Dodaj do ulubionych

JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ???

26.08.01, 02:38
Może była to taka książka, którą chcielibyście bardzo polecić do przeczytania
także innym Forumowiczom ???
Obserwuj wątek
    • Gość: feran Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.txucom.net 26.08.01, 05:56
      Nie wiem czy te ksiazki zostaly przetlumaczone na polski,moze ktos wie.
      Pierwsz seria ,20 tomow.Autor: Patrick O''Brian .Seria na temat przygod Captain
      Aubrey i chirurg/agent wywiadu Dr Maturin,jeden z tytulow "The Nutmeg od
      Consoletion".Czasy wojen napoleonskich,Royal Navy.Podobna seria byla
      przetlumaczona na polski -Hornblower.
      O''brian jest uwazany za jednego z najlepszych pisarzy konca XX wieku.Zmarl rok
      temu.

Autor: Bernard Cornwell .Seria 15 tomow na temat oficera brytyjskiego
      Sharpe.To zostalo tez zaadoptowane dla telewizji wiec moze ktos to widzial.
      Akcja glownie w Hiszpanii w czasie wojen napoleonskich,tak,wystepuja tez polscy
      szwolezery gwardii.Ten sam czas i miejsce te same bitwy co opisal Zeromski
      tylko znacznie lepiej napisane(kto czyta dzis Zeromskiego).

z polskich Olga Tokarczuk da sie czytac.
      • pszczolowski Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 09:42
        Grzegorz Strumyk ''Lzy''

Sylvia Nasar ''A beautiful mind''
        Ta ostatnia to biografia J.F. Nasha, genialnego matematyka, ktorego mlodziencze prace daly podwaliny
        nowoczesnej teorii gier. Potem popadl w schizofrenie i przez trzydziesci lat tulal sie po szpitalach
        psychiatrycznych. Pod koniec lat 80-tych powrocil do tworczej pracy naukowej i w 1994 otrzymal
        nagrode Nobla w dziedzinie ekonomii ...

PS. Feran, dzieki za wskazanie '' Moral Animal'' Roberta Wrighta, juz zamowione, czekam na dostawe ...

• Gość: wędzonka Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 156.24.231.* 27.08.01, 20:39
          pszczolowski napisał(a):

> Grzegorz Strumyk ''''Lzy''''
          >
          > Sylvia Nasar ''''A beautiful mind''''
          > Ta ostatnia to biografia J.F. Nasha, genialnego matematyka, ktorego mlodziencze
          > prace daly podwaliny
          > nowoczesnej teorii gier. Potem popadl w schizofrenie i przez trzydziesci lat tu
          > lal sie po szpitalach
          > psychiatrycznych. Pod koniec lat 80-tych powrocil do tworczej pracy naukowej i
          > w 1994 otrzymal
          > nagrode Nobla w dziedzinie ekonomii ...

Przez skromnosc tylko nie dodam ze ten Nobel to do spolki z Reinhardem Seltenem,
          z urodzenia Wroclawianinem...
          :)
    • Gość: Jajaccek Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.chicago-05-10rs.il.dial-access.att.net 26.08.01, 09:11
      "Pamietniki Stalina",
      • Gość: x Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 10:01
        Ja czytam caly czas POLSKIE POSTEPOWANIE ADMINISTRACYJNE I
        SĄDOWOADMINISTRACYJNE autorstwa Barbary Adamiak i Janusza Borkowskiego. Pozycja
        godna polecenia. Na lata zachowa sie w mojej pamięci :) A styl .. uwierzcie mi
        niezapomniane przeżycia :)
    • Gość: acho Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 10.40.65.* 26.08.01, 11:56
      Po raz siódmy - �Colas Breugnon� Romaina Rollanda. I po raz siódmy ryczałem ze
      śmiechu tak głośno, że moje pieski patrzyły na mnie z politowaniem. Ta książka jest
      po prostu rewelacyjnym lekarstwem na każdego doła. Polecam!
    • Gość: Janek Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 12:05
      Roberto. Nie zawracaj głowy. Stanowiska w magistracie rozdzielić trzeba.
      Dopiero potem w zaciszu gabinetów ulubioną lekturą się zajmiemy. Przewidując
      dłuższe urzędowanie dwie pozycje wybrałem i to obszerne.
      1,Allan Bullock: Hitler i Stalin
      2.Bohdan Urbankowski: Czerwona msza.
    • beata# Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 14:18
      Ostatnio bardzo pochłaniają mój czas ksiązki związane z historią Wrocławia, a
      zwłaszcza historią przedwojenną. To taki mój i Roberta wspólny "konik".
    • Gość: Gawel Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 15:37
      A moze o czyms wydawalaby sie niemozliwym ? "Podroze poza cialem" - Robert A.
      Monroe. To jest fantastyczne, ale po lekturze tej ksiazki troche inaczej
      postrzegam ten - jako jeden z wielu - swiat. :) Gawel
    • Gość: diabełek Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 15:46
      -bunt mas- ortega y gasset, naprawdę polecam
      a teraz jestem w trakcie pilcha -pod mocnym aniołem-
      • Gość: Jowita Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 17:57
        Polecam "Bóg zapłacz" Włodzimierza Kowalewskiego. Nominowana do nagrody
        literackiej "Nike 2001".
        Czas akcji ; 2047 r. Miejsce: Polska, bohater: Irek - rocznik 1956.
        Rzeczywistość roku 2047 przeplata się ze wspomnieniami. Wizje autora dotyczące
        przyszłośći jak np. katastrofy budowlane wieżowców, zmiana klimatu, eutanazja
        na życzenie czy też religia uniwersalistyczna traktowana jako usługa niestety
        mają chyba duże szanse na spełnienie. Natomiast wspomnienia mają smak i zapach
        młodości dzisiejszych czterdziestolatków. Ciekawa książka - polecam. Pozdr.
        • roberto65 Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 18:37
          Wstyd się przyznać, że sam założyłem ten wątek, a ostatnio nie przeczytałem
          żadnej ksiązki (poza zwiazanymi z wykonywanym prze ze mnie zawodem)...
          Wstyd, postaram się szybko zmazać tą "plamę" !!!!!!
          • Gość: diabełek Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 18:39
            wstyd! a fe a fe!!!
            • Gość: Janek Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 19:00
              Diabełku. Nieładnie. Roberto nie miał czasu na lekturę. Teraz pewnie czyta /jak
              goście nudni poszli/ książkę o magistracie. Jej tytuł- Jiri Hrdecka:
              "Lemoniadowy Joe".
              • Gość: lidia Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 10.40.65.* 26.08.01, 20:20
                Ostatnio czytam chińską powieść erotyczną �Kwiaty śliwy w złotym wazonie�. Książka ma 780 stron, jestem
                dopiero na 480, ale warto
                • Gość: hrabia Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.eu.org 26.08.01, 20:21
                  Wróciłem do staroci: Kariera Nikodema Dyzmy.
                  Dobre na dzisiejsze czasy.
                  • roberto65 Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 20:59
                    Gość portalu: hrabia napisał(a):

> Wróciłem do staroci: Kariera Nikodema Dyzmy.
                    > Dobre na dzisiejsze czasy.

... czyżby aluzja do tego co ma spotkać za kilka dni Pana Prezydenta ???

• roberto65 Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 20:58
                Gość portalu: Janek napisał(a):

> Diabełku. Nieładnie. Roberto nie miał czasu na lekturę. Teraz pewnie czyta /jak
                >
                > goście nudni poszli/ książkę o magistracie. Jej tytuł- Jiri Hrdecka:
                > "Lemoniadowy Joe".

Dokładnie ! Czas na dobrą ksiazkę oddaję Forum...

...a zresztą tu też przecież trwa "live" pisanie powieści na naszym forum...
            • roberto65 Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 20:57
              Gość portalu: diabełek napisał(a):

> wstyd! a fe a fe!!!

Cały się zrobiłem czerwony ze wstydu....

• ssaczek Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 27.08.01, 14:06
          No to dzięki ta recenzja wystarczy, startuje do księgarni.
          Pozdro.
    • efka Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 20:22
      No cóż, ja jak Roberto przekopuję się przez lekturę obowiązkową, ale
      pasjonującą jak np. E.C.Króla "Propaganda i indoktrynacja narodowego socjalizmu
      w Niemczech 1919-1945" i R.Grunbergera "Historia społeczna III Rzeszy". A przy
      okazji i pro memoria cytat z Grunbergera "...ci, którzy nie pamiętają
      przeszłości, są skazani na to, aby ją powtórzyć... (Santayana)
      • Gość: lidia Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 10.40.65.* 26.08.01, 20:55
        Historia społeczna III Rzeszy - super - bardzo polecam
        • roberto65 Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 21:00
          Gość portalu: lidia napisał(a):

> Historia społeczna III Rzeszy - super - bardzo polecam

A możesz podać autora tej ksiązki ?

• Gość: lidia Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 10.40.65.* 26.08.01, 21:06
            roberto65 napisał(a):

> Gość portalu: lidia napisał(a):
            >
            > > Historia społeczna III Rzeszy - super - bardzo polecam
            >
            > A możesz podać autora tej ksiązki ?
            > Richard Grunberger

• roberto65 Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 26.08.01, 21:09
              Gość portalu: lidia napisał(a):

> roberto65 napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: lidia napisał(a):
              > >
              > > > Historia społeczna III Rzeszy - super - bardzo polecam
              > >
              > > A możesz podać autora tej ksiązki ?
              > > Richard Grunberger
              >

Dzięki !!! Jest to niedawno wydana ksiązka i dostępna w księgarniach, czy wydana
              kilka lat temu i dostępna jedynie w biblotekach ???

• Gość: Histor Re: Jaką ksiazke ostatnio przeczytaliscie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 21:36
                Książka R. Grynberga ukazała się w 1977 r. Polskie wydanie ukazało się, o ile
                wiem, po raz pierwszy w 1987 r (PIW). Po tem również była wznawiana, ostatni
                raz całkiem niedawno.
                Ps. Efka bardzo ładna sentencja.
                • roberto65 Re: Jaką ksiazke ostatnio przeczytaliscie 26.08.01, 21:37
                  Gość portalu: Histor napisał(a):

> Książka R. Grynberga ukazała się w 1977 r. Polskie wydanie ukazało się, o ile
                  > wiem, po raz pierwszy w 1987 r (PIW). Po tem również była wznawiana, ostatni
                  > raz całkiem niedawno.
                  > Ps. Efka bardzo ładna sentencja.

Dzięki Histor... czyli powinienem szuakć jej w biblotece...
                  Pozdrawki !
                • efka Re: Jaką ksiazke ostatnio przeczytaliscie 26.08.01, 21:40

> Książka R. Grynberga ukazała się w 1977 r. Polskie wydanie ukazało się, o ile
                  > wiem, po raz pierwszy w 1987 r (PIW). Po tem również była wznawiana, ostatni
                  > raz całkiem niedawno.
                  > Ps. Efka bardzo ładna sentencja.

Witam Cię - a jednak...:-))
                  • Gość: Histor Re: Jaką ksiazke ostatnio przeczytaliscie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 22:18
                    Mysle, że ksiązka Grynberga znajduje się w każdej większej bibliotece (na pewno
                    w Uniwersyteckiej - zamknięta jednak do 2 września). Podzielam opinie Efki, że
                    warto ją przeczytać. Dla pewnego kontrastu warto również przejrzeć ksiązki
                    bardzo kontrwersyjnego historyka D.Irvinga (przede wszystkim ze względu na
                    delikatnie mówiac niekonwencjonalne podejscie do tematu). Dla zainteresowanych
                    problematyka propagandy w III Rzeszy zwłaszcza "Goebbels - mozg III Rzeszy",
                    dla miłośników historii II wojny tego samego autora "Wojna Hitlera".
                    Efka no cóż czasmi się mylimy. Cieszę się, że tak było w tym przypadku.
                    Pozdrawiam
                    • roberto65 Re: Jaką ksiazke ostatnio przeczytaliscie 26.08.01, 22:28

> Mysle, że ksiązka Grynberga znajduje się w każdej większej bibliotece (na pewno
                      >
                      > w Uniwersyteckiej - zamknięta jednak do 2 września). Podzielam opinie Efki, że
                      > warto ją przeczytać. Dla pewnego kontrastu warto również przejrzeć ksiązki
                      > bardzo kontrwersyjnego historyka D.Irvinga (przede wszystkim ze względu na
                      > delikatnie mówiac niekonwencjonalne podejscie do tematu). Dla zainteresowanych
                      > problematyka propagandy w III Rzeszy zwłaszcza "Goebbels - mozg III Rzeszy",
                      > dla miłośników historii II wojny tego samego autora "Wojna Hitlera".
                      > Efka no cóż czasmi się mylimy. Cieszę się, że tak było w tym przypadku.
                      > Pozdrawiam

Jeszcze raz dziękuję za info...
                      I pozdrawiam !
    • Gość: Martin Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.01, 21:30
      Ostatnio w ramach relaksu przeczytałem książkę Roberta Rankina "Największe
      przedstawienie zza świata" ze świetnej serii Kameleon. Naprawdę, jedna z
      najśmieszniejszych książek, jakie czytałem! Satyra na science-fiction i wogóle
      pomieszanie gatunków, coś w stylu "Autostopem przez Galaktykę".
      Polecam, świetna rozrywka!
      • klinta Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 27.08.01, 05:44
        ostatnio w ramach powtorki przed premiera "wladca Pierscieni"
        oprocz tego stale i nieustajaco skandalizujaca Anais Nin w kazdym wydaniu
        i na doczepke ponoc bestseller w USA Jane A.Michener "POLAND"
        ponoc ma byc siwetne...
        • Gość: jekosz Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 153.112.41.* 27.08.01, 09:31
          Niech żyje poczciwy Tolkien!!! I ja ostatnio odświeżyłem "Władcę Pierścieni" i
          cofnąłem sie o 10 lat w czasie...

A ostatnio czytam "Świat według Garpa" Irvinga. Polecam!
    • Gość: Bea Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 195.205.145.* 27.08.01, 11:00
      Ukazała się własnie kolejna część "Świata Dysku" T. Pratcheta, czyli Pomniejsze
      bóstwa.
      Właśnie skończyłam.
      Pratchet, jak zawsze, zapewnił niezłą porcję rozrywki swoim stylem. Przepadam
      za jego książkami :)
      A wcześniej, w związku z tym, że HBO nadało DIUNĘ (całkiem niezła ekranizacja),
      przypomniałam sobie i książkę.
      Polecam, zwłaszcza Pratcheta, chociaż nie wszystkim może przypaść do gustu :)
      • Gość: Tirsa Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.01, 11:07
        a ja czytam Muminki... z przerwami na Tochmana... zagryzam Vianem :-)
    • Gość: Jarosz Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 195.116.104.* 27.08.01, 12:57
      Ostatnio? Skończyłem po raz kolejny autobiografię Polańskiego pt. "Roman",
      jestem w trakcie pierwszego tomu "W teatrze i wokół teatru. 1980-2000" i nadal
      krytycznie się przyglądam "Encyklopedii Wrocławia".
      • Gość: BreslY Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.chem.ou.dk 27.08.01, 13:42
        1. "Ferdynanda Wspanialego" - corce wieczorem.
        Urzekajacy powrot do jedenj z pierwszych ksiazek
        przeczytanych samodzielnie. Po 30 latach -rownie
        rewelacyjne jak kiedys.
        2. Szwejka - bo jest w zamknietym kole ksiazek. (Zbior
        tych 10-15 ksiazek, z ktorych zawsze jakas czytam).
        3. Probuje :-) Henri Brunner
        "Rechts oder links
        In der Natur und anderswo".
        y.
    • Gość: FIzi Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.01, 20:27
      Bardzo ciekawymi książkami są produkcje F. Forsytha. Niedawno przeczytałem
      Negocjatora i muszę przyznać, że zrobiła na mnie duże wrazenie. Teraz zabrałem
      się do Pięści Boga i tu nie da się ukryć, niesamowite wrażenie pozostawia
      fachowośc z jaka autor wypowiada się o działaniach w Zatoce Perskiej w 1990
      roku, opisując też bardzo dokładnie działania wywiadowcze CIA, SIS, Mosadu i
      innych agencji. Naprawdę warto przeczytac gorąco polecam.
      • Gość: Kuba_Wr Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.from.poznan.pl 27.08.01, 20:36
        Kolejny raz "Małego księcia". Teraz próbuję po angielsku. Do tego "Kompleks
        Portnoya"
    • Gość: niteczka Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: 192.168.0.* / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 15:49
      "Czytadło" Tadeusza Konwickiego...
      polecam
    • walpurga.jarzabek Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 20.06.02, 15:34
      roberto65 napisał(a):

> Może była to taka książka, którą chcielibyście bardzo polecić do przeczytania
      > także innym Forumowiczom ???

• Gość: hera Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 15:56
      "Egipcjanin Sinuhe" MIKA WALTARI ,coś pieknego..naprawde warto przeczytać
      Tak w skrócie....
      Najsłynniejsza powieść historyczna Waltariego. Jej bohaterem jest lekarz
      Sinuhe, którego urodzenie i pochodzenie otoczone są tajemnicą. Jako królewski
      trepanator związany z najwybitniejszymi osobistościami epoki, wmieszany zostaje
      w wydarzenia i intrygi swoich czasów, przeżywa wojny, rewolucje i
      prześladowania, kocha i nienawidzi..."
      • Gość: Gattina Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 19:58
        A ja czytam dziecięcy fenomen (bestseker) czyli... tak tak dobrze myślicie
        Harry Potter trochę to dziwne, ale nawet nawet!
    • Gość: Kafar Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.netasi.wroc.zigzag.pl 22.06.02, 22:06
      kucharską
      a tak wogle to niezle jest jurassic park
    • anma Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 23.06.02, 01:01
      Po raz drugi przeczytałam "Smażone zielone pomidory" Fanny Flag. A ponieważ za
      tydzień wyjeżdżam na dłuuuugie wakacje (całe dwa miesięce!!!) zaopatrzyłam się
      w trzy książki których jeszcze nie przeczytałam. Dwie z nich mają też
      trochę "kulinarne" tytuły: "Przepórki w płatkach róży" Laury Esquivel
      oraz "Klub perskich pikli" Sandry Dallas. Trzecia to "Potęga sławy" Helen
      Fielding. Może ktoś z Was czytał te ksiażki?
      A w ogóle to bardzo polecam książkę, którą czytałam dość dawno, ale wrażenie
      po jej przeczytaniu nosze w sobie do dziś, to "Ostatni brzeg" (autor Nevil
      Shute)!
      Miłej lektury Wam (i sobie) życzę.
    • johann3 Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 23.06.02, 09:13
      "Królewscy Synowie"- J. I. Kraszewski
      gościu z XIX wieku opisuje przełom XI i XII, a przy zmianie kilku nazwisk
      wyszłaby niezła opera mydlana o Polsce w 2002 roku. A możę właśnie te nasze
      szpitalno- klerykalne seriale mają źródła swoich scenariuszy właśnie w tej
      powieści???

• biceps Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 23.06.02, 10:43
      Polcecam książkę Jerzego Pilcha "Pod mocnym aniołem". Mocna to lektura, po
      której rano człowiek budzi się na kacu. Warto!
      • Gość: vic Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 10:55
        biceps napisał(a):

> Polcecam książkę Jerzego Pilcha "Pod mocnym aniołem". Mocna to lektura, po
        > której rano człowiek budzi się na kacu. Warto!

Czytałem tę książkę na długo zanim dostała nagrodę Nike, była już rok wcześniej
        nominowana.Dla mnie to prawie bełkot.Deliryczne wizje Pilcha.Pijaków nienawidzę i
        pijakami się brzydzę, dlatego nie polubiłem tej ksiązki.Jakże musiało rozumieć
        autora jury konkursu Nike dając mu nominacje i ostatecznie nagrodę główną. z
        książek Pilcha za zdecydowanie lepszą uważam "Bezpowrotnie utraconą
        leworęczność". Z książek nagrodzonych Nike zdecydowanie Widnokrąg a póżniej Matka
        odchodzi.
        • biceps Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 23.06.02, 11:04
          No cóż, kwestia gustu. Czytając tą książkę nie kierowałem się tym, że została
          nagrodzona, a innych książek Pilcha nie czytałem, więc nie mam porównania.
          Dzieki jednak za polecenie tych dwóch tytułów. Nie omieszkam przeczytać :)

Pozdr.

ps. a anioła i tak warto "zmłócić"!
    • Gość: vic Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 10:47
      Choć może nie ostatnio ,ale polecam; Frank McCourt Popiół i żar

Po przeczytaniu miałem taką refleksję;Dobrze ,że nie do ciebie należała stajnia
      w Betlejem,bo świeta rodzina do tej pory wędrowała by po świecie umierając z
      głodu.
      Teraz w trakcie Spisu cudzołożnic Pilcha i Dzieci północy Rushdiego w
      zależnosci od nastroju.
      • arvena Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 23.06.02, 12:21
        dla posesyjnego relaksu: Agata Christie "Dziesięciu murzynków"
    • szary-kot Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? 23.06.02, 14:04
      "Russkije skazki" - w celu dojścia do perfekcji w czytaniu cyrylicy. potem mam
      zamiar zabrać się za Lema po rosyjsku...
    • Gość: spiwor Re: JAKĄ KSIĄŻKĘ OSTATNIO PRZECZYTALIŚCIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.02, 14:37
      Bardzo polecam dla relaksu "Lesio" Joanny Chmielewskiej(np: Lochy są bardzo
      niebezpieczne rzucają się na każdego), ulubiona to "Dziennik czasu plagi",
      ostatnio przeczytana "Diabelska maskarada"-nie polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka