Dodaj do ulubionych

Transport z paliwem jądrowym przejechał przez Doln

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:28

Tajny transport amerykańskiego paliwa jądrowego przejechał przez Dolny Śląsk.
W nocy 30 wagonów wyjechało ze Szczecina do elektrowni w czeskim Temelinie.
Janusz Mincewicz z PKP Cargo, firmy odpowiedzialnej za ładunek zapewnia, że
nie było żadnych problemów. Jego zdaniem ładunek był bezpieczny i nie było
żadnego prominiowania. Zgodę na przewóz wydała Państwowa Agencja Atomistyki.
Informacja o transporcie była trzymana w tajemnicy, bo jak powiedział PRW
rzecznik PKP Cargo w ten sposób udało się uniknąć protestów ekologów.

Obserwuj wątek
    • kklement I co z tego ? 18.01.05, 20:05
      Energia atomowa jest pod wszystkimi względami najlepsza.
      • Gość: jasne Re: I co z tego ? wiesz co mówisz? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.05, 15:20
        chyba nie wiesz co piszesz - przedstaw argumenty czemu; jest wiele alternatywnych rozwiązań, które nie szkodzą nikomu

teraz napiszę czemu jest szkodliwa: bo coś trzeba zrobić z odpadami, które po niej zostają, obecnie sposób jest jeden - zalać betonem i zostawić kłopot na później, nie wiem czy się kolego orientujesz, ale były plany zrobienia takiego śmietniska w polsce, pewnie za grubą kasę (która i tak trafiłaby do kieszeni urzędasów), składowanoby odpady z niemiec i innych 'rozwiniętych' państw

wiesz może, że przy spalaniu biomasy w specjalnych piecach (chyba fluktuacyjnych) powstaje tylko dwutlenek węgla i do tego jeszcze tyle ile te rośliny wcześniej wchłonęły, więc w sumie wychodzi na zero, fakt technologie te są drogie, ale niewiele tańsze od elektrowni atomowych

i teraz na koniec pewnie cię zaskoczę, bo ogólnie nie jestem przeciwny enerii atomowej, tylko nie można mówić, że jest ona najlepsza! ma swoje zalety, ale także wady, jeżeli masz ochotę możemy o tym podyskutować, bo jakieś parę lat temu miałem ochronę środowiska i ekologię na studiach i trochę o tym wiem
    • paxa Re: Transport z paliwem jądrowym przejechał przez 18.01.05, 21:27
      dla mnie bardziej niebezpieczny był autobus obok zanim włączyłem na wewn.
      obieg, bo dawał czadu spalinami tak, że zatruł mnie bardziej niż 1000 takich
      transportów
    • gazeciorek Re: Transport z paliwem jądrowym przejechał przez 18.01.05, 21:32
      właśnie jakoś tak dziś w nocy dziwnie jasno było ...

a na poważnie:
      jeśli mowa o transporcie ze Szczecina w kierunku Czech, to nasi zacni zachodni
      sąsiedzi pokroją Worek Żytawski, by puścić tamtędy autostradę i pominąć Polaków,
      ale jak już coś niebezpiecznego przewieźć trzeba, to lepiej niech to "to"
      kolebie się po polskiej stronie. Ważne, żeby naród wybrańców nie został
      przypadkiem "oświecony" dziwnymi Funkwellami.
      • smi Re: Transport z paliwem jądrowym przejechał przez 21.01.05, 08:01
        Gazeciorek,

bazując tylko i wyłącznie na informacjach medialnych, dlaeko nie zajdziesz :-)
        Przez Worek Turoszowski ma biec połączenie niemieckiej drogi krajowej B-178 z
        czeską drogą ekspresową R-35. Odcinek na polskim obszarze nigdy nie będzie ani
        autostradą, ani drogą ekspresową, ani nawet trasa o pzrekroju 2/2 - to będzie
        co najwyżej GP 1/2.
        A co do połączenia autostradowego, to z kierunku Pragi biegnie autostrada D-8
        (w budowie) i dalej jako A-17 (w budowie) do A-4 w Dreźnie i dalej A-13 do
        Berlina i dalej w kierunku Rostocka jako projektowana A-28 :-)
    • Gość: gaduła a w rosji ? IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 20.01.05, 08:43
      Jedna z najbardziej osławionych i prześladowanych przez awarie radzieckich
      atomowych łodzi podwodnych, K-19, już wkrótce zostanie "pocięta na żyletki".
      Okręt, zbudowany w 1960 roku, był pierwszą tego typu jednostką, wyposażoną w
      głowice jądrowe.
      W Śnieżnogorsku pod Murmańskiem, w stoczni, gdzie zostanie przeprowadzone
      złomowanie łodzi, żegnali się z nią członkowie załogi z różnych lat.

K-19, którą marynarze pieszczotliwie nazywali „Hiroszimą” stała się sławna na
      początku lat 60. Trzeciego lipca 1961 roku podczas patrolowania północnego
      Atlantyku, na okręcie doszło do katastrofy. W wyniku uszkodzenia systemu
      chłodzenia najprawdopodobniej o mało nie eksplodował reaktor atomowy. O tym
      wypadku, w którym zginęło 8 ludzi, Amerykanie nakręcili niedawno film.

10 lat później w 1972 roku, w pożarze na pokładzie K-19 zginęło 28 ludzi. W
      międzyczasie było mnóstwo różnych awarii. Mimo to łódź dopiero w 1990 roku
      zakończyła służę w radzieckiej flocie i została odholowana na Półwysep Kolski,
      na cmentarzysko atomowych okrętów podwodnych.

Teraz zdecydowano, że zostanie złomowana, gdyż Amerykanie dali na to pieniądze.
      W stoczni pod Murmańskiem 15 członków załogi okrętu, którzy służyli na jego
      pokładzie w różnych latach żegnało się z nim po raz ostatni.

tam, sie nikt nie pyta co kolej wozi !!!
      • pellet Re: a w rosji ? 20.01.05, 17:10
        tam, sie nikt nie pyta co kolej wozi !!!

...tak, dopóki wódki nie brakuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka