Dodaj do ulubionych

SZACUNEK DLA STARSZYCH

11.04.02, 15:09
Szacunek można mieć "z urzędu" ale najważniejsze to na niego zasłużyć!Mama
uczyła mnie żeby mieć szacunek dla starszych ludzi...ale ostatnio stwierdzam że
nie dla wszystkich:(
Jechałam ostatnio tramwajem i wszedł starszy pan o lasce.Chłopak siedzący przy
drzwiach natychmiast się podniósł ale pech chciał że pan tego nie
zauważył.Jednocześnie siedząca obok pani ustąpiła mu miejsca ale pan jej
odmówił.Więc wyżej wymieniony chłopak usiadł spokojnie!Wtedy pan na cały
regulator zaczął się drzeć że to chamstwo,że gówniarz patrzył w okno i jemu o
lasce nie ustąpił...
Darł się tak kilka minut, chłopak nie wiedział gdzie się schować (nie pomogło
tłumaczenie że wstawał)a ja biłam się z myślami czy dziadka uciszyć i dostać w
skóre czy nie??!
I to nie był taki mój pierwszy przypadek!Przerażenie mnie ogarnia gdy babcie
ledwo stojące na przystanku nagle się ożywiaja wchodząc do tramwaju i
rozpoczyna się maraton do wolnego miejsca...Szok!
Doszło do tego że "szacuję" emerytów a szczególnie emerytki i gdy widzę że
babcia ma obcasy i szminkę na ustach to jej nie ustąpię!Wiem że to brak kultury
z mojej strony ale starsi też przykładem nie świecą!Często kobiety po 40-tce
nie ustępują dziadkom i bezczelnie gapią się w okna a młodzież patrzy i się
uczy...
Obserwuj wątek
    • Gość: Zocha Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH??? IP: *.chello.pl 11.04.02, 15:30
      No to drugi przykład:
      Autobus,około godz.19-tej,więc sporo pustych miejsc,na jednym z nielicznych
      zajetych siedzi dziewczynka lat ok.9.Wsiada dziadek o lasce.I co?
      Zamiast udać się do wolnego fotela,woli zrobić dziecku awanturę(ta dzisiejsza
      młodzież,gówniarzeria itp).
      Wszystkim starszym ludziom należy się cierpliwość(i to z czysto egoistycznych
      pobudek-nigdy nie wiadomo jacy my kiedyś będziemy),
      na szacunek zasługują tylko niektórzy.
    • wromario Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 11.04.02, 15:32
      arvena napisał(a):

> Przerażenie mnie ogarnia gdy babcie
      > ledwo stojące na przystanku nagle się ożywiaja wchodząc do tramwaju i
      > rozpoczyna się maraton do wolnego miejsca...Szok!

Jak to ktoś zgrabnie ujął, są tacy, którym się wszystko "należy"... także
      szacunek.

> Doszło do tego że "szacuję" emerytów a szczególnie emerytki i gdy widzę że
      > babcia ma obcasy i szminkę na ustach to jej nie ustąpię!

Czasem ustępując miejsca mam ochotę podszepnąć ofiarom "braku reglamentacji
      kosmetyków", że byłoby im lżej bez tych kilogramów na twarzy, ale jaki jest sens
      dyskutowania z bezmyślną kwoką (bo czym innym jak nie bezmyślnością jest
      marnowanie pieniędzy na coś, co daje efekt odwrotny do zamierzonego?).
    • Gość: Woyzeck Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH IP: *.sap-ag.de 11.04.02, 15:35
      Kiedyś byłem świadkiem następującego zdarzenia w tramwaju:
      Na jednym z przystanków weszła do tramwaju przygrubawa kobieta, ubrana w długi
      płaszcz z zarzuconym na głowę kapturem (było to chyba jesienią). Siedząca obok
      młoda dziewczyna natychmiast wstała z miejsca i zaproponowała tamtej by
      usiadła. Kobieta w płaszczu jednak odmówiła, a po odsłonięciu kaptura okazało
      się, że są mniej więcej równolatkami. I stały tak chyba z 5 minut nad wolnym
      siedzeniem, gdyż jednej było głupio skorzystać z uprzejmości rówieśniczki, a
      drugiej, że swoją grzecznością mogła obrazić dziewczynę przypisując jej sędziwy
      wiek. Było to dosyć zabawne.
      Wiem, że prawie nijak ma sie to do Twojego postu o szacunku dla starszych ale
      tak jakoś przypomniałaś mi tamto zdarzenie. Pozdr. :)
    • nelka Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 11.04.02, 16:07
      No to widzę, że juz nikt mi nie ustąpi w tramwaju ?????!!!!!!

A poważnie, akurat dzisiaj jeździłam trochę tramwajami i autobusami, i tez było
      pełno struszków, kalek itd. Zawsze im ktoś ustapił i pomógł się wgramolić do
      środka lokomocji. Zauwazyliscie, jak wysoko są stopnie tramwaju, autobusu, i
      jak trudno do niego wsiąść osobie niskiej, grubej i jeszcze o kulach. Poza tym
      czy to brak słońca, czy co, ale ci wszyscy struszkowie jacyś tacy szarzy, z
      kwasnymi minami o ostrym wyrazie. Kiepsko to wygląda, radości i optymizmu brak.
    • kolejarz_200 Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 11.04.02, 16:12
      Szacunek trzeba mieć dla wszystkich ludzi, nie tylko dla starszych. Okazało
      się, że to ten starszy Pan nie miał szacunku dla innych, za to pewnie bardzo
      wygórowane ego...

No cóż, chłopak który ustąpił mu miejsca jest oczywiście usprawiedliwiony, dla
      świętego spokoju ustąpiłbym na jego miejscu jeszcze raz, zamykając mu usta!
    • Gość: Kociątko Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 17:58
      zdarza mi się ustąpić miejsca w tramwaju/autobusie, ale tylko wtedy gdy jest to
      staruszka/staruszek a nie podstarzała pańcia. a jak taka pańcia potrafi stanąć
      na upatrzona ofiarą i prawie ze umiera... szlag mnie po prostu trafia. przy
      próbie pouczania mnie, że powinnam ustąpić zazwyczaj mówię, że kobietom w ciąży
      ustępuje sie miejsca i pańciom szczęki opadają. albo ostentacyjnie nie
      zauważam. niech spadają, ja też ma prawo być zmęczona.
      p.s. kobiety w ciąży (prawdziwej) i rodzice z dziećmi na rękach to inna
      kategoria - tym ustępuję
      p.s.2. żeby nie było że taka zła jestem :P ale wkurzaja mnie co poniektórzy.
      p.s.3. na szacunek też trzeba sobie zasłużyć
      • arvena Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 11.04.02, 21:10
        kiedyś też byłam świadkiem ciekawszej akcji: było lato, upał jak cholera, mi
        było słabo a co dopiero dziewczynie w wieku ok. 19 lat w zaawansowanej
        ciąży.Dziewczyna ta ledwo stała a obok na siedzeniach siedziały dwie panie
        ok.40 lat.Zlustrowały delikwentkę i nie dość że jej nie ustąpiły (był duży
        tłok) to jeszcze zaczęły głośno komentować że oto w tych czasach dzieci mają
        dzieci, że nie ma moralności itp.
        Kulturo wróć!!!!
        • szarykot Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 15.04.02, 18:50
          ja myślę że te panie w wieku owej dziewczyny nie szwędały sie autobusami tylko
          siedziały w domu i zajmowały się dziećmi :P
    • Gość: Alen Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH IP: *.i-one.at 11.04.02, 22:48
      Hi
      Mówi się że miarą cywilizacji społecznej jest stosunek społeczeństwa do swojch
      emerytów i ręcistówjakość .
      To że starzejemy się od samego urodzenia, jest rzeczą naturalną i nie mamy na
      to wpływu . Ale to że między nami jest taki zły stosunek i to niezależnie od
      wieku jest rzeczą nie naturalną i mamy z całą pewnością na to wpływ.
      Z tych poprzednich postów można wywnioskować jedno, że my mamy z samym sobą
      najwiękrze problemy. Jesteśmy łatwo pobudliwi,żyjemy w napięciu i przy byle
      okazji chętnie pozbywamy się tego napięcia , kratykujemy innych nie będąc
      leprzym.
      Cóż , takiego starszyego człowieka ciężko nam zrozumieć, zresztą jak my możemy
      jego zrozumieć, jak my nie bardzo swojego postępowania rozumiemy.
      Jedno jest z pewnością jasne ,tak jak my traktujemy starszych, tak nas będą
      traktować jak my będziemy starsi.Jak nie gorzej.
      Wyrozumiałość i cierpliwość jest rzeczą bardzo wskazaną w stosunkach z ludźmi
      starszymi. I nawet jeśli my mamy racje, to nic nas nie usprawiedliwi w złym
      traktowani ludzi starszych .
      Alen.
      • mastat Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 11.04.02, 22:56
        Owszem ale nie nalezy zasłaniac sie wiekiem w celu wygłaszania
        krytycznych i chamskich uwag pod adresem młodych (i nie tylko!) ludzi...
        A już przecudowna walka o miejsce w środkach komunikacji
        o której juz kiedyś na forum pisałem po prostu mnie śmieszy.
        • dyzma_5 Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 12.04.02, 08:09
          Te zasłanianie się wiekiem i czasami nie uzasadnione porywcze reakcje biorą się
          chyba z tego że taki starszy człowiek nie ma zbyt dobrego doświadczenia z
          młodymi ludzimi. Wprawdzie nie wrzyscy młodzi ludzie są nieuprzejmi i celowo
          niegrzeczni, ale atmosfera panjąca w społeczeństwie jest nie dobra. Nie dobra
          dla młodych i niedobra dla starszych. Wydaje mi się że młodemu człowiekowi jest
          znacznie łatwiej się kontrolować niż starszemu. Nie stety, czasami jest
          odwrornie.
          Dziejsza młodzież też nie ma łatwo, pozbawiona wzorców i ideałow , otępiona
          narzuconym przez nas zachodnim stylem życia, którego sami nie bardzo rozumiemy,
          nie może się w dzisiejszej polskiej rzeczywistości odnaleść.

Właśnie to miałem na myśli pisząc w ostatnim poście, że miarą cywilizacji
          społeczeństwa jest stosunek jego do swoich emerytów i ręcistów.
          To jest warstwa społeczna najsłabrza nie tylko ekonomicznie i zdrowotnie.
          Alen.
          • Gość: LadyBlue Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 13:41
            co ma atmosfera w społeczeństwie do wrednych babsztyli? co do kontrolowania się -
            stary człowiek miał dość czasu żeby się nauczyć kontrolowac, a nie zwalanie całej
            odpowiedzialności na młodych.

> niegrzeczni, ale atmosfera panjąca w społeczeństwie jest nie dobra. Nie dobra
            > dla młodych i niedobra dla starszych. Wydaje mi się że młodemu człowiekowi jest
            > znacznie łatwiej się kontrolować niż starszemu. Nie stety, czasami jest
            > odwrornie.

otępiona zachodnim stylem życia wcale nie jestem. i niby jak ten zachodni styl
            życia wygląda?

> Dziejsza młodzież też nie ma łatwo, pozbawiona wzorców i ideałow , otępiona
            > narzuconym przez nas zachodnim stylem życia, którego sami nie bardzo rozumiemy,
            > nie może się w dzisiejszej polskiej rzeczywistości odnaleść.

a co do frustracji - to te wredne staruchy są sfrustrowane, nie ja. czy z racji
            wieku nie mam prawa być zmęczona?
            • waldek.s Re: SZACUNEK DLA STARSZYCH 12.04.02, 13:44
              ja szcunek mam.
              szcuneczek!
              • arvena ReNELKA!! 12.04.02, 16:56
                Wybacz ale tobie na pewno bym nie ustąpiła:)
                może za 20 lat... kto wie?
                ale jak na razie za dobrze się trzymasz, haha:)
                • Gość: Kociątko Re: ReNELKA!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 20:55
                  nelka to by się jeszcze obraziła że młodą kobietę jak jakąś staruszkę
                  traktujesz ;)
                  • Gość: drug Re: ReNELKA!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 22:04
                    Jak jakaś kobitka z laseczką wchodzi do tramwaju to od razu miejsca ustępuję, a
                    jak jest to laseczka to nawet w rękę pocałuję.
                    • Gość: Żarłacz Re: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.02, 01:22
                      rzadko jeżdze tramwajami, ale ustepuje miejsce zawsze:
                      starszym
                      inwalidom
                      dziewczynom w ciąży
                      obładowanym zakupami
                      ludziom z dziećmi
                      a najczęsciej nie siadam, zeby nie poczuć sie niezrecznie, jak kogos nie
                      zauważę. Kiedy pomysle, ze ktos nie ustąpi miejsca mojej schorowanej mamie,
                      albo tatusiowi po wszepieniu endoprotezy, to jest mi przykro. Oni są stosunkowo
                      młodzi: 52 i 57 lat, ale cieżko im stac. Moja mamusia jest zadbana, ładna,
                      pomalowana. Czy dlatego nie należy jej ustąpić miejsca? To moze przykład nie do
                      końca odpowiedni, bo moi rodzice poruszaja sie samochodem, ale na ich miejscu
                      mogą być setki ludzi, którym ktoś nie ustapi miejsca, bo za dobrze wyglądają.
                      Dziewczyny pamietajcie: tez kiedyś bedziecie stare, a wcześniej mimo ze
                      bedziecie wygladać dziarsko, bedziecie o wiele słabsze niz teraz.
    • Gość: duzY arvena - to niesprawiedliwe uogólnianie. IP: *.dtvk.tpnet.pl 15.04.02, 18:09
      proponuję nie wdawac się w rozmyslania czy należy czy powinnaś tylko ZAWSZE
      ustąp. A to, że czasem babcia lub dziadek pokrzyczą? To może byc objaw choroby
      (a w wieku starczym jest ich wiele).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka