wielki_czarownik 28.10.04, 22:11 Nie wolno ich skazać!! Inaczej będziemy tacy sami jak Ukraina czy Białoruś!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DITRAN A od kiedy ty jesteś za lewakami? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 22:19 To lewicowa młodzież, którą przecież gardzisz. Co się stało? i jakie porównanie Białoruś, Ukraina, ha ha ha dobre. Z obleśnego obszarnika stałeś się czerwonym działaczem. O tym, że nie nalezy ich karać wiedzą już dzieci w przedszkolu i wie o tym każdy czubie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Nie jestem za lewakami 28.10.04, 22:28 Nie jestem za lewakami, ale tym razem bronię ich prawa do wyrażania poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Nie jestem za lewakami 28.10.04, 23:26 A co byś powiedział, gdybyś wtedy wioząc dziecko ze szkoły postał sobie dodatkową godzinę w korku Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik ?? 28.10.04, 23:36 Oni manifestowali na placu Uniwersyteckim więc sami nie powodowali korku. Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: ?? 29.10.04, 18:21 Szanowny WC Cytuję fragment artykułu: "a potem przeszli na most Pomorski. Na całej jego szerokości rozwinęli antywojenny transparent i usiedli na jezdni, trzymając się za ręce. Przez kilkadziesiąt minut sparaliżowali ruch. " Jeżeli nikomu nie przeszkadzają, nie obrażają i nie używają wulgaryzmów, to niech sobie robią co chcą, ale blokowanie ruchu jest zakłócaniem porządku publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A to przepraszam 29.10.04, 18:27 A to przepraszam. W takim razie powinni być ukarani za blokowanie drogi i spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym. Ale za manifestację na placu Uniwersyteckim już nie. Ja zrozumiałem, że oni byli na placu i tam manifestowali. Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Przyjmję przeprosiny 29.10.04, 20:16 Właśnie o blokowanie ulic mi chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN Karać dożywociem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 20:21 wogóle karaj, za przechodznie na czerwonym świetle. Nawet jak ktos się bardzo śpieszy, bo ma dziecko chore. Policja przeciez nie ma innego zajecia tylko karać mandatami. Przecież w tym kraju nie ma afer a policja się nudzi. Jak przeszedłem w Barcelonie na czerowonym świetle to policjant się odwrócił i udawał, że nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Karać dożywociem 29.10.04, 22:31 Czy ty DITRAN rozumiesz co piszesz. Chodzi o blokowanie miasta. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że mieli chore dzieci i dlatego przez kilkadziesiąt minut blokowali most Pomorski. Co za argumentów używasz? Dla dobra społeczności Wrocławia powinni ich od razu, jak tylko zablokowali most, zwinąć do aresztu, a nie czekać kilkadziesiąt minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN DZIECI ZOMOWCÓW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 09:46 Jak biliśmy zomowców na Pereca i Grabiszyńskiej prasa pisała: blokują ruch, antysocjalistyczne elementy niszczą mienie. Dziś przeważaja te same głosy. Może to dzieci zomowców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwyczarcirog Re: A to przepraszam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 12:06 obydwaj jestescie glupi.temu z dzieckiem doradzan aby sie przesiadl do tramwaju albo na rower, a najlepiej aby sie w takiej sytuacji dołączył do manifestacji, jesli nie chce widziec swojego dzieciątka za 10 lat z urwaną nogą po jakiejs kolejnej inwazji głupców. Nie kilkadziesiat minut lecz kilkanascie.... prasa jak zwykle kłamie a głupcy jak zwykle w to wierzą. kto nie był niech to sprqwdzi zanim cos powie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob-35 === OPIS ZDARZENIA - KILKA FAKTÓW === IP: *.eko.wroc.pl 05.11.04, 15:30 > W takim razie powinni być ukarani za blokowanie drogi i spowodowanie zagrożenia > w ruchu drogowym. Ale za manifestację na placu Uniwersyteckim już nie. > Ja zrozumiałem, że oni byli na placu i tam manifestowali. W całym zdarzeniu uczestniczyło wielu ludzi ale niewielu kojarzy wszystkie zdarzenia. Niestety niewiele też wynika z opisu zdarzenia w artykule. Zatem kilka FAKTÓW: 1. Manifestacja na Placu Uniwersyteckim była pokojowa i tam przemawiało kilka osób, w tym Marcin Starnawski i Marcin Adam 2. Pomysłodawcą rozwinięcia transparentu w poprzek MOSTU byłem ja, nie żaden z obwinionych, więc nie mogą odpowiadać za to co stało się na moście. 3. Mój pomysł polegał na rozwinięciu przez nieznanych sprawców transparentu z napisem BLOKADA INFORMACYJNA co zablokowałoby ruch na moście na kilka minut i doprowadzeniu do transparentu całej manifestacji wraz z obstawą policji oraz skandowanie przez zebrany tłum pod adresem policjantów: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" aby policja zdjęła tę symboliczną "blokadę medialną"... Relacja w TV miała uświadomić telewidzom że w sprawie Wojny w Iraku media na naszym kraju stosują poważną blokadę informacyjną... 4. Nie wiem, kto pomalował ów transparent, bo pomysł rzuciłem na dzień przed imprezą w gronie kilkudziesięciu osób. Ktokolwiek jednak go zawiesił miał zawiesić go na moście Uniwersyteckim i o tym wiedziało bardzo niewiele osób. Ja wiedziałem gdzie ma być zawieszony i kiedy, ale nie wiedziałem kto go pomaluje i kto go zawiesi. PROSTE !!! 5. Niewątpliwie stałem się inspiratorem zdarzenia ale już nie wykonawcą ani też organizatorem. Podobnie oskarżeni nie byli ani wykonawcami, ani też organizatorami. ONI JEDYNIE PRZEMAWIALI - głosili swoje poglądy, do czego mieli pełne prawo! 6. Z nieznanych mi powodów nieznani wykonawcy 15-metrowego transparentu rozwiesili go akurat w poprzek Mostu Pomorskiego zamiast Mostu Uniwersyteckiego. Może mieli jakieś swoje powody... 7. Bardzo szybko podjechały na Most Pomorski oddziały prewencji w liczbie kilku radiowozów, które niepotrzebnie ZABLOKOWAŁY MOST. To była jedynie niepotrzebna demostracja siły, zupełnie niepotrzebnej - dodajmy - do zdjęcia jednej symbolicznej "blokady medialnej"... 8. Policja zgodnie z przewidywaniami zdjęła rzeczoną blokadę w krótkim czasie a wszystko zostało pięknie sfilmowane przez ekipę TVN24. I wszystko byłoby OK - jednak pogubieni policjanci zaczęli wyłapywać ludzi z tłumu stojącego NA CHODNIKU, tłumu, który chwilę wcześniej skandował: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" 9. Skoro policjanci wciągnęli kilka przypadkowych osób do radiowozów prosto z chodnika - zgromadzony tłum bardzo spontanicznie zareagował i kilkadziesiąt osób usiadło przed samochodami policyjnymi domagając się wypuszczenia niepotrzebnie zatrzymanych osób. Była to zupełnie spontaniczna reakcja na fakt niepotrzebnego ZATRZYMANIA niewinnych niczemu ludzi. Policja najwyraźniej nie umie sobie poradzić psychicznie w stresowej sytuacji i uważa, że wobec "nieznanych sprawców" nie ma innej metody postępowania, jak "wybrać sobie z tłumu kogo popadnie, na łapu-capu". Widać nasza policja chce mieć monopol na "nieznanych sprawców"... 10. Blokujących policję manifestantów usunięto sprawnie w ciągu paru minut. Radiowozy odjechały wraz z zatrzymanymi na komendę przy ulicy Trzemeskiej a w ślad za nimi udał się spacerkiem po chodniku tłum kilkudziesięciu osób, które dotarły pod komisariat i domagały się tam widzenia z zaterzymanymi oraz dostarczenia im jedzenia i czegoś do picia. 11. O ile dobrze pamiętam po godzinie oczekiwania pod komisariatem zostaliśmy zgodnie z prawem wezwani do "rozejścia się". Policja może wezwać do rozejścia się. Ludzie posłusznie rozproszyli się na małe kilkuosobowe grupy oddalone od siebie o kilkanaście metrów, które w myśl polskiego prawa nie stanowią żadnego zbiegowiska. Mimo to a może właśnie dlatego - policjanci postanowili spisać wszystkich co do jednego. W tym także Marcina Adama jak i Marcina Starnawskiego. 12. Telewizja pokazała co miała pokazać. Wrocław pokazał, jak się robi skuteczne demonstracje a przykład blokowania mostu został nawet podjęty w kilku innych miejscach w kraju (np. w Bydgoszczy) - o czym nie wiecie, bo żyjecie w kraju POWSZECHNEJ BLOKADY INFORMACYJNEJ (której częścią jest działanie policji). Tymczasem policja dalej blokuje jak umie - teraz wysyła do Sądu swoich "świadków" aby opowiadali jakieś banialuki - zupełnie jak w filmie: "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem". Ale co wspólnego z niekompetecją wrocławskiej policji mają obaj koledzy Marcinowie? Przecież oni tak sam, jak Policja nie wiedzą, kto pomalował i kto zawiesił transparent na moście. Nawet ja tego nie wiem, mimo że sam wpadłem na ten pomysł... ROZUMIECIE JUŻ FARSĘ CAŁEJ TEJ POLICYJNEJ BŁAZENADY??? Pozdrawiam Rob-35 (były Komisarz Pomarańczowej Alternatywy) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Nie jestem za lewakami 29.10.04, 11:01 > A co byś powiedział, gdybyś wtedy wioząc dziecko ze szkoły postał sobie > dodatkową godzinę w korku doskonały argument. Sędzia zatem powinien przypomnieć sobie czy stał wtedy w korku, czy nie i skazać na podstawie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo W_C coś się popierd..liło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 22:24 Hanna Suchocka, która należała do Unii Wolności (PO) powołała niezawisłe sądy. Taki własnie sąd wyda sprawiedliwy i niezawsły wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Sprawiedliwi Wsrod narodu ! IP: *.rozanka.wroc.pl 28.10.04, 23:32 Nie bali sie wyjsc i protestowac ! 70% spoleczenstwa nie chce tej wojny, w ktorej juz zginelo 100 tysiecy ludzi !!!! WYOBRAZCIE SOBIE WYRZNAC PRZEZ 2 LATA CALY WALBRZYCH ! To jest stabilizacja? Tego chca Irakijczycy ? Co za bzdura ! Trzymajcie sie chlopaki ! 70% spoileczenstwa jest po Waszej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Członkowie manifestacji antywojennej oskarżen 28.10.04, 23:34 Należy ich skazac. Manfestacje i happeningi sa ok, o ile spelniaja wymogi prawne. I ty w_c podobno studiujesz prawo ( kiedys cos pisales, ale Ci nie wierze, od kiedy znalazlem Twoj post szukajacy wspolabsolwentow gimnazjum :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik HEHE 28.10.04, 23:37 To nie było gimnazjum. Ja skończyłem LO zanim jeszcze powstały gimnazja. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: HEHE 29.10.04, 01:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=398&w=9831309 Ano slusznie :) Ja sie niedoczytalem :) Sorki za blad :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN W_C studiuje prawo? to super. Mam pomysł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 23:42 Prawicowa kanalia ujmuj się za PO i popiera czarne koszule. W jeden dzień mówi, że Hitler miał rację na drugi dzień popiera lewaków takich jak ja. Dobre. Zrobił mi kawał i napisał na forum, że kłamie. To prawda ja kłamie. Tak nakłamie jego profesorów, że się nie pozbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: W_C studiuje prawo? to super. Mam pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 13:22 Ja już zgłaszałem jegpo dziekanowi tę sprawę, dziekan obiecał monitorować forum i w przypadku powtórki - interweniować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROB-35 === FESTUNG BRESLAU w PEŁNEJ KRASIE === IP: *.eko.wroc.pl 05.11.04, 15:50 > Należy ich skazac. Manfestacje i happeningi sa ok /.../ Skazać? Ale za co? Za to czego nie zrobili? Za to, na co nie mieli wpływu? W całym zdarzeniu uczestniczyło wielu ludzi ale niewielu kojarzy wszystkie zdarzenia. Niestety niewiele też wynika z opisu zdarzenia w artykule. Zatem kilka FAKTÓW: 1. Manifestacja na Placu Uniwersyteckim była pokojowa i tam przemawiało kilka osób, w tym Marcin Starnawski i Marcin Adam 2. Pomysłodawcą rozwinięcia transparentu w poprzek MOSTU byłem ja, nie żaden z obwinionych, więc nie mogą odpowiadać za to, co stało się na moście. 3. Mój pomysł polegał na rozwinięciu przez nieznanych sprawców transparentu z napisem BLOKADA INFORMACYJNA, co zablokowałoby ruch na moście na kilka minut i doprowadzeniu do transparentu całej manifestacji wraz z obstawą policji oraz skandowaniu przez zebrany tłum pod adresem policjantów: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" aby policja zdjęła tę symboliczną "blokadę medialną"... Relacja w TV miała uświadomić telewidzom, że w sprawie WOJNY W IRAKU media na naszym kraju stosują poważną blokadę informacyjną... 4. Nie wiem, kto pomalował ów transparent, bo pomysł rzuciłem na dzień przed imprezą w gronie kilkudziesięciu osób. Ktokolwiek jednak go zawiesił, miał zawiesić go na moście Uniwersyteckim i o tym wiedziało bardzo niewiele osób. Ja wiedziałem gdzie ma być zawieszony i kiedy, ale nie wiedziałem ani kto go pomaluje, ani też kto go zawiesi. PROSTE !!! 5. Niewątpliwie stałem się inspiratorem zdarzenia ale już nie wykonawcą ani też organizatorem. Podobnie oskarżeni nie byli ani wykonawcami, ani też organizatorami. ONI JEDYNIE PRZEMAWIALI - głosili swoje poglądy, do czego mieli pełne prawo! 6. Z nieznanych mi powodów nieznani wykonawcy 15-metrowego transparentu rozwiesili go akurat w poprzek Mostu Pomorskiego zamiast Mostu Uniwersyteckiego. Może mieli jakieś swoje powody... Może zmusiła ich do tego wzmożona aktywność policji? Moim zdaniem element nieprzewidywalności jest PODSTAWĄ HAPPENINGU i nie jest to zapisane w żanym paragrafie żadnego kodeksu... Jest natomiast niewątpliwie częścią TRADYCJI naszego miasta... 7. Bardzo szybko podjechały na Most Pomorski oddziały prewencji w liczbie kilku radiowozów, które niepotrzebnie ZABLOKOWAŁY MOST. To była jedynie niepotrzebna demostracja siły, zupełnie niepotrzebnej - dodajmy - do zdjęcia jednej symbolicznej "blokady medialnej"... 8. Policja zgodnie z przewidywaniami zdjęła rzeczoną blokadę w krótkim czasie a wszystko zostało pięknie sfilmowane przez ekipę TVN24. I wszystko byłoby OK - jednak pogubieni policjanci zaczęli wyłapywać przypadkowych ludzi z tłumu stojącego NA CHODNIKU - tłumu, który chwilę wcześniej skandował: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" 9. Skoro policjanci wciągnęli kilka przypadkowych osób do radiowozów prosto z chodnika - zgromadzony tłum bardzo spontanicznie zareagował i kilkadziesiąt osób usiadło przed samochodami policyjnymi domagając się wypuszczenia niepotrzebnie zatrzymanych osób. Była to zupełnie spontaniczna reakcja na fakt niepotrzebnego ZATRZYMANIA niewinnych niczemu ludzi. Policja najwyraźniej nie umie sobie poradzić psychicznie w stresowej sytuacji i uważa, że wobec "nieznanych sprawców" nie ma innej metody postępowania, jak "wybrać sobie z tłumu kogo popadnie, na łapu-capu". Widać nasza policja chce mieć monopol na "nieznanych sprawców"... 10. Blokujących policję manifestantów usunięto sprawnie w ciągu paru minut przenosząc ich z jezdni na chodnik. Radiowozy odjechały wraz z zatrzymanymi na komendę przy ulicy Trzemeskiej a w ślad za nimi udał się spacerkiem po chodniku tłum kilkudziesięciu osób, które dotarły pod komisariat i domagały się tam widzenia z zaterzymanymi oraz dostarczenia im jedzenia i czegoś do picia. 11. O ile dobrze pamiętam po godzinie oczekiwania pod komisariatem zostaliśmy zgodnie z prawem wezwani do "rozejścia się". Policja może wezwać do rozejścia się. Ludzie posłusznie rozproszyli się na małe kilkuosobowe grupy oddalone od siebie o kilkanaście metrów, które w myśl polskiego prawa nie stanowią żadnego zbiegowiska. Mimo to a może właśnie dlatego - policjanci postanowili spisać wszystkich co do jednego. W tym także Marcina Adama jak i Marcina Starnawskiego. Spisano ich PO TYM, JAK WYKONALI POLECENIE POLICJI! 12. Telewizja pokazała, co miała pokazać. Wrocław pokazał, jak się robi skuteczne demonstracje a przykład blokowania mostu został nawet podjęty w kilku innych miejscach w kraju (np. w Bydgoszczy) - o czym nie wiecie, bo żyjecie w kraju POWSZECHNEJ BLOKADY INFORMACYJNEJ (której częścią jest działanie policji oraz gazet). Tymczasem policja dalej blokuje jak umie - teraz wysyła do Sądu swoich "świadków" aby opowiadali jakieś banialuki - zupełnie jak w filmie: "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem". Ale co wspólnego z niekompetencją wrocławskiej policji mają obaj koledzy Marcinowie? Przecież oni tak samo, jak Policja nie wiedzą, kto pomalował i kto zawiesił transparent na moście. Nawet ja tego nie wiem, mimo że sam wpadłem na ten pomysł... ROZUMIECIE JUŻ FARSĘ CAŁEJ TEJ POLICYJNEJ BŁAZENADY??? ====================================================== Pozdrawiam Rob-35 (były Komisarz Pomarańczowej Alternatywy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo 100 000 ofiar w Iraku IP: *.rozanka.wroc.pl 28.10.04, 23:51 info.onet.pl/1001138,12,item.html Kwa$niewski dalej twierdzi, ze to dla dobra Irakijczykow? Wyrznac caly Walbrzych, prawie cale Opole, Slupsk, Kalisz... to sa 100 000 miasta Polski w imie demokracji co pan na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: 100 000 ofiar w Iraku IP: *.rozanka.wroc.pl 28.10.04, 23:52 dodam jeszcze, ze mordercy Bushowi niewiele juz brakuje do Saddama info.onet.pl/1001138,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ked Re: Członkowie manifestacji antywojennej oskarżen IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.10.04, 00:41 Ta manifa miała miejsce... pomyślmy... półtora roku temu. Polskie władze były wtedy bardzo dumne z siebie, że raptem Polska staje sie ważnym krajem, że będą kontrakty dla przemysłu, $, itd... A nasze społeczeństwo też nie miało w tej kwestii jednego zdania: z jednej strony nikomu się nie podobalo, że bierzemy udizał w wojnie, ale z drugiej - ci irakijczycy byli nam dość obcy a w tle widizeliśmy te kontrakty i pieniądze... Teraz ponad 70% Polków jest za wycofanie mnaszych wojsk z Iraku. Politycy wszelkich opcji mowiąć głośniej - ciszej o konieczności wyjścia z Iraku. Czyli zgoda społeczna generalnie. ALe wtedy opinie byłb bardziej podzielone i widziano dużo więcej "+" napaści na Irak... Chłopaki, które wyszły wtedy na ulicę i pokazywały swój sprzeciw na prawdę zrobiły coś ważnego! Żadnen z polityków, nieliczne autorytety opowiadały sie wtedy przpeciw okupacji Iraku! To trzeba było cholernej odwagi, aby wtedy mówić takie rzeczy i niesamowitego upodmiotowienia, aby wyjść wtedy na ulicę! Nie jest tak jak jest napisane w tytule artykułu - nie jest się CZŁONKIEM manifestacji, jest się jej UCZESTNIKIEM! A uczestnikiem tych wieców wtedy powinien być każdy rozsądny, pro-obywatelski i szanujący prawa jednostki człowiek! Ale na to odwagę znaleźli tylko nieliczni... I teraz za to muszą stawać przed sądem! Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: Członkowie manifestacji antywojennej oskarżen 29.10.04, 09:24 a odpowiadają za to, że to była nielegalna manifestacja, czy za to że antywojenna ? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Kariera dobrego polityka zaczyna się w więzieniu. 29.10.04, 10:28 Kilka rzeczy, na które chciałbym zwrócić uwagę: niedopuszczalne jest tamowanie ruchu, a to manifestanci zrobili. Jestem sobie w stanie wyobrazić tamowanie ruchu przez manifestację, która akurat przez most przechodzi. Ale z artykułu wynika, że manifestanci rosiedli się w poprzek mostu. Na takie warcholstwo miejsca nie ma. Co innego zająć parking przed urzedem wojewódzkim. Blokowanie mostu niczym nie różni się od blokad Leppera. Zgłaszam wniosek, żeby na parkingu przed urzędem wojewódzkim zakazać parkowania, teren ogrodzić, wybudować sanitariaty i trybunę z nagłośnieniem. W Internecie na stronach Urzędu Marszałkowskiego każde zarejestrowane w RP stowarzyszenie, partia oraz związek wyznaniowy miałby prawo zarezerwować sobie plac na max. 3 godziny, żeby sobie podemonstrować. TVP3 Wrocław byłaby z paragrafu "misja" zobowiązana o każdej manifestacji informować - o datach jej rozpoczęcia, zakończenia, celach i organizatorach. Po zakończeniu demostracji TVP3 puszczała by reportaż. W końcu za to jej płacimy. I już zupełnie na końcu: historia dowodzi, że każdy dobry polityk zaczyna swą karierę odsiadką w pierdlu za poglądy. Naprawdę wielcy prekursorzy swoich epok zawsze sadzani byli przez poprzedni reżym. Polityczną karierę mają więc nasi oskarżeni na wyciągnięcie ręki. Jest przy tym jeden haczyk: trzeba być politycznym geniuszem, żeby w pierdlu nie skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Czarownik, weź no jakąś sygnaturkę 29.10.04, 10:32 odpowiednią do "warcholstwo" przyklej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob-35 === WYOBRAŹ SOBIE =>> BYŁO TAK === IP: *.eko.wroc.pl 05.11.04, 16:02 > Kilka rzeczy, na które chciałbym zwrócić uwagę: niedopuszczalne jest tamowanie > ruchu, a to manifestanci zrobili. Jestem sobie w stanie wyobrazić tamowanie > ruchu przez manifestację /.../ No to wyobraź sobie odtykanie zatamowanego ruchu przez manifestację! Żyjesz we Wrocławiu i nawet nie wiesz, jak przebiegało całe to zdarzenie? A podobno mamy demokrację oraz wolne media :-))) W całym zdarzeniu uczestniczyło wielu ludzi ale niewielu kojarzy wszystkie zdarzenia. Niestety niewiele też wynika z opisu zdarzenia w artykule. Zatem kilka FAKTÓW: =================== 1. Manifestacja na Placu Uniwersyteckim była pokojowa i tam przemawiało kilka osób, w tym Marcin Starnawski i Marcin Adam 2. Pomysłodawcą rozwinięcia transparentu w poprzek MOSTU byłem ja, nie żaden z obwinionych, więc nie mogą odpowiadać za to, co stało się na moście. 3. Mój pomysł polegał na rozwinięciu przez nieznanych sprawców transparentu z napisem BLOKADA INFORMACYJNA, co zablokowałoby ruch na moście na kilka minut i doprowadzeniu do transparentu całej manifestacji wraz z obstawą policji oraz skandowaniu przez zebrany tłum pod adresem policjantów: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" aby policja zdjęła tę symboliczną "blokadę medialną"... Relacja w TV miała uświadomić telewidzom, że w sprawie WOJNY W IRAKU media na naszym kraju stosują poważną blokadę informacyjną... 4. Nie wiem, kto pomalował ów transparent, bo pomysł rzuciłem na dzień przed imprezą w gronie kilkudziesięciu osób. Ktokolwiek jednak go zawiesił, miał zawiesić go na moście Uniwersyteckim i o tym wiedziało bardzo niewiele osób. Ja wiedziałem gdzie ma być zawieszony i kiedy, ale nie wiedziałem ani kto go pomaluje, ani też kto go zawiesi. PROSTE !!! 5. Niewątpliwie stałem się inspiratorem zdarzenia ale już nie wykonawcą ani też organizatorem. Podobnie oskarżeni nie byli ani wykonawcami, ani też organizatorami. ONI JEDYNIE PRZEMAWIALI - głosili swoje poglądy, do czego mieli pełne prawo! 6. Z nieznanych mi powodów nieznani wykonawcy 15-metrowego transparentu rozwiesili go akurat w poprzek Mostu Pomorskiego zamiast Mostu Uniwersyteckiego. Może mieli jakieś swoje powody... Może zmusiła ich do tego wzmożona aktywność policji? Moim zdaniem element nieprzewidywalności jest PODSTAWĄ HAPPENINGU i nie jest to zapisane w żanym paragrafie żadnego kodeksu... Jest natomiast niewątpliwie częścią TRADYCJI naszego miasta... 7. Bardzo szybko podjechały na Most Pomorski oddziały prewencji w liczbie kilku radiowozów, które niepotrzebnie ZABLOKOWAŁY MOST. To była jedynie niepotrzebna demostracja siły, zupełnie niepotrzebnej - dodajmy - do zdjęcia jednej symbolicznej "blokady medialnej"... 8. Policja zgodnie z przewidywaniami zdjęła rzeczoną blokadę w krótkim czasie a wszystko zostało pięknie sfilmowane przez ekipę TVN24. I wszystko byłoby OK - jednak pogubieni policjanci zaczęli wyłapywać przypadkowych ludzi z tłumu stojącego NA CHODNIKU - tłumu, który chwilę wcześniej skandował: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" 9. Skoro policjanci wciągnęli kilka przypadkowych osób do radiowozów prosto z chodnika - zgromadzony tłum bardzo spontanicznie zareagował i kilkadziesiąt osób usiadło przed samochodami policyjnymi domagając się wypuszczenia niepotrzebnie zatrzymanych osób. Była to zupełnie spontaniczna reakcja na fakt niepotrzebnego ZATRZYMANIA niewinnych niczemu ludzi. Policja najwyraźniej nie umie sobie poradzić psychicznie w stresowej sytuacji i uważa, że wobec "nieznanych sprawców" nie ma innej metody postępowania, jak "wybrać sobie z tłumu kogo popadnie, na łapu-capu". Widać nasza policja chce mieć monopol na "nieznanych sprawców"... 10. Blokujących policję manifestantów usunięto sprawnie w ciągu paru minut przenosząc ich z jezdni na chodnik. Radiowozy odjechały wraz z zatrzymanymi na komendę przy ulicy Trzemeskiej a w ślad za nimi udał się spacerkiem po chodniku tłum kilkudziesięciu osób, które dotarły pod komisariat i domagały się tam widzenia z zaterzymanymi oraz dostarczenia im jedzenia i czegoś do picia. 11. O ile dobrze pamiętam po godzinie oczekiwania pod komisariatem zostaliśmy zgodnie z prawem wezwani do "rozejścia się". Policja może wezwać do rozejścia się. Ludzie posłusznie rozproszyli się na małe kilkuosobowe grupy oddalone od siebie o kilkanaście metrów, które w myśl polskiego prawa nie stanowią żadnego zbiegowiska. Mimo to a może właśnie dlatego - policjanci postanowili spisać wszystkich co do jednego. W tym także Marcina Adama jak i Marcina Starnawskiego. Spisano ich PO TYM, JAK WYKONALI POLECENIE POLICJI! 12. Telewizja pokazała, co miała pokazać. Wrocław pokazał, jak się robi skuteczne demonstracje pokojowe a przykład blokowania mostu został nawet podjęty w kilku innych miejscach w kraju (np. w Bydgoszczy) - o czym nie wiecie, bo żyjecie w kraju POWSZECHNEJ BLOKADY INFORMACYJNEJ (której częścią jest działanie policji oraz gazet). Tymczasem policja dalej blokuje jak umie - teraz wysyła do Sądu swoich "świadków" aby opowiadali jakieś banialuki - zupełnie jak w filmie: "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem". Ale co wspólnego z niekompetencją wrocławskiej policji mają obaj koledzy Marcinowie? Przecież oni tak samo, jak Policja nie wiedzą, kto pomalował i kto zawiesił transparent na moście. Nawet ja tego nie wiem, mimo że sam wpadłem na ten pomysł... ROZUMIECIE JUŻ FARSĘ CAŁEJ TEJ POLICYJNEJ BŁAZENADY??? ====================================================== Pozdrawiam Rob-35 (były Komisarz Pomarańczowej Alternatywy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Członkowie manifestacji antywojennej oskarżen IP: 156.17.124.* 29.10.04, 10:37 A może ktoś zwróci uwagę na ten idiotyczny tytuł???!!! "Członkowie manifestacji", co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Członkowie manifestacji antywojennej oskarżen 29.10.04, 10:54 > Nie wolno ich skazać!! Inaczej będziemy tacy sami jak Ukraina czy Białoruś!! Ale bzdury gadasz. Na całym świecie skazuje się ludzi winnych za wykroczenia, nawet jesli jest to tylko splunięcie czy spojrzenie krzywym ryjem na kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Członkowie manifestacji antywojennej oskarżen 29.10.04, 16:52 Ale czy to wykroczenie powinno być wykroczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Członkowie manifestacji antywojennej oskarżen 30.10.04, 18:00 > Ale czy to wykroczenie powinno być wykroczeniem? Inna sprawa czy powinno być, czy nie. W obecnym stanie prawnym jednak znajduje się odpowiedni zapis w kodeksie wykroczeń. Powinni jednak zostać uniewinnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN Twoje myślenie jest wykroczeniem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 19:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sid Vicious Debile na forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 20:24 Tu są jacyś dziwni ludzie. Niektórzy chcą karać samych siebie za przejście na czerownym swietle, bo nie wierze, ze nie przeszli kiedyś na drugą stronę ulicy. Drudzy maja skrajne poglady, aby nie karać i jestem za nimi. Moze tu jacys uB- ecy są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN TO SĄ DZIECI ZOMOWCÓW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 09:53 Dawniej byli w milicji, dziś są w SLD albo PO. Przeciez TUsK, czy Gilowska jawnie mówi o powrocie zomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN No i co z tego, że cos kiedyś było? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 15:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN Dyskusje na ten temat są żałosne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 10:18 po to wywalczyliśmy demokrację, abyśmy mogli protestować m.in. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZO(r)(r)O Re: Dyskusje na ten temat są żałosne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 13:55 w ramch protestu przeciwko wstąpieniu Polski do UE nasram na milenijnej kładce.... a co? wolno mi protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Kto się zajmie naprawą policji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 10:39 A kiedy policjantów zacznie się nareszcie kontrolować? Kłamstwa policyjnych świadków na innych rozprawach, udowodnione ujawnionym filmem, pokazują, że nie mogą być dla sądu wiarygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DITRAN Sam ich kontroluj głupku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.04, 15:30 Podchodź do nich i mów: poproszę dokumenty. Debilu pasiasty, Zanim klikniesz zastanów się. Czarny kościelny wieprzu Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Sam ich kontroluj głupku 30.10.04, 18:03 Jesteś niewiarygodnie beznadziejny. Upewniłeś się czy nie zostałeś ubezwłasnowolniony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Sędzina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 17:46 Jakbyście zobaczyli sędzine w akcji, to by wam buty pospadały! Cyniczna i okrutna, zakłamana i służalcza wobec systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Sędzina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 17:48 A co ją obchodzi że w Iraku zabili już 100 000 ludzi, ona ma swoje sprawy i przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Winni IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 31.10.04, 17:22 Jak tak kazdy spontanicznie sobie zrobi manife to bedzie wesoło :( Skazac lewaków i tyle ! 30 dni aresztu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROB-35 === PACYFIŚCI do PACYFIKU? === IP: *.eko.wroc.pl 05.11.04, 15:56 > Skazac lewaków i tyle ! 30 dni aresztu Skazać? Ale za co? Za to czego nie zrobili? Może głoszenie antywojennych poglądów jest karalne? W całym zdarzeniu uczestniczyło wielu ludzi ale niewielu kojarzy wszystkie zdarzenia. Niestety niewiele też wynika z opisu zdarzenia w artykule. Zatem kilka FAKTÓW: =================== 1. Manifestacja na Placu Uniwersyteckim była pokojowa i tam przemawiało kilka osób, w tym Marcin Starnawski i Marcin Adam 2. Pomysłodawcą rozwinięcia transparentu w poprzek MOSTU byłem ja, nie żaden z obwinionych, więc nie mogą odpowiadać za to, co stało się na moście. 3. Mój pomysł polegał na rozwinięciu przez nieznanych sprawców transparentu z napisem BLOKADA INFORMACYJNA, co zablokowałoby ruch na moście na kilka minut i doprowadzeniu do transparentu całej manifestacji wraz z obstawą policji oraz skandowaniu przez zebrany tłum pod adresem policjantów: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" aby policja zdjęła tę symboliczną "blokadę medialną"... Relacja w TV miała uświadomić telewidzom, że w sprawie WOJNY W IRAKU media na naszym kraju stosują poważną blokadę informacyjną... 4. Nie wiem, kto pomalował ów transparent, bo pomysł rzuciłem na dzień przed imprezą w gronie kilkudziesięciu osób. Ktokolwiek jednak go zawiesił, miał zawiesić go na moście Uniwersyteckim i o tym wiedziało bardzo niewiele osób. Ja wiedziałem gdzie ma być zawieszony i kiedy, ale nie wiedziałem ani kto go pomaluje, ani też kto go zawiesi. PROSTE !!! 5. Niewątpliwie stałem się inspiratorem zdarzenia ale już nie wykonawcą ani też organizatorem. Podobnie oskarżeni nie byli ani wykonawcami, ani też organizatorami. ONI JEDYNIE PRZEMAWIALI - głosili swoje poglądy, do czego mieli pełne prawo! 6. Z nieznanych mi powodów nieznani wykonawcy 15-metrowego transparentu rozwiesili go akurat w poprzek Mostu Pomorskiego zamiast Mostu Uniwersyteckiego. Może mieli jakieś swoje powody... Może zmusiła ich do tego wzmożona aktywność policji? Moim zdaniem element nieprzewidywalności jest PODSTAWĄ HAPPENINGU i nie jest to zapisane w żanym paragrafie żadnego kodeksu... Jest natomiast niewątpliwie częścią TRADYCJI naszego miasta... 7. Bardzo szybko podjechały na Most Pomorski oddziały prewencji w liczbie kilku radiowozów, które niepotrzebnie ZABLOKOWAŁY MOST. To była jedynie niepotrzebna demostracja siły, zupełnie niepotrzebnej - dodajmy - do zdjęcia jednej symbolicznej "blokady medialnej"... 8. Policja zgodnie z przewidywaniami zdjęła rzeczoną blokadę w krótkim czasie a wszystko zostało pięknie sfilmowane przez ekipę TVN24. I wszystko byłoby OK - jednak pogubieni policjanci zaczęli wyłapywać przypadkowych ludzi z tłumu stojącego NA CHODNIKU - tłumu, który chwilę wcześniej skandował: "ZDJĄĆ BLOKADĘ!" 9. Skoro policjanci wciągnęli kilka przypadkowych osób do radiowozów prosto z chodnika - zgromadzony tłum bardzo spontanicznie zareagował i kilkadziesiąt osób usiadło przed samochodami policyjnymi domagając się wypuszczenia niepotrzebnie zatrzymanych osób. Była to zupełnie spontaniczna reakcja na fakt niepotrzebnego ZATRZYMANIA niewinnych niczemu ludzi. Policja najwyraźniej nie umie sobie poradzić psychicznie w stresowej sytuacji i uważa, że wobec "nieznanych sprawców" nie ma innej metody postępowania, jak "wybrać sobie z tłumu kogo popadnie, na łapu-capu". Widać nasza policja chce mieć monopol na "nieznanych sprawców"... 10. Blokujących policję manifestantów usunięto sprawnie w ciągu paru minut przenosząc ich z jezdni na chodnik. Radiowozy odjechały wraz z zatrzymanymi na komendę przy ulicy Trzemeskiej a w ślad za nimi udał się spacerkiem po chodniku tłum kilkudziesięciu osób, które dotarły pod komisariat i domagały się tam widzenia z zaterzymanymi oraz dostarczenia im jedzenia i czegoś do picia. 11. O ile dobrze pamiętam po godzinie oczekiwania pod komisariatem zostaliśmy zgodnie z prawem wezwani do "rozejścia się". Policja może wezwać do rozejścia się. Ludzie posłusznie rozproszyli się na małe kilkuosobowe grupy oddalone od siebie o kilkanaście metrów, które w myśl polskiego prawa nie stanowią żadnego zbiegowiska. Mimo to a może właśnie dlatego - policjanci postanowili spisać wszystkich co do jednego. W tym także Marcina Adama jak i Marcina Starnawskiego. Spisano ich PO TYM, JAK WYKONALI POLECENIE POLICJI! 12. Telewizja pokazała, co miała pokazać. Wrocław pokazał, jak się robi skuteczne demonstracje pokojowe a przykład blokowania mostu został nawet podjęty w kilku innych miejscach w kraju (np. w Bydgoszczy) - o czym nie wiecie, bo żyjecie w kraju POWSZECHNEJ BLOKADY INFORMACYJNEJ (której częścią jest działanie policji oraz gazet). Tymczasem policja dalej blokuje jak umie - teraz wysyła do Sądu swoich "świadków" aby opowiadali jakieś banialuki - zupełnie jak w filmie: "Nic nie widziałem, nic nie słyszałem". Ale co wspólnego z niekompetencją wrocławskiej policji mają obaj koledzy Marcinowie? Przecież oni tak samo, jak Policja nie wiedzą, kto pomalował i kto zawiesił transparent na moście. Nawet ja tego nie wiem, mimo że sam wpadłem na ten pomysł... ROZUMIECIE JUŻ FARSĘ CAŁEJ TEJ POLICYJNEJ BŁAZENADY??? ====================================================== Pozdrawiam Rob-35 (były Komisarz Pomarańczowej Alternatywy) Odpowiedz Link Zgłoś