Dodaj do ulubionych

szkoła Tikkun Olam

03.10.14, 23:03
Witam

chciałabym zapytać o nową żydowską szkołę we Wrocławiu Tikkun Olam. Zawsze chciałam zapisać dziecko do szkoły żydowskiej, ale teraz mam dylemat, bo są już trzy. Chciałabym zapytać najlepiej rodziców dzieci z tej szkoły, jaka ona jest. W dwóch pozostałych mam lub miałam znajomych, więc wiem co i jak. Ta jest nowa, a to zawsze dobrze wróży - nowi pełni zapału ludzie, nowe plany itp. Odpiszcie proszę, bo moje dziecko idzie w przyszłym roku do szkoły, a chciałabym dobrze wybrać.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • franek Re: szkoła Tikkun Olam 03.10.14, 23:10
      Czy absolwent będzie musiał zarabiać na życie grając na fujarce pod przejściem świdnickim?
      • Gość: Anla Re: szkoła Tikkun Olam IP: 80.50.131.* 09.03.15, 10:16
        Witam, szkoła jest fantastyczna, rzeczywiście kadra pełna energii, jednak zauważyć należy, iż uczą tam nauczyciele, którzy uczyli w Lauder Etz Chaim, szkole, która miała bardzo bardzo wysoki poziom. Dyrektorem jest pani Lucyna Rojzen, dyrektor we wspomnianej szkole praktycznie przez cały okres jej działalności.Wysoki poziom idzie tu w parze z poszanowaniem dla ucznia i świetną, naprawdę rodzinną atmosferą.
      • j.askier Re: szkoła Tikkun Olam 08.05.15, 02:00
        Będzie musiał znaleźć sobie inne miejsce, bo tam po remoncie już nie da rady. :)
    • Gość: Anla Re: szkoła Tikkun Olam IP: 80.50.131.* 12.03.15, 16:33
      Ewa Solska?Sławomir Wójcik? Łukasz Gryś? Tomasz Wydra? Agnieszka Szarejko?Anna Kałużna?
      • konsiesmieje Re: szkoła Tikkun Olam 18.03.15, 12:42
        P. Solska nie pracuje, pan Wójcik raptem kółko sudoku prowadzi, Pan Gryś uczy muzyki. Pani Szarejko ani pani Kałużna nigdy nie pracowały w Lauderze. Pan Wydra owszem uczy angielskiego, ale żeby go od razu KADRĄ nazywać ? Karuzela personalna zawsze kręciła się pod kierownictwem ,,słynnej'' dyrektorki.

• Gość: anla Re: szkoła Tikkun Olam IP: 80.50.131.* 05.05.15, 11:41
          Moja córka też chodzi do Tikkun Olam,bo to naprawdę świetne, przyjazne dzieciom miejsce. Dzisiaj dzieciaki pojechały na wycieczkę do leśniczówki, z ogniskiem, oglądaniem lasu i zwierząt. Dzieje się u nas bardzo dużo, zabawy nie brakuje, ale jest i czas na solidną naukę.
        • tikkunek Re: szkoła Tikkun Olam 06.05.15, 08:10
          Szanowny Panie(?), domyślam się, ze jest pan ze szkoły na Jastrzębiej, z której to odeszła cała kadra nauczycieli, bo nie płacono im za ich pracę - do dziś podobno sądzą się z zarządzającą tam fundacją, lub ze szkoły na Żelaznej, gdzie również fundacji pali się grunt pod nogami!. Myślę, że nie ma pan zielonego pojęcia o tym, co naprawdę dzieje się w Tikkun Olam. Moje dziecko tam chodzi i chodzić będzie, gdyż tylko do tej "słynnej" dyrektorki mam zaufanie. Zapraszamy z wizytą!
          • Gość: putin Re: szkoła Tikkun Olam IP: *.120.126.221.telemedia.pl 31.05.15, 21:29
            Otóż droga Pani na Żelaznej nic się nie pali. A co się paliło w fundacji założycielskiej szkoły Tikkun, że aż w podskokach przeniesiono do innej szkołę ? A gdzie się podział założyciel szkoły i fundator ? Odpłyną ze swoją pociechą w siną dal ? Za mało miłości było czy może towarzystwo dzieci z MOPS nie pasowały ? Może poziom zaniżały ? Z jakiego powodu zmienia się organ prowadzący po 4 miesiącach działania szkoły ? Może finał będzie taki jak na Jastrzębiej ?
    • Gość: Piotr Re: szkoła Tikkun Olam IP: 195.116.103.* 05.05.15, 11:06
      Witam
      Moje dziecko chodzi do Tikkun Olam od 1-go września 2014. Jest szczęśliwe i świetnie sobie radzi. W szkole panuje świetna atmosfera. Zaryzykował bym nawet stwierdzenie, że zawiązała się społeczność dzieci rodziców i nauczycieli. W szkole i wokół szkoły są ciągle jakieś imprezy, pikniki, koncerty, zawody sportowe. Jest wielka sala gimnastyczna. Dzieciaki chodzą na basen do Akwaparku, pod nosem. Codzienne angielski. Jest native speaker. Cała masa kółek. Dla mnie ta szkoła jest wyjątkowym zjawiskiem. Mam tylko problem, żeby odebrać dziecko bo nie chce wychodzić ze szkoły:) Nigdy nie spotkałem tylu pozytywnych ludzi w jednym miejscu. Bardzo serdecznie polecam. Moje dziecko skończy tą podstawówkę. Piotr
      • extikkunolam Re: szkoła Tikkun Olam 11.06.19, 16:09
        Zajrzalem tu przez pezypadek i czuje sie w obowiazku opowiedziec ciag dalszy tej smutnej historii.
        Tez chwalilem ta szkole tutaj ale juz jie pamietam hasla do starego loginu.
        Chwalilem szczerze WTEDY...no i prosze, zaledwie 4 lata wystarczyly,zeby szkola:
        -trafila do budynku po gimnazju gdzie kątem zajmuje jedno pietro budynku calkiem nieprzystosowanego dla dzieci
        -stala sie miejscem, z ktorego wiecej dzieci odchodzi niz przychodzi
        -ktora przyjmuje dzieci trudne i zaburzone bo maja wyzsza subwencje
        -ze starej kadry juz prawie nikt nie zostal i nie dziwota- warunki fatalne. Tez sie ludzie sądzą. A to kadra byla atutem
        szkoly
        -Zmienila sie dyrekcja i organ prowadzacy
        -wszystko sie zmieniloi wszystko na minus
        Bardzo bardzo smutne to jest, jak ktos spedzil kilka dlugich lat w szkole i widzial ten rozpad-mowie bez sarkazmu: serce boli.

Jednakze jesli ktos nie ma co zrobic z tysiacem zlotych miesiecznie lepiej niech odklada dziwcku na koncie bo przynajmniej mniej mu inflacja zje, niz zmarnuje placac za ta szkole.

Szkola usuwa negatywne opinie ze swojej strony-wizytowki w google. Usuneli komentarz znajomej, ktora szczerze lecz bez agresji zadnej napisala opinie jako byla klientka.

Ja polecam raczej Parnas lub ostatecznie Zelazna. Jakos tak sie im niby „palil” grunt pod nogami a to oni maja po
        dwie klasy w roczniku a Tikkun po 2-3 dziwci w klasie...
    • kathia77 Re: szkoła Tikkun Olam 06.05.15, 08:33
      Jestem rodzicem 2 dzieci uczęszczających do Tikkun, dodam na wstępie bardzo zadowolonym rodzicem. Nauczycieli cechuje entuzjazm, zapał i zaangażowanie - co niestety nie jest standardem w innych szkołach. Atmosfera jest radosna i przyjazna. Dzieci z usmiechem co rano biegną do szkoły i tak jak powiedział juz jeden z rodziców tutaj, nie chcą z niej wychodzić. Miedzy uczniami i nauczycielami istnieje wież , z jednej strony bardzo nieformalna , wręcz przyjacielska- co pozwala dzieciom na dużą otwartość, z drugiej strony nauczyciel ma posłuch i wzbudza respekt. We mnie nauczyciele wzbudzają szacunek, ze potrafią taka właśnie relacje wykształcić z dziećmi. Każdemu kto szuka dla swoich dzieci szkoły , w której kształcenie odbywa sie w szacunku i przyjaznej atmosferze, polecam nasza szkołę.
      • Gość: Joanna Re: szkoła Tikkun Olam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.15, 09:15
        Jestem mamą dwójki dzieci, które mają przyjemność uczenia się w Szkole Tikkun Olam. Nauczyciele w szkole dają dzieciom ogromne wsparcie i są dla nich autorytetami. Moja córka, pomimo że trafiła do pierwszej klasy jako pięciolatka (tak, tak są takie dzieci które mają parcie.....) i pomimo moich wielu obaw czy jest to słuszna decyzja, dzięki właśnie kadrze nauczycielskiej świetnie sobie radzi i nie ustępuje swoim koleżankom i kolegom. A przede wszystkim oboje pędzą do szkoły co rano, pomimo że muszą wstawać o 6.30.
        Podobnie jak Piotr mam problem z "wyciągnięciem" dzieciaków ze szkoły. Polecam wszystkim rodzicom. Dla osób, które mają wątpliwości czy to odpowiedni dla nich wybór szkoła oferuje program "szkoła na próbę". Można przyprowadzić dziecko na 1-3 dni, tak aby mogło samo opowiedzieć Wam o szkole. Joanna
    • Gość: TEOPINKA Re: szkoła Tikkun Olam IP: *.static.korbank.pl 06.05.15, 09:19
      Witam, początkowo też miałam pewne wątpliwości. Ale po pierwszym dniu wszystkie się rozwiały, moje dziecko jest nowym uczniem szkoły dopiero od września, a niesamowite jest to jak inne dzieci solidarnie przeszły za kadrą właśnie. To Pani dyrektor i reszta nauczycieli tworzy ten niesamowity klimat i jest dla mnie gwarantem. Na uwagę zasługuje też fakt, że w ciągu roku szkolnego "dobiło" do nas bardzo dużo dzieci, w środku roku, żeby przenieść dziecko do Tikkum Olam- to świadczy mocno jakie emocje i zaufanie wzbudza szkoła. Wkurzyłył mnie ten negatywny wpis, który się pojawił, widać ktoś z zawiścią patrzy, że się udało.
      Podsumowując moje dziecko cieszy się, że chodzi do tej szkoły, chętnie się uczy i widzę, że naprawdę wiele się nauczył przez ten rok. POLECAM TIKKUN OLAM.
      • Gość: bajubaju Re: szkoła Tikkun Olam IP: *.120.126.221.telemedia.pl 29.05.15, 22:33
        Szanowna Pani Teopinka
        skoro tak dużo dzieci dobiło do Was w środku roku to dlaczego jest Was raptem 30 dzieciaczków ?
        I dlaczego tak rozpaczliwie ta cudowna szkoła musi reklamować się na każdym płocie, forum, radiu, i gdzie tylko się da ?
        Dobre szkoły nie muszą tego robić ...
        • cocowiesz Re: szkoła Tikkun Olam 29.05.15, 23:49
          Szkoła jest chyba od września? Więc raptem jest tyle. dzieci ..i ciągle ktoś przychodzi. Nie było specjalnej reklamy na początku. Teraz zaczęła się reklama ,bo są tworzone nowe klasy. A skoro ktoś twierdzi,że nie trzeba się reklamować ..? to nie wiem dlaczego szkoła z której moje dziecko uciekło a która istnieje ponad 20 lat także się reklamuje.
    • motive1 Re: szkoła Tikkun Olam 06.05.15, 09:37
      Nasze dziecko bardzo chwali sobie nową szkołe.Mając za sobą doświadczenia zarówno z placówki prywatnej jak i państwowej, zdecydowanie opowiada się za Tikkun Olam. Nie chciałbym na forum zabrzmieć słodko lub tendencyjnie ale fakty są takie, że wszystkie lekcje są dla córki inspirujące i przyjemne.Dziecko z uśmiechem i pasją mówi o szkole i jej nauczycielach. Polecam wszystkim niezdecydowanych-rodzicom-zdecydowanie! Nie wahajcie się tak jak my...
    • beti-132 Re: szkoła Tikkun Olam 06.05.15, 12:02
      witam. Mam w tej szkole dwójkę dzieci w klasie 2 i 4. Wcześniej byliśmy w szkole na Żelaznej- co różni te dwie szkoły? Mi nasuwa się jedna odpowiedź, ta szkoła jest nie tylko przyjazna dzieciom i rodzicom, oprócz świetnego otwartego podejścia do nauki i ucznia niesie radość! A tego zdecydowanie brakowało innym. Dzieci chętnie do niej chodzą, fantastycznie się bawią i robią niesamowite postępy w nauce. Czego chcieć więcej? Ja osobiście serdecznie polecam! :)
    • cocowiesz Re: szkoła Tikkun Olam 06.05.15, 13:22
      Przez to,że szkoła Tikkun Olam jest nową niedawno otwartą placówką to panuje tu bardzo pozytywna energia .Być może jest to naturalne zjawisko,gdzie szkoła pokazuje bardzo pozytywne założenia wobec uczniów i rodziców ,aby na "dzień dobry" wszyscy byli świadomi ,gdzie trafili. Czego nie mogłabym powiedzieć o byłej prywatnej szkole z której zabrałam moje dziecko ( po 5 latach) w ciągu półrocza,bo odmówiło dalszego chodzenia .Tam było od początku dużo pozorów i negatywnej energi.Szkoła "oblegana" znana przez wiele lat, która miała super opinie - 20 lat temu-może?. Czyli na początku,jak im zależało. Nie wspomnę nazwy tej szkoły ,bo każdy ma inne doświatczenie. Po wielu latach dopiero czytam złe opinie podobne do moich....ale . miałabym dużo więcej w tym temacie. Teraz to widzę ,że jednak to nie tylko JA to widziałam i doświatczyłam....Przez 5 lat inwestowałam w szkołę a nie w naukę dziecka!! .Szkoda tylko,że tak póżno zareagowałam. Smutne ale prawdziwe. Natomiast : szkoła Tikkun Olam- dała mojemu dziecku niesamowite rozlużnienie mózgu :) Piszę o tym,bo jest to fanstatyczne zjawisko. Szacunek i przyjazna atmosfera - sprawiły,że moje dziecko -odżyło!!! Jeśli chodzi o szkoły typu "wyścig szczurów" to napięcie, rywalizacja i krytyka sprawia,że dużo dzieci zamyka się w sobie, co skutkuje powolne przysfajanie wiedzy....Męczęnie się i stres..dopada ich już w tak młodym wieku..Skandal. Nie mówiąc już nic o nieprzystosowanych nauczycielach,,gdzie nie jeden - nie przeszedłby testów psychologicznych!!. Ale chyba większość szkół właśnie w ten sposób działa i nie ważne ,czy prywatna czy publiczna!. Reklamy typu- "Zdolne dzieci mogą rozwijać swoje umiejętności" - mogłabym podpisać właśnie pod szkolą- Tikkun Olam. Co nie mogłabym powiedzieć o poprzedniej szkole. W Tikkun Olam -wiecznie mają jakieś wyjścia związane z ich nauką.Wczoraj wyjechali na wycieczke.Są także już planowane 2 wyjazdy -jeden związany ze słynnym EXPO. I to wszystko w ciągu 3 miesięcy. Także ciągle coś się dzieje. Bawi mnie czasami,jak niektórzy podniecają się wyglądem szkoły ,czy wyposażeniem - gdzie najistotniejszym ATUTEM szkoły - są nauczyciele i dyrekcja szkoły.!!!!. Czyli ten cały SEJM-Środowisko w jakim dziecko się porusza.Co ma do powiedzenia i czy ma coś do powiedzenia? - rodzic i dziecko i czy ktoś traktuje nas poważnie!. Szkoła Tikkun Olam -spełnia te warunki na dzień dzisiejszy. Nie jestem wstanie powiedzieć co będzie za 20 lat - na przykład . Czy będzie tak samo,jak dziś?,czy też będzie tak ,jak jest obecnie w szkole z której moje dziecko uciekło! Jedno tylko wiem,ze pani Dyrektor -jest osobą,która ciągle dąży do doskonalenia klimatu szkolnego w szacunku i przyjaznej atmosferze,bo robi to z miłością do dzieci. Jest to pani Dyrektor pasją ,bo całe życie właśnie się tym zajmuje mimo podkładania przez niektórych nóg....,jak sie już zorientowałam . Myślę,że trzeba wszystkiego przekonać się na własnej skórze i nie słuchać tych wszystkich "mitów" , Ja też słuchałam i wysłałam do poprzedniej szkoły. Dzisiaj jestem już mądrzejsza! Uważam,że jeżeli czujemy i widzimy ,że coś jest nie tak - to właśnie tak jest....Nie bójmy się zabierać dzieci ze szkoły,jeśli mamy nawet najmniejsze sygnały ...w obawie ,że może krzywdzimy dzieci wyrywając je ze znanego środowiska. Nie! . Krzywdzimy je ,jeżeli zostawiamy je w zakwaszonym klimacie "wyścigu szczurów" zdane na wieczną krytykę. Pani Dyrektor w Tikkun Olam pracuje nad wszystkim,aby dzieci dobrze się czuły,aby nauczyciele byli przyjażnie nastawieni i w umiejętny sposób przekazywali swoją wiedzę. Nie każdy może być nauczycielem... Tak ,jak nie każdy może być rodzicem..!.To jest DAR !!. Nie którzy z biegiem lat udoskanalają swoją pasję...ale co nie którzy ...niestety nigdy nie powinni uczyć!!! A uczą. ....Dlatego w Tikkun Olam sercem szkoły jest pani Dyrektor ,która czuwa w szkole nad świeżym oddechem szkoły i wspaniałej kadry nauczycielskiej oraz personelu .... Więc niech - " konsiesmieje" - jeśli ktoś twierdzi inaczej.
      • Gość: konsiesmieje Re: szkoła Tikkun Olam IP: *.120.126.221.telemedia.pl 29.05.15, 22:40
        A to faktycznie cudowne, że Pani Dyrektor dba o świeży oddech personelu. W innych szkołach na prawdę tak nie ma. Koń się śmieje jak czyta te laurki.
        • cocowiesz Re: szkoła Tikkun Olam 29.05.15, 23:56
          Tak. Rzeczywiście koń się śmieje,jak wyczuć zazdrość i zawiść.....to wtedy nawet i krowa ryczy.
    • Gość: ili Re: szkoła Tikkun Olam IP: *.finemedia.pl 06.05.15, 22:27
      Witam,
      Szkoła reklamuje się jako miejsce niezwykłe i takie właśnie jest!!! Można opisywać jak jest cudownie jak dzieci uwielbiają to miejsce i nauczycieli, ale najlepiej przyjść z dzieckiem na okres próbny , my po 1 dniu próby wiedzieliśmy, że zostajemy. Mając doświadczenia z innymi placówkami GORĄCO POLECAMY TIKKUN OLAM , poziom nauki, atmosfera i indywidualne podejście do dzieci na najwyższym poziomie.
      Pozdrawiam
    • j.askier Re: szkoła Tikkun Olam 06.05.15, 23:28
      Bez zbędnego bicia piany, proszę zajrzeć tu: www.tikkunolam.pl, a później tu: www.facebook.com/tikkunolamsp. Moje dziecko uczy się w tej szkole świetnie i bezstresowo. Cieszę się, że niedługo ruszy gimnazjum, dzięki temu nie będziemy się musieli rozstawać ze szkołą. A może zdąży jeszcze wystartować liceum?
    • jureek Co zdarzyło się 6 maja? 08.05.15, 10:15
      Tak właśnie się zastanawiam, co takiego zdarzyło się 6 maja, że akurat w tym dniu na wrocławskim forum gazety nastąpił wysyp rodziców chwalących pewną szkołę.
      Pojawiła się w tym dniu reklama forum w telewizji i stąd rodzice dowiedzieli się o nim i zaczęli na nim pisać? Ale dlaczego tylko w tym wątku?
      • Gość: Piort Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: 195.116.103.* 08.05.15, 11:01
        To proste. Znalazłem wątek w sieci i dałem znać rodzicom, że o nas piszą. Zależy nam na szkole i dajemy jej swoje wsparcie. Tak przy okazji Aniu, Beato, Andrzeju, Asiu, Pani Katarzyno, Ado oraz inni rodzice bardzo wam dziękuje , za tak liczne wypowiedzi. Jeszcze raz to napiszę nie spotkałem nigdy tylu pozytywnych ludzi w jednym miejscu.
        Panie Jurku zapraszamy do szkoły. Trzeba to zobaczyć na własne oczy. Proszę pozwolić dziecku spróbować jak u nas jest. Dni otwarte trwają cały rok szkolny. :) Pozdrawiam Piotr
        • jureek Re: Co zdarzyło się 6 maja? 08.05.15, 11:08
          Gość portalu: Piort napisał(a):

> Panie Jurku zapraszamy do szkoły. Trzeba to zobaczyć na własne oczy. Proszę poz
          > wolić dziecku spróbować jak u nas jest. Dni otwarte trwają cały rok szkolny. :)

Sorry, ale ja nie należę do "targetu". Szkoła mnie mało obchodzi, nie lubię tylko manipulacji i tekstów udających spontaniczne wypowiedzi.
          Nie bardzo też rozumiem, dlaczego rodzicom miałoby tak zależeć, żeby zachęcić jeszcze innych rodziców. Przecież im mniej dzieci w klasie, tym chyba też lepiej dla ich pociech.
          • kathia77 Re: Co zdarzyło się 6 maja? 18.05.15, 22:57
            Może dlatego,drogi Panie, że im więcej młodych ludzi skończy pożądną szkołę, która uczy szacunku do innego człowieka, tolerancji i otwartości na świat- tym większe prawdopodobieństwo, że przeszłe społeczeństwo będzie mniej podejrzliwe i szukające dziury w całym, że zamiast krytykować będzie budować. Pozdrawiam. Ps. O liczebność klas proszę sie nie lękać jest ściśle określona w regulaminie szkoły.
            • kathia77 Re: Co zdarzyło się 6 maja? 18.05.15, 23:00
              * porządną.
              Widać moja szkoła nie była dość porządna, skoro robię takie błędy ;)
              • cocowiesz Re: Co zdarzyło się 6 maja? 18.05.15, 23:38
                Może być - pożądaną szkołę? :)
                • Gość: racjonalna Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.120.126.221.telemedia.pl 29.05.15, 19:54
                  Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle, że aż muszą klakierzy tak reklamować tą placówkę ? Dobre szkoły nie muszą namawiać rodziców aby przenosili swoje dzieci z innych szkół do tej jedynej i wyjątkowej. Dobra szkoła nie musi szukać rozpaczliwie klientów w innych szkołach bądź Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej gdzie namawia się rodziców rodzin wielodzietnych na bezpłatną naukę w tej cudownej szkole za którą inni ,,jelenie'' płacą 800 zł. miesięcznie. To raczej nie jest uczciwe. Dziwne jest również to, że już po kilku miesiącach działalności następuje zmiana organu prowadzącego szkołę. Dlaczego ? Mają coś do ukrycia ?
                  • lofo Re: Co zdarzyło się 6 maja? 30.05.15, 00:01
                    Dzień dobry
                    Jestem rodzicem dwójki dzieci chodzących do szkoły Tikkun Olam. Nie uważam bym był klakierem, a moje codzienne zajęcie przede wszystkim polega na słuchaniu ludzi, a nie ich ocenianiu bądź krytykowaniu. Daleko mi również do postawy głęboko sfrustrowanej jaką prawdopodobnie prezentuje "gość racjonalna". Odpowiadając na bardzo przykre i silnie krzywdzące szkołę, pedagogów, rodziców i w końcu dzieci zarzuty informuję, że z radością codziennie jeżdżę do tej szkoły wraz z dziećmi, cieszę się widząc, że pędzą na lekcje i czują się w szkole bezpiecznie. Budujące jest to, że moje dzieci uczą się i bawią jednocześnie, że na każdym kroku okazywany im jest szacunek co z kolei uczy ich tożsamych zachowań. Z nieukrywaną radością widzę jak bardzo, zarówno nauczycielom jak i Pani Dyrektor zależy na atmosferze w szkole wspierającej kreatywność i rozwój dzieci. Prawdopodobnie dzięki ich zaangażowaniu udało się stworzyć społeczność szkolną złożoną z obcych sobie ludzi - rodziców i nauczycieli. Nie wiem co inspirowało Panią, a być może Pana "Racjonalną" do przedstawienia tak krytycznej oceny - poszukiwanie prawdy?- a może frustracja, ale by podkreślić, że nie mam nic do ukrycia i stawić odpór tego rodzaju wpisom chętnie podpisuję się pod tym nieco zbyt długim wywodem (w przeciwieństwie do osób epatujących nienawiścią) Cezary Maciejak, adres do korespondencji - lofo@tlen.pl :) mimo wszystko pozdrawiam i zapraszam do poznania szkoły przed wykonaniem następnej oceny naszych intencji.
                  • cocowiesz Re: Co zdarzyło się 6 maja? 30.05.15, 09:56
                    "Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak żle,że aż muszą się reklamować" To jest strasznie nie racjonalny komentarz!! Delikatnie mówiąc. Czy racjonalna syszała kiedyś o Howard University??- jednych z lepszych na ŚWIECIE?? Także się reklamuje . Być może nie w Polsce :) Reklama jest "urodą" prywatnych instytucji. Co nie wszyscy do końca ,jak widać rozumieją tego typu "zjawiska" i zajmują się dyskusją typu pyskówki na jarmarkach.
                    • jureek Re: Co zdarzyło się 6 maja? 01.06.15, 10:47
                      cocowiesz napisał(a):

> "Skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak żle,że aż muszą się reklamować" To
                      > jest strasznie nie racjonalny komentarz!! Delikatnie mówiąc. Czy racjonalna s
                      > yszała kiedyś o Howard University??- jednych z lepszych na ŚWIECIE?? Także się
                      > reklamuje .

Uniwersytet Howard spamuje "na krzywy ryj" na forach internetowych i nie stać go na normalną płatną reklamę? No to świat zszedł już całkiem na psy.
                  • Gość: Joanna Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.15, 13:09
                    Szanowna Racjonalna,
                    Odpowiem na Pani zarzuty (bo tak właśnie odbieram Pani wypowiedź), ponieważ jako mama dwójki dzieci - uczniów Szkoły Tikkun Olam- czuję się do tego w pełni uprawniona.
                    Nie zgadzam się z Panią, że dobre szkoły nie potrzebują reklamy. Owszem potrzebują i na całym świecie jest to praktykowane. Najlepsze produkty (a za taki uważam ofertę edukacyjną), idee czy też działania społeczne, aby miały rację bytu muszą zostać zaprezentowane szerszemu gronu. Być może nie zauważyła Pani reklam uczelni, kampanii WOŚP czy Wiosek Dziecięcych itp., czy też wszelkich instytucji wspierających edukację dzieci.
                    Nie czuję się klakierem szkoły, ale na pewno jestem jej ambasadorem, wspieram działania jakie prowadzi. A mogę to robić, bo ja a przede wszystkim moje dzieci są zadowolone ze szkoły.
                    Nie czuję się również "jeleniem" płacącym za naukę dzieci, w momencie gdy w szkole mają możliwość nauki również dzieci z rodzin korzystających z pomocy MOPS. W momencie zapisywania do szkoły, wiedziałam, że w szkole będą się uczyć dzieci, których rodziców nie stać na opłatę czesnego. To się nazywa stypendium. I nie widzę powodów dlaczego szkoła nie miałby przyjmować tychże dzieci. Czyżby zakładała Pani, że te dzieci się różnią od tych, których rodziców stać na opłatę czesnego? Co więcej jestem zadowolona z faktu, że moje dzieci mają szansę zobaczyć, że nie wszystkich stać na to co oni otrzymują, ale to nie znaczy, że osoby biedniejsze są mniej zdolne, gorsze czy też po porostu głupsze.
                    Co więcej wiążę fakt przyjmowania dzieci uboższych, nie płacących czesnego, z faktem reklamowaniem się szkoły, jak to Pani określiła. To właśnie dzięki, między innymi, tym działaniom można zdobywać darczyńców, sponsorów, którzy pokrywają między innymi koszty nauki tych dzieci. Nie oszukujmy się szkoły nie są bezpłatne- nawet te państwowe. To my podatnicy płacimy za budynki, w których się mieszczą, za media w tych placówkach cz też za pensje nauczycieli. Natomiast fundacje prowadzące szkoły, takie jak Tikkun Olam, muszą zdobyć środki na całą infrastrukturę.
                    Jednocześnie pytanie Pani o to "czy mają coś do ukrycia" kojarzy mi się z działaniami tabloidów i portali plotkarskich. Byle zarzucić haka, bo to się dobrze "sprzeda". Brakuje mi tu merytorycznej dyskusji, faktów, jest tylko insynuacja.
                    Ponad to łatwo się "wypowiada" takie słowa, siedząc przed monitorem komputera i podpisując się nickiem.

Pozdrawiam

Joanna Kawulok

• Gość: bararara Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.120.126.221.telemedia.pl 30.05.15, 18:52
                      Wielbiciele szkoły stale monitorują to ,,spontaniczne forum'' to chyba jakaś sekta z kochaną guru dyrektorką na czele.

Pozdrawiam
                      Barbara Koterska
                      • cocowiesz Re: Co zdarzyło się 6 maja? 31.05.15, 21:37
                        " Stale monitorują?" Przecież wypowiedzi tego forum przychodzą na e-mail ..... i co nie którzy odpowiadają na nie. A ci którzy specjalnie interesuje się sprawami " spontanicznego forum" to sprawdzają osobiście . A robi to chyba dla przykładu ..bararara. A potem pisze coś o jakiś " wielbicielach? " , "sektach"...??? .i ."guru".
                    • Gość: zatroskanamama Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.07.15, 13:01
                      Szanowna Pani Joanno,
                      oczywiście w pełni zgadzam się z Panią co do stwierdzenia, że dzieci wychowujące się w trudnych warunkach materialnych powinny mieć dostęp do systemu stypendialnego. Czy jednak taka rekrutacja podyktowana jest jedynie altruistycznym i idealistycznym podejściem kadry zarządzającej? Warto zwrócić uwagę na fakt, że szkoła Tikkun Olam, jest dla mniejszości żydowskiej, i każde chodzące do niej dziecko dostaje z wydziału oświaty specjalną dotację. Kolejną, nieelegancką praktyką jest proponowanie uczniom innych prywatnych szkół, w których opłacają czesne, przeniesienia się do szkoły Tikkun Olam w zamian za zwolnienie z czesnego. Mało tego, osoba przenosząca swoje dziecko za kolejnego przyprowadzonego ucznia, który również zostanie zwolnione z opłaty, dostanie kolejny semestr gratis. System argentyński? Skoro rodzice tych uczniów zdecydowali się na kształcenie prywatne to można wnioskować, że nie potrzebowali takiego stypendium? Co więc powoduje takie propozycje? Czy to wciąż stypendium czy już działania zakrawające na praktykę nieuczciwej konkurencji i kupowanie uczniów? Czy właśnie tak szkoła realizuje ideę naprawiania świata?
                      • Gość: cocowiesz Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.xdsl.centertel.pl 06.07.15, 19:48
                        Do szkoły trafiłam z własnej woli..i bez żadnych "układów" finansowych. Z tego co wiem wszystkie mi znane osoby ,które przeszły też - bez żadnych "układów" i propozycji. A powodem przejścia do Tikkun Olam nie była taryfa ulgowa tylko DZIECI pragnęły odejść - bo szkoła do której chodziły ...zaniedbywała UCZNIA! A uczeń to też człowiek! Czuje,myśli i obserwuje. A szkoła Tikkun Olam zmieniła im świat.
                        Więc zastanawiam się kto i dlaczego nie może spać po nocach i wypisuje coś co nie pokrywa się z rzeczywistością??. Najwidoczniej ktoś?, kto ma w tym interes.
      • Gość: racjonalna Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.120.126.221.telemedia.pl 29.05.15, 20:00
        Gratuluje przenikliwości
        • kathia77 Re: Co zdarzyło się 6 maja? 31.05.15, 22:44
          Drodzy rodzice i entuzjaści szkoły Tikkun Olam, zwróćcie proszę uwagę, ze rozmawiamy najprawdopodobniej ciagle z jedna osobą i odpowiadamy na zarzuty pojawiające sie od rożnych nicków: barabara, bajubaju, konsiesmieje, racjonalna, putin - tyle,ze ciagle wysyłanych z jednego IP. Przypadek?cała rodzina wysyła z jednego komputera? A moze ktoś ma mnogą osobowość?nie jestem dumna ze posuwam sie do tych metod w rozmowie, ale no ileż można znosić takie zachowanie i rozsiewanie negatywnych opini w tak nieuczciwy sposób. Ręce opadają :(
          • Gość: anla Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: 80.50.131.* 01.06.15, 09:14
            Ja jestem bardzo zadowolona ze szkoły. Nie wiem do czego osoba z którą rozmawiamy chce nas przekonać- że nie jesteśmy zadowoleni? :-))))))))))
            • Gość: zatroskanamama Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.07.15, 13:05
              A gdzie można znaleźć wyniki testu szóstoklasisty uczniów szkoły Tikkun Olam? Czy dobre wyniki nie zrobiły by więcej niż reklamy we wszelkich możliwych mediach? A może wyniki dobre nie były?
              • Gość: cocowiesz Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.xdsl.centertel.pl 06.07.15, 20:03
                Zatroskana? Bo nie może znaleść wyników 6- klasisty? czy dlatego,że szkoła ogłasza się we wszystkich mediach?. O co tej "zatroskanej" chodzi?? Zazdrość ??,że szkoła daje radę i dzieci czują się dobrze?? Wstydzę się za tą - NIBY "zatroskanąmamą" - bo zipie złośliwością i zazdrością,ale może coś nie strawiła i zalega jej na wątrąbie.
                Fe!!!
            • Gość: putin Re: Co zdarzyło się 6 maja? IP: *.120.126.221.telemedia.pl 07.07.15, 21:40
              Do niczego. Wyraża tylko swoją własną i obiektywną opinię. Jednak jest to FORUM z założenia DYSKUSYJNE, a nie ulotka (kolejna) reklamowa tejże szkoły.
    • konsiesmieje Re: szkoła Tikkun Olam 29.02.16, 11:35
      Nowa i niestety nie ma stabilnej sytuacji finansowej a zwłaszcza lokalowej. W obecnej lokalizacji tylko do końca roku szkolnego. Przeprowadzka ? Kolejna, a przed długami nie uchroni zmiana adresu. Może więc kolejna zmiana nazwy organu prowadzącego ... To chyba nie jest dobra wrózba
    • madagaskar2016 Re: szkoła Tikkun Olam 20.04.16, 12:59
      Pytanie do Konsiesmieje. Czy jesteś osobą należącą do społeczności tej szkoły? Bo jeżeli nie, to skąd takie masz takie informacje o tej placówce i rażąco negatywny stosunek?
    • cocowiesz Re: szkoła Tikkun Olam 20.04.16, 21:09
      Koń się śmieje,jak się czyta o wpisie jakiejś podżegaczki lub podżegacza...Pewnie śmieje się,że mąci ludziom w głowie,ale społeczeństwo w Tikkun Olam zna swoją sytuację najlepiej ...A tak na marginesie ...Porównywanie pani Dyrektor do obecnej "moherowej" władzy to dopiero śmiech pełną gębą!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka