Dodaj do ulubionych

Forum Medicum we Wrocławiu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 22:47
Ciekawe... tytuły na wyrost ("dyrektor generalny"), cele mało konkretne i
ogólne. FM to stowarzyszenie, czy firma? Dlaczego nigdzie nie ma informacji,
ilu liczy członków i jaki jest jego statut?

Organizacja zamierza pomagać w wyjazdach, czy zapobiegać exodusowi? Jeśli
celem jest szeroko rozumiana pomoc w znalezieniu pracy, to ktoś tu chyba
popadł w sprzeczność. PR-owskie wystąpienia gigantów farmaceutycznych w
rodzaju Serviera na konferencji poświęconej lekarzom są wątpliwe etycznie i
sprzeczne z założonymi (?) celami forum. Wątpię również w ich merytoryczną
przydatność - cóż nowego można powiedzieć ponad to, co każdy student znajdzie
na znanej ulotce dotyczącej kariery w branży farmaceutycznej? Czy państwo
powino płacić firmom farmaceutycznym za zatrudnianie absolwentów, na których
kształcenie łożyło, a których i tak najwyraźniej brakuje?

Obawiam się, że Forum posłuży głównie samym jego założycielom, do nawiązania
kontaktu z uczelnianymi notablami i szefostwem firm.
Obserwuj wątek
    • Gość: jodko Re: Forum Medicum we Wrocławiu IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.11.04, 23:16
      a ty baranie z uniwerku co robisz. Oni przynajmniej cos robia a ty ??
      • Gość: no_comment Re: Forum Medicum we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 00:08
        No tośme se entelegentne pogadaly
    • Gość: md Re: Forum Medicum we Wrocławiu IP: *.euromedicare.pl / *.euromedicare.pl 20.11.04, 11:44
      Nie za bardzo rozumiem tej ideai dwuletniej pracy za darmo. Tzn ze jesli ktos
      jest juz absolwentem to przez 2 lata z czego mialby sie utrzymac? czy to tylko
      opcja dla studentow?
      • Gość: michal Re: Forum Medicum we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.04, 21:16
        Jestem członkiem Forum i brałem udział w tworzeniu tego projektu, dlatego chcę
        wytłumaczyć, że praca ta miałaby sie odbywać jeszcze w trakcie trwania studiów,
        na 5-6 roku (dla studiów 5-letnich nawet wcześniej). Zamiast dobijać się na
        oblężone przez studentów oddziały wrocławskich Klinik, można będzie podjąć
        pracę pod okiem doświadczonych lekarzy i uczestniczyć w pracach danej jednostki
        popołudniami, po zajęciach na uczelni. Z własnego doświadczenia wiem, że taka
        praktyka przynosi najlepsze efekty. Jeżeli jeszcze za taką pracę otrzymywałoby
        się gratyfikację, przynajmniej na dojazdy wieczorową porą i nocne powroty to
        chętnych na pewno nie zabraknie.
    • Gość: Marek Girek Re: Forum Medicum we Wrocławiu IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.11.04, 18:13
      Forum Medicum jest Stowarzyszeniem. Lista członków i statut znajdują się na
      stronie internetowej. Nie wstydzimy się Forum tylko się chwalimy, że go
      tworzymy...O celach powiedzieliśmy bardzo dużo już w trakcie konferencji i na
      każde zapytanie odpowiadamy. Naszym celem jest rzeczywiście pomoc w znalezieniu
      pracy. Jeżeli nie mamy jescze dziś bardzo atrakcyjnych ofert pracy to postaramy
      się za pomocą systemu staży i praktyk stworzyć je razem z pracodawcami. Projekt
      jest w trakcie rozwoju. W tym roku chcemy udowodnić Naszą skutecznośc by potem
      przenieść pomysł do innych miast w Polsce. Jeżeli sie nam to nie uda mamy dla
      absolwetów rzetelną propozycję pracy za granicą. Chcę podkreślić, że firmy
      farmaceutyczne zatrudniają przede wszytkim absolwentów innych wydziałów uczelni
      medycznych (szczególnie farmacutycznego). Ich obecność nie jest związana z
      promocją leków i nie o tym rozmawialiśmy. Natomiast firma taka ze względu na
      dobrze rozwinięta strukturę zatrudnienia jest bardzo dobrym przedmiotem do
      dykusji. Proszę również nie zapominać o zatrudnieniu na stanowiskach w działach
      naukowo-badawczych. Nie dyskutujemy tu nad etyką zatrudniania lekarzy jako
      przedstawicieli handlowych (z czego z resztą firmy się wycofują..). Jescze raz
      chcę podkreślić, że Uczelnie Medyczne to nie tylko przyszli lekarze. AM we
      Wrocławiu kształci także lekarzy-dentystów, farmaceutów, diadnostów
      laboratoryjnych, pielęgniarki, fizjoterapeutów itd(polecam www.am.wroc.pl).

Zapraszam do dyskusji. Marek.Girek@forummedicum.pl
    • Gość: Doktorek Re: Forum Medicum we Wrocławiu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.11.04, 21:19
      Ja także obawiam się a wręcz jestem przekonany ze Forum Medicum posłuży głównie
      (jeżeli nie jedynie) założycielom tej tajemniczej organizacji!!!
    • chrust Pozdrowienia od Dra z USA 27.11.04, 06:24
      Popieram wasz pomysl. Szkoda ze was nie bylo 10 lat temu, kiedy wyjezdzalem z
      kraju.

Decyzja o opuszczeniu Polski dojrzewala we mnie przez ladne kilka lat. Dyzury,
      wiazanie konca z koncem, mialem juz tego dosc.

Skonczylem rezydenture z interny w Chicago. Ze wzgledu na wize musialem wrocic
      do Polski na 2 lata. Teraz wrocilem, mam nadzieje ze na stale, do USA. Pracuje
      jako lekarz domowy, stac mnie na normalne zycie. W pracy mam dobry uklad,
      urlopu prawie tyle co w Polsce na uczelni, tylko ze zamiast do Parku
      Poludniowego jezdze na wakacje do Afryki.

Przy obecnym tempie zmian w opiece zdrowotnej w Polsce zamierzam wrocic do niej
      za 200 lat. Wtedy w Polsce chyba beda juz tylko leczyc Uzbecy, bo nawet
      Ukraincy i Bialorusini wyjada na Zachod.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka