Dodaj do ulubionych

Miasto nie pomoże samotnej matce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 22:00
To jest skandal ! Miasto umarza podatki przedsiębiorcom, którzy z całą
pewnością mają wyższe dochody, a nie ma dobrej woli po stronie Zarządu Miasta
w tak prostej sprawie... Czy ktoś z osób podejmujących tę decyzję zastanowił
się, w jakiej sytuacji znajduje się ta schorowana, tak dotkliwie doświadczona
przez życie kobieta? Nie mieści mi się to w głowie. Wstydzę się, że ekipa,
którą darzę szacunkiem i zaufaniem okazała się zgrają bezdusznych urzędników,
dla którego człowiek to tylko kartka papieru i kojarzona z nim kwota
zaległości... Proponuję zasypać skrzynkę mailową pana Prezydenta protestami w
tej sprawie. Skoro GW nie dała rady, może naciski ze strony mieszkańców
miasta okażą się bardziej skuteczne? Ja wysyłam jeszcze dziś.
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re: Miasto nie pomoże samotnej matce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 22:38
      a może GW wyłoży kasę, otwiera się nowy rynek zbytu -Ukraina- to pewnie kasy
      starczy. A tak na marginesie, kiedy kolejne wydanie po ukraińsku? Kapitał jest
      nie trzeba brać kredytów pod stare maszyny drukarskie.
    • Gość: Ditran Miastem rządzi PO więc chyba normalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.04, 23:17
      że nikomu nie pomoże. Lepiej budować pomniki i składać podziękowania
      Gulbinowiczowi za walkę z komunistycznym ustrojem i zbieranie datków dla
      więźniów.
      • Gość: Paweł [...] IP: *.golebia.clarus.com.pl 17.12.04, 10:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • no.logo Re: Miasto nie pomoże samotnej matce 16.12.04, 23:27
      Jam jest człek spokojny, wulgaryzmów nie używający.
      Ale teraz k.u.r.w.a. mnie szlag trafił.
      No bo jak to jest? Ludzie z MOPS-u twierdzą, że kobiecina nie da rady, a bezduszny urzędnik swoje?

Zgadnijcie komu Pan Prezydent umorzył jednak długi. W poprzednich latach były to na przykład nieźle prosperujące przedsiębiorstwa z różnego rodzaju politykami w zarządach i radach nadzorczych. Pan Prezydent raczył nawet o tym informować na stronie www.wroclaw.pl.

Kochany Panie Rafale Dutkiewiczu! Głosowałem na Pana i mam nadzieję, że nie była to zła decyzja. Niech Pan z łaski swojej magistrackiej zainteresuje się tą sprawę i pomoże kobiecinie. No bo chyba kurcze warto, nie?
      • Gość: Tez_Wkurzony WSTYD! Panie Prezydencie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.04, 23:54
        nie kiwnie Pan palcem?
        chora na raka wdowa, samotna matka mieszkajaca w kawalerce w chorym dzieckiem a
        rzecznika bredzi o kryterium dochodowości,
        Może niech nie je? wtedy szybciej umrze i miastu problem sam sie rozwiąze?

Pani rzeczniczko? na te nadchodzące święta życze pani raka z przerzutami i paru
        kursów chemioterapii. Nie ma przebacz.
        • Gość: kotlaris Re: WSTYD! Panie Prezydencie? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.04, 23:59
          wy bezduszne gnoje!
          • Gość: marcinm Re: WSTYD! Panie Prezydencie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 02:22
            Oni lubia na samochody wydawac, niech sie wezma do roboty!!!!!!!!!!!!
            Darmozjady, przez umorzenie tego dlugu miasto nie straci!!!!!!!!!!!!! Co za
            powaleni urzednicy, wstyd mi ze jestem z wrocka!!!!!! trzeba bylo glosowac za
            sld, oni przed wyborami by to umorzyli, a te pierdzistolki nie!!!!!!! Wstyd
            panie prezydencie, jest pan ...................!!!!!!!! I niech sie pan domysli
            kim!!!!!!!!
      • Gość: sek Re: Miasto nie pomoże samotnej matce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 09:49
        Zejdź z urzędnika, co on ma niby zrobić? Bezduszny? Z własnego portfela ma
        wyłożyć pieniądze na pokrycie tego długu? Jak Cię to tak boli to zacznij
        działać, pikietować pod budynkiem rady zarządu miasta, udzielać się w
        organizacji charytatywnej, organizować zbiórke na rzecz tej kobiety. Dołacz do
        naszej akcji zasypywania władz skargami w tej sprawie. Władz, a nie forum,
        którego i tak nikt wysoko postawiony nie czyta. Najlepiej domagać się
        niemożliwego od innych... siedząc wygodnie za monitorem własnego komputera.
        • no.logo Do sek-a i do Nelki 17.12.04, 11:59
          Gość portalu: sek napisał(a):
          > Zejdź z urzędnika, co on ma niby zrobić? Bezduszny?

Tak. Dokładnie tak. BEZDUSZNY. A wiesz dlaczego? Bo ma w ręku opinię z MOPS-u, w której jak wół stoi, że egzekucja tego długu kobietę wykończy. Czyli ma pełne prawo, by w ramach istniejących przepisów owego długu NIE egzekwować. Proste?

Nell - też chcę pomóc tej kobiecie, masz pomysł jak zdobyć namiary na nią?
          • Gość: sek Re: Do sek-a i do Nelki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 18:23
            Czy ty wiesz, jak wyglada praca urzędnika? Wygląda na to, że nie masz bladego
            pojęcia o jej podstawowych mechanizmach. Jeżeli ten urzędnik odłożyłby sprawę
            ad acta, miałby spore szanse stracić pracę. Bo on nie ma kompetencji decydować,
            który dług ściagać, a którego nie. I równie spore szanse miałby nigdzie już
            pracy nie dostac, bo taka jest sankcja za "poważne uchybienie obowiazkom
            służbowym". Czy ty byś skazał swoja rodzinę na głód po to, żeby nie głodowała
            inna rodzina, której nawet nie znasz? Tak? Naprawdę bez chwili namysłu? Brawo,
            jestem pod wrażeniem.
    • Gość: Absolwentka Adres Prezydenta? IP: *.tu / *.urz.tu-dresden.de 17.12.04, 08:49
      Prosze niech ktos poda adres (najlepiej i pocztowy i mailowy) pana Dutkiewicza,
      na ktory mozna skargi wysylac.
    • Gość: zbulwersowany Adres Prezydenta Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.04, 09:41
      Każdy oburzony może wysłac swój protest na adres bpr@um.wroc.pl (Biuro
      Prezydenta Wrocławia).
    • Gość: zbulwersowany123 bpr@um.wroc.pl - adres Prezydenta Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.04, 09:48
      bpr@um.wroc.pl - adres biura Prezydenta Wrocławia
      • Gość: panwojtek Re: bpr@um.wroc.pl - adres Prezydenta Wrocławia IP: *.netcologne.de 17.12.04, 18:30
        wlasnie przed minuta wyslalem moj protest!
    • squat_kromera Każdy chętny może tej kobiecie naprawdę pomóc, 17.12.04, 09:52
      dziwne że w tym wątku jeszcze nikt taki się nie pojawił.

My ze swej strony zapraszamy panią do naszego squatu.

Z uszanowaniem
      Squat Kromera
    • nelka Generalnie jestem przeciwna takim akcjom, ale ... 17.12.04, 09:54
      tu sytuacja jest tragiczna. Są różne Zusy, srusy, do pomocy, renta po zmarłym
      mężu, różne zasiłi pielęgnacyjne itd. I to powinna ta pani otrzymywać dla
      siebie i dzieci. A nie miasto ma we wszystkim pomagać.
      Świeta za tydzień, a urzędy sa nierychliwe.
      Jak można tej Pani pomóc szybciej ? ja chętnie przekażę pewną kwote pieniędzy,
      żeby miała na śieta.
      Jak to zrobić, gdzie wpłacić ? ale tak żeby to było anonimowo ?
      Może ktoś się dołączy ?
    • Gość: Mx Ile ? Komu ? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.12.04, 12:08
      Niestety dysponuję tylko danymi z 2003 r. ale bardzo proszę, może kilka osób
      przejrzy na oczy.

Zgodnie z obowiązującym prawem w 2003 r. Urząd Miasta opublikował listę 23
      podmiotów, które uzyskały, decyzją Prezydenta Rafała Dutkiewicza, umorzenie
      zobowiązań podatkowych względem miasta. Najwięcej skorzystał
      państwowy "Energoprem", któremu prezydent umorzył aż 82 tys. zł. Następna na
      liście jest znana firma deweloperska "Intakus" Bogdana Ludkowskiego - 52 tys.
      zł. Ponad 40 tys. zł prezydent darował Leszkowi Osińskiemu, właścicielowi
      firmy "Premo". Kolejne 20 tys. zł umorzył upadłej "Radiotechnice", a 12 tys.
      zł - Grażynie Rusin ze Stowarzyszenia Przewoźników Międzynarodowych "Dolny
      Śląsk". O 8 tys, zł "do przodu" jest Jacek Łozowski, znany we Wrocławiu
      biznesmen i właściciel nieruchomości. Co ciekawe, prezydent umorzył mu
      zaległość ze względu na "ważny interes podatnika". Łączna kwota umorzeń
      wyniosła 300 tys zł.
      Dodam tylko, że początkowo do wiadomości publicznej podawano tylko łączną kwote
      umorzenia a nazwiska i nazwy firm były utajnione "bo prawo nie pozwalało na
      podanie nazwisk".

Może ktoś ma dane z 2004 r.?

• Gość: Wojtek Re: Miasto nie pomoże samotnej matce IP: *.gepc.ge.com / *.unknown.uunet.be 17.12.04, 12:22
      A Gazeta nie moze pomoc? Nie moze zorganizowac zbiorki wsrod swoich managerow
      lub chocby opublikowac nr konta na ktore ktos moglby wplacic pieniadze???

Najlepiej napisac artykul i umyc rece!
    • Gość: killla do redakcji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.04, 13:11
      szczerze współczuję Pani Beacie i chętnie bym ją wspomógł jakąś kwotą. Niestety
      redakcja faktycznie nie podała (przynajmniej w tym artykule) konta na jakie
      można byłoby wpłacać. Nie można przecież wpłacić kwoty ogólnie np. na konto
      Zarządu Zasobu Komunalnego bez podania bliżej danych osoby na rzecz której ma ta
      wpłąta być zaliczona.

A tak przy okazji - we wcześniejszym artykule na ten temat (5.12.2004 r.) Pani
      red. Czajkowska napisała, iż jedna z czytelniczek wpłaciła 500 zł. Tak więc
      teraz dług Pani Beaty powinien wynosić chyba już mniej niż wspomniane 4.000 zł?
      Skoro jednak zdecydowano się rozłożyć należność na raty to wspomniana kwota
      powinna wystarczyć na co najmniej 2 raty, albo na jedną ratę i bieżący czynsz.
      Rozumiem że temat jest dosyć drażliwy i wszyscy współczujemy Pani Beacie, ale
      skoro Pani red. sama wspominała wcześniej o tej wpłacie, to czemu teraz
      określając kwotę zaległości o tym zapomniała ?
      • Gość: red Re: do redakcji IP: *.wroc.gazeta.pl 17.12.04, 16:24
        pani redaktor nie zapomniała - uznałam, że odejmowanie tej kwoty byłoby chyba
        małostkowe??? tak, czy inaczej pani Beata ma do spłaty sporą sumę - proszę
        pamiętać, że to były 4 tys.. zł plus odsetki!
        każdy, kto chce ją wesprzeć moze się zgłosić do redakcji, do mnie. Ja mam
        kontakt z panią Beatą. Mogę wszystkich z nią skontaktować!

pozdrawiam

Agnieszka Czajkowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka