Dodaj do ulubionych

Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 17:45
Nie zdziwiłbym się gdyby to był projekt któregoś z was. Jeśli tak to się
przyznajcie. Przypomina mi on trochę hotel z działki Nawrata (oczywiscie
stary projekt). Nie wiem jak wam ale jak dla mnie nie jest to takie złe.

Widok od Placu Bema
arch.muse.pl/dyplom/1.jpg
Widok od Drobnera
arch.muse.pl/dyplom/2.jpg
arch.muse.pl/dyplom/3.jpg
Z lotu ptaka
arch.muse.pl/dyplom/aks.jpg
arch.muse.pl/dyplom/aksonom2.jpg
Sytuacja
arch.muse.pl/dyplom/kaka2.jpg
A tutaj jeszcze coś:

Bank przy Placu Legionów

arch.muse.pl/bank/druk1.jpg
arch.muse.pl/bank/druk2.jpg
arch.muse.pl/bank/noc.jpg
arch.muse.pl/bank/wnocy.jpg
arch.muse.pl/bank/1.jpg
arch.muse.pl/bank/3.jpg
arch.muse.pl/bank/5.jpg
arch.muse.pl/bank/6.jpg
Hotel przy Mazowieckiej:

arch.muse.pl/hotel/duzy.jpg
arch.muse.pl/hotel/elew_front.jpg
arch.muse.pl/hotel/elew_g.jpg
arch.muse.pl/hotel/h1.jpg
arch.muse.pl/hotel/h2.jpg
Ten hotel jak dla mnie całkiem spoko. Ciekawe jak wam bedzie się podobało.
Tylko nie bądźcie zbyt surowi dla swojego kolegi. :)

Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 17:49
      Ten hotel przy mazowieckiej z lustrem odbijającym most grunwaldzki jest
      genialny!

• Gość: Rafis Re: Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać? IP: 62.29.254.* 13.09.04, 18:15
        aaaa pamietam jak pokazywałem kiedys te projekty na sky. Zostały zjechane ale
        najbardziej ten na Legionów.
        Co do Bema to kształt mi sie podoba.Zmieniłbym troche materiały, byc moz
        ekamien zamiast tego tynku(bedzie sie brudził przy tej ulicy). Ponadto na dachu
        wartoby umiescic jakie ogród z tarasem widokowym-przeciez tam jest piekny widok
        na stare miasto, Ostrów Tumski!!!
        Hotel na Mazowieckiej najciekawszy od tej szklanej strony.
        • es_wu Re: Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać? 13.09.04, 18:20
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> aaaa pamietam jak pokazywałem kiedys te projekty na sky. Zostały zjechane ale
          > najbardziej ten na Legionów.
          > Co do Bema to kształt mi sie podoba.Zmieniłbym troche materiały, byc moz
          > ekamien zamiast tego tynku(bedzie sie brudził przy tej ulicy).
          >

Ten projekt na Bema to słusznie, że został zjechany. Ja mam do niego dwa poważne
          zastrzeżenia: po pierwsze po co od strony ulicy się tam robi podjazd pod ten
          budynek?????? Zamiast oddać teren pieszym znowu wprowadza się asfaltowaną
          przestrzeń dla samochodów. Po drugie natomiast projekt jest niezgodny z planem
          zagospodarowania przestrzennego :-)

Pozdrawiam,
          SW

• Gość: Rafis Re: Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać? IP: 62.29.254.* 13.09.04, 18:23
            es_wu napisał:

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
            >
            > > aaaa pamietam jak pokazywałem kiedys te projekty na sky. Zostały zjechane
            > ale
            > > najbardziej ten na Legionów.
            > > Co do Bema to kształt mi sie podoba.Zmieniłbym troche materiały, byc moz
            > > ekamien zamiast tego tynku(bedzie sie brudził przy tej ulicy).
            > >
            >
            > Ten projekt na Bema to słusznie, że został zjechany. Ja mam do niego dwa
            poważn
            > e
            > zastrzeżenia: po pierwsze po co od strony ulicy się tam robi podjazd pod ten
            > budynek?????? Zamiast oddać teren pieszym znowu wprowadza się asfaltowaną
            > przestrzeń dla samochodów. Po drugie natomiast projekt jest niezgodny z planem
            > zagospodarowania przestrzennego :-)
            >
            > Pozdrawiam,
            > SW
            >

niezgodny w czym? :)
          • hen Re: Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać? 13.09.04, 18:25
            es_wu napisał:

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
            >
            > > aaaa pamietam jak pokazywałem kiedys te projekty na sky. Zostały zjechane
            > ale
            > > najbardziej ten na Legionów.
            > > Co do Bema to kształt mi sie podoba.Zmieniłbym troche materiały, byc moz
            > > ekamien zamiast tego tynku(bedzie sie brudził przy tej ulicy).
            > >
            >
            > Ten projekt na Bema to słusznie, że został zjechany. Ja mam do niego dwa
            poważn
            > e
            > zastrzeżenia: po pierwsze po co od strony ulicy się tam robi podjazd pod ten
            > budynek?????? Zamiast oddać teren pieszym znowu wprowadza się asfaltowaną
            > przestrzeń dla samochodów. Po drugie natomiast projekt jest niezgodny z planem
            >
            > Pozdrawiam,
            > SW
            >

A jaki jest PZP? Oprócz kwestii wyglądu, który jest sprawą gustu, według mnie
            powinno istniec dogodne - czynne całą dobę - przejście od skrzyżowania
            Sienkiewicza/Bema w kierunku Kilińskiego/Jedności. W tym kierunku jest dość
            spory ruch pieszych, akurat pieszym przeszkadzać nie lza.
          • svarte_sjel Re: Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać? 13.09.04, 21:53
            es_wu napisał:

Zarówno pl. Bema, jak i pl. Legionów są niezgodne z MPZP.

W przypadku pl. Bema na pierwszy rzut oka widać zabudowanie tego, co w planie
            jest ciągiem pieszym. Jakie są założenia odnośnie dojazdół nie chce mi się
            sprawdzać.

W przypadku pl. Legionów
    • Gość: corgan bank przy pl. Legionów - dno i nieporozumienie IP: 217.11.142.* 13.09.04, 18:45
      Hotel przy Mazowieckiej - chyba byłby ok. To coś przy Bema - chyba mogłoby być
      coś lepszego
      • Gość: WuWu projekty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.04, 20:04
        Po pierwsze wszystko na jedno kopyto i jakie podobne do nowego Prawa,
        biblioteki UWr, Howella. Niezmienna kolorystyka trawertynu i szkło - koniecznie
        refleksyjne. Czy trzeba odbijać atrakcyjną architekturę, żeby stać się
        atrakcyjną architekturą? Nie trzeba! Można być samą w sobie, tylko trzeba
        potrafić.
        Pl. Bema - niezły ale nie w tym miejscu. Wszędzie dookoła mniej lub bardziej
        spadziste dachy i zróżnicowane elewacje, a tu płasko i prosto.
        Pl Legionów - a po cholerę ta stara kamienica na rogu? Jak kwiatek do kożucha.
        I jak będzie wyglądał od Pl. Kościuszki? Tam się aż prosi o zamknięcie osi
        ulicy jakąś dominantą.
        Mazowiecka - chyba wolałbym coś, co by chociaż akcentowało dawne wielkości
        budynków a nie jeden wielki grzmot. Tu akurat płaski dach i to lustro od strony
        mostu najbardziej mi odpowiadają. I tu jakieś miejsce dla gapiów na dachu
        byłoby na miejscu. Widok na iluminowane obiekty nad Odrą. To byłoby coś.
        • Gość: jester Re: projekty IP: 217.97.139.* 13.09.04, 20:42
          Co do pl. bema to sie zgadzam. To trochę zbytnio przypomina bunkier. ja tez nie
          lubię odbijania wszystkiego co się da w szybach, ale bank jest całekiem niezły.

Szkoda że wszystko to tylko fikcja literacko-plastyczna...
          • Gość: erni Re: projekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:35
            Dlaczego nei lubicie odbijania?? To jest znak charakterystyczny wrocławskiej
            architektóry, moze to być elementem tzw. wrocławskiego stylu architektonicznego.
            • Gość: WuWu Re: projekty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.04, 22:08
              Nie żebym nie lubiał. Niekiedy jest wartościowe i daje niezły efekt (pl.
              Dominikański) albo powiększa optycznie przestrzeń, ale nie wszędzie i nie na
              siłe - wtedy jest dla mnie znakiem niemocy twórczej architekta. Nie jest dla
              mnie sztuką wstawić lustro, ale zaprojektować taki obiekt, który przyciągnie
              wzrok swoją urodą a nie tylko i wyłacznie urodą sąsaida z naprzeciwka.
        • Gość: wro2015 Re: projekty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.09.04, 22:19
          Projekty wogler mi sie nie podobaja. Jakies niepotzrbne luki, jakies glupkowate
          kwadraciki no i caly czas reflektujace szklo. Konteksty urabnistyczne padaja
          ofiara samoprzedstawiania sie budynku przez debilne skrzuywienia i
          wyokraglenia. Krytyka ta dotyczcy wszystkich budynko - niestety.

Z przedmowca nie moge sie zgogzic w kilku punktach:

Do budynku wydzialu prawa jeszcze maja bardzo daleko te projekty.
          tez nie uwazam, ze powinno sie zamykac Ciag kosciuszki jakas dodatkowo
          dmoninata. Przecierz i tak juz stoi ten wiezoweic na placu Legionow dokladnie w
          Osi i to swietnei wyglada (urbanistycznie - wystarczy wyremontowac gmach, wtedy
          taze architektura bedzie dobra.) Przecierz w planach jest wyburzenie tych dwoch
          kamienic, tak aby stworzyc prawdziwy PLAC Legionow a nie skrzyzowanie. Wiec
          wtedy ul. Kosciuszki bedzie wchodzila na ten plac i teraz trzeba sie zastanowic
          jak ten Plac zagospodarowac! Przecz z trawniczkami i dac ladny bruk jakies
          ladne latarnie i drzewa!

A teraz raczej sie wypowiem na temat budynku na pl Bema - bo tych innych nie
          jestem w stanie ocenic dokladnie oprocz wrazenia subiektywnego, ze architetura
          raczej nie na skale wrocalwia. Jednak z projektu na Plac Bema widac duzo
          aksnonometri itd.

Na renderingu 1 widac tragiczne proporcje budynku. Parter - nawet jak jest
          wysoki jest tak cholernie przygnebiajacy, ze budynek jest absolutnei
          odrzucajacy. Raczej przypomina bunkier, niz wysoki (nawet nie mowie o
          rzyczywistej wysokosci lecz o poczuciu) elegancki zapraczajacy gmach. Na prawym
          boku renderingu widac nadchodzaca chorobe reflektujacogeo szkla - beee

Na renderingu 2 budnyek sie najlepiej przeentuje. Lecz znowu tu: Przez debilne
          wygiecia ulica wogle nie jest wyczuwalna - a przecierz to jest Pierzeja
          zwracjaca sie twarza do rzeki. Czyli teoretyzcnie powinnien stac w pierzeji
          jeden gmach obok drugiego usmiechem do rzeki. A terza kazdy budynek bedzie mial
          jakies odgiece i przechylenie. Kompozycja ulicy absolutnie zanika i jest do
          uratownia tylko poprzez nasadzenie drzew, ktore jakos zdefiniuja ta przestrzen.
          Wiec zamiast sprobowac stworzyc lad przestrzenny budynek woli sie prezentowac w
          koleczku.

Rendering 3 juz jest absolutna tragedia: Teoretycznie ta uliczka powinna
          wprowadzac mieszkancow w srodmiescie Olbiona. Ta Uliczka powinna byc pelna
          kafejek butikow i sklepow. Ta Uliczka razem z Placem Bema powinna byc centrum
          odciazajacym Stare Miasto. A co widze na pieknym renderingu? Na calej dlugosci
          sciana bez ani jednej witryny, bez ani jednego wejscia ale za to z ...
          schodkami! Dokad te schodki?? Po co? Brakuje jeszcze rampy dla
          niepelnosprawnych! Czy ludzie maja wchodzic po tych debilnych schodkach aby
          stac na pietrze gdzie tez nie ma ani jednej witryny ani jednego wejscia??
          Rozumiem ze architekt zaplanowal zaplecze od najwazniejszej uliczki zalozenia.
          Pieknie...

Rendring aks - czyli aksonometria pokzuje zasieg dewastacji pl. Bema. Przerwa w
          budynku bo sie fajnie rysuje na przedluzeniu zakonczenia egzystujacych plomb
          konarzewskiego... Fajnie sie moze taka przerwa rysuje na planie ale sensu wogle
          zadnego nie ma. Doliczylem sie na aksonometri 21 Ludzikow - wydaje mi sie ze
          nawet to jest za duzo na tak odzucajace i zamykajacy sie w spobie budynek. Po
          co te jakies schodki tarasowe? Czy jestesmy na przedmiesciach gzie kazdy chce
          miec swoj tarasik z choinka, czy jestesmy w centrum millionwej aglomeracji?
          Okey rozumiem to jako cytat antycznego babylonu... Ciagle nie rozumiem po co to
          podwyzszenie w srodku bloku i te schodki... Rozumiem ze tam ma byc zaplecze
          budynku, ale zaplecze tez mozna w garazu zrobic, tak aby nie trzeba bylo robic
          jakies debilnych schodkow itd.

Aksonometria druga jeszcze barzdiej pokazuja rozmiar trgaedii. Wiec juz
          myslalem na pierwszej aksonometri, ze to podwyzszenie ma przeciagnac pasaz
          jakis od wschodu na zachod na poprzek dzialki... Problem tylko ze nie ma
          jakiegos wejscia od stony zachodniej na to podwyzszenie. Domyslam sie ze piekne
          schodki sa gdzies ukryte w budynku - no ale po co wtedy pasaz??? Albo sie robi
          zapraszajacy pasaz na poziomie +-0 albo sie wogle nie robi takich przegiec. Po
          co w tym budynku jest jeszcze jakies przejscie na pierwszym pietrze? Po to aby
          ludzie nie chodzili na ulicy, tylko sie gnebili pod jakims przejscie, gdzie nie
          muslug?? Po prostu absolutnie slow brakuje

Rzut z gory, czyli kaka2 juz jest ostatnim gwozdziem do trumny placu bema.
          Powiedzmy tak: Centrum powinno sie tworzyc od wspomnianej uliczki i sie ciagnac
          az do samego placu bema. A co widze na tym rzucie? Trawniczki i schodki (jak na
          jakich przedmiesciach) w momencie kiedy wspomniana ulcizak sie laczy z dubios i
          wjazd do garazu i jakis rondel dla samochodow (!!!!! o co tu chodzi!!!) od
          strony placu. Wszystko ladnie od siebie oddzielone rzywoplotem... Gdzie maja
          byc te butiki, gdzei maja byc kafejki??? Na trawniczku miedzy jarzebinem??? Na
          tym rzucie widac pieknie ze uklad urbanistyczny pl. Bema z perspektywy
          czlowieka wogle nie bedzie czytelny. Na rzucie widac pieknie ze sa samochody i
          parkingi, tam gdzie powinni siedziec ludzie i pic pyszna kawe. Na tym planie
          widac jak absolutnie bezsensowne jest do podwyzszenie ze schodkami... Na tym
          planie widac jak martwe to miesce bedzie z tak straszna i odrzucajaca
          architektura.

Jestem wstrzasnienty tym ze to byl dyplom. Nie chce brzmiec arogancko, ale
          bylem przekonany ze mlodzi studenic czesciej podrozuja po swiece i czesciej
          zagladaja do gazet archtiektonicznych aby zobaczyc, ze po prostu taka
          architektura morduje miasto...
          • Gość: aro Re: projekty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 04:38
            Wro ty to chyba nie masz co z czasem robic, ze tej dlugosci posty piszesz..a
            juz skoro mowa o tym co napisales to chcialbym wdac sie z toba w mala
            polemike... prawda jest taka, ze przypie...yc mozna sie do wszystkiego i
            wszedzie wiec miej troche pokory do pracy innych osob..bo ta twoja koncepcja
            zabudowy kazdego wolnego skrawka w miescie i drzewka niczym z krainy Oz tez
            pozostawiaja wiele do zyczenia... Z pozdrowieniam uwazny obserwator forum.
            • Gość: wro2015 Re: projekty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.09.04, 11:13
              Przez to ze samemu bardzo duzo pracuje i jestem zdany na krytyke innych, mam
              bardzo duzo pokory do pracy innych. Inna sprawa jest to ze jak widze, ze ktos
              projektuje bezmyslnie i tak, jak projektowalo sie w latach 80 (jakies schodki
              na pietro, koleczka, kwadraciki) to uwazam ze moge to skrytykowac.

Uwazny obserwatorze... Jak tak swietnie wszystko obserwujesz to napisz mi
              lepiej czy zgadzasz sie z projektem zeby robic rondo dla samochodow i sadzic
              trawniczki zamiast robic reprezentacyjnych wejsc wysokich parterow w miejscu
              gdzie powinno byc Centrum dla dzielnicy Olbina.
              Wydaje mi sie ze ta dyskusja moze byc bardziej interesujaca niz dyskusja o
              mojej pokorze do pracy innych.
        • Gość: TadPiotr Re: projekty IP: *.zorawina.sdi.tpnet.pl 15.09.04, 19:04
          O właśnie! Nadmiernie te nowe budynki podobne do siebie. Moda to nie jest dobra
          rzecz...
          • Gość: erni Re: projekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 19:27
            Nadmiernie podobne???? A secesja to co jest? Wszystkie budynki na trójkącie
            niemal łeb w łęb prawie identyczne.....
            • Gość: WuWu Re: projekty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 23:09
              Tu jedna kobitka, tam kwiatek, druga ładna kobitka. Kamienice są faktycznie
              niemal identyczne ale detal choć w stylowo jednolity jakże różnorodny. Jest na
              czym oko zawiesić. A tu na czym? Na tych prostych kątach?
              Ostatnio Wyborcza pokazała kilka śmiałych projektów z całego świata i
              rzeczywiście jest to wartościowa nowoczesna architektura. Te nasze wrocławskie
              projekty są jakby pokłosiem tego, co niedawno było modne. Ale może tak musi
              być. Gotyk przyszedł późno, renesans też, to może nowoczesna architektura też
              musi, mimo internetu itp.
    • Gość: mAbZ A drugi most Grunaldzki? IP: 192.71.76.* 16.09.04, 16:45
      Odnośnie hotelu przy Mazowieckiej, to już nigdy nie będzie drugiego mostu
      Grunwaldzkiego,
      zawsze będzie tam wąskie gardło powodujące korki na całej trasie W-Z?

Bo tym hotelem zatarasowaliby miejsce...
      • Gość: erni Re: A drugi most Grunaldzki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 18:33
        I całe szczęście.
      • Gość: Rafis Re: A drugi most Grunaldzki? IP: 62.29.254.* 16.09.04, 19:14
        Gość portalu: mAbZ napisał(a):

> Odnośnie hotelu przy Mazowieckiej, to już nigdy nie będzie drugiego mostu
        > Grunwaldzkiego,
        > zawsze będzie tam wąskie gardło powodujące korki na całej trasie W-Z?
        >
        > Bo tym hotelem zatarasowaliby miejsce

sam jestes wąskie gardło, ja w zyciu nie widziałem zeby most Grunwaldzki
        powodował korki. Korki tworza sie na skrzyzowaniu Grunwaldu z Skłodowskiej.
    • Gość: erni Re: Czy Pl. Bema może w przyszłości tak wyglądać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:06
      Przetarg na plac bema odbędzie się 29 pażdziernika, cena wywoławcza 7,2 mln PLN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka