Dodaj do ulubionych

elektrolux kiedy?

IP: *.airport.wroclaw.pl 14.10.04, 16:35
kiedy oficjalna decyzja?
Obserwuj wątek
    • Gość: edytka Re: elektrolux kiedy? IP: 217.153.67.* 14.10.04, 17:03
      oficjalna nie wiem, nieoficjalna jest juz na 98% podpisano juz list intencyjny
      w tej sprawie
      • Gość: ! INFORMACJE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 19:15
        Szwedzi budują fabryki

15 pażdziernika 2004

Powstanie 2500 nowych miejsc pracy

Szwedzki Elcetrolux, potentat w branży artykułów gospodarstwa domowego, swoją
        decyzję ogłosi w przyszłym tygodniu, ale nieoficialnie wiadomo, że jego zakłady
        powstaną w Żarowie i w Oławie.
        W obu magistratach nikt nie chce jeszcze potwierdzić naszych informacji.
        -Rzeczywiscie, negocjujemy z pewnym znanym koncernem, który chce wybudować
        fabrykę w naszym mieście - mówi krótko burmistrz Oławy Franciszek Pażdziernik. -
        Nazwy podać nie mogę, bo mam taką umowę z tą firmą.

Electrolux zainwestuje w Oławie, pod warunkiem, że rząd zgodzi się na powstanie
        podstrefy SSE "Invest-Park". Oława przygotowała już 37 hektarów.
        Specjalnie dla szwedzkiej firmy powstanie w Oławie bocznica kolejowa. Większość
        wyrobów koncern zamierza bowiem transportować koleją.

Burmistrz chce też w ciągu 5 lat wybudować do zakładu nową drogę. Szosa połączy
        Godzikowice z ul Portową w Oławie i odciąży ruch w centrum miasta. Urzędnicy
        obiecują również doprowadzenie magistrali kanalizacyjnej.

Nieoficialnie wiadomo, ze budowa obu fabryk ma pochłonąć ponad 150 mln euro.
        Według szacunków pracę znajdzie tu w sumie ponad 2500 osób.

Budowa zakładów ma ruszyć w 2005 roku, a produkcja - za dwa lata. Co to będzie?
        Wiadomo, że Electrolux zamierza produkować m.in zmywarki do naczyń.

(MIG) - Słowo Polskie / Gazeta Wrocławska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka