Dodaj do ulubionych

Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wrocław

IP: *.olnet.com.pl 09.01.05, 19:21
Miasto uruchamia nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe

Maciej Miskiewicz 09-01-2005 , ostatnia aktualizacja 09-01-2005 18:23

- Zależy nam na tym, by nowe mieszkania powstawały nie tylko pod Wrocławiem,
ale i w samym mieście. Dlatego przygotowujemy bogatą ofertę gruntów dla
deweloperów i inwestorów indywidualnych - mówi Rafał Dutkiewicz, prezydent
Wrocławia

W tym roku miasto zamierza przygotować 32 miejscowe plany zagospodarowania
przestrzennego, które obejmą 509 hektarów.

Nowe osiedla miałyby powstać przede wszystkim na zachodnich i południowych
obrzeżach Wrocławia. W zachodniej części miasta m.in. na Stabłowicach, części
Maślic, Leśnicy i Złotnik. Na południu pod mieszkaniówkę przeznaczone mają
być m.in. grunty na Jagodnie, części Brochowa, Kleciny, Oporowa, Gaju,
Ołtaszyna, Wojszyc i Muchoboru Małego i Wielkiego. To nie wszystko. Plany
obejmą też inne fragmenty miasta: Kowale, Osobowice i rejon ul. Żmigrodzkiej.

By tereny były atrakcyjne, miasto zamierza uzbroić je w niezbędną
infrastrukturę. Według szacunków ma to kosztować kilkanaście milionów
złotych. Gmina weźmie większą część tego ciężaru na siebie.

W sumie na rynek ma trafić ponad 3,5 tys. działek pod zabudowę jednorodzinną
i tereny, na których stanie ponad 9,5 tys. mieszkań w budynkach
wielorodzinnych. - Dzięki temu powinny spaść ceny gruntów. I nie będą rosły
ceny mieszkań - podkreśla prezydent Dutkiewicz.

Co na to pośrednicy? - To na pewno wpłynie na ceny. Szczególnie jeżeli chodzi
o działki pod zabudowę jednorodzinną. W tej chwili brakuje atrakcyjnych
terenów i sprzedają się nawet działki bez uzbrojenia - mówi Marek Stobniak z
biura obrotu nieruchomościami Optimax. - Myślę, że uda się zatrzymać część
mieszkańców we Wrocławiu, bo cena metra kwadratowego będzie bardziej
konkurencyjna - dodaje Leszek Michniak, prezes Wrocławskiej Giełdy
Nieruchomości.

A jak postrzegają inicjatywę miasta deweloperzy? - Za Wrocław uciekają przede
wszystkim ludzie, którzy chcą mieszkać w domkach jednorodzinnych. Jeżeli
pojawi się tak duża ilość nowych działek, to część z nich może zdecydować się
na pozostanie w mieście - mówi Robert Sowa, dyrektor ds. marketingu w Profit
Development, która prowadzi budowę osiedla w Bielanach Wrocławskich.

Zdaniem specjalistów od rynku nieruchomości efekty działań gminy mogą być
odczuwalne już pod koniec roku, a na pewno stanie się to w roku 2006. -
Proces inwestycyjny trwa kilka lub kilkanaście miesięcy - mówi Leszek
Michniak.

Obserwuj wątek
    • Gość: git Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:33
      jak chca budowac we Wro, to niech sobie powieksza teren. trzeba by zostawic
      troche luzu, jakies laki, parki, tereny rekreacyjne, a nie tylko osiedla.
      • Gość: bus 144 Żmigrodzka-Polanowice-Kamieńskiego a Obw. Śródm. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 11:28
        Czy aby urzędnicy nie zapomną o OŚ i ew.mieszkańcy będą protestować.
      • svarte_sjel Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc 10.01.05, 12:12
        Gość portalu: git napisał(a):
        > jak chca budowac we Wro, to niech sobie powieksza teren. trzeba by zostawic
        > troche luzu, jakies laki, parki, tereny rekreacyjne, a nie tylko osiedla.

I hektary pól. We Wrocławiu jest jeszcze od cholery miejsca.
        • Gość: git Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:53
          > I hektary pól

to akurat nie, ale powiedz mi gdzie jest to: od cholery miejsca?
          • svarte_sjel Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc 10.01.05, 15:14
            > to akurat nie, ale powiedz mi gdzie jest to: od cholery miejsca?

Część tych terenów masz zaznaczoną na mapce. Na której nie ma np. ogromnego
            terenu na Żernikach, o mniejszych kawałkach nie wspominając.
            Popatrz się zresztą na mapę jak gęsto jest zabudowany zachód miasta.
            • Gość: git Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:51
              ok, zerniki, jerzmanowo, to rzeczywiscie duze puste tereny, ale oni znow chca
              budowac na oporowie, grabiszynku. chyba lepiej, zeby to bylo symetrycznie
              rozmieszczone, a nie geste poludnie i pusta zachod;)(polnoc). pzdr.
              • svarte_sjel Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc 10.01.05, 22:44
                > budowac na oporowie, grabiszynku. chyba lepiej, zeby to bylo symetrycznie
                > rozmieszczone, a nie geste poludnie i pusta zachod;)(polnoc). pzdr.

Tam też jest jeszcze mnóstwo miejsca. Na Oporowie się zmieści jeszcze i sporo
                mieszkaniówki i przemysł i cmentarz...

A na zachodzie pod zabudowę idzie tyle terenów, że bardzo się ciężar miasta w
                tamtą stronę przesunie. Wystarczy popatrzyć zresztą tylko na te wielkie plamy na
                Maślicach, Stabłowicach czy tzw. Nowej Leśnicy.

Co do północy natomiast
    • Gość: & Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.01.05, 11:49
      bi.gazeta.pl/im/2485/z2485176G.jpg -chyba jest też zaznaczona Pułaskiego
      i Kępa Mieszczańska.
      • meh_ow Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc 10.01.05, 12:12
        Gość portalu: & napisał(a):

> chyba jest też zaznaczona Kępa Mieszczańska.

nie - to jest rejon Kurkowej i Łowieckiej
        • Gość: a Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 10.01.05, 16:31
          Na mapce jest napisane : Tereny do zabudowanaia so konca 2005 roku !
          • meh_ow Re: Nowe tereny pod budownictwo mieszkaniowe-Wroc 10.01.05, 19:24
            Gość portalu: a napisał(a):

> Na mapce jest napisane : Tereny do zabudowanaia so konca 2005 roku !

na mapie są zaznaczone obszary uchwalonych i opracowywanych planów miejscowych -
            tereny do zabudowania będa tylko częścią tego co kryje się pod tymi plamami
            • le_on Obwodnice 11.01.05, 00:31
              Jak jużktoś słusznie wspomniał - na mapce powinni zaznaczyć przebieg
              planowanych obwodnic WSZYSTKICH i wtedy zobaczymy, jak atrakcyjne są te tereny
              w rzeczywistości. Wydaje mi się że przynajmniej na pólnocy może być pewien
              konflikt.
              • svarte_sjel Re: Obwodnice 11.01.05, 08:41
                le_on napisał:
                > w rzeczywistości. Wydaje mi się że przynajmniej na pólnocy może być pewien
                > konflikt.

Niby jaki? Zawsze mi się wydawało, że dobra komunikacja podnosi atrakcyjność
                działki.
                • Gość: bus 144 Re: Obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:52
                  Svarte_sjel napisał> dobra komunikacja podnosi atrakcyjność działki< pod
                  warunkiem że będzie zrealizowana ta dobra komunikacja. W ub. roku pisano w
                  prasie że firma Polewczyk buduje mieszkania w pasie, lub tuż przy, proj. OŚ
                  chodzi o rejon tuż obok szpitala na ul Poświęckiej.
                  Mam nadzieję, że pola irygacyjne będą stopniowo likwidowane na rzecz
                  oczyszczalni i Rędzin nie będzie wrocławskim "śmierdzącym końcem świata"
                  Właśnie dla tego rejonu OŚ będzie wybawieniem.
                  • svarte_sjel Re: Obwodnice 11.01.05, 11:01
                    Gość portalu: bus 144 napisał(a):
                    > Mam nadzieję, że pola irygacyjne będą stopniowo likwidowane na rzecz

Nie będą. To obszar chroniony :^)
                    • Gość: slawek Re: Obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:33
                      Na razie nie będą a w przyszłości muszą być!
                      • anetta75 infrastruktura 11.01.05, 19:20
                        mam nadzieję, że miasto ma na myśli przedszkola, szkoły etc.. W rejonie Leśnicy
                        jest 3 przedszkola a nowych domów coraz więciej. Developerzy reklamują się "w
                        pobilzu przedszkole" a one nie są z gumy. Wiem, że jakieś stare plany na
                        Złotnikach przewidywały budowę przedszkola i jest na to działka. Ale o samej
                        budowie nic nie słychać.
                      • bystrzak2000 Re: Obwodnice 11.01.05, 20:49
                        Gość portalu: slawek napisał(a):

> Na razie nie będą a w przyszłości muszą być!

Misi to na Rusi:-)
                        Pola irygacyjne zostaną objęte rezerwatem przyrody i ich likwidacja będzie
                        zabroniona. Likwidacje podobnych pól w Niemczech spowodały niedwracalne zmiany
                        w środowisku naturalnym.
                        • Gość: bus 144 Re: Obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:55
                          Czyli do rezerwatu mamy pompować ścieki? Mnie rezerwat nie przeszkadzałby i na
                          pl.Społecznym byle tam nie plynęły qówna i nie śmierdziało. Bo nie sądzę że
                          brak smrodu spowodował nieodwracalne zmiany. A jeżeli nie ścieki to wodę z
                          Odry? przecież w tym " rezerwacie" stale topią się sarny i inne zwierzęta.
                          • svarte_sjel Re: Obwodnice 12.01.05, 11:19
                            > Czyli do rezerwatu mamy pompować ścieki? Mnie rezerwat nie przeszkadzałby i

Tak. Tyle, ile jest potrzebne do funkcjonowania pól (w tej chwili są
                            przeciążone).
                            • Gość: erni Re: Obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:41
                              A ja na tych gownianych polach zbudowalbym nowe lotnisko z dwoma pasami itd.
                              Ale to gdzies za 25 lat.
                              • svarte_sjel Re: Obwodnice 16.01.05, 19:50
                                Gość portalu: erni napisał(a):
                                > A ja na tych gownianych polach zbudowalbym nowe lotnisko z dwoma pasami itd.

Oczywiście. Najlepiej wykarczujmy jeszcze wszystkie lasy i wystrzelajmy
                                zwierzęta. A potem sobie wszystko ślicznie wyasfaltujemy.
                                • Gość: erni Re: Obwodnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 20:48
                                  Co? Svarte a gdzie Ty na tych smierdzacych gnojem mokradlach widziles lasy i
                                  zwierzeta???
                                  • Gość: bus 144 Re: Obwodnica pól irygacyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:52
                                    Dookoła qófnianych pól wybudować widokowe galerie i podglądać ptaszki, bociany,
                                    sarenki a może bobry??? - safari.
                                    • Gość: Łoś_bimbacz a może SSE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:54
                                      Czy nie można na polach irygacyjnych utworzyć SSE, zwolnić terenu z podatku
                                      od nieruchomości i uchronić tubylców od wzrostu opłat za wodę?
                                  • svarte_sjel Re: Obwodnice 17.01.05, 12:36
                                    Gość portalu: erni napisał(a):
                                    > Co? Svarte a gdzie Ty na tych smierdzacych gnojem mokradlach widziles lasy i
                                    > zwierzeta???

"Podczas ponad czterdziestoletniej historii obserwacji ptaków na tym terenie,
                                    stwierdzono tutaj 208 gatunków ptaków lęgowych i przelotnych."
                                    (itd.)

A lasy? To tylko naturalna ekstrapolacja.
                                    • Gość: wojtek Re: Obwodnice IP: *.mat.univie.ac.at 17.01.05, 15:41
                                      Ile gatunkow ptakow legowych, ktorych nie ma nigdzie indziej w okolicy
                                      Wroclawia, albo Milicza?
                                      • svarte_sjel Re: Obwodnice 17.01.05, 20:20
                                        Gość portalu: wojtek napisał(a):
                                        > Ile gatunkow ptakow legowych, ktorych nie ma nigdzie indziej w okolicy

Sam sobie pogooglaj.
                                        Tylko zwrócę uwagę na jedno
                                        • Gość: wojtek Re: Obwodnice IP: *.mat.univie.ac.at 18.01.05, 11:05
                                          Ja ogladac nie chce bo tam smierdzi calkiem nienaturalnie.
                                  • Gość: Fakir Re: Obwodnice IP: 195.117.40.* 17.01.05, 16:03
                                    > Co? Svarte a gdzie Ty na tych smierdzacych gnojem mokradlach widziles lasy i
                                    > zwierzeta???
                                    Ale ten smród wynika z ich przeciążenia...
                                    • Gość: bus 144 Re: Obwodnice pól irygacyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:43
                                      W TVP3 mówiono o podwyzce ceny wody i ścieków, że teren "rezerwatu" wciśnięto
                                      MPWiK i teraz musi płacić gminie 8mln. podatku. Czy dobrze zrozumiałem?
                                      • svarte_sjel Re: Obwodnice pól irygacyjnych 18.01.05, 21:08
                                        > MPWiK i teraz musi płacić gminie 8mln. podatku. Czy dobrze zrozumiałem?

Tak, to w ramach genialnej polityki udupiania spółek gminy :^)
                                        • Gość: bus 144 Re: Obwodnice pól irygacyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:28
                                          Udupiania czy wyciągania pieniedzy od mieszkańców .
    • Gość: RP Bardzo ładna mapka :) IP: *.core.lanet.net.pl 16.01.05, 16:38
      www.radioram.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=22
      www.radioram.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=23
      • Gość: RP Re: Bardzo ładna mapka :) IP: *.core.lanet.net.pl 16.01.05, 16:53
        Teren nr.17 mnie zastanawia ... Dobry po domki jednorodzinne, rozmieszczone
        oczywiście w jakiś przemyślany urbanistycznie sposob.
        Ale dziwi mnie, teren na zachód od nr.17, az do granicy miasta jest
        niezagospodarowany ... jest świetny na mieszkaniówke. A może czeka na jakiegoś
        wielkiego inwestora ?! :]
        Wie ktoś coś o jego przyszłości ?!
        • Gość: Rafis Re: Bardzo ładna mapka :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.01.05, 17:00
          dobra robota, juz przeklejam mapki ;)
          a moze cos sobie na nich porysuje? hehe
        • svarte_sjel Re: Bardzo ładna mapka :) 16.01.05, 19:54
          Gość portalu: RP napisał(a):
          > Ale dziwi mnie, teren na zachód od nr.17, az do granicy miasta jest
          > niezagospodarowany ... jest świetny na mieszkaniówke. A może czeka na jakiegoś

No bo i sporo mieszkaniówki tam ma się znależć. I nie tylko.

> wielkiego inwestora ?! :]
          > Wie ktoś coś o jego przyszłości ?!

Póki co nie ma MPZP :^)
      • meh_ow Re: Bardzo ładna mapka :) 16.01.05, 18:28
        Gość portalu: RP napisał(a):

> www.radioram.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=23

o gdzieś wcieło zabudowe jednorodzinną na Stabłowicach Starych I i III ... no i
        koszty uruchomienia tego terenu są zaniżone
      • Gość: studenciaki nr 33 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:23
        Dzialka pod numerem 33 lezy na trasie przyszlej obwodnycy srodmiejskiej... ktos
        mi moze to wytlumaczyc ?
        • Gość: wojtek Re: nr 33 IP: *.mat.univie.ac.at 16.01.05, 19:36
          Bo to pewnie nie sa obszary przeznaczone pod zabudowe mieszkalna tylko obszary
          ktore uzyskaja plan zagospodarowania przestrzennego w tym roku (a na nich
          znajduja sie m.in. tereny pod zabudowe) - inaczej jak olbrzymia dzialka na
          Klecinie moglaby byc przeznaczone tylko pod kilkanascie domow?
          • Gość: ! okolice Michała :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.05, 19:29
            Przeoczyłem, czy na tej mapce BRW zapomnieli wstawić w powiększeniu obszaru:
            Kurkowa - EC - Pomorska - Dubois (plus informacji o tym, ile mieszkań może tam
            powstać, jakich i ile może to ew kosztować?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka