Dodaj do ulubionych

Jestem z Wawy

IP: *.iscnet.pl 02.12.04, 22:24
Obserwuj wątek
    • Gość: ocean Re: Jestem z Wawy IP: *.media4.pl 02.12.04, 22:33
      a ja z Breslau i co z tego?

hehe, czyżby pierwsza odpowiedź na moją prośbę:)
    • Gość: yata Re: Jestem z Wawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:01
      Majka nie martw nik nie jest doskonały.
    • wielki_czarownik Bardzo mi przykro /nt 02.12.04, 23:04
      Bardzo mi przykro.
    • Gość: Bogdan S Re: Jestem z Wawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:18
      mamy ukleknac i sie pomodlic?
    • Gość: Majka Re: Jestem z Wawy IP: *.iscnet.pl 03.12.04, 08:19
      nie musicie klekac i sie modlic, jestem normalnym człowiekiem.Ja tylko
      spelaniam sugestie Oceanu:)
      • Gość: erni Re: Jestem z Wawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:34
        >Ja tylko spelaniam sugestie Oceanu:)

:)
      • Gość: byłem w stolicy!!! Re: Jestem z Wawy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.12.04, 09:27
        Warszawa dla mnie to taki Mińsk tylko, że w Polsce,a nie na Białorusi.Macie ,
        tam dużo przybyszów zza wschodniej granicy i generalnie uważam ,że gdyby
        Kraków był stolicą Polski, to spokojnie moglibyśmy mówić ,że jesteśmy z Europy
        Środkowej, a nie Wschodniej.
        • forumowe_kontko Re: Jestem z Wawy 03.12.04, 10:42
          Hmm... Stolica niemal 40-milionowego kraju w niewielkim, (bodajże) 600-
          tysięcznym miasteczku? Oryginalne...
          Poza tym nie ma powodu gloryfikować Krakowa. Korki porównywalne z tymi w W-wie,
          klimat Starówki już nie ten co kilkanaście lat temu, ksenofobia na takim samym
          poziomie jak w W-wie. Czy Wrocławiu. A więc - żadna rewelacja.
        • Gość: vinca Re: Jestem z Wawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 13:11
          Gdyby Kraków był stolicą Polski to goście z zagranicy myśleliby ze do Watykanu
          przyjechali;-)
          Tak sie składa że ani Wasz Wrocław ani Kraków tak nie ucierpiał w trakcie wojny
          i tylko dlatego miasta te są ładniejsze od W-wy. Gdyby nie Powstanie
          Warszawskie które też Wam ocaliło tyłki od wcielenia do ZSRR a przez które
          Warszawa została zrównana z ziemią inaczej byście dzisiaj śpiewali. Troszkę
          szacunku.
          Pozdrawiam
          • Gość: bu2pl Re: Jestem z Wawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.04, 17:34
            pierdo..i...lisz,Kraków może i nie ucierpiał...ale co do wrocławia to tylko
            przypomnę że gdyby nie oblężenie festung breslau i planowa taktyka spalonej
            ziemi w południowej i zachodniej części miasta oraz dywanowe naloty (np. gen
            połbin zginął tu w czasie jednego z nich) oraz ostrzał pustoszący miasto toby
            wrocław wyglądał jak na starych zdjęciach np.
            hydral.com.pl/neo/001804,foto.html
            hydral.com.pl/neo/001805,foto.html
            i przeczytaj KOMENTARZE DO TYCH ZDJĘĆ
            i jeszcze jedno
            nie wiem czy świadom jesteś że władza ludowa dokonała dodatkowego spustoszenia
            wysyłając cegłę rozbiórkową z DOBRYCH budynków na odbudowę STOLYCY
            spier...
            • Gość: vinca Re: Jestem z Wawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 18:55
              Przykro mi ale poziom Twojej kultury mi nie odpowiada, więc za rozmowę
              dziękuję. Jak tylko napiszesz coś w sposób normalny chętnie z Tobą pogadam.
              • Gość: bu2pl Re: Jestem z Wawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.04, 21:36
                Hmmm, nocóż PRZEPRASZAM za słowa ale jak ktoś stara sie zabłysnąć swoja wiedzą
                której nie ma za grosz (o historii mowa) i demagogizuje to ręce same się rwą do
                klawiatury aby parę cięższych słów mu powiedzieć.
                Zdjątka ładne?
                No to cześć.
                ps. a do warszawiaków i warszawy nie mam nic, ani "grzębi mnie ona ani zieje"

jest takie powiedzenie na SGH "warszawiak, a umie się zachować"
                EOT
                • Gość: vinca Re: Jestem z Wawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 22:15
                  > Hmmm, nocóż PRZEPRASZAM za słowa

Przeprosiny przyjęte;-)

ale jak ktoś stara sie zabłysnąć swoja wiedzą
                  > której nie ma za grosz (o historii mowa)

Błąd błąd;-) Przez cały ostatni rok miałam zajęcia z historii XX wieku, wiec
                  śmiem twierdzić że coś tam jednak usłyszałam. Ten brak to niby w czym się
                  ujawnia; że twierdzę że W-wa najbardziej z polskich miast ucierpiała? Ja to
                  podtrzymuję, acz nie przeczę że nie tylko w W-wie wojna sie działa. Nie ma co
                  sie licytować, tak sie po prsotu składa ze Powstanie Warszawskie porusza mnie
                  najbardziej ze wszystkich wydarzeń II wojny, codziennie przejeżdżam obok
                  pomnika powstańców i naprawdę denerwuje mnie gdy ktoś porównuje W-wę do Mińska
                  podczas gdy tutaj tyle ludzi zginęło nie tylko przeciez za tę W-wę ale i za
                  resztę kraju. Może i mam lekkiego świra na tym punkcie, ale uważam że z dwojga
                  lepiej w tą stronę;-)

i demagogizuje to ręce same się rwą do
                  >
                  > klawiatury aby parę cięższych słów mu powiedzieć.

Eee gdzie ta demagogia?

> Zdjątka ładne?

Bardzo ładne. Jak fascynuje Cie Polska przedwojenna zajrzyj sobie :

www.szukamypolski.pl

Tam też są super zdjecia, równiez z innych zakątków Polski.

> jest takie powiedzenie na SGH "warszawiak, a umie się zachować"

;-)
                  • Gość: bu2pl Analiza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.04, 02:22
                    No to popatrzmy...
                    ctrl+c, ctrl+v...
                    >Tak sie składa że ani Wasz Wrocław ani Kraków tak nie ucierpiał w trakcie
                    wojny
                    hmmm "tak" nie ucierpiał
                    rózne źródła podaja zniszczenia wa-wa 80% substancji mieszkalnej, w-w około 75%
                    5% na korzyść wa-wy... niech będzie (www.google.pl bo nie chce mi się sięgać do
                    książek w drugim pokoju)

> i tylko dlatego miasta te są ładniejsze od W-wy.
                    no co do tego to sie nie zgodze... architektura wrocka przedwojennego była
                    naprawde świetna (zapraszam na wystawy do muzeum architektury i nie tylko) a
                    powojenny wrocek nie był juz taki ładny (blokowiska czyż one piękne są?)
                    dopiero kataklizm w postaci powodzi 97 AD coś zdziałał ...
                    ale o gustach sie nie dyskutuje

>Gdyby nie Powstanie Warszawskie które też Wam ocaliło tyłki od wcielenia do
                    ZSRR
                    Skłodowska też była mężczyzną!! ;)
                    jakos nie widze związku bo sojusznicy zachodni nie przejeli sie zbytnio

> a przez które Warszawa została zrównana z ziemią inaczej byście dzisiaj
                    śpiewali.
                    tak wtedy najwieksze zniszczenia powstały... ale we wrześniu to warszawa nie
                    ucierpiała...a podczas wyzwalania też bez strzału..

>Troszkę szacunku.
                    ociupinkę niby tak...

>tak sie po prsotu składa ze Powstanie Warszawskie porusza mnie
                    > najbardziej ze wszystkich wydarzeń II wojny, codziennie przejeżdżam obok
                    > pomnika powstańców i naprawdę denerwuje mnie gdy ktoś porównuje W-wę do
                    Mińska
                    > podczas gdy tutaj tyle ludzi zginęło nie tylko przeciez za tę W-wę ale i za
                    > resztę kraju.

Wiesz a mnie poruszył Oświęcim gdy tam pojechałem - w warszawie powstańcy to
                    byli żołnierze walczyli, ginęli z bronią w ręku a tam?
                    Jeżeli studiowałaś historię XX wieku to pewnie pamiętasz coś jeszcze z tego- w
                    warszawie zginęło powstańców.... a na wojnie, w katyniu, starobielsku,
                    oświęcimiu....?
                    to nie licytacja to próba refleksji...
                    każdy ma prawo być w coś zapatrzonym, nie może mu to jednak przesłaniać reszty
                    świata.
                    Warszawa jest jaka jest i "nie przenoście nam stolicy do Krakowa"
                    Warszawe tak jak inne miasta tworzą ludzie... a ludzie są różni. Cóż poradzić
                    że ci najbardziej "przebojowi" jadą do warszawy i im potem słoma z butów
                    wychodzi bo myśla że Pana Bożka za nogi złapali warszawiacy z importu...Znam
                    parę takich osób z wrocka i wstyd mi za nich.. ale znam też ludzi którzy
                    mieszkają tam i sa super....cóz myślenie schematami nie opłaca się
                    "ach te plucie w buty, te sikanie do herbaty" jak w kawale o żydzie i arabie

Zauważ jak zresztą powiedziane zostało to na forum iż wszystko wynika z
                    dysproporcji w zarobkach - w warszawie zarabia sie "po europejsku" (ach te
                    schematy!!!) we wrocku raczej nie - mam dobrą prace za którą w wa-wie dostałbym
                    około 1500 więcej ale koszty zycia też są wyższe.
                    A w mazowieckim wskaźnik bezrobocia poza warszawa jest jednym z najwyzszych w
                    kraju...
                    szkoda sie rozpisywać...

cu

cyt. "wrocław poddaje się ostatni"

• Gość: q Re: Analiza... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.04, 03:58
                      A tu pan Profesor mówi że zniszczenia warszawy to w większosci NIE EFEKT
                      DZIAŁAŃ WOJENNYCH z 23.11.04 i co? I nic... to tak dla porzadku
                      www.google.pl/search?
                      q=cache:dm_1rCLI9HgJ:ww2.tvp.pl/120,20041115133397.strona+zniszczenia+wroc%C5%
                      82awia+wojenne&hl=pl
      • Gość: ocean Re: Jestem z Wawy IP: *.media4.pl 03.12.04, 09:54
        Ej Majka co to za podpowiadanie, co? ;)) wytrzymałaś ledwo parę godzin ktytyki
        i już się bronisz, nie taka była umowa;)) pozdrawiam Cie Majka :)
        • Gość: Majka Re: Jestem z Wawy IP: *.iscnet.pl 03.12.04, 13:14
          pozdrawiam serdecznie Ocean:)a ci troglodyci z forum warszawskiego to prawdziwe
          wrzody na naszym miescie.. Lokalni rasiści:)
          • Gość: ocean Re: Jestem z Wawy IP: *.media4.pl 03.12.04, 13:37
            Co poradzisz, na szczęscie to margines. Pozdrawiam cie Majka i wszystkich
            normalnych Warszawiaków:) I błagam, nie pozwólcie sobie robic złej prasy w
            kraju przez garstkę frustratów, szkoda Warszawy, szkoda jej mieszkańców.
            Pozdrawiam:)
            • Gość: Mundzio Re: Jestem z Wawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.04, 14:46
              Pan Tadeusz Drozda jest tez rodowitym warszawiakiem. Śmiechu warte.
            • forumowe_kontko Re: Jestem z Wawy 03.12.04, 15:46
              Ciekawe do której grupy warszawiaków mnie zaliczysz? Aż mi serduszko dęba
              staje, gdy sobie pomyślę jaką prawdopodobnie masz o mnie opinię.

I w dodatku - muszę próbować z tą świadomością żyć :D
              • Gość: ocean Re: Jestem z Wawy IP: *.media4.pl 03.12.04, 16:25
                napewno nie do tej zbyt rozgarnietej
    • Gość: Libelle Re: Jestem z Wawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.04, 14:44
      Serdecznie współczuję.
    • Gość: vinca Do Ocean IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 13:07
      No Ocean i masz co chciałes;-) Nie wiem czy to jest powód do dumy, że na zwykłe
      3 słowa w taki sposób Wrocławianie reagują. Nie dziw sie więc że tak Cię
      niemile witają w W-wie skoro sam widzisz jak Warszwiaków się lubi w szerokim
      świecie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Do Vincy Re: Do Ocean IP: *.media4.pl 05.12.04, 13:50
        Oj Vinca Vinva, to nie ja rozpetalem wojne na forum warszawskim, czemu masz do
        mnie pretensje? Można mówić o zakletym kregu, my nie lubimy ich a oni nas.
        Tylko zwróć uwage na to, ze tylko na forum warszawskim pojawiaja sie z
        regularnoscia obrazliwe i wyzywajace teksty o przyjezdnych. i to jeszcze z
        perfidna premedytacja robione wlasnie na f. praca a nawet nie na glownym, bo na
        prace wchodza tysiace ludzi z z calego kraju, i wala ich po oczach te chamskie
        posty. Nich sobie zaloza prywatne forum wzajemnej adoracji na ktorym beda do
        woli zlewac z przyjezdnych, to swiadczy o nich, ale nie na forum praca.

Nikt mnie w wawie niemile nie powitał. Znasz moje podejscie do przeprowadzki.
        Ale jak ktos stwarza dziecinnie naiwne i sztuczne podzialy na my i reszta kraju
        to chyba normalne, ze bede z reszta, chociaz to jest poziom przedszkola. A moje
        zaproszenie na forum wrocławskie? no coz. Chciałem tylko pokazac empirycznie
        jak sie sprawy maja, taki zimny prysznic na glowy co po niektorych forumowiczow
        z forum warszawskiego.

Pozdro Vinca,
        i trzymam Cie za slowo z tym piwem ;))
        • Gość: ocean Do Vincy IP: *.media4.pl 05.12.04, 13:53
          Niejaki "DO Vincy" to byłem oczywiscie ja, ocean:) nie wyspany jestem;)))

Pozdrawiam
        • Gość: vinca Re: Do Ocean IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 18:52
          > Oj Vinca Vinva, to nie ja rozpetalem wojne na forum warszawskim, czemu masz
          do
          > mnie pretensje?

To nie pretensje tylko raczej reakcja na efekt jaki był łatwy niestety do
          przewidzenia.

Można mówić o zakletym kregu, my nie lubimy ich a oni nas.
          > Tylko zwróć uwage na to, ze tylko na forum warszawskim pojawiaja sie z
          > regularnoscia obrazliwe i wyzywajace teksty o przyjezdnych. i to jeszcze z
          > perfidna premedytacja robione wlasnie na f. praca a nawet nie na glownym, bo
          na
          >
          > prace wchodza tysiace ludzi z z calego kraju, i wala ich po oczach te
          chamskie
          > posty. Nich sobie zaloza prywatne forum wzajemnej adoracji na ktorym beda do
          > woli zlewac z przyjezdnych, to swiadczy o nich, ale nie na forum praca.

Widzisz, tylko ze pieniacze nie wejdą na forum na którym by ich nie było widać.

> Nikt mnie w wawie niemile nie powitał.

Miałam na myśli posty jakie wymieniałeś z niektórymi osobami.

Znasz moje podejscie do przeprowadzki.
          > Ale jak ktos stwarza dziecinnie naiwne i sztuczne podzialy na my i reszta
          kraju

Wiesz, ten podział nie jest taki do konca sztuczny (niestety). Gdyby różnic
          między regionami kraju nie było nie byłoby podziału. Głównie o stopień
          zamożności tu chodzi - problem stary jak świat.

A moje
          >
          > zaproszenie na forum wrocławskie? no coz. Chciałem tylko pokazac empirycznie
          > jak sie sprawy maja, taki zimny prysznic na glowy co po niektorych
          forumowiczow
          >
          > z forum warszawskiego.
          >

Tylko pytanie czy to był rzeczywiscie zimny prysznic... Myślę że Warszawiacy
          zdaja sobie swietnie sprawę z tego jaką miłością sie do nich pała w Polsce. Ja
          miałam taki zimny prysznic gdy pojechałam na praktyki jako jedyna osoba z W-wy
          ze studentami z UJ. Nigdy nie zapomnę tej nienawiści w oczach gdy w TV zdawano
          relacje z otworzenia mostu świętokrzyskiego w W-wie (wyłączyli telewizor bo
          patrzeć na to nie mogli) to poczucie niższości (pytam skąd???) względem UW
          tylko dlatego że to uczelnia warszawska, chociaż wszyscy dobrze wiedzieliśmy że
          jeśli chodziło o kierunek jaki studiowaliśmy Kraków był o wiele lepszy. Tam po
          raz pierwszy zetknęłam się z nienawiścią w stosunku do Warszawy i jej
          mieszkańców, a najśmieszniejsze było to że w większości nie byli to rodowici
          Krakowiacy tylko też przyjezdni tyle ze do Krakowa;-)))

> Pozdro Vinca,
          > i trzymam Cie za slowo z tym piwem ;))

Ja również pozdrawiam. To luty powiadasz?;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka