Gość: Pieron IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.02, 11:49 www.echoslonska.com/0204/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olga Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.02, 12:13 Kurcze, jestem pod wrażeniem. To jest lepsze niż Wyborcza z Arką Noego!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesius Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.02, 19:46 Gość portalu: olga napisał(a): > Kurcze, jestem pod wrażeniem. To jest lepsze niż Wyborcza z Arką Noego!!!!!! Ohhh, ciekawa opinia, a co sądzą inni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pieron Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.02, 22:45 Abo mi sie zdowo abo my som niy na Slonsku ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12345X Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.02, 02:17 Nie jest latwo bez znajomości starocerkiewnosłowiańskiego ale Bogu dzięki przerabiałem i może mi łatwiej... Jestem pełny podziwu dla ludzi, którzy umieją i chcą ożywiać ten niesamowity język. Czytam Echo Śląska i wikłam się w coraz to bardziej powikłaną historię. Naprawdę to co spotkało ludzi tutejszych to jakas opowieść o Hiobie. Nikt, mam na myśli i państwa i władcow nie oszczędził im wszystkiego najgorszego co mogło ich spotkać. Ludzie granic. Ludzie zawłaszczani i wyzyskiwani na maxa. Dawcy węgla, ceramiki, tkanin. Ludzie,którzy musieli pracować od dziecka. Naród pracy. Miejmy szacunek my darmozjady przywiezieni na te ziemie z dobrodziejstwem inwentarza dla pracy i porzadku. Uszanujmy ich prawo do opinii. Opinii o tym jaka ma być przyszłość kraju, który kochamy. I my i oni i oni jeszcze raz. Nie dajmy skrzywdzić Śląska a mamy szansę aby Śląsk ocknął się z marazmu. To zawsze była kraina styku i wpływu, Śląsk nigdy nie był poza Europą. Echo Slonska powinno mieć większą słyszalność! A Echo Slonska powinno słuchać ludzi z całego Slonska, tego Dolnego również. To przecież paranoja aby robić teraz podziały - ten jest patryjotą Slonskiej Ziemi, który wie gdzie ta Ziemia sie zaczyna. A ona się zaczyna na Dolnym Slasku. Dlaczego nic z tego nie wynika. Dlaczego Slonsk zapomina o naszej Śląskiej tożsamości? Ksenofobia Slonska? Lenistwo? Olewanie? Chcecie oddać Dolny Śląsk Warszawie? Tu nikt nie rozumie Warszawy. Mamy swoją piękną ziemię i swoje piękne miasto Wrocław. Breslau. Nazwy są nieważne ale nikt tu nie chce Azji. Slonzacy - pomyślcie. Slonsk jest jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesius Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.02, 10:05 Szanowny Dolnoslonzaku, Dolnoslonzoku abo Niederschlesier polskiego języka, Pora ciepłych słow, ale ważniejsze wydowo mi sie otwarcie ciekawyj dyskusji. Pora mojich uwag: -Wolność polityczno manifestuje sie wolnymi, niyżależnymi mediami. Z niyzależności nie musi wcale rezultowac dowolno "miyszanka wedlowsko". Niyzależne media mogom (czy nawet powinne) reprezyntować swoje charakterystyczne poglondy, bo jak inakszyj pobudzać do myślynio, inicjować dyskusja? -Niy mom odczucio, jakoby Echo celowo pomijało Dolny Slonsk. Przeca sprawy leżom w rynkach kazdego, kiery identifikuje sie z tom czynściom Ślonska, z tom krajinom-hajmatym o przebogatyj histororii, o downij przeogromnyj kulturze z tysioncami cudownych Herrenhäuser, zamkami, legyndami, literaturom, naukom, miasteczkami o cudownyj architekturze. Z tego slonskigo bogactwa dziejowego do dzisiej niy zostalo wiela, choć prawie nic z tego niy zniszcza wojna, prosza poczytac choćby pod www.slonsk.de/Slonsk/Abni/GSOS/LosZabytkowKultury.htm Chcecie, zeby Dolny Ślonsk boł reprezyntowany na stronach Echa, zrobcie sami cos w tym kierunku. -Patriotyzm mo znaczyni pozytywne, ezli pomogo tworzyć nowe, ezli sie go rozumi w znaczyniu "hajmatu", czyli umilowanio ziymi, po kieryj chodzymy, podziwu do jej generacyjnego dorobku i manifestowanio woli jego pomnożanio. Ale uwaga, patriotyzm idzie tysz źle zrozumiec. Ta zwyrodniono forma patriotyzmu w znaczyniu "ojczyzny", czynsto wykorzystuje idealizm ludzi w celach destruktywnych. Na tym zawsze traci kultura regionu, naszych hajmatow. Dyć tego rodzaj patriotyzm to normalny nacjonalizm, a czynsto już szowinizm. -Echo szrajchuje slonski hajmat swiyrzom farbom publicystycznom, to zaś jes głównie zasługom autorow textow, kiere w nim som publikowane, czyli ludzi, kierzi zrozumieli, ze przez czekanie niy do sie niczego ani uratowac ani tysz kształtować. Jedyno słuszno konsekwyncja - cza zaczonć cos robić samymu. -Niy ma Ślonska bez Dolnego Ślonska, ale mom tu dali pisac o sprawach oczywistych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizd Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 08:16 www.echoslonska.com/0204/politik/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesnik Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 08:30 www.echoslonska.com/forum/viewtopic.php4?topic=73&forum=14&7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klop Re: Echo Slonska nr 5 IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 11:06 Nie czytajcie tego gościa, bo on Was zamęczy kaleczeniem języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś