Gość: Rafis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 23:29 i jak to w polszy, nie wiadomo jak wygląda prawda, czy można, czy nie można? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: juli Re: Minister grozi, szpitale się boją IP: *.vidmo.net / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.11.04, 07:44 To nie minister wydał ustawę inie widzę powodów by mógł pozwalać sobie na jej wiążącą interpretację ( po prostu nie ma takiego prawa chłopak i tyle!). Komercyjna działalność prowadzona przez szpitale publiczne jest tak naprawdę w obecenej sytuacji dla wielu z nich ostatnią deską ratunku - prowadzi do dywersyfikacji przychodów, pozwala pozyskiwać dodatkowe środki poza tym .... niedoszacowanym wiecznie NFZtem. Poza tym dlaczego do nędznego kurczaka minister chce ograniczać moje prawa? A jeśli ja chcę wykonać sobie zabieg komercyjnie? Bo chcę go mieć w konkretnym szpitalu u konkretnego lekarza? I teraz a nie za 3 miesiące? stanowisko misnistra spowoduje, że żeby to osiągnąć, zamiast zapłacić szpitalowi, po prostu trzeba będzie dać znowu komuś w łapę. Albo pójść do prywatnej kliniki. No to brawo jeśli takie skutki ma przynosić polityka zdrowotna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Minister grozi, szpitale się boją IP: *.eflservice.pl / *.eflservice.pl 16.11.04, 09:20 Zgadza się lecz pomyśl, że taka polityka staje się rutyną !Masz pieniądze to masz opiekę medyczną a jak nie ,to czekaj tatka-latka! To jest nieuczciwe , wobec tysięcy ludzi , którzy ze swojej pensji zaopatrzyli szpilate w sprzęt a teraz jak potrzebują pomocy ,to muszą jeszcze raz płacić! I co z tymi , których nie stać na takie rozwiązanie? Fajnie jak masz kasę ,możesz iść do prywatnej kliniki ale co z resztą chorych?? Nie zgadzam się na takie rozwiązanie! Skoro Państwo zabiera krocie z mojej pensji,niech mi zagwarntuje właściwą opiekę medyczną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Minister grozi, szpitale się boją IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 17.11.04, 13:17 Na co się nie zgadzasz? Na zamianę łapówek na normalne płatne usługi? I co to znaczy właściwa opieka medyczna? Po pierwsze, to nie państwo powinno ściągać haracz i usiłować cokolwiek zapewniać, bo raczej zmarnuje. Po drugie, ludzie bogatsi swoimi niepotrzebnymi wydatkami pozwalają na finansowanie wydatków koniecznych dla biedniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Minister grozi, szpitale się boją IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.04, 07:56 W Bielawie opłaty za operacje okulistyczne pobierane są od dawna. Taka operacja kosztuje około 1 200 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: Minister grozi, szpitale się boją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 15:36 Kolejka jest półtoraroczna dlatego między innymi, że pacjenci za pieniądze spychają "na później" tych, których nie stać. Doba nie jest z gumy, sala operacyjna nie może być zajęta przez 25 godzin. Proponuję panom dyrektorom klinik - oprócz kolejki poza kolejką za 5 tysięcy dodać kolejkę "natychmiastową" - dziś przychodzisz, dziś operacja; za 10 albo i dwadzieścia tysięcy. Jak w PRL-u po mięso: była zwykła kolejka, kolejka poza kolejką i kolejka bez kolejki na zapleczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juli Re: Minister grozi, szpitale się boją IP: *.vidmo.net / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 12:40 Kolejka jest półtoraroczna, bo takie limity dał NFZ. W szpitalach, ktore działają tylko w NFZ wykorzystanie łóżek ( a co za tym idzie personelu i sal itd.)jest na poziomie 50% - vide Babiński, Kolejowy. Przyjęcia komercyjne skutkują de facto skarcaniem kolejki, bo zawsze parę osób z niej zdecyduje się na komercję i wypadnie.Poza tym komercyjny pacjent płaci zwykle gotówką, która umyka komornikowi, dzięki czemu szpital może jeszcze jakoś funkcjonować. Co do nierównego traktowania pacjentów z kasą i bez - jak jest kasa to i tak nie łudźmy się, to właśnie nie PRL - pójdzie pacjent do prywatnej kliniki i też sobie zabieg zrobi od ręki. Utrzymywanie kretyńskiego rozdziału w finansowaniu pomiędzy publicznymi a prywatnymi jednostkami ( bo prywatnej nikt komercji nie zabrania, nieprawdaż? a przecież też kontrakty z NFZ mają) jest zgubne wyłącznie dla publicznych. Prywatni już się cieszą z komunikatu ministra, już łapki zacierają. A pan minister chlapną sobie komunikat pod publikę, bo wybory niedługo i niech się cieszą zwolennicy "równości" ( to komunizm takie hasła forował?), że on tak o nich dba. Odpowiedz Link Zgłoś