Dodaj do ulubionych

Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.04, 22:38
Wielka Wyspa jest przeczulona na protesty. Jeszcze 3 lata temu 80 procent
mieszkańców nie chciało obwodnicy. Teraz już połowa chce budowy drogi, bo
zakorkowany jest most Szczytnicki i Grunwaldzki. Mieszkają tam bardzo bogaci
ludzie ze statusem profesorów polibudy i uniwerku. Zawsze będą przeciwko
czemus protestować.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec wyspy Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:42
      No cóż,wystarczy popatrzeć,a najlepiej spróbować wjechać na WWyspę lub wyjecać
      stąd w godz.szczytu,aby wyrobić sobie zdanie o zdrowiu psychicznym różnych
      ;protestowiczów;.A może oni nigdy nie opuszczają WWyspy i w d...mają innych
      współmieszkańców?Jeśli tak,to zdrówka ogólnego życzę,bo na to szczegołowe to
      chyba za póżno...
    • Gość: Ewa W Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 26.10.04, 23:24
      Kto protestuje? Głównie ludzie, którzy mają posesje w pobliżu planowanej
      obwodnicy oraz emeryci i renciści - ci mają na miejscu kościół, aptekę, sklepy,
      administrację, park i nie mają powodów, by jeździć do centrum. Żyć nie umierać.
      Jako mieszkanka tej dzielnicy jestem całym sercem za powstaniem obwodnicy - i
      zapewniam, że podobne zdanie ma naprawdę wielu mieszkańców Biskupina. Tyle, że
      protesty są z pewnością głośniejsze i bardziej spektakularne.
      Acha - nie jestem ani bogata, ani specjalnie wykształcona - ot, skromny
      magister;)

Pozdr.Ewa
      • Gość: Baśka K. Dlaczego myślisz tylko o sobie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:48
        Dlaczego myślisz tylko o sobie??? Nie dziwię się, że nie obchodzi Cię, że
        obwodnica zniszczy urok tej części miasta, bo Biskupin i tak jest już oszpecony
        przez bloki na Baciarellego, Canaletta i Kazimierskiej.
        • Gość: lotka10 Re: Dlaczego myślisz tylko o sobie??? IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 28.10.04, 17:33
          Sami esteci mieszkają na Biskupinie, a może trzeba ich zdaniem wyburzyć
          blokowiska na Canaletta, Bacciarellego,Kazimierskiej bo tak bardzo szpecą?
          Rozebrać oba mosty i stworzyć przeprawy promowe? Byłby piękny skansen, czy o to
          ci chodzi?
    • Gość: naiwny Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.pkp.wroc.pl / 212.127.68.* 27.10.04, 07:13
      Wybaczcie ale obwodnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna przechodzić poza
      granicami miasta, a nie przez jego centrum.To chyba nie jest normalne, że w tak
      dużym mieście zamiast budować obwodnice wokół miasta buduje się je przez miasto
      (!)
      • Gość: kierowca Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 08:12
        > Wybaczcie ale obwodnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna przechodzić poza
        > granicami miasta, a nie przez jego centrum.

nie wybaczymy bo nic nie wskazuje na to zeby tak mialo byc - obwodnica jak sama
        nazwa wskazuje ma obwodzic cos - staw, park, dzielnice, centrum miasta lub samo
        miasto (w tym przypadku rzeczywiscie wskazane jest aby szla poza nim)

> To chyba nie jest normalne, że w tak dużym mieście zamiast budować obwodnice
        > wokół miasta buduje się je przez miasto
        buduje sie tam gdzie gdzie jest taka potrzeba i sa mozliwosci techniczne, a ze
        jest potrzeba na przyklad budowania nowych mostow przez odre (oddalonych od
        centrum) to chyba oczywiste ? no to jaka droga ma do tego mostu prowadzic ?
        • Gość: Janusz Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.nfz / 82.160.7.* 27.10.04, 08:38
          Kolego "kierowca" wystarczy być Kierowcą w wielu metropoliach organizuje się
          rozwiązania ruchu śródniejskiego. Wystarczy zobaczyć plany miast które
          drukowała Gazeta np. Amsterdam przeciety jest w koło świetną autostradą. Jazda
          po tym mięsie z jednej dzielnicy do drugiej bez autostrady była by bardzo
          trudna.
          • Gość: jxp Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 10:32
            Tylko, ze to ma byc Obwodnica Srodmiejska i, jak sama nazwa wskazuje, ma ona sluzyc ruchowi miejskiemu, wiec nie wiem dlaczego mialaby ona przebiegac poza miastem. Do tego sluzy obwodnica miasta czyli AOW. Jezeli komus tak bardzo przeszkadza ruch w miescie, to niech sie sam wyprowadzi za miasto, a nie kaze wysylac obwodnice srodmiejska poza granice miasta.
        • Gość: kierowca2 Nie masz pojęcia o czym się tutaj mówi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:21
          Nie masz pojęcia o czym się tutaj mówi albo udajeszże nie wiesz. Nie życzę Ci
          tego ale spróbój wyjechać z bliską Ci osobą z zawałem serca, z Biskupina do
          Szpitala w centrum. Wtedy zrozumiesz swój błąd. Ale będzie za późno.Most za ZOO
          i dalej droga do Korony musi być. W przeciwnym razie udusimy się wszyscy. I to
          tylko z powodu kilku półgłówków i imbecyli którzy swój prywatny interes
          stawiają ponad intere całego Wrocławia.
        • Gość: kierowca4 Władze powinny rządzić w interesie ogółu mieszkańc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 12:30
          Władze powinny rządzić w interesie ogółu mieszkańców Wrocławia gdyż dostały
          taką legitymację w Wyborach. Jeżeli będą swoją bezradność tłumaczyć troską o
          interes jednostek to do dupy z taką władzą !!!!!! Budowć most i obwodnicę
          przez Biskupin i już. Jeżeli władze tego nie zrealizują tzn są do niczego i za
          darmo biorą wypłty.!!!!
      • Gość: ja Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: 62.233.250.* 27.10.04, 08:14
        Tym razem chodzi o obwodnicę śródmiejską (dla mieszkańców), a nie obwodnicę
        tranzytową, która powinna przebiegać poza granicami miasta. Obwodnica
        śródmiejska kończy się teraz estakadami nad Krakowską, a ma iść dalej na
        Biskupin. Odciążyło by to most Grunwaldzki i okolice.
        • Gość: Preslaw Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:25
          Ale zdaje się że i tak największym problemem jest most. Jedyną istniejącą
          przeprawą pozwalającą wjechać na Wielką Wyspę jest most Szczytnicki, który jest
          staruszkiem i kiedyś jego wytrzymałość się skończy. Do tego czasu trzeba
          wybudować most i oczywiście wybudować drogę, która do tego mostu będzie
          prowadziła i pozwalała z niego zjechać. Mieszkam całe życie na Wielkiej Wyspie
          i uwielbiam jej klimat, wolałbym żeby niczego tam nie budowano, ale wiem, że
          jest to konieczność. Szczególnie ostatnio mocno to sobie uświadomiłem. Trzeba
          też nmieć na względzie to, że każdy protestowałby gdyby obok jego domu miała
          zostać wybudowana droga z intensywnym ruchem, ale intres miasta i całej
          społeczności musi być prze interesem poszczególnych mieszkańców. Ja mieszkam
          wystarczająco daleko od planowanej drogi, ale gdybym mieszkał tuż obok niej
          pewnie podjąłbym decyzję o wyprowadzeniu się. Ze sporu dotyczącego Wyspy
          pamiętam, że to zdaje się Dobrowolski twierdził, że tę drogę można wybudować
          inaczej, tak żeby nie była dla mieszkańców uciążliwa, ale nie wiem jak on to
          sobie wyobrażał. A co do podawania tych nazwisk w inetenecie, to akurat
          mieszkancy mają rację. Niezależnie od konfliktu dane osobowe powinny podlegać
          ochronie.
        • Gość: kierowc5 Przeprowadzić referendum na temat tej budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 12:33
          Przeprowadzić referendum na temat tej budowy wśród całej społeczności Wrocławia
          a nie tylko wśród tych którzy czhcą mieć willę w centrum Wrocławia z dużym
          ogrodem bez ruchu ulicznego.
      • Gość: darek_w1 Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.lan.pop.pl 27.10.04, 10:06
        > Wybaczcie ale obwodnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna przechodzić poza
        > granicami miasta, a nie przez jego centrum.

A mógłbyś wyjaśnić na jakiej podstawie uważasz, że nazwa wskazuje lokalizację
        obwodnicy poza miastem? Po mojemu nazwa wskazuje jedynie na kierunek przebiegu
        ulicy - obwodowo, w odróżnieniu od ulic biegnących po promieniu czyli do
        centrum.

> To chyba nie jest normalne, że w tak
        > dużym mieście zamiast budować obwodnice wokół miasta buduje się je przez
        miasto
        >
        Obwodnice są różne. Te dla ruchu tranzytowego biegną poza miastem, te dla ruchu
        międzydzielnicowego biegną (jak sama nazwa wskazuje) między dzielnicami. No
        chyba, że chcesz żeby mieszkańcy Biskupina jeździli na Krzyki przez Oławę.
      • Gość: um wroc Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.um.wroc.pl / *.um.wroc.pl 27.10.04, 10:23
        ale to jest obwodnica śródmiejska spełniająca rolę odciążenia ruchu z obszaru
        śródmieścia, obwodnica autostradowa leci bardziej na obrzeżach
      • Gość: Kierowca Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.finemedia.pl 27.10.04, 19:53
        To chyba nie byłeś na zachodzie np. Niemcy, tam autostrady przebiegają przez
        miasto i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
      • Gość: ja Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.ipt.aol.com 07.11.04, 17:14
        Jest jeszcze jedna nazwa drogi, o ktora tu chodzi. Brzmi ona "droga
        przelotowa". Jako taka moze prowadzic przez scisle centrum miasta. To gdzie sie
        buduje, gdzie sie powinno budowac, gdzie to ma sens i jest racjonalne, wynika z
        wielu okolicznosci. Czasami racjonalne jest przeprowadzenie drogi przelotowej
        przez centrum.
    • Gość: kierowca Szkoda,że wojna tak szybko się skończyła,.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:00
      Szkoda,że wojna tak szybko się skończyła,....bo Hitler nie zdążył dokończyć
      budowy obwodnicy śródmiejskiej. Dajcie Polakom się rządzić a sami się nawzajem
      wykończą. Ha HA HA W ciągu 50 lat naszych rządów zbudowano jeden most i to
      prowadzący w pole, do nikąd.!!!!!!!!!
      • Gość: Preslaw Re: Co to ma wspólnego z Wielką Wyspą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:11
        Kpisz, czy o drogę pytasz? W czasach III Rzeszy był pomysł żeby wybudować
        wieżowiec w Rynku autorstwa Maxa Berga. I co byłoby dobrze gdyby taki wieżowiec
        powstał? Niesmaczne żarty z tą pochwałą Hitlera. A most nie prowadzi donikąd
        tylko nie ma kontynuuacji w postaci dalszej części obwodnicy. Czyżby z tego
        powoduu miał nie powstać? Poza tym co to ma wspólnego z Wielką Wyspą.
      • svarte_sjel Re: Szkoda,że wojna tak szybko się skończyła,.... 27.10.04, 12:47
        Gość portalu: kierowca napisał(a):
        > wykończą. Ha HA HA W ciągu 50 lat naszych rządów zbudowano jeden most i to
        > prowadzący w pole, do nikąd.!!!!!!!!!

Masz problemy z liczeniem?
        Po wojnie zbudowano od podstaw 5 (a właściwie to 11) mostów.
        • Gość: kierowca6 Re: Szkoda,że wojna tak szybko się skończyła,.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 14:14
          mogłbyś te mosty (wiadukty) wymienić?, bo ja zawsze trafiam na te zabytkowe, a
          kładkę pieszą z niskich łąk do zoo wliczyłeś?:)))
          • Gość: kierowca6 przetarg na mosty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:15
            pytałem poważnie!,gdzie te nowe mosty (maksymalnie 60 letnie), nie mogę się
            doliczyć, może policzył wiadukty kolejowe, mniej widoczne? albo most
            dwuprzęsłowy policzył jako dwa mosty?
            • Gość: erni Re: przetarg na mosty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:02
              >pytałem poważnie!,gdzie te nowe mosty (maksymalnie 60 letnie), nie mogę się

Ja ci odpowiem. W ostatniej dekadzie zbudowano 3 mosty rzeczne od podstaw. Most
              Dmowskiego, Most Mieszczański, Most Millenijny.

Jesli chodzi o estakady to zbudowano ich w zeszlym 60 leciu cala mase dlatego
              nie ma co ich wymieniac tak samo jak zbudowano po 45 multum kladek i
              remontowano mosty zniszczone w dzialaniach wojennych.
              • Gość: kierowca6 przetarg na mosty cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 17:03
                milenijny jeszcze dzisiaj się nie liczy, mieszczański to nowe przęsło
                równoległe do istniejącego, ( podobnie jak nowe Jagiellońskie), most Dmowskiego
                nowe przęsła i nowa trasa. Trudno wywołać entuzjazm, średnio jeden na 20 lat,
                Svarte podał 5 nowości, jeszcze brakuje, przetarg trwa dalej..
                • Gość: erni Re: przetarg na mosty cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:27
                  >średnio jeden na 20 lat

Moze sobie nie zdajesz z tego sprawe, ale 3 mosty w ciagu 10 lat to jeden z
                  najlepszych jesli nie najlepszy wynik w tym kraju.
                  • toka95 Re: przetarg na mosty cd. 28.10.04, 18:55
                    Budowa nowego mostu Mieszczańskiego rozpoczęła się w połowie lat
                    siedemdziesiąty ubiegłego stulecia, więc ciężko go wliczać do ostatniej dekady.
                    Poprawił on komfort jazdy w tym miejscu Wrocławia, ale ciężko go nazwać
                    zupełnie nową przeprawą (w tym miejscu był inny wybudowany w 1876 roku, teraz
                    wyłączony z eksploatacji).
        • Gość: ten sam Re: Szkoda,że wojna tak szybko się skończyła,.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:53
          Nie czepiaj się szczegółów !!! Chodzi o zasadę. Mówię o mostach z prawdziwego
          zdarzenia a nie kładkach dla pieszych itp.
    • Gość: kierowc3 To jest spór wszystkich mieszkanców Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 12:26
      To jest spór wszystkich mieszkanców Wrocławia z grupką oszołomów i palantów
      dbających tylko o swój własny czubek nosa..Co będzie jeżeli ktoś bedzie chciał
      zostawić w sercu miasta wille z ogródkiem i zażąda aby wokół nie było ruchu
      samochodowego a jednocześnie chciałby korzystać z wszystkich udogodnień jakie
      im miasto daje. Należy odizolować dzielnicę Biskupin i Sępolno od dostępu do
      wody, energii, szpitali itd. Na kolanach wichrzyciele przyjdą pierwsi do
      Dutkiewicza z prośbą o łaskę.
      • Gość: Preslaw Re: To jest spór wszystkich mieszkanców Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:00
        Odpowiem ci delikatnie, sznowny kierowco, pójdź po rozum do głowy i zastanów
        sie, co wypisujesz i jakiego używasz języka.
    • Gość: mx coś na temat IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.10.04, 13:06
      przypadek postępowania UM w tej sprawie to typowe wylewanie dziecka z kąpielą -
      urzędnicy nie mają prawa cenzurować dostępu do dokomentów jawnych. Wielokrotnie
      w tej sprawie wypowiadał się Główny Inspektor Ochrony Danych Osobowych:
      istnieją rozwiązania pośrednie, chroniące prywatność (np. maskowanie nazwiska,
      numeru domu) a nie "wycinanie" całego zarządzenia - jakim prawem?

Znajomość podstawowych przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej -
      kolejna kompromitacja urzędników
      • Gość: Rafis Re: coś na temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:01
        ciekawe czy ktoś za to wyleci albo trafi za kratki - jeśli nie, to znaczy, że
        ustawa nie działa, a prokuratura jest zanurzona politycznie.
    • Gość: ciągle ten sam Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:56
      Nie byłoby problemu gdyby wielka powódź w 1997 nie zalała wielkiej wyspy.
      Wielcy mieszkańcy wielkiej wyspy odpłynęli by z wielką wodą do wielkiego
      oceanu.
      • Gość: ales Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:12
        problemem dla wielkiej wyspy jest działalność dr bartłomieja nowotarskiego ,
        mieszkańca wielkiej wyspy radnego rady miejskiej - dla własnej sławy i
        popularności staje on na czele każdego protestu w każdej sprawie jaka
        zaistnieje w tej części wrocławia - nie ważne jaka jest racja i czy jest coś
        korzystne dla mieszkańców wielkiej wyspy - b.nowotarskie wszystko nagłaśnia /bez
        wnikania w istotę zagadnienia / tylko po to aby było o nim głośno w mediach
        i żeby mógł znowu zostać radnym , jednyną nadzieją jest to że kiedyś
        mieszkańcy zorientują się i przestaną głosować na człowieka o postawie
        nadętego bałwana
        • Gość: cm. Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:41
          Dobrze,że zauważyłeś,że DOKTORA Bartłomieja Nowotarskiego(co był szanowny
          umieścić kiedyś na billboardach wyborczych),mieliśmy wtedy niezły ubaw z tego
          ****:)).
    • Gość: baśka k. Sam jestes wyczulony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:42
      A byłeś kiedyś na Wielkiej Wyspie??? To jedna z niewielu części miasta w której
      da się oddychać!!! Ale wg Ciebie to najlepiej by było to zniszczyć i puścić
      czteropasmówkę np. przez Park Szczytnicki??? Mieszkam na Sępolnie od 18 lat i
      nie jestem ani bogata ani profesorem. Więc skoro jest Ci obojętne czy ktoś coś
      zniszczy czy nie, to lepiej się nie wypowiadaj!!!
      • Gość: jarek Sama jestes wyczulona.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 21:19
        Niestety jak nam na krzykach przecinali park obwodnicą śródmiejską to jakoś
        nikt z mieszkańców WW nie protestował....
        Nie korzystasz czasem z obwodnicy śródmiejskiej?
        A na cmentarz na grabiszynku lub osobowicach to którędy dojedziesz? A może te
        18 lat to tylko tyle co od wprowadzenia sie do wrocka. Ja tu jestem od
        urodzenia (ponad 30) a moja rodzina prawie od wojny. Mieszkalismy przez ten
        czas i na Sępolnie i w Śródmieściu i na Krzykach i wszędzie teraz czuję sie
        dobrze (jakoś mój dom na Borku nie ucierpiał na tym ze 100 m od niego jest AK z
        pełnym 24 h ruchem) - choć ekrany które są w dwóch miejscach nie spełniają
        swoich funkcji. Na WW mają byc profesjonalne a sama trasa ma przynosić mniejsze
        szkody niż obecny układ komunikacyjny ze stale zatkanymi mostami. Może warto
        poczytać troche (www.google.pl) na temat hałasu w mieście Wrocławiu - park
        szczytnicki rajem teraz tez nie jest a prawdopodobnie po przebudowie układu
        komunikacyjnego warunki panujace tam poprawią się (sic!). Protesty mieszkańców
        rozumiem ale nie rozumiem opcji "nicea albo śmierć" to co wybudować kolejna
        przeprawę donikad? Krakowską i ślimaki nie sa ostatecznym rozwiązaniem - jak
        chce dojechać w strone powiedzmy Jelcza-Laskowic to bardzo chetnie (bo jest mi
        bliżej) pojadę właśnie przez AK "ślimaki" nad krakowską i myk przez most na WW
        i dalej a nie bede sie tłukł naokoło przez Grunwald. A piękny szczytnicki
        pozostanie piękny i moze cichszy. Cóż niewiedza osób zabierajacych głos na
        forum swiadczy po prostu o ich zapalczywości i "sobkostwie" - to co "co je
        twoje to je moje a co moje to nie twoje" - miasto ma słuzyć wszystkim i zycie w
        nim to szkoła kompromisów.
        i w drogę...
    • Gość: Baśka K. SAM JESTEŚ WYCZULONY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:44
      A byłeś kiedyś na Wielkiej Wyspie??? To jedna z niewielu części miasta w której
      da się oddychać!!! Ale wg Ciebie to najlepiej by było to zniszczyć i puścić
      czteropasmówkę np. przez Park Szczytnicki??? Mieszkam na Sępolnie od 18 lat i
      nie jestem ani bogata ani profesorem. Więc skoro jest Ci obojętne czy ktoś coś
      zniszczy czy nie, to lepiej się nie wypowiadaj!!!
      • Gość: DITRAN Byłem na wyspie jest piękna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 00:02
        Jeżdżę tam bardzo często, bo to ulubiony zakątek Wrocławia. Tylko ludzie tępi i
        wsteczni.
        • Gość: Preslaw Re: Byłem na wyspie jest piękna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:30
          Czy ci wszyscy, którzy w prymitywny sposób obrażają mieszkańców Wielkiej Wyspy,
          obrzucając ich inwektywami są tak bardzo niedowartościowani? Czy swojego
          poglądu, nawet ostrego nie można wyrazić w cywilizowany sposób? Jestem
          mieszkańcem Wielkiej Wyspy i nie czuję się ani tępy ani zacofany. Problem w
          ogóle nie dotyczy mieszkańców i nie oni go wywołali, tylko złe procedury. Jeśli
          daje się ludziom prawo do protestów, to nie można ich później krytykować za to,
          że to prawo wykorzystują. Rzeczą ustawodawcy i władz samorządowych jest taka
          konstrukacja przepisów by protesty nie ciągnęły się w nieskończoność. Rzeczą
          władz miasta jest przekonanie mieszkańców do tego by zrezygnowali z protestów.
          Jeśli to nie zadziała, to wówczas muszą wejść stosowne, szybkie procedury.
          • Gość: jakub.s Re: Byłem na wyspie jest piękna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:43
            Wiec proponujesz zlikwidowac prawo do protestow? Lukaszenkizm?:> Prawo do prostestow musi byc, ale musi byc tez dialog miedzy miastem a mieszkancami. W wypadku WW bylo tak, ze miasto najpierw probowalo zrobic wszystko za plecami;)) a kiedy to sie nie udalo, przypuszczono wielki atak na mieszkancow WW;)) tak ze teraz cale miasto na nich pluje, zapominając np o mieszkancach Maslic:)))

Dialog to podstawa.

A droga przez WW MUSI powstac!
            • Gość: Preslaw Re: Interesy stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 14:34
              Ani przez chwilę nie proponowałem żeby zlikwidować protesty. Prawo do
              protestowania musi istanieć, to jest oczywiste. Tylko musi być tak uksztłtowane
              by nie paraliżowało ważnych dla miasta inwestycji i jednocześnie by nie
              umowżliwiało władzom miasta na dokonywanie samowolki, załatwiania spraw, jak to
              ująłeś za plecami mieszkańców. Uprawnienia jednej i drugiej strony muszą się
              wzajmnie ograniczać - żeby władza urzędnikom do głowy nie uderzyła i
              mieszkańcom ich indywidualne interesy nie przesłoniły interesów społeczności.
              Tyle.
      • Gość: Z TRÓJKĄTA Re: SAM JESTEŚ WYCZULONY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:45
        CHCESZ BAŚKA SIĘ ZAMIENIĆ NA ULICĘ TRAUGUTTA ? BĘDZIESZ MIAŁA MIODZIO! NIE BĄDŻ
        TAKA WYCZULONA !
    • Gość: ben cwaniaczki z Wielkiej Wyspy... IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.10.04, 18:53
      Wy frajerzy z Krakowskiej, Traugutta, Legnickiej i innych zasmrodzonych i
      rozklekotanych ulic - zdychajcie od smrodu i hałasu.My z Wielkiej Wyspy to do
      piero jesteśmy "Pany".Z miasta robimy sobie cichą, szczęśliwą wieś.
      Tak naprawdę jesteście nędznymi wsiokami i wynocha z Wrocławia.A obwodnicę
      i tak zbudujemy.
    • Gość: Egon A może rzeczywiście "zablokować" Wielka Wyspę...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 21:02
      A może dać do zrozumienia PROTESTUJĄCYM mieszkańcom WW że inni też potrafią
      protestować i zablokować WW tak by nikt nie WYJECHAŁ Z NIEJ. Ja swoje Volvo (z
      naczepa) mogę podstawić w umówione miejsce - któryś z mostów i skutecznie
      rozkraczyć na kilka godzin (niech mnie spróbują scholować ;) ) nie ma mowy żeby
      ktoś przejechał - ewentualnie wystarczy klilka samochodow jadących w kółko
      (sprawnie się "przepuszczajacych ")by zablokować ruch.

A tak na prawde to może zrobić referendum w tym mieście na temat obwodnicy i
      dopuścic do głosu większość. Protestuje zazwyczaj grupka tych którzy maja w tym
      swój interes - moze pokazać im ile osób ma inne zdanie na ten temat?
      Snuję się po całej polsce wożąc różne rzeczy ale takiego syfu jak u nas we
      Wrocku to dawno nie widziałem i pewnie gdzie indziej nie zobaczę. Byle wiocha
      ma juz obwodnice lub zesopół dróg przelotowych (szybkiego ruchu) a u nas
      średniowiecze....
      Oj przydałby się twardy zarządca tego miasta a nie te miętkie bolki. Negocjować
      trzeba umieć - najgorsze jest jak pozostaje zawsze ta trzecia droga. Przeciez
      łatwo jest spisać protokół rozbieżności z protestującymi, sprawdzić jakie
      alternatywy są do zastosowania, przeplanować rozwiązania i tym samym wytracić
      im argumenty z rąk. Oczywiście tam gdzie nie można się dogadać trzeba dobrych
      prawników. Zawsze mozna powołać się w uzasadnieniu odrzucenia odwołania na
      interes publiczny, bezpieczeństwo....
      zdrów!
    • Gość: Adas Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:06
      Ludzie przecież ten artykuł jest o zupełnie innej sprawie - o udostępnianiu
      danych osobowych - a że akurat dotyczy mieszkańców WW to co ? Tylko dlatego że
      mieszkają na WW i prostesują przeciw drodze przez park to już nic im nie
      wolno ?
    • Gość: Ubek Gdzie mozna dostać te dane? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 18:21
      A potem to juz sie ich oduczy protestować ;)
    • Gość: MAREK Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 15:36
      JAKO MIESZKANIEC WROCŁAWIA BORYKAJĄCY SIĘ Z DOJAZDEM DO MIASTA Z ZAKRZOWA
      (PRACUJĘ NA ULICY KRAKOWSKIEJ) STAWIAM WNIOSEK O WYDANIE ZAKAZU PORUSZANIA SIĘ
      MIESZKANCÓW WIELKIEJ WYSPY PO WROCŁAWIU ŚRODKAMI LOKOMOCJI INNYMI NIŻ
      MIEJSKIMI. NIE WYRAŻAM ZGODY NA ZATRUWANIE MIASTA ICH SPALINAMI. MAJĄ
      PRZYJEMNOŚĆ ODPOCZYWAĆ W OAZIE ZIELENI, WIĘC NIECH NIE ZATRUWAJĄ POWIETRZA
      INNYM. WYGODNIE JEST WIDZIEĆ SWOJE EGO I KOSZTEM WSPÓŁMIESZKAŃCÓW BUDOWAĆ SOBIE
      POBYT W EKSKLUZYWNEJ DZIELNICY. TO, ŻE URODZIŁĘM SIĘ PO WOJNIE, ŻE NIE MIAŁEM
      MOŻLIWOŚCI ZAMIESZKAĆ TAM, GDZIE CI PAŃSTWO (JAŚNIE PAŃSTWO?), NIE ŚWIADCZY, ŻE
      JESTEM CZŁOWIEKIEM INNEJ KATEGORII I MAM WĄCHAĆ ICH SMRODY W POSTACI SPALIN.
      WYJAZD DO MIASTA WINIEN DLA NICH BYĆ KONTROLOWANY, CZY FAKTYCZNIE KORZYSTAJĄ Z
      TRAMWAJÓW I AUTOBUSÓW. OŚWIADCZAM, ŻE TAK WIELKĄ LICZBĘ POJAZDÓW MPK (TRAMWAJE
      I AUTOBUSY), NIE POSIADA ZAPEWNE ŻADNA INNA DZIELNICA. Z POWAŻANIEM, KU
      PRZEMYŚLENIU TEJ GRUPIE EGOISTÓW..... MAREK
      • Gość: w Re: , obwodnica IP: *.magma / *.magma-net.pl 01.11.04, 18:48
        Obwodnica powinna przebiegać przez biskupin.
        A ty Marek, nie wyżywaj się ze swoimi kompleksami i pisz na temat...
      • Gość: Maruda Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.adm.uni.wroc.pl 03.11.04, 09:21
        Ale chrzanią niektórzy.
        Ja też urodziłam się po wojnie, w jednym ze sławnych trójkątów bermudzkich:
        Kurkowa, Dubois, Pomorska. Potem karnie mieszkałam na blokowiskach: Popowice,
        Kozanów. Teraz jestem zaś miszkanką WW. I co? Jeżdżę do pracy do Rynku rowerem
        lub tramwajem - jest szybciej niż stanie w korku przed i za mostami.
        Chwalę sobie miejsce zamieszkania, ale jest oczywiste: WYspa potrzebuje nowego
        mostu!
        Wszystkim, którzy mają kompleksy na punkcie wyspiarzy radzę zaś: obejrzcie
        sobie naszych wyspiarskich menali (szczegolny urodzaj w okolicy skwerku na
        Partyzantów), dzikie smietniki usypywane przez miejscowych działkowiczów (to
        oni najbardziej gardłują przeciwko obwodnicy. A moze ktoś chce usunac psie
        gówna spod mojej furtki? To druga strona medalu: tu trzeba sobie sprzątac
        samemu:liście, śnieg i gówna :)))). A jak ktoś jeszcze czuje się skrzywdzony,
        to: najczęściej mamy wiatry zachodnie, czyli najzdrowiej jest na Kozanowie :)))
        • Gość: takajedna Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: 62.233.250.* 03.11.04, 11:03
          Zgadzam się z Tobą w ocenie tego urokliwego ;-) miejsca, jakim wydaje się
          niektórym Biskupin. Bywam tam dwa razy w tygodniu i jakoś nie zauważyłam
          wyższości tej dzielnicy nad innymi - krzywe chodniki zapchane samochodami,
          dziurawe jezdnie, odrapane domy, menele jak wszędzie. Różnica polega
          na "sprywatyzowaniu" trawników, co prowadzi do większego niż w innych
          dzielnicach ukupienia chodników (ludzie s rają psami na ziemi niczyjej tzn.
          chodnikach). Jedynym przyjemnym miejscem jest Park Szczytnicki, ale w innych
          częściach miasta też są parki, może nawet sympatyczniejsze, bo mniej
          uczęszczane. Nie ma czego zazdrościć mieszkańcom WW. Trzeba tylko współczuć
          fatalnego wyjazdu do centrum.
      • 41marzena Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy 04.11.04, 13:15
        Marek! jeśli trzeba zablokowac wyjazd tych snobów z WW tomasz we mnie
        przyjaciela. Niech te jeśnie państwo nie obrażają mieszkańców ze strony
        Krakowskiej Tragutta itp. Ja mieszkałam kilka lat na Biskupienie i wiem że ci z
        biskupia maja przerost ambicji. A OBWODNICA MUSI BYĆ I TO SZYBKO !!!!!
    • Gość: monia Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.magma / *.magma-net.pl 02.11.04, 21:36
      A ja jako mieszkanka protestującej Wielkiej Wyspy protestuję przeciwko
      zawieszeniu kursów autobusu E. Teraz rzeczywiście po 8. możemy sobie spokojnie
      na Bartoszowicach przeciw wszystkiemu protestować,bo trudno stąd się wydostać,
      szczególnie jeżeli pracujemy w okolicach Astry. Od trzydziestu lat autobus
      jeździł, ale wtedy jeszcze nikomu obwodnice się nie śniły. I protesty też. To są
      sankcje przeciw protestującym. Ja protestuję!
      • Gość: Preslaw Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.04, 23:25
        Jak to jest, że kiedy pojawia się temat mieszkańców Wielkiej Wyspy w głowach
        wielu dyskutantów - uczestników tego forum odzywa się prastara choroba -
        bolszewizm. W wydaniu forumowo - internetowym.
    • Gość: Mezopot Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.hutmen.pl 03.11.04, 10:35
      Jeśli mieszkańcy Wielkiej Wyspy chcą mieć jak to mówią "spokój i ciszę" to
      niech zrezygnują z jazdy swoimi samochodami i zaczną korzystać z komunikacji
      miejskiej (której to postaci swoją drogą niektóre rejony miasta mogą tylko
      pozazdrościć). Wtedy okaże się że obecne mosty są w zupełności wystarczające do
      wydostania się.
      Jeśli nie chcą zrezygnować z samochodów to muszą pogodzić się z tym że
      obwodnica przez ich Wyspę zostanie przeprowadzona z zachowaniem oczywiście
      odpowiednich standardów (polecam wycieczkę na Muchobór Mały - północny odcinek
      ul. Klecińskiej, tam też były protesty, a teraz mieszkańcy przyznają że mają
      lepiej niż kiedyś).
      Innej alternatywy nie ma, bo miasta i jego mieszkańców nie stać, przy obecnych
      dużych potrzebach inwestycyjnych, na budowanie mostu za grube miliony z drogą
      poprowadzoną w taki sposób, żeby służył wyłącznie mieszkańcom Wielkiej Wyspy.
      • Gość: Jarus Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.pl / *.dint.wroc.pl 04.11.04, 15:08
        Popelniasz bald - WW to nie tylko Biskupin i Sepolno, to tez Zacisze i Zalesie.
        A mosty Szczytnicki i Jagielonskie nie sluza tylko mieszkancom WW (wrecz wiekszy
        ruch jest tranzytowy). No i nie sugeruj, ze np. na ul Kochanowskiego jest spokoj
        i cisza.
        • Gość: Preslaw Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 15:11
          Wielka Wyspa to też Dąbie.
          • Gość: bolek Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 16:32
            Przecztałem wszystkie posty...i nie wiem o co chodzi .....Proponuje na zgode,
            za: świeże powietrze na Wielkie Wyspie wprowadzic opłate kilamtyczną :)
            • Gość: miłośnik Wrocławia Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:52
              To jest to - i dodatkowo przedłużyć ogrodzenie ZOO i całą WW poddać pod opiekę
              państwa Gucwińskich
    • Gość: H Re: Spór miasta z mieszkańcami Wielkiej Wyspy IP: *.fastdatatech.com / 216.38.216.* 09.11.04, 21:57
      Plany takiej obwodnicy powstawaly juz w latach 30tych ubieglego wieku. To nic
      nowego. Jako student Politechniki w tych latach bralem udzial w przygotowaniu
      tego projektu. Wiem ze jeszcze w latach 70tych projekt ten znajdowal sie w
      posiadaniu Politechniki i wladz miejskich. Nie rozumiem problemu. Zobaczcie
      miasta amerykanskie. Maja obwodnice miejska ale sa tez poprzecinane
      autostradami. Z czegos blizszego to Berlin. Aby obwodnica zdawala swoje zadanie
      musi z niej byc szybki dojazd do centrum i dzielnic mieszkaniowych oraz
      chandlowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka