia istnieje jako zauważalne miast niecałe 100 lat. Słaba trochę macierz. 100 lat wystarczy na ocenę. Miasto w 100% założone i zarządzanie przez Polaków. Skoro nie Gdynia to może Siedlce albo Płock? miasta które dobrze wyglądają (byłem, widziałem) i nie przypominają w żadnym razie polskiego "brudu, smrodu i ubóstwa". Może być? > O Danzigu to w ogóle szkoda gadać. Dlaczego? Przy okazji wyjaśnisz jeśli się da dlaczego DolnyŚląsk w wielu miejsacach wygląda tak jakby wojna skończyła się dopiero wczoraj a takie woj. świętokrzyskie albo podkarpackie które wg. Eurostatu są jednym z najuboższych regionów nie tylko w Polsce ale i Europie tak nie wyglądają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyży ruj Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 22:50 Jest takie stare polskie przyslowie ( jak powiedziałby porucznik Banaczek z pewnego amerykańskiego filmu): W dupie byłeś , gó... widziałeś. I tyle corgan w temacie !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 12:53 ryzy .... - morda w kubel i nie bulgotac - nie potrafisz dyskutowac bez obrazania interlokutora to won na stadion! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozioł Re: skąd wiesz że Wrocław ad 1939 nie był zaszcza IP: *.142.141.206.static.telsat.wroc.pl 01.09.13, 19:14 Wyjaśnię Ci. Gdyby zabrali Cię z kartofliska i wrzucili do centrum kierowania, w którym znajdowałyby się nowoczesne maszyny, a których nigdy nie widziałeś na oczy i nie potrafił byś obsługiwać, to co byś zrobił? Dlatego te miasta tak wyglądają. Nawiązując do Płocka i okolić, 2 lata temu wracałem z Mazur i widoku tych prymitywnych domostw oraz okolic jeszcze w życiu nie widziałem. Dolny Śląsk, pomimo biedy w niektórych regionach, jest najpiękniejszą krainą w Polsce, odwiedź Karkonosze, okolice Wrocławia, zobacz zamki i pałace, których jest najwięcej w Polsce. Dobre sobie, Płock i okolice są piękne, ale jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
stodola Eh.. maciejewska.. gdzie ty się chowałaś tyle lat 31.08.13, 20:46 Ten film krąży tu i tam od conajmniej 10 lat a ta, jak spóźniony zapłon w niewybuchu.. sensacja!!! piękne miasto roku pańskiego 1939... itd itp... czas się zająć odgrzewanymi bułeczkami kwiatkowskiego.... ... no ale wierszówka przeszła i jakaś fura szmalu na twoim koncie czeka już na podjęcie z bankomatu.. Teraz odkryj na nowo film kręcony w roku 1976, 1978, 1945.... będziesz miała na kolejne 3 weekendy... Później odkryjesz zapewne istnienie hydrala, fotopolski i kilku innych tego typu portali... i tak grosz do grosza.... Odpowiedz Link Zgłoś
hektor51 Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi 01.09.13, 09:45 To jest rocznica Września, wielkiej traumy naszego narodu. Jeżeli nie przeszkadza ci opisywanie przez tą pożal się Boże dziennikarkę jaki radosny i świąteczny był Wrocław (autorka zgodnie z nowomową GW nazywa go Breslau) i jak się cieszył ze zwycięstw na froncie wojny, to twoja sprawa. Mnie to przeszkadza. Co do propagandy, jak najbardziej jest to propaganda, ten film przypomina mi filmy z 1 maja czy 22 lipca w PRL. Miasta też były czyste i radosne, wypucowane jak trzeba, wszędzie powiewały flagi. W III Rzeszy wszystko było propagandą, także ten film. Poczytaj sobie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
hektor51 Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi 01.09.13, 09:48 To jest rocznica Września, wielkiej traumy naszego narodu. Jeżeli nie przeszkadza ci opisywanie przez tą pożal się Boże dziennikarkę jaki radosny i świąteczny był Wrocław (autorka zgodnie z nowomową GW nazywa go Breslau) i jak się cieszył ze zwycięstw na froncie wojny, to twoja sprawa. Mnie to przeszkadza. Co do propagandy, jak najbardziej jest to propaganda, ten film przypomina mi filmy z 1 maja czy 22 lipca w PRL. Miasta też były czyste i radosne, wypucowane jak trzeba, wszędzie powiewały flagi. W III Rzeszy wszystko było propagandą, także ten film. Poczytaj sobie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare w trzeciej rzeszy wszystko było propagandą? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.13, 12:08 rowniez prywatne filmy, kręcone na własne potrzeby? No, bez żartów............. Miasto Breslau wyglądało tak własnie. Inne miasta wyglądały podobnie. Też porównywalne polskie (ŁÓDŹ, POZNAŃ, LWÓW, KRAKÓW, BYDGOSZCZ), po drugiej stronie granicy............ Wystarczy poszukać i oglądnąć sobie stosowne filmy na You tubie. Czepiacie się p. Maciejewskiej, ponieważ zawsze musicie się czegoś czepiać. To miasto nazywało się do 1945 roku Breslau i miało 99% niemieckich mieszkańców. Było w trudnej sytuacji gospodarczej, ale w bardzo bogatych Niemczech........... Mieszkańcy przeżyli 1.09.1939 tak jak pokazuje ten film. Nakręcony przez ojca i syna.............. Miasto Breslau zostało zniszczone w 1945 roku prawie że doszczętnie, a pożniej niszczono je nadal i nieco odbudowywano. Okres rozwoju m. Wrocław w Polsce należy liczyć dopiero od 1989 roku. Wcześniej to były kpiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxa Re: w trzeciej rzeszy wszystko było propagandą? IP: 2.31.125.* 01.09.13, 12:13 " To > miasto nazywało się do 1945 roku Breslau i miało 99% niemieckich mieszkańców" Miasto miało różne nazwy, 99% Niemców nie miało w 1945-wtedy były już dziesiątki tysięcy Polaków sprowadzonych na roboty przymusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare trzymaj sie faktow, a nie bajek IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.13, 15:49 1. 1939 - 642.000 (Polaków jakies 5.000) 2. 01.01.1945 - 1.250.000 (Polakow - nie wiadomo, pewnie jakies 10.000, podobnie inne narodowości - Rosjanie, Ukraincy, Bialorusini, Francuzi, Belgowie etc...). Miasto uchodziło za tzw. schron przeciwlotniczy Rzeszy 3. 01. 02.1945 - jakieś 300.000, ponieważ po ruszeniu ofensywy sowieckiej niejaki hanke zaordynował natychmiastowa ewakuacje pieszą ludności zbędnej w trakcie obrony miasta........... Tragedia dla matek, dzieci, starców i chorych. W tym czasie robotników przymusowych i więźniów podobozów KL Gross Rosen było jakieś kilkadziesiąt (od. 20-30.000) tysięcy, jednak byli to ludzie różnej narodowości (nie tylko Polacy). Troche Polaków z tej grupy tu zostało po wojnie. Ci, którzy przybyli tu przed zniszczeniami, mówili, że to miasto do zakochania się........ 4. i teraz ciekawostka: po 1945 roku tzw. Polonia Wroclawska nie czuła sie tu za najlepiej, poniewaz mówili jakims takim dzwinym, szwabskim (?) jezykiem. Miasto nazywało się: Wrotislaa, ponieważ jego założycielem byl czeski ksiąze później Polacy przemienili nazwę na Wroclaw, po tym jak zdobyli miasto i prowincję na Czechach a potem mieszkało tu coraz wiecej Niemicow i z Wroclawia powstal Broclaw - Broslau - Breslau (takie są prawa językowe wynikające z różnic pomiędzy Niemieckim a Polskim). od 990 do 1335 miasto było polskie (choc od 1157 juz tylko formalnie). W 1335 roku Kazimierz "wielki" zrzekł się Wrocławia i Śląska na rzecz Królestwa Czech, po tum jak Czesi skłonili już wcześniej większość Piastów śląskich do hołdu na Koronę Czech. od 1335 do 1526 miasto było czeskie, z krótkim okresem przynależności do Węgier pod koniec XV w. od 1526 do 1742 należało do Habsburgów, jako, ze po 1526 Królestwo Czech stało się częścią własności habsburskich od 1742 do 1871 należało do Królestwa Prus od 1871 do 1945 byl pruska prowincją w obrębie Cesarstwa Niemieckiego i póżniej Rzeszy Riemieckiej Zywiol polski nie odgrywał tu nigdy wiodącej roli, jakkolwiek Polakow zyło to dość dużo (np. pólnocna strona miasta nazywała sie dlugi czas polską strona.....) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: trzymaj sie faktow, a nie bajek 01.09.13, 16:00 trzymaj się faktów, Wrocław nie został założony przez Wratysława. gród na ostrowie tumskim, który de facto można potraktować jako początek WROCŁAWIA został założony dużo wcześniej niż żył Wratysław przez lechickie plemię ŚLĘŻAN. Wratysław mógł co najwyżej ten gród umocnić, ale nigdy nie był jego założycielem. poza tym umarł około roku 920 a datowanie grodu na ostrowie tumskim jako WROCŁAWIA ma miejsce od 20 lat później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare a skad ty to wiesz? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.13, 16:10 Vrotislav (a nie Wratysław, ponieważ to Czech był) załozył to miasto w wieku IX. Co tu mieszasz Slezan do tego? To byli Slowianie i może tez jeszcze nieco Germanie........... Jak może kiedy - w co wątpię - ktoś opublikuje materiał z wykopalisk na Ostrowiu, to sie dowiesz, jak było naprawdę. Lechickie plemię Slężan.......... dobre sobie. Wybraź sobie, że w obrębie brodów na Odrze istnieje osadnictwo od jakichś ca 6000-7000 lat, nie mówiac o tym wczesniejszym. Jakby chcieć to może Wrocław istniał już za czasów pierwszych chłopów??? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: a skad ty to wiesz? 01.09.13, 16:41 z kroniki Thietmara, którą podczas studiów dogłębnie analizowałem i on w niej o tym pisze. to są źródła historyczne. Wratysław - to polska transkrypcja. datowanie Wrocławia jako grodu z nazwy rozpoczyna się w połowie X wieku- wtedy Wratysław już dawno nie żył, nie mógł być więc założycielem miasta, nie klep tu jakiś legend- bredni. po to mieszam Ślężan, że to oni byli założycielami grodu na Ostrowie Tumskim długo przed Wratysławem i to ich gród należy traktować jako początek Wrocławia. osadnictwo sprzed 7000 tysięcy nie założyło żadnego grodu- plemię Ślężan założyło. próbujesz dyskutować z historycznymi źródłami i faktami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare a oprocz taniej erysyk cos jeszcze potrafisz? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.13, 17:20 kronika Thiermara, ktora dogłebnie analizowałes, to jedynie drugorzedne zrodlo. Thietmar nie był przy wydarzeniach.......... A wiec, jako zrodło do historii Wrocławia jest ono drugorzędnym 9zwróc uwagę na jego inne opisy i kiedy on je spisywał). To po pierwsze primo. Po drugie - jak ktos opublikuje daty dendro z Ostrowa Tumskiego, to sie wowczas moze czegos dowiemy (wiesz, sciecie drzewa to jest fakt, a sciecie calej masy drzew na wały to mamy wtedy pewnosc, kto jak i kiedy). Zrodła piszą o Vrotislavie, wiec będziemy trzymac sie Vrotislava. Jak studiowałes takie rzeczy w trakcie studiow, to winiens to jednak wiedziec. Matematyka nie jest ci po drodze, "7000 tysiecy"! Dzisus Krais!!! Znowuz- historyczne zrodła? Kto cie uczyl na tych studiach, skoro takich prostych rzeczy nie wiesz, że dysponujemy jedynie nazwą plemienia. A nie wiadomo, co to za plemie, po jakiemu w nim mówiono. Wez takiego Tacyta, ktory opisuje Germanów z pogranicza germansko celtyckiego. I coze on pisze? Ano pisze, ze Celtowie czasem brali sobie na wodza germanskiego wojownika i bach!! z celtyckiego plemienia powstaje plemie germanskie. Takie przypadki sa z historii znane. Poczytaj sobie o Chorwatach i ich genezie. Jezeli wiec nie posiadamy dokładnych opisów - to NIE WIEMY NIC! A już gród Slężan? Przechodzisz sam siebie. Gdzie są jakieś teg opisy? To jest wyssane z palca, nawet nie hipoteza. A co wiemy? To, ze nazwa pochodzi od ksiecia czeskiego i że do 990 roku Slask był czeski. A czy był ów jego założycielem? Nawet tego nie wiemy, wiemy, ze nadał imie miastu lub z jego imienia pochodzi nazwa miasta. I miasto dlateoo nie nazywa sie Odrzyn, Ostrowo, Sleżyn czy jeszcze inaczej. A cala reszta to bajki kolego, a nie źródła. Może raczej źródełka lub źródlątka. I tu jest problem, którego Ty zapewne nie chcesz widzieć. Fakt, to jest konkretne zdarzenie, np. sciecie drzewa, z ktorego pozniej juz wykonano konstrukcje drewniana. Sa fakty i fakty medialne (czyli kreacje intelektualne ku uciesze gawiedzi), które z pierwszymi nie mają nic wspólnego. Fakt to nie jest opisanie czego w jakiejs ksiązce lub opowiedzenie o tym komuś. Jako historyk(?) winiens o tym wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: a oprocz taniej erysyk cos jeszcze potrafisz? 01.09.13, 21:00 kronika Thietmara to bardzo wiarygodne źródło i właściwie jedyne z owych czasów, nie ma znaczenia, że pisał swoją kronikę później- opierał się na innych źródłach, wspomnieniach, dowodach, które złożył w ową kronikę. a ja będę pisał o Wratysławie i jest to całkowicie uprawnione. fakt- matematyka nigdy nie była moją mocną stroną, ale to nie meritum dyskusji. sugerujesz, że Ślężanie nie byli plemieniem polaków południowych, które z kolei było jednym z plemion lechickich?! historia już to dawno zbadała i stwierdziła, wiadomo w jakim mówili języku i który obecny naród jest ich kontynuacją. gród na Ostrowie Tumskim- pierwszy założyli Ślężanie o tym mówi historia. pochodzenie nazwy WROCŁAWIA w żadnym wypadku nie zostało do końca wytłumaczone i może mieć wiele możliwości. jedną z HIPOTEZ opartej na LEGENDZIE jest nazwa od Wratysława, która jednak jest mało prawdopodobna z racji tego o czym napisałem wcześniej a mianowicie tego, że Wratysław zmarł około 920 by datowanie WROCŁAWIA rozpoczęło się w połowie X wieku. czekam na twoje źródła- nie legendy odnośnie nazewnictwa Wrocławia od Wratysława. dużo bardziej prawdopodobna jest teza, że nazwę Wrocławia należy tłumaczyć jako gród Wrocława, Wrocisława i innych odmianach tego staropolskiego, popularnego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare plemie Polakow poludniowych.......... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.13, 08:33 i nie ma wiecej o czym dyskutowac zdrowia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: plemie Polakow poludniowych.......... 02.09.13, 15:33 no i co ci nie pasuje?! wolałbym abyś skupił się na meritum tzn. przedstawił HISTORYCZNE ŹRÓDŁA, które mówią o założeniu Wrocławia przez Wratysława- ale nie jakieś legendy, hipotezy tylko wartościowe źródła. czekam czechofilu. nazwa "Polacy ( Polanie ) południowi" jest jak najbardziej uprawniona i często w zastępstwie "plemiona lechickie" stosowana przez niektórych historyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare o historii masz takie samo pojecie jak o IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.13, 18:54 matematyce, plemie Polaków poludniowych............ nie chce mi sie z Tobą gadać, ponieważ obnażyłeś swój analfabetyzm, południowy Polaku........... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: o historii masz takie samo pojecie jak o 02.09.13, 21:44 gdy brakuje argumentów pojawiają się żałosne wycieczki osobiste. o historii mam większe pojęcie od ciebie- ja wskazałem źródła na których opieram swoje tezy- ty do dziś tego nie zrobiłeś. nadal czekam. a z matematyki nie muszę być dobry- mogę być nawet z tego dumny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare o historii masz zerowe pojecie, nie jest to wycie- IP: 78.8.107.* 03.09.13, 10:06 czka osobista, ale stwierdzenie stanu Twojej niewiedzy: 1. Maleczynski, historia Wrocławia do 1527 roku, Katowice 1949, "Dytmar milczy na temat założenia Wrocławia".............. Maleczynski był ślepy??? 2. Encyklopedia Wrocławia, hasło Wrotysław być może był to Wrotislav I, ok. początków X w., który w trakcie przynależności do Czech zarządzał Slaskiem i zbudował gdzies (gdzie?) jakis gród. Gdzie gród leży? NIKT TEGO NIE WIE DO TEJ PORY. Wczesniej Wrocław był nic nieznaczącym gródkiem, jednym z 15, wspomnianych przez Geografa Bawarskiego............ Gdzie leżał główny gród Sleżaz? Nawet tego niewiadomo. analfabeto historyczny................ Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: o historii masz zerowe pojecie, nie jest to w 03.09.13, 16:58 to nie są żadne źródła historyczne tamtych czasów. to współczesne opracowania z hipotezami a z tą encyklopedią Wrocławia to naprawdę mocno cię poniosło;) wysil się bardziej i popatrz chociaż na przypisy w owych opracowaniach do których kierują autorzy bo na czymś opierać się muszą. nie znajdziesz bo to ich hipotetyczna fantazja. no zobacz w twojej encyklopedii jest...Wrotysław a nie żaden vratislav. tu rozmawiamy po polsku. Wratysław gród na ostrowie tumskim ROZBUDOWAŁ, ale w żadnym wypadku nie mógł założyć gdyż już go w pewnej formie ZASTAŁ. główny gród leżał na ostrowie tumskim. coś ci literki ucina.....i Sleżaz? już pisałem, że piszemy po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare jestes ignorantem, IP: 78.8.107.* 04.09.13, 12:05 a duskusja jest nudna. Chcesz mieć rację to ją miej. Smacznego. i na koniec powtórze: u Thietmara nie ma nic o założeniu Wrocławia............ nie sil się, o niczym nie masz pojęcia. PS Nikt nie wie, gdzie leżał głowny gród Slezan. Każmierczyk też nie wiedzial, podobnie jak Hołubowicz czy Ostrowska................ W czasie zycia Vrotislava, ta Ziemia nalkeżała do Czech. Wbij sobie to do głowy wreszcie, ignorancie. Wiesz, co to znaczy: Kocham Cezara ale od Cezara bardziej kocham prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: jestes ignorantem, 04.09.13, 17:40 nie ja mam rację a historia. w kronice Thietmara jest wiele o historii grodu na ostrowie tumskim. jest m.in. wspomniana przeze hipoteza nazwy miasta jako grodu Wrocława. to twoje publikacje nie są źródłami tylko opracowaniami opartymi na nie wiadomo czym. gród Ślężan leżał w obrębie ostrowa tumskiego. ale ja nie przeczę, że w czasie życia Wratysława tereny dzisiejszego Wrocławia należały do Czech, nie jest to jednak równoznaczne z tym, że gród nad Odrą został założony przez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare chcesz miec racje? to ja masz!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.13, 14:14 OK? 1. Thietmar jak Danikan, pisal o wszystkim, nawet o lądowaniu Slezan na Marsie 2. Hołubowicz i Ostrowska oraz Kazmierczyk wykopali na Ostrowie Tumskim pierwszy i jedyny grod Slezan z napisem polskim (pierwszym od czasu homo habilis): "Wrocus na wjeki polanskim, my pobrusym, ut ty poziwej, pawelly" Are you happy? Ps. Jak romanow kopal w Arsenale, to tez myslał, że dokopał sie do najstarszego grodu........ Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: chcesz miec racje? to ja masz!!! 06.09.13, 00:22 nie. nie ja mam rację a historia! twoje żałosne drwiny tego nie zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stonka_buraczana Re: a oprocz taniej erysyk cos jeszcze potrafisz? IP: *.dip.cf.ac.uk 02.09.13, 13:48 Krotki wpis z przyskoku ;) Dziekuje za informacje; umysl mam wybitnie 'antyhisteryczny', ale cos niecos o historii mojego miasta poczytalam z przyjemnoscia (niestety tkwie teraz na emigracji, ktory to fakt z pewnoscia przyczynia sie do ckliwego spojrzenia na przeszlosc, wzorem naszych narodowych wieszczy). Jezeli mialbys/mialabys jakies linki o Wroclawiu godne polecenia, to bardzo prosze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: w trzeciej rzeszy wszystko było propagandą? IP: 156.17.33.* 04.09.13, 17:20 1. To miasto w Niemczech nazywało się Breslau ale w Polsce zawsze i wszędzie używano polskiej nazwy Wrocław. 2. Infantylne uwagi o "nieco odbudowanym Wrocławiu" i rozwoju w Polsce dopiero od 1989r (BTW, to akurat jest cezura wyznaczająca ZAHAMOWANIE rozwoju demograficznego miasta:) wskazują na młody wiek lub zaczadzenie propagandą Urzędu Miejskiego. Na pierwsze radą jest lektura, na drugie nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.142.141.206.static.telsat.wroc.pl 01.09.13, 19:21 A może już dość tych smutnych rocznic i płaczu. Może należy sięgnąć po broń nowoczesną- naukę i pracę, a wtedy nikt nas nie zniewoli, nie będzie traumy ani zniszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Dziwne ze ani slowa o Polskiej mniejszosci IP: 2.31.125.* 31.08.13, 08:45 I jej przesladowaniu przez Nazistow. Tej samej Polskiej mniejszosci we Wroclawiu ktora zalozyla grupe Olimp bedaca jedna z wielu grup oporu Polakow w nazistowskich Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: ... bardziej niż wojna. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.08.13, 08:54 >Gräbschener Strasse, a to mieszkańców Breslau dotknie bardziej niż wojna. Minęły 74 lata i już nie Gräbschener ale dziesiątki innych "Strasse" ciągle jeszcze czekają na remont ! I nie "dotknie" a DOTYKA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::: Re: ... bardziej niż wojna. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.08.13, 10:18 Gość portalu: ::: napisał(a): > >Gräbschener Strasse, a to mieszkańców Breslau dotknie bardziej niż wojna A miało być: >Gräbschener Strasse czeka przecież na remont, a to mieszkańców Breslau dotknie bardziej niż wojna. Minęły 74 lata i już nie Gräbschener ale dziesiątki innych "Strasse" ciągle jeszcze czekają na remont ! I nie "dotknie" a DOTYKA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Z Re: Dziwne ze ani slowa o Polskiej mniejszosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 16:19 > Tej samej Polskiej mniejszosci we Wroclawiu ktora zalozyla grupe Olimp bedaca j > edna z wielu grup oporu Polakow w nazistowskich Niemczech Chciales powiedziec terorystow... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Dziwne ze ani slowa o Polskiej mniejszosci 31.08.13, 20:59 Wiele by tych słów nie było. Polska mniejszość to była tak mizerna grupka że w ogóle nie ma o czym gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Dziwne ze ani slowa o Polskiej mniejszosci IP: 2.31.125.* 31.08.13, 21:54 > Wiele by tych słów nie było. Polska mniejszość to była tak mizerna grupka że w > ogóle nie ma o czym gadać. Szkoda ze ulegasz propagandzie niemieckiej. Historia Polskiej mniejszosci jest bardzo ciekawa i szlachetna. Mimo przewagi liczebnej niemieckiej spoleczenosci, Polacy we Wroclawiu stworzyli grupe oporu i aktywnie walczyli przeciwko Nazistowskim Niemcom ktore chcialy nasz narod eksterminowac. Historie naszych rodakow w tych czasach powinnismy pamietac i szanowac. Szkoda ze w tekscie autorki nie ma o nich slowa. Choc to troche dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiker Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.wroclaw.mm.pl 31.08.13, 08:49 Niemcy (Prusy) to praktycznie jedyny kraj, który zdobył Wrocław bezprawnie (1741) - wszystkie wcześniejsze zmiany przynależności odbywały się w sposób cywilizowany i zgodny z prawem. To przez 200lat panowania Niemców ranga miasta spadła, jako prowincjonalny ośrodek w Niemczech skorzystało chyba najmniej na rewolucji przemysłowej i reparacjach wojennych po wojnie prusko-francuskiej. Zniszczenie miasta w '45 było skutkiem wojny wywołanej przez Niemców i ich chorej fanatycznej obrony. I skąd u p. Maciejewskiej ta fascynacja słówkiem "Breslau"? Teraz tu jest Wrocław, a w przeszłości miasto nosiło kilkanaście innych nazw! Mało tego, nawet niemieccy mieszkańcy przed wojną nie nazywali go "Breslau" tylko "Brassel" lub "Prassel". "Breslau" to nazwa w języku górnoniemieckim. Ale oczywiście p. Maciejewska wie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
niepada Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 09:26 "Zniszczenie miasta w '45 było skutkiem wojny wywołanej przez Niemców i ich chorej fanatycznej obrony." Gwoli ścisłości: Zniszczenie miasta w '45 było skutkiem wojny wywołanej przez Niemców i ich chorej fanatycznej obrony oraz fanatycznego ataku wojsk sowieckich (co było strategicznie zupełnie zbędne). W tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiker Nie wiem, czy Rosjanie byli aż tak fanatyczni. IP: *.wroclaw.mm.pl 31.08.13, 10:09 Rzucanie się na gniazda karabinów maszynowych to raczej był wyjątek, nie reguła. Rosjanie raczej woleli zasypać miasto gradem pocisków niż poświęcać kolejne pułki. Natomiast Niemcom dość łatwo przyszło poświęcenie 170.000 cywilów. I miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichot dziejów brzmi jakby znajomo... IP: *.146.168.153.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.08.13, 15:39 ...dokładnie to samo urządziły Warszawie władze Państwa Podziemnego. I równie bez sensu strategicznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Nie wiem, czy Rosjanie byli aż tak fanatyczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 16:57 Podobnie jak w 1944 w Warszawie Polacy poświęcili życie ok 200 tys jej mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Nie wiem, czy Rosjanie byli aż tak fanatyczni IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 12:46 trzeba byc niezle odmozdzonym idiota by te dwie sprawy porownywac... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 15:57 "Zniszczenie miasta w '45 było skutkiem wojny wywołanej przez Niemców i ich chorej fanatycznej obrony oraz fanatycznego ataku wojsk sowieckich (co było strategicznie zupełnie zbędne). " Całe kwartały miasta, ulice, wieże kościołów, kamienice (szczególnie narożne) wysadzali sami Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 16:23 mieli prawo,to bylo ich miasto.Wyscie mieli Lwow i Lublin...tych Niemcy nie wysadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepada Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.08.13, 20:12 Całe kwartały miasta, ???... wysadzali sami Niemcy. Gwoli ścisłości: wysadzali, ale nie całe kwartały miasta lecz kwartały ulic. Niby nic, ale robi to kolosalną różnicę.(gdyby wysadzili 2 kwartały miasta - to połowy Wrocławia nie byłoby już przed rozpoczęciem natarcia armii sowieckiej.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebolargo Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 09:42 Gdzie nauczyłeś się tej komuszej propagandy Odpowiedz Link Zgłoś
gandan-10 Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 11:23 Moze polaczku bedziesz mial inne pezemyslenia.Bezmyslnosc was polakow,jest odwieczna dewiza,prosze pamietac,zawsze historia powtarza sie,trzeba bedzie za wszystko w naszym miescie zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dangan-11 Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 11:42 Heil hitler gandam, gdzie jest dziś spotkanie grupy Wr-wolf nr 1098A? Info prześlij na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
bajuch Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 12:09 gandan-10 napisał(a): > Moze polaczku bedziesz mial inne pezemyslenia.Bezmyslnosc was polakow,jest odwi > eczna dewiza,prosze pamietac,zawsze historia powtarza sie,trzeba bedzie za wszy > stko w naszym miescie zaplacic. Poucz się historii, to ci dobrze zrobi, dowiesz się prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.unitymediagroup.de 31.08.13, 16:06 Prawda jest taka, że Polska nie miała i nie ma najmniejszych szans w starciu z Niemcami, a na żadnych sojuszników liczyć nie mogła i nie może. Więc lepiej niech stuli ryj i słucha się Niemców to zniszczeń i wojen nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xYZ Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: 2.31.125.* 31.08.13, 19:53 "> Prawda jest taka, że Polska nie miała i nie ma najmniejszych szans w starciu z > Niemcami, a na żadnych sojuszników liczyć nie mogła i nie może." No i dlatego Niemcy stracily 1/3 terytorium na rzecz Polski, Czech i Rosji, Gdansk jest Polski a Niemcy do dzis maja na swym terytorium bazy obcych wojsk. Radze nie ulegac propagandzie niemieckiego nacjonalizmu-Niemcy na tym dobrze nie wyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 13:01 Synus, za duzo goebelssa sluchasz... Niemcy ledwo sobie dali rade z polska armia w 1939 roku i gdyby nie pomoc waszych braci w zbrodni ze wschodu to nie wiadomo jak ta kampania by sie zakonczyla. Przyznali to wasi generalowie na procesie w Norymberdze a sadze ze oni lepiej wiedzieli co mowia niz ty, prostaczku. Nawet w tym artykule pod ktorym plujesz jest wyraznie napisane ze Niemcy ponosza ogromne straty. Sprobuj pomyslec, cwoku, chociaz przychodzi ci to z ogromna trudnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewers Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 12:29 Nazisto, Wrocław założyli Czesi a nie naziści. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 16:45 Doucz sie nieuku: W latach 1003–1212 Księstwo Czeskie było lennem Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Pierwszym królem Czech dzięki poparciu cesarza Henryka IV został Wratysław II w roku 1085. W 1212 r. przyszły cesarz Fryderyk II Hohenstauf wydał w podzięce za otrzymaną pomoc od Przemysła I Złotą Bullę Sycylijską. Bulla podniosła pozycję Czech z lennika do uprzywilejowanego członka Cesarstwa Rzymskiego. Poczytaj se analfabeto Wikipedie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewers Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 19:07 Analfabeto doucz się a dopiero później kogoś wyzywaj buraku,wolę lepsze źródła niż wikipedia mule,synu oślicy: Pierwszymi osadnikami terenów Wrocławia było słowiańskie plemię Ślężan, które zbudowało gród na wyspie Ostrów Tumski w dziewiątym wieku. (Ostrów Tumski natomiast nie jest wyspą od czasu, gdy jedno z koryt Odry zostało zasypane w 1810 roku). Później osada ta została podbita przez Czechów pod dowództwem dzielnego księcia Wratislawa, od którego imienia pochodzi dzisiejsza nazwa miasta. Około roku 990 polski książę Mieszko I przejął kontrolę nad Wrocławiem i włączył go, wraz z całym regionem śląskim, do nowopowstającego państwa polskiego. www.e-wroclaw.com/e-wroclaw/historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy "przyłączyć" ogniem i mieczem IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 15:14 Gość portalu: rewers napisał(a): > Później osada ta została podbita przez Czechów ... > Około rok > u 990 polski książę Mieszko I przejął kontrolę nad Wrocławiem i włączył go, wra > z z całym regionem śląskim, do nowopowstającego państwa polskiego. a jak wyglądało przejęcie kontroli i włączanie do państwa polskiego? Mieszkańcy tych ziem wysłali podanie z prośbą o włączenie czy też Mieszko wygrał aukcję na allegro? Prymitywna propaganda której Polacy nie chcą widzieć. Wg. opisów Polacy tylko "przyłączali", zapewne z gołąbkami pokoju, a wszyscy pozostali "podbijali". Ma to sugerować jedyną prawdziwą "odwieczną" własność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.unitymediagroup.de 31.08.13, 16:04 Oczywiście ty wiesz lepiej, tłuku jak Wrocław jest po niemiecku! Wrocław to Breslau i tak zawsze go nazywano po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vOppeln Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.fbx.proxad.net 31.08.13, 23:54 Vratislavia zostala zalozona przez czeskiego ksiecia Vratislava. Mieszko przejal miasto w 992 i do roku 1038 nalezalo do Krolestwa Polskiego. Po czym przeszlo pod panowanie czeskie na 16 lat. W 1054r ponownie wrocilo do Polski az do 1202 czyli rozbicia dzielnicowego. W roku 1335 Kazimierz Wielki ostatecznie zrzekl sie calego Slaska na rzecz korony czeskiej. Od polowy XIII wieku populacja niemiecko-jezyczna stale rosla aby wkrotce stac sie dominujaca. W polowie XVI wieku Wroclaw i Slask przeszly pod sukcesje Habsburgow i staly sie czescia cesarstwa austriackiego. Po wojnie prusko-austriackiej zostal w roku 1742 oficjalnie czescia Prus a nastepnie Niemiec. Po zjednoczeniu Niemiec w 1871r byl szostym co do wielkosci niemieckim miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelly Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 01.09.13, 02:43 brednie. gród na ostrowie tumskim, który de facto można potraktować jako początek WROCŁAWIA został założony dużo wcześniej niż żył Wratysław przez lechickie plemię ŚLĘŻAN. Wratysław mógł co najwyżej ten gród umocnić, ale nigdy nie był jego założycielem. poza tym umarł około roku 920 a datowanie grodu na ostrowie tumskim jako WROCŁAWIA ma miejsce od 20 lat później. Odpowiedz Link Zgłoś
gandan-10 Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 07.09.13, 18:56 Oczym ty piszesz czlowieku,znajomosc tego slowianskiego tz. panstwa,wiecznie ukrywane dokumenty,tagze podrabiane ,taka prawda.Tz. polskie historyczne dane,zawsze byly falszowane,sam to widzialem.Mialem podglad pod mapy historyczne europy,w tym czasie slowianie,prymitywna nacja,Breslau to nasze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inns kiker ma rację IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 09:55 "Breslau" było nazwą oficjalną (przez stosunkowo krótki czas), ale nie powszechną. Na dobrą sprawę została upowszechniona w dwudziestoleciu międzywojennym, na fali germanizacji nazw geograficznych pochodzących z języków słowiańskich (co miało ugruntować "germańskość" tych ziemi). Głupio jest wyzywać innych od "tłuków" nie mając pojęcia o temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 16:14 glupis jak cap.Przedtem Wroclaw tez byl w Niemczech w Cesarstwie rzymskim narodu niemieckiego,a przedtem tez byl w Niemczech,gdzyz Czechy od 10 wieku byly czescia Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xyz Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: 2.31.125.* 31.08.13, 19:54 Nazwa "Narodu Niemieckiego" nie byla używana w 10 wieku, ale znacznie póżniej. Odpowiedz Link Zgłoś
iks24 Re: Niemcy to kaci Wrocławia. 31.08.13, 16:21 Z calym szacunkiem, ale Wroclaw nie byl nasz od 1335 roku. To zakrawa na absurd, ze dzisiejsi prawicowi katonarodowi "patrioci" zyja PRLowska propaganda o piastowskiej macierzy i "ziemiach odzyskanych". Kochani, "nasz" to moze byc Grodzisk Mazowiecki albo Jedrzejow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Z Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 16:24 > I skąd u p. Maciejewskiej ta fascynacja słówkiem "Breslau"? Teraz nie rozumie Auschwitz czy Oswiecim, jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczekacz Re: Niemcy to kaci Wrocławia. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.13, 18:35 > Zniszczenie miasta w '45 było skutkiem wojny wywołanej przez Niemców i ich chor > ej fanatycznej obrony. Pełna zgoda. Tak samo jak zniszczenie Warszawy było skutkiem wojny i bezmyślnie wywołanego powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare czego to historyk sie na takim forum nie dowie.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.13, 12:01 Prusy zajeły Slask bezprawnie? HA, HA. Bza wojna siedmioletnia o sukcesje bawarska i tak się składa, że Austria ją przegrała. Większość Slązaków była od XVI wieku wyznania protestanckiego, dlatego też bardzo się ludność tej Ziemi ucieszyła z powodu przyłączenia do Prus............. Miasto było niezwykle ważnym ośrodkiem w Prusach i pełniło role drugiej stolicy.......... Na reparacjach po wojnie 1870-1871 skorzystalo i to wcale niezle. do 1918 roku było istnym ośrodkiem handlu i przemysłu zorientowanego na wschód. Po powstaniu Panstwa Polskiego przeżywalo bardzo trudne chwile z wielkim bezrobociem do 1938 roku. A jezykowo, to sie nie wymondrzaj kolego, bo to wstyd. Nazwa 'Breslau" wywodzi sie nie z j. górnonimieckiego, ale jest dostoswaniem polskiej nazwy "Wrocław" do zasad pisowni i wymowy niemieckiej. Po pierwsze: w j. niemieckim "w" na koncu jest niemie, dlatego tez koncowka "au"; w j. niemieckim polskie c to niemieckie "s", dlatego tez "slau" lub "sslau". W j.niemieckim polskie "W" wymawia sie jak "B" dlatego tez "Breslau". Co było forma oficjalną. A w miejscowym dialekcie istnialy różne nazwy, tez min. "Brassel' historia to nie zabawa dla przedszkolaków Odpowiedz Link Zgłoś
niepada Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi 31.08.13, 09:53 Jestem za, a nawet przeciw. Pani redaktor Maciejewska powinna raczej napisać artykuł o tym, jak Bolesław Chrobry ustanowił tu w 1000 roku biskupstwo. Materiał byłby znacznie ciekawszy i dotyczyłby polskiego Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SF Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.net-serwis.pl 31.08.13, 10:27 I na pewno znajdzie się gdzieś film z uroczystości... Odpowiedz Link Zgłoś
katonzwybiorczej Co by zrobił tata Poldiego z Romami z koczowiska? 31.08.13, 12:35 Piękny czysty Breslau! Niejeden lewak się tutaj z***ał! Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że w Breslau nie było w ogóle Muzinów? To znaczy podobno był jeden, ale w ...cyrku. Geje, lesbijki, tansy były łapane i od razu leczone. A dzisiaj we Wrocławiu tolerancja, wolność i swoboda! Nie mówie, że to źle, hłe, hłe, hłe..., ale na pewno jest inaczej. Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że gdyby tata Poldiego dowiedział się o nielegalnym koczowisku Romów w Breslau, to w 3 lub 4 minucie tego filmu byśmy słyszeli...strzały! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi 31.08.13, 16:19 Kolonie czyli Köln zalozyli Rzymianie.Pomysl,synku - Wlosi uwarzaja Kolonie za swoje miasto?Korzenie Kolonii pochodza z Wloch,w Krakowie msze w kosciele mariackim do 15 wieku byly po niemiecku.Pomysl chlopie ze korzenie nie znacza przynaleznosci historycznej. Gdyby Polacy sie uwiezi i zarzadali Wroclawia polskiego czyli z 11 wieku to Niemcy musieli by wszystrko zburzyc i postawic pare chat krytych strzecha.Bo taki byl polski Wroclaw zanim tam Niemcy zawitali. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi 31.08.13, 18:16 "Kolonie czyli Köln zalozyli Rzymianie.Pomysl,synku - Wlosi uwarzaja Kolonie za swoje miasto?" Bredzisz. Jak można porównywać Rzymian w Kolonii z Polakami we Wrocławiu? Nie znasz historii tego miasta. We Wrocławiu Polacy mieszkali przez setki lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.13, 15:18 > We Wrocławiu Polacy mieszkali przez setki lat w Moskwie też i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
kadykianus Bredzisz. Nigdy nie było "polskiego Wrocławia" 31.08.13, 16:46 Podobną głupotę walnął papież Wojtyła przed laty na jakimś przemówieniu, jakoby ziemie zachodnie były od dawna polskie, czy coś w tym stylu. Nigdy nie były, co spotkało się z zażenowaniem części słuchaczy znających historię tych ziem. Założył biskupstwo?? To tak jakby powiedzieć, że Polska otworzyła konsulat w Maroku i to dowodzi polskości tamtych ziem. A biskupstwo jeśli już, otworzył Kościół katolicki a nie Polska. Odróżniaj te dwa podmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xyz Re: Bredzisz. Nigdy nie było "polskiego Wrocławia IP: 2.31.125.* 31.08.13, 19:56 "> Podobną głupotę walnął papież Wojtyła przed laty na jakimś przemówieniu, jakoby > ziemie zachodnie były od dawna polskie, czy coś w tym stylu. Nigdy nie były" Były. Nie tylko w średniowieczu zresztą. Część ziem zachodnich była pod zwierzchnictwem Polski nawet w XVIII wieku, część została zabrana podczas rozbiorów i nie odzyskana w 1918 roku. Naucz się historii. Odpowiedz Link Zgłoś
kadykianus Re: Bredzisz. Nigdy nie było "polskiego Wrocławia 01.09.13, 00:03 Tak. Miejscowość Smoleńsk też kiedyś była pod panowaniem Polski. Ale to nigdy nie były polskie ziemie. Nie było tu ani polskiego języka ANI polskiej kultury - niczego. Widzę, że kompleksy Polaczków sięgają zenitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Bredzisz. Nigdy nie było "polskiego Wrocławia IP: 2.31.125.* 01.09.13, 02:44 "Nie było tu ani polskiego języka ANI pols > kiej kultury - niczego." Ależ była, po prostu masz mało wiedzy historycznej. Byli Polscy kompozytorzy, pisarze, działacze naukowi, handlowcy, księża. A język polski był całkiem powszechnie używany aż do XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare to raczej Twoje kompleksy siegaja zenitu, IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.13, 19:05 pewnie dlatego, ze wyjechałes na owczarka niemieckiego i teraz musisz pokazać sie z jak najlepszej strony, nicht wahr, mein kleines? Tylko po co i komu? A należysz do analfabetów historycznych. Takie czasy teraz mamy, ze o historii większość uczy sie z napisów w toaletach. Wbij sobie do łba, że historia to nie jest przedmiot dla Ciebie. Historia to poważnezajęcie dla poważnych ludzi, a nie dla małych i większych geobbelsów lub urbanów. Smolensk był oczyiwście przez pewien czas polski. Podobnie, jak był przez pewien czs niemiecki (he, he, he) i więcej - prawdę mówiąc - zawdzięcza polskiej kulturze, niż niemieckiej kulturze zabijania i burzenia (he, he, he). A teraz uważaj. Poszukaj sobie takie ksiązki "Schlesische Volkskunde" (wyd. Darmstadt 1956) i postudiuj ją. To się zdziwisz mój mały, okrutnie. Może też poczytać "Handbuch der schlesischen Staedte........... " A tu się też mocno zdziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gandan-10 Re: Bredzisz. Nigdy nie było "polskiego Wrocławia 04.09.13, 12:45 Czy polska glupota jest tak wielka,alokacje szybko uwzgledniamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare gandan IP: 78.8.107.* 04.09.13, 14:12 du nix vergessen, breslau nix deutsch nach hitlerbum-bum! STRAFE!!! STRAFE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Premier Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.wroclaw.mm.pl 31.08.13, 17:28 A to niby dlaczego powinna? Komentarz do filmu jest bardzo odpowiedni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.rdns.100tb.com 01.09.13, 10:53 Słusznie Drogi Niepada, przecież od 1000-nego roku do 1945 na Śląsku była tylko czarna dziura, a tu P. Maciejewska jakieś filmy z księżyca !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] O filmie... IP: *.net72.elektrosat.pl 31.08.13, 12:32 Ten film znalazł w 2007 roku na e-mule kolega Sławek vel Siloy - został on pokolorowany przez Polarfilm, wydany na jakiejś płycie CD i wrzucony do e-mule przez jakiegoś Niemca. Film został nakręcony w sierpniu 1939 roku przez Edwina Grafa von Rothkirch - w oryginale czarno-biały. Widać na nim m.in. właśnie Edwina i jego syna - Leopolda Grafa von Rothkirch - to ten Poldi z filmu. Na ZDF był emitowany film dokumentalny o Leopoldzie von Rothkirch - z udziałem jego - można było zobaczyć jak kilka lat temu wyglądał ten chłopak z filmu. Poldi urodził się w 1923 roku, jego matka mieszkała w Miliczu. Na ZDF opowiadał o tym jak jego ojciec kręcił te filmy - przed każdą sceną robili próby. Mam zresztą na dysku ten dokument. "Poldi" zmarł 27 października 2009 roku w Bonn ... de.wikipedia.org/wiki/Leopold_Graf_von_Rothkirch_und_Trach Na filmie widać nie tylko ulice Powstańców Śląskich, Hallera i Gajowicką ale też i fragment Partynic - w pobliżu stacji kolejowej Wrocław - Klecina, autostradę i Jezioro Lubachowskie. Neo[EZN] Odpowiedz Link Zgłoś
katonzwybiorczej Re: O filmie... 31.08.13, 12:44 Jawohl! Vielen Dank fur die Informationen! Alles Gute! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Leopold Graf von Rothkirch 69 lat później IP: *.net72.elektrosat.pl 31.08.13, 12:50 Dokument z ZDF z 2007 roku: fotopolska.eu/LeopoldGraf.html ... a w nim Leopold opowiada o swoim ojcu, matce i o tych filmach na których został uwieczniony. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Leopold Graf von Rothkirch 69 lat później 31.08.13, 16:08 www.youtube.com/watch?v=CUm2Vgd13dA Inne filmy tego pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: O filmie... IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.13, 17:12 Dzięki za cenne informacje. Zastanawiałem się m.in. które to jezioro pokazano w filmie? Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pięk... 31.08.13, 13:43 Żadne fantastyczne marzenia i nacjonalistyczne wzdychania nie zmienią faktu, że Wrocław przez 600 lat był niemiecki. Wszystko, co w nim powstało przed 1945 r., może z wyjątkiem paru najstarszych kościołów, było dziełem Niemców. Zresztą osadnictwo niemieckie kwitło tu już w XIII w., a postawy tak gloryfikowanych Piastów były w wielu wypadkach bardzo kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
katonzwybiorczej Dopiero teraz Wrocław jest europejski! 31.08.13, 14:05 Faszystowskie, niemieckie obrazki nie zmienią faktu, że dopiero teraz Wrocław jest miastem europejskim! Wtedy, za czasów Breslau, nie było tutaj Murzynów i Romów. Dzisiaj mamy uśmiechniętych Murzynów w naszym mieście, a koczowisko romskie 2 km od centrum miasta powinno zostać wpisane na liste UNESCO. Czy zdajecie sobie sprawę, że my dajemy większą swobodę Romom niż "tolerancyjna" Ameryka swoim rdzennym mieszkańcom? Tam Indianie są zamykani w rezerwatach, natomiast we Wrocławiu Romy są wolne, Romy się szybko przemieszczają po mieście, bo sobie jeżdzą Tramwajem Plus, Romy są uśmiechnięte! Wrocław był zawsze polski, bo tutaj nawet kamienie mówią po polsku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi 31.08.13, 16:09 No i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlasciciel rowera Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.pools.arcor-ip.net 31.08.13, 16:47 Zresztą osadnictwo niemieckie kwitło tu już w XIII w., a postawy tak gloryfikowanych Piastów były w wielu wypadkach bardzo kontrowersyjne. Piasty sa w rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: 2.31.125.* 31.08.13, 20:00 "> Żadne fantastyczne marzenia i nacjonalistyczne wzdychania nie zmienią faktu, że > Wrocław przez 600 lat był niemiecki. " > Żadne fantastyczne marzenia i nacjonalistyczne wzdychania nie zmienią faktu, że do XIX wieku Niemiecki naród praktycznie nie istniał, a we Wrocławiu nie było większości niemieckiej do końca XVIII wieku. ", co w nim powstało przed 1945 r. > , może z wyjątkiem paru najstarszych kościołów, było dziełem Niemców" Raczej Austriaków, Polaków, Czechów, Żydów, Włochów. Zaś mało kto uważal się za Niemca. " Zresztą o > sadnictwo niemieckie kwitło tu już w XIII w." Osadnictwo Polskie tkwi również w Anglii i Londynie. Co nie zmienia faktu iż nie są terytoria Polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare a skąd ty to wiesz? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.13, 15:59 jakies fakty? Czy tylko pobozne życzenia? Narody powstają dopiero w XIX wieku, wczesniej sa poddani królewscy i obywatele Republik miejskich (np. SPCV - senatus popolusquae civitates vratislaviensis). Miasto nie należalo od 600 lat do Niemiec, jakkolwiek było w składzie wraz z Ziemiami Czeskimi tworu o nazwie Swiete Cesarstwo Narodu Niemieckiego, jednak było miastem niemieckojęzycznym. Zywioł polski zamieszkiwał okolice miasta, a w samym mieście był plebsem. 100% Rajcow to Niemcy!!! Ksiegi Miejskie prowadzono po Niemiecku. Niemiecki był językiem urzędów i handlu. Wedle historii Slaska z 1688 roku, wydanej we Wrocławiu, Slazacy byli dumni z tego, ze kiedys byli w składzie Korony Polskiej............ A napisał te słowa czysty Niemiec i do tego po Niemiecku. PS. historia to nie jest zabawa dla przedszkolakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: a skąd ty to wiesz? IP: *.142.141.206.static.telsat.wroc.pl 01.09.13, 20:26 Jesteś tutaj jedynym profosjonalistą Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pięk... 31.08.13, 15:48 "chłopiec zamiast tramwajem jechał do szkoły na rowerze i żaden samochód nie próbował go przejechać." Pani autorka nawet tutaj kompulsywnie wpakowała tekst o prześladowanych rowerzystach. Po prostu nie mogła się powstrzymać. To szczucie to jakaś obsesja "dziennikarzy" z wyborczej. Zmieńcie pracę, zacznijcie zarabiać, to też kupicie sobie w końcu wymarzone auto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczekacz Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.08.13, 18:40 > "chłopiec zamiast tramwajem jechał do szkoły na rowerze i żaden samochód nie pr > óbował go przejechać." Dziżas, wity opadają.... Ale za to do Rynku można było wjechać samochodem. I nie było "Wyborczej"... To były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Wrocław obok Łodzi to chyba najbrzydsze miasta IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.13, 15:56 w Polsce. A dolnyśląsk najbrzydszy region. Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pięk... 31.08.13, 16:52 Ale ładna autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porzucony_pawlacz A byly juz wtedy te slynne breslauskie cichodajki? IP: *.47-151.net24.it 31.08.13, 17:16 te spod kielbasniczego rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczekacz Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: 31.2.99.* 31.08.13, 18:34 odgrzewany kotlet; ten film był już co najmniej raz "sensacyjnym odkryciem" wybiórczej kilka lat temu; sezon ogórkowy, a na wierszówkę trzeba zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawianin Re: Breslau 1939 na starym filmie. A lato było pi IP: *.play-internet.pl 31.08.13, 19:49 Dokładnie, coś Pani redaktor słabo stoi z internetem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Niemcy rozpętały dwie największe wojny swiatowe! IP: *.e-wro.net.pl 31.08.13, 20:38 Niemcy rozpętały dwie największe wojny światowe, w których zgineły miliony ludzi! Czy Niemcy zapłaciły za to co zrobiły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buj w chucie Re: Niemcy rozpętały dwie największe wojny swiato IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 22:56 Tak, przelewem na rachunek bankowy Stalina, A co ty sie z choinki urwałeś że o tym nie wiesz? Ale wyluzuj, nauczą cie o tym w 5 klasie szkoły podstawowej na lekcji historii. To już niedługo za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtg46 Re: Niemcy rozpętały dwie największe wojny swiato IP: *.e-wro.net.pl 01.09.13, 14:33 W Niemczech bardzo mało mówi się o II Wojnie Światowej. NIEMCY UDAJĄ, ŻE NIE WIEDZĄ O CO CHODZI! BARDZO SIĘ WSTYDZĄ SWOJEJ PRZESZŁOŚCI! Niemcy wybrali Hitlera w wyborach demokratycznych i praktycznie do końca wojny podzielali wizje Hitlera. Zero opozycji. A NAS, POLAKÓW, NIENAWIDZĄ ZA TO, ŻE IM TO PRZYPOMINAMY! W niemieckich szkołach dzieci w ogóle nie wiedzą co wydarzyło się 1.09.1939! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec Re: Niemcy rozpętały dwie największe wojny swiato IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.13, 03:46 w d.. byles i g.. widziales,duzo sie mowi piekne miasto,BYLO :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare a skąd Ty to wiesz, że dwie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.13, 16:13 pierwszą rozpętali Austriacy, którzy wkręcili w to Niemców (nie byli oni tym zachwyceni). Za pierwszą wojne płacili do 2012 roku i już reparacje spłacili. A za IIWS płacą nadal............ historia to nie jest zabawa dla przedszkolaków Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio A lato jest piękne.... 02.09.13, 21:01 Dlaczego dyskusja na tym forum opiera sie na wyzwiskach? Dlaczego kazdy punkt widzenia, a czasem nawet ciekawe informacje, sa podpierane inwektywami? To jakis taki lokalny styl? Wroclawska gwara? Czy tez manifestacja nowomowy? Czy wroclawianie wlasnie takim jezykiem dyskutuja miedzy soba gdy siedza w np. Rynku, przy piwie i rozmawiaja na jakis temat? Odpowiedz Link Zgłoś
gandan-10 Re: A lato jest piękne.... 04.09.13, 12:53 To cecha ludnosci naplywowej,niewiedza calkowita,dyzur pelnia i pisza jak moga.Chca uczyc nas historii nie polskiego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare co było to było, a teraz nie jest IP: 78.8.107.* 04.09.13, 17:06 Breslau nix deutsch! Breslau nix Breslau, Breslau jetzt polnisch Wroclaw. Hitlerbumbum, deutschland kaputt, strafe! Osten weg! Du verstehen, kollege? Du mussen kappieren, dummkopp! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Ach jacy kulturalni byli mieszkańcy Breslau IP: *.internetia.net.pl 05.09.13, 01:05 "a chłopiec zamiast tramwajem jechał do szkoły na rowerze i żaden samochód nie próbował go przejechać" - w ten subtelny sposób red.Maciejewska podkreśliła dobre obyczaje niemieckich obywateli Breslau we wrześniu 1939r. W tym czasie zdążyli się już oni popisać masowym (jednym z najwyższych w Niemczech) poparciem dla NSDAP, aktywnym udziałem w haniebnej Kryształowej Nocy, zaaprobowali wypędzenie z wrocławskich uczelni już nie tylko Żydów ale i Polaków - po prostu wzór tolerancyjnego, otwartego społeczeństwa, w pełni zasługujący na pełne nostalgii, życzliwe wspomnienie. Mamy też w artykule przypomnianą troskę o "wrocławskich" żołnierzy wysłanych na Polskę. Może powinniśmy im - "naszym wrocławskim wojakom" - jakiś pomnik postawić? Czas odrzucić uprzedzenia, prawda Pani Redaktor? Artykuł w sam raz na rocznicę napaści Niemiec na Polskę - oczywiście w sam raz dla Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruttidimare czym roznisz sie gandana? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.13, 14:20 tez leczysz kompleksy. On niemieckie, a Ty polskie. WK, pamietaj!!! To było niemieckie miasta u schyłku lat '30! A Niemcy nie zyli na marsie......... Historia to zajecie dla przedszkolakow......... PS. Kto pamieta 01.09.1939? To jest tak dawno jak nie przymierzając bitwa pod Zielonym Lasem o słynne dwa miecze. Odpowiedz Link Zgłoś