Dodaj do ulubionych

milosci z tego swiata

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.01, 23:17
Milosc nie zna granic materii. Najzwyczajniejsza w swiecie golebica, szaro-bura
z ciemno zabarwiona glowka i bialymi piorkami na ogonku, zakochala sie w
odlanym w brazie pomniku greckiego Hermesa.
Pomnik, jak to pomnik, stal sobie na srodku kamienistego rynku, tuz przed
ratuszem i urzedem stanu cywilnego.Razem z golebica stanowili nierozlaczna i
chetnie podziwiana pare.
Ona, siadala mu naboznie na ramieniu, gruchala do ucha golebie bajki i tylko
jej znane, teskne tony.
Przeganiala wszystkie inne ptaki, zeby nie sraly Hermesowi na glowe, nie
zaslanialy mu slonca, lub orzezwiajacego deszczu.
On, byl jej domem, schronieniem, jego skrzydla dawaly cien w upalne dni,
chronily przed sniegiem, gradem i spojrzeniem jastrzebi.
Ona, nauczyla sie rozumiec dzwieczaca mowe kropli padajacych na jego metalowe
cialo, niemal czula bicie jego serca, uwiezionego na zawsze w twardej skorupie.
A kiedy pewnego dnia cichutko umarla siedzac jak zwykle przytulona do jego
szyi, stalo sie cos dziwnego: pomnik pekl i rozsypal sie po kamiennym podworku.
Jedni mowia, ze tej nocy byla straszna burza, ktora nie oszczedzila samotnie
stojacego Hermesa,
inni wierza, ze on nie chcial bez niej zyc.
Dlatego pomysl jak bardzo jestes szczesliwy, ze jesli zapragniesz, bedziesz
mogl porozmawiac o calym swiecie z ta nieznajoma kobieta, ktora przytula sie
niepewnie do sciskanej pod pacha torebki,
a swoje oczy zaslania, jak skrzydlami, ciemnymi szklami okularow.
Obserwuj wątek
    • kocurro Re: milosci z tego swiata 05.09.01, 18:52
      la bella pieknie piszesz ,skad to natchnienie ? samotnosc a moze nieszczesliwa
      milosc ? a moze wogole brak milosci?Co kryje sie tym co piszesz?
      Piekna ,samotna kobieta ? powinnas miec nick Zagadka. Pisz dalej. Pozdrawiam
      • Gość: la bella Re: milosci z tego swiata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.01, 20:42
        Tyle pytan..a to takie proste .....jak sie zyje juz tak 600 lat:))jak to mają
        czarownice w zwyczaju (choc moze byc juz troche wiecej bo sie pogubilam w tym
        liczeniu) to inaczej zerka sie na wiele spraw....W Twojej sprawie wszystko sie
        ulozy jak najlepiej..wyjdz na slonce..i popatrz w jego srodek...ja w tej samej
        chwili to samo robie..bez wzgledu na miejsce oddalenia...swiat jest i maly i
        wielki zarazem...a nasze zycie dlatego piekne, ze
        nasze..jedyne ,niepowtarzalne...i dlatego ciesz sie nawet z nieszczesc..one
        daja sile,jesli poznasz ich wartosc ,ktora moze Cie odbudowac...nie koniecznie
        musi niszczyc....i tego Ci zycze serdecznie

la bella
        • Gość: MKK Re: milosci z tego swiata IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 23:54
          La bella : jeszcze!!!
          • roberto65 Re: milosci z tego swiata 09.09.01, 01:55
            Ja z małżonką również prosimy La Bello o jeszcze...

Może osobny wątek na tym podforum z Twoimi i tylko wyłącznie Twoimi wierszami ?

Cóż Ty na to?
            • Gość: la bella o wolnych kolumnach(?) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.01, 09:18
              roberto65 napisał(a):

> Ja z małżonką również prosimy La Bello o jeszcze...
              >
              > Może osobny wątek na tym podforum z Twoimi i tylko wyłącznie Twoimi wierszami ?
              >
              > Cóż Ty na to?

Milo sie czyta, ze komus jest milo i sie podoba i cos tam znajduje dla
              siebie ,ale prosze..mam alergie nakazowa i obligatoryjna...i tak staram sie
              utrzymac je w dziale ,ktory wydal mi sie najspokojniejszy i daleki od szerokiego
              goscinca jakim jest glowne forum..przynjamniej wiem,ze jesli tu ktos zaglada to
              sie nie bedzie niczemu dziwil...
              serdecznie pozdrawiam czytajacych...oczekuje krytykow....lub tez chetnych
              interlokutorow do czystej epistolografii....

la bella

• roberto65 Re: o wolnych kolumnach(?) 09.09.01, 16:39
                Ależ Droga La Bello absolutnie nie miąłem na myśli żadnych nakazów i nie
                zoobowiązywałem Cię do niczego, tylko zaproponowałem Ci stworzenie osobnego
                wątku z Twoją poezją...tak aby każdy kto tak jak np ja lubi czytać Twoją poezję
                nie musiał bładzić po całym Forum i od razu mógł trafić na wątek z Twoimi
                wierszami...

Pozdrawiam La Bello serdecznie w swoim imieniu i imieniu mojej małżonki i
                prosimy o jeszcze więcej, może nie zdajesz sobie sprawy, ale powiem Ci La
                Bello, że Twoje wiersze podobają się także wielu moim znajomym, którzy choć nie
                cpiszą na tym forum, to zaglądają na nie, tylko, po to by podelektować się
                Twoją twórczością...

Jeszcze raz pozdrawiam La Bello.
        • kocurro Re: milosci z tego swiata 11.09.01, 06:31
          Gość portalu: la bella napisał(a):

> Tyle pytan..a to takie proste .....jak sie zyje juz tak 600 lat:))jak to mają
          > czarownice w zwyczaju (choc moze byc juz troche wiecej bo sie pogubilam w tym
          > liczeniu) to inaczej zerka sie na wiele spraw....W Twojej sprawie wszystko sie
          > ulozy jak najlepiej..wyjdz na slonce..i popatrz w jego srodek...ja w tej samej
          > chwili to samo robie..bez wzgledu na miejsce oddalenia...swiat jest i maly i
          > wielki zarazem...a nasze zycie dlatego piekne, ze
          > nasze..jedyne ,niepowtarzalne...i dlatego ciesz sie nawet z nieszczesc..one
          > daja sile,jesli poznasz ich wartosc ,ktora moze Cie odbudowac...nie koniecznie
          > musi niszczyc....i tego Ci zycze serdecznie
          >
          > la bella

La bello nic mi z tego szczescia kiedy byc samotnym, nim dusza kaze sie dzielic.
          Nic mi z pelnej kiesy gdy karczma zamknieta i nic mi z twoich czarow gdy ma
          milosc przekleta. Popatrz w slonce mowisz? To dobra porada, niech oslepne i
          nigdy wiecej nie zobacze com mial ,co posiadal.
          • Gość: la bella Re: milosci z tego swiata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.01, 12:30
            kocurro napisał(a):

> La bello nic mi z tego szczescia kiedy byc samotnym, nim dusza kaze sie dzieli
            > c.
            > Nic mi z pelnej kiesy gdy karczma zamknieta i nic mi z twoich czarow gdy ma
            > milosc przekleta. Popatrz w slonce mowisz? To dobra porada, niech oslepne i
            > nigdy wiecej nie zobacze com mial ,co posiadal.

Kocurku ,jesli patrzysz w slonce,nie widzisz swojego cienia...a wlasnie
            rozmwiajac z nim tylko ,mowisz wciaz ..na nic...po co...nic mi...
            wiec bluzniestwo o zaslepieniu odrzuc natychmiast..chyba ze mialoby to byc
            oslepniecie na widok jakies pieknej loli...lecz tu musisz zrobic Ty pierwszy
            krok...zamyknac monitor :) i wyjrzec przez okno jakies pradawne.....
            la bella

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka