Dodaj do ulubionych

mięśniaki

05.11.03, 13:19
Mam ogromny problem, boję się o moją mamę u której zdiagnozowano mięśniaki,
za 2 tygodnie jest wyznaczony termin operacji... Powiedzcie czy to groźna
operacja, co to w ogóle są mięśniaki i co powodują w organizmie? Dodam, że
mama ma bardzo nieregularne miesiączki, czasami między jedną a drugą jest
zaledwie 5 dni przerwy, ciągle plami, ma bóle podbrzusza, krwawienia czasami
są dość obfite. Mama ma 43 lata. Proszę o odpowiedzi i za wszystkie dziekuję.
Obserwuj wątek
    • wessna Re: mięśniaki 06.11.03, 19:21
      czy naprawde nikt nic nie wie o mięśniakach??????????
      dziewczyny ja czekam
      • malylos Re: mięśniaki 07.11.03, 10:54
        Nie denerwuj się tak tylko poczytaj inne listy na ten temat, pełno tu tego.
        Łagodne guzy macicy, mogą być w środku jak i na zewnątrz.A z opisanych przez
        Ciebie dolegliwości chyba są w środku. Czasem operacja może zakończyć się
        usunięciem macicy. Wszystko tak naprawdę się okazuje na sali operacyjnej.Potem
        około 2-3 miesiące trzeba się oszczędzać, nie dźwigać, nie biegać,itp. bo
        wtedy wzmaga się krwawienie pooperacyjne.
        Gosia
        • teferi Re: mięśniaki 08.11.03, 05:30
          Bardzo duzo kobiet ma miesniaki. Zwlaszcza w okresie przed menopauza, tak jak
          twoja mama. Sa nie grozne, ale moga powodowac obfite krwawienia. Wyglada na
          to, ze twoja mama ma brak rownowagi hormonalnej, tzn za malo progesteronu w
          stosunku do estrogenu. Jest to bardzo czesto spotykany problem u kobiet w tym
          wieku, ale i mlodszych tez. Ja mialam miesniaka przez wiele lat i obfite
          krwawienia. Wreszcie znalazlam lekarza, ktory wiedzial cos o rownowadze
          hormonalnej (wiele z nich nie ma pojecia, bo nie czytaja nic poza literatura
          dostarczana przez firmy farmaceutyczne) i zapisal mi naturalny progesteron. To
          mi bardzo pomoglo. Ale ja mieszkam w Kanadzie.Operacje na miesniaki sa czesto
          wykonywane niepotrzebnie. Jesli miesniak nie jest rzeczywiscie wielki i nie da
          sie w zaden inny sposob go zmniejszyc, a krwawienia sa zbyt meczace, to tzeba
          go usunac. Operacja moze doprowadzic do koniecznosci usuniecia macicy, zdazaja
          sie krwotoki. Czy twojej mamy nie probowano inaczej leczyc? Usuniecie macicy
          to nie zabawa. Zapytaj mezczyzne-lekarza, czy tak latwo zgodzilby sie na
          usuniecie jego narzadow plciowych?! Kobietom usuwa sie je, bo przeciez po 40ce
          sa niepotrzebne!!!! Nie dajcie sie moje panie! Pozdrawiam mame.
          • wessna Re: mięśniaki 08.11.03, 23:14
            bardzo dziękuję Ci za odpowiedź,moja mama ma mięśniaki śródścienne, jeden
            lekarz zalecił natychmiastową poerację zaś drugi kurację "Provera"-czy to jest
            właśnie naturalny progesteron, o którym pisałaś? Kuracja ma trwać trzy
            miesiące i jeżeli ów mięśniak nie będzie się powiększał można z nim żyć.Czy to
            prawda? Czy nie ulegnie kiedyś zezłosliwieniu?
            • teferi Re: mięśniaki 10.11.03, 17:30
              Provera nie jest naturalnym progesteronem, jest sztucznym , wiec mozesz
              spodziewac sie dzialan ubocznych. Ale nie sadze, zeby naturalne hormony byly
              uzywane w Polsce.
              • wessna Re: mięśniaki 10.11.03, 22:47
                a jakie mogą być te działąnia uboczne?
    • monika.antepowicz Re: mięśniaki 11.11.03, 20:25
      Mieśniaki to łagodne nowotwory nmacicy, które mogą dawzać objawy ywnikajace z
      zaburzeń kurczliwości macicy- przedłuzajace się i obfite miesiączki lub objawy
      ucisku na narzady sasiednie- od przodu na pęcherz moczowy, a od tyłu -odbytnicę
    • monika.antepowicz Re: mięśniaki 11.11.03, 20:26
      Operachja usunięcia macicy jest dość poważnym ale rutynowym zabiegiem, takze
      myśle,że nie ma powodu do obaw, a po jej wykonaniu mama z pewnością będzie
      zadowolona i będzie się lepiej czuła!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka