Dodaj do ulubionych

Tak Będzie wyglądać Galeria Europa

IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 17.09.04, 21:53
Tak będzie wyglądała Galeria Europa na ul. Swobodnej

Maciej Miskiewicz 17-09-2004 , ostatnia aktualizacja 17-09-2004 21:03

Ogromny przeszklony pasaż handlowy, trójwymiarowe kino i nowoczesne biura w
wieżowcu.

Nowe centrum postawi spółka LC Corp należąca do Leszka Czarneckiego, jednego
z najbogatszych Polaków. Do tej pory ani sam Czarnecki, ani prezes LC Corp
Małgorzata Danek nie odpowiadali na żadne pytania związane z tą inwestycją.
Także wczoraj nie udało się nam niczego dowiedzieć. - Informacji udziela pani
prezes, a dziś jest w Katowicach - mówi Halina Mędrala z LC Corp. Także
miejscy urzędnicy milczą jak zaklęci.

Udało nam się jednak dotrzeć do projektu centrum o powierzchni ok. 65 tys.
mkw., które stanie w kwartale między ul. Powstańców Śl., Nasypową,
Komandorską i Swobodną.

Od strony ul. Powstańców Śl. uwagę przyciągać będzie ogromny przeszklony
pasaż handlowy w kształcie lejka. Sklepy i punkty usługowe znajdą się na
kilku kondygnacjach, w tym m.in. w podziemiu. Ta część galerii będzie miała w
sumie powierzchnię ponad 50 tys. mkw.

Oprócz sklepów największą atrakcją Galerii Europa ma być trójwymiarowe kino
IMAX. Ma ono razem z wielopoziomowym parkingiem znaleźć się od strony ul.
Nasypowej. Na naszych wizualizacjach jeszcze ich nie ma, bo właścicielem
części kwartału, na której mają stanąć, jest Spółdzielnia Usług
Motoryzacyjnych "Spolmot". Wiadomo, że LC Corp rozmawiał ze spółdzielnią o
możliwości kupna lub wydzierżawienia tej części działki. Z naszych informacji
wynika, że Spolmot już dogadał się z inwestorem.

Na rogu ul. Powstańców Śl. i Swobodnej stanie dziesięciopiętrowy wieżowiec. W
sumie ma się tam znaleźć prawie 7 tys. mkw. powierzchni biurowych. Jak się
dowiedzieliśmy, ulokują się w nim spółki należących do Leszka Czarneckiego.

Z budową Galerii Europa wiąże się też przebudowa skrzyżowania ul. Powstańców
Śl. i Swobodnej. Miała się zacząć jeszcze jesienią. - Ale przenieśliśmy
remont na rok przyszły, by skoordynować go z pracami, które będzie musiał
przeprowadzić inwestor - tłumaczy Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i
Komunikacji.

Kiedy ruszy budowa? Nie wiadomo. Inwestor czeka na zatwierdzenie nowego
miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który umożliwi wybudowanie
galerii. To może stać się już na październikowej sesji Rady Miejskiej. Na
razie trwają prace zabezpieczające wykop.

Obserwuj wątek
    • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 22:04
      bi.gazeta.pl//im/2291/z2291600G.jpg
      bi.gazeta.pl//im/2291/z2291599G.jpg
      • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 17.09.04, 22:12
        jakis protescik? :)

teraz mój komentarz do wizualek:

:-o
        • Gość: Radical Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.ar.wroc.pl 17.09.04, 22:17
          Jaki proteścik ! Rafis !
          Wreszcie coś choć trochę oryginalnego !
          I chociaż te 9-10 pięter na rogu Swob./Powst.Sl.,to już coś !
          No i te liczne drzewka na róznych wysokosciach ! Takich nie ma chyba nigdzie w
          Polsce ! :)
          Generalnie jest nieźle !
          Pozdr.
          • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 22:25
            Wro2015, Kocie do działa :)))))))))))))))))))))))))))))))))
            Już się nie mogę doczekać :))))))))))))))))

ps: Trudno oceniać projekt po takich dwóch wizualkach, ale chyba przyznacie, że
            jest całkiem, całkiem.

ps2: No i sprawdziły się wczesniejsze informacje, jakie podrzucały nam tu różne
            tajemnicze osoby, że obiekt będzie miał 9-11/12 p dominatę.

ps3: Fani IMAX-a będą go w końcu mieć :)

ps4: Szkoda, że pan Leszek wybuduje pow biurową tylko dla własnych firm :(
            • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 17.09.04, 22:29

> ps4: Szkoda, że pan Leszek wybuduje pow biurową tylko dla własnych firm :(

EPI do boju!!! :)

www.bit-info.pl/gfx/epicentrum/01_epi.jpg
              • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 22:32
                Pamietacie jak jakiś czas temu MW pisał nam na tym forum o dużych
                podobieństwach między LC Center (teraz już oficialnie GALERIA EUROPA) a jego
                EPI Centrum?
                I tu i tu będzie dużo, dużo szkła... Jeżeli oba te obiekty powstaną w takich
                wersjach an wizualkach to będziemy mieć kaaaaaawałek niezłej ulicy!
            • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 22:29
              No to teraz pora na super atrakcyjną działkę na rogu Piłsudskiego i
              Świdnickiej, obok CAPITOLu (ex kino Śląsk). Stworzy się piękny ciąg spacerowy...
              • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 22:32
                Dokladnie to jest dzialka na ktora takze czekam z niecierpliwoscia.
                • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 22:34
                  Kocie trzymaj razem z Wro2015 kciuki, żeby tą działkę kupiła pewna belgijska
                  firma. Oni lubują się w takiej architekturze jaką obaj lubicie.
                  • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 17.09.04, 22:40
                    czy ta działka bedzie sprzedawana wtym roku?
                    Co do działek to jest jeszcze ta działka z tekturowym biurowcem ale spokojnie
                    bo co za duzo to nie zdrowo ;)
                    • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 22:45
                      Rafis chyba dopiero w przyszłym :( W tym roku (chyba pażdziernik?) będzie
                      wystawiona na sprzedaż działka na rogu z Komandorską (ta z tymi parterowymi
                      pawilonikami na dole). W skład tej działki będzie wchodziła też ta kamienica od
                      strony Piłsudskiego, która jest w tej chwili już prawie cała opróżniona z firm
                      i najemców. Kamienica (przedwojenna) ma zostać (remont). Parterowe pawiloniki
                      oczywiscie zostaną zrównane z ziemią.
                  • Gość: ak Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 17.09.04, 22:44
                    I w końcu Powstańców Śląskich zacznie wyglądać zgodnie z ambicjami Wrocławia.
                    Ludzie zaczną przechodzić na piechotę na drugą stronę wiaduktu i może zacznie
                    znikać te wielka dziura (czyli Centrum Południowe) pomiędzy Śródmieściem a
                    dzielnicami południowymi. Zauważcie podobieństwo między placem społecznym, a
                    tzw terenami pod Centrum Południowe-obie dziury przecięte ruchliwymi arteriami
                    komunikacyjnymi całkowicie eliminują ruch pieszych i zaburzają ciągłość tkanki
                    miejskiej. Na szczeście coś rusza i w tej kwestii :)
                  • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 22:45
                    Wykrzykniku, przeciez dobrze wiesz, ze zagraniczni inwestorzy albo WOGOLE nie inwestuja w architekture, tylko biora gotowe szablony (vide holiday inn), albo zatrudniaja lokalnych architektow, ktorzy maja dobra slawe u inwestorow (czyli Lacha) i tak to sobie dziala. Nie jestem przekonany, ze istnieje firma, ktorej glowy wprost ubostwiaja doskonala architekture i niosą ją jak kaganek oswiaty innym narodom:) No, ale jesli tak jest to sie nie obraze- architektura niderlandzka nalezy do najladniejszych.
                    • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 23:00
                      Kocie ta firma buduje obiekty na wynajem i pracują dla niej mało znani lub
                      zupełnie nieznani architekci, którzy dostają dużo swobody w projektowaniu.
                      Jeżeli wypali z tą firmą, to napiszę o niej wiecej szczegułów. Po prostu chce
                      ich ściągnąć do Wrocławia mój dobry znajomy i prosił mnie, żeby nie ujawniać
                      szczegułów. Nie raz rozgłos nie jest wskazany.
                      • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:05
                        Oby bylo tak jak mowisz, to bardzo wazna dzialka. Jak sobie wyobraze przepiekne EPIcentrum (najnajnaj projekt we Wroclawiu) pozniej wielka witryne Galerii Europa, zaraz za szeroka, zadrzewiona aleja Swobodną;) a zaraz za tym sliczna holenderska architekture budynku na roku Swidnickiej/Pilsudskiego to mi sie az cieplo robi. Tylko ze to na razie fikcja bo nic nie jest pewne.
                • fredrus Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 17.09.04, 22:45
                  Prawde mowiac, to jestem rozczarowany. Po tak dlugim oczekiwaniu i tylu
                  domyslach wyrazonych na tym i innych forach, okazuje sie, ze niema sie czym
                  podniecac. Liczylem na wyzszy budynek, tak ze 16 pieter, zeby tam byly takze i
                  powierzchnie biurowe do wynajecia, zeby robil wrazenie na przjazdrzajacych
                  pociagiem. No ale lepsze to, niz to co tam bylo do tej pory.
                  • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 23:01
                    Fredrus znasz takie powiedzenie? : jak się nie am tego co się lubi, to się lubi
                    to, co się ma...

Pozdrawiam.
                    • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 17.09.04, 23:04
                      jak na razie wygląda ona tak jak przedstawiał nam informator choc szczegóły
                      wyobrażałem sobie inaczej. Jednak spełnia to moje ambicje :)
                    • fredrus Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 17.09.04, 23:05
                      Gość portalu: ! napisał(a):

> Fredrus znasz takie powiedzenie? : jak się nie am tego co się lubi, to się
                      lubi
                      >
                      > to, co się ma...
                      >
                      > Pozdrawiam.

Alez znam, dlatego napisalem, ze lepsze to, niz to co tam bylo do tej pory :)
                  • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:03
                    @fredrus. Przeciez na tych wizualkach NIC nie widac, poza tym ze drzewa beda rosly na 4 pietrze, a od strony powstancow bedzie GIGAwitryna:)
                    • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 23:09
                      Dokładnie. Choć jeżeli jest to powiedzmy ostateczna wersja tego obiektu, to
                      przynajmniej z grubsza wiemy jak będzie wyglądał od strony skrzyżowania z
                      Powstańców Śl / Swobodną - wiemy jak mniej więcej będzie wyglądała dominata i
                      ile będzie liczyła sobie poziomów.
                    • fredrus Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 17.09.04, 23:12
                      Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> @fredrus. Przeciez na tych wizualkach NIC nie widac, poza tym ze drzewa beda
                      ro
                      > sly na 4 pietrze, a od strony powstancow bedzie GIGAwitryna:)

Wiem, ze nic nie widzc, ale to co widac, to nic powalajacego. A ta GIGAwitryna
                      to jest najwazniejsza... mignie przed oczami przyjezdzajacym pociagiem przez
                      sekunde i tyle beda ja widziec.

• Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:23
                        Wiec ja uwazam, ze zawsze najwazniejsze w budynku jest, jak wyglada z perspektywy czlowieka, a nie z pociagu/samolotu/samochodu/z odleglosci kilometra [niepotrzebne skreslic]. Tak naprawde zycie w miescie odbywa sie na chodnikach i ulicach, a nie na nasypie kolejowym. Od tej strony od ktorej pokazano projekt wyglada obiecujaco (mnie sie nie podobaja pretensjonalne drzewka na 4 pietrze:))) i miejmy nadzieje ze taki bedzie z kazdej strony.
                        • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 23:33
                          Przecież doskonale wiesz, że taki nie będzie. TzN nie z każdej strony. Dominata
                          będzie tylko od strony skrzyżowania Swobodna / Powst Śl, a od Nasypowej am być
                          parking wielopoziomowy (może będzie ładnie ukryty) oraz planowany IMAX...
                          • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:47
                            Dominanta mnie wogole nie interesuje. Parking jest dokladnie tam gdzie powinien byc. Mnie interesuje czy ten pasaz bedzie dochodzil do Swobodnej lub Komandorskiej, a jesli nie, to jak beda wygladac wejscia od tamtych ulic.
                            • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.09.04, 00:49
                              sa dwa watki... ten jakos sie szybciej rozwija, wiec moze se szybko wkleje...
                              Niestety nie jestem tak optymistyczny ja kotbehemot. I tez - podobnie jak
                              fredrus - uwazam ze w dziusiejszych czasanch nas na wiecej stac od striny
                              nasypowej niz tylko sciany od parkingu... Niestety taka inwestycja jest
                              smiercial dla ul nasypowej i kafejek itd tam. Gdyby zistala dzialka
                              rozparcelowana cos takiego by sie nie stalo, bo zandemu inwestorowi by sie nie
                              oplaclao robienia parkingu naziemnego lub czegos podobneg... Zanim bede duzo
                              pisale powiem ze w Berlinie jest pelno budynko przywroconych twarza do torow -
                              to robi przepiekny klimat... we wrocalwiu psuje ise to szanse...

a teraz wklejam z innego postu:

Wiec to co widze na wizualkach jest abolutna tragedia - jesze raz pisze: 'TO CO
                              WIDAC NA WIZUALIZACJACH'. Nie rozumeim jak mozna tak projektowac! Wizualke
                              jakas konkurencyjna, ktrora tutaj wczescniej widzialem zapowiadala sie duzo
                              lepiej. (W poscie na forum doryczacym tego wlasnie opisalem dlaczego)

Zaczynamy:
                              a) Budynek jest duzo za niski!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie mowie o wiezowcu, mowie o
                              pierzeji!!!! Przecierz na calej dlugosci od powstancow, ten Budynek nie ma
                              wiecej niz 3 pieter!!! Ludzie - to bedzie prowincja - to bedzie wygladalo jak
                              jakis hipermarket - obojketnie jak bedzie wykonczony i zaprojetkowany.
                              Proporcje sa absolutnie beldne! Przecierz bedziemy mieli naprzeciwko pierzeji
                              od storny powstancow slaskich ulcie szerokosci 30-50 metrow! Co to bedzie za
                              kat srodkowy!?!? Przecierz w PZP jest zapisane 5-6 Pieter, a tu bedziemy mieli
                              polowe! To jest duuuuuuuzo duuuuuuuuuuuuuuzo za malo! Tak nie wolno - cos
                              takiego niszczy absolutnei strukture miasta! Struktura miasta oznacza: Sa geste
                              miejsca i sa luzne miejsca. Geste sa w centrum, luzne na peryferiach... Teraz
                              bedziemy mieli 'luzne' przewietrzne miejsce przed Centrum - przecierz to jest
                              pomylka!

b) Po co drzewka na dachu. Ta mode obserwuje na hipermarketach i u Boffila.
                              Obydwie rzeczy mi sie nie podobaja w centrum miasta. TO nie jest jakis detal -
                              lecz absolutny przejaw myslenia prowincjonalnego... Budynek nie bedzie wyzszy
                              jak sie posadzi na nim drzewa! Niech lepiej sadza drzewa wzdluz ulicy, a niech
                              budynki stawiaja tak wysokie, aby kat srodkowy (proporcja szerokosci ulicy do
                              wysokosci pierzeji) byl taki jak przed wojna, a nie tak niski jak w walbrzychu.

No okey. Jezscze raz: Pisze to na podstawie tych dwoch mini-perspektywek. Nie
                              wiem co sie bedzie dzialo na ulicy kommandorskiej, nie wiem co sie bedzie
                              dzialo na ulicy swobodnej. Najwazniejsze dla mnie to jest
                              a) duzo wejsc do biur, sklepow, butikow od ulicy a nie od srodka malu
                              b) pierzeja od wszystkich ulic minimum 5 pieter + 1 pietro wsuniente (TAK JAK
                              ZRESZTA BYLO ZAPISANE W PLANIE ZAGOSPODAROWANIA... ALE WIDOCZNIE INWESTOR Z
                              KASA MOZE ZMIENIAC JAK CHCE!!!!!)

Niestety najwazniejsza strona, czyli pierzeja od Powstancow nie spelnia tych
                              prostych wymogow - i to mnie bardzo smuci. Pierzeja jest za niska / mamy jedno
                              gigantyczne wejscie wsysajace (kurcze nawet nie musze sie wstydzic slowa
                              wsysac, bo to nowaet lejek zaprojekotwali). A powinno byc wiele wejsc do
                              sklepow, butikow. Powinny byc WITRYNY tak, gdzie mamy we wroclawiu jakies ladne
                              wielkomiejskie WITRYNY???!?!?!?!?! A tu bedziemy mieli z ulicy widok na
                              klimatyzowanego Mala - na pewno zamykanego na noc...
                              Jak tak sie zastanawiam, ze z tej najwazniejszej strony tych podstaw nie
                              spelnili, to sie tym bardziej boje o reszte...
                              • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 00:56
                                Wiec rzeczywiscie tym razemjestem bardziej optymistyczny. Oto moje punkty.

1)Na tych strzepach, ktore dostalismy od pana Czarneckiego, szklana czesc wyglada jak ponad 1/2 wysokosci wiezy. Wieza ma 8 kondygnacji (lamie MPZP:((( ) wiec wychodziloby na to, ze pasaz bedzie mial wysokosc 4... oczywiscie widac na tej z gory, ze pasaz ma 2 pieterka, ale moze wysokosc pieter jest na tyle duza, ze bedzie to uz odpowiedniej wysokosci?

2) Ja nadal mam nadzieje,ze ten pasaz ciagnie sie do ul. Swobodnej i Komandorskiej i tam takze sa wyjscia + wejscia do biur..

3)ul nasypowa- coz- tutaj gdyby zrobiono knajki itd, to byloby extra feature, na to nie licze. Nasyp jes otwarty od polnocy, od poludnia ma "dupe" i trzebaby naprawde duzo zachodu, zeby przeksztalcic to w zyjaca uliczke.

Powtorze to co napisalem juz na sky- baaardzo mnie zdziwil ten projetk i zupelnie inaczej sobie wyobrazalem, mialem raczej koncepcje ze powstanie cos w tylu tego pierwszego projektu, ktory ujzelismy.
                              • svarte_sjel Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 18.09.04, 12:40
                                Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                                > nasypowej niz tylko sciany od parkingu... Niestety taka inwestycja jest
                                > smiercial dla ul nasypowej i kafejek itd tam. Gdyby zistala dzialka

Jakich kafejek??? Pokaż mi chociaż jedną kafejkę przy Nasypowej, albo miejsce
                                gdzi taka by mogła się znaleźć. Najlepiej jeszcze uwzględniając przy tym
                                ewentualność przykrycia ulicy estakadą kolejową (jest w MPZP).
                                • Gość: orzeł Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.04, 13:19
                                  > Jakich kafejek??? Pokaż mi chociaż jedną kafejkę przy Nasypowej, albo miejsce
                                  > gdzi taka by mogła się znaleźć. Najlepiej jeszcze uwzględniając przy tym
                                  > ewentualność przykrycia ulicy estakadą kolejową (jest w MPZP).

Czy to oznacza, że plan zakłada budowę nowej estakady i poszerzenie trkcji
                                  kolejowej?
                                  • svarte_sjel Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 18.09.04, 17:55
                                    Gość portalu: orzeł napisał(a):
                                    > Czy to oznacza, że plan zakłada budowę nowej estakady i poszerzenie trkcji
                                    > kolejowej?

W planie jest zapis pozawalający na to, choć myślę, że nie doczekamy. Dodatkowy
                                    tor "zawieszony" nad Nasypową miałby służyć obsłudze pociągów Kolei Miejskiej.
                        • fredrus Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 17.09.04, 23:46
                          Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Wiec ja uwazam, ze zawsze najwazniejsze w budynku jest, jak wyglada z
                          perspekty
                          > wy czlowieka, a nie z pociagu/samolotu/samochodu/z odleglosci kilometra
                          [niepot
                          > rzebne skreslic]. Tak naprawde zycie w miescie odbywa sie na chodnikach i
                          ulica
                          > ch, a nie na nasypie kolejowym. Od tej strony od ktorej pokazano projekt
                          wyglad
                          > a obiecujaco (mnie sie nie podobaja pretensjonalne drzewka na 4 pietrze:))) i
                          m
                          > iejmy nadzieje ze taki bedzie z kazdej strony.

Ogolnie to masz racje, ale moim zdaniem dzialki wzdloz estakady kolejowej
                          powinny byc zabudowane robiaca wrazenie architektura, przeciez to jest
                          wizytowka miasta. Wiele ludzi jedynie przejezdza pociagiem przez Wroclaw i
                          mysle, ze gdyby z okien pociagu zobaczyli ciekawa architekture, to by ich to
                          sklonilo do odwiedzenia miasta. Ale jesli w ich pamieci pozostanie wizerunek
                          blokowisk przy Zielinskiego albo "Bronxu" z Reymonta i okolic , to watpliwe aby
                          ich to przekonalo do odwiedzenia Wroclawia.
      • Gość: erni Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 01:57
        ..wreszcie mamy architektóre z "jajem".
    • Gość: ███[ lolobolo ]███ hmmmmmm IP: *.rozanka.wroc.pl 17.09.04, 23:56
      Szczerze mowiac niewiele widac na tych wizualkach - na tej "gornej" 10 pietrowa
      dominata jest jakby nizsza i inaczej wyglada niz na tym dolnym renderingu. W
      sumie nie wiem co o tym myslec - troche za niska jest ta czesc handlowa jak na
      moj gust no i te drzewka sa bez sensu. Mimo wszystko trzeba poczekac na
      dokladniejsze wizualki bo tu niewiele widac.
      10 pieter w tzw. dominacie w tamtym miejscu pasuje chodz mogloby byc ich troche
      wiecej lub gdyby cala powierzchnia obiektu byla kosztem dominaty zabudowana
      wyzej.
      • Gość: Rafis Do Wro :) IP: 62.29.254.* 18.09.04, 08:51

Mam dla Ciebie niespodzianke. Powiekszyłem sobie ta wizualke, a własciwie
        wrzuciłem na tapete zeby lepiej sie przyjzec oto spostrzezenia:
        1) od strony Powstanców są 3 wejscia(od Swobodnej widac jedno do biurowca)
        2) z opisu wynika ze wieża ma 10 pięter
        3) nie wiem ile pięter ma pasaz ale nie jest niższy niż w projekcie który
        widzielismy poprzednio(o tym o którym wspominałeś).Mysle ze przepisowe metry z
        MPZP ma.
        4) zdziwiłbym sie gdyby zrobiono na nasypowej knajpki poniewaz sa tam juz
        zaplecza knajpek z nasypu.W tym przypadku mamy pecha.
        Cóż więcej mozna napisac widzac tylko te dwa rzuty? Chyba nic.
        • Gość: erni Re: Do Wro :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 09:15
          Biurowiec będzie miał podobną wysokość jak Centrum Orląt (37 m) .
          • antal Re: Do Wro :) 27.10.04, 01:17
            Gość portalu: erni napisał(a):

> Biurowiec będzie miał podobną wysokość jak Centrum Orląt (37 m) .

Moim skromnym zdaniem zdecydowanie za mało.

Nie jestem zwolennikiem przesadnego obstawiania miasta drapaczami chmur, ale z
            drugiej strony ośrodek miejski pozbawiony dominant wysokościowych kojarzy się z
            głęboką prowincją. Przydałyby się w tym właśnie rejonie ze dwa trzy naprawdę
            wysokie budynki. POLTEGOR ze swoją banalną do bólu architekturą to zdecydowanie
            za mało i za brzydko
    • meh_ow Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 18.09.04, 10:45
      Gość portalu: ak napisał(a):

> Inwestor czeka na zatwierdzenie nowego
      > miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który umożliwi wybudowanie
      > galerii. To może stać się już na październikowej sesji Rady Miejskiej.

hmm już w październiku - to musiałaby być jakaś ciekawa indywidualna procedura
      robienia planu :)
      • Gość: orzeł Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.04, 11:51
        Bardzo mi sie podoba ten projekt.Myślę, że będzie robił wrażenie zarówno z
        ulicy jak i z nasypu.No i świetnie, że wreszcie będziemy mieli IMAXA! Od strony
        nasypowej wcale nie musi wyglądać źle, przecież oprócz parkingu z tamtej strony
        ma być właśnie kino(wysokość 6-8 pięter bo tyle średnio ma IMAX) pozatym
        parking też można ciekawie zaprojektować(osłonić,schować).Oczywiście nie
        miałbym nic przeciwko gdyby zamiast tych 10 było 15 pieter, ale lepszy rydz niż
        nic :)
    • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.04, 13:15
      mnie tez projekt (a w zasadzie strzepy projektu:) bardzo sie podobaja-w
      zasadzie czegos takiego sie spodziewalem po przeczytaniu tych wszystkich
      przeciekow:) szkoda ze nie ma calego projektu bo z tych dwoch wizualek nasuwa
      sie pare pytan-po pierwsze co bedzie od strony swobodnej? na tej jednej
      wizualce widac niestety kawalek muru bez okien-mam nadzieje ze nie powstanie
      tam wzdluz calej swobodnej taka pusta sciana??? swietnie byloby gdyby tam tez
      byly takie przeszklenia (choc pewnie ich nie bedzie:( ale obowiazkowo musza byc
      wejscia do galerii-podobnie od komandorskiej.
      Ta druga wizualka w ogole jest jakas dziwna-ten pasaz wydaje sie strasznie
      krotki chyba ze tam dalej przechodzi w cos innego czego nie widizmy:(
      Ogolnie jestem bardzo zadowolony i mam nadzieje ze projekt obejza panowie z
      Echo i ze zagra im to na ambicji:)
      • Gość: orzeł Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.04, 13:25
        > Ta druga wizualka w ogole jest jakas dziwna-ten pasaz wydaje sie strasznie
        > krotki chyba ze tam dalej przechodzi w cos innego czego nie widizmy:(

Przechodzi w parking i kino IMAX których nie widzimy:
        "Oprócz sklepów największą atrakcją Galerii Europa ma być trójwymiarowe kino
        IMAX. Ma ono razem z wielopoziomowym parkingiem znaleźć się od strony ul.
        Nasypowej. Na naszych wizualizacjach jeszcze ich nie ma, bo właścicielem
        części kwartału, na której mają stanąć, jest Spółdzielnia Usług
        Motoryzacyjnych "Spolmot". Wiadomo, że LC Corp rozmawiał ze spółdzielnią o
        możliwości kupna lub wydzierżawienia tej części działki. Z naszych informacji
        wynika, że Spolmot już dogadał się z inwestorem"
        • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.04, 13:32
          byc moze-ciekaw jestem jak to bedzie wygladac-szczegolnie od swoodnej i
          komandorskiej? a czy oprocz IMAX bedzie tez normalny multiplex?
          • Gość: dziadek Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.proxy.aol.com 18.09.04, 20:18
            Wgore panie CZarnecki w gore.A co do efektu z okien pociagu to naprawde robi
            wrazenie jezeli widac przeznie interesujaca architekture.Teraz powinno sie cos
            szybko zrobic z tym syfem na przeciw hotelu Wroclaw.
            • Gość: Radical Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.ar.wroc.pl 19.09.04, 00:42
              Wro2015 ma rację,wg mnie,co do wysokości obiektu.
              Czarnecki jest na tyle bogaty,że w swoim rodzinnym mieście mógłby postawić coś
              mniej prowincjonalnego,ergo coś wyższego - częsc kinowo-handlowo- parkingową o
              wysokosci min.5 pięter (=wyraźnie ponad słupy trakcji kolejowej), a częsc na
              rogu Powstanców i Swobodnej o wys.min.15 pięter (jak +- przyszłe Epi,mam
              nadzieję).
              Zgadzam sie z Wro, ze ul. Powstancow jest na tyle szeroka, że nie mozna stawiac
              tam tak niskich obiektów, bo obniżają (dosłownie i w przenośni) rangę i prestiż
              ulicy !
              Może next projekt Czarneckiego będzie w paru aspektach wyższy ? :)
              • Gość: WuWu IMAX - a co z Legnicką IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.04, 15:03
                O ile pamiętam, wspominano swego czasu o IMAXie na Legnickiej (w miejscu
                rzeźni). Czy to oznacza, że będziemy mieć dwa, czy że inwestor na Legnickiej
                przespał chwilę i budowa centrum handlowo-rozrywkowego na Popowicach się
                odwlecze?
                • Gość: Rafis Re: IMAX - a co z Legnicką IP: 62.29.254.* 19.09.04, 15:06
                  Jak na razie wygląda na to, że GL dała d... i L.C. wyporzedzi ją. Byc moze jest
                  to znak, że GL nie będzie.Poczekamy jeszcze kilka tygodni do kolenego terminu
                  wjakim miała ruszyc budowa(koniec wrzesnia wg. prezesa). Jak nie zaczną tej
                  jesieni to raczej nic nie wybudują--->Echo i Czarnecki zajma rynek.
                  • meh_ow Re: IMAX - a co z Legnicką 20.09.04, 09:20
                    Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Jak nie zaczną tej
                    > jesieni to raczej nic nie wybudują--->Echo i Czarnecki zajma rynek.

ale Czarnecki nie zacznie w tym roku budować przecież
              • Gość: lolo Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.rozanka.wroc.pl 19.09.04, 15:06
                dokladnie - z pociagu bedziemy mogli ogladac dach tego... 2 pietrowego
                blaszaka :(
                • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 19.09.04, 15:11
                  Niestety z wiaduktu nie będzie widac tego fajnego przeszklonego pasazu bo
                  zasłoni go parking i IMAX. Szkoda ale cóż moż ejednak cosbędzie widac?
                  Jednak sytuacja na skrzyzowaniu Powstanców i Swobodnej jest coraz ciekawsze.
                  Mamy juz jedna budowe(prawie), jeden realny projekt i szanse na projekt(tam
                  gdzie teraz stoi ten tekturowy biurowiec-działka z anim bedzie sprzedawana wiec
                  nowy własciciel moze odkupic ten tekturowy biurowiec i wyburzyc robiąc miejsce
                  pod nowy duzy budynek który zajmie całą działke.
                  W ten sposób w 3 rogach skrzyzowania mielibysmy juz 3 wieże. Do tego projekt
                  GTC, który niestety nie pasuje do koncepcji jednak póki nie stoi wszystko moze
                  sie zdarzyc.
                  • Gość: WuWu Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.04, 15:52
                    Uważam, że wro ma rację w kwestii wysokości budynku. Jak się dokładniej
                    przyjrzeć, to szklana witryna od strony Powstańców będzie niższa od śrdokowej
                    części budynku od strony ul. Swobodnej i wysokości 3 kondygnacji raczej nie
                    przekroczy.
                    Szklane sklepienie - super, ale co z topniejącym śniegiem - dach na wizualce
                    jest płaski jak stół.
                    Drzewka - tu też przyznaję rację wroc - bez sensu. Ładne zielone/zółto-czerwone
                    to będą przez 6 miesięcy. Kolejnych 6 to będą czarne szkielety na dachu. I co
                    jak w trakcie wichury na szklane sklepienie spadnie to z 8 piętra?
                    Wieża na rogu - jak najbardziej OK, ale.. zauważylicie te kolorowe prostokąty
                    wiszące pionowo w dół. Tego na projekcie nie widać ale to będą reklamy.
                    Inwestor po prostu załatwił nam wielki słup ogłoszeniowy przy wjeździe do
                    centrum. Stojący na światłach (Swobodna/Powstańców) będą sobie mogli spokojnie
                    popatrzeć. Podobnie ta szklana witryna. Na wizualce bez reklam. Nie wierzę, że
                    takowe tam się nie pojawią i to tak długie jak cała witryna. I już nie będzie
                    tak pięknie jak na wizualce.

Poza tym, dlaczego pokazują sam budynek bez otoczenia. Ktoś pisał o lizaku
                    wstawionym na skrzyzowaniu. I ma duzo racji. Niebieskie niebo, cumulusiki
                    pięknej pogody, cukierkowy projekt w swietle słońca w okresie wegetacji roślin.
                    A w listopadzie? A jak będzie wyglądał, kiedy nałozymy na niego wiadukt, ulicę,
                    lampy uliczne, trakcje tramwajową, okoliczne budynki, reklamy? Jak będzie
                    wyglądał jadąc Swobodna czy Powstańców. I najważniejsze. Jaki uzyskamy widok z
                    okolic Opery? Wieża będzie stała niemal w osi Świdnickiej. na razie projekt
                    jest zwieszony w próżni.
                    • Gość: erni Re: Smęcicie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 16:50
                      Smęcicie. Wybrzydzacie. Za nisko. Pewno że za nisko. Tylko że Czarnecki nie ma
                      wytwórni pieniędzy. Ostatnio dokonał on wielkich zakópów 2 banków. To i tak
                      dobrze że stać go na wybudowanie jeszcze takiego centrum. Póki co nie zdarza
                      się tutyaj w Polsce aby jeden człowiek budował takie centra. (wyjatek Kulczyk).
                      Duze biurowce takie jakie chcemy buduja tylko duzi najl;epiej zagraniczni
                      deweloperzy. Jesli tacy nie zostana sprowadzeni do wro to mozna zapomniec o
                      prawdziwych wysokosciowcach.
                      • Gość: KLM Re: Smęcicie. IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 19.09.04, 17:00
                        ...no słuchaj Erni. Skoro Czarnecki nie ma kasy, to niech się nie pcha na
                        rynek. Amatorów i ich prowizorek naszemu miastu nie trzeba. Prędzej czy później
                        na jego miejsce znalazłby się kto inny. Czarnecki nie jest filantropem i dobrze
                        wie, że mu się ten interesik opłaca i to ostatni dzwonek by ktoś go nie
                        uprzedził w zakupie terenu. Więc miasto powinno być twarde. Niech Czarnecki nam
                        kichy nie odwala. Już mówiłem, świecący 10-kondygnacyjny lizak nie zrobi z tego
                        oszklonego blaszanego baraku prawdziwego eleganckiego gmachu godnego
                        skrzyżowania w centrum miasta. To co widać na wizualizacjach to prowincjonalna
                        (nie obrażając prowincji) tandeta.
                        • Gość: erni Re: Smęcicie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 17:05
                          Nie wiem o czym mowisz. Ja nie widze tam zadnego blaszanego baraku.
                          Jest wolny rynek i kupuje ten ktop ma pieniadze. Jakos nikt inny oprocz
                          Czarneckiego sie nie znalaz na ten teren, ani na wiele innych. Cale CP stoi
                          stepem. Wybrzydzasz tak a ten budynek to jest najwiekszy i najbardziej okazaly
                          od upadku komunizmu we Wtrocławiu. Kazdy ma wlasny gust. Wg. mnie to najlepsza
                          nowa realizacja we Wro od 1989 roku. Tak wiec ja nie wybrzydzam ze nie ma 20
                          pieter mimo ze chcialbym.
                      • Gość: wro2015 Re: Smęcicie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.04, 17:10
                        A wlasnie ze o to nie chodzi!!! Ne chodzi o wysokosciowce - chodzi o forme!

Ja bym wolal, zeby zamiast tego biednego 'wysokosciowca' czy tam jakiejs
                        dominanty - czy jak tak ladnie opisujecie tego lizaka - wybudowali po prostu
                        normalna pierzeje, ktora by byla wysoka! Czyli powieszchnia, koszty budowy itd.
                        by byly takie same. Ale bysmy mieli budynek, ktory by byl od wszystkich strony
                        wysoki, ulice miasta by byly obudowane wysokimi pierzejami i bysmy mieli
                        poczucie wielkomiejskosci.

Teraz mamy (przesadzam) przeszklony hipermarket i obok wieze koscielna. Zartuje
                        oczywiscie - ale chce tylko powiedziec, ze taki projektownaie nie pomoze
                        stworzenia ladu przestrzennego, ktorego szczegolnie w tej czesci miasta tak
                        cholernie brak!!!!!!

Wiec jescze raz: Zamiast dzikich eksperymentow raczej zrobic prosta pierzeje,
                        ale wystarczajaco wysoka!!! Projekt EPI studia BABW jest z tego powodu dobry,
                        bo nawet jak ma wyzsza czesc, to ta wyzsza czesc (specjalne nie nazywam
                        wysokosciowiec) nie jest budowana kosztem zabudowy pawillonowej wzdloz
                        swobodnej! Wzdluz swobodnej mamy clakiem normalyn biurowiec wysoki na 5 pieter!
                        • Gość: erni Re: Smęcicie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 17:25
                          >Ja bym wolal, zeby zamiast tego biednego 'wysokosciowca' czy tam jakiejs
                          >dominanty - czy jak tak ladnie opisujecie tego lizaka - wybudowali po prostu
                          >normalna pierzeje, ktora by byla wysoka!

A ja bym nie wolał. I tak możemy sobie w ten sposób pogaworzyć. Co jest wro
                          twój ulubiny Bieniasz zawiódła cię? :))))
                          • Gość: wro2015 Re: Smęcicie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.04, 18:21
                            Bieniasz mnie nie zawiodl, bo nie wiem czy to rzeczywiscie jego projekt... sa
                            to wszystko pogloski - a zreszta jak juz pisalem - nie znam calego projektu.

Odnosze sie tylko i wylacznei do pierzeji od powstancow - a ta po prostu jest
                            duzo za niska, i zamiast robienia klimatu wielkomiejskiego go niszczy. A ci
                            powiem - wiezowce nie robia klimatu wielkiego miasta! Nie wiem skad sie biora
                            te iluzje! Znam wiele miast z 10 pietrowymi budynkami - czesto to sa wiochy z
                            jakimis podejsrzanymy aspiracjami. Tak samo jak i na zloto malowany styropian
                            nie wyglada bogato, lecz kiczowato...
                            Wielkomiejskosc sie tworzy przez wysokie pierzeje, geste srodmiescia i duze
                            witryny... Niestety tych walorow proejtk tu przedstawiony (nie wiem czyjego
                            autorstwa) nie ma!
                            • Gość: erni Re: Smęcicie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:16
                              No widomo masz racje. Ale. zwasz uwagę wro ze dla "szarego czlowieka" wlasnie
                              ten pomalowany na zloto styropian robi wrazenie. Ja wiem ze Ty i Kot i paru
                              innych ludzi ma wyszukany smak i zna się na architektórze, ale lud sie nie zna.
                              I dla ludu wysoki znaczy wielkomiejski. Zresztą dla mnie tak samo wysoki znaczy
                              wielkomiejski, no bo to prawda. Dla Ludu Centrum Orląt to super extra wyjebisty
                              budynek. Bo ma super niebieskie szkiełka w których mozna się przejzeć. Itd. Ja
                              mowie, pokażcie mi cos lepszego we wrocławiu od tego. A pozatym mowię to buduje
                              jeden człowiek który zajmuje się innymi tematami niz budowlanka. To nie jest
                              deweloper.
                              • antal Re: Smęcicie. 27.10.04, 01:48

> No widomo masz racje. Ale. zwasz uwagę wro ze dla "szarego czlowieka" wlasnie
                                > ten pomalowany na zloto styropian robi wrazenie. Ja wiem ze Ty i Kot i paru
                                > innych ludzi ma wyszukany smak i zna się na architektórze, ale lud sie nie zna.
                                >
                                > I dla ludu wysoki znaczy wielkomiejski. Zresztą dla mnie tak samo wysoki znaczy
                                >
                                > wielkomiejski, no bo to prawda. Dla Ludu Centrum Orląt to super extra wyjebisty
                                >
                                > budynek. Bo ma super niebieskie szkiełka w których mozna się przejzeć. Itd. Ja
                                > mowie, pokażcie mi cos lepszego we wrocławiu od tego. A pozatym mowię to buduje
                                >
                                > jeden człowiek który zajmuje się innymi tematami niz budowlanka. To nie jest
                                > deweloper.

Z tym ludem to ty nie przesadzaj. Jest sporo bezguścia, ale to jest do końca tak
                                jak twierdzisz.

Obawiam się czegoś innego:

Po pierwsze błędu warszawskiego. Stawiania dominant byle jak, byle gdzie, bez
                                jakiejkolwiek wizji. Poza tym przesady w udziwnieniach (vide gmach TPSA)

Po drugie: Oporu lokalnych mieszkańców. Wypowiedzi typu: "Wysokościowce zniszczą
                                zabytkową panoramę miasta" itp. Jak wiem, z tym problemem dość dobrze sobie
                                poradzili np. Francuzi (paryska La Defense). Nikt przytomny nie postawi drapacza
                                chmur w zabytkowej części miasta. Wrocław wbrew pozorom jest miastem na tyle
                                rozległym, że można bez uszczerbku na "zabytkowej substancji miasta" umiejscowić
                                wysokie budownictwo (rejon Legnickiej - od pl. 1-go Maja do Popowic, rejon
                                Powstańców Śląskich, rejon Pl. Grunwaldzkiego, rejon pl. Społecznego)
                    • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 19.09.04, 20:24
                      > Poza tym, dlaczego pokazują sam budynek bez otoczenia. Ktoś pisał o lizaku
                      > wstawionym na skrzyzowaniu. I ma duzo racji. Niebieskie niebo, cumulusiki
                      > pięknej pogody, cukierkowy projekt w swietle słońca w okresie wegetacji
                      roślin.
                      >
                      > A w listopadzie? A jak będzie wyglądał, kiedy nałozymy na niego wiadukt,
                      ulicę,
                      >
                      > lampy uliczne, trakcje tramwajową, okoliczne budynki, reklamy? Jak będzie
                      > wyglądał jadąc Swobodna czy Powstańców. I najważniejsze. Jaki uzyskamy widok
                      z
                      > okolic Opery? Wieża będzie stała niemal w osi Świdnickiej. na razie projekt
                      > jest zwieszony w próżni.

kto pokazuje? Czy inwestor lub architekt pokazał jakis projekt? Moze wiesz o
                      czyms o czym my nie wiemy?
                      Ja jak na razie oglądam dwie malutkie wizualki pokazane przez GW. Do tych
                      wizualek nikt sie nie przyznał.Pokazuja one 1/4 projektu bo reszty albo nie
                      widac albo nie była zrobiona z powodu braku terenu Spolmotu.
                      Projekt podoba mi sie i tez mysle ze przy dobrym wykonaniu moze to byc
                      najlepszy obiekt we Wro po 90 roku.
                      Teraz czekam na ostateczny projekt obejmujacy całą działkę i widziany z róznych
                      stron.Mam wrażenie ze po tym jak udało sie im kupic(wydzierzawic) cały teren
                      projekt zmienił sie i to znacznie.Mam nadzieje z enastepny bedzie równie dobry.
    • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 17:45
      tez uwazam ze wielu z was tutaj przesadza i to sporo! jaka prowizorka? jaki
      barak? Przeciez to jest najlepszy projekt tego typu we wrocku -pewnie ze kazdy
      z nas ma swoj gust i kazdy co innego by na tej dzialce postawil i wiadomo ze do
      wszystkiego mozna sie przyczepic ale to nie zmienia faktu ze to jest bardzo
      dobry projekt-chyba najlepszy od bardzo dawna! a tak poza tym to trzeba jeszcze
      poczekac na lepsze i dokladniejsze wizualki-przeciez poznalismy tak naprawde
      tylko jedna strone tego budynku!
      • Gość: erni Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 17:48
        Jedną stronę medalu... Nie zdziwię się jak w ostatecznej realizacji nie będzie
        tych drzewek. To jest na razie projekt ogólny. Widzimy że ukazuje on tylko
        jedną stronę obiektu.
        • Gość: RP Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.core.lanet.net.pl 19.09.04, 20:08
          Podobnie jak z projektem Echo, tak i ten jest dopiero wstępną wizją Centrum
          Europa. Wizualka daje obraz tylko dwóch z pięciu stron/elewacji.
          Gdy dodamy do tego część kinowo-parkingową, która z racji swojej funkcji
          powinna być dość wysoka i ujrzymy elewacje od strony trzech pozostałych ulic to
          możemy zmienic swoje oceny o 180 stopni!

Nie ma co się jeszcze podniecać lub załamywać, bo to co widać to na prawdę
          niewiele i do tego nie wiadomo kto to zaprojektował i czy taka wersja w ogóle
          będzie realizowana !?
          W artykule z wyborczej nie napisali, ze autorem projektu jest ktoś od
          Bieniasza, jak również nie napisali, ze jest to wersja, która na 100% będzie
          ostateczna. Prawdę mówiąc to troche przypomina taki 'Bieniasz-style' :)

Do tego dochodzi to, ze najpierw trzeba kupić pozostały teren i zmienić MPZP -
          i dopiero po tym można brać się za spokojne projektowanie!

Jak dla mnie może być - w porównaniu do Echo to róznica przynajmniej Klasy!
          Myślę, ze organizowanie maniffestacji/spreciwu byłoby nieetyczne ;)
          • Gość: michal Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 195.205.108.* 19.09.04, 20:14
            > Gdy dodamy do tego część kinowo-parkingową, która z racji swojej funkcji
            > powinna być dość wysoka i ujrzymy elewacje od strony trzech pozostałych ulic
            to

Od kiedy parking jest wysoki?? W porzadnych projektach parking zawsze upycha
            sie pod ziemie, tylko we Wroclawiu parking kojarzy sie z wjezdzaniem na dach.
            Wiec gdyby parking byl wysoki, to tylko pogorszy moja opinie o tym budynku.
            • Gość: erni Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:19
              A mi się bardzo dobrze wjeżdza na ten dach I JESTEM DUMNY ŻE WE WROCŁAWIU MOGĘ
              WJECHAĆ NA DACH, A W WARSZAWIE NIE.
          • Gość: Preslaw Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 20:23
            Uważam, że z tego projektu można się tylko cieszyć, choć oczywiście zawsze
            można znalreźć jakieś słabe punkty, tak jak we wszytskim. Zawsze znajdzie się
            ktoś, kto powie, że to jest niedpobre, że nie podobva mu się jeszce coś innego.
            Powoli w tej części Wrocławia zaczynają się dziać ciekawe rzeczy. Za jkaiś czas
            pewenie będzie lepiej. Ale jak patrzę na wizualki to bardziej mi się podoba
            projekt EPICentrum. Powiedziałbym, że bardziej wrocławski.
            • Gość: erni Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:27
              Sorry panowie. Checie miec budynek z waszych marzen to sprowadzcie do wrocławia
              takiego dewelopera co wywali 100 mln Euro i postawi taki budyneczek. W czym
              problem?
              www.sky.s64.pl/home/Plany/rondo04.htm
          • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 19.09.04, 20:31
            Gość portalu: RP napisał(a):

> Podobnie jak z projektem Echo, tak i ten jest dopiero wstępną wizją Centrum
            > Europa. Wizualka daje obraz tylko dwóch z pięciu stron/elewacji.
            > Gdy dodamy do tego część kinowo-parkingową, która z racji swojej funkcji
            > powinna być dość wysoka i ujrzymy elewacje od strony trzech pozostałych ulic
            to
            >
            > możemy zmienic swoje oceny o 180 stopni!
            >
            > Nie ma co się jeszcze podniecać lub załamywać, bo to co widać to na prawdę
            > niewiele i do tego nie wiadomo kto to zaprojektował i czy taka wersja w ogóle
            > będzie realizowana !?
            > W artykule z wyborczej nie napisali, ze autorem projektu jest ktoś od
            > Bieniasza, jak również nie napisali, ze jest to wersja, która na 100% będzie
            > ostateczna. Prawdę mówiąc to troche przypomina taki 'Bieniasz-style' :)
            >
            > Do tego dochodzi to, ze najpierw trzeba kupić pozostały teren i zmienić MPZP -

> i dopiero po tym można brać się za spokojne projektowanie!
            >
            > Jak dla mnie może być - w porównaniu do Echo to róznica przynajmniej Klasy!
            > Myślę, ze organizowanie maniffestacji/spreciwu byłoby nieetyczne ;)

oooo mam identyczne zdanie.Tez mysle za parking bedzie wysoki bo jednak przy
            takiej galerii trzeba zmiescic kilkaset samochodów a na tak małym terenie
            byłoby cieżko wszerz.Zreszta ten projekt nie zgadza sie z przeciekami :)
            Zgadza sie tylko wysokosc biurowca i to ze centrum składa sie z róznej
            wysokosci figur :)
            • Gość: Rafis Pytanie do wtajemniczonych :)-szcz. georga IP: 62.29.254.* 19.09.04, 20:47
              czyli tych którzy wpisywali tu jak ma rzekomo wyglądac to centrum.
              To co zobaczylismy rózni sie od tego co tu wpisywaliscie więc pytam czy rózni
              sie dlatego ze to co widzimy to jakie pierwszy projekt(okrojony) czy wy po
              prostu robiliscie sobie jaja i wpisywaliscie co popadło.
              Licze na szczera odpowiedz, szczególnie niejakiego georga) :)

pzdr.
              • Gość: erni Re: Pytanie do wtajemniczonych :)-szcz. georga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 21:16
                republika.pl/george_michael/glowna.html
                • Gość: kornblumenblau Re: parowozy - nowa moda? IP: 62.87.128.* 19.09.04, 22:10
                  A swoją drogą - czy to nie jest trochę dziwne, że wiele nowo budowanych albo
                  projektowanych obiektów we Wrocławiu (Helios, Galeria Europa, nowe EPI) ma
                  podobny kształt "parowozu" - wysoka wieża, a za nią niższy odwłok. Czy to jakaś
                  nowa moda???
                  • Gość: erni Re: parowozy - nowa moda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:24
                    Chyba jednak stara bo tak samo (tankowiec) wygląda poczta główna.
                    • Gość: kotbehemot Re: parowozy - nowa moda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:36
                      Ale poczta glowna ma dobre proporcje, swietny rytm, w dawnym ukladzie urbanistycznym (przedwojennym) byla budynkiem ,ktory doskonale funkcjonowal. Po pierwsze- wysokosc glownego budynku byla wystarczajaca, aby stworzyc wielkomiejski kat srodkowy i aby przechodzien czul sie jak w wielkim miescie. Wieza byla dopiero "po drugie" i tylko podkreslala wielkomiejskosc budynku przy skrzyzowaniu.

W nowych realizacjach jest tak, ze kazy architekt ma ambicje na wieze,a pozniej nie starcza srodkow na nic wiecej i z tylu stawia barak i wychodzi kupa:(
          • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.04, 23:50
            kurde, na serio takie zdania typu 'Podobnie jak z projektem Echo, tak i ten
            jest dopiero wstępną wizją Centrum' mnie tak absolutnie WKUR****

Przecierz czy wy nie widzicie jak szybko 'wstepne wizje' przeksztalcaja w
            realizacje i jak szybko sie robi tragedia??? Czy wy nie widzicie, ze ten glupi
            Echo zmienil swoj konzept, tylko bo byl NASZ rozruch???

Dlaczego akurat wy, Rafis i RP chronice proejekt??? przecierz samemu piszecie,
            ze to i to nie jest calkie udane - ale wy chronice ten projekt mowiac ze to
            tylko 'wstepna wizja'. A dlaczego myslicie, ze oni zmieniaja te projekty? A
            dlaczego akurat wy, ktorzy tak bardzo tu pisza o inwestycjach pozniej jakos
            nagle sie nie zjawiaja na protescie ktory jest jedyna mozliwoscia aby n.p. ECHO
            poprawil projekt? No przecierz to jest jakies przecgiecie!!! Czy wy nie
            rozumiecie ze wy z waszym powiedzeniem, ze to tylko 'wstepna wersja'
            zachowaliscie tylko z tego powodu racje bo inni za was poszli na ulice????

TEN PROJEKT TUTAJ PRZEDSTAWIANY URBANISTYCZNIE NIE JEST DOBRY! Wystarczy
            ogladnac PZP i sie zastanowic dlaczego zostal przez urbanistow tak
            zaproejtkowany a nie inaczej! Ja sie nie wypowiadam o architekturze. Ja
            przynosze calkiem obiektywne argumenty, z ktorymi trudno sie nie zgodzic (jak
            chociazby kat sordkowy). A wy na to mowicie 'to jest projetk wstepny'. Ale blad
            o ktorym ja mowie, to nie jakis detal - to jest absolutna PODSTAWA! No a
            pozniej jest realizacja i wszyscy sie dziwia dlaczego u nas jest taki nielad
            przestzrenny... No a w niemczech jest ladnie bo maja pieniadze: TO SA DURNOTY
            ludzie! U nas jest nielad przestrzenny, bo wszystko jest robione SILA pod
            inwestora. Traci miasto, a wy siedzicie cicho i chwalicie na slepo proejtky!
            Tego po prostu nie rozumiem!!!!
            • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.04, 23:52
              Ach - gorny post jest w szczegolnosci zkierowany do forumowiczow, z ktorymi
              rozmawialem osoboscie - nie chce tutaj robic wielkiej afery i nikogo obrazac,
              bo cale szczescie duzo ludzi tez widzi ze ten proejkt ma wady i otwarcie o tym
              pisze. Ale dziwi mnie bardzo, ze w rozmowie osobistej sa duze emocje i widze ze
              projekt n.p. ECHO sie ogolnie nie podoba... No coz ale panowie to mowia przy
              piwie na spotkaniu forumowiczow a pozniej sobie siedza przy komputerze zamiast
              otwarcie protestowac swoje zdanie.
              • Gość: RP Re: Do Wro w szczególności ! IP: *.core.lanet.net.pl 20.09.04, 16:47
                NO Teraz to mnie trochę kolego Wro2015 wkurzyłeś :/
                Jeśli jesteś tak pamiętliwy i wypominasz mi co mówiłem, a czego nie zrobiłem,
                to dlaczego nie zapamiętałes wszystkiego co wtedy mówiłem ?!

A powiedziałem przecież że wyjeżdżam z miasta następnego dnia i wróce w
                dzień 'naszej' manifestacji zaznaczając przy tym, ze jak tylko będe mógł to sie
                pojawie! Skoro się nie pojawiłem, tzn. że nie mogłem !!!! JASNE !!
                Wierz mi lub nie, ale chciałem tam być! Zajebiście chciałem, niestety nie
                zawsze chcieć to móc! Ale tak to jest jak się wszystko robie w pośpiechu !

To było po 1. a teraz po 2.
                Niestety nie mam tyle wolnego czasu, żeby sobie pisać na tym forum w brut,
                odpowiadać na każde posty, chodzic na wszystkie spotkania 'forumowiczów' i
                jeszcze uczestniczyć w protestach! -nawet tych protestach, które z całego serca
                popieram! To forum to tylko zabawa, bo żadnego pożytku oprócz satysfakcji z
                pisania tutaj nie mam! OK ?!

I tak na przyszłość ... Prosiłbym Cię o to zebyś nie trzaskał tu określeniami
                typu "No coz ale panowie to mowia przy
                > piwie na spotkaniu forumowiczow a pozniej sobie siedza przy komputerze
                zamiast
                > otwarcie protestowac swoje zdanie."

bo to normalnie obelga pod moim kierunkiem. A póżniej sie czyta na forum, że
                Wro to cham, gbur itd.itp.
                Tym razem Ci wybacze, zresztą trudno jest mnie urazić ;)

Przypominam, ze to forum inwestycje, a nie Sejm Polski, gdzie bez przerwy ktoś
                rzuca mięsem pod nogi innych obradujących!

A co do projektu to już chyba nie musze po raz kolejny powtarzać ze to na razie
                nie wiadomo czyja kupa a na 2/3 działki, a nie konkretna propozycja.

Trzymaj się WRO2015 ! :)
                Pozdrawiam ADRIAN
                • Gość: wro2015 Re: Do Wro w szczególności ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 23:09
                  okey okey,
                  sorry sorry - poznaliscie mnie, wiec wiecie ze nie pisalem tego tak strasznie
                  wnerwiony... Chcialem tylko po prostu podkreslic, ze sie latwo pisze, ze to byl
                  proejkt wstepny... trzeba dzialac dzialac dzialac, bo inaczej sie nic nie
                  zmieni... Przecierz samemu wiem ze wszyscy mamy malo czysu - ja przecierz
                  wtedy - w czasie protestu - siedzialem w wywolywalni filmow w niemczech bo
                  mialem takie terminy... Ale z drugiej strony narazam sie tez prezentujac
                  projekt moj wlasny i krytyzujac otwarcie to co uwazam za zle...
            • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 20.09.04, 00:37
              ufff przed chwila napisałem cała wielka odpowiedz na Twój post ale teraz
              wykasowałem ją.
              Odniopse sie tylko do tego protestu na Grunwaldzie. Byłem przeciwko niemu i na
              rynku to powiedziałem i powiedziałem że nie przyjde więc gadanie o tym ze nie
              zrobiłem czegos co miałem zrobic mija sie z prawdą.
              Jesli chcesz wierzyc ze ten protest spowodował zmiane projektu ECHo to Twoja
              sprawa. Ja mam takie zdanie, że projekt jest robiony teraz a wczesniej go nie
              było.Juz mówiłem to wielokrotnie więc na tym koniec.
              Co do Czarneckiego to trzeba sie tylko bardziej przyjzec żeby zobaczyc ze ten
              projekt jest zrobiony dla małej działki nieobejmującej terenów Spolmotu.
              Sądzisz ze projekt dla duzej działki będzie taki sam?Poczekamy, zobaczymy.

pzdr.
              • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 00:57
                Ale czy ty nie rozumiesz ze tu nie chodzi o jakies detale projektu? Tu chodzi o
                absolutna podstawe:

Pasaz - jako jedyne wejscie - nie
                Wysokosc budynku - za niska
                Porzadkowanie przestrzenie - w zadnym wypadku

Obojetnie czy zrobia taka czy siaka fasade od swobodnej. Urbanistyczne
                zalozenia tego projektu sa bledne (i zreszte - kurde - nie sa zgodne z PZP!!!)

A do Echo... Obojetnie niech kazdy ma swoja racje - ja wiem tylko ze na pewno
                jeszcze mniej wymusilo na Echo zmiane projektu siedzenie i marudzenie w domu
                niz stanie przed kamerami i marudzenie na grunwaldzkim...
                • hen Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 20.09.04, 09:40
                  Nie ma się co martwić. Żyjemy w państwie prawa i budynek, który nie będzie
                  spełniał norm PZP (czyli tych 5-6 kondygnacji z każedej strony) będzie musiał
                  zostać rozebrany. Szanowany inwestor nie może sobie pozwolić na takie
                  marnotrawstwo pieniędzy. Przecież nie wierzycie chyba, ze PZP Wrocławia są
                  uchwalane tylko po to, żeby potem móc się jedynie nimi podetrzeć.
                  Najprawdopodobniej, nastąpiła pomyłka - ktoś podmienił wizualizacje. Ciekawe,
                  czy jeszcze w biurze projektowym, czy już gazeta coś poplątała.
                  • hen Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 20.09.04, 09:40
                    he he
                • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 20.09.04, 10:21

> Ale czy ty nie rozumiesz ze tu nie chodzi o jakies detale projektu? Tu chodzi
                  o
                  >
                  > absolutna podstawe:
                  >
                  > Pasaz - jako jedyne wejscie - nie
                  > Wysokosc budynku - za niska
                  > Porzadkowanie przestrzenie - w zadnym wypadku
                  >
                  > Obojetnie czy zrobia taka czy siaka fasade od swobodnej. Urbanistyczne
                  > zalozenia tego projektu sa bledne (i zreszte - kurde - nie sa zgodne z PZP!!!)
                  >

PO raz piaty piszę ze na tej wizualce do pasazu są 3 wejscia :)
                  Zreszta zobaczymy jak to bedzie wyglądało wostatecznym kształcie czyli projekt
                  na całą działke wraz z Imaxem i parkingiem z boku(jak pisze gazeta-jesli ma
                  racje)a nie z tyłu jak na tej wizualce.
                • svarte_sjel Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 20.09.04, 10:56
                  > zalozenia tego projektu sa bledne (i zreszte - kurde - nie sa zgodne z PZP!!!)

MPZP dopiero powstaje... Nie wiemy jakie zmiany w stosunku do starego w nim będą.
                  • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 11:34
                    wro-przeciez nie wiadomo jeszcze ile bedzie wejsc do pasazu?!? jest jedno bo
                    jest pokazana tylko jedna strona budynku! wejscia moga byc przeciez jeszcze od
                    swobodnej czy komandorskiej tylko ze od tej strony nie widzimy projektu
                    • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 20.09.04, 11:54
                      Gość portalu: maxWroc napisał(a):

> wro-przeciez nie wiadomo jeszcze ile bedzie wejsc do pasazu?!? jest jedno bo
                      > jest pokazana tylko jedna strona budynku! wejscia moga byc przeciez jeszcze
                      od
                      > swobodnej czy komandorskiej tylko ze od tej strony nie widzimy projektu

max na tej wizualce sa 4 wejscia, 3 do pasażu i jedno do biurowca. Czy naprawde
                      tylko ja to widze? :)
                      • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 12:10
                        oki:) ale jeszcze moga i absolutnie powinny byc wejscia od swobodnej i
                        komandorskiej
                        • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 20.09.04, 12:17
                          Gość portalu: maxWroc napisał(a):

> oki:) ale jeszcze moga i absolutnie powinny byc wejscia od swobodnej i
                          > komandorskiej

w tym pokazanym projekcie od komandorskiej jest parking a chyba wtym nowym
                          parking bedzie od nasypu.To bedzie wyglądało inaczej.
                    • hen Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 20.09.04, 12:07
                      Będzie miało wejście jedno za to duże - widać to na drugim zdjęciu (od strony
                      Powstańców), no i lejek zasysa ludzi do środka i wypluwa po stronie
                      Komandorskiej. Za to na Swobodnej co mamy na poziomie parteru? Od strony rogu
                      1. Beton ok 10m szerokości, 2. Szyba ok 5m szerokości, 3. Beton ale chyba
                      widzę... TAK widzę niskie wejście! cudownie! co z tego, że gospodarcze, mamy tu
                      wejście ok 1m szerokości., 4 znowu beton - ok 10 m. Czyli tak jak nakazują
                      wszystkie standardy dobrego inwestowania. Wepchać ludzi do środka, z otoczenia
                      zrobić ścianę betonu, żeby pieszych zniechęcić do spaceru, tak, żeby nie
                      rozwinęły się żadne inne konkurencyjne usługi w okolicy. To samo co mówił Wro w
                      wątku o wysokich budynkach i centrum południowym. Takie budowle są fajne i
                      buduje się za miastem, tam, gdzie potrzebne jest duże wejście od parkingu,
                      gdzie na około są pola i nie ma nic ciekawego do oglądania. Jednym słowem - to
                      co widać na wizualce to normalny hipermarket. Nawet ładny. Ale takich rzeczy
                      nie buduje się w mieście. Ktoś Pana architekta Bieniasza nie poinformował o
                      tym, albo został on wprowadzony w błąd. Swoją drogą, mógł przyjechać i działkę
                      zobaczyć, zanim wziął ołówek do ręki. A ta wysokość tego pasażu - to jakieś
                      nieporozumienie. O wiele lepiej by wyglądał, gdyby był 2 razy wyższy - wtedy
                      byłby czad. A tak, chodziło chyba o to, żeby podróżni przejeżdżajacy pociągiem
                      mogli oglądać "centrum Europa" z góry. Jak na razie to jest "centrum bliski
                      wschód".
                      • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 20.09.04, 12:11
                        hen moze pora isc do lekarza skoro widzisz tam (od powstanców)jedno duze
                        wejscie zamiast 3? :)
                        • Gość: wojtek Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.mat.univie.ac.at 20.09.04, 12:32
                          "Wejscie" i "drzwi" nie zawsze oznacza to samo.
                      • Gość: lolo Bliski Wschod? IP: *.rozanka.wroc.pl 20.09.04, 13:29
                        chyba na Bliskim Wschodzie nigdy nie byles...

www.pel.ae/Photo_Galary.html

www.5-star-hotels.com/img/beirut.jpg
                        membres.lycos.fr/mateobey1/hpbimg/5dii1.gif
                        membres.lycos.fr/mateobey1/hpbimg/5d1.gif
                        www.jitours.com/Places_Visit/Amman_nights.JPG
                        www.peachbox.com/kuwait5.htm
                        • Gość: lolo'de bolo MALL'e na Bliskim Wschodzie IP: *.rozanka.wroc.pl 20.09.04, 13:42
                          jak ktos ma jeszcze jakies watpliwosci, ze Wroclawska architektura (nowa) jest
                          daleko za ta "prymitywna" bo Arabska:

mishuna.image.pbase.com/u35/sshravan/upload/23405560.AbuDhabiMall.jpg
                          a tu wiecej: www.pbase.com/sshravan/dubai_uae_oct_2003

www.zamnet.zm/images/feature_cairo-supermarket300.gif
                    • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 12:16
                      Oj wy nie rozumiecie o co mi chodzi... Tez nie jestem slepy i jestem w stanie
                      rozpoznac, ze beda 3 wejscia do JEDNEGO pasazu.

Wy tutaj chcecie przedlueznie wielkomiejskiej ulicy na druga strone nasypu.
                      Teraz wam opisze jak taka 'wielkomiejska ulica' wyglada w Berlinie, Monachium,
                      Barcelonie, Madrycie, Paryzu, Londynie, Hamburgu, Mediolanie, Rzymie, Zurychu,
                      Montpellier, Nowym Yorku, Kopenhadze, Wiedniu, Lisabonie, Porto, i jak taka
                      ulica WYGLADALA w Wroclawiu przed wojna - a jak sie ich dzisija tylko w naszym
                      miescie juz nie projektuje:

Pierzeja z roznymyi budynkami o roznych funkcjach w parterze. Wiec sobie
                      spaceruje wzdluz Aleji i ruchliwej ulicy. Przechodze obok Starbucks z wejsciem.
                      10metrow dalej mam wejscie do jakiejs ZARA ktora jest bardzo gleboka ale
                      waska... bo jestesmy w centrum i dzialki sa drogie... idze dalej przechodze
                      obok sklepu z wyposazeniem wnetrz. Ide dalej za 10 metrow mam nastepne wejscie
                      tym razem do jakiejs smiesznej i bardzo waskiej ksiegarni ktora sprzedaje tylko
                      jakies antyczne ksiazki. ide dalej znow 10 metrow przeszedlem i znowu jakas
                      Coffe-Company - ale ta raczej mniej dla turystow a raczej dla biznesmenow, bo
                      ma jakis drozszy klimat. ide 10 metrow dalej i mam wejscie do jakiegos skelpu z
                      ubraniami z lokalna marka. O i ide znowu kilka metrow i przechodze znowu obok
                      ksiegarni - widze: to niby ta sam ksiegarnia co przedtem, ale ta sperzedaje
                      tylko ksiazki artystyczne... Domyslam sie ze dalej wzdluz tej ulicy znajde
                      glowny departmaent tej ksiegrani... I tak sobie ide... i ide... i ide... i
                      zbaczam w uliczki... i znowu wracam... i sobie znowu ide... No i mijam sie z
                      setkami ludzi, ktorzy tez tak sobie ida... no i ogladamy sobie witryny i sie
                      mijamy, i ogladamy ludzi pod aleja... No moze sobie nawet gdzies usiade na
                      jakiejs lawce pod drzewem i sobie poogladam ludzi... Albo wejde do sklepu ise
                      kupie bulke... Albo nie 10metrow dalej mam kafejke - tam sie napije czegos i
                      poogladam ludzi, ktorzy wzdluz tej ulicy moze tez mieszkaja! A co najlepsze: W
                      nocy tak samo to funkcjonuje - po prostu sobie chodzi od sklepu do sklepu od
                      wejscia do wejscia (niektore sa zamkniete, niektore otwarte jak kafejki) i
                      ogladam witryny i sie czuje jak w miescie...

A co projektuje sie w wroclawiu:

Idee 10 metrow i jestem wssysany jednym z trszech wejsc da Lejka zwanego
                      mallem: Na ulicy pustki. Wszystko sie odbywa wewnatrz mallu. Wszystko to co
                      powinno sie odbywac na ulicy, jest sztucznie wpychane do srodka - Ulica martwa.
                      Miasto traci. Inwestor zyskuje. Ja nie usiade w tym mallu na kawe. Bo jak ja
                      pije kawe, to chce siedziec na zewnatrz i ogladac pracujacych ludzi, ktorzy
                      biegaja od sklepu do biura itd. Nie chce siedziec na jednym wielkim stanowisku
                      z McDonnaldem i lodziarnia la Scala. Ja chce sobie spaceorwac i miec jeden
                      klimat drugi klimat i nastepne setki klimatow... Jak tak miasto funkcjonuje to
                      ulica handlowa moze ciagnac sie kilmoetrami i nie przestane isc (n.p.
                      Kurfürsten Damm). A tu? Tu siedze w zapyuzialmy prowincjonalnym Mallu z
                      sztuczna palma... Siedze w szklarni... Siedze w jakiejs klimatyzowanym
                      wylizanym mallu, w ktorym kazde stanowisko tak samo nudno wyglada. To jest
                      jakas debilna choroba!

Ludzie - czy wy na serio nie widzicie roznicy miedzy centrum miasta a miasta w
                      miescie??? Ja chce sobie spacerowac po ulicach, podziwiac witryny i
                      Architektre! A nie siedziec w Mallu??? Przcierz poznalismy sie i juz
                      stwierdzilem ze wielu z was podrozowalo - nie rozumiem jak nie mozecie nie
                      widziec roznicy miedzy 3WEJSCIAMI (okey Rafis - tam sa 3 wejcsia do JEDNEGO
                      lejka) do jednego lejka o tej samej nudnej i klinicznej atmsosferze (zamykanym
                      na noc) a miedzy ulica gdzie mam ca kilka maetrow nowe wejscie , nowe witryny,
                      rozne klimaty, i sklepy, ktore czesciowo sa zamykane na noc a czesciowo nie...
                      Gdzie mam od czasu do czasu wejscie do klatki schodowej do apartamentow powyzej
                      (zawsze chetnie ogladam jacy ludzie tam mieszkaja przy najdrozszych ulciach)
                      albo wejscia do biur (zawsze mnie interesowalo jakie biura znanych
                      miedzynarodowych firm maja swoje siedziby wzdluz najabrdziej prestizowych aleji
                      miast! Jak wygladaja biznesmeni ktorzy tam pracuja)... No a moze nawet gdziec
                      bedzie Kino gdzie tez bedzie reprezentacjyny podjazd (zawsze mnie interesowalo
                      jak wygladaja 'gwiazdy' kina na premierach) - Ludzie czy wy nie widzicie, ze to
                      co napisalem w nawiasach - (to co mnie interesuje) - to jest to co
                      charakteryzuje wielkie miasto? Rozni ludzie, rozne firmy, rozne sklepy... A
                      Mall to jest abolutna unifikcja wszystkiego. Tam szybko sobie z wiochy przyjade
                      i zakupie bluzke i spierrdalam do wiochy. A ja chce po miescie chodzic i
                      ogladac - i tak wydam na 100% razme wiecej pieniedzy - tylko dla roznych
                      inwestorow - niz jak raz wskocze do Mallu i zaraz wylece...
                      • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 12:40
                        wro nie zgadzam sie z Toba-w Berlinie Londynie czy Nowy Jorku (wybralem miasta
                        w ktorych bylem) to nie jest tak ze idziesz ulica i masz tylko co chwila
                        pojedyncze sklepy-tak jest tylko na najbardziej prestizowych i najelegantszych
                        ulicach handlowych z drogimi butikami, natomiast na ulicach handlowych dla
                        zwyklych ludzi jak np oxford street czy fashion avenue masz co chwila wlasnie
                        takie olbrzymie malle! roznica jest taka ze wroclaw to nie londym czy ny-u nas
                        powstanie tylko kilka takich obiektow a tam przy jednej ulicy masz olbrzymie
                        domy handlowe jeden przy drugim-one tez zasysaja ludzi do srodka i sa miastem w
                        miescie!!! cos takiego (oczywiscie odpowiednio do naszych warunkow) powstaje np
                        na swidnickiej-idziesz od rynku i masz rozne butiki potem po obu stronach
                        solpole, potem jakies sklepiki i dalej galeria centrum a niedlugo pojdziesz
                        jeszcze kawalek dalej i bedziesz mial galerie europa-jak dla mnie super-
                        swidnicka bedzie prawdziwa ulica handlowa (w zasadzie juz jest:) a dzieki
                        galerii europa bedzie znacznie przedluzona bo ludzie beda walic z rynku wlasnie
                        tam. na czym zyskaja takze inne sklepy na tej ulicy. Wydaje mi sie ze we
                        Wroclawiu pod tymwzgledem nie jest zle-rynek, swidnicka i uliczki obok sa na
                        tyle atrakcyjne ze zawsze beda zyc i nie grozi nam wyludnienie jak np w wawie
                        gdzie malle wygraly z miastem i gdzie nawet na pieknym nowym swiecie prawie nic
                        nie ma i nic sie nie dzieje.
                        • Gość: kotb. Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:44
                          Nieprawda. Na zachodzie nie powstają MALLE tylko DOMY TOWAROWE czyli cos takiego jak nasza "Galeria Centrum" czy "Kameleon" - oczywiscie oba przedwojenne. Roznica jest ogromna- i Centrum i Kameleon wspolgrają z miastem, zajmują razem 2-3 parcele a nie caly kwartal, mają odpowiednią wysokosc, mają wielkie przeszklone witryny itp. Tak samo jest na zachodzie!

Oczywiscie mozna powiedziec ze Friedrichstadt Passagen to miasto w miescie, a jednak funkcjonuje to zupelnie inaczej niz mall.
                        • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.04, 12:47
                          Nie JEST zle... ale zle sie robi... GE, GD - to nie jest dobry trend... A
                          zreszta sie z toba nie zgodze - wlasnie caly witz w tych miastach wymienionych
                          przez mnie polega na tym ze cale srodmiescia tak zyja - wszedzie male sklepy,
                          lokale itd. Tylko tak sie rodza rozne klimaty i ... przedsiebiorczosc! Bo na
                          taka Galerie, to czarnecki ma kase. Ale aby wynajac sobie maly lokal i zrbic
                          cos fajnego, n.p. ekskluzywna kuchnie hiszpanska - na to tez maja sredni
                          przesiebiorcy kase... Z tego powodu tak walcze o to! Dobra urbanistyka wlasnie
                          na tym polega! Przynosi zyska dla wszystkich!

A powracajac - piszesz ze to co ja opisalem jest tylko na najbardziej
                          prestizowych ulicach (moim zdaniem wlasnie nie tylko na tych - ale zalozmy)...
                          No to prosze mi teraz odpowiedz czym ta cala Kaiser Wilhelm Strasse przed wojna
                          byla, jak nie najbardziej prestizowa ulica Wroclawia - i prosze powiedz mi
                          dlaczego nie powinno sie dazyc aby Powstancow znowu taka ulica sie zrobila
                          ktorej a) we wroclawiu brakuje (i ten brak robi Wro prowincjonalny - bo ze
                          starowki duze miasto sie nie utrzyma)
                          b) uklad urbanistyczny blaga o prestiz (przedluzenie swidnikciej, piekne Rondo,
                          os widokowa kruczej)
                          c) Juz dzisiaj ta ulcia proeadzi z najbardziej prestizowj ulicy (Borek) do
                          najbardziej prestizowego miejsa miasta (stare miasto)

Wiec dlaczego - kurde, przepraszam - mamy stawiac wzdluz tej pieknej ulicy
                          Malle?????? Malle to stawiam na Bielanach... Jak juz Fredrus pisal. Co prawda
                          to ladny Mall, ale to jednak Mall...
                          • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 15:06
                            odpowiedz jest prosta-bo to sie oplaca, to jest ekonomia-Czarnecki nie jest
                            filantropem ktory wyda swoja kase tylko po to zeby pare osob mialo miasto takie
                            jak sobie wymarzylo-prawda jest taka ze zyjemy w najbiedniejszym kraju unii
                            europejskiej, w miescie o znaczeniu regionalnym a nie w swiatowej metropolii
                            jak londym czy ny i dlatego powinnismy cieszyc sie z tego co jest-pewnie ze
                            mogloby byc lepiej ale mogloby byc gorzej-pan C. mogl wsadzic sobie pieniazki z
                            EFL na konto i zyc z procentow a my mielibysmy dalej baraki na
                            tej "prestizowej" ulicy.
                            • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 15:08
                              aha i jaka jest roznica miedzy tym ze "wsysa" mnie mall a tym ze "wsysa" mnie
                              dom handlowy???
                              • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 15:21
                                a zreszta ktos w innym watku napisal ze to stary i nieaktualny projekt wiec nie
                                ma sie co podniecac...
                                • hen Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 20.09.04, 15:28
                                  napisał to internauta, zresztą popełniając podstawowe błędy ortograficzne :-).
                                  A o Centrum Europa napisała Gazeta. Chyba przyznasz kto jest na razie bardziej
                                  wiarygodny. :-)
                                  • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.04, 16:25
                                    no tak gazeta ale absolutnie NIKT sie do tego projektu nie przyznal i nikt nic
                                    nie potwierdzil a to troche dziwne?
                                  • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 62.29.254.* 20.09.04, 17:09
                                    hen napisał:

> napisał to internauta, zresztą popełniając podstawowe błędy ortograficzne :-
                                    ).
                                    > A o Centrum Europa napisała Gazeta. Chyba przyznasz kto jest na razie
                                    bardziej
                                    > wiarygodny. :-)

jakis zakładzik? o browarka? :)
                                    Ja rozumiem GW, gdybym wniej pracował i dostał takie nawet stare wizualki to
                                    tez bym je zamiescił ale po to mamy rozum aby oddzielac ziarno odplew.
                                    To, że ktos pisze niepoprawnie ortograficznie nie jest dla mnie wyznacznikiem
                                    wiarygodnosci danych.Pamiętasz artykuł GW na temat działki NCC i markpetu?
                                    Oczywiscie zakładam tez ze nie mam racji ale czasem trzeba zaryzykowac :)
                                    • Gość: Rafis wygląd prawdziwego projektu? IP: 62.29.254.* 20.09.04, 17:14
                                      kiedys ktos napisał na tym forum ze to centrum bedzie wyglądało tak:

"Biurowiec po łuku wzdłuż powstańców 11 kondygnacji(na ostatnim apartament)-
                                      cały ze szkła, galeria : -1,0,1 handel;2,3 - parking, 4 - multikino i parking;
                                      miedzy biurowcem a brylą galeri ("ARKADY") będzie centrum fitnes 3000 m2"

poczekamy, zobaczymy...
                                      • Gość: erni Re: Ściema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 17:53
                                        Markpet producent paszy dla psów. Nie ma to jak inteligentna ściema.
                                        • Gość: ! CHCE MI SIĘ SMIAĆ :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.04, 18:19
                                          Kolejny raz rozmowa o na razie wirtualnych wizualkach, projekcie. Red
                                          miskiewicz chciał w sumie dobrze, czyta nasze forum i chciał wyprzedzić
                                          wszystkich i dać wizualkę tego projektu. Niestety najnowszej nie posiadał,
                                          zresztą jak my wszyscy :( I wyszło jak wyszło. Ważne, że człowiek się stara,
                                          żeby w GWyb było o nowych inwestycjach projektach. To sie ceni. Zresztą BK i
                                          jego kolegów z GWroc/SP też bardzo cenię za te all art o inwestycjach, a
                                          szczególnie za dział GOSPODARKA...

Do wpisów Wro2015 i jego "Grupy Wzajemnej Adoracji" ustosunkuję się póżniej, bo
                                          granice opowiadania przez nich bajek, fantazjowania o swoich projektach,
                                          planach, już się powoli wyczerpują.
                                          • Gość: wojtek Re: CHCE MI SIĘ SMIAĆ :) IP: *.mat.univie.ac.at 20.09.04, 20:39
                                            Pozwole sobie nie zgodzic sie z Panem - wydaje mi sie, ze dyskusje o projektach
                                            sa (a przynajmniej powinny byc) integralna czescia procesu inwestycyjnego. Nie
                                            wiem jak to wyglada w europie ale w stanach tak wlasnie jest. I nikt sie o to
                                            nie obraza, nikomu to nie przeszkadza, inwestorzy do pewnego stopnia czekaja na
                                            taki "input" od ludzi, bo to pozwala im lepiej zaistniec w lokalnej
                                            spolecznosci, co przeklada sie pozniej na bardzo wymierne "zielone" korzysci.
                                            Nikt tez nie ucieka od inwestycji tylko dlatego, ze pojawiaja sie ludzie
                                            zainteresowani tym co bedzie w ich sasiedztwie stalo (tu jest pewnie jedyna
                                            roznica, bo u nas to specjalisci zazwyczaj protestuja, a tam zwykli ludzie,
                                            ktorzy sa uczeni od malego, ze ma ich interesowac to co sie wokol nich dzieje).

W kontekscie tego, ze amerykanska gospodarka wcale zle nie stoi, nie mozna
                                            wnioskowac, ze takie protesty szkodza klimatowi inwestycyjnemu. A juz
                                            szczegolnie kiedy mowa jest o centrach handlowo-rozrywkowych (bo o to jest
                                            najwieksza awantura: zarowno plac Grunwaldzki jak i Swobodna to maja byc galerie
                                            n-tej generacji (n <= 3)), ktore nie uciekna gdzie indziej, no bo nawet Warszawa
                                            ma ograniczona pojemosc co do tego typu inwestycji, a co najwyzej sie odwleka w
                                            czasie.

Jesli wiec ci inwestorzy chca zarobic na handlu to wczesniej czy pozniej beda
                                            musieli cos tutaj postawic. A poniewaz zarabianie pieniedzy jest jak nalog, to
                                            nie ma obaw i mozna spokojnie dysutowac i wymieniac sie opiniami, nawet na temat
                                            wizualizacji ktore nie musza powstac. To tez jest jakas informacja zwrotna do
                                            inwestora.
                                            • Gość: ! Re: CHCE MI SIĘ SMIAĆ :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.04, 21:36
                                              W odpowiedzi pozwolę sobie wkleić mój post - odp na post wro2015 w drugim atku
                                              o LC Center:

Miasto idzie na tyle kompromisów, na ile trzeba. Wiesz doskonale, że nasz kraj
                                              jest daleko za Europą Zach i w tej chwili jest tak, że trzeba szanować każdego
                                              inwestora, a zwłaszcza takieg jakim jest pan Leszek. I doskonale o tym wiesz.
                                              Ja sie cieszę, że pan Leszek, ani maisto nie ucieka się do takich "sztuczek"
                                              jak UM Poznania i Kulczyk...

niedopuszczalne byłoby, gdyby miasto zachowywało sie tak, jak ty chcesz Wro2015
                                              i gdyby przez to traciło jedną inwestycję za drugą. Pieniądze do kasy
                                              miejskiej, a przede wszystkim nowe miejsca pracy...

Gdyby działać wobec inwestorów tak, jak ty chcesz wro2015, to jakieś 90%
                                              obiektów wybudowanych po 1990 roku we Wrocławiu by nie powstało, straszyłyby
                                              puste działki w centrum i nie tylko, rosła by tam sobie trawa lub stałki budki
                                              z jedzeniem, bezrobocie we Wrocławiu wynosiłoby nie 12% tylko 22 lub 32% :(

Wszyscy by z tego miasta uciekali, a na zakupy jeżdziłbyś do Bielan, Mirkowa,
                                              Długołęki, Siechnic, Psar, Kryniczna, Błonia

Byłoby jak w Szczecinie za rządów Jurczyka...

Na szczęscie jest inaczej, a Ty i ta wasza "Grupa Wzajemnej Adoracji" pisze
                                              sobie i pisze na forum i nic wiecej...

ps: Mamy rok 2004, a nie 1904 (to odnośnie powrotu do czasów zabudowy
                                              kamienicami całych kwartałów, rozwojowi i ilości rodzinnych bogatych i mniej
                                              bogatych firm handlowych sklepów itd)... I to jest Polska, Wrocław 2004, a nie
                                              wielki, przedwojenny Breslau, niemieckie miasto, rok 1904 - kiedy budowało sie
                                              właściwie zupełnie nowe miasto, całe olbrzymie nowe dzielnice...

ps2: Tracisz Ty wro2015, że twoje koncepcje pozostają tylko twoimi koncepcjami,
                                              w twojej głowie. Mieszkańcy nie tracą. Zyskują pracę, w przypadku firm LC jak
                                              na polskie warunki dość dobrą pracę, Wrocław zyskuje kolejny nowy obiekt
                                              handlowo-rozrywkowy, który jest na pewno 10000000 razy lepszą alternatywą niż
                                              baraczki i budynek ELEKTROMONTAŻU i warsztaty ASOS-u, któree staly na tamtych
                                              działkach na których powstanie LC CENTER.

ps3: Gdybyś swoje pomysły, rozwiązania urbanistyczne i swoje przemyślenie i
                                              posty opierał na ekonomi, rozwiązanaich biznesowych, opłacalnosci danych
                                              inwestycji, a w końcu rzeczywistości i realności oraz wiedzy o tym co "w trawie
                                              piszczy" w branży, to pewnie byś tu zupełnie co innego pisał i moze w końcu
                                              zrozumiałbyś mnie, Antosława, Talkingheada, Rafisa, Sławka i innych, którzy
                                              próbują ci na różne sposoby niektóre sprawy wytłumaczyc.

Pozdrawiam.

W te chwili po prostu nie stać naszego miasta, wiecej: kraju na tracenie
                                              inwestorów. Moze za kilka lat będziemy sobie mogli przebierać, wybierać,
                                              grymasić i wybrzydzać, w tej chwili na pewno nie. Ludzie chcą pracy, nowych
                                              rozrywek, a architektura dla 99% mieszkanców schodzi na drugi plan.
                                              • Gość: kotb. Re: CHCE MI SIĘ SMIAĆ :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 21:47
                                                > grymasić i wybrzydzać, w tej chwili na pewno nie. Ludzie chcą pracy, nowych
                                                > rozrywek, a architektura dla 99% mieszkanców schodzi na drugi plan.

Tak wlasnie jest wykrzykniku. I powiedz mi, co Ci przeszkadza, ze na forum trwa dyskusja o architekturze, o urbanistyce, o miescie? Tylko i wylacznie dzieki temu iles osob zainteresowało sie, przeczytało mase artykułów o arch/urb, które wkleił es_wu, zastanowiło sie. Iles osob, z pasywnych odbiorców przeobrazilo sie w ludzi, ktorzy zaczynają zauwazac co jest dobre, co złe--> mieszkancy, a wiec i miasto rozwija sie! Czy to zle?

Wykrzykniku- na forum łączy nas w sumie jedna rzecz- wszyscy chcemy jak najlepiej dla Wrocławia. Dla czesci najwazniejsza jest ilosc miejsc pracy, dla czesci, estetyka, a jeszcze dla innej czesci kultura we Wroclawiu- wszyscy mamy zupełnie inne potrzeby i wszyscy wypowiadamy je na forum. Dlaczego Ci to przeszkadza?

Ciesze sie niesamowicie, mogąc czytac o kolejnych inwestycjach we Wroclawiu, o ktorych mieszkancy Lodzi czy Bialegostoku mogą tlko pomarzyc, cieszę sie, ze mieszkam w tym wspaniałym miescie, ale jednak mam chyba prawo wyrazic swoje zdanie w sprawach, które budza moje wątpliwosci? Architektura i urbanistyka we Wrocławiu lezą i kwiczą- przedstawiają sobą (nawet na tle tylko Polski) poziom mniej wiecej taki jak Szczecin w inwestycjach. Uwazam, ze bez publicznej dyskusji (ktora jest m.in. mozliwa na forum) to się nigdy nie zmieni!

Wykrzykniku- rób swoje, jesli robisz to dobrze, my na forum bedziemy robic swoje. Postaraj sie zniszczyc w głowie tą zasłonę, ktora broni Cie przed wszelką krytyką poczynan UM i spojrz czasem krytycznie.

pozdrawiam.
                                                • Gość: ! Re: CHCE MI SIĘ SMIAĆ :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.04, 23:00
                                                  Kocie:

Tak wlasnie jest wykrzykniku. I powiedz mi, co Ci przeszkadza, ze na forum trwa
                                                  dyskusja o architekturze, o urbanistyce, o miescie?

-------------------------
                                                  1. W zasadzie jest to forum o INWESTYCJACH a nie o architekturze czy
                                                  urbanistyce. Jest przecież osobne forum o ARCHITEKTURZE na forum GW
                                                  (ogólnopolskie). Zawsze można też założyć nowe forum na GW, nawet GW Wrocław.
                                                  Na innych forach miejskich GW są takie.

Przeszkadza mi (ale nie tylko wykrzyknikowi) wieczne biadolenie wro2015,
                                                  wieczne obrażanie innych architektów, projektantów, inwestorów... Wiedza
                                                  wro2015, pochodząca zapewnie z wielu specjalistycznych ksiazek nie jest (jestem
                                                  o tym przekonany, ale jeżeli sie mylę, to sprostujcie) poparta praktyką,
                                                  konkretnymi realizacjami. Wro2015 to taki książkowy teoretyk, ty chyba podobnie
                                                  Kocie? Do tego niestety macie mgliste pojęcie o uwarunkowania finansowych
                                                  danych inwestycji, nie macie pojęcia o sprzedaży nieruchomości, działek, nie
                                                  macie pojęcia o robieniu biznesów, o obiektach komercyjnych w naszym kraju, o
                                                  zasadach i regułach rządzących w branży inwestycyjnej. To co dla was jest
                                                  proste i oczywiste, nie zawsze takie jest w rzeczywistości. Wro2015 stworzył
                                                  sobie swój wWrocław, wyimaginowany obraz swojego doskonale zaplanowanego
                                                  miasta, nie respektując rzeczywistości i uwarunkowań ekonomicznych :( I stąd te
                                                  wieczne uatrczki na forum z ludżmi twardo stąpającymi po ziemi.

Do tego dochodzi fakt, że z Wro2015 bardzo ciężko się dyskutuje, nic nie ejst w
                                                  stanie go przekonać, tylko on ma monopol na dobre miasto, na projektowanie,
                                                  planowanie urbanistyczne.

Denerwuje mnie i przeszkadza ciągłe deprecjonowanie projektów innych, pisanie
                                                  wiecznie tych samych regułek, które więszosć z nas zna już niemal na pamieć.

Denerwują mnie teksty o prowincjonalności tego miasta, szydzenie itd... A które
                                                  miasto w Polsce nei ejst prowincjonalne w porównaniu z takim Londynem, Paryżem,
                                                  Berlinem czy nawet Pragą?

-----------------------------

Tylko i wylacznie dzieki temu
                                                  iles osob zainteresowało sie, przeczytało mase artykułów o arch/urb, które
                                                  wkleił
                                                  es_wu, zastanowiło sie. Iles osob, z pasywnych odbiorców przeobrazilo sie w
                                                  ludzi,
                                                  ktorzy zaczynają zauwazac co jest dobre, co złe--> mieszkancy, a wiec i miasto
                                                  rozwija sie! Czy to zle?

----------------------------

Złe ejst to, że pewne osoby próbują zniszczyć dobra atmosferę, klimat panujący
                                                  wokół inwestycji w naszym mieście. Na ten klimat pracuje, pracowało wiele osób,
                                                  a niektórzy próbują to zniszczyć. Już widzę kolejne "manifestacje"
                                                  niezadowolenia panów niby urbanistów, architektów. Żeby jeszcze te osoby miały
                                                  za sobą jakieś własne realizacje, a kto tu się udziela? Autor strony www o
                                                  projekcie przebudowy Starego Miasta - wro2015? Michał - wieli urbanista i
                                                  architekt?

Mie nie to wcale nie złośliwość z mojej strony....po prostu piszę jak jest...
                                                  Żeby krytykować innych, trzeba samemu coś przedstawiać jako alternartwę, mieć
                                                  za sobą jakieś doświadczenia w tym o czym się pisze, a nie tylko pisać na
                                                  podstawie książek, artykułów... Nic nie czyni człowieka dobrym, jak praktyka.
                                                  teoria to jedno, praktyka to drugie...

----------------------------------------

Wykrzykniku- na forum łączy nas w sumie jedna rzecz- wszyscy chcemy jak
                                                  najlepiej
                                                  dla Wrocławia.

---------------------

Chyba jednak nie wszyscy. Niektóre osoby zabierają głos tylko wtedy, kiedy
                                                  można zjechać jakiś projekt, jego autorów, inwestora albo pośmiać sie z
                                                  rzekomej prowincjonalności obiektu czy miejsca a nawet całego naszego miasta...
                                                  Bolesne ale prawdziwe...

----------------------

Dla czesci najwazniejsza jest ilosc miejsc pracy, dla czesci,
                                                  estetyka, a jeszcze dla innej czesci kultura we Wroclawiu- wszyscy mamy
                                                  zupełnie
                                                  inne potrzeby i wszyscy wypowiadamy je na forum. Dlaczego Ci to przeszkadza?

-------------------------

Z estetyki, kultury nie wyżyjesz. Dla 99% ludzi liczy się posiadanie pracy,
                                                  warunki do normalnego życia i funkcjonowania... Ja mam pracę i nie narzekam,
                                                  ale ile jest osób bez pracy. Myślisz, że te 12% bezrobotnych w naszym mieście
                                                  tak bardzo interesuje estetyka poszczególnych inwestycji, bajkowe wizje
                                                  wro2015? Nie, ich interesuje, żeby znależć pracę, żeby dostać ją dzięki jednej
                                                  z tych nowych inwestycji... Wro2015 czy ty, Michał i inni nie wykarmicie nie
                                                  zapewnicie pracy tym ludzią, pisząc i opowiadajac im o IDEALNYM MIEŚCIE...od
                                                  strony urbanistycznej i architektonicznej...

Zrozumcie, że odpychajac inwestorów, zniechęcajac ich spowodowalibyście wkrótce
                                                  wielka katastrofę tego miasta. Wzrost bezrobocia, powstawanie dzielnic biedoty,
                                                  mało kto chciałby tu inwestować i nie tylko stawiać piękne i doskonałe
                                                  architektonicznie obiekty, ale nawet gargamele...bo po prostu nie miałby dla
                                                  kogo tych obiektów stawiać. Nie miałby potencjalnej klienteli...

-------------------------------

Ciesze sie niesamowicie, mogąc czytac o kolejnych inwestycjach we Wroclawiu, o
                                                  ktorych mieszkancy Lodzi czy Bialegostoku mogą tlko pomarzyc, cieszę sie, ze
                                                  mieszkam w tym wspaniałym miescie, ale jednak mam chyba prawo wyrazic swoje
                                                  zdanie w
                                                  sprawach, które budza moje wątpliwosci? Architektura i urbanistyka we Wrocławiu
                                                  lezą i kwiczą- przedstawiają sobą (nawet na tle tylko Polski) poziom mniej
                                                  wiecej
                                                  taki jak Szczecin w inwestycjach.

-----------------------

Raczysz żartować Kocie. JAkiś czas temu dyskutowaliśmy sobie tu z kimś z
                                                  poznańskich forumowiczów o nowych obiektach we Wrocławiu i Poznaniu i po
                                                  dyskusji okazało się, ze poziom architektury wnaszych miastach tak naprawdę
                                                  stoi na podobnym poziomie. Perełek tu i tu jest tylko kilka. To samo dotyczy
                                                  innych dużych maist w Polsce.

Śledzę uważnie SkysCrapercity i widzę co sie buduję. yle, ze na SkysCrapercity
                                                  inni potrafią sie cieszyć z nowych obiektów w swoich miastach, nawet tych
                                                  średnio "pięknych", a ty a zwłaszcza Wro2015 wiecznie wybrzydzacie, a dzieje
                                                  sie tak, że postawiliście Wrocławiowi poprzeczkę, jakby to był Berlin albo
                                                  Praga np... Nie tedy droga panowie... Nie ta liga :(

Uwazam, ze bez publicznej dyskusji (ktora jest
                                                  m.in. mozliwa na forum) to się nigdy nie zmieni!

Nie zmieni się, dopóki nie pojawią się wielcy, światowi inwestorzy, dopóki nie
                                                  bedzie im sie opłacało realizować i inwestować w duże projekty w Polsce,
                                                  zwłaszcza w miastach poza Warszawą (zresztą sam wiesz, że w Warszawie jest etż
                                                  cieniutko - pokaż mi inwestycje w tamtym mieście typu Potsdamer Platz in Berlin)

Nie zmieni się też, dopóki Polska nie dogoni Europy Zach, dopóki nasze
                                                  społeczeństwo nie dojrzeje do pewnych spraw...

--------------------------

Wykrzykniku- rób swoje, jesli robisz to dobrze, my na forum bedziemy robic
                                                  swoje.
                                                  Postaraj sie zniszczyc w głowie tą zasłonę, ktora broni Cie przed wszelką
                                                  krytyką
                                                  poczynan UM i spojrz czasem krytycznie.

Ależ ja nie mam co niszczyć w głowie, bo ja nie ejstem bezkrytyczny wobec UM.
                                                  Wiele działąń UM mi się nie podoba, tak jak i innych instytucji w nasznym
                                                  mieście.

Również pozdrawiam.
                                              • Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 20.09.04, 21:51
                                                Tak jak pisalem - tych 2 inwestorow, o ktorych sa dyskusje miasto, a tym
                                                bardziej kraj, nie straci. To jest handel, wielki handel, ktory idzie tam gdzie
                                                sa ludzie ktorzy maja pieniadze do wydania. Po sukcesie jedynej do tej pory
                                                galerii we Wroclawiu, jest niemal pewne, ze ktos zechce sie dolaczyc. Wiec ten
                                                argument raczej odpada. Czy akurat o tego typu inwestycje naprawde warto walczyc
                                                jak o zycie - tego nie wiem (widze sporo argumentow za ale i pewne przeslanki
                                                przeciw). Ale to nie jest takie wazne - tego typu inwestycje Polski jak dotad
                                                nie omijaly i nie omina.

Natomiast pojawia sie przy tej okazji inna kwestia. Otoz jezdzimy sobie po
                                                siwecie i widzimy ze jedne miejsca nas zachwycaja a inne nie. Czesto wynika to
                                                wlasnie z dobrze sie prezentujacej i spojnej architektury, czy przyjaznych i
                                                przyjemnych zalozen urbanistycznych. Szczegolnie to drugie sadze jest wartoscia
                                                ktora bardzo latwo stracic i bardzo trudno odzyskac (a u nas nie dbano o to
                                                przez dziesieciolecia), a bedac biednym krajem nie tylko nie mozemy sobie
                                                pozwolic na strate potencjalnych inwestycji - ale przede wszystkim nie stac nas
                                                na utrate wartosci prawie-materialnych, ktore posiadamy.
                                                • Gość: ! Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.04, 22:22
                                                  1) Ilu chętnych było na Pl Grunwaldzki? Dwóch i obu mniej więcej tej samej
                                                  klasy. Jakoś nie było kolejki chętnych na tą super działkę

2) LC Center, to nie pierwsza lepsza inwestycja, pierwszego lepszego inwestora.
                                                  To inwestycja człowieka z naszego miasta, człowieka wiele robiącego dla naszego
                                                  miasta, tworzącego nowe miejsca pracy, wiele miejsc pracy, dbajacego o jego
                                                  rozwój i rozkwit. Przypomniam, że pan Czarnecki nie wyniósł swoich licznych
                                                  firm do Warszawy, tylko praktycznie centrale wszystkich swoich firm i firm
                                                  przejmowanych lokuje we Wrocławiu. Buduje prestiż naszego miasta w świecie
                                                  biznesu, ustanawia nowe standardy, płaci spore podatki w anszym mieście, daje
                                                  dużo miejsc pracy i to dobrych miejsc pracy. To trzeba szanować, a niektórzy
                                                  chcieliby wywierać na niego naciski, zmienaić projekt, który właściwie istnieje
                                                  tylko jako wizualizacja i nie jest projektem właściwym, o czym już wszyscy
                                                  wiemy.

Inwestycje handlowe jak by blokować ich powstawanie na terenach Wrocławia,
                                                  powstaną na terenach prywatnych, zarobią pośrednicy, inni, miasto niewiele na
                                                  tym zarobi i powstanie wieksza chałtura. Albo powstaną w podwrocławskich
                                                  miejscowościach i wszyscy będą jak to się mówi - jechali na zakupy na wieś. O
                                                  to chodzi? A miejsca pracy? W hipermarketach pracują zazwyczaj młode osoby,
                                                  albo osoby o niskim wykształceniu. Ile jest takich osób we Wrocławiu, jakie
                                                  jest bezrobocie w tej grupie wiekowej? Bardzo duze. te wszystkie inwestycje,
                                                  nawet te blaszaki (centra 1 generacji typu dawny Hit aka TESCO na Długiej) daja
                                                  miejsca pracy, moze mało płatne ale jednak miejsca pracy, że to bezrobocie ejst
                                                  o te kilka % mniejsze niż byłoby bez ich obecności we Wrocławiu...

Pozdrawiam.
                                                  • Gość: wojtek Re: IP: *.mat.univie.ac.at 21.09.04, 09:32
                                                    ad 1) Wydaje sie, ze i jeden inwestor by wystarczyl do tego zeby postawic
                                                    centrum na placu Grunwaldzkim. I moze to byc inwestor krajowy, nie musi byc
                                                    wielki zagraniczny. Co do tego zas czy ta dzialka jest super - no nie wiem skad
                                                    sie takie przekonanie wzielo: dojazd tam przez pare (parenascie) lat jeszcze
                                                    bedzie niezwykle trudny, a w piatki wrecz niemozliwy; wartosc jednej dzialki pod
                                                    handel mierzy sie nie tylko tym jaka "super" jest ta dzialka, ale tez tym ile
                                                    jeszcze podobnych centrow handlowych w tym samym czasie powstaje w
                                                    600-tysiecznym miescie (a podobno maja powstac jeszcze dwa i beda rywalizowac o
                                                    te same sklepy, kina, restauracje i kientow...); idzie spory niz demograficzny i
                                                    te rzekome 60 tysiecy studentow na placu G. (ktore wzieto chyba z rekawa, bo na
                                                    pewno nie z rzeczywistosci) zmniejszy sie moze o 30% w kilku najblizszych latach.

To wszystko tlumaczy zainteresowanie, ktore nie powala na kolana, ale z drugiej
                                                    strony, zainteresowanie jest, pieniadze placi sie spore za dzialke. Wiec widac,
                                                    ze cos tam na pewno powstanie.

ad 2) No widocznie ja sie nie orientuje zbyt dobrze, bo nie pamietam zebym
                                                    slyszal o tym, ze pan Czarnecki ufundowal budynek na ktorejs uczelni we
                                                    Wroclawiu, nie slyszalem nigdy zeby zbudowal dla mieszkancow park, muzeum,
                                                    teatr, biblioteke, sale koncertowa, nie wiem o zadnym wystawionym przez niego
                                                    pomniku, o zadnym znaczacym dziele podarowanym muzeum, o zadnej ufundowanej
                                                    szkole, etc etc.

Bardzo dobrze ze powstaja miejsca pracy, ze placone sa podatki, ze rosnie miasto
                                                    - ale te inwestycje o ktorych Pan wspomina nie sa DLA miasta!!! To jest biznes,
                                                    ktory pan Czarnecki prowadzi i nie robi go dla slabo zdefiniowanego dobra
                                                    wspolnego, tylko dla siebie! A miasto przy okazji czerpie z tego korzysci. I
                                                    najlepiej by bylo gdyby miasto postepowalo tak samo jak pan Czarnecki - to
                                                    znaczy dbalo przede wszystkim o swoje dobro, w taki sposob, zeby inni mogli na
                                                    tym rowniez zyskiwac. System, ktorego glowna cecha bylo "uszczesliwianie" innych
                                                    juz przerabialismy i nie wyszlo nam to zbyt dobrze.

Moze niech wiec kazdy dba o swoje wlasne interesy, tak jak to robi Czarnecki.
                                                    Niech o swoje interesy dbaja architekci, urbanisci, inwestorzy, wladze miasta i
                                                    mieszkancy sasiadujacy z nowymi inwestycjami. Oczywiscie, zgodnie ze stara
                                                    maksyma, niech ludzie dbaja o swoje interesy w taki sposob, zeby inni na tym tez
                                                    mogli zarobic :)
                                                  • Gość: erni KAZDY SIE SPRZEDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 10:11
                                                    Jak mówią pewni ludzie wtym mieście... kazdego można kupić. Pytanie tylko o
                                                    cenę.
                                                    Polski kapitalizm. Czasami mi sie rzygac chce.

Ps. Tak na marginesie to nie było do nikogo tutaj. Tylko co sadze o
                                                    kapitalizmie wtym kraju.
                                    • Gość: mazim Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 195.205.44.* 28.10.04, 15:40
                                      chyba warto sprawdzać co jakiś czas co się pojawi pod tym adresem:
                                      www.lccorp.pl
                                  • Gość: nat Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 10:45
                                    Sorry za błędy, ale faktycznie mam z tym poważny problem. :-( Wiesz to teraz
                                    modna przypadłosć. Na szczeście architekci głównie rysują, wiec rzadko wychodzi
                                    to u mnie na jaw.
                                    • Gość: wojtek Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.mat.univie.ac.at 21.09.04, 11:03
                                      Nie ma nic takiego strasznego w popelnianiu bledow - jedyne czego trzeba sie
                                      ustrzegac to zeby nie popelniac bledow wtedy kiedy innym sie zwraca uwage na to,
                                      ze robia bledy :)
                                      • Gość: maxWroc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.04, 11:54
                                        wojtek pewnie ze Czarnecki robi to dla siebie ale przy okazji zyskuje i to
                                        bardzo wiele wroclaw!!! przeciez on tak naprawde moglby juz do konca zycia nic
                                        nie robic i zyc z procentow albo moglby swoje firmy zakladac np w warszawie-oby
                                        wiecej takich ludzi we wroclawiu
                                        • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.09.04, 12:22
                                          Przecierz wszyscy cenia pana C. i tutaj jest tylko krytykowany jego proejekt -
                                          lub raczej nawet nie sam projekt (bo jest i tak ylko wstepny) ale podejscie
                                          wladz UM - byl dobry pla PZP a terza jest BEZKRYTYCZNIE zmieniany...
                                          Ale obojetne - wszyscy sie ciesza ze pan C. inwestuje w Wro, a nie w Warszawe.
                                          Ale panowie - prosze nie mylcie tego czym byla rodzina Rockefellerow dla NY z
                                          tym co robi pan C.!!!! Oboje co prawda naleza/nalezeli do najbogatszych
                                          mieszkancow danych krajow, ale jeden tylko dba o wlasny interes (co jak juz
                                          pisalem bardzo cenie) a drugi otwieral muzea, szkoly, kliniki i uniwersytety.
                                          Prosze nie mylmy takich dwoch podejsc! Jeden robil cos dla miasta - drugi robi
                                          tylko dla wlasnego interesu (a przy okazji zyskuje miasto). Podejscie miasta do
                                          inwestycji pana C. musi byc zatem inne. Nie mozna pozwolic aby maisto bylo
                                          eksploatowane - w dluzszej mecie to szkodzi wszystkim - takze samemu panu C....
                                          • svarte_sjel Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 22.09.04, 10:06
                                            > wladz UM - byl dobry pla PZP a terza jest BEZKRYTYCZNIE zmieniany...

Piszesz tak, jakbyś wiedział jakie zmiany w PZP wprowadzono. A tego na razie nie
                                            wie nikt poza planistami...
                                            • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.09.04, 11:47
                                              To sie zgadza - nie wiem jakie beda zmiany.

Ale widze co sie dzieje na wizualkach - wiem wiem, to jest projekt wstepny. To
                                              co caly czas krytykuje: Jedno wjscie / niska pierzeja od Powstancow.
                                              To sa dokladnie te punkty ktore ja krytykuje, ktore byly zapisane w PZP i ktore
                                              proejekt lamie na wizualizacjach! Oczywiscie ze nie wiem dokladnie jakie beda
                                              zmiany - ale chce tylko pokazac, ze to nie tylko ja mam - jak to ! mowi - moja
                                              wizje maista, lecz ze to o czym mowie jest po prostu absolutnym STANDARTEM
                                              zapisanym w PZP. A PZP jest demokratycznie stworzony - wiec teraz troche
                                              przesadzajac (i gdyby BRW robil by dobra robote) powinno sie powiedziec ze PZP
                                              jest wizja wiekszosci mieszkancow Miasta.

Oczywiscie ze mam nadzieje ze nie zmienial akurat tych zapisow (pierzeja/
                                              minimum 5 pieter) - ale widzac jak bardzo ugietkie jest miasto wydaje mi sie ze
                                              Czarnecki jak bedzie chcial to nawet blaszak by mogl postawic. I to mnie wkurza.

Nie rozumiem po prostu podejscia! Samemu wiem jak wygalda szukanie dzialek w
                                              panstwie demokratycznym. I to nie wyglada tak ze jezdzi sie limuzyna i pokazuje
                                              paluszkiem gdzie sie chce postawic swoj wierzowiec. Wyglada to tak ze sie
                                              bierze archietkta i sie mowi: 'chce Hotel 5gwiazdkowy z cichym polozeniem w
                                              centrum miasta' No i archiekt szuka dzialek o dobrym polozeniu, sprawdza czy
                                              plan PZP sie zgadza, robi pierwsze propozycje zabudowy i wilicza tak
                                              powieszchnie aby sprawdzic, czy zgodnie z PZP mozna uzyskac pozadana
                                              powieszchnie itd. itd.
                                              Plany PZP sa tworzone demokratycznie (lub powinny byc bo mozna oprotestowac, sa
                                              wywieszane w UM i sa tworzone przez wybranych przedstawicieli itd.) i z tego
                                              powodu inwestor budujacy w miescie musi budowac za zgoda PZP czyli tak za zgoda
                                              wiekszosci mieszkancow. To co robi Miasto dla pana C. to w przeniesionym sesie:
                                              Pozwala budowe Parku dookola hotelu 5gwiazdkowego, lecz mialy tam powstac
                                              sklepy w pierzeji niszczac przez to klimat i sens urbanistyczny jakiejs ulicy.
                                              Teraz przesadzam i nie mowie konkretnie o tym projekcie. Ale chce zauwazyc ze
                                              na calym demokratycznym swiecie podstawa wyboru dzialki jest lokalizacja
                                              dzialki i PZP zarowno funkcjonalny jak i architektoniczny!
                                        • Gość: wojtek Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.mat.univie.ac.at 21.09.04, 12:25
                                          Alez ja to chyba dokladnie wlasnie napisalem: mianowicie, ze uwazam ze Czarnecki
                                          to co robi robi dla siebie i ze dobrze by bylo zeby wszyscy (w tym miasto) go
                                          nasladowali.
                                          • Gość: KLM Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 21.09.04, 22:27
                                            A co takiego Pan Czarnecki robi dla miasta?
                                            • Gość: rol Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 21.09.04, 22:40
                                              Albo jesteś ślepy, albo nie przeczytałeś/aś tego co jest napisane wyżej, albo
                                              tego nie rozumiesz. W każdym razie warto powtórzyć:
                                              1)Zakłada swoje firmy we Wrocławiu, a nie w Warsiawie.
                                              2)Tworzy miejsca pracy w naszym mieście.
                                              3)Płaci tu podatki.
                                              4)Daje pozytywny przykład innym, że nie tylko W-wa sie liczy.
                                              5)Jeśli sam inwestuje, to przyciąga też innych inwestorów.
                                              • Gość: KLM Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 22.09.04, 22:03
                                                Nie, nie Rol... To Ty nie zrozumiałeś pytania. A brzmiało ono: co Pan Czarnecki
                                                zrobił dla Wrocławia? A nie: jakie korzyści są skutkiem ubocznym działalności
                                                gospodarczej, a więc niecharytatywnej, p. Czarneckiego w naszym mieście.
                                                Rozważmy: 1) jaką łachę mi robi dobry Wuj Czarnecki, że TU zakłada swoje firmy?
                                                Zakłada TU, bo zna tą niszę, dysponuje siecią przygotowanych powiązań
                                                biznesowych- rekapitulując, pasuje mu to.
                                                2) Tworzy miejsca pracy... Hmmm... OK, tworzy. Ale ktokolwiek inwestuje we
                                                Wrocławiu, przyczynia się do uruchomienia takowych. Poza tym inna kwestia.
                                                Fakt, wszystkie te baraczki i budyneczki na Swobodnej były ochydne, ale tam
                                                pracowało sporo ludzi. Tych miejsc pracy już nie ma- mamy "wzrost" ujemny.
                                                3) Płaci tu podatki... Teraz może płaci. Ale nie wiesz czy jego nowa firma
                                                będzie miała formalnie siedzibę we Wrocławiu. Nie wiesz też możliwościami
                                                jakich ulg i odpisów dysponuje p. Czarnecki. A zatem nie ma takiej przesłanki,
                                                która pozwoliłaby Ci twierdzić, że odbywa się to per plus dla Wrocławia.
                                                4)Gdyby przykłady inwestycji wuja Czarneckiego tak wzruszały inwestycyjną brać,
                                                wielkość oraz ciężar jakościowy inwestycji w stolicy Dolnego Śląska byłby
                                                znaczniejszy.
                                                5) jak wyżej- nie przyciągnął.
                                                • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.04, 22:15
                                                  1) Oj bardzo bardzo mało wiesz...

2) Błąd KLM, nie każdy, niektórzy inwestując we Wrocławiu likwidują miejsc
                                                  pracy (wiesz co to jest np REDUKCJA ZATRUDNIENIA ze względu an ekonomikę firmy?)

A propo's baraczków - słabo się orientujesz - proponuję byś sobie dokładnie
                                                  przeanalizował dalsze losy tych firm, które działały na tamtym terenie. To nie
                                                  ejst trudne...trochę wysiłku.
                                                  3) Popytaj się ludz "na mieście", posprawdzaj to i owo, to się dowiesz...
                                                  4) I jest znaczniejszy, a to, że ty tego nie zauważasz, to już Twój problem
                                                  KLM...
                                                  5) Mylisz się KLM, bardzo się mylisz, nawet nie wiesz jak bardzo...

KLM = kolejny "zazdrośnik"? Mnie się nie udało, to dlaczego taki Czarnecki
                                                  dorobił się takiej kasy, dlaczego jego stać na wiele rzeczy, a mnie nie.

Ach ta polska zawiść i zazdrość :( Jak samemu się nic nie robi, to należy
                                                  dowalić tym, którym się udało, należy dyskredytować ich...
                                                  • Gość: wojtek Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.04, 22:19
                                                    Nie widac w poprzednim poscie zadnego sladu zazdrosci. A jedynie probe
                                                    wytlumaczenia dlaczego argumenty "rol" sa li tylko argumentami za tym, ze
                                                    Czarnecki robi dobrze przede wszystkim sobie. A poniewaz jest dobrym
                                                    biznesmenem, tak jak Moryc z "ZO", to wie zze trzeba tez dac "zarobic" innym :)
                                                    (I nie jest to aluzja do lapowek - tylko do tego ze miasto na jego inwestycjach
                                                    zyskuje).
                                                  • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.04, 22:33
                                                    To wytłumaczenie KLM, nie ma żadnego odnosnika do rzeczywistości... Proponuję
                                                    zorientować sie dogłębnie w temacie, zasięgnąć "jezyków", a wtedy panie Wojtku
                                                    dowiesdz się, że pan leszek jest "cichym bohaterem i dobroczyńca" naszego
                                                    miasta. Jego działalności może nie widać za bardzo, bo nie jest on typem
                                                    cżłowieka, który by się wszystkim na około chwalił, nie ejst
                                                    typem "medialnym"... On po prostu robi swoje i nie zależy mu na popularności i
                                                    rozgłosie... Wielu już zapłaciło słono za sławę, rozgłos...mając takie
                                                    pieniadze...

A propo's panie Wojtku fundacji LC, itd, itp. Na razie on wszystkie swoje
                                                    pieniądze ciągle inwestuje. Bynajmniej nie w pałace, lecz w kolejne
                                                    przedsięwzięcia biznesowe. Nie ejst też tak bogaty jak Kulczyk. Ale
                                                    przynajmniej nie ma z nim takich afer, jak z Kulczykiem. Nie musimy się go
                                                    wstydzić...
                                                  • Gość: wojtek Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.04, 08:26
                                                    Alez ja sie domyslalem ze pan Czarnecki daje sporo pieniedzy na cele
                                                    dobroczynne. Niemniej to ciagle jeszcze nie znaczy ze to co robi robi dla
                                                    miasta. Ze wszystkiego co Pan pisze wynika ze on robi to przede wszystkim dla
                                                    siebie (bo cicha dzialalnosc dobroczynna jest przeciez tez dla siebie i dla
                                                    ludzi). I w zwiazku z tym, mowienie ze robi cos dla miasta uwazam jest przesada.
                                                  • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.04, 22:28

> To sie zgadza - nie wiem jakie beda zmiany.
                                                    >
                                                    > Ale widze co sie dzieje na wizualkach - wiem wiem, to jest projekt wstepny.
                                                    To
                                                    > co caly czas krytykuje: Jedno wjscie / niska pierzeja od Powstancow.
                                                    > To sa dokladnie te punkty ktore ja krytykuje, ktore byly zapisane w PZP i
                                                    ktore
                                                    >
                                                    > proejekt lamie na wizualizacjach! Oczywiscie ze nie wiem dokladnie jakie beda
                                                    > zmiany - ale chce tylko pokazac, ze to nie tylko ja mam - jak to ! mowi -
                                                    moja
                                                    > wizje maista, lecz ze to o czym mowie jest po prostu absolutnym STANDARTEM
                                                    > zapisanym w PZP.

---------------

Przecież doskonale wiesz, że MPZP dla tego terenu będzie właśnie zmieniany,
                                                    modyfikowany. Więc ani ten obiekt nie będzie wyglądał jak na tej nieaktualnej
                                                    wizualce, ani MPZP dla tego terenu nie będzie taki, jak jest w tej chwili...

A PZP jest demokratycznie stworzony - wiec teraz troche
                                                    > przesadzajac (i gdyby BRW robil by dobra robote) powinno sie powiedziec ze
                                                    PZP
                                                    > jest wizja wiekszosci mieszkancow Miasta.

-------------------

A wiesz jaka jest wizja większości mieszkańców. A może jest ona zupełnie inna
                                                    od Twojej i powiedzmy mieszkańcy chcieliby tam widzieć np Biedronkę. i co wtedy?

>
                                                    > Oczywiscie ze mam nadzieje ze nie zmienial akurat tych zapisow (pierzeja/
                                                    > minimum 5 pieter) - ale widzac jak bardzo ugietkie jest miasto wydaje mi sie
                                                    ze
                                                    >
                                                    > Czarnecki jak bedzie chcial to nawet blaszak by mogl postawic. I to mnie
                                                    wkurza

---------------

Blaszaka nie postawi. W tej chwili w miastach powyżej 300 tys mieszkańców
                                                    (Polska) nikt już nie stawia wielkich centrów handlowych I generacji (typowych
                                                    blaszaków). Zresztą LC nie planuje tam zwykłego centrum handlowego, doskonale
                                                    wiesz o tym

> .
                                                    >
                                                    > Nie rozumiem po prostu podejscia! Samemu wiem jak wygalda szukanie dzialek w
                                                    > panstwie demokratycznym. I to nie wyglada tak ze jezdzi sie limuzyna i
                                                    pokazuje
                                                    >
                                                    > paluszkiem gdzie sie chce postawic swoj wierzowiec. Wyglada to tak ze sie
                                                    > bierze archietkta i sie mowi: 'chce Hotel 5gwiazdkowy z cichym polozeniem w
                                                    > centrum miasta' No i archiekt szuka dzialek o dobrym polozeniu, sprawdza czy
                                                    > plan PZP sie zgadza, robi pierwsze propozycje zabudowy i wilicza tak
                                                    > powieszchnie aby sprawdzic, czy zgodnie z PZP mozna uzyskac pozadana
                                                    > powieszchnie itd. itd.

-----------------------
                                                    W Polsce wygląda to inaczej, musisz mi uwierzyć, wiem coś o tym...

> Plany PZP sa tworzone demokratycznie (lub powinny byc bo mozna oprotestowac,
                                                    sa
                                                    >
                                                    > wywieszane w UM i sa tworzone przez wybranych przedstawicieli itd.) i z tego
                                                    > powodu inwestor budujacy w miescie musi budowac za zgoda PZP czyli tak za
                                                    zgoda
                                                    >
                                                    > wiekszosci mieszkancow.

Demokratyczne? Guzik prawda. Sam się o tym przekonałeś i przekonujesz wiele
                                                    razy. I dobrze że w przypadku MPZP jest inaczej, mniej demokratycznie, bo w
                                                    przypadku AOW ta cała demokracja doprowadziła do tego, że 500 osób skutecznie
                                                    blokuje AOW, której chce 500.000 osób...

To co robi Miasto dla pana C. to w przeniesionym sesie:
                                                    >
                                                    > Pozwala budowe Parku dookola hotelu 5gwiazdkowego, lecz mialy tam powstac
                                                    > sklepy w pierzeji niszczac przez to klimat i sens urbanistyczny jakiejs
                                                    ulicy.
                                                    > Teraz przesadzam i nie mowie konkretnie o tym projekcie. Ale chce zauwazyc ze
                                                    > na calym demokratycznym swiecie podstawa wyboru dzialki jest lokalizacja
                                                    > dzialki i PZP zarowno funkcjonalny jak i architektoniczny!

---------------

Nie wiemy na co pozwala/pozwoli miasto panu Leszkowi, ale jedno jest wiadome,
                                                    NIE STAĆ WROCŁAWIA NA REZYGNOWANIE Z INWESTYCJI PANA CZARNECKIEGO. Tym
                                                    bardziej, że nie masakruje on miasta swoimi obiektami, a za to daje kolejne
                                                    miejsca pracy, wiele nowych miejsc pracy... Siła przedwojennego Breslau tkwiła
                                                    w jego mieszkańcach, w przedsiębiorczosci i inwestycjach jego mieszkańców...i
                                                    pan Leszek nawiązuje do tej dobrej tradycji...

• squat_kromera Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 22.09.04, 22:38

> 1) Oj bardzo bardzo mało wiesz...
                                                    >
                                                    > 2) Błąd KLM, nie każdy, niektórzy inwestując we Wrocławiu likwidują miejsc
                                                    > pracy (wiesz co to jest np REDUKCJA ZATRUDNIENIA ze względu an ekonomikę
                                                    firmy?
                                                    > )
                                                    >
                                                    > A propo's baraczków - słabo się orientujesz - proponuję byś sobie dokładnie
                                                    > przeanalizował dalsze losy tych firm, które działały na tamtym terenie. To
                                                    nie
                                                    > ejst trudne...trochę wysiłku.
                                                    > 3) Popytaj się ludz "na mieście", posprawdzaj to i owo, to się dowiesz...
                                                    > 4) I jest znaczniejszy, a to, że ty tego nie zauważasz, to już Twój problem
                                                    > KLM...
                                                    > 5) Mylisz się KLM, bardzo się mylisz, nawet nie wiesz jak bardzo...
                                                    >
                                                    > KLM = kolejny "zazdrośnik"? Mnie się nie udało, to dlaczego taki Czarnecki
                                                    > dorobił się takiej kasy, dlaczego jego stać na wiele rzeczy, a mnie nie.
                                                    >
                                                    > Ach ta polska zawiść i zazdrość :( Jak samemu się nic nie robi, to należy
                                                    > dowalić tym, którym się udało, należy dyskredytować ich...

KLM jest dowodem na to, że działalność charytatywna nie tylko zubaża dającego,
                                                    ale i upośledza biorącego. Wobec takiego obrotu spraw, jako zbiorowość
                                                    opowiadamy się za zdrowymi rozwiązaniami komercyjnymi:
                                                    - dającymi wartość miastu, ale jednocześnie
                                                    - gwarantującymi stabilność tej działalności przez zapewnienie korzyści dającemu
                                                    - oraz ułatwiającymi przez to biorącym utrzymanie pokory wobec dających.

Z poważaniem,
                                                    Squat Kromera
                                                  • Gość: Do Pana "!" Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 23.09.04, 23:00
                                                    No dobrze panie Wykrzykniku. Po długich, wyczerpujących rozważaniach doszedł
                                                    Pan do wielce odkrywczego wniosku, iż "mało wiem", "bardzo się mylę"
                                                    oraz "jestem w wielkim błędzie [...] nawet sam nie mam świadomości jak dużym".
                                                    Ale wszystko to tak enigmatycznie brzmi. Myślę, że tak lakoniczna wypowiedź nie
                                                    zadowoli nawet zatwardziałego minimalisty. Domyślam się, że może chodzić o
                                                    pozostawienie odrobiny tajemniczości, która tak przyciąga w Pana bezpośrednią
                                                    bliskość piękne kobiety-inwestorów.
                                                    Ale do rzeczy. Proszę zatem uświadomić mi jak bardzo błędny jest tok mojego
                                                    rozumowania i wyprowadzić mnie z tego labiryntu niewiedzy. Jednak proszę o
                                                    rzeczowe argumenty. W ogóle proszę o argumenty. Do tej pory nie padły z
                                                    Pana "ust", Panie Wykrzykniku, ŻADNE. Mam nadzieję, że człowiek jak Pan z
                                                    chęcią podzieli się z mną swoją, jak wnioskuję po treści Pańskiego postu,
                                                    rozległą wiedzą w omawianym temacie. Bardzo chętnie zapoznam się z
                                                    działalnością charytatywną p. Czarneckiego i wcale informacji na ten temat nie
                                                    odbiorę jako dawanie rozgłosu temu znanemu ze skromności człowiekowi. Następnie
                                                    błagam o uspokojenie mnie w kwesti losu ludzi zwolnionych z firm-baraczków. Jak
                                                    Pan radził Panie Wykrzykniku, wysilałem się; ale na nic. Pytałem "ludzi na
                                                    mieście". Też nikt nic nie wie. No i wreszcie, proszę, zaklinam, nawołuję o
                                                    choć łyk informacji na temat strategicznych inwestycji w naszym mieście, które,
                                                    jak Pan twierdził, „ściągnął” p. Czrnecki.

Lecz tym razem proszę o konkrety. W przeciwnym razie mógłbym uznać, że nie
                                                    rozmawiam z człowiekiem poważnym, lecz krzykaczem, demagogiem, populistą lub po
                                                    prostu ofiarą „syndromu don Kichota”. Ale oczywiście wiem, że to nieprawda
                                                    ioczekuję na KONKRETNĄ odpowiedź- równie bogatą w ARGUMENTY, jak keks w
                                                    bakalie. Pozdrawiam. Maluczki i nieświadom wielu rzeczy Wrocławianin.
                                                  • Gość: KLM Post Scriptum IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 23.09.04, 23:13
                                                    Oczywiście zapomniałem dodać, że autorem powyższego zapytania jestem ja- KLM.

Przy okazji chciałem także zdementować, jak to był mi Pan (nie)uprzejmy
                                                    inputować, Panie Wykrzykniku, że obca jest mi, tak wszędobylska polska
                                                    niezawiniona zazdrość i zawiść. Nie jestem frustratem, jestem ze swojego życia
                                                    i przynoszącej mi dużą satysfakcję zawodową i finansową aktywności (patrz: IP)
                                                    bardzo zadowolony. Dochodzę do wszystkiego sam i cenię sobie niezależność.
                                                    BARDZO MNIE CIESZY POWODZENIE INNYCH. Zwłaszcza gdy dzieje się to we Wrocławiu.
                                                    W moim oglądzie ludzi i spraw jestem krytyczny (nie krytykancki). Dlatego
                                                    stwierdzę jeszcze raz: z Pańskiego postu nie wynika dokładnie NIC. Dużo formy,
                                                    treści niestety wcale. Proszę wziąć to pod rozwagę. PZDR.
                                                  • Gość: ! Re: Post Scriptum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.04, 23:27
                                                    KLM napisał:

jestem ze swojego życia
                                                    i przynoszącej mi dużą satysfakcję zawodową i finansową aktywności (patrz: IP)
                                                    bardzo zadowolony. Dochodzę do wszystkiego sam i cenię sobie niezależność.

Tym bardziej nie rozumiem, skąd ta zajadłość i brak zrozumienia dla tego, co LC
                                                    robił i robi dla tego miasta?

ps: Jak tam korzystanie z usług tego providera, bo niektórzy się skarżą na jego
                                                    usługi.
                                                  • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.04, 23:20
                                                    KLM trochę wysiłku. Postaraj się bardziej. I bez tego "panowania" :) Pochodż
                                                    lepiej za informacjami, wylej trochę potu, a jak w ciągu powiedzmy miesiaca nie
                                                    uda ci się niczego na ten temat dowiedzieć, to z chęcią ci napiszę o pewnych
                                                    sprawach...

Ja też żeby zdobyć wiele informacji muszę sie natrudzić, najeżdzić...tak więc...

Przystajesz na moją propozycję?

Pozdrawiam.
                                                  • Gość: KLM Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 23.09.04, 23:38
                                                    Nie mam czasu na bezproduktywne chodzenie. Praca, praca... (praca, która daje
                                                    radość, rzecz jasna). Mogę wysłać sekretarkę, kierowcć lub asystenta. Ale i oni
                                                    nic nie "przyniosą". Poza, tym tak się składa, że jestem "zakorzeniony"
                                                    bezpośrednio w światku tzw. investmentu (Wro, Polska, Europa) i moja wiedza na
                                                    temat p. Cz i jego działalności nie jest tak przesycona zachwytem i optymizmem.
                                                    A jest ona (znajomość pewnych osób i tematów) dobra. PZDR.
                                                  • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.04, 00:24
                                                    i moja wiedza na
                                                    temat p. Cz i jego działalności nie jest tak przesycona zachwytem i optymizmem

.........no i już wiadomo, dlaczego masz taki "emocjonalny" stosunek do L.Cz...

Teraz jest już b.póżna godzina, więc pozwól, że kiedy indziej napiszę Ci o co
                                                    mi chodzi w tej sprawie i wyjasnie pewne oczywiste sprawy, z którymi pewnie
                                                    się zgodzisz, tym bardziej, że przecież powinieneś to wszystko co napiszę znać
                                                    niejako z bliska, jeżeli prowadzisz firmę, interesy...

Pozdrawiam.
          • Gość: marc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.04, 22:41
            co wy tak wszyscy z tym Bieniaszem :-) ?
            bo wg mnie projektuje to ktoś zupełnie inny...ale tak sie głęboko dekuje,że na
            swojej stronie ma "obraz kontrolny" :-). serio
            moge powiedzieć, że pokolenie młodszy od Bieniasza
            • Gość: ... Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.09.04, 16:03
              Ciepło, ciepło....
    • Gość: erni Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 19:05
      Czyli robi ktos z drużyny bieniasza, ale nie sam Bieniasz. ?
      • Gość: marc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 21:18
        zimno,zimno :-)
        • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 213.199.196.* 26.09.04, 21:36
          dobra dobra przeciez i tak wiemy z enie macie zielonego pojęcia jak będzie
          wyglądało to centrum. Gdybyscie wiedzieli to byscie napisali a tak tylko sie
          droczycie ;p
          • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.09.04, 21:46
            ludzie durzo wiecej wiedza niz moga pisac, drogi rafisie :) Gdyby tak duzo
            pisali, by juz nigdy znowu by sie niczego nie dowiedzieli :)))
            • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 213.199.196.* 26.09.04, 21:48
              e tam nikt nie bedzie wiedział ze to oni napisali. Nie pisza bo nie wiedzą :)
              • Gość: marc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 22:05
                Rafis,rozumiem twoja taktyke podejscia przeciwnika, ale tym razem wro ma rację
                ( przy okazji wro, chłopie, lubie Cie poczytać , bo czasem niegłupie rzeczy
                piszesz, ale zęby bolą od patrzenia na twoje błędy :-).nie możesz używać
                jakiegoś słownika ? )
                nie mogę powiedzieć :-(, bo jestem dość łatwy do zdemaskowania.
                powiem tyle - sam byłem zdziwiony i myslę że wszyscy bedą zdziwieni (
                szczególnie tzw."środowisko").
                • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 22:13
                  Marc napisz chociaż ile kondygnacji będzie miała dominata tego obiektu :)

Pozdrawiam.
                  • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 22:16
                    wro2015 napisał:

ludzie durzo wiecej wiedza niz moga pisac, drogi rafisie :) Gdyby tak duzo
                    pisali, by juz nigdy znowu by sie niczego nie dowiedzieli :)))

-----------------------------

Zgadza się. A ja jestem tego najlepszym przykładem :) I tak nieraz przemycam tu
                    trochę za dużo informacji. Ale jak to są dobre lub bardzo dobre informacje...to
                    nie mam siły, żeby sie z wami nimi nie podzielić :)
                    • Gość: RP Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.09.04, 19:39

to
                      >
                      > nie mam siły, żeby sie z wami nimi nie podzielić :)

Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi ! :-[)
                • Gość: Rafis Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: 213.199.196.* 26.09.04, 22:14
                  Gość portalu: marc napisał(a):

> Rafis,rozumiem twoja taktyke podejscia przeciwnika, ale tym razem wro ma
                  rację
                  > ( przy okazji wro, chłopie, lubie Cie poczytać , bo czasem niegłupie rzeczy
                  > piszesz, ale zęby bolą od patrzenia na twoje błędy :-).nie możesz używać
                  > jakiegoś słownika ? )
                  > nie mogę powiedzieć :-(, bo jestem dość łatwy do zdemaskowania.
                  > powiem tyle - sam byłem zdziwiony i myslę że wszyscy bedą zdziwieni (
                  > szczególnie tzw."środowisko").

Mozesz napisac na maila
                  wroclawczyk@gazeta.pl
                  nic nie wejdzie na forum.
                  To zdziwienie będzie pozytywne? :)
                  • Gość: marc Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 22:26
                    Panowie, nie mogę. A co najważniejsze -nigdzie nie twierdziłem, że wiem jak
                    budynek będzie wyglądać. Znam nazwisko architekta (-ów). i to tylko na 99%. No
                    i samego architekta też znam :-)
                    pzdr., jakoś wytrzymacie, długo sie tego pewnie nie da trzymać w tajemnicy.ktoś
                    chlapnie prędzej czy później
                    • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 22:31
                      Ilość kondygnacji najwyższej części (w przybliżeniu +/- 1) możesz chyba
                      zdradzić? :) Nikt Cię nie zdemaskuje :)
                      • Gość: kotb. Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 22:32
                        Wazniejsze jest ile bedzie kondygnacji w najnizszej czesci;)
                    • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.09.04, 22:57
                      no jak juz jest tutaj tak obszernie dyskutowane to juz i tak niedlugo padna
                      nazwiska... ale w miare dlugo sie utrzymala tajemnica, o ktorej
                      jednak 'srodowiska' juz chyba dluzej wiedza - myslalem ze juz szybciej bedzie
                      akcja, hehe
                      • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 23:04
                        Kocie zapytaj się o ilość pięter wro2015. On przecież wie wszystko, zna każdy
                        projekt, przed jego powstaniem :)
                        • Gość: kotb. Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 23:06
                          Projektu jeszcze nikt z nas z forum nie widzial.
                          • Gość: ! Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.04, 23:08
                            Kocie, z wro2015 żartowałem. To trochę tak, jak było z wizualkami UFO :)
                            • Gość: kotb. Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 23:11
                              No niezupelnie. Bo jesli chodzi o UFO bylo wiadomo tylko tyle, ze projektu nie ma, nie jest wazny, jest to ostatni punkt programu. To co przedstawiono bylo smieszne.

Jesli chodzi o GE wiemy juz od dawna ze projekt bedzie jakis, srodowisko wie, kto go robi;) i sa przeslanki zeby twierdzic, ze nie bedzie zly (te 2 dotychczas pokazane IMO byly lepsze niz GD albo UFO!).
                              Poczekamy zobaczymy, poki co ciesze sie, ze ten niski projekt z drzewami na dachu nie jest jedna ostatnia wersja.
                            • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.09.04, 23:59
                              Tez to zorzumialem jako zart, lecz jednak chcialem jeszcze raz podkreslic, ze
                              wizualizacje UFO i te tutaj sa czyms zupelnie innym: Chcialbym wyliczyc kilka
                              punktow dlaczego protest byl potrzebny (a to ze zaskutkowal juz moglismy
                              przeczytac: Echo chce budowac w dobrym klimacie itd.). Oczywiscie ze protest
                              odbyl sie wiedzac ze to jest projekt wstepny - no bo jakim cudem inwestor ma
                              zaplacic architekta za proejkt koncowy bez wygrania przetargu. Ale to jest
                              WIZJA inwestora. Ta wizja byla u podstaw absolutnie zla. Napisze w kilku
                              punktach - chcialbym tez dodac ze znani architekci - nie wroclawscy - tez w
                              prasach sie bardzo negatywnie na temat tej wizji wypowoedzieli... wiec to nie
                              tylko moje zdanie.

a) Architektura - sczegolnie na wizje (jezu wizja wizja wizja!!!) byla
                              masakryczna. Pokazywala absolutnie ze architketura to miejsce znieksztalci i
                              zrobi za pomoca bluszu na dachu, braku okien i dzikich kolorow z tego
                              wielkomiejskiego miejsca dziure jarmarkowa jakiejs wiochy. Architektra na tych
                              wizualizacjach ewidentnie najbardziej pokazuje BRAK wizji

b) urbanistycznie wizja tez pokazywala ze same podstawy proejktu sa bledne (no
                              a akurat podstawy w wizjach mozna dyskutowac, bo po to wizje sa). Nie chce
                              opisywac wad, bo juz je kiedys mielismy... Ale wysokosc, ilosc wejsc, proporcje
                              to nie sa sprawy ktore sie szybko zmeiniaja, lecz to sa podstaway proejektu -
                              czyli wizji.

c) arrogancja wladz ze wybrali swietny projekt. Zadowolenie wszystkich bez
                              powodu do zadowolenia (moze oprocz kasy - kasy ktore miasto moze tak samo
                              szybko moze znowu starcici przez nastpene 10lat poprzez n.p. umartwienie
                              dzielnicy przez jeden mall)

d) Aboslutny brak dyskusji rozmowy i dialogu z mieszkancami... o konkursie
                              nawet nie mowie...

Demonstracja byla przeciwko temu i tez zostalo to tak odebrane i dokladnei tak
                              opisane. To sa 4podstawy wizji, proejktu wstpenego i takze proejtku koncowego:
                              Dobra architektura/Dobra urbanistyka/dialog miedzy UM a inwestorem/dialog
                              miedzy inwestorem a mieszkancami i UM
                              jak te cztery punkty juz w wizji zostaly beznadziejnie rozwiazane, to na pewno
                              koncowy proejkt nei bedzie lepszy! Tak samo jak w filmie: Jak scenariusz do
                              dupy, to nigdy dobry film z tego nie wyjdzie. Wszystko juz bedzie tylko
                              makijazem/proba ratunku.
                              Musze powiedziec ze takiej biednej wizji jak na UFO jeszcze nigdy w zyciu nie
                              widzialem. Dla mnei to wygladalo tak jak gdyby by przedstawili nie wizje (to co
                              sie chce) a czarny scenraiusz (to co niestety wyszlo po tym jak inwestor
                              zbankrutowal)

---

Na dzialke Czarneckiego mamy dopiero dwie przestrazale wizualizacje, ktore
                              pokazuja tylko bardzo maly wycinek (i nawet z punktu urbanistycznego nie
                              najwazniejszy - powstancow zawsze bedzie zyla... boje sie o
                              swobodna/kommandorska) Architektura okey - po prostu architektura bez twarzy.
                              Pozadny standart. Ale urbanistyka na jednamy odcinku nie calkeim (jak
                              opisywalem wyskosc budynku od powstancow)... Wiecej o urbanistyce jednak nie
                              mozna powiedziec, bo nie widac kontekstu (w odrozneiniu do wizualek UFO). Wiec
                              blagam blagam - nie porownywujmy dwoch zupelnie innych rzeczy!
                              • Gość: nat Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 10:56
                                A ja wiem jak będzie wyglądać to centrum. Bardzo dokładnie wiem. Ale nie
                                powiem! :-D
                                • Gość: kotb. Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 11:49
                                  A ja wiem jak bedzie wygladac budynek na Jozefa- i tez nie powiem!:P
                                  • Gość: RP Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.09.04, 19:49
                                    To klepać tu opisami, a nie sie chwalicie, ze wiecie ;)))) !

Jak już jesteśmy przy ECHO/UFO to lada dzień powinni pokazać projekt 'finalny'.
                                    Mówili, ze do końca września ... :)

Pozdrawiam
                                    • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.04, 19:57
                                      oj, oj, aby nie bylo powodu do uzerania sie o to UFO/ECHO
                                      • Gość: RP Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.09.04, 20:17
                                        Architektura to sztuka tworzona przez ludzi, a ludzie nie są doskonali i nie
                                        produkują idealnych dzieł, więc zawsze znajdzie się coś co można poddać
                                        krytyce ;)!

Pozdrawaiml, adrian.
                                      • Gość: (!) Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.rozanka.wroc.pl 28.09.04, 10:46
                                        Kładki i przejście podziemne na Grunwaldzie to oczko w głowie BRW i pewnie
                                        zostaną a zmieni się architektura galerii Echo.Dobre i to.
                                        • Gość: wro2015 Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 13:08
                                          Ale niech mi ktos wytlumaczy po co kladka!!! Niech mi to ktos wytlumaczy po co
                                          kladka nad ulica, na ktorej jest maly ruch!!! Blagam
                                          • Gość: erni Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:13
                                            Może żeby bylo bardziej bajerancko :)
                                            • hen Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 29.09.04, 11:38

> Może żeby bylo bardziej bajerancko :)

Oczywiście, że tylko dlatego! Kilka bajeranckich budowli już mamy - w latach 70-
                                              tych bajerancki był trzonolinioweic, w 90-tych bajerancki był Solpol, w latach
                                              2000-nych bajerancka jest fontanna na rynku. Musimy iść z duchem czasu i
                                              zaskakiwać mieszkanców nowymi formami bajeranckimi, bo stare się niestety
                                              opartrzają coraz szybciej.
                                              • Gość: erni Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 12:42
                                                No dla mnie trzonolinowiec i solpol1 to akurat dobra architektora. Pewno ze
                                                trzonolonowiec stoi w miejscu secesyjnej kamiecicy, ale jest niebo lepszy niz
                                                zwyczajne 4 pietrowe bloki postawione obok.
                                                • talkinghead ... 29.09.04, 13:18
                                                  Przeczytalem sobie od nowa calosc watku i takie sa moje wnioski:

a)
                                                  - duza czesc forumowiczow "bioracych udzial" to niezli radykalowie
                                                  - LC moze robic interesy w kazdym miejscu Polski (np przeniesc sie do siedziby
                                                  GBG i juz, lub do Lodzi).

b)
                                                  taki sobie algorytm rozmowy Inwestora (duzego) z miastem (forumowiczami)

pyt1: chcecie inwestycji
                                                  odp TAK - swietnie idz do pyt2; NIE - swietnie spadam do Bialegostoku (Polska
                                                  to dzungla - interesy zrobie wszedzie)
                                                  pyt2: ja ustalam warunki architektoniczne bo daje kase ok?
                                                  odp TAK - swietnie no to zaczynamy; NIE - swietnie spadam do Bialegostoku
                                                  (Polska to dzungla - interesy zrobie wszedzie)

Zalozmy ze 99% rozmow yglada plusminus podobnie.
                                                  I co wtedy? (nie ze "tak nie wyglada", ze "o matko" itp - tylko po prostu
                                                  rzeczowe CO WTEDY?)

Analogia: Jak sie wchodzi do duzych instytucji z systemami IT to zawsze na
                                                  poczatku sa tzw panowie Heniowie (tak ich nazywamy) - tacy administratorzy,
                                                  spece co to czytaja CHipa, kupuja ksiazki informatyczne w EMPIKU, i znaja
                                                  wysmienicie C++, htmla i inne pierdolki (linuksy,kazy i w ogole mistrzowie
                                                  swiata).

Jak pokazujesz im zarys systemu - dostajesz niezlego kopa. Wszystko jest zle, a
                                                  to nie ten system, a to nie ta architektura a w ogole to oni by to sami duzo
                                                  lepiej.

Wiec w sumie ..czemu nie. Powspolpracujmy.
                                                  Zadajesz pytanie 1 - klient wymaga szkolenia by umiec odpowiedziec na pytanie -
                                                  no bo linuksa to on zna ale np parametry kosztowe (czy dajmy na to inne istotne
                                                  z puntu widzenia systemu parametry) to juz klops.
                                                  Zadajesz pytanie 2 - czy moze to byc wykonane w tej architekturze (do wyboru sa
                                                  powiedzmy 3). Potrzebne szkolenie z architektur....
                                                  Pan Heniu jest zwykle po Politechnikach (elektronika/informatyka)

itd itd.

Ksiazki napisane sa przez madrych ludzi - ale zwykle generalizuja. O ile
                                                  wybudowanie kisku ruchu mozna sparametryzowac i zrobic go wg. projektu typowego
                                                  to duza inwestycja jest robiona pod tego kto ma kase - to on decyduje.

W wielkich aglomeracjach architektura jest inna
                                                  - bo nie wypada inwestorom wypasc zle na tle konkurencji (u nas nie ma
                                                  konkurencji)
                                                  - bo konkurencja pcha sie (u nas nie ma konkurencji)
                                                  - miasto stac na zamowienie nowego muzeum u znanego Architekta i wybudowanie go.

Mierzmy sily na zamiary.
                                                  Mamy wspaniale ksiazki ze zdjeciami ktorych autorzy zyja na bogatym Zachodzie a
                                                  mieszkamy w Polsce. Wiem ze wiele rzeczy zrobic mozna lepiej, troche inaczej...
                                                  ale radykalizm jest nie na miejscu (radykal Lepper tez glosi ze najbiedniejszym
                                                  da 3000 na reke na miesiac - tylko skad on na to wezmie kase?)

Wszystkie duze malle w centrum Monachium (a'la GD) o ile pamietam sa
                                                  praktycznie zamkniete do wewnatrz. A takie madre i bogate miasto...

pzdr
                                                  th.
                                                  • Gość: Rafis Re: ... IP: 213.199.196.* 29.09.04, 14:34
                                                    FAKT! :)
                                                  • Gość: antoslaw Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 15:01
                                                    Brawo talkinghead! Madrego to i warto posluchac ;).
                                                  • Gość: szczepan Re: ... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.10.04, 18:45
                                                    Mam sprawdzone informacje z urzędu
                                                    W tym całym projekcie macza palce znane biuro projektowe Eisenmann
                                                    Dlaczego takich inwestycji nie projektują wrocławscy architekci!!!!!

• Gość: michal Re: ... IP: 195.205.108.* 01.10.04, 22:38
                                                    Gość portalu: szczepan napisał(a):

> Dlaczego takich inwestycji nie projektują wrocławscy architekci!!!!!

A mozesz mi powiedziec w jakim celu??
                                                    Zeby powstal biedny i wiesniacki projekt?
                                                  • Gość: erni Tu na razie jest sciernisko ale będzie San fran... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:22
                                                    >Zeby powstal biedny i wiesniacki projekt?

No bez przesady. We wrocku sa swietni architekci, chocby cytowany na tym forum
                                                    Bieniasz.
                                                  • Gość: Rafis co to jest ten Eisenmann? IP: 213.199.196.* 01.10.04, 23:27
                                                    zna ktos?
                                                  • Gość: wro2015 Re: co to jest ten Eisenmann? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.04, 14:57
                                                    Cooooooooo?
                                                    Nie moge uwierzyc, ze Eisenmann by projektowal cos w tej architekonciznej
                                                    wiosce zwanej wro.
                                                    Peter Eisenmann to bardzo dobry architekt - nawet bym powiedzial ze swietny!
                                                    Mysle powiedzmy tak - widzialem tylko jedna inwestycje jego na wlasne oczy, ale
                                                    znam jego projekty, i idee - i to jest PRAWDZIWY architekt z wielka kultura, a
                                                    nie jakies zlote malowanie styropianu a la archicom.
                                                    Ale to by byl cud dla worclawia, gdby wkoncu po wojnie powstal nowy projekt z
                                                    taka kultura!!!!
                                                    Po prostu nie moge uwierzyc ze Eisenmann zostal wybrany przez Czarneckiego,
                                                    prywatnego inwestora ktory chce robic tylko kasekasekase - bo tacy przewaznie
                                                    wola zlote klamki... Wiem ze Eisenmann nie zostal wybrany, i tez nie wiem co to
                                                    oznacza ze 'macza palce' w projekcie... Jedyne co moge sobie wyobrazic, ze
                                                    jeden z projekantow tego budynku robil u eisenmann praktyke albo cos w tym
                                                    rodzaju... Ale to juz tez swiadczy o kulturze, jak sie wybiera takiego
                                                    architekta aby robic u niego praktyke...

images-eu.amazon.com/images/P/3421030774.03.LZZZZZZZ.jpg
                                                  • Gość: marc Re: co to jest ten Eisenmann? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 15:08
                                                    he, wro, spóźniłem sie o kilka minut...
                                                    ale Eisemann to dość popularne nazwisko, pewnie i wśród architektów
                                                  • Gość: erni Re: co to jest ten Eisenmann? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:17
                                                    >Po prostu nie moge uwierzyc ze Eisenmann zostal wybrany przez Czarneckiego,
                                                    >prywatnego inwestora ktory chce robic tylko kasekasekase

Wro a kogo sobie wyobrazasz zeby zamowil Eisennmana? Firmę państwową? Moze PKP
                                                    albo kopalnie?
                                                  • Gość: wro2015 Re: co to jest ten Eisenmann? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.04, 17:14
                                                    Erni, akurat Eisnemann nie jest architektem ktory by robil jakas wielka reklamy
                                                    i by budowal tak aby budynek TYLKO dobrez funckjonowal - Eisenmann to nie taki
                                                    Architekt jak n.p. Lord Norman Foster...
                                                    Wiekszosc jego prac zostala wyloniona w formie konkursu, bo jego propozycje sa
                                                    czesto dosyc odwazne - zbyt odwazne, aby jakis prywatny inwestor wybral go. Ale
                                                    jak n.p. projekt zostanie wybrany w formie konkursu, czyli w jakiejs formie z
                                                    aprobata tak zwanych srodowisk i spoleczensta (no bo wszyscy moga ogladnac
                                                    wystawe pokonkursowa) to wtedy odwazne proejkty sa tez realizowane przez
                                                    prywatnych inwestorow - bo jest dobry klimat pod wybrany projekt...

Przez to ze akurat czesciej firmy panstwowe (lub n.p. miasta) robia konkursy
                                                    architektoniczne akurat by to oznacza ze realizacje Eisenmanna sa czesto dla
                                                    panstw lub miast (n.p. Holocaustdenkmal w Berlinie, nowe zalozenie
                                                    urbanistyczne dzielnicy w frankfurcie) - Ale PKP i kopalnie raczej jednak nie :)
                                                  • Gość: el_gato Re: co to jest ten Eisenmann? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 17:03
                                                    Czy to ten?

www.eisenmanarchitects.com/
                                                  • Gość: kot Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 23:56
                                                    Bo nie potrafia projektowac
                                                  • Gość: marc Re: ... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 15:04
                                                    Eisenmann...Peter Eisenmann ? :-))))

• Gość: el_gato Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:25
                                                    Ktos chce widocznie zrobic zadyme na forum;) Ale jesli to prawda...
    • aaaa12 Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak 03.10.04, 20:41
      Gość portalu: ak napisał(a):
      Nie Bieniaż tulko jak w tytule
      >

PS. JAK będzie wyglądała Galeria Europa na ul. Swobodnej ???
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      > Maciej Miskiewicz 17-09-2004 , ostatnia aktualizacja 17-09-2004 21:03
      >
      > Ogromny przeszklony pasaż handlowy, trójwymiarowe kino i nowoczesne biura w
      > wieżowcu.
      >
      > Nowe centrum postawi spółka LC Corp należąca do Leszka Czarneckiego, jednego
      > z najbogatszych Polaków. Do tej pory ani sam Czarnecki, ani prezes LC Corp
      > Małgorzata Danek nie odpowiadali na żadne pytania związane z tą inwestycją.
      > Także wczoraj nie udało się nam niczego dowiedzieć. - Informacji udziela pani
      > prezes, a dziś jest w Katowicach - mówi Halina Mędrala z LC Corp. Także
      > miejscy urzędnicy milczą jak zaklęci.
      >
      > Udało nam się jednak dotrzeć do projektu centrum o powierzchni ok. 65 tys.
      > mkw., które stanie w kwartale między ul. Powstańców Śl., Nasypową,
      > Komandorską i Swobodną.
      >
      > Od strony ul. Powstańców Śl. uwagę przyciągać będzie ogromny przeszklony
      > pasaż handlowy w kształcie lejka. Sklepy i punkty usługowe znajdą się na
      > kilku kondygnacjach, w tym m.in. w podziemiu. Ta część galerii będzie miała w
      > sumie powierzchnię ponad 50 tys. mkw.
      >
      > Oprócz sklepów największą atrakcją Galerii Europa ma być trójwymiarowe kino
      > IMAX. Ma ono razem z wielopoziomowym parkingiem znaleźć się od strony ul.
      > Nasypowej. Na naszych wizualizacjach jeszcze ich nie ma, bo właścicielem
      > części kwartału, na której mają stanąć, jest Spółdzielnia Usług
      > Motoryzacyjnych "Spolmot". Wiadomo, że LC Corp rozmawiał ze spółdzielnią o
      > możliwości kupna lub wydzierżawienia tej części działki. Z naszych informacji
      > wynika, że Spolmot już dogadał się z inwestorem.
      >
      > Na rogu ul. Powstańców Śl. i Swobodnej stanie dziesięciopiętrowy wieżowiec. W
      > sumie ma się tam znaleźć prawie 7 tys. mkw. powierzchni biurowych. Jak się
      > dowiedzieliśmy, ulokują się w nim spółki należących do Leszka Czarneckiego.
      >
      > Z budową Galerii Europa wiąże się też przebudowa skrzyżowania ul. Powstańców
      > Śl. i Swobodnej. Miała się zacząć jeszcze jesienią. - Ale przenieśliśmy
      > remont na rok przyszły, by skoordynować go z pracami, które będzie musiał
      > przeprowadzić inwestor - tłumaczy Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i
      > Komunikacji.
      >
      > Kiedy ruszy budowa? Nie wiadomo. Inwestor czeka na zatwierdzenie nowego
      > miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, który umożliwi wybudowanie
      > galerii. To może stać się już na październikowej sesji Rady Miejskiej. Na
      > razie trwają prace zabezpieczające wykop.
      >
      • Gość: Rafis Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: 213.199.196.* 03.10.04, 20:43
        aaaa12 napisał:

> Gość portalu: ak napisał(a):
        > Nie Bieniaż tulko jak w tytule
        > >
        >
        >
        >
        > PS. JAK będzie wyglądała Galeria Europa na ul. Swobodnej ???
        > >

No to my pytamy jak bedzie wyglądała :) Szczepaniak? pierwsze słysze.Pewnie
        jacys młodzi.
        • Gość: erni Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 20:45
          Jakie to biuro?
          • Gość: el_gato Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 20:50
            heh, forum na moment ucichlo, wszyscy pewnie gugluja;)
      • Gość: el_gato Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 20:46
        i wszystko stalo sie jasne:)
      • Gość: michal Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: 195.205.108.* 03.10.04, 20:57
        www.impressio.pl/o_biurze_zespol.htm
        • Gość: marc Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.04, 00:12
          a mówiłem ,że ktoś prędzej czy później chlapnie ?
          ale z tym impressio to pudło, poszukajcie dalej...ale jak pisałem, na razie
          tylko obraz kontrolny :-)

poza tym, przy okazji, chciałem właśnie zapytaś szczepana który wrzucił info o
          Eisemannie, czy nie ma przypadkiem na imie Artur albo Paweł :-) ?
          • Gość: Rafis Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: 213.199.196.* 05.10.04, 00:16
            Gość portalu: marc napisał(a):

> a mówiłem ,że ktoś prędzej czy później chlapnie ?
            > ale z tym impressio to pudło, poszukajcie dalej...ale jak pisałem, na razie
            > tylko obraz kontrolny :-)
            >
            > poza tym, przy okazji, chciałem właśnie zapytaś szczepana który wrzucił info
            o
            > Eisemannie, czy nie ma przypadkiem na imie Artur albo Paweł :-) ?

To powiedz przynajmniej czy budynek bedzie na całej działce w tamtym kwartale
            czy jednak SPOLMOT zostawił sobie cos, jesli tak to co?

pzdr.
          • Gość: (!) Re: projektanci to Artur i Paweł Szczepaniak IP: *.rozanka.wroc.pl 15.10.04, 19:39
            Wiecie może co oni wcześniej zaprojektowali?
    • Gość: michal zdjecia IP: 195.205.108.* 09.10.04, 16:30
      Stan na dzisiaj:

republika.pl/do_forum/europa/europa.jpg
      republika.pl/do_forum/europa/europa2.jpg
      republika.pl/do_forum/europa/europa3.jpg
      republika.pl/do_forum/europa/europa4.jpg
      republika.pl/do_forum/europa/europa5.jpg
      republika.pl/do_forum/europa/europa6.jpg
      • Gość: RP Re: zdjecia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.10.04, 17:15
        A te ostatnie zdjęcie (kartka na szybie) to gdzie to jest ? Czyżby salon
        samochowo-motorowy się już wyniósł ?!
        • Gość: michal Re: zdjecia IP: 195.205.108.* 09.10.04, 21:05
          Tak, to jest ten wlasnie salon.
    • Gość: kotbehemot Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 16:42
      www.app.k.pl/
      • Gość: MARC Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.04, 16:57
        www.apsz.com.pl/
        ciekawe, która pierwsza odpali :-)
    • antal Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa 27.10.04, 01:02
      ... Czy tu w końcu ktoś wybuduje cokolwiek wyższego od tego klocka jakim jest
      POLTEGOR? CZemu wiecznie ta granica 10 pięter????...
      • Gość: Preslaw Re: Tak Będzie wyglądać Galeria Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 15:49
        Na budynek wyższy niż Poltegor trzeba poczekać jeszcze wiele lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka