Gość: robson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:03 Zna może ktoś firmę Work Service? Interesuje mnie szczególnie opinie na temat pracy zagranicą w której ta firma pośredniczy? Czy komuś udało przez nich wyjechać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafis Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:09 Ciekawa jest geneza tej firmy i skład właścicieli/zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Firma Work Service IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.12.04, 22:22 Ejże, cożeś Rafisie taki tajemniczy. Jak powiedziało się "a", trzeba by powiedzieć "b". :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Firma Work Service 26.12.04, 22:46 Kiedyś, przed laty, jeden z właścicieli tej firmy kandydował w jakichś wyborach, bodajże samorządowych. Jego podobizna pojawiła się na billboardach. I na wszystkich tychże billboardach na trasie Nowy Dwór - Akademia Ekonomiczna jakaś nieżyczliwa ręka nasmarowała pod zadowoloną z siebie buzią kandydata: "Ja kradnę w Fundacji Oskar, a ty ?" :))) Nie wymienię jego nazwiska, bo to było dawno i zapewne ( bo jakżeby inaczej ! ) oszczercze. Powiem jednak, że mi człowiek ten przypomina nieco z urody Roberta Gonerę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 00:11 mi kilka razy zalatwili drobne fucy ale w kraju. niestety zabieraja z placy swoja dzialke ale to standard. ogolnie duzy plus Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: Firma Work Service 27.12.04, 09:01 bzdura - z płacy zabierają podatek i zus, jak każdy. a że płacą grosze, to inna sprawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Firma Work Service IP: *.ptf.pl 27.12.04, 11:21 a zarabiaja z datkow charytatywnych? biora swoja dzialke za posrednictwo - badz bezposrednio z placy pracownika badz w formie ustalonej kwoty ktora de facto moglaby pojsc do pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: Firma Work Service 28.12.04, 09:03 Mówię Ci, że bzdura to bzdura. To jest firma zajmujaca się doradztwem personalnym i leasingiem pracowniczym - ich klientami nie są ludzie szukający pracy, tylko FIRMY i to firmy własnie płacą work service za usługi. Pracownikom WS obcina z wypłaty podatki i składki. Jak twój pracodawca odprowadzi Ci podatek i i składki to tez powiesz że obcina Ci z wypłaty "swoją działkę"? Nie znasz się, a gadasz. A że na pucułowatę japę TM patrzeć już nie mogę, to inna sprawa. Co do samej firmy kiedyś w gazecie był artykuł o tym jak się traktuje pracowników tymczasowych WS. Padło tam słowo "podludzie". Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 10:09 nie do końca taka bzdura... WS ustala dwie stawki: dla klienta (firmy wynajmującej pracownika) i pracownika. Od stawki dla pracownika odciąga tylko podatek i ZUS (jeśli nie jest uczniem i jest zatrudniony na umowę o pracę... a sporo studentów zatrudnia WS). Ale różnica między stawką dla klienta i pracownika jest spora, zapewniam Cię. I to już idzie do kasy WS. I w tym akurat się orientuję. Wiem ile biorą od klienta za "sztukę" i wiem ile "sztuce" u tego klienta pracującej płacą. No i pewnie o to chodziło przedmówcy - o "nie wprost" krojenie pracowników i płaceniu im "minimum z minimum" Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: Firma Work Service 28.12.04, 11:35 Work Service jak każda inna agencja pracy tymczasowej jest twoim pracodawcą. Jak każdy pracodawca, agencja ustala stawke wynagrodzenia, powiedzmy 5,50 zł brutto za godzinę. Od tej kwoty agencja odprowadza ustawowe podatki i składki, a jak nie studiujesz to jeszcze sama dorzuca na ZUS (np. jesli pracujesz na umowę o pracę, to żeby zarobić minimum - 824zł brutto - czyli nieco ponad 600zł "na rękę" - twój pracodawca, np. agencja, musi wyłożyc z własnej kieszeni ponad 1000zł.) Podpisujesz zatem umowę zlecenie czy umowe o pracę na danych warunkach, dostajesz na rękę tyle ile należy i bzdurą jest mówienie, że agencja "zabiera swoją dolę". Kwota jaką dana firma płaci agencji za każdą godzinę pracownika tymczasowego jest dużo wyższa, bo zawiera i wynagrodzenie (+ koszt pracodawcy), i marżę, a marża to nic innego, jak wynagrodzenie dla agencji za to, że zatrudnia dane osoby na rzecz swojego klienta i zajmuje się rekrutacją, selekcją i całym kadrowo-płacowym szitem. Pracownika guzik obchodzi jakie są to stawki - ma umowę z okreslonym wynagrodzeniem brutto i dostaje tyle na rękę, ile Pan Bóg nakazał. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 14:42 no dokładnie o tym samym mówię... jedyne na co można się oburzac (a można, nikt tego prawa pracownikom nie może odebrać) to wysokość marży. Jeśli godzina pracy pracownika jest warta dużo więcej niż wynagrodzenie jakie otrzymuje pracownik, to jak inaczej to nazwać? A fakt jest faktem - WS bardzo niskie stawki proponuje swoim "czasownikom". No i nie popadajmy w paranoję - marża nie tylko pokrywa koszty związane z obróbką kadrowo-płacową... na czymś w końcu też muszą zarabiać... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramzes kij ma dwa końce ?! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.12.04, 14:59 > No i nie popadajmy w paranoję - marża nie tylko > pokrywa koszty związane z obróbką kadrowo-płacową... > na czymś w końcu też muszą zarabiać Nie są przecież organizacją charytatywną. IMHO windowanie przez WS stawki jaką sobie pobiera od firmy do której deleguje "czasownika" może mieć dwa końce. Co, jeśli "czasownik" i firma dla której on pracuje dogadają się w kwestii daleszej pracy, już bez pośrednictwa WS ? Pozdrawiam Ramzes. Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: kij ma dwa końce ?! 28.12.04, 15:11 może być problem z dogadaniem... np. niektóre firmy mają odgórny nakaz redukcji etatów... co się wówczas robi?? Zwalnia ludzi, których przejmuje i zatrudnia agencja pracy czasowej. Zatrudnienie zredukowane, koszty - idą w koszty zewnętrznych usług i sprawa załatwiona. Za poza tym z klientami zawiera się umowy, w nich można zastrzec np. okres karencji po zakończeniu pracy przez danego "casownika" u klienta, u którego pracował... Takie przepisy - nic nie poradzisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: kij ma dwa końce ?! 28.12.04, 16:23 Niby prawda, ale jak mówi ustawa "Ustalenie między agencją pracy tymczasowej a pracodawcą użytkownikiem warunku niezatrudnienia pracownika tymczasowego przez pracodawcę użytkownika po zakończeniu wykonywania pracy tymczasowej jest nieważne.". W myśl tego, jeśli agencja "zabrania" zatrudnienia pracownika który świadczył pracę tymczasową, to robi to bezprawnie :) Ale która agencja przestrzega ustawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
lukass831 Re: Firma Work Service 17.05.05, 18:28 k_i_k_a napisała: > no dokładnie o tym samym mówię... jedyne na co można się oburzac (a można, nikt > > tego prawa pracownikom nie może odebrać) to wysokość marży. Jeśli godzina pracy > > pracownika jest warta dużo więcej niż wynagrodzenie jakie otrzymuje pracownik, > to jak inaczej to nazwać? A fakt jest faktem - WS bardzo niskie stawki > proponuje swoim "czasownikom". No i nie popadajmy w paranoję - marża nie tylko > pokrywa koszty związane z obróbką kadrowo-płacową... na czymś w końcu też muszą > > zarabiać... > Pzdr To co napisałeś/napisałaś to prawda....Ale radzę zapytać jakie stawki ma konkurencja: Leader Service, Worker i inni ... Wtedy się przekonasz jakie stawki ma WS Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szoppracz1 Re: Firma Work Service 27.12.04, 09:29 O przekrętach rzeczonego osobnika pisano nawet na tym forum. Poszukaj w starych wątkach, właśnie z czasów owych wyborów samorządowych (całe osiedle ND było obklejone plakatami z jego włtpliwej urody obliczem, do dziś tego nie uprzątnięto). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komiśniak Re: Firma Work Service IP: *.ktl / 217.110.71.* 27.12.04, 09:41 Tak, kolega platformersów co przekręcili Euro Art Meeting. Teraz jeździ nowym tereniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabriel Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 11:07 Z TEGO CO PAMIĘTAM ,A PAMIĘTAM DOBRZE PAN M. JUŻ NA STUDIACH POKAZYWAŁ JAKIM JEST CZŁOWIEKIEM(np. sprzedawał piwo ,z paroma innymi kolegami ,które uczelnia dosała za darmo na ekonomalia, o klubach nawet nie chce mi się pisać).DLATEGO NIEZDZIWIŁEM SIĘ KIEDY ZOBACZYŁEM JEGO TWARZ NA PLAKATACH, CHOĆ O ILE PAMIĘTAM PAN M. DŁUGO SIĘ ZASTANAWIAŁ DO JAKIEJ PARTI WSTAPIĆ, ŻEBY BYŁO FAJNO. CO DO W.S. TO MÓJ KUMPEL CHWALIŁ SOBIE PRACE DO ,KTÓREJ TRAFIŁ PRZEZ TĘ AGENCJE. NIESTETY TYLKO 2 MIESIĄCE I POŻEGNANO SIĘ Z NIM W NIEZBYT ELEGANCKI SPOSÓB. ALE NIE WYBRZYDZAJMY DLA WIĘKSZOŚCI LUDZI KAŻDA PRACA JEST ZBAWINIEM I NA TYM BAZUJE W.S. --od nas jest tu trzech łysy ,ja i anka-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killla Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 09:30 chodzi ci o T.M. - radnego Rady Miejskiej Wrocławia ? Oj Rafis, Rafis, chłopak pyta o konkrety a ty go politycznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 10:11 tak,tak... syn starego Misiaka...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 11:23 Powiedz w koncu o kogo chodzi???? "Kazdy orze, jak moze" Platon Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 14:44 o matko... wyraźniej niż nazwiskiem jeszcze można??? ;))) ja już wyraźniej nie potrafię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomkos Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 14:57 z całą pewnoscia chodzi o Misiaka... - wiele niedobrego o nim napisano, co było swego czasu grą przedwyborcza. przed wyborami lubiła rozpisywac sie o nim Gazeta Wrocławska (kiedys a moze i dzis zwiazana z ludzmi Frasyniuka). a tak poza tym ... to jest naprawde spoko koleś... na mój gust za pare lat wyrośnie z niego ktoś na wzór Czarneckiego czy Łukaszewica (mimo ze to nie brażna finansowa). a firma od wewnatrz jest bardzo solidna i prawie perfekcyjnie zorganizowana... kolejny wzór ze we Wrocławiu można wiele :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piolo Re: Firma Work Service IP: *.provider.pl / *.provider.pl 03.01.05, 00:13 Na wzór Czarneckiego to on już jest - liże te d..y co trzeba. Żeby taką wazelinę pisać, trzeba albo nic nie wiedzieć o WS, albo w nim pracować :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcelinka Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 13:15 Wyrosnie z niego cos na wzor Czarneckiego lub Lukaszewicza?? Przeciez to dupek zołedny!!Pozatym gołodupiec-przeczytajcie sobie jego oswiadczenie majatkowe...przeciez on NIC kompletnie nie ma...ani domu ani mieszkania, samochodu , oszczednosci....udzialow w Work Service ma chyba tylko 25%...wszytsko sprytnie przepisał??Ciekawe na kogo?? www.wroclaw.pl/osw04/tomasz_misiak.pdf to jakas kpina jest...no chyba ze wszystko wydaje na zarcie...w sobote w Nowy Rok siedzielismy obok siebie w Karczmie Marcela w Szklarskiej Porebie na obiedzie...strasznie facet duzo je..heheheh Pozdrawiam Panie Misiak i mam nadzieje ze w nowym 2005 roku ktos wezmie sie za Pana i Pana przekrety!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 14:29 Tez mam taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik WS Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 07:10 > a firma od wewnatrz jest bardzo solidna i prawie perfekcyjnie zorganizowana... > kolejny wzór ze we Wrocławiu można wiele :) Żeby taką opinię wyrazić, to wypadałoby ludzi z wewnątrz zapytać. Takiego bałaganu jaki ma WS, to ze świecą szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddt Re: Firma Work Service IP: 80.51.27.* 02.01.05, 21:30 Nie polecam ich - są po prostu niepoważni! Miałam swego czasu mieć u nich praktykę (tłumacza) - po różnych wygłupach z rozmowami kwalifikacyjnymi i oficjalnym zakceptowaniu mojej "kandydatury" mieli odezwać się aby dać mi znać kiedy zaczynam. I się nie odezwali. Potem tylko z łaską powiedzieli że kontrahenci nie przyjadą i roboty nie ma. Zero profesjonalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:20 Jeśli to jest dobrze zorganizowana firma to ja [...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomkos Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 18:17 hohoho to sie naraziłem :) rzeczywiscie znam Misiaka i jego firmę. nie mam natomiast interesu by wychodzić mu w przysłowiowy tyłek. Rafis, jeżeli uważasz ze w tej firmie coś jest nie tak to podaj fakty ... ale prosze domysły a nie fakty :) nikogo nie chciałem urazić, ale uważam że niektórzy juz tu przesadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: Firma Work Service 03.01.05, 20:18 Skoro są tacy perfekcyjni, to dlaczego nie ma ich w ZAPT-cie, zrzeszającym największe agencje w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Firma Work Service 04.01.05, 10:04 tego akurat nie traktowałabym jako wyznacznik... Pomijając moje zdanie na temat WS, to ZAPT jest niczym innym jak tylko stowarzyszeniem utworzonym przez agencje pracy czasowej... i tyle :) Kilka się skrzykneło, utworzyło jakieś zasady i heja - twierdzić że są wiarygodną elitą. Mało jest takich stowarzyszeń? Że wspomnę Stowarzyszenie Stomatologów Polskich czy coś... utworzone prze Blend-a-Med... No i jest pasta polecana przez stowarzyszenie...;) To samo z agencjami zrzeszonymi w ZAPTcie. Takie czasy - godło "Teraz Polska" też można sobie kupić :) Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: Firma Work Service 04.01.05, 10:46 Tyle że ZAPT nie zostało utworzone przez jedną firmę, ale kilka i to tych najważniejszych. WS ubiegał się o członkostwow ZAPT, ale go nie przyjeli. Fakt że każda agencja "orze jak może", ale WS naraża się głównie tym, że "leje" na ustawę której treść przezentuje na swojej stronie i zatrudnia głównie studentów na umowę zlecenie, co w efekcie daje dumping cenowy. Bywało, że osobom nieuczącym się odmawiano rejestracji w bazie danych osób poszukująch pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: Firma Work Service 04.01.05, 10:51 dodam jeszcze, że takie branżowe związki mają mimo wszystko pewne znaczenie - gdy kupujesz mieszkanie to w poradnikach przeczytasz, by sprawdzić, czy twój deweloper znajduje się w Polskim Związku Firm Deweloperskich, bo jest gwarancja (co prawda nie 100%) rzetelności... Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Firma Work Service 04.01.05, 11:36 niektóre tak, a niektóre niestety nie... W ZAPT szczególnie się nie wgryzam, ale mam dystans do tego typu stowarzyszeń. Gdyby mnie żywotnie dotyczyło pewnie rozgryzłabym na wszystkie dtrony...:) A co do WS - zgadzam się w pełni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: work partner Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 21:13 Oj koledzy koledzy, oczywiście widać , że wspaniale znacie się na rynku pracy tymczasowej więc pewnie jesteście całkowicie "niezależnymi" i "przypadkowo" znającymi Work Service internautami i jako tacy niezależnie oceniacie . Szkoda , że łatwo krytykujec się czyjąć pracę samemu niewiele wnosząc do naszej Polskiej szarej rzeczywistości. Ale taki już nasz los jak komuś lepiej to go zabijmy . BTW ZAPT zrzesza głównie międzynarodowe koncerny , Work jest jednyną dużą firmą w tej branży i walczy głównie z Niemcami, Francuzami i Szwajcarami ale trzeba im źle życzyć co sąsiad ma mieć dobrze niech zdechnie złodziej jeden. Goście z Worka zostali wybrani przez Ernst&Young Przedsiębiorcami Roku ale to pewnie kupili, jak Teraz Polska, ISO, GAzele Biznesu, Lidera Przedsiębiorczości itd. Jako gołodupcy z z wypowiedzi powyżej pewnie na to wydali kasę. Dają pracę 300 osobom , ale na pewno ich okradają. Albo ci ludzie pracują za darmo . No i oczywiście właściciele są napewno obskurnymi poronogrubasami i trzeba się zabrać za nich najlepiej ukamieniować. Teraz Polska, Teraz Kur.. My.... Z niektórymi uczestnikami tej dyskusji nasz kraj wchodzi do Europy szkoda powinien do Wspólnoty Państw Niepodległych Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Firma Work Service 06.01.05, 09:45 hmmm... brakuje mi tu taj takiej fajnej ikonki a gg... ze stukaniem się w głowę... słów szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
sprosse Re: Firma Work Service 06.01.05, 12:03 Jak powiedział kiedyś pracownik supermarketu dziennikarzowi: "ci z Work Service traktowani są jak podludzie, gdy nas mijają, spuszczamy głowy, bo nie wolno nam z nimi rozmawiać". Źrodło mogę podać później. Nagrody WS dostał za swoje sukcesy biznesowe, zapytaj pracowników tymczasowych WS, czy wg nich pracowali w perfekcyjnie zorganizowanej firmie :) Nie przeczę, że mają świetny marketing i prezentują się doskonale. Miło, że wrocławska firma tak sobie dobrze radzi. Ale bicie pokłonów i bezkrytyczne uwielbienie to przesada - tym większa, im więcej o nich wiesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t-bone Re: Firma Work Service IP: 195.222.54.* 06.01.05, 12:08 To forma wyciągania łapówek. Żeby dostać grunt pod supermarket trzeba było obsługę zatrudnić przez WS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomkos Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 16:45 t-bone postukaj sie w głowę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dekar Re: Firma Work Service IP: *.lukas.com.pl 07.01.05, 12:19 No takiej bzdury to ja już dawno nie słyszałem. Mega ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Firma Work Service IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 09.01.05, 20:54 Nie zycze nikomu kontaktow z panami z okolic Work Service. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seniorita Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:29 Mam nadzieję,że to przemówi niektórym osobnikom w WS do rozsądku.Sukces niesie za soba niestety ryzyko takich oskarżeń i plotek...Głos tłumu zawsze jest inny, bo dookoła ludzka nienawiść panuje i zazdrość. Po co ktoś ma mieć lepiej, trzeba go zajechać...Warto o tym pomysleć...No chyba,że to tłum ma rację, hm?? Cóż, kto nie zna, ten nie wie:). Gdzie lezy prawda wiec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:40 Jestem pośrodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.05, 23:16 Generalnie to posrednik czyli złodziej a co do T.M. nie będę się wypowiadał. Możecie go sobie obejrzeć na rozmowach samorządowych na tede program poniżeżej krytyki z oglądalnością równą błędowi statystycznemu. Nowu biznes T.M. to tygodnik Ozon - żałosny.....nawet papier badziewiasty Odpowiedz Link Zgłoś