franek 02.05.14, 18:08 Około pół roku temu Putin zapowiedział,że Ukraina znajdzie się w rosyjskiej strefie wpływów.Chyba jest na dobrej drodze.Putin to jednak fachura.Polscy politycy chyba na darmo wysilali się na majdanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franek Re: o skuteczności 02.05.14, 19:52 Ciekawe te szkółki KGB.Można się zapisać?hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Re: o skuteczności IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.05.14, 22:07 Przede wszystkim mylnie interpretujesz fakty. Putin już miał całą Ukrainę. Po tzw. Pomarańczowej Rewolucji odzyskał ją w całości. I niedawno przegrał ją na Majdanie, stracił Janukowycza. Nie jest w stanie obalić nowego rządu, próbuje odzyskiwać skrawek po skrawku. To nie jest polityczny sukces. A w dodatku do tego trzeba dokładać w tej chwili ciężkie pieniądze. Fakty są takie, że odzyskanie całej Ukrainy jest w tej chwili właściwie niemożliwe. Może spróbować ją podzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: o skuteczności 13.05.14, 09:13 Wg Pawła Kowala przecenia się znaczenie inteligencji ludzkiej.Ot,taka polska inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: o skuteczności 07.05.14, 19:19 Wg Rostowskiego,chyba już aneksja Krymu miała doprowadzić do II zimnej.Rosja(separatyści) dalej sobie poczyna,a zimnej wojny nie widać.Generalnie Rosja i Zachód normalnie kręcą lody.Jedynie Putin zmobilizował NATO. Tego geniusza politycznego,Rostowskiego,podrzucili nam Brytole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: o skuteczności IP: 2.51.97.* 07.05.14, 19:58 Pan premier jest skuteczny. Dzieki jego staraniom Ukraina zostala zobligowana do wprowadzenia embargo na wieprzowine Polski, dzieki temu my emeryci mozemy ja kupic po nizszej cenie z uwagi na nadwyzki na rynku. Szkoda tylko, ze pan premier I pan prezydent nie przeprosili prawy sektor z Majdanu za Wolyn i Podole. Moglibysmy wtedy wywieszac flagi UPA z okazji rocznicy rzezi wolynskiej i nosic znaki Trizuba. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: o skuteczności 07.05.14, 22:19 Interesujące są ukraińskie realia polityczne.hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: o skuteczności IP: 2.51.97.* 08.05.14, 09:45 Ciekawe, ze nasi przyjaciele, majdanowcy z Ukrainy nie swietuja rocznicy 8 maja zwyciestwa nad faszyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: o skuteczności 12.05.14, 21:17 "Polski minister zastrzegł jednak, że sankcje gospodarcze wobec Rosji byłyby dla nas bolesne. Nasz region handluje z Rosją więcej niż Europa Zachodnia, a należy też zakładać, że sankcje gospodarcze spotkają się z odzewem drugiej strony-rzekł Radeczek Sikorski." Sikorski coś podpie....Wymiana handlowa Polski z Rosją wynosi chyba około 20mld euro,czy dolarów;UE i Rosji 400-500mld euro.Po prostu polska polityka międzynarodowa tak wygląda,że i Rosja olewa nas ciepłym moczem. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: o skuteczności 12.05.14, 23:52 Znajomym Ryżego też można wierzyć.hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Putin przegra IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.05.14, 21:55 oczywiście nie z Francją, Niemcami czy całą UE. Putin przegra z USA. Już jest podpisany na Putina wyrok, jego wykonanie zajmie 3-5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Putin przegra 12.05.14, 22:16 hehe..ciekawe,że z wyizolowaną,zacofaną gospodarką ZSRR zmagali się kilkadziesiąt lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Re: Putin przegra IP: *.static.tvk.wroc.pl 12.05.14, 22:24 > hehe..ciekawe,że z wyizolowaną,zacofaną gospodarką ZSRR zmagali się kilkadziesi > ąt lat. To były inne czasy. ZSRR miał długi okres militarnej potęgi a jego wpływy sięgały po Amerykę Południową. Chiny były zamkniętym, zacofanym krajem. Podobnie Indie. Teraz Rosja jest praktycznie zredukowana do własnego terytorium, ma praktycznie wrogów z każdej strony a dookoła urośli poteżni gracze. To jest rozpaczliwa próba utrzymania się w ekstraklasie, ale pozostałe drużyny mają zdecydowanie większe budżety. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Putin przegra 12.05.14, 22:36 Gdzie widzisz wrogów Rosji?Przecież wszyscy robią nią interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Re: Putin przegra IP: *.static.tvk.wroc.pl 13.05.14, 14:35 > Gdzie widzisz wrogów Rosji?Przecież wszyscy robią nią interesy. Nie obraź się, ale polityki generalnie nie czaisz. Każdy z kimś robi interesy. My robimy (musimy) interesy z Niemcami na dziesiątki miliardów Euro a Niemcy to nasz geopolityczny wróg nr 1 albo 2 (na zmianę z Rosją). Rosja za wrogów ma Japonię, Chiny (wróg ukryty), Gruzję, dużą część Ukrainy, Polskę, kraje bałtyckie, Finlandię i Szwecję. Ma praktycznie zamrożone stosunki z Wielką Brytanią. No i oczywiście USA, które już zorientowały się, że ten reset to była głupota dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Putin przegra 13.05.14, 11:08 > Putin przegra z USA. Już jest podpisany na Putina wyrok, jego wykonanie zajmie > 3-5 lat. żydowscy ekonomiści sprzedają tylko obietnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Putin już przegrywa IP: 5.174.103.* 31.05.14, 16:56 Śmieszny facet, chyba jemu samemu sowiecka propaganda przerobiła mózg na gó... i nie jest w stanie ocenić właściwie sytuacji. Albo po prostu kazali mu zrobić tę rozróbę a teraz nie można się już cofnąć. Tak to musiało się skończyć, Putin, którego Rosja ma gospodarkę wielkości Włoch, postanowił zawalczyć niemal z całym światem. Kretyn. Zobaczymy kiedy ci z Krymu wku...eni upadkiem lokalnej gospodarki (żyjącej głównie z turystyki i uzależnionej od prądu i wody z Ukrainy) podejmą decyzję o powrocie do Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Putin już przegrywa 31.05.14, 19:46 70% rosyjskiej gospodarki jest państwowe.Rosjanie nie chodzą w onucach i walonkach.Co na to polski geniusz ekonomiczny,dubler M.Friedmana,Balcerowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: Putin już przegrywa IP: 5.174.103.* 01.06.14, 13:04 > 70% rosyjskiej gospodarki jest państwowe.Rosjanie nie chodzą w onucach i walonk > ach.Co na to polski geniusz ekonomiczny,dubler M.Friedmana,Balcerowicz? Wiesz jak wygląda Rosja poza Moskwą i Petersburgiem? To jest czwarty świat. A ta państwowa gospodarka nie potrafi wytworzyć nic poza gazem, ropą, rudami metali, drewnem, kilkoma zbrojeniowymi zabawkami i wódką. Idź do sklepu, zobacz co ruskiego możesz kupić. PS. Nie znoszę tow. Balcerowicza. On też po socjalistycznej szkole ekonomii, przewerbowany na neoliberała. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Putin już przegrywa 01.06.14, 13:14 Ale spore są aktywa rosyjskich spółek państwowych:około 8bln dolarów,w tym połowa to branża wydobywcza. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Putin już przegrywa 01.06.14, 13:56 Rosja ma potężne tereny;surowców od ch.u.ja i ciut ciut.Ale oparcie gospodarki tylko na surowcach,tak dużego narodu,nie wykorzystuje w pełni potencjału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: Putin już przegrywa IP: 5.174.103.* 01.06.14, 14:38 > Rosja ma potężne tereny;surowców od ch.u.ja i ciut ciut.Ale oparcie gospodarki > tylko na surowcach,tak dużego narodu,nie wykorzystuje w pełni potencjału. No i co z tego? Japonia nie ma surowców, ma mały teren a jest krajem o wiele silniejszym gospodarczo. USA są większym producentem ropy i gazu od Rosji. Tylko mało kto kojarzy USA z ropą i gazem. Kojarzy Stany z mikroprocesorami, Googlem, Microsoftem, Facebook'iem i dziesiątkami innych wielkich firm zaawansowanych technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Putin już przegrywa 01.06.14, 15:33 K.u.rwa,przecież to już napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: Putin już przegrywa IP: 5.174.103.* 02.06.14, 12:41 > K.u.rwa,przecież to już napisałem. Ale co napisałeś? Że USA produkują więcej ropy i gazu od Rosji i to jest tylko jedna z wielu branż? Chwalisz Rosję i Putina a to jest padaka w przeddzień śmiertelnego zejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Re: Putin przegra IP: *.static.tvk.wroc.pl 15.11.14, 23:07 > oczywiście nie z Francją, Niemcami czy całą UE. > > Putin przegra z USA. Już jest podpisany na Putina wyrok, jego wykonanie zajmie > 3-5 lat. Chyba przesadziłem, moim zdaniem na obecną chwilę wygląda to tak, że nie przetrzyma 2015 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Isnerk Re: o skuteczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.14, 09:35 moim zdaniem to co on robi to jakiś absurd. Powinni go za sam pomysł zamknąć. _________________ cc1.pl/asiczka Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: mała dygresja 13.05.14, 13:16 "W 2013 roku średni koszt godziny pracy w sektorze prywatnym wyniósł w Polsce zaledwie 31 procent średniej dla państw Unii Europejskiej. Niemiecki urząd statystyczny Destatis przygotował raport, w którym zestawiono wynagrodzenie godzinowe państw UE, jak podaje Puls Biznesu. U nas to 7,40 euro za godzinę. Gorzej jest tylko w czterech krajach: na Łotwie (6,50 euro), Litwie (6,20), w Rumunii (4,70) i Bułgarii (3,70). Aż o 35,6 euro więcej niż w Polsce przedsiębiorcy prywatni wydają za godzinę pracy w Szwecji - najwięcej w UE, bo aż 43 euro. Równie dużo kosztuje godzina pracy w Belgii (41,20) i Danii (39,80). W granicach średniej europejskiej (23,70 euro) jest Wielka Brytania, Irlandia, Hiszpania. W Niemczech na godzinę pracy w sektorze prywatnym wydaje się 31,70 euro. To przekłada się oczywiście na zarobki. Koszty pracy obejmują przede wszystkim wydatki na wynagrodzenia (razem z podatkami oraz wszelkimi składakami) oraz pozostałe obciążenia pracy ponoszone przez pracodawców. W sumie w UE ok. 23,7 proc. kosztów pracy stanowią te pozapłacowe składniki, w Polsce jest to 16,7 procenta. Stawka godzinowa pracy jest plasuje nas więc w ogonie Europy. " Reasumując:Polak zarabia średnio mniej niż 1/4 wynagrodzenia Niemca,ponadto pozapłacowe koszta w Polsce stanowią tylko 16,7% wynagrodzenia;w UE średnia to 23,7%. A często słyszałem od ekonomistów i przedsiębiorców polskich o wysokich kosztach pracy,nawet tych pozapłacowych i konieczności ich obniżania. Tym krajem rządzi chyba jakaś załgana i niedorozwinięta umysłowo mafia. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: mała dygresja 13.05.14, 14:10 To nie można się dziwić,że z Zielonej Tuskolandii Ryżego I-go uciekają ludzie.hehe Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: mała dygresja 13.05.14, 16:44 Interesujący są też polscy przedsiębiorcy narzekający na wysokie koszty pracy.Przecież one są niemal skandaliczne niskie.Chyba mają(przedsiębiorcy) niesamowity potencjał.hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: o skuteczności IP: 2.51.97.* 14.05.14, 15:13 Wazne, ze skuteczne byly reformy pana premiera Buzka. Dzieki nim leze pod palmami, a po powrocie rozpoczne studia, oczywiscie bezplatne, na uniwersytecie trzeciego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Zapomnialem dodac IP: 2.51.97.* 14.05.14, 15:23 Reformy pana premiera Buzka byly nie tylko skuteczne ale i wiekopomne. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Zapomnialem dodac 15.05.14, 07:04 Pewnie też ma ryży odcień włosów.Tehniczny żont fahofcuf.he Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: . 16.05.14, 12:04 Czy Korwin-Mikke to czubek z osobowością schizoidalną?Chyba w tych klimatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester JKM IP: *.static.tvk.wroc.pl 16.05.14, 16:17 Janusz wykazuje przede wszystkim bardzo niebezpieczne i zastanawiające prorosyjskie odchylenie. Przyznam, że jego ostatnie wypowiedzi budzą co najmniej zdumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Prosze o porade IP: 2.51.97.* 16.05.14, 18:18 Kogo w koncu mam sluchac? Z calej bandy pseudo politykow przynajmniej jeden znal sie na zegarkach I mogl podac dokladny czas, a reszta dobra tylko do trzepania kasiory. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Prosze o porade 16.05.14, 23:35 Jestem wierny najukochańszej Annie Grodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Ale mi nie chodzilo o dziewictwo IP: 2.51.97.* 18.05.14, 15:20 W tym wzgledzie lepsza jest pani profesor Pawlowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Ale mi nie chodzilo o dziewictwo 18.05.14, 19:46 Finezji Ani Grodzkiej nikt nie zdeklasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Ale mi nie chodzilo o dziewictwo 18.05.14, 21:06 Emerycie, już nie boisz się cenzora,że z taką lubością piszesz o Pawłowicz?Z "liścia" nie zarobisz?hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Dlaczego mam sie bac cenzora? IP: 2.51.116.* 19.05.14, 18:26 Przeciez pisze o dziewictwie, a nie o chedozeniu. chociaz tych co chedoza w sejmie nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Dlaczego mam sie bac cenzora? 19.05.14, 18:56 Masz specyficzne upodobania,jak na Twój wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Co zrobic? IP: 2.51.116.* 20.05.14, 15:04 Na eurotumana sie nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Nie przesadzajmy IP: 2.51.116.* 25.05.14, 09:37 Dementia nie zostala wymyslona przeze mnie. Wielu slawnych, swiatowych przywodcow, np. pan premier Tusk stosuje ja w codziennej wielce chwalebnej polityce. Abonament rtv mial byc zniesiony. Dzieki dementii zostal podniesiony. Itd., itp. Dzieki temu Polska rosnie w sile i nikt nam nie zabierze Przemysla. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Nie przesadzajmy 25.05.14, 21:27 he,dementi to przypadłość starszych panów,szczególnie emerytów,a w spółdzielni Ryżego mają po prostu dłuższe nosy,niż Pinokio. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Nie przesadzajmy 27.05.14, 11:29 Halo,Emerycie!Żyjesz?...pewnie odłączyli respirator.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Nie przesadzajmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.14, 16:48 Dziękuję za życzliwą pamięć. Zmieniałem miejsce postoju. Trafiłem na ulewę, dzięki której napęczniały mi resztki zwojów i mogę znowu pisać pochwalne peany na cześć naszych wielkich, skromnych i uczciwych przywódców. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Nie przesadzajmy 28.05.14, 19:19 Żyjesz.Pewnie nie rozstajesz się z podręcznym defibrylatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Nie przesadzajmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.14, 20:58 Lekko przesadziłeś, a mieliśmy nie przesadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
franek Re: Nie przesadzajmy 28.05.14, 21:30 Nie mogę.Mam ADHD i osobowość dyssocjalną. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardsklanu Re: o skuteczności 18.11.14, 16:25 BILETKOM - Nowa aplikacja do zakupu biletów przez smartfona! Pobierz aplikację z Google Play i kupuj bilety przez telefon. play.google.com/store/apps/details?id=pl.info.astra.biletkom&hl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: o skuteczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.14, 09:29 Czy to chodzi o Pendolino? Odpowiedz Link Zgłoś