Dodaj do ulubionych

Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy...

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 23:58
... we Wrocławiu źle się dzieje. Tak spektakularna inwestycja na pl.
Grunwaldzkim okazała się kichą nie przeciętną. Strach pomyśleć co wybuduje
przy Powstańców Pan Czarnecki, obawiam się, że też projekt nie powali nas na
nogi. Własciwie została jeszcze jedna działka, na której może powstać duża
inwestycja zmnieniająca oblicze Wrocławia, mianowicie Centrum Południowe.
Obawiam się, że tam długo długo nic nie powstanie, a jeżeli już to będzie to
również porażka. Jezlei chodzi o Komunikację Miejską i drogi też porażka. Nie
będę śmiał porównywac biednego Wrocławia do stolicy ale chociazby do Poznania
czy Krakowa. Niestety wypadamy i w tych przypadkach marnie.
Cieszyć niestety nie ma się z czego, a na opini o ładnym rynku długo nie
pociągniemy. Szkoda.... bo mogło być nie źle
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 00:04
      Nie będę śmiał porównywac biednego Wrocławia do stolicy ale chociazby do
      Poznania
      czy Krakowa. Niestety wypadamy i w tych przypadkach marnie.

Hahahahaha niezłe. Naprawdę. Ogólnie niezły tekst napisałeś :)))))))))))))
      • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 00:06
        Moja propozycja: przeprowadż się do Warszawy, Krakowa lub Poznania :) Tylko
        szybko, bo możesz coś przegapić :)

Pozdrawiam.
    • Gość: Mac Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 01:07
      > ... we Wrocławiu źle się dzieje. Tak spektakularna inwestycja na pl.
      > Grunwaldzkim okazała się kichą nie przeciętną. Strach pomyśleć co wybuduje
      > przy Powstańców Pan Czarnecki hahaha. Czyżbyś znał już projekt centrum na grunwaldzkim i biurowca czarneckiego??? skoro to wielka kicha... > Jezeli chodzi o Komunikację Miejską i drogi też porażka. Nie
      > będę śmiał porównywac biednego Wrocławia do stolicy ale chociazby do Poznania
      > czy Krakowa. wszystko się powoli remontuje, ale zaczyna nabierać tempa i jest coraz lepiej.
      ale jeśli uważasz, że np. Kraków jest tak niesamowicie dynamicznie rozwijającym się miastem... takie posty mnie dobijają...
      • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:16
        Mac, pall mal próbował prowokować,,,wiesz w każdym mieście mieszkają tacy
        osobnicy jak pall mall. Mamy wolność słowa, wiec ma prawo do swoich opini...a
        że odbiehają od prawdy? Ja na to nic nie poradzę :)
        • Gość: kotbehemot Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 01:22
          Wykrzykniku- jestes osoba absolutnie zaslepiona i patrzaca jednowatkowo. Podczas gdy w dniu dzisiejszym mamy dobitny przyklad jak bardzo prowincjonalnym miastem stal sie Wroclaw! Czegos takiego jak to czerwone cos z kulka na placu G nie postawiono za najchudszych lat komuny w nawet! Zrozum wreszcie, ze trzeba dzialac i cos zmienic, bo w niektorych aspektach (np architektury, kontroli spolecznej itp) osiagnelismy dno absolutne i od takich miast jak Poznan czy Krakow mozemy sie tylko uczyc!
          • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:46
            Zrozum wreszcie człowieku, że oceniasz coś czego nie widziałeś na oczy, nie ma
            żadnego konkretnego projektu, nie znamy żadnych konkretnych szczegłów tego
            obiektu, a Ty już oceniasz, że to gówno itd... nie masz pojęcia o zasadach
            panujących w biznesie, o inwestycjach...a bez tego nie zrozumiesz, że jak ktoś
            inwestuje 300 mln zł, to jest to 300 mln zł, a nie 300 mln euro i wtedy to
            nawet ty wybitny urbanisto ani żadni architekci nie stworzą obiektu za 300 mln
            euro...mając do dyspozycji 300 mln ale pln...

A jak się nie podoba i denerwuje cię to co powstaje, to przecież zawsze mozesz
            się wyprowadzić z prowincjonalnego Wrocławia do Wielkiego Berlina...który tak
            często porównujesz z naszym miastem...

Nie jestem osobą zaślepioną i wiele razy mówiłem, że coś mi się nie podoba we
            Wrocławiu... Podtrzymuję też moją opinię na temat ECHA, że nie jest to za dobre
            rozwiazanie dla Wrocławia, że wygrali ten przetarg... Bo oni nigdy pewnej
            granicy finansowej nie przekroczą i dlatego trudno się po nich spodziewać
            olśniewajacej architektury i inwestycji idących w setki mln euro... Takie są
            realia...

Twój i tobie podobnych osób problem polega na tym, że z wielką lubością
            wydawalibyście cudze (inwestorów) pieniadze i wtrącali się do wszystkiego, co
            oni budują. To tak, jakbym ja zaczał się wtrącać i ubliżać ci, ze jezdzisz
            autem koloru srebnego, a powinienes jeżdzić autem koloru np zielonego...Albo
            jak natrętna teściowa siadłbym obok ciebie w twoim aucie i co 10 sekund wtrącał
            się i mówił ci jak masz jechać, jak wciskać pedały, jak operować drążkiem
            zmiany biegów, jak jechać, czy wolno, czy szybko itd..........itp.........
            • Gość: Rafis Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: 213.199.196.* 05.08.04, 01:54
              Ja proponuje zakonczyc temat centrum echo do momentu zobaczenia prawdziwego
              projektu. Tez liczyłem na coś za 200 mln EUR a nawet 300 jednak najwyraźniej
              takie inwestycje czekaja na działke CP.
              Dziwi mnie jednak najeżdzanie na ten koncepcyjny projekt. Spełnia on wymogi
              MPZP i w połaczeniu z architektura stworzy dobre centrum rozrywkowe.
              Natomiast wypociny kolegi pall malla czyli niejakiego "wrocławianina"
              przeflancowanego z Warszawy sa załosne i nędzne :) Najwidoczniej brakuje mu
              czegos w zyciu :)

pozdrawiam
              • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:59
                Rafis gdyby zorganizowano na tą działkę konkurs arch albo urbanistyczny i gdyby
                jeszcze wygrał projekt wro2015 lub Kota albo ich znajomych, to choćny ten
                obiekt był (cytuję Kota: "gównem") albo był najbardziej prowincjonalnym
                obiektem w Polsce, to byłby cacy i the best... Dlaczego? Bo to byłoby ich
                dzieło...
                Ech..........szkoda gadać... Ciekawe tylko czy Kot wszystko ocenia na takiej
                lichej podstawie jak ten jeden malutki, generealnie nic nie mówiacy obrazek
                UFO? Jeżeli tak ocenia inne sprawy...to tylko współczuć :(
            • Gość: Bladyrunner Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.gazeta / *.edica.pl 05.08.04, 08:24
              > Zrozum wreszcie człowieku, że oceniasz coś czego nie widziałeś na oczy, nie
              ma
              > żadnego konkretnego projektu, nie znamy żadnych konkretnych szczegłów tego
              > obiektu, a Ty już oceniasz, że to gówno itd... nie masz pojęcia o zasadach
              > panujących w biznesie, o inwestycjach...a bez tego nie zrozumiesz, że jak
              ktoś
              > inwestuje 300 mln zł, to jest to 300 mln zł, a nie 300 mln euro i wtedy to
              > nawet ty wybitny urbanisto ani żadni architekci nie stworzą obiektu za 300
              mln
              > euro...mając do dyspozycji 300 mln ale pln...
              >
              > A jak się nie podoba i denerwuje cię to co powstaje, to przecież zawsze
              mozesz
              > się wyprowadzić z prowincjonalnego Wrocławia do Wielkiego Berlina...który tak
              > często porównujesz z naszym miastem...
              >
              > Nie jestem osobą zaślepioną i wiele razy mówiłem, że coś mi się nie podoba we
              > Wrocławiu... Podtrzymuję też moją opinię na temat ECHA, że nie jest to za
              dobre
              >
              > rozwiazanie dla Wrocławia, że wygrali ten przetarg... Bo oni nigdy pewnej
              > granicy finansowej nie przekroczą i dlatego trudno się po nich spodziewać
              > olśniewajacej architektury i inwestycji idących w setki mln euro... Takie są
              > realia...
              >
              > Twój i tobie podobnych osób problem polega na tym, że z wielką lubością
              > wydawalibyście cudze (inwestorów) pieniadze i wtrącali się do wszystkiego, co
              > oni budują. To tak, jakbym ja zaczał się wtrącać i ubliżać ci, ze jezdzisz
              > autem koloru srebnego, a powinienes jeżdzić autem koloru np zielonego...Albo
              > jak natrętna teściowa siadłbym obok ciebie w twoim aucie i co 10 sekund
              wtrącał
              >
              > się i mówił ci jak masz jechać, jak wciskać pedały, jak operować drążkiem
              > zmiany biegów, jak jechać, czy wolno, czy szybko itd..........itp.........

1. Problem w tym, że samochód nie jest nieruchomością, która decyduje o
              atrakcyjności milionowego miasta i służy setkom tysięcy ludzi. Porównanie
              jaknajbardziej nie na miejscu. O pewnych aspektach tak wielkiej inwestycji
              powinni współdecydować także ludzie, którzy będą ponosić konsekwencje jej
              realizacji czyli społeczeństwo.
              Mam nadzieję, że dożyjemy czasów kiedy władze i inwestorzy będą konsultować
              projekty ze społecznościami.

2. Za 300 mln zł można zrobić coś lepszego - przykład masz w sąsiedztwie -
              Stary Browar - kosztował 240 mln.
              • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 10:24
                Zapominasz Bladyrunner o jednej podstawowej rzeczy. SB to w dużej mierze
                przebudowa starego obiektu, który tam stał (wiem, wiem, że w tej chwili to
                praktycznie zupełnie nowy obiekt, ale przy jego budowie oparto się o to co
                zastano). Po drugie SB jest dostawiony do istniejącej pierzei, nie stanał na
                środku tak wielkiego terenu i na takiej pustej działce, gdzie ma stanąć ECHO
                UFO.

Ludzie będą decydować nogami, a to jest dla każdego inwestora najważniejsze...i
                doskonale o tym wiesz, jako człowiek, który w jakiś tam sposób ma doczynienia z
                biznesem...

Pamiętaj też, że SB ma także w sobie funkcje kulturalne (centrum także kultury
                i sztuki), a UFO ECHO tego miec nie będzie i nie było o tym w zapisach MPZP...

SB to dziecko Kulczykowej, osoby mocno związanej z kulturą i sztuką, osoby
                której mąż niejako podarował w prezencie ten obiekt i tam nie oszczędzano na
                niczym, wybudowano i zaprojektowano go wg gustu Kulczykowej, nie dbajac za
                bardzo o ekonomiczność tego obiektu. Miał wyglądać, tak jak chciała pani
                Grażyna i tak też praktycznie się stało.

Trudno podejrzewać szefów ECHA, czy np pana Sołowowa, że wybuduje obiekt taki
                jak Kulczykowa. Dla nich najważniejszy jest biznes i zarobek, a nie wyszukana
                architektura... Oni chcą na tym zarabiać, a nie dokładać... Najlepszym dowodem
                jest te 300 mln zł, a nie 300 mln euro...

Dlatego po raz enty powtórzę, nie jestem zbyt szczęśliwy, ze zabrało się za tą
                działkę ECHO...ale nigdy w życiu nie odważyłbym się krytykować i wogóle oceniać
                projekt obiektu, którego praktycznie nikt z forumowiczów nie widział na oczy, a
                jedyne co zobaczyli to marną bardzo wstepną koncepcję na jednej, słabej
                wizualce...

Cudów się po UFO nie spodziewam, ale liczę, ze przynajmniej będzie to miało
                ręce i nogi...

Pozdrawiam...
            • Gość: kotbehemot Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:13
              Wykrzykniku, przerazaja mnie takie wypowiedzi i smuca:( Z twojego toku myslenia wynika ze miasto jest tylko i wylacznie kolonia, ktora ma sluzyc wyciaganiu z niej pieniedzy przez inwestorow- tak nie jest! Wyjedz w koncu z zapyzialego wroclawia (chocby do poznania) i zobacz jak wyglada zarzadzanie miastem! Estetyka miasta, dobra urbanistyka- to takze da sie przeliczyc na pieniadze! Jesli ten budynek powstanie w takiej formie jak tu widzimy (a ze wstepnych projektow da sie juz baaardzo duzo powiedziec o nim- wczoraj ogladalismy rzuty, a to juz mowi bardzoi duzo, wiecej niz glupie wizualizacje, ktore inwestor "rzuci" jak ochlap we wrzesniu) to bedzie negatywnie emanowal na cala dzielnice. Powiem jak idiocie- zla urbanistyka nie spowoduje wzrostu wartosci dzialek w okolicy (tak jak galeria dominikanska- wzrosly ceny dzialek tylko na olawskiej- a przy dobrym rozplanowaniu zyskalaby takze wita stwosza, przedluzenie kurzego targu itp) tak wielka galeria z jednym de facto wejsciem od strony ronda na dodatek zablokuje ruch i juz teraz moge ci powiedziec ze przez to glupie rozwiazanie padnie polowa sklepow na ulicy ladnej i szczytnickiej! To nie chodzi o to ze mnie sie podoba tylko architektura caltravy i cala reszte neguje- przeciez ja juz teraz nawet nie pisze o architekturze! za 300 mln zlotych z pewnoscia da sie postawic cos przemyslanego, architektura mnie juz nie interesuje, poddaje sie. Ale NIEWYBUDOWANIE kladek nie jest na pewno drozsze niz ich wybudowanie, tak samo nie zmienia dramatycznie ceny obiektu zmiana funkcji poszczegolnych pomieszczen.

Czlowieku, zrozum ze budynek to nie samochod, ktorego kolor mi sie moze nie podobac. Tak wielki budynek bedzie niesamowicie oddzialywac na otoczenie (tak jak pisze- glupia urbanistyka w tym momencie spowoduje "sypniecie sie" kilku (nastu) sklepow!!!). Miasto to dobro wspolne i powinnismy o nie dbac dazac do kompromisu- tak aby inwestor zarobil a my bysmy nie stracili.

Aha- Stary Browar kosztowal 240mln? No to masz piekna odpowiedz co mozna zrobic za 300.
              • talkinghead spokojnie, zachowaj zmina krew 05.08.04, 10:11
                Jak w kawalku kapeli Mech (pamieta ktos jeszcze?)

Jestem zdania "!". Nie wiemy co to bedzie. Rysunek mowi totalnie niewiele.
                Poczekajmy na projekt wtedy zrobimy obrady okraglego stolu (przy piwku w
                plastikowych kubkach - chyba szklane beda niebezpieczne).

Co do przejsc, kladek... Kot ma racje ze moze toto oszpecic
                Sklodowskiej/Szczytnicka. Ale co zrobic z ludzmi? W imie "piekna" niech
                przechodza dolem, potem wlaza na gore, potem znow na dol itp? A jesli ma byc
                inaczej... to kto za to zapllaci, skad wziac na to miejsce itp...

Poczekajmy na projekt. Na razie widze jakies dziwne wypowiedzi i emocje nie
                przystajace raczej temu forum.

moze poczekajmy az powracamy z urlopow (wakacji) i nabierzemy dystansu. Ci co
                jeszcze nie byli - obowiazkowo jechac.

pzdr
                th.
                • Gość: Rafis Re: spokojnie, zachowaj zmina krew IP: *.prawo.uni.wroc.pl 05.08.04, 10:24
                  talkinghead napisał:

> Jak w kawalku kapeli Mech (pamieta ktos jeszcze?)
                  >
                  > Jestem zdania "!". Nie wiemy co to bedzie. Rysunek mowi totalnie niewiele.
                  > Poczekajmy na projekt wtedy zrobimy obrady okraglego stolu (przy piwku w
                  > plastikowych kubkach - chyba szklane beda niebezpieczne).
                  >
                  > Co do przejsc, kladek... Kot ma racje ze moze toto oszpecic
                  > Sklodowskiej/Szczytnicka. Ale co zrobic z ludzmi? W imie "piekna" niech
                  > przechodza dolem, potem wlaza na gore, potem znow na dol itp? A jesli ma byc
                  > inaczej... to kto za to zapllaci, skad wziac na to miejsce itp...
                  >
                  > Poczekajmy na projekt. Na razie widze jakies dziwne wypowiedzi i emocje nie
                  > przystajace raczej temu forum.
                  >
                  > moze poczekajmy az powracamy z urlopow (wakacji) i nabierzemy dystansu. Ci co
                  > jeszcze nie byli - obowiazkowo jechac.
                  >
                  > pzdr
                  > th.

buu mnie nie wymieniłes mimo ze tez mam t5akie zdanie jak Ty i ! ;)
                  Tak widac brak wakacji. Radze pojechac na wycieczke objazdową po polskich
                  miastach i zobaczyc te "cuda" i rozwój jakiego we Wrocku podobno brak :)
                  Do Starego Browaru nie ma co porównywac bo to jest pusta działka(S.B.jest
                  super).We Wrocku nie ma w centrum obecnie takich starych browarów w scisłym
                  centrum.
                  • talkinghead Re: spokojnie, zachowaj zmina krew 05.08.04, 10:47
                    Gość portalu: Rafis napisał(a):
                    > buu mnie nie wymieniłes mimo ze tez mam t5akie zdanie jak Ty i ! ;)

te cholerne upaly.....

> Tak widac brak wakacji. Radze pojechac na wycieczke objazdową po polskich
                    > miastach i zobaczyc te "cuda" i rozwój jakiego we Wrocku podobno brak :)

To do mnie? ;)

> Do Starego Browaru nie ma co porównywac bo to jest pusta działka(S.B.jest
                    > super).We Wrocku nie ma w centrum obecnie takich starych browarów w scisłym
                    > centrum.

pewnie by sie cos znalazlo..... co nie jest wykorzystywane tak jak powinno:)

pzdr
                    th.
                    • Gość: Rafis Re: spokojnie, zachowaj zmina krew IP: 213.199.196.* 05.08.04, 15:47
                      talkinghead napisał:

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
                      > > buu mnie nie wymieniłes mimo ze tez mam t5akie zdanie jak Ty i ! ;)
                      >
                      > te cholerne upaly.....

a jak dzis grzeje :)

>
                      > > Tak widac brak wakacji. Radze pojechac na wycieczke objazdową po polskich
                      >
                      > > miastach i zobaczyc te "cuda" i rozwój jakiego we Wrocku podobno brak :)
                      >
                      > To do mnie? ;)

Ty juz chyba miałes urlop. To jest do wszystkich z emna włącznie :)Trzeba
                      odpoczac od tych inwestycji.

>
                      > > Do Starego Browaru nie ma co porównywac bo to jest pusta działka(S.B.jest
                      >
                      > > super).We Wrocku nie ma w centrum obecnie takich starych browarów w scisł
                      > ym
                      > > centrum.
                      >
                      > pewnie by sie cos znalazlo..... co nie jest wykorzystywane tak jak powinno:)
                      >
                      > pzdr
                      > th.

katedra? ;)

pzdr.
                • Gość: ! Re: spokojnie, zachowaj zmina krew IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 10:34
                  Problem Talikinghead jest taki, że nie zaprezentowano jeszcze zadnych
                  wizualizacji końcowych tego obiektu, żadnych szczeg projektu (oprócz suchych
                  danych o jego wielkosci), a pewne osoby już uśmierciły ten obiekt...jeszcze
                  zanim wbito na Grunwaldzie pierwszą łopatę w ziemię. I wybuchła nagonka na
                  UFO :)

To tak jak oceniać np dziecko przed jego narodzinami :)

I dlatego te całe kłótnie na tym forum, zresztą FORUM INWESTYCJE a nie FORUM
                  ARCHITEKTURA.

Za dużo ludzi tu sobie wymarzyło gigantyczną i bardzo drogą inwestycję w tym
                  miejscu i stąd u niektórych teraz gigantyczne rozczarowanie i zale do
                  wszystkiego i wszystkich...

Ja też wolałbym, żeby tam powstało coś za 300 mln euro, ale powstanie za 300
                  mln zł i nie takie jak sobie wymarzyłem, ale nie będę sobie z tego powodu robił
                  krzywdy...ani jechał po projekcie, którego nie znam...

Przykro też, ze Kot, człowiek którego szanuję, zaczyna się posługiwać językiem
                  wro2015 (gówna itd...). Oj Kocie, Kocie...
                  • Gość: kotbehemot Re: spokojnie, zachowaj zmina krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:27
                    Jesli z calej mojej wypowiedzi wyciagnales tylko i wylacznie slowo "gowno" to przykro mi:) Napisalem dokladnie co mam do zarzucenia temu projektowi (bo PROJEKT juz istnieje tyle ze nie widzieliscie go w wiekszej wersji!) i jak straszne konsekwencje (takze ekonomiczne dla wielu) bedzie mialo jego wybudowanie. Wiecej nie bede pisal tego samego.
                    • kontour Re: spokojnie, zachowaj zmina krew 05.08.04, 11:40
                      Czyli masz wiarogodne informacje, ze te male obrazki odpowiadaja temu co bedzie
                      tam wybudowane? To nie zadne szkice pogladowe, tylko prawdziwe wizualizacje tego
                      co tam bedzie?
              • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 10:27
                Taki sam Wrocław zapyziały Kocie jak Poznań, Kraków, Gdańsk, Łódż czy
                Warszawa...jak cała Polska...

O SB napisałem w innym poście. Poszukaj (odp do Bladyrunnera)
                • Gość: Rafis proponuje IP: *.prawo.uni.wroc.pl 05.08.04, 10:36
                  Zakonczyc juz porównania miast bo zaraz zrobi sie z tego watek na 300 postów.
                  QWidac ze nikt nikogo nie przekona. Ja dalej czekam na prawdziwy projekt tego
                  centrum. Mam zdanie podobne do! jesli chodzi o inwestora.Cuda tam nie bedzie
                  ale jesli wszystko zrobia dobrze moze wyjsc im bardzo dobre centrum handlowo-
                  rozrywkowe gdzie wrocławianie beda sie spotykali z przyjemnoscią.
                  Wszystko zalezy od szczegułów.Ten budynek moze miec elewacje zarówno szklana i
                  prosta jak i piaskowa jak i sto innych, chocby pseudokamieniczek. Ogród moze
                  byc dosc duzym ogrodem spacerowym a moze tez byc zwykły trawnik z 2 krzaczkami.
                  Wszystko lezy w wykonaniu. Zobacze ocenie :)
                  • pluto10 Re: proponuje 05.08.04, 11:45
                    Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Zakonczyc juz porównania miast bo zaraz zrobi sie z tego watek na 300 postów.
                    > QWidac ze nikt nikogo nie przekona. Ja dalej czekam na prawdziwy projekt tego
                    > centrum. Mam zdanie podobne do! jesli chodzi o inwestora.Cuda tam nie bedzie
                    > ale jesli wszystko zrobia dobrze moze wyjsc im bardzo dobre centrum handlowo-
                    > rozrywkowe gdzie wrocławianie beda sie spotykali z przyjemnoscią.
                    > Wszystko zalezy od szczegułów.Ten budynek moze miec elewacje zarówno szklana
                    i
                    > prosta jak i piaskowa jak i sto innych, chocby pseudokamieniczek. Ogród moze
                    > byc dosc duzym ogrodem spacerowym a moze tez byc zwykły trawnik z 2
                    krzaczkami.
                    >
                    > Wszystko lezy w wykonaniu. Zobacze ocenie :)

Podpisuję się pod tym obiema rękami.
                    P.S.
                    Dlaczego niektórzy nazwali to g..... skoro nie ma nawet jeszcze jakiegoś
                    projektu?
                    ------------------------------
                    pluto10
                    • Gość: jester Re: proponuje IP: 217.97.139.* 05.08.04, 12:03
                      bo sa wizualizacje, a projekt zgodnie z zapowiedziami echa nie zmieni sie bardzo
                      • Gość: ! Re: proponuje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 12:20
                        Jester to pokaż wszystkim te wizualizacje. Najlepiej dużo, żeby można wszystko
                        zobaczyć z każdej strony, pokaż wizualizacje wnetrz, rozplanowanie
                        poszczególnych częsci tego kompleksu, kompleksowe rozwiazania wewnątrz, pokaż
                        wszystkie detale, a zwłaszcza detale architektoniczne, pokaż docelowe elewacje,
                        kolory, jak będzie wyglądać ogród zimowy, pasaże itd, itp...
                        Podziel się z nami, nie bądż taki :)

Pozdrawiam serdecznie.
                        • Gość: kotbehemot Re: proponuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:23
                          Trzeba bylo wczoraj przyjsc na spotkanie mialbys dokladnie wszystko o co
                          prosisz. A projekt istnieje i jest maxymalnie zły.
                        • Gość: jester Re: proponuje IP: 217.97.139.* 05.08.04, 12:26
                          Wczoraj dzieliłem się na spotkaniu tym, co wiem. A znane sa już rozplanowanie:
                          czyli gdzie kina, sklepy, ogród, centrum i parkingi. Znane jest także to, jakki
                          kształ bedzie miał budynek w środku. Znane, bo były pokazywane na tej
                          konferencji (tablice za panami prezydentami). Co do elewacji - to to akurat
                          wydrukowała wyborcza. Słowo wydrukowało przekrój poprzeczny i rozplanowanie
                          pomieszczeń.
                          Na stronach internetowych Echa nie ma niczego - bo, jak mówił prezes
                          czy-ktoś-tam, teraz na bazie tej koncepcji będa projektować. I skończą we
                          wrzesniu bodajże.

Co chcesz jeszcze wiedziec?
                          • Gość: Rafis Re: proponuje IP: 213.199.196.* 05.08.04, 15:53
                            jester
                            czy mozna prosic o nadesłanie wizualek, czy jest mozliwosc dostania takze tej
                            ze Słowa?

pzdr.

Co do rozmieszczenia to nic do tego nie mam. Licze tylko na dodatkowe wejscie
                            od Szczytnickiej(tam gdzie jest targ).Najbardziej kontrowersyjna bedzie ta kula
                            szczególnie ze to bedzie olbrzym.
                            • Gość: jester Re: proponuje IP: 217.97.139.* 05.08.04, 16:01
                              to daj mi swój mail rafis.
                              • Gość: Rafis Re: proponuje IP: 213.199.196.* 05.08.04, 16:18
                                wroclawczyk@gazeta.pl
              • rob30 Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... 05.08.04, 10:28
                Za 240 mln Poznań dostał aferę, zarzuty prokuratorskie, druzgocący raport NIK
                oraz parę innych smaczków - vide aferka "milionowy gość w Starym Browarze".
                I do tego sam budynek jest mniejszy, zatem porównywanie go z tym, co ma stanąć
                na działce 2,8h wymagałoby "lekkiego" przeskalowania pieniędzy. W tym przypadku
                można śmiało powiedzieć, że ilość pieniędzy wyznacza końcowy efekt. Co nie
                zmienia faktu, że mi też się ten - mam nadzieję wstępny - projekt niezbyt
                podoba.
                A co do ogólnej oceny Poznania, to raczej nie ma co porównywać, naprawdę
                Wrocław wypada duuuuuużo lepiej.

Pozdrawiam
                Robert (wrocławianin mieszkający w Poznaniu)
                • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 10:38
                  Pozdrowienia dla Rob30. Ja już naweet nie chciałem pisać o tej całej aferze z
                  SB...

I o pieniadzach jakie Kulczyk dał za kolejna działkę obok...
                • Gość: Bladyrunner Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.gazeta / *.edica.pl 05.08.04, 10:54
                  > Za 240 mln Poznań dostał aferę, zarzuty prokuratorskie, druzgocący raport NIK
                  > oraz parę innych smaczków - vide aferka "milionowy gość w Starym Browarze".
                  > I do tego sam budynek jest mniejszy, zatem porównywanie go z tym, co ma
                  stanąć
                  > na działce 2,8h wymagałoby "lekkiego" przeskalowania pieniędzy. W tym
                  przypadku
                  >
                  > można śmiało powiedzieć, że ilość pieniędzy wyznacza końcowy efekt. Co nie
                  > zmienia faktu, że mi też się ten - mam nadzieję wstępny - projekt niezbyt
                  > podoba.
                  > A co do ogólnej oceny Poznania, to raczej nie ma co porównywać, naprawdę
                  > Wrocław wypada duuuuuużo lepiej.
                  >
                  > Pozdrawiam
                  > Robert (wrocławianin mieszkający w Poznaniu)

Zdawało mi się, ze nie rozawiamy tu zarzutach prokuratorskich i aferach ale o
                  architekturze ;)
                  Nie rozumiem czemu mieszkasz w Poznaniu skoro wypada dużo gorzej niż Wrocław a
                  w dodatku urodziłeś sie w tym ostatnim?
                  • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 11:08
                    A wiesz Bladyrunner skąd pochodzi Dutkiewicz i jego rodzina? :) A teraz
                    Dutkiewicz jest Prezydentem Wrocławia i kocha to miasto :) Los nieraz płata
                    różne figle :) I widzę, że znów zaczynasz swoje podjazdówki i próbujesz
                    prowokować:

Nie rozumiem czemu mieszkasz w Poznaniu skoro wypada dużo gorzej niż Wrocław

Po co to robisz? Nudzi ci się? Brakuje adrenalinki, kłotni? :)

Pozdrawiam.
                    • Gość: Bladyrunner Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.gazeta / *.edica.pl 05.08.04, 11:57
                      Wybacz, to nie ja jestem tu głównym prowokatorem.
                      Jeśli ktoś twierdzi, że Poznań wypada dużo gorzej na tle Wrocławia to chociaż
                      chciałbym wiedzieć w jakiej kwestii. "Ogólnie" to mi mało mówi bo tak ogólnie
                      to mielismy niedawno ranking miast z uwzglednieniem takich spraw jak klimat
                      inwestycyjny ale także sytuacja społeczna, gospodarcza, kulturalna itp.
                      Sopot był pierwszy w całym rankingu.
                      Poznań wypadł wtedy najlepiej z duzych miast, za nim był Wrocław.
                      • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 12:13
                        A w innym rankingu Wrocław był przed Poznaniem i co z tego? Są to tak
                        porównywalne do siebie miasta, że ciężko mówić, że jedno z nich sumując
                        wszystko jest lepsze od drugiego. Szkoda tylko, że ani do niektórych
                        forumowiczów z Poznania (i Czerwonaka) ani do niektórych z Wrocławia to nie
                        trafia... Wtedy dyskusje byłyby nie o tym kto i co ma dłuższe, większe tylko co
                        dobrego jedno miasto może podpatrzeć u drugiego i wprowadzić u siebie...
                        • Gość: kotbehemot Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:26
                          "tylko co
                          dobrego jedno miasto może podpatrzeć u drugiego i wprowadzić u siebie..."

Zgadzam sie. Wiec dlaczego nie podpatrujemy jeszcze jak Poznaniacy nie daja
                          niszczyc swojego miasta zla architektura?
                          • rob30 Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... 05.08.04, 13:07
                            O rany, niechcący pociągnąłem za sznurek wywołujący poznańsko-wrocławskie
                            animozje ;-)
                            Nie interesują mnie takie rozgrywki, więc postaram się, zeby dalszy ciąg wątku
                            był merytoryczny.
                            Otóż: beznadziejnie rozwiązane jest centrum Poznania. Rynek mały, zapchany w
                            lecie ogródkami, obwieszony banerami, a do tego pośrodku koszmarny budynek
                            Arsenału. Czy ktoś widzi gdzieś tu dobrą architekturę? Jeśli nawet jest, to w
                            oczy rzucają się ww. a nie urocze małe kamieniczki. Osobna historia to
                            nawierzchnia: bruk w kiepskim stanie; nawet świeżo wyremontowany deptak, niby
                            pokazowa ulica Poznania czyli Półwiejska, ma wzór jakby się pomyje z bram
                            wylewały :(
                            Zaniedbane budynki w ścisłym centrum miasta, wąskie uliczki wokół rynku
                            zapchane zaparkowanymi samochodami i ilość psich kup na chodnikach, jakiej nie
                            widziałem nigdzie indziej dopełniaja obrazu centrum.
                            No to w takim razie gdzie jest ta dobra architektura? Poza Starym Browarem,
                            który jest naprawdę świetny i robi wrażenie, to jakoś sobie nie przypominam :(
                            Być może Kot mówiąc, że w Poznaniu nie psuje się architektury miał na myśli, że
                            niewiele się w ogóle buduje? Bo pojedyncze przykłady jak Alcatel (fajny, tylko
                            szkoda że całkiem pusty) czy biurowiec Delty to chyba nie wystarczają jak na
                            takie duże miasto. No chyba że sie kompletnie nie znam, jeśli tak to proszę o
                            poinformowanie mnie co takiego powinienem był zauważyć.

Pozdrawiam ciepło
                            Rob
                            P.S. Odnośnie przeprowadzki: nie zaczepiajcie przez internet obcych dziewczyn,
                            bo nigdy nie wiadomo dokąd będziecie się musieli przeprowadzić :-)))
                            • Gość: Bladyrunner Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.gazeta / *.edica.pl 05.08.04, 13:47
                              Ja zaczepiłem a teraz ona mieszka w Poznaniu ;)

Alcatel? Chyba chodzi Ci o PKG Centrum...
                              No dobra, do dobrej współczesnej archikettury: Ławica, Stary Browar, PGK, PFC,
                              Delta, Domina... ale też wiele zabudów wyrw.
                              Ale też plany i budowy: plomba 27 Grudnia, Andersia, dePtak, przebudowa
                              Arsenału itp.
                              Piszesz o wielkich biurowcach i piszesz, że mało się buduje?
                              A co powiesz o Wrocławiu - takich dużych biurowców tu wogóle nie ma.
                              • Gość: Bladyrunner Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.gazeta / *.edica.pl 05.08.04, 13:49
                                A i nowa strażnica na Starym Mieście?
                                Też spod ręki studia ADS
                              • rob30 No fakt 05.08.04, 15:17
                                Ale Ławica to się prawie nie liczy, to widują tylko lotnicy. Ja widziałem port
                                tylko na planach, ale muszę się tam wybrać turystycznie - moja córka uwielbia
                                oglądać samoloty :-)
                                Co do reszty to Domina, SB czy PGK są naprawdę niezłe, ale Delta czy PFC to już
                                mocno kwestia gustu. Faktycznie we Wrocławiu brakuje takich dużych biurowców
                                jak PFC czy PGK, ale jes sporo innych mniejszych całkiem fajnych budynków:
                                Centrum Orląt, Wratislawia Center, Quattro Forum, Millenium Tower, Galeria
                                Dominikańska czy hotel Park. W Poznaniu z kolei zapomniałeś o WBC, ale to chyba
                                nie jest wybitna architektura ;-)

pozdrawiam
                                Robert
                              • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 16:47
                                PFC, Andersia. Nie zartuj sobie, zwykłe wyższe biurowce, nic szczególnego i
                                zupełnie bez polotu i oryginalności. Takich budynków, niemal podobnych do
                                siebie jest na świecie od groma. Nawet w takim Frankfurcie byłyby to takie
                                sobie zwykłe, "szaraczki"...

Delta to kloc, jedyne co ją pozytywnie wyróżnia i odróżnia od innych tego typu
                                obiektów to lekko niecodzienny kształt, uwarunkowany kształtem działki na
                                której stanęła Delta...

Zabudowy "wyrw", tzw Plomby - akurat to Wrocław jako pierwsze miasto w Polsce
                                zaczął na wielka skalę budować plomby i tu Ponząń niczym nadzwyczajnym nie może
                                sie pochwalić. Zresztą podobnie jak Wrocław. Mniej wiecej podobna ilość dobrej
                                architektury i knotów...

Stary Browar jednym się podoba, innym nie. Najdziwniejsze, ze podoba się
                                Kotkowi, a przecież od Półwiejskiej wchodzi się do niego nie bezp z chodnika
                                tylko po kilku schodkach hahaha, a schodki wg Kota dyskfalifikują dany obiekt :)

DePtak - nie żartuj, gdzie tu dobra dobra architektura? Fakt, jeżeli zrealizują
                                ten projekt, który pokazałeś na SkysCrapercity, to na pewno, razem z tą drugą
                                częscią z niby ptakiem po drugiej stronie ulicy (ten mniejszy budynek), będzie
                                to dość ciekawe rozwiązanie ale ma tam przecież nad ulica powstać jakaś niby
                                kładka, czyli wg Kota ten obiekt bedzie gównem z gównianą kładką :) Zupełnie
                                popsuje oś widokową tej ulicy :)

Najlepszy jednak jest Kupiec Poznański z wyrwanym bokiem przez facia z
                                kurczakami (swoją drogą dziwię sie, że nikt z was nie zrobił zamachu
                                terrorystycznego na tą budkę? :)))

PGK owszem, owszem, podoba mi sie taka architektura. Obiekty rzeczywiscie
                                niebanalne, III będzie chyba utrzymana w podobnym stylu prawda?

Pozdrawiam.

ps: Jakaś wybitna nagroda nalezy się budowanej właśnie Plaza Centers Poznań :)
                                • Gość: Bladyrunner Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: 81.219.184.* 05.08.04, 19:19
                                  NO stary!
                                  Plomba na 27 Grudnia - zobaczysz - oko Ci zbieleje!
                                  Plomb jest w Poznaniu wbrew pozorom bardzo dużo - część z nich to też biurowce.

Czy zapomniałem o WBC?
                                  NIe pisałem o mniejszych biurowcach poprostu.
                                  Jest jeszcze Futura - dość ciekawa bryła i kilka innych budynków.
                                  Nie o to chodzi. Dziwi mnie stwierdzenie, że w Poznaniu się mało buduje.
                                  To chyba jakiś żart.
                                  • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 19:23
                                    NO stary!
                                    Plomba na 27 Grudnia - zobaczysz - oko Ci zbieleje!

Widziałem tą wizualkę. Nawet moze być...połączenie starego z nowym w dość
                                    dobrym wykonaniu...
                            • Gość: Andrzej Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:27
                              Heh, a we Wrocławiu nie ma syfu w centrum? Nie mówiąc o świetnej gomułkowsko-
                              gierkowskiej działalności architektonicznej w centrum? Rynek w Poznaniu jest ci
                              za mały? A wiesz, że naziści wpadli na pomysł w 1940 roku powiększenia go do
                              rozmiarów tego w Breslau?

A komunikacja we Wrocławiu - szkoda gadać...
                • Gość: P.B Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: 213.17.226.* 09.08.04, 10:20
                  szarego człowieka nie interesują raporty NIK itp.
                  te niby poznańskie afery są nie gorsze niż polskie na arenie międzynarodowej,
                  co z tego? nic, liczy się kasa i tylko kasa; a szum medialny można o kant stołu
                  rozwalić; co by nie było rozbudowa SB stanie się faktem, bez znaczenia jakimi
                  aferami zostanie okupiona, fochy to mogą sobie co niektórzy stroić, olać to
                  budynek stoi i stać będzie

> A co do ogólnej oceny Poznania, to raczej nie ma co porównywać, naprawdę
                  > Wrocław wypada duuuuuużo lepiej.

i klaps, heh :)
          • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 01:53
            Tak, tak dać Tobie i wro2015 kontrole nad tym co powstaje we Wrocławiu i
            mielibyśmy drugi Marianoland... A inwestorzy uciekaliby stąd gdzie pieprz
            rośnie... Super perspektywa...
            • Gość: pall mall Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 08:36
              Gość portalu: ! napisał(a):

> Tak, tak dać Tobie i wro2015 kontrole nad tym co powstaje we Wrocławiu i
              > mielibyśmy drugi Marianoland... A inwestorzy uciekaliby stąd gdzie pieprz
              > rośnie... Super perspektywa...

Super perpsektywą to są Twoje głupie wypowiedzi. Widać, że sie na architekturze
              nie znasz. A to w dużej mierze tylko kwestia dobrego smaku i gustu
              • Gość: Preslaw Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 09:52
                O Poznaniu się nie mogę wypowiedzieć w sposób wiarygodny, bo byłem tam tylko
                raz i to dwa lata temu. Ale to co wówczas zobaczyłem (centrum miasta) mało że
                mnie nie zachwyciło ale wywoało zdumienie lichością, bo spodziewałem się czegoś
                zupełnie innego. Niemniej jednak Poznania całego nie widzialem, więc nie mogę
                go w całości ocenić. Na filmie jedynie widziełem Stary Browar i przyznać muszę,
                że robi ogromne wrażenie i życzyłbym sobie, żeby takie centrum powstało we
                Wrocławiu. Po poznańskich drogaach trochę jeździłem ale nie wiem, czy są lepsze
                od tych we Wrocławiu. Komunikacją miejską się od wielu lat nie poruszam, ale ci
                ktorzy to robią twierdzą, że we Wrocawiu jest najgorsza. Moim zdaniem stan dróg
                we Wrocławiu i tak się poprawil w porównaniu do tego co było jeszcze kilka lat
                temu, ale tempo remontów powinno być szybsze. Natomiast jeśli chodzi o Kraków,
                to uważam, że jest miastem wyjątkowo przereklamowanym. Należy, rzecz jasna,
                docenić, że Kraków jest jedynym w Polsce miastem, które posiada najwięszką
                ilość zabytków, ale z nowych rzeczy to tam nic ciekawego nie ma. Zobaczcie
                sobie w jakim miejscu wybudowany został hotel Sheraton i jak on wygląda.
                Krakusy bluzgają na niego na czym świat stoi. Poza tym, jeżeli Kraków ma tyle
                naprawdę wspaniałych budoli zabytkowych, to dlaczego one są tak zaniedbane i to
                w samym centrum. Przy takiej ilości turystów i takich pieniądach spływających
                do Krakowa przez dlugie lata, tam wszytsko powinno lśnić. Nik z was nie może
                być pewny jak będzie wyglądało ceentrum na pl. Grunwaldzkim i co wybuduje
                Czarnecki.
              • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 10:11
                pall mall oczywiście, ze się nie znam na architekturze. Nigdy nie pisałem, ze
                sie znam. Ale ja przynajmniej nie udaję, że się znam na architekturze, jak
                robią to niektórzy. Zobacz sobie na nazwę tego forum. To jest FORUM INWESTYCJE
                a nie FORUM ARCHITEKTURA. Nie udzielam się na żadnym z for o architekturze...

• Gość: Preslaw Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 10:35
                  Też prawda, że dyskutujemy na forum dotyczącym inwestycji a nie architektury,
                  ale z drugiej strony czyż te dwie sprawy jakoś ze sobą nie są bardzo mocno
                  powiązane. Inwestycja przecież powinna być nie tylko duża, znacząca,
                  wartościwa, inspirująca itd, ale także, zwłaszcza jeśli chodzi o centra
                  handlowo - rozrywkowe, również ładna, cieszyć oko. To też jest wartość. Bo
                  przecież ludzie najchętniej chodzą do tych miejsc, gdzie jest ładnie i gdzie
                  jest przyjazna atmosfera. A to powoduje, że inwestycja staje bardziej
                  atrakycjna, przyciąga następnych ludzi i następnych inwestorów. Czyż nie?
                  • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 11:10
                    Po prostu zaczyna się robić bałagan :( Podobnie stało się z innym forum, gdzie
                    nie rozdzielono inwestycji i spraw z tym związanych od czystej architektury...
                    • Gość: jester Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: 217.97.139.* 05.08.04, 12:22
                      Wykrzykniku. Jesli mogę coś dodać.
                      Inaczej niz Rafis (chyba pierwszy raz się z nim nie zgadzam) nie uważam, że
                      trzeba tę dyskusje odkładac na później. Podobnie jak nie uważam, że nalezy
                      wyzucic wszystko co dotyczy z architektury z tego formu. Dlaczego?
                      Jest dla nas wszystkich oczywiste, że dla ludzi na tym forum najbardziej liczy
                      się zainwestowana kasa i nowe miejsca pracy (no może jeszcze zabudowane dziury w
                      ziemi). Ale są tez inne kwestie, które mają zwiazek z inwestycjami, a
                      bezpośrednio nimi nie są. I tak. Żadna różnica czy budynek bedzie zielony czy
                      złoty. Ale już ile ma wejść, czy będzie zasłaniał coś ważnego we Wrocławiu - to
                      jednak jest istotne.Zwłaszcza, że architektura ma wpływ na to, czy nowy budynek
                      bedzie zachęcał do inwestowania w okolicy, czy zniechecał do tego. A to już są
                      inwestycje.
                      Zgadzam sie z tym, że kot i wro2015 przesadzają, ale należy ich wysłuchać (czy
                      właściwie wyczytać) i przynajmniej zastanowić się, czy nie mogą mieć racji.
                      • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:17
                        Jester jako odp na twój post niech posłuży mój post sprzed kilku minut z innego
                        tematu:

TO MÓJ POMYSŁ I PROPOZYCJA:

ależ ja też jestem za dyskusją, otwartą, ogólnomiejską dyskusją. Tylko
                        robioną z głową i nagłośnioną, zeby to nie była dyskusja kilku nic nie
                        mogących...tylko dyskusja z osobami mogącymi wiele...

Może pomysł takiej OTWARTEJ DYSKUSJI O ARCHITEKTURZE I ROZWOJU WROCŁAWIA
                        podjełaby na swoich łamach GAZETA WYBORCZA (Pan redaktor Miskiewicz pewnie
                        śledzi nasze forum codziennie - takie mam przeczucie...)?

Temat na wiele miesiecy, na cały olbrzymi cykl w Gazecie Wyborczej...

Skoro wrocławska Wyborcza mogła zrobić spotkanie i dyskusję o inwestycjach z
                        dolnośląskimi inwestorami to moze zrobić taka dyskusję o ARCHITEKTURZE i jej
                        kierunkach i wizji Wrocławia na następone lata?

CO WY NA TO?
                        • es_wu Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... 05.08.04, 23:34

>
                          > Może pomysł takiej OTWARTEJ DYSKUSJI O ARCHITEKTURZE I ROZWOJU WROCŁAWIA
                          > podjełaby na swoich łamach GAZETA WYBORCZA (Pan redaktor Miskiewicz pewnie
                          > śledzi nasze forum codziennie - takie mam przeczucie...)?
                          >
                          > Temat na wiele miesiecy, na cały olbrzymi cykl w Gazecie Wyborczej...
                          >

O Jezu, ręce opadły wykrzykniku.

Po pierwsze na środowym spotkaniu zostaliśmy dokładnie poinformowani dlaczego to
                          o czym napisałeś jest niemożliwe.

Po drugie redaktorzy zostali/zostaną zaproszeni na jutrzejszą manifestację
                          właśnie po to, żeby zrodziła się szansa na rozpoczęcie takowej dyskusji.

Jeżeli naprawdę chesz tego o czym napisałeś to przełam swoją niechęć do
                          kotabehemota przyjdź jeżeli możesz jutro o 11 i powiedz sam osobiście
                          redaktorom, że chesz takiej dyskusji. Dokłdanie po to kotbehemot robi tą
                          manifestację!!! Jeżeli możesz pomóż mu!!!!!

Pozdrawiam,
                          SW
                          • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:53
                            es_wu napisał:

> Gość portalu: ! napisał(a):
                            >
                            > >
                            > > Może pomysł takiej OTWARTEJ DYSKUSJI O ARCHITEKTURZE I ROZWOJU WROCŁAWIA
                            > > podjełaby na swoich łamach GAZETA WYBORCZA (Pan redaktor Miskiewicz pewni
                            > e
                            > > śledzi nasze forum codziennie - takie mam przeczucie...)?
                            > >
                            > > Temat na wiele miesiecy, na cały olbrzymi cykl w Gazecie Wyborczej...
                            > >
                            >
                            > O Jezu, ręce opadły wykrzykniku.

===================

Dlaczego????????
                            ===================

>
                            > Po pierwsze na środowym spotkaniu zostaliśmy dokładnie poinformowani dlaczego
                            t
                            > o
                            > o czym napisałeś jest niemożliwe.

====================

Można prosić o szczegóły? Dlaczego to jest niemożliwe?

=====================
                            >
                            > Po drugie redaktorzy zostali/zostaną zaproszeni na jutrzejszą manifestację
                            > właśnie po to, żeby zrodziła się szansa na rozpoczęcie takowej dyskusji.

==================

Dobrze, ale wcześniej piszesz coś o niemożliwości.......
                            ===================
                            >
                            > Jeżeli naprawdę chesz tego o czym napisałeś to przełam swoją niechęć do
                            > kotabehemota przyjdź jeżeli możesz jutro o 11 i powiedz sam osobiście
                            > redaktorom, że chesz takiej dyskusji. Dokłdanie po to kotbehemot robi tą
                            > manifestację!!! Jeżeli możesz pomóż mu!!!!!

====================

Tak jak już pisałem Michałowi, jeszcze przez tydzień jestem unieruchomiony :(
                            I ja nie czuję zadnej niechęci dla Kota! Poważnie! Mamy po prostu odmienne
                            zdania na wiele spraw i tyle...
                            ====================
                            >
                            > Pozdrawiam,
                            > SW

====================

Pozdrawiam.
                            • es_wu Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... 06.08.04, 00:06

>
                              > ===================
                              >
                              > Dlaczego????????
                              > ===================
                              >

Bo dokładnie to co piszesz przerabialiśmy na spotkaniu w środę. Klika razy i z
                              każdej strony.

> >
                              > > Po pierwsze na środowym spotkaniu zostaliśmy dokładnie poinformowani dlac
                              > zego
                              > t
                              > > o
                              > > o czym napisałeś jest niemożliwe.
                              >
                              > ====================
                              >
                              > Można prosić o szczegóły? Dlaczego to jest niemożliwe?
                              >

No wiesz, nie za bardzo wiem co się nadaje żeby napisać na forum a co było
                              powiedziane jako luźne uwagi przy piwie raczej nie do rozprowadzania. Generalnie
                              Kot robi manifestację po to, żeby udowodnić, że w mieście jest ktoś, kto chce
                              takiej dyskusji. Bo na razie wychodzi na to, że nikt tej dyskusji nie chce więc
                              dziennikarze nie mogą pisać o czymś czego nikt nie chce. Niestety uwagi na forum
                              nie są traktowane jak "chciejstwo" obywateli miasta. Im więcej ludzi przyjdzie
                              "w realu" tym większe szanse, że ktoś się zainteresuje tematem i dyskusja się
                              rozpocznie. Bo dziennikarz tak sam z siebie nie może wyskoczyć z tematem co do
                              którego nie może udowodnić, że ktoś się tym interesuje. Dlatego tak serdecznie
                              zapraszam.

> =====================
                              > >
                              > > Po drugie redaktorzy zostali/zostaną zaproszeni na jutrzejszą manifestacj
                              > > właśnie po to, żeby zrodziła się szansa na rozpoczęcie takowej dyskusji.
                              >
                              > ==================
                              >
                              > Dobrze, ale wcześniej piszesz coś o niemożliwości.......
                              > ===================
                              >

Postarałem się wytłumaczyć, mam nadzieję że dość jasno choć już prawie śpię. Ta
                              manifestacja ma właśnie niemożliwość zamienić w możliwość poprzez udowodnienie,
                              że ten temat kogoś w ogóle interesuje.

Pozdrawiam,
                              SW

P.S. A teraz idę spać i na forum wracam dopiero za jakiś czas....

• Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 00:16
                                To niestety kiepsko Es_Wu (z tą manifestacją)... I przestaję wierzyć w
                                dziennikarzy i ich chęci... :( Echhhhhhhhhhh
    • es_wu Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... 05.08.04, 23:02
      Gość portalu: pall mall napisał(a):

> ... we Wrocławiu źle się dzieje. Tak spektakularna inwestycja na pl.
      > Grunwaldzkim okazała się kichą nie przeciętną.
      >

<mala prowokacja>
      Dlaczego nie szanujemy samych siebie?
      Dlaczego my mieszkańcy Wrocławia nie szanujemy samych siebie pozwalając budować
      w naszym mieście co się żywnie podoba? Czy nie lepiej zacząć wymagać więcej od
      samych siebie i od innych? Czy nie lepiej stawiać poprzeczkę wysoko i odmawiać
      wykonania projektów złych i niedobrych dla miasta? W krótkiej perspektywie może
      to spowodować wycofanie się paru inwestorów, ale w długiej perspektywie może
      przynieść jedynie zyski. Wysoki poziom architektury i urbanistyki w mieście
      tylko przyciągnie poważnych inwestorów a na pewno ich nie zniechęci. Wysoki
      poziom architektury i urbanistyki oraz pewne ramy narzucane przez miasto w
      trosce o jego równomierny rozwój są rzeczą normalną w całej Europie. Dlaczego my
      mamy szanować samych siebie mniej niż szanują siebie mieszkańcy Europy
      zachodniej? Dlaczego my mamy pozwalać na stawianie blaszaków w centrum miasta,
      podczas gdy cały cywilizowany świat się przed tym broni? Czy my jesteśmy gorsi?
      </mala prowokacja>

Pozdrawiam,
      SW

• Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:21
        Miasto w wielu wypadkach nie ma żadnego wpływu na wygląd wielu obiektów.
        Pamiętaj, ze większość inwestycji powstaje na prywatnych działkach, a nie
        działkach kupionych od miasta. Jeżeli obiekt jest zgodny z wytycznymi MPZP a w
        zabytkowym centrum spełnia wymogi Konserwatora, to miasto nie ma zadnego wpływu
        na wygląd danego budynku... Zapomnieliście chyba o tych prostych faktach...

• es_wu Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... 05.08.04, 23:30

> Miasto w wielu wypadkach nie ma żadnego wpływu na wygląd wielu obiektów.
          > Pamiętaj, ze większość inwestycji powstaje na prywatnych działkach, a nie
          > działkach kupionych od miasta. Jeżeli obiekt jest zgodny z wytycznymi MPZP a w
          > zabytkowym centrum spełnia wymogi Konserwatora, to miasto nie ma zadnego wpływu
          > na wygląd danego budynku... Zapomnieliście chyba o tych prostych faktach...
          >

???? To ja to się dzieje, że Amsterdam ma wpływ, Berlin ma wpływ, Poznań ma
          wpływ a biedny Wrocław nie ma?

Da się chyba tak skonstruować umowę sprzedaży, żeby dobrze dookreślić z punktu
          widzenia urbanistycznego co ma być na danej działce. I ustawić takie kary za
          złamanie tej umowy, żeby się inwestorowi nie opłacało tego łamać. Takie coś
          nauczyłoby inwestorów szacunku do miasta. A Wrocław zachowuje się jak jakiś
          drobny zakompleksiony człowieczek - niech dadzą pieniądze i nie interesuje mnie
          co będzie potem. Nie szanujemy siebie.

Pozdrawiam,
          SW

P.S. A wiesz w ogóle kto mi to powiedział? Niemiec. A konkretniej student
          urbanistyki z Dortmundu, który najpierw nazwał Galerię Dominikańską "this shit"
          a potem powiedział, że sprzedajemy się inwestorom i powinniśmy przestać się
          sprzedawać a zacząć siebie szanować. Niemiec mi to mówił. I poczułem się głupio,
          że Niemiec mnie poucza o tak prostej prawdzie jak szacunek do samego siebie.
          • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:46
            Wiesz dla wielu Niemców cała Polska to jedno wielkie...no wiesz, to co Kot
            napisał o UFO na Grunwaldzkim...

Poznań ma
            wpływ a biedny Wrocław nie ma?

Żartujesz? Przypomnij sobie ile było przewałek w tamtym mieście...

Da się chyba tak skonstruować umowę sprzedaży, żeby dobrze dookreślić z punktu
            > widzenia urbanistycznego co ma być na danej działce. I ustawić takie kary za
            > złamanie tej umowy, żeby się inwestorowi nie opłacało tego łamać. Takie coś
            > nauczyłoby inwestorów szacunku do miasta. A

Nie w przypadku prywatnych działek, nie należących do miasta... Jak pisałem,
            jeżeli obieKt który ma powstać spełnia wymogi MPZP i w zabytkowej częsci miasta
            wymogi Konserwatora, to miasto nie ma praktycznie ządnego wpływu na wygląd
            obiektu poza jego wielkością, wysokością, zapisanymi w MPZP...

• Gość: kotbehemot Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:50
              Alez Darku, co to za jakas dziwna propaganda? Po pierwsze na Ziemiach
              Odzyskanych w miastach nie ma takiego problemu jak "zawiklany stan wlasnosciowy"
              dzialek. Bardzoi wiele waznych dzialek nalezy do maista, w tym dzialka na placu
              Grunwaldzkim i masa innych dzialek, ktore miasto na zasadzie przetargu (zgroza!)
              sprzedaje sobie co dwa tygodnie. Niewiele jest tak naprawde dzialek, ktore nie
              naleza do miasta i sie nimi obraca (przynajmniej w centrum)
              A druga rzecz to fakt, ze kiedy dzialka nalezy juz do jakiegos inwestora to i
              tak miasto moze w MPZP i warunkach zabudowy opisac dokladnie, co chce tam
              dostac, lacznie z wykonczeniem i proporcjami okien.

pozdr
              • Gość: ! Re: Panowie, pora spojrzeć prawdzie w oczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 23:57
                Kocie gdybyś miał w domu TV i oglądał wczorajsze FAKTY, to wiedziałbyś, że
                miasto ma zaledwie około 20% działek, spośród wszystkich ostatnio
                sprzedawanych...

Fakt, miasto może to zrobić o czym piszesz w MPZP...ale w wielu przypadkach
                MPZP są już dano uchwalone (przynajmniej wiekszość terenów w centrum)...

• Gość: Bladyrunner Panowie, ale to nie miasto wpływa! IP: *.gazeta / *.edica.pl 06.08.04, 07:08
                  Myślicie, że miasto ma jakiś wpływ na projekt?
                  Zgadzam się z ! Miasto poza decyzją "głównego konserwatysty" nie może nic w
                  kwestii projektu.
                  To decydują w głównej mierze pracownie architektoniczne.
                  Nie wiem jak to sie stało ale akurat w Poznaniu mamy conajmniej trzy pracownie,
                  które sporadycznie robią rzeczywiście dobre projekty.
                  Są to ADS, CDF i Sipińscy. To ich dziełem jest dobra architektura wielu
                  budynków. Może w tym kierunku powinno pójść lobby?

Tak sie składa, że na forumowym spotkaniu sky poznaliśmy szefa jednego z tych
                  studiów i mogę wam powiedzieć, że pracownia jest naprawdę na najwyższym
                  poziomie. Jest młoda kreatywna dość liczna ekipa, w której nie ma nikogo kto
                  nie byłby architektem z wykształcenia. To nie jest jakiś zlepek tylko ambitni i
                  zafascynowani architekturą ludzie. Gdzie się nie obrócisz, leżą jakieś albumy i
                  książki w obcojęzycznych wydaniach z których czerpią inspiracje. Jak myślicie -
                  czy w takich warunkach może powstać kiepski projekt?

Z tego co mi wiadomo w ADS jest podobnie. Co do Sipińskich to kompletnie nie
                  wiem jak sprawy tam się mają.

Powiem wam tylko, że z tego co zauważyłem w tym biznesie jest jedna pułapka.
                  Dziś najbardziej opłacalne są tzw. hale. Czyli logistyka, ontażownie itp.
                  Projekty nie są skomplikowane i czasochłonne a ze względu na dużą
                  odpowiedzialność kasowe. Jeśli w mieście jest dużo takich inwestycji to takie
                  studia nie muszą mieć specjalnych ambicji żeby robic kasę.
                  • Gość: ! Re: Panowie, ale to nie miasto wpływa! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.04, 11:08
                    > Myślicie, że miasto ma jakiś wpływ na projekt?
                    > Zgadzam się z ! Miasto poza decyzją "głównego konserwatysty" nie może nic w
                    > kwestii projektu.
                    > To decydują w głównej mierze pracownie architektoniczne.

...I INWESTORZY I KASA JAKĄ ZAMIERZAJĄ ZAINWESTOWAĆ...

I w ten nieoczekiwany sposób, po raz pierwszy w historii Bladyrunner został
                    moim sojusznikiem (przynajmniej w wytłumaczeniu niektórym kilku prostych
                    zasad) :)))

Pozdrowienia Bladyrunner!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka