Dodaj do ulubionych

NOWA SIEDZIBA MON

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 09:53
Rozpoczęły się już przygotowania do budowy nowej siedziby Ministerstwa Obrony
Narodowej. Obiekt wzorowany na amerykańskim Pentagonie będzie kosztował 1,5
mld zł.

Będzie to najlepiej strzeżony budynek w Polsce, doskonale zabezpieczony przed
ewentualnym atakiem terrorystycznym. Obiekt będzie otoczony kilkoma strefami
ochronnymi. Oprócz biur i sztabów, znajdą się tam: podziemne stanowisko
dowodzenia, baza śmigłowców, węzeł łączności, centrum konferencyjne, hotel na
ok. 500 miejsc, centrum rekreacyjno – sportowe z basenem. Będą tam także
parkingi na kilka tysięcy aut oraz pełne zaplecze usługowe ze sklepami,
pralnią, pocztą i salonami fryzjerskimi. Koszt inwestycji ma być sfinansowany
z wynajmu budynków obecnie zajmowanych przez ministerstwo w stolicy. Obiekt
najprawdopodobniej zostanie wybudowany na Bemowie lub przy ul. Żwirki i
Wigury.

Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: NOWA SIEDZIBA MON IP: 213.199.196.* 17.08.04, 10:01
      to żart, że chca wydac 1,5 mld na jakis budynek w Warszawce? Powiedz, ze to
      żart! Prosze! :)
      • Gość: a Re: NOWA SIEDZIBA MON IP: 62.96.232.* 17.08.04, 12:34
        heh
    • Gość: lolo megalomania kwa$niewskiego IP: *.rozanka.wroc.pl 17.08.04, 10:10
      ciekawe co jeszcze jest w planach? bron masowego razenia?
      • Gość: erni Re: megalomania kwa$niewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:19
        To nie żart. To dla twojego bezpieczeństwa w Warszawie budują za twoje
        pieniądze.
        • Gość: lolo NIE W MOIM IMIENIU IP: *.rozanka.wroc.pl 17.08.04, 17:12
          to nie jest dla mojego bezpieczenstwa ale dla bezpieczenstwa wielkich
          korporacji i panstw USA i IZRAEL.
          dla mojego bezpieczenstwa mogliby poprawic stan szpitali we Wroclawiu, dla
          mojego bezpieczenstwa mogliby wybudowac wiecej sciezek rowerowych, dla mojego
          bezpieczenstwa mogliby zapewnic godziwa starosc dla emerytow i rencistow, dla
          mojego bezpieczenstwa powinni zapewnic kazdemu pracujacemu Polakowi mieszkanie
          komunalne etc... krotka pilka
          • brezly Re: NIE W MOIM IMIENIU 17.08.04, 20:16
            Lolo, ja rozumiem system wartosci, który ty prezentujesz, ale czy możesz mi
            powiedzieć w jaki sposób budowa tego Isengardu/Barad-duru (właściwe wpisać) ma
            poprawić bezpieczeństwo USA, Izraela, Nestle'a, Microsoftu czy MacDonalda?
    • Gość: Emeryt Re: NOWA SIEDZIBA MON IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 10:26
      Kpiny. Najlepiej strzeżony budynek. Wystarczy jeden pułkownik Kukliński i po
      tajemnicy. Złomem jeżdżą, a siedziby budują.Tak wyglądaja zabawy w wojenkę.
      Kosztem podatnika oczywiście.
      • Gość: erni Re: NOWA SIEDZIBA MON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:44
        A przecież ostatnio wybudowali w Warszwie piękny wielki Gmach "Centrum
        Olimpijskie" w ktorym w zasadzie nie wiadomo co jest i poco został oddany. Ale
        za to wiadomo za czyje pieniądze. Cała polska buduje swoją ukochaną STOLICE !!1
    • Gość: erni NOWE CENTRUM OLIMPIJSKIE DLA WAS POLACY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:53
      Będzie służyć całemu polskiemu sportowi!!!
      www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=433
    • ed_norton tylko POCO?? [n/txt] 17.08.04, 10:56

• Gość: erni Re: tylko POCO?? [n/txt] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:58
        Dla ciebie przeciez. A tak na prawde to przeciez SLD musi coś zrobi ć dla
        swojego elektoratu (wojskowych) zeby zaglosaowali na nich. To jest prawdziwa
        inwestycja w elektorat:)))))
        • Gość: zuzia ozonowa kobieta pozdrawia stetryczałych malkontentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:11
          kurka wodna że budują to ŻLE!?!? CIENKO PANOWIE MALKONTENCI Z SUPERMIASTA
          WROCŁAWIA , kobiecie się odniechciewa jak czyta te "babskie" labidzenia jak
          to jest żle w kraju w którym się buduje ,jak nie mężczyżni,kurka wodna,
          • Gość: Emeryt Re: wiemy, wiemy, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 12:17
            że za mundurem panny sznurem.
            A w imieniu starych tetryków serdecznie pozdrawiam. Ukłoniłbym się też pięknie
            ale giętkość kręgosłupa gdzieś zgubiłem.
          • Gość: erni Masz gest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:25
            A z jakiej paki za nasze pieniądze buduje się w Warszawie , a we Wrocławiu
            nie????
            Taka chojna jestes??
            • Gość: zuzia ozonowa przpraszam emeryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 12:58
              zwątpiłam, ja głupia kobieta w męskość emeryta,przepraszam,a co do chojności to
              jestem ,emeryt "bankowo dostanie" a wracając do tematu budować trzeba ,sracze
              miejskie ,nowe siedziby dla instytucji,fontanny,schoniska dla
              ubogich,itd,itp ,itd,wszystko to za nasze pieniądze,na całym świecie tak jest
              • Gość: erni Re: przpraszam emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:03
                Sorry to z jakiej paki ma to byc w wawie??
                • Gość: zuzia ozonowa Re: przpraszam emeryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:17
                  ma być w warszawie,gdańsku ,świdnicy,wólce dolnej,we wrocławiu też
                  będzie,cierpliwości młody człowieku,czekamy całe życie,młodzież
                  niecierpliwa,cierpliwości!!!tyle ci radzi starsza od ciebie kobieta
    • brezly Hurra, hurra!! 17.08.04, 16:55
      Duzy Centralny Bunkier Dowodzenia, koniecznie w stolicy, taki zeby nie mozna
      bylo przez przejezdzac, nad nim przelatywac, ani najlepiej o nim wspominac to
      jest to czegosmy jeszcze nie przerabiali! Aha metro pod bunkem owszem, ale sto
      metrow glebiej jak zwykle. Prasa nie bardzo bedzie mogla sie czepiac, przetargi
      i szczegoly beda tajne/przed przeczytaniem spalic. Z punktu widzenia naszej
      armii to jest zdecydowanie to o co chodzi. Od razu proponuje zakupic jakies
      japonskie automaty do malowania trawy na zielono. Wyjscie tylko przez plot, zeby
      tradycji wojskowej stalo sie zadosc, a kadra dowodcza nie otluscila sie od
      siedzenia przy komputerach.

W ksiazce 'Yes, minister' (ciag dalszy 'Yes, Prime Minister', znakomite po
      prostu) premier Wielkeij brytanii, Jim Hacker, szukajac rozapczliwie sposbu na
      poprawienie wskaznikow popularnosci, wpada na genialny pomysl patrzac na mape
      rozmieszczenia wojsk w UK. Przeciez one glownie w poludniowej Anglii, niedaleko
      od Londynu. To poprzesuwajmy bazy na polnoc, gdzie bezrobocie, porobia sie
      jakiejs miejsca pracy dla miejscowych, no i bedzie taniej. Pomysl wzbudza panike
      i zostaje storpedowany przez Civil Service, ktora boi sie buntu zon wojskowych
      zeslanych daleko pdo Szkocje, bez mozliwosci robienia zakupow w Londynie.
      Polecam lekture.
    • Gość: el matador Re: NOWA SIEDZIBA MON IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 23:07
      www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1030&news_id=45584
    • Gość: Mundzio Re: NOWA SIEDZIBA MON IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 06:32
      Kościane dziadki w wojenkę się bawią. Ataki terrorystyczne, uderzenia jądrowe,
      a z jednostek przez płot pistolety i granaty złodzieje bez większych obaw
      wynoszą /Puck, Bemowo, itd/. Pułki lotnicze nie maja samolotów, pancerniacy na
      złomowanych Leopardach ćwiczą. Fala w wojsku nie zanika. Jedyne co na pokaz to
      musztra paradna. Nie wiedziałem, śmiać się czy płakać gdy usłyszałem, że
      obiektów wojskowych pilnują prywatne agencje ochrony.
    • map4 Re: NOWA SIEDZIBA MON 18.08.04, 08:59
      Gość portalu: erni napisał(a):

> Rozpoczęły się już przygotowania do budowy nowej siedziby Ministerstwa Obrony
      > Narodowej. Obiekt wzorowany na amerykańskim Pentagonie będzie kosztował 1,5
      > mld zł.

Kilometr autostrady kosztuje jakieś 5 mln dolarów, czyli (dla prostoty liczenia
      zaokrąglając) 20 mln złotych. Półtorej miliarda wystarczyło by zatem na jakieś
      75 kilometrów, ewentualnie na wschodnią autostradową obwodnicę Wrocławia z
      sześciopasmowym mostem na Odrze, z dodatkowym pasem postojowym.

Ewentualnie za taką górę szmalu można byłoby wybudować kolejowe połączenie
      Dworca Głównego ze Swojczycami stwarzając w ten sposób szkielet dla regionalnej
      kolejki dojazdowej, resztę zaś wydalibyśmy na pierwszy od wojny remont i
      modernizację reszty szlaków kolejowych w obrębie miasta.

Oczywiście te potrzeby są niczym w porównaniu do palącej potrzeby wybudowania
      nowych biur generałom. W końcu jesteśmy imperium, którego trzeba nieustannie
      orężem bronić.

Powiedzcie mi, że ktoś sobie z nas żartuje. Przyznajcie się, że jaja sobie
      robicie. Proszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka