Dodaj do ulubionych

Województwo Śląskie w historycznych granicach

23.09.04, 23:24
Województwo Śląskie w historycznych granicach, ze stolicą we Wrocławiu z inkorporowaną opolszczyzną, też inkorporować historycznie śląskie Gliwice, a wszystko na wschód od Gliwic niech wraca do małopolski gdzie historycznie należało;-)

piastowie.kei.pl/piast/mapy/2.jpg
Czy nie należałoby powołać ''Ruchu Odbudowy Województwa Śląskiego w historycznych granicach'' ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: kklement Kiepski pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 08:55
      Opolszczyznę faktycznie powinno się podzielic pomiędzy Dolny a Górny Śląsk. To
      województwo to nieporozumienie, głupota stworzona z inicjatywy komuchów ( oni
      darli paszcze najgłośniej ) tylko po to, żeby były stołki, na ktorych posadzono
      eseldowskich aferzystów.

Natomiast rozbicie województwa górnośląskiego ( nazwanego błędnie Śląskim, jak
      gdyby np. Wrocław nie leżał na Śląsku ! ), nie ma sensu. To teren z punktu
      widzenia reszty Polski wyraźnie odrębny i specyficzny gospodarczo, społecznie i
      kulturowo. Poza tym z takich Gliwic do Wrocławia jest spory kawałek. Sporo
      paliwa by wypalały służbowe samochody administracji wojewódzkiej :)

Niech sobie hanysy mają ten swój "Heimat" :}
      • walgierz Kiepski pomysł... a ten hanysów jedt dobry;-) 24.09.04, 13:38
        Gość portalu: kklement napisał(a):

> Opolszczyznę faktycznie powinno się podzielic pomiędzy Dolny a Górny Śląsk.

www.mlodziezgornoslaska.org/assets/ns_os_heute_03_593.jpg
        Oni chcą się pozbyć z powdów historycznych Sosnowca i Częstochowy, Katowice to raczej leżą na samej wschodniej granicy Oberscheisen, włączyć praktycznie całą opolszczyznę do Katowckiego...
        Jest to raczej kontrpomysł;-)
        Po prostu jeśli by się miało stoswoać kryterum historycznści, to po co Katowice mają być stolicą województwa, do Krakowa mają niedaleko, a historycznie położone są w ziemi małopolskiej.
        Mi się wydaje, że likwidacja, aż 2 zbędnych województw, opolskiego i Katowickiego była by jak najbardziej ekonomicznie uzasadniona.

> kulturowo. Poza tym z takich Gliwic do Wrocławia jest spory kawałek. Sporo
        > paliwa by wypalały służbowe samochody administracji wojewódzkiej :)

Z Gliwic mają do Wrocławia dobre połączenie kolejowe a i autostradą do Wrocławia nie najdalej,w każdym bądź razie szybko mogą dojechać.
        Do Wrocławia ze Zgorzelca jest nie wiele bliżej niż z Wrocławia do Gliwc;-), a powstałoby dość silne województwo, w historycznych granicach ziemi śląskiej, co ma jakąś wartość.
        ... a tu niżej w linku o innych przesłankach politycznych na rzecz takiego stanowska;-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=16063081&v=2&s=0
    • tomek854 Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 13:45
      I Cieszyn tez przylaczymy?
      • walgierz Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 14:31
        tomek854 napisał:

> I Cieszyn tez przylaczymy?
        Ze względu na to, że częsć historycznych ziem śląskich, między innymi Śląska ciesznskiego(zaolzie) okupują Czesi, można by oddać go w czasowe administrowanie Małopolanom, raz żeby mieć sojusznika w walce o rewindykacje Ostrawy i okolic, dwa sląsk cieszyński, leży częściowo na terytorium plemiennym Wiślan;-)))))))))
        • fredrus Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 15:15
          Odpowiadasz na :
          walgierz napisał:

> tomek854 napisał:
          >
          > > I Cieszyn tez przylaczymy?
          > Ze względu na to, że częsć historycznych ziem śląskich, między innymi Śląska
          ci
          > esznskiego(zaolzie) okupują Czesi, można by oddać go w czasowe
          administrowanie
          > Małopolanom, raz żeby mieć sojusznika w walce o rewindykacje Ostrawy i
          okolic,
          > dwa sląsk cieszyński, leży częściowo na terytorium plemiennym Wiślan;
          >)))))))))

Czy wy macie nie pokolei w glowach? Rozwazanie zmiany granic wojewodztw w
          obrebie panstwa polskiego, to jedna rzecz,(czy realne i praktycze? mazna
          debatowac) ale rozwazanie zmiany granic panstwowych, to jest otwieranie puszki
          pandory.

• ja22ek Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 15:40
            fredrus napisał:

>Czy wy macie nie pokolei w glowach? Rozwazanie zmiany granic wojewodztw w
            >obrebie panstwa polskiego, to jedna rzecz,(czy realne i praktycze? mazna
            >debatowac) ale rozwazanie zmiany granic panstwowych, to jest otwieranie puszki
            >pandory.

Jak już jesteśmy w tej Europie, to na kij nam granice.
            • fredrus Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 17:37
              ja22ek napisał:

> Jak już jesteśmy w tej Europie, to na kij nam granice.

Nawet miedzy panstwami czlonkowskimi porozumienia z Schengen, istnieja granice.
              Chociaz miema miedzy tymi panstwmi kontroli celno/paszportowej, to jednak kazde
              z tych panstw wie jak daleko siega jego juryzdykcja
              prawno/administracyjno/fiskalna.
            • wroc1 Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 21:18
              ja22ek napisał:
              > >Czy wy macie nie pokolei w glowach? Rozwazanie zmiany granic wojewodztw w
              > >obrebie panstwa polskiego, to jedna rzecz,(czy realne i praktycze? mazna
              > >debatowac) ale rozwazanie zmiany granic panstwowych, to jest otwieranie pu
              > szki
              > >pandory.
              >
              > Jak już jesteśmy w tej Europie, to na kij nam granice.

Na to by nie drażnić lwa (tego z herbu Wrocławia i Czech choć stoją do siebie plecami). Wrocław nim był polski, był czeskim - ergo Śląsk to Czechy. Tego chcesz?
              • Gość: Jazzek Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 27.09.04, 10:01
                Tak, nie mam nic przeciwko czeskiemu Śląskowi!
                • Gość: morawiak Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac IP: 80.48.74.* 27.09.04, 10:25
                  Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Tak, nie mam nic przeciwko czeskiemu Śląskowi!

A ja nie mam nic przeciwko polskim Morawom!!!, tylko co to ma do rzeczy, czyli Województwu Śląskiemu w historycznych granicach a minimalnie wrocławskie z opolszczyzą?

piastowie.kei.pl/piast/mapy/2.jpg
          • walgierz Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 15:42
            fredrus napisał:
            > Odpowiadasz na :
            > walgierz napisał:
            > > tomek854 napisał:
            > > > I Cieszyn tez przylaczymy?
            > > Ze względu na to, że częsć historycznych ziem śląskich, między innymi Ślą
            > ska
            > ci
            > > esznskiego(zaolzie) okupują Czesi, można by oddać go w czasowe
            > administrowanie
            > > Małopolanom, raz żeby mieć sojusznika w walce o rewindykacje Ostrawy i
            > okolic,
            > > dwa sląsk cieszyński, leży częściowo na terytorium plemiennym Wiślan;
            > >)))))))))
            fredrus napisał:
            > Czy wy macie nie pokolei w glowach? Rozwazanie zmiany granic wojewodztw w
            > obrebie panstwa polskiego, to jedna rzecz,(czy realne i praktycze? mazna
            > debatowac) ale rozwazanie zmiany granic panstwowych, to jest otwieranie puszki
            > pandory.

Zwróć uwagę na ''śląsk cieszyński, leży częściowo na terytorium plemiennym Wiślan ;)))))))))'' ostatnią częśc tzw. buzki, to było w żartobliwym tonie,choć można powiedzie o rewindykacji etgraficznej w ramach euroregionu;-)Śląsk;-)
            ... a tu niżej strona hanysów, zagłębia(Sosnowca) nie pomylą z Oberschlesen, ale małopolską kasztelanię bytomską już mylą... to cytay z ich strony, sami nie wiedzą co piszą;-)

www.mlodziezgornoslaska.org/
            ''Synowie Władysława II Wygnańca - Bolesław Wysoki i Mieszko Plątonogi odzyskali w 1163 roku dzielnicę dziedziczną swojego ojca - Śląsk, a następnie w wyniku bratobójczej walki dokonali jej podziału. Książe Mieszko najpierw wykroił dla siebie niewielkie księstwo ze stolicą w Raciborzu, powiększone w 1177 r. o darowiznę seniora polskiego, księcia krakowskiego Kazimierza Sprawiedliwego, małopolskie kasztelanie: bytomską, oświęcimską, siewierską i chrzanowską.''

''MYLENIE ZAGŁEBIA DĄBROWSKIEGO Z GOP`EM
            Zaglębie Dąbrowskie to zachodnia część Małopolski. Obejmuje miasta: Sosnowiec, Czeladź, Będzin, Dąbrowa Górnicza. Zagłębie nie ma nic wspólnego ze Śląskiem oprócz granicy na rzece Brynicy.''

... ale przy tym by historycznie ''małopolskie kasztelanie: bytomską, oświęcimską, siewierską i chrzanowską.'' przłaczyć do małopolski pozostaje moim postulatem;-)
            • wroc1 Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 21:22
              Chłopie, coś się z LPR uwrwał?

Im mniej mieszania tym lepiej. Trzeba dbać o Wrocław region. Jak będzie dobrze Opole i inni sie przyłączą. Jak wymusisz przyłączenie siłą lub nakazem będzie poruta.
              • walgierz Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 24.09.04, 21:57
                wroc1 napisał:
                > Chłopie, coś się z LPR uwrwał?
                hehehe LPR, no fajnie może MW ;-))) zdecydowanie bardziej na prawo chłopie faszysci to dla mnie zgniła lewica;-)

> Im mniej mieszania tym lepiej. Trzeba dbać o Wrocław region. Jak będzie dobrze
                > Opole i inni sie przyłączą. Jak wymusisz przyłączenie siłą lub nakazem będzie p
                > oruta.
                A kiedykolwie coś było niewymuszone odgórnym zarządzeniem, zwłaszcza granice polskich województw, z 49 zrobiono 16 wbrww wielu gorącycm protestom Wałbrzycha Leginicy itp. uchowało się aferalne Opolskie i Świętokrzyske, bo elektorat SLD tego chciał.
                Tu jest postulat podzielenia jeszcze wzdłuż historycznej granicy Śląska i Małopolski województwa Śląskiego, tak by historycznie małopolskie kasztelanie bytomska itd między inymi z Katowcicami, Chorzowem i Zabrzem, Bytomiem znalazły się w silnym województwie Małopolskim ze stolicą w Krakowie;-)
                • Gość: Jimmy Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 13:25
                  Projekt całkowicie popieram i podpisuję się pod nim oburącz.Jestem Ślązakiem z
                  okolic Opola.Do tej pory starałem się bronić woj.Opolskiego,ale widać,że na
                  dłuższa metę to i tak nie ma sensu:najmniejsze w kraju,w dodatku władze..takie
                  jakie są no i ostatnie wydarzenia z aferami w roli głównej.takie województwo
                  raczej nie ma racji bytu.Racji bytu nie ma tez propozycja RAŚ-owców z
                  katowickiego.Do połaczenia "śląskiego" i Opolszczyzny palą sie jedynie
                  mieszkańcy Katowic i okolic.Próbują nawet takiej przynęty jak "stolica w
                  Opolu".Na całe szczęście opolscy Ślązacy(ja także nim jestem,nawet znum
                  gwara,hehe)bardzo sceptycznie do tego podchodzą.Coraz więcej Opolan wyraża
                  sympatię właśnie dla Wrocławia.Mnie się wydaje,że obecnie świadomościowo Opole
                  to miasto dolnośląskie.Jestem za tym,żeby stworzyć jeden region śląski od
                  Zielonej Góry i Żagania po Gliwice.Na stolicę proponuje Wrocław.A co z reszta
                  organów?Hmmm-jako mieszkaniec Opolszczyzny nie mam nic przeciwko,żeby były we
                  Wrocławiu,ale może coś dałoby się podzielić między Jelenią Górę,Zieloną
                  Górę,Wałbrzych,Legnicę i Opole.To juz się z resztą zobaczy.Niniejszym mówię,że
                  jestem na "TAK" dla Województwa Śląskiego(chroń Nas Panie Boże
                  przed "Oberschlesien":D).A KAtowice i reszta GOp-u do Małopolskiego.Być może
                  Krakusy zrobią porządek z RAŚ-owcami i innymi "hanysami",którym zależy na
                  nacjonalizmie.Oni tylko tworza negatywny obraz Ślązoka,który wcale taki nie
                  jest.Zapraszam do współpracy z Opolszczyzną-zarzućcie linkiem na forum "Opole"
                  jeśli to możliwe.UWAGA!!Tam często lubia wchodzić prowokatorzy z
                  KAtowickiego,więc...inteligencją ich
                  PS.A to jacy są ci z Górnego Śląska doskonale mozna zobaczyć na forach
                  woj.Śląsiego:"forum volksdojczowskie","Forum antypolskie" i mnóstwo nienawiści
                  do ludzi zza Brynicy na forum "Katowice"I pomyśleć,że tacy chcą się nam
                  wpakować do Regionu Śląskiego.NIGDY!!
                  • elver.b Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 26.09.04, 09:43
                    Z ciebie taki Slazak jak z rzici cigi rajzentasza. Zobaczymy jak do wlaczenia
                    do dolnoslaskiego ustosunkuja sie mieszkancy podopolskich wsi. Juz widze jak w
                    takiej Turawie godza sie by zamiast Oberschlesien/Gornego Slaska zafundowano im
                    woj. dolnoslaskie. Ty chyba swojego nosa nie wysciubiles poza Opole, gdzie
                    faktycznie Slazacy mieszkaja jednynie na obrzezach miasta.
                    • walgierz Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 27.09.04, 09:57
                      elver.bercik napisał:
                      > woj. dolnoslaskie. Ty chyba swojego nosa nie wysciubiles poza Opole, gdzie
                      > faktycznie Slazacy mieszkaja jednynie na obrzezach miasta.
                      Sprawdz na mapce czy będziesz miał do toszka za granicę;-)
                      A Katowice przyłączaj do zagłębia Rhury, twój merc aus shrot te 2000km w eine woche przsmigo, z postojami w wasztatach samochodowych u goroli na niedrschlesen, a do Krakowa 75km to Ci zdecydowanie za daleko zwłasza mentalnie.
    • Gość: Roman Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 15:49
      Jestem raczej za świadomością historyczną Śląska niż budową jakichś struktur
      administracyjnych. Gdybyśmy do tego podeszli rygorystycznie to znaczną część
      Dolnośląskiego (Ziemię Kłodzką, dawniej Hrabstwo Kłodzkie) należałoby oddać
      Czechom, a przyłączyć część przygranicznych rejonów naszego p[ołudniowego
      sąsiada. Wszak na Pradziadzie stoi słup wyznaczający dawną granicę księstwa
      biskupów wrocławskich.
      • walgierz Re: Województwo Śląskie w historycznych granicac 25.09.04, 19:22
        Gość portalu: Roman napisał(a):

> Jestem raczej za świadomością historyczną Śląska niż budową jakichś struktur
        > administracyjnych. Gdybyśmy do tego podeszli rygorystycznie to znaczną część
        > Dolnośląskiego (Ziemię Kłodzką, dawniej Hrabstwo Kłodzkie) należałoby oddać
        > Czechom
        Chodzi o zmiany granic WOJEWÓDZTW!! umówmy się, że do granic państwowych nic nie mamy od tego jest państwo Polskie.

Gość portalu: Jimmy napisał(a):
        > Projekt całkowicie popieram i podpisuję się pod nim oburącz.Jestem Ślązakiem z
        > okolic Opola.Do tej pory starałem się bronić woj.Opolskiego,ale widać,że na
        > dłuższa metę to i tak nie ma sensu:najmniejsze w kraju,w dodatku władze..takie
        > jakie są no i ostatnie wydarzenia z aferami w roli głównej.takie województwo
        > raczej nie ma racji bytu.Racji bytu nie ma tez propozycja RAŚ-owców z
        > katowickiego.Do połaczenia "śląskiego" i Opolszczyzny palą sie jedynie
        > mieszkańcy Katowic i okolic.Próbują nawet takiej przynęty jak "stolica w
        > Opolu".Na całe szczęście opolscy Ślązacy(ja także nim jestem,nawet znum
        > gwara,hehe)bardzo sceptycznie do tego podchodzą.Coraz więcej Opolan wyraża
        > sympatię właśnie dla Wrocławia.Mnie się wydaje,że obecnie świadomościowo Opole
        > to miasto dolnośląskie.Jestem za tym,żeby stworzyć jeden region śląski od
        > Zielonej Góry i Żagania po Gliwice.

Bardzo się cieszę z Twojego głosu w tej sprawie trzeba pamietać, że z Katowic do Krakowa mają 75 km, podobnie jak z Opola do Wrocławia jest 85 km, a z Opola do Katowic jest 110km. Też ze względu na ciężki przemysł Hutnictwo, bardziej Katowice pasują do Krakowa i Częstochowy, niż do Opola czy Wrocławia.
        Śląsk musi postawić na nowcześniejsze przemysły.

> Na stolicę proponuje Wrocław.A co z reszta
        > organów?Hmmm-jako mieszkaniec Opolszczyzny nie mam nic przeciwko,żeby były we
        > Wrocławiu,ale może coś dałoby się podzielić między Jelenią Górę,Zieloną
        > Górę,Wałbrzych,Legnicę i Opole.To juz się z resztą zobaczy.Niniejszym mówię,że
        > jestem na "TAK" dla Województwa Śląskiego(chroń Nas Panie Boże
        > przed "Oberschlesien":D).A KAtowice i reszta GOp-u do Małopolskiego.Być może
        > Krakusy zrobią porządek z RAŚ-owcami i innymi "hanysami",którym zależy na
        > nacjonalizmie.Oni tylko tworza negatywny obraz Ślązoka,który wcale taki nie
        > jest.
        Takie urzędy mogą mieć swoje delgatury, sejmik wojewódzki może być Opolu, ale na pewno afery w Opolu to musi badać proku. wrocławska, a w Wrocławiu prok. opolska;-)))))) bo inaczej to raczej lokalne kumoterstwo w takich sprawach wychodzi to prawo natury.
        Na pewno RASowców w Krakowie nie skrzywdzą przecierz to krajanie;-))))
        > jeśli to możliwe.UWAGA!!Tam często lubia wchodzić prowokatorzy z
        > KAtowickiego,więc...inteligencją ich
        > PS.A to jacy są ci z Górnego Śląska doskonale mozna zobaczyć na forach
        > woj.Śląsiego:"forum volksdojczowskie","Forum antypolskie" i mnóstwo nienawiści
        > do ludzi zza Brynicy na forum "Katowice"I pomyśleć,że tacy chcą się nam
        > wpakować do Regionu Śląskiego.NIGDY!!

Popieram w 100%, my najwyżej możemy zaprośić do siebie Łużyczan;-)

www.wielkascytia.republika.pl/woj.slaskie.jpg
        • skdk Macie problem 25.09.04, 23:11
          Wracanie do Króla Ćwieczka - toż to jakaś paranoja. Roztrząsać nad tym co było
          1000 lat, czy 500 lat temu w odniesieniu do dzisiaj to zupełnie chora sprawa.
          Przecież cała prawie Polska leży obecnie w granicach narysowanych "z palca".
          Wystarczy spojrzec na granicę z Kaliningradem, z Białorusia z Ukrainą. Gdzie
          jekieś historyczne uzasadnienie? Śląsk, owszem, wielka historia. Było w miare
          prosto do wojny, stolica we Wrocławiu, małe części w Polsce i w Czechach. Teraz
          we Wrocławiu mieszkają Lwowiacy, i jest ich napewno wiecej niż Ślązaków
          rdzennych. To co może województwo nazwać by Lwowskim, czy podobnie???

• fredrus Re: Macie problem 26.09.04, 03:53
            skdk napisał:

> Wracanie do Króla Ćwieczka - toż to jakaś paranoja. Roztrząsać nad tym co było
            > 1000 lat, czy 500 lat temu w odniesieniu do dzisiaj to zupełnie chora sprawa.
            > Przecież cała prawie Polska leży obecnie w granicach narysowanych "z palca".
            > Wystarczy spojrzec na granicę z Kaliningradem, z Białorusia z Ukrainą. Gdzie
            > jekieś historyczne uzasadnienie? Śląsk, owszem, wielka historia. Było w miare
            > prosto do wojny, stolica we Wrocławiu, małe części w Polsce i w Czechach.
            >Teraz we Wrocławiu mieszkają Lwowiacy, i jest ich napewno wiecej niż Ślązaków
            > rdzennych. To co może województwo nazwać by Lwowskim, czy podobnie???

Ogolnie to sie z toba zgadzam, z jednym zastrzezeniem - Lwowiakow we Wroclawiu
            po wojnie byla mniejszosc, choc stanowila ona elite, to jednak wiekszosc
            stanowila ludnosc naplywowa z calej Polski. Ja sam urodzilem sie we Wroclawiu,
            moi rodzice pochodza z Krakowskiego. Za sasiadow mielismy ludzi z Ludzkiego
            Poznanskiego, Rzeszowskiego, Bialostockiego. Na kilkadzdiesiat rodzin tylko
            trzy pochodzily ze Lwowa. Prawda jest taka, ze wiekszosc Lwowialow osiadla w
            Szczecinie i byla to ludnosc z nizszych klas spolecznych, natomiast do Wroclawia
            trafila w wiekszosci wyzsza klasa, inteligencja, ktora z natury rzeczy byla w
            miejszosci. Ale to byly czasy powojenne. dzis we Wroclawiu i na Dolnym Slasku
            dorasta juz trzecie pokolenie tu urodzone, Lwowiakow juz prawie niema. My
            urodzeni na tej slaskiej ziemi mozemy sie uwazac za Zdolnych Slazakow. :)

A jesli chodzi o ten pomysl zmian granic wojewodztw slaskich, to pochodzi on
            przewaznie od Opolan. Wpierw domagali sie swojego odrebnego wojewodztwa, ale
            teraz kiedy okazalo sie, ze niedaja sobie rady, szukaja ratunku u sasiednich
            slazakow. Moja opinia jest taka : Opolskie jest zaslabe ekonomicznie, wiec
            nalezaloby im pomoc, przez przyjecie ich do naszego wojwodztwa. Ale jest jeden
            problem. Dolnoslaskie jest zamieszkale przez ludnosc, ktora niema problemu z
            identyfikacja narodowosciowa, natomist w Opolskim, miedzyinnymi mieszka ludnosc
            uwazajaca sie za mniejszosc niemiecka, narodowosc slaska i Bog wie co jszcze,
            ktore to grupy domagaja die autonomi Slaska. Gdybysmy ich przyjeli, to ten caly
            balagan spadlby na nasze glowy.
            • Gość: Jimmy Re: Macie problem IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 15:03
              DO Elvera:Nie bądź taki do przodu i nie wypowiadaj się za mieszkańców tych
              wsi.Znam jedną osobe ze wsi pod Opolem(między Opolem a Brzegiem)-rodowita
              Ślązaczka(jak ja Slązak)i tez chce do wrocławia.dziwne no nie??Dla takiego
              hanysa jak Ty to bardzo dziwne.PO prostu my z woj.opolskiego myślimy nieco
              ianczej-myślimy przeszłościowo,a nie zyjemy sentymentami.Popatrz na ostatnie
              wybory do PE.No z kim Opolszczyzna miała wspólny okręg??Z Katowicami?NIE,z
              Wrockiem.Tak samiow przypadku wielu organów i instytucji-podlegamy pod
              Wrocław.Patrząc na waasze zachowania to ośmieszacie Slązoka i kompromitujecie
              jego obraz w społecześnstwie.Wystarczy popatrzeć na całego Bercika czy takich
              Ślązoków w Reichu uważających się za Niemców.Oczywiście nie wszyscy są
              tacy,ale słyszałem o niektórych świrach co niby "już po roku pobytu w Niemczech
              zapomionają polskiego języka" i szpanują łamanym niemieckim przed Polakami.Tak
              naprawdę to z tym językiem niem.są na poziomie 2 kl.podstawówki.A tak w
              ogóle,Elver zajmij się swoim forum katowickim i nie mieszaj tu.Ty najlepiej
              wiesz czy ja Ślązak,czy nie.Hahahahaha!!Rozbawiłeś mnie.Powiedz mi jeszcze o
              moich zainteresowaniach,ulubionych potrawach etc.Tak mnie dobrze znasz...szkoda
              gadać z takimi psychopatami.Puść sobie "Świętą Wojnę",popatrz na Bercika i
              powiedz głośno "Oto ja"
            • walgierz Re: Macie problem żaden problem 70%-80% opolszczan 27.09.04, 09:46
              to zwykli Polacy
              fredrus napisał:
              > slazakow. Moja opinia jest taka : Opolskie jest zaslabe ekonomicznie, wiec
              > nalezaloby im pomoc, przez przyjecie ich do naszego wojwodztwa. Ale jest jeden
              > problem. Dolnoslaskie jest zamieszkale przez ludnosc, ktora niema problemu z
              > identyfikacja narodowosciowa, natomist w Opolskim, miedzyinnymi mieszka ludnosc
              > uwazajaca sie za mniejszosc niemiecka, narodowosc slaska i Bog wie co jszcze,
              > ktore to grupy domagaja die autonomi Slaska. Gdybysmy ich przyjeli, to ten
              > caly balagan spadlby na nasze glowy.
              Twoje obawy są przesadzone na oplszczyznie jest 70%-80% ludności polskiej o takiej samej struktórze pochodzenia jak na Dolnymśląsku, wielu autochtonów Ślazaków też woli do Wrocławskiego, a mniejszość niemecka tylko w sojuszu z SLD tam ma coś do powiedzenia, jest to ludność stara, młodzież wyjechała do niemiec, więc w perspektywie bedą tarcic na zanaczeniu, na dolnym śląsku też jest sporo etnicznych Ślazaków, z katowickiego czy oploszczyny wytarczy przejrzeć ksiązki telefoniczne z nazwiskami tylko oni, tak jak inni Polacy cieszyli się z odzyskania całego Śląsak i z wysiedlenia stąd niemców i razem z innymi Polakami je zasiedlali, uważają się za Polaków i mówią polskim literackim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka