Dodaj do ulubionych

Echo Slonska nr 5

IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.02, 11:49
www.echoslonska.com/0204/index.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: olga Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.02, 12:13
      Kurcze, jestem pod wrażeniem. To jest lepsze niż Wyborcza z Arką Noego!!!!!!
      • Gość: Silesius Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.02, 19:46
        Gość portalu: olga napisał(a):
        > Kurcze, jestem pod wrażeniem. To jest lepsze niż Wyborcza z Arką Noego!!!!!!

Ohhh, ciekawa opinia, a co sądzą inni?

• Gość: Pieron Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.02, 22:45
          Abo mi sie zdowo abo my som niy na Slonsku ? ? ?
    • Gość: 12345X Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.02, 02:17
      Nie jest latwo bez znajomości starocerkiewnosłowiańskiego ale Bogu dzięki
      przerabiałem i może mi łatwiej... Jestem pełny podziwu dla ludzi, którzy
      umieją i chcą ożywiać ten niesamowity język. Czytam Echo Śląska i wikłam się w
      coraz to bardziej powikłaną historię. Naprawdę to co spotkało ludzi tutejszych
      to jakas opowieść o Hiobie. Nikt, mam na myśli i państwa i władcow nie
      oszczędził im wszystkiego najgorszego co mogło ich spotkać. Ludzie granic.
      Ludzie zawłaszczani i wyzyskiwani na maxa. Dawcy węgla, ceramiki, tkanin.
      Ludzie,którzy musieli pracować od dziecka. Naród pracy. Miejmy szacunek my
      darmozjady przywiezieni na te ziemie z dobrodziejstwem inwentarza dla pracy
      i porzadku. Uszanujmy ich prawo do opinii. Opinii o tym jaka ma być przyszłość
      kraju, który kochamy. I my i oni i oni jeszcze raz. Nie dajmy skrzywdzić Śląska
      a mamy szansę aby Śląsk ocknął się z marazmu. To zawsze była kraina styku
      i wpływu, Śląsk nigdy nie był poza Europą. Echo Slonska powinno mieć większą
      słyszalność! A Echo Slonska powinno słuchać ludzi z całego Slonska, tego
      Dolnego również. To przecież paranoja aby robić teraz podziały - ten jest
      patryjotą Slonskiej Ziemi, który wie gdzie ta Ziemia sie zaczyna. A ona się
      zaczyna na Dolnym Slasku. Dlaczego nic z tego nie wynika. Dlaczego Slonsk
      zapomina o naszej Śląskiej tożsamości? Ksenofobia Slonska? Lenistwo? Olewanie?
      Chcecie oddać Dolny Śląsk Warszawie? Tu nikt nie rozumie Warszawy. Mamy swoją
      piękną ziemię i swoje piękne miasto Wrocław. Breslau. Nazwy są nieważne ale
      nikt tu nie chce Azji. Slonzacy - pomyślcie. Slonsk jest jeden.
      • Gość: Silesius Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.02, 10:05
        Szanowny Dolnoslonzaku, Dolnoslonzoku abo Niederschlesier polskiego języka,

Pora ciepłych słow, ale ważniejsze wydowo mi sie otwarcie ciekawyj dyskusji.

Pora mojich uwag:
        -Wolność polityczno manifestuje sie wolnymi, niyżależnymi mediami. Z
        niyzależności nie musi wcale rezultowac dowolno "miyszanka wedlowsko".
        Niyzależne media mogom (czy nawet powinne) reprezyntować swoje
        charakterystyczne poglondy, bo jak inakszyj pobudzać do myślynio, inicjować
        dyskusja?

-Niy mom odczucio, jakoby Echo celowo pomijało Dolny Slonsk. Przeca sprawy
        leżom w rynkach kazdego, kiery identifikuje sie z tom czynściom Ślonska, z tom
        krajinom-hajmatym o przebogatyj histororii, o downij przeogromnyj kulturze z
        tysioncami cudownych Herrenhäuser, zamkami, legyndami, literaturom, naukom,
        miasteczkami o cudownyj architekturze. Z tego slonskigo bogactwa dziejowego do
        dzisiej niy zostalo wiela, choć prawie nic z tego niy zniszcza wojna, prosza
        poczytac choćby pod www.slonsk.de/Slonsk/Abni/GSOS/LosZabytkowKultury.htm
        Chcecie, zeby Dolny Ślonsk boł reprezyntowany na stronach Echa, zrobcie sami
        cos w tym kierunku.

-Patriotyzm mo znaczyni pozytywne, ezli pomogo tworzyć nowe, ezli sie go rozumi
        w znaczyniu "hajmatu", czyli umilowanio ziymi, po kieryj chodzymy, podziwu do
        jej generacyjnego dorobku i manifestowanio woli jego pomnożanio.
        Ale uwaga, patriotyzm idzie tysz źle zrozumiec. Ta zwyrodniono forma
        patriotyzmu w znaczyniu "ojczyzny", czynsto wykorzystuje idealizm ludzi w
        celach destruktywnych. Na tym zawsze traci kultura regionu, naszych hajmatow.
        Dyć tego rodzaj patriotyzm to normalny nacjonalizm, a czynsto już szowinizm.

-Echo szrajchuje slonski hajmat swiyrzom farbom publicystycznom, to zaś jes
        głównie zasługom autorow textow, kiere w nim som publikowane, czyli ludzi,
        kierzi zrozumieli, ze przez czekanie niy do sie niczego ani uratowac ani tysz
        kształtować. Jedyno słuszno konsekwyncja - cza zaczonć cos robić samymu.

-Niy ma Ślonska bez Dolnego Ślonska, ale mom tu dali pisac o sprawach
        oczywistych ?
    • Gość: Gizd Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 08:16
      www.echoslonska.com/0204/politik/index.htm
      • Gość: Lesnik Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 08:30
        www.echoslonska.com/forum/viewtopic.php4?topic=73&forum=14&7
    • Gość: . Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 21:51
      .........
    • Gość: klop Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 11:06
      Nie czytajcie tego gościa, bo on Was zamęczy kaleczeniem języka polskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka