Dodaj do ulubionych

Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO

IP: *.golebia.clarus.com.pl 17.12.04, 22:16
W związku ze zjazdem PZPR , obecnie ukrywającej się pod nazwą LSD :
W przerwach między obradami , seminarium na temat poprawnego wyplatania
czerwonej pajęczyny w gosodarce i kapitalizmu politycznego , poprowadzi
Pan Baron Kazimierz FeREX Chrzanowski.
Pan Baron omówi te zagadnienia posługując się przykładami rad nadzorczych
firmy FeREX ( p. Gondek i Agula ) oraz Krakowskiego Holdingu Komunalnego S.A.
w Krakowie ( Pan Prezes Wlezień ).
Przewidziany jest też wykład na temat : Jak zabezpieczyć sobie tyły , czyli
lobbowanie na rzecz dodatkowych pieniędzy dla Policji.
Obecność na zajęciach obowiązkowa, sprawdzana będzie lista obecności.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Ale dyrektorek kręci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 09:48
      nauka nie poszła w las ,wiele nauczył sie jak widac od uczniów! Ale klamstwa
      maja krótkie nogi! Tłumaczenia sa dziecinne
      • tamilan ŁATWO BYĆ ANONIMOWYM, A JESZCZE ŁATWIEJ TAK PLUĆ 18.12.04, 18:45
        Przeczytałam ten i poprzedni artykuł z ogromnym zdziwieniem. W sytuacji. gdy
        dzieją się w kraju przekręty jak z horroru jakiegoś - ot choćby ostatnio - mąż
        pewnej pani - byłej minister zresztą - bierze kolosalną łapówkę za przekręt
        przy ubezpieczeniach - to dziennikarzyna jakaś dorwała się - żądna zemsty - do
        Bogu ducha winnego dyrektora i kąsa zajadle. Tym to bardziej obrzydliwe, że
        dotyczy to naprawdę zasłużonej dla szkolnictwa postaci. Dziwię się, bo praca,
        jakkolwiek w innej formie - była wykonana. Ktoś musiał pomalować mieszkanie,
        ktoś musiał przepisać zestawy zadań. Ale to nie o to chodzi - chodzi o to, że
        dyrektor dał zarobić w ten sposób komuś ze swojej rodziny. Mniej by zapewne
        tego dziennikarzynę - pożal się Boże- bolało, gdyby zarobił np - jego brat lub
        żona - Czego on chce - czy żąda jedynie zadośćuczynienia dla swej chorej
        ambicji, urażonej niemożnością wcześniejszego dorwania się do cudzej krwi?
        Anonimowymi wypowiedziami łatwo ranić = aż do krwi. Ludzie, którzy się tu
        wypowiadają są bezpiecznie ukryci za swoją anonimowością. ŁATWO ANONIMOWO
        OPLUĆ, PRAWDA? Dlatego podpisuję się pełnym imieniem i nazwiskiem - Danuta
        Alicja Madejek - była uczennica czternastki.
    • Gość: LSD Re: Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.12.04, 10:19
      Ten człowiek po prostu nie wie kiedy zejsc ze sceny niepokonanym. Od kilku lat
      atmosfera w kregach nauczycielskich jest niezdrowa. Dyrektor to prawdziwy
      dyktator. Kiedys byl dobry, zapewne lubiany, ale to bylo kilkanascie lat temu.
      Teraz szkola to wylacznie przedsiebiorstwo do produkcji olimpijczykow (co z
      reszta niewiele ma wspolnego z prawda, bo najlepsi uczniowie z gimnazjow
      przychodza do XIV LO zacheceni renoma szkoly, a szkola naprawde nie tworzy
      geniuszy. Ona ich po prostu "markuje") oraz interesow wlasnych, byle tylko moc
      cos robic, miec wladze, byc w czolowce.. Nie lubie pana D. jednak nie zycze mu
      najgorzej, po prostu niech odejdzie na dawno zasluzona emeryture.
      • Gość: Wojtek Re: Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.12.04, 17:06
        Czym możesz uzasadnić swój, głupi zresztą, komentarz, że od kilku lat atmosfera
        w oświacie i szkole jest niezdrowa? Zastanów się tak naprawdę gdzie jest bardzo
        niezdrowa atmosfera w tym kraju... A jeśli chodzi o oświatę i szkołę, to do
        nieciekawego stanu tego sektora doprowadzili rodzice swoich mądrych
        dzieci "uczniów", którzy nie wywiązują się z większości swych uczniowskich
        zadań, lekceważą wszystkich i wszystko, bo pozwala im na to władza rodzicielska
        i państwowa. Raczej pseudowładza. Szkoła w Polsce jest faktycznie na równi
        pochyłej i winą za to obarczać należy nie koniecznie nauczycieli. Ja widzę ją w
        ekstremalnych i bydlęcych zachowaniach tych, którzy pretendują do rangi UCZNIA.
        • Gość: LSD Re: Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.12.04, 19:25
          Czym moge uzasadnic???? Bo konczylem te szkole, bo mam moich znajomych, ktorzy
          takze ja konczyli i kazdy z nich wypowiadal sie z niesmakiem o panie D. Czy
          niezdrowa sytuacja w kraju jest jest usprawiedliwieniem dla malych przekrecikow
          pana D.?? To nie rodzice zatrudnili jego corke, tylko pan D. A postawa uczniow
          faktycznie jest lekcewazace, ale nie tylko w tej, ale w kazdej innej szkole.
          Ot, takie czasy ?!
          • Gość: Can Re: Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 19.12.04, 17:38
            nie usprawiedliwiam nikogo .. tylko sie tak zastanawiam.. skoro narobil tyle malych przekrecikow to czemu przez caly czas jak chodzilam do tej szkoly (dosc dawno temu wprawdzie bo jakies 7 lat) jezdzil starym maluszkiem??
          • tamilan Re: Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO 22.12.04, 00:46
            wiesz - ja też kończyłam tę szkołę - mało tego - czternastkę tymi oto rękami
            tworzyłam...
            Mam do niej podwójny sentyment - jako była uczennica i jako była wrocławianka.
            Wspominam ją z rozrzewnieniem. Zaczynałam karierę licealistki w ósemce, gdzie
            dyr latał z linijką w ręce i mierzył dziewczynom długośc spódniczki nad
            kolanem, a codziennym być albo nie być dla ucznia było posiadanie przyszytej
            tarczy - nie wpuszczano bez niej do szkoły, i nieważne było, czy się naumiałeś
            na ten dzień, czy nie. Byliśmy zastraszeni i bezwolni. Straszono wszystkim -
            nawet tym, że jeśli nie wstąpimy w szeregi ZMS, to nie mamy po co marzyć o
            maturze. Lekcje z profesorką od rosyjskiego to był pogrom i horror. I strach
            pozostałych nauczycieli przed jej wszechwładzą... Pamiętam wyzwiska chemika,
            który wyzywał dziewczęta od głąbów i gnid w najlepszym przypadku. A potem
            przejście do czternastki, oszołomienie wolnością słowa, stroju, dowolnością
            obecności na lekcjach. Nauczyciele przestrzegali zasad poszanowania praw
            ucznia, powstał wspaniały ( i przestrzegany dobrowolnie) regulamin - sami go
            tworzyliśmy.Był okres szału dzianin - dziewczyny na przerwach śmigały drutami.
            Na lekcjach również - prymuska Tina wyrwana znad robótki odpowiadała śpiewająco
            nie przestając dziergać... Wolno jej było - i nie tylko jej. Ważne było - co
            masz w głowie. Była moda na bycie dobrym - najlepszym. Od początku. Byliśmy
            tacy dumni ze swojej budy, a tarczę - utworzoną w pierwszym roku działania
            szkoły ( piękną metalową) nosiliśmy jak broszkę - na najbardziej widocznym
            miejscu. żeby wszyscy w mieście widzieli. Pracowaliśmy wszyscy z wielkim
            zaangażowaniem na rzecz szkoły - sadziliśmy drzewa wokól brzydkiego budynku,
            ozdabialiśmy korytarze. We wszystkim czynnie uczestniczył Dyrektor. Myśmy
            wychodzili - on zostawał. Nawet wieczorem długo jeszcze się paliło w jego
            gabinecie. Przypłacił to zdrowiem, kłopotami w rodzinie - bo żył tą szkołą i
            dla tej szkoły. Nie dorobił się niczego - za ponad trzydzieści lat pracy! Gdy
            uzbierał w końcu na piękny samochód - to mu go ukradziono tak, jak teraz
            kradnie mu się wszystko to, czym była dla niego czternastka! A teraz próbujecie
            odeberać mu nawet zasługi, które wniósł na rzecz szkolnictwa nie tylko w moim
            ukochanym mieście, ale także na forum ogólnopolskim. Jeśli nawet jest winien w
            sprawie błędnego postępowania w sprawie prac, jakie wykonywano na rzecz szkoły
            przecież - nie obrzucajcie błotem jego zasług. Skoro tylu jest wspaniałych
            pedagogów i mądrej młodzieży - dlaczego inne szkoły przez lata nie mogły
            doskoczyć czternastce? Przecież inne szkoły dysponowały takim samem potencjałem
            młodych, chłonnych umysłów i szacownymi gronami pedagogicznymi...Odpowiedź jest
            prosta - bo taka szkoła była (piszę "była" ze smutkiem) unikatem na skalę
            kraju, a cała zasługa jej stworzenia leży po stronie dyrektora Dobrzyckiego.
      • Gość: absolwent Re: Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:49
        Dobrzycki juz dawno temu powinien pozegnac się ze szkolnictwem. Za moich czasów
        zwalniał wszystkich nauczycieli próbujących uczyć myślenia, a nie tylko suchych
        regułek. Efekt byl taki ze w mojej klasie maturę zdala niecala polowa uczniów, a
        na studia dostalo sie 20%.
        • chrust dobrzyk na emeryture 20.12.04, 05:34
          kleszcz sie przyssal do stolka. Za moich czasow tepil wszelkie przejawy
          samodzielnego myslenia, choragiewka j...
        • Gość: Aśka Re: Rozpoczął się proces dyrektora XIV LO IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 20.12.04, 10:04
          To bardzo ciekawe co piszesz. Studiowałam we Wrocławiu i miałam paru znajomych
          wśród absolwentów XIV. Bystrzy, inteligentni, z poczuciem humoru. Może to było
          to 20%. Chociaż wątpię. Trójkowy z XIV przechodził pierwszą sesję ze śpiewem na
          ustach, piątkowy ze słabego liceum wylatywał z wielkim hukiem. A Wy kochana
          młodzieży, zwracam się tak do Was, gdyż maturę pisałam w 89 roku, jesteście
          rozpuszczeni do granic możliwości. Ciągle tylko narzekacie i narzekacie.
          Powiem Wam, że moim liceum też rządził taki "tyran" i miało wówczas opinię
          najlepszego w mieście, już go nie ma, a liceum spadło w notowaniach na szary
          koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka