Dodaj do ulubionych

Problem z Romami z koczowiska

20.02.14, 11:25
Wczoraj odbyła się w gazecie wielka konferencja na temat romów z koczowiska. Pierwsze skrzypce grali, obok redaktora Chrzana, agitatorzy z z Nomady i krytyki politycznej. Coś musiało nie pójść za dobrze bo nie widzę dzisiaj odtrąbionego sukcesu. Debatę śledziłem na bierząco. I w skrócie można ją streścić tak: społeczeństwo jest nie wyedukowane więc romów nie kocha i ich nie rozumie. Z romami trzeba rozmawiać i ich edukować. No ewentualnie dać asystentów. Miasto nie chce nic dać ani płacić. Nawet nie chce zorganozować tego typu konferencji (urzędnicy - miejcie litość. Redaktor Chrzan nie będzie bez końca płacił za kawę i ciastka). Wywnioskowałem z tej konferencj, że jak będzie kasa to Nomada i pokrewni już romom pomogą. Czego nie było? Co te organizacje zrobiły już dla romów. A cha i nie dowiedziałem się jednego - czemu ani gazeta ani Nomda nie wezmą na staż kilku romów z koczowiska. No dlaczego?
Obserwuj wątek
    • greges58 Re: Problem z Romami z koczowiska 20.02.14, 11:58
      też usiłowałem to " śledzić ", ale dzisiaj ani śladu w Gazecie !
      ni widu, ni słychu...
      bo zebrała się tam grupka teoretyków, pięknoduchów-idealistów i Banda cwaniaków ?
      Nomada ma fajny sposób na całkiem wygodne życie !!!
      dajcie nam: granty, dotacje, subwencje, pomoc, ochronę i poparcie !
      a my będziemy przygotowywać trzynastoletnie Cygańskie dziewczynki ( analfabetki ),
      co to już wiedzą jak smakuje winko, kradzież, papieros i namiętny całus,
      do nauki z polskimi grzecznymi dziećmi w pierwszej klasie podstawówki !!!
      absurd...
      a jeśli zaprotestujesz - zostaniesz nazwany Faszystą ! i zaraz się powołają na " prawa człowieka "
      wszystko jasne ?
      ;)
      • totmes72 Re: Problem z Romami z koczowiska 20.02.14, 14:38
        Nie zauważyłeś bliźniczych dusz nomady i podobnych organizacji oraz cyganów? W USA szukasz sponsorów, a u nas trzeba wyżebrać od państwa czy samorządu. Jedni żebrają na ulicy a drudzy od urzędników. Nie dasz jedni zbluzgają i oplulą drudzy przykleją łatkę ksenofoba ewentualnie faszysty.
        • greges58 Re: Problem z Romami z koczowiska 20.02.14, 15:17
          ha ha ha...
          Nomada miała jeszcze kilka lat temu status OPP !
          mogła zbierać od darczyńców 1 % z podatków,
          ale wiąże się to z kontrolami i jednak pewną " transparentnością " w finansach ;)
          woleli nie ryzykować ? bo można stracić sponsorów - jak Jakub Śpiewak ...
          łatwiej wycyckać budżet bogatej Gminy !

;)
    • Gość: To Ja Chrzan Re: Problem z Romami z koczowiska IP: *.play-internet.pl 06.03.14, 00:31
      Redaktor Chrzan powinien zaprosić jedną rodzinę
      romską do swojego prywatnego mieszkania i zafundować im półroczny pobyt.

Wykaże się wtedy katolicką miłością bliźniego.
    • macumi Re: Problem z Romami z koczowiska 06.03.14, 07:47
      Ciekawe... Jak hejterzy dyskutują sami z sobą, to się ze soba zgadzają, a nie sobie hejtują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka