Gość: mikser IP: *.airport.wroclaw.pl 14.10.04, 16:35 kiedy oficjalna decyzja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: edytka Re: elektrolux kiedy? IP: 217.153.67.* 14.10.04, 17:03 oficjalna nie wiem, nieoficjalna jest juz na 98% podpisano juz list intencyjny w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! INFORMACJE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 19:15 Szwedzi budują fabryki 15 pażdziernika 2004 Powstanie 2500 nowych miejsc pracy Szwedzki Elcetrolux, potentat w branży artykułów gospodarstwa domowego, swoją decyzję ogłosi w przyszłym tygodniu, ale nieoficialnie wiadomo, że jego zakłady powstaną w Żarowie i w Oławie. W obu magistratach nikt nie chce jeszcze potwierdzić naszych informacji. -Rzeczywiscie, negocjujemy z pewnym znanym koncernem, który chce wybudować fabrykę w naszym mieście - mówi krótko burmistrz Oławy Franciszek Pażdziernik. - Nazwy podać nie mogę, bo mam taką umowę z tą firmą. Electrolux zainwestuje w Oławie, pod warunkiem, że rząd zgodzi się na powstanie podstrefy SSE "Invest-Park". Oława przygotowała już 37 hektarów. Specjalnie dla szwedzkiej firmy powstanie w Oławie bocznica kolejowa. Większość wyrobów koncern zamierza bowiem transportować koleją. Burmistrz chce też w ciągu 5 lat wybudować do zakładu nową drogę. Szosa połączy Godzikowice z ul Portową w Oławie i odciąży ruch w centrum miasta. Urzędnicy obiecują również doprowadzenie magistrali kanalizacyjnej. Nieoficialnie wiadomo, ze budowa obu fabryk ma pochłonąć ponad 150 mln euro. Według szacunków pracę znajdzie tu w sumie ponad 2500 osób. Budowa zakładów ma ruszyć w 2005 roku, a produkcja - za dwa lata. Co to będzie? Wiadomo, że Electrolux zamierza produkować m.in zmywarki do naczyń. (MIG) - Słowo Polskie / Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś