Dodaj do ulubionych

Firma Work Service

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:03
Zna może ktoś firmę Work Service? Interesuje mnie szczególnie opinie na temat
pracy zagranicą w której ta firma pośredniczy? Czy komuś udało przez nich
wyjechać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:09
      Ciekawa jest geneza tej firmy i skład właścicieli/zarządu.
      • Gość: Paweł Z. Re: Firma Work Service IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.12.04, 22:22
        Ejże, cożeś Rafisie taki tajemniczy. Jak powiedziało się "a", trzeba by
        powiedzieć "b". :-)
        • kklement Re: Firma Work Service 26.12.04, 22:46
          Kiedyś, przed laty, jeden z właścicieli tej firmy kandydował w jakichś
          wyborach, bodajże samorządowych. Jego podobizna pojawiła się na billboardach. I
          na wszystkich tychże billboardach na trasie Nowy Dwór - Akademia Ekonomiczna
          jakaś nieżyczliwa ręka nasmarowała pod zadowoloną z siebie buzią kandydata: "Ja
          kradnę w Fundacji Oskar, a ty ?" :)))

Nie wymienię jego nazwiska, bo to było dawno i zapewne ( bo jakżeby inaczej ! )
          oszczercze. Powiem jednak, że mi człowiek ten przypomina nieco z urody Roberta
          Gonerę :)
          • Gość: josip Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 00:11
            mi kilka razy zalatwili drobne fucy ale w kraju. niestety zabieraja z placy swoja dzialke ale to standard. ogolnie duzy plus
            • sprosse Re: Firma Work Service 27.12.04, 09:01
              bzdura - z płacy zabierają podatek i zus, jak każdy.
              a że płacą grosze, to inna sprawa :)
              • Gość: josip Re: Firma Work Service IP: *.ptf.pl 27.12.04, 11:21
                a zarabiaja z datkow charytatywnych? biora swoja dzialke za posrednictwo -
                badz bezposrednio z placy pracownika badz w formie ustalonej kwoty ktora de
                facto moglaby pojsc do pracownika.
                • sprosse Re: Firma Work Service 28.12.04, 09:03
                  Mówię Ci, że bzdura to bzdura. To jest firma zajmujaca się doradztwem
                  personalnym i leasingiem pracowniczym - ich klientami nie są ludzie szukający
                  pracy, tylko FIRMY i to firmy własnie płacą work service za usługi. Pracownikom
                  WS obcina z wypłaty podatki i składki. Jak twój pracodawca odprowadzi Ci
                  podatek i i składki to tez powiesz że obcina Ci z wypłaty "swoją działkę"?
                  Nie znasz się, a gadasz.
                  A że na pucułowatę japę TM patrzeć już nie mogę, to inna sprawa.
                  Co do samej firmy kiedyś w gazecie był artykuł o tym jak się traktuje
                  pracowników tymczasowych WS. Padło tam słowo "podludzie".
                  • k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 10:09
                    nie do końca taka bzdura... WS ustala dwie stawki: dla klienta (firmy
                    wynajmującej pracownika) i pracownika. Od stawki dla pracownika odciąga tylko
                    podatek i ZUS (jeśli nie jest uczniem i jest zatrudniony na umowę o pracę... a
                    sporo studentów zatrudnia WS). Ale różnica między stawką dla klienta i
                    pracownika jest spora, zapewniam Cię. I to już idzie do kasy WS. I w tym akurat
                    się orientuję. Wiem ile biorą od klienta za "sztukę" i wiem ile "sztuce" u tego
                    klienta pracującej płacą. No i pewnie o to chodziło przedmówcy - o "nie wprost"
                    krojenie pracowników i płaceniu im "minimum z minimum"
                    • sprosse Re: Firma Work Service 28.12.04, 11:35
                      Work Service jak każda inna agencja pracy tymczasowej jest twoim pracodawcą.
                      Jak każdy pracodawca, agencja ustala stawke wynagrodzenia, powiedzmy 5,50 zł
                      brutto za godzinę. Od tej kwoty agencja odprowadza ustawowe podatki i składki,
                      a jak nie studiujesz to jeszcze sama dorzuca na ZUS (np. jesli pracujesz na
                      umowę o pracę, to żeby zarobić minimum - 824zł brutto - czyli nieco ponad
                      600zł "na rękę" - twój pracodawca, np. agencja, musi wyłożyc z własnej kieszeni
                      ponad 1000zł.)
                      Podpisujesz zatem umowę zlecenie czy umowe o pracę na danych warunkach,
                      dostajesz na rękę tyle ile należy i bzdurą jest mówienie, że agencja "zabiera
                      swoją dolę". Kwota jaką dana firma płaci agencji za każdą godzinę pracownika
                      tymczasowego jest dużo wyższa, bo zawiera i wynagrodzenie (+ koszt pracodawcy),
                      i marżę, a marża to nic innego, jak wynagrodzenie dla agencji za to, że
                      zatrudnia dane osoby na rzecz swojego klienta i zajmuje się rekrutacją,
                      selekcją i całym kadrowo-płacowym szitem. Pracownika guzik obchodzi jakie są to
                      stawki - ma umowę z okreslonym wynagrodzeniem brutto i dostaje tyle na rękę,
                      ile Pan Bóg nakazał.
                      Pozdr.
                      • k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 14:42
                        no dokładnie o tym samym mówię... jedyne na co można się oburzac (a można, nikt
                        tego prawa pracownikom nie może odebrać) to wysokość marży. Jeśli godzina pracy
                        pracownika jest warta dużo więcej niż wynagrodzenie jakie otrzymuje pracownik,
                        to jak inaczej to nazwać? A fakt jest faktem - WS bardzo niskie stawki
                        proponuje swoim "czasownikom". No i nie popadajmy w paranoję - marża nie tylko
                        pokrywa koszty związane z obróbką kadrowo-płacową... na czymś w końcu też muszą
                        zarabiać...
                        Pzdr
                        • Gość: Ramzes kij ma dwa końce ?! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.12.04, 14:59
                          > No i nie popadajmy w paranoję - marża nie tylko
                          > pokrywa koszty związane z obróbką kadrowo-płacową...
                          > na czymś w końcu też muszą zarabiać

Nie są przecież organizacją charytatywną.

IMHO windowanie przez WS stawki jaką sobie pobiera od firmy do której
                          deleguje "czasownika" może mieć dwa końce. Co, jeśli "czasownik" i firma dla
                          której on pracuje dogadają się w kwestii daleszej pracy, już bez pośrednictwa
                          WS ?

Pozdrawiam
                          Ramzes.
                          • k_i_k_a Re: kij ma dwa końce ?! 28.12.04, 15:11
                            może być problem z dogadaniem... np. niektóre firmy mają odgórny nakaz redukcji
                            etatów... co się wówczas robi?? Zwalnia ludzi, których przejmuje i zatrudnia
                            agencja pracy czasowej. Zatrudnienie zredukowane, koszty - idą w koszty
                            zewnętrznych usług i sprawa załatwiona. Za poza tym z klientami zawiera się
                            umowy, w nich można zastrzec np. okres karencji po zakończeniu pracy przez
                            danego "casownika" u klienta, u którego pracował... Takie przepisy - nic nie
                            poradzisz :)
                            • sprosse Re: kij ma dwa końce ?! 28.12.04, 16:23
                              Niby prawda, ale jak mówi ustawa "Ustalenie między agencją pracy tymczasowej a
                              pracodawcą użytkownikiem warunku niezatrudnienia pracownika tymczasowego przez
                              pracodawcę użytkownika po zakończeniu wykonywania pracy tymczasowej jest
                              nieważne.".
                              W myśl tego, jeśli agencja "zabrania" zatrudnienia pracownika który świadczył
                              pracę tymczasową, to robi to bezprawnie :)
                              Ale która agencja przestrzega ustawy :)

• lukass831 Re: Firma Work Service 17.05.05, 18:28
                          k_i_k_a napisała:

> no dokładnie o tym samym mówię... jedyne na co można się oburzac (a można,
                          nikt
                          >
                          > tego prawa pracownikom nie może odebrać) to wysokość marży. Jeśli godzina
                          pracy
                          >
                          > pracownika jest warta dużo więcej niż wynagrodzenie jakie otrzymuje
                          pracownik,
                          > to jak inaczej to nazwać? A fakt jest faktem - WS bardzo niskie stawki
                          > proponuje swoim "czasownikom". No i nie popadajmy w paranoję - marża nie
                          tylko
                          > pokrywa koszty związane z obróbką kadrowo-płacową... na czymś w końcu też
                          muszą
                          >
                          > zarabiać...
                          > Pzdr

To co napisałeś/napisałaś to prawda....Ale radzę zapytać jakie stawki ma
                          konkurencja: Leader Service, Worker i inni ... Wtedy się przekonasz jakie
                          stawki ma WS Pozdrawiam
          • szoppracz1 Re: Firma Work Service 27.12.04, 09:29
            O przekrętach rzeczonego osobnika pisano nawet na tym forum. Poszukaj w starych
            wątkach, właśnie z czasów owych wyborów samorządowych (całe osiedle ND było
            obklejone plakatami z jego włtpliwej urody obliczem, do dziś tego nie
            uprzątnięto).
          • Gość: komiśniak Re: Firma Work Service IP: *.ktl / 217.110.71.* 27.12.04, 09:41
            Tak, kolega platformersów co przekręcili Euro Art Meeting. Teraz jeździ nowym
            tereniakiem.
          • Gość: gabriel Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 11:07
            Z TEGO CO PAMIĘTAM ,A PAMIĘTAM DOBRZE PAN M. JUŻ NA STUDIACH POKAZYWAŁ JAKIM
            JEST CZŁOWIEKIEM(np. sprzedawał piwo ,z paroma innymi kolegami ,które uczelnia
            dosała za darmo na ekonomalia, o klubach nawet nie chce mi się pisać).DLATEGO
            NIEZDZIWIŁEM SIĘ KIEDY ZOBACZYŁEM JEGO TWARZ NA PLAKATACH, CHOĆ O ILE PAMIĘTAM
            PAN M. DŁUGO SIĘ ZASTANAWIAŁ DO JAKIEJ PARTI WSTAPIĆ, ŻEBY BYŁO FAJNO.
            CO DO W.S. TO MÓJ KUMPEL CHWALIŁ SOBIE PRACE DO ,KTÓREJ TRAFIŁ PRZEZ TĘ AGENCJE.
            NIESTETY TYLKO 2 MIESIĄCE I POŻEGNANO SIĘ Z NIM W NIEZBYT ELEGANCKI SPOSÓB.
            ALE NIE WYBRZYDZAJMY DLA WIĘKSZOŚCI LUDZI KAŻDA PRACA JEST ZBAWINIEM I NA TYM
            BAZUJE W.S.
            --od nas jest tu trzech łysy ,ja i anka--
      • Gość: killla Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 09:30
        chodzi ci o T.M. - radnego Rady Miejskiej Wrocławia ?
        Oj Rafis, Rafis, chłopak pyta o konkrety a ty go politycznie ;)
        • k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 10:11
          tak,tak... syn starego Misiaka...;)
          • Gość: no name Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 11:23
            Powiedz w koncu o kogo chodzi????

"Kazdy orze, jak moze"

Platon
            • k_i_k_a Re: Firma Work Service 28.12.04, 14:44
              o matko... wyraźniej niż nazwiskiem jeszcze można??? ;))) ja już wyraźniej nie
              potrafię :)
              • Gość: tomkos Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.04, 14:57
                z całą pewnoscia chodzi o Misiaka... - wiele niedobrego o nim napisano, co
                było swego czasu grą przedwyborcza. przed wyborami lubiła rozpisywac sie o nim
                Gazeta Wrocławska (kiedys a moze i dzis zwiazana z ludzmi Frasyniuka).

a tak poza tym ... to jest naprawde spoko koleś... na mój gust za pare lat
                wyrośnie z niego ktoś na wzór Czarneckiego czy Łukaszewica (mimo ze to nie
                brażna finansowa).

a firma od wewnatrz jest bardzo solidna i prawie perfekcyjnie zorganizowana...
                kolejny wzór ze we Wrocławiu można wiele :)
                • Gość: Piolo Re: Firma Work Service IP: *.provider.pl / *.provider.pl 03.01.05, 00:13
                  Na wzór Czarneckiego to on już jest - liże te d..y co trzeba.
                  Żeby taką wazelinę pisać, trzeba albo nic nie wiedzieć o WS, albo w nim
                  pracować :>
                • Gość: Marcelinka Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 13:15
                  Wyrosnie z niego cos na wzor Czarneckiego lub Lukaszewicza??
                  Przeciez to dupek zołedny!!Pozatym gołodupiec-przeczytajcie sobie jego
                  oswiadczenie majatkowe...przeciez on NIC kompletnie nie ma...ani domu ani
                  mieszkania, samochodu , oszczednosci....udzialow w Work Service ma chyba tylko
                  25%...wszytsko sprytnie przepisał??Ciekawe na kogo??

www.wroclaw.pl/osw04/tomasz_misiak.pdf
                  to jakas kpina jest...no chyba ze wszystko wydaje na zarcie...w sobote w Nowy
                  Rok siedzielismy obok siebie w Karczmie Marcela w Szklarskiej Porebie na
                  obiedzie...strasznie facet duzo je..heheheh
                  Pozdrawiam Panie Misiak
                  i mam nadzieje ze w nowym 2005 roku ktos wezmie sie za Pana i Pana przekrety!!!!
                  • Gość: Władek Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 14:29
                    Tez mam taką nadzieję.
                • Gość: pracownik WS Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 07:10
                  > a firma od wewnatrz jest bardzo solidna i prawie perfekcyjnie
                  zorganizowana...
                  > kolejny wzór ze we Wrocławiu można wiele :)

Żeby taką opinię wyrazić, to wypadałoby ludzi z wewnątrz zapytać. Takiego
                  bałaganu jaki ma WS, to ze świecą szukać.
    • Gość: ddt Re: Firma Work Service IP: 80.51.27.* 02.01.05, 21:30
      Nie polecam ich - są po prostu niepoważni! Miałam swego czasu mieć u nich
      praktykę (tłumacza) - po różnych wygłupach z rozmowami kwalifikacyjnymi i
      oficjalnym zakceptowaniu mojej "kandydatury" mieli odezwać się aby dać mi znać
      kiedy zaczynam. I się nie odezwali. Potem tylko z łaską powiedzieli że
      kontrahenci nie przyjadą i roboty nie ma. Zero profesjonalizmu...
      • Gość: Rafis Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:20
        Jeśli to jest dobrze zorganizowana firma to ja [...]
        • Gość: tomkos Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 18:17
          hohoho to sie naraziłem :) rzeczywiscie znam Misiaka i jego firmę. nie mam
          natomiast interesu by wychodzić mu w przysłowiowy tyłek. Rafis, jeżeli uważasz
          ze w tej firmie coś jest nie tak to podaj fakty ... ale prosze domysły a nie
          fakty :) nikogo nie chciałem urazić, ale uważam że niektórzy juz tu przesadzają.
          • sprosse Re: Firma Work Service 03.01.05, 20:18
            Skoro są tacy perfekcyjni, to dlaczego nie ma ich w ZAPT-cie, zrzeszającym
            największe agencje w kraju?

• k_i_k_a Re: Firma Work Service 04.01.05, 10:04
              tego akurat nie traktowałabym jako wyznacznik... Pomijając moje zdanie na temat
              WS, to ZAPT jest niczym innym jak tylko stowarzyszeniem utworzonym przez
              agencje pracy czasowej... i tyle :) Kilka się skrzykneło, utworzyło jakieś
              zasady i heja - twierdzić że są wiarygodną elitą. Mało jest takich
              stowarzyszeń? Że wspomnę Stowarzyszenie Stomatologów Polskich czy coś...
              utworzone prze Blend-a-Med... No i jest pasta polecana przez
              stowarzyszenie...;) To samo z agencjami zrzeszonymi w ZAPTcie. Takie czasy -
              godło "Teraz Polska" też można sobie kupić :)
              • sprosse Re: Firma Work Service 04.01.05, 10:46
                Tyle że ZAPT nie zostało utworzone przez jedną firmę, ale kilka i to tych
                najważniejszych.
                WS ubiegał się o członkostwow ZAPT, ale go nie przyjeli. Fakt że każda
                agencja "orze jak może", ale WS naraża się głównie tym, że "leje" na ustawę
                której treść przezentuje na swojej stronie i zatrudnia głównie studentów na
                umowę zlecenie, co w efekcie daje dumping cenowy.
                Bywało, że osobom nieuczącym się odmawiano rejestracji w bazie danych osób
                poszukująch pracy.
                • sprosse Re: Firma Work Service 04.01.05, 10:51
                  dodam jeszcze, że takie branżowe związki mają mimo wszystko pewne znaczenie -
                  gdy kupujesz mieszkanie to w poradnikach przeczytasz, by sprawdzić, czy twój
                  deweloper znajduje się w Polskim Związku Firm Deweloperskich, bo jest gwarancja
                  (co prawda nie 100%) rzetelności...
                  • k_i_k_a Re: Firma Work Service 04.01.05, 11:36
                    niektóre tak, a niektóre niestety nie... W ZAPT szczególnie się nie wgryzam,
                    ale mam dystans do tego typu stowarzyszeń. Gdyby mnie żywotnie dotyczyło pewnie
                    rozgryzłabym na wszystkie dtrony...:)
                    A co do WS - zgadzam się w pełni :)
                    • sprosse Re: Firma Work Service 04.01.05, 11:42
                      :)
                      • Gość: work partner Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 21:13
                        Oj koledzy koledzy, oczywiście widać , że wspaniale znacie się na rynku pracy
                        tymczasowej więc pewnie jesteście całkowicie "niezależnymi" i "przypadkowo"
                        znającymi Work Service internautami i jako tacy niezależnie oceniacie .
                        Szkoda , że łatwo krytykujec się czyjąć pracę samemu niewiele wnosząc do naszej
                        Polskiej szarej rzeczywistości. Ale taki już nasz los jak komuś lepiej to go
                        zabijmy . BTW ZAPT zrzesza głównie międzynarodowe koncerny , Work jest jednyną
                        dużą firmą w tej branży i walczy głównie z Niemcami, Francuzami i Szwajcarami
                        ale trzeba im źle życzyć co sąsiad ma mieć dobrze niech zdechnie złodziej
                        jeden. Goście z Worka zostali wybrani przez Ernst&Young Przedsiębiorcami Roku
                        ale to pewnie kupili, jak Teraz Polska, ISO, GAzele Biznesu, Lidera
                        Przedsiębiorczości itd. Jako gołodupcy z z wypowiedzi powyżej pewnie na to
                        wydali kasę. Dają pracę 300 osobom , ale na pewno ich okradają. Albo ci ludzie
                        pracują za darmo . No i oczywiście właściciele są napewno obskurnymi
                        poronogrubasami i trzeba się zabrać za nich najlepiej ukamieniować. Teraz
                        Polska, Teraz Kur.. My.... Z niektórymi uczestnikami tej dyskusji nasz kraj
                        wchodzi do Europy szkoda powinien do Wspólnoty Państw Niepodległych
                        • k_i_k_a Re: Firma Work Service 06.01.05, 09:45
                          hmmm... brakuje mi tu taj takiej fajnej ikonki a gg... ze stukaniem się w
                          głowę... słów szkoda...
                          • sprosse Re: Firma Work Service 06.01.05, 12:03
                            Jak powiedział kiedyś pracownik supermarketu dziennikarzowi: "ci z Work Service
                            traktowani są jak podludzie, gdy nas mijają, spuszczamy głowy, bo nie wolno nam
                            z nimi rozmawiać".
                            Źrodło mogę podać później.
                            Nagrody WS dostał za swoje sukcesy biznesowe, zapytaj pracowników tymczasowych
                            WS, czy wg nich pracowali w perfekcyjnie zorganizowanej firmie :)
                            Nie przeczę, że mają świetny marketing i prezentują się doskonale. Miło, że
                            wrocławska firma tak sobie dobrze radzi. Ale bicie pokłonów i bezkrytyczne
                            uwielbienie to przesada - tym większa, im więcej o nich wiesz :)
                            • Gość: t-bone Re: Firma Work Service IP: 195.222.54.* 06.01.05, 12:08
                              To forma wyciągania łapówek. Żeby dostać grunt pod supermarket trzeba było
                              obsługę zatrudnić przez WS.
                              • Gość: tomkos Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 16:45
                                t-bone postukaj sie w głowę
                              • Gość: Dekar Re: Firma Work Service IP: *.lukas.com.pl 07.01.05, 12:19
                                No takiej bzdury to ja już dawno nie słyszałem. Mega ROTFL.
    • Gość: tomek Re: Firma Work Service IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 09.01.05, 20:54
      Nie zycze nikomu kontaktow z panami z okolic Work Service.
      • Gość: Seniorita Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:29
        Mam nadzieję,że to przemówi niektórym osobnikom w WS do rozsądku.Sukces niesie
        za soba niestety ryzyko takich oskarżeń i plotek...Głos tłumu zawsze jest inny,
        bo dookoła ludzka nienawiść panuje i zazdrość. Po co ktoś ma mieć lepiej,
        trzeba go zajechać...Warto o tym pomysleć...No chyba,że to tłum ma rację, hm??
        Cóż, kto nie zna, ten nie wie:). Gdzie lezy prawda wiec?
        • Gość: Prawda Re: Firma Work Service IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:40
          Jestem pośrodku.
          • Gość: bob Re: Firma Work Service IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.05, 23:16
            Generalnie to posrednik czyli złodziej a co do T.M. nie będę się wypowiadał.
            Możecie go sobie obejrzeć na rozmowach samorządowych na tede program poniżeżej
            krytyki z oglądalnością równą błędowi statystycznemu. Nowu biznes T.M. to
            tygodnik Ozon - żałosny.....nawet papier badziewiasty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka