Gość: L IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.01.05, 23:32 Brawo rektor Latajka!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Semper Fidelis Pani Jagoda z DWZ! :)) IP: *.library.ucla.edu 31.01.05, 03:04 TYLKO PANI JAGODKA MOZE POSTAWIC WAS CHLOPAKI NA NOGI; ANI PRAWINICY ANI CHEMICY; PO TELEFONIE OD JAGODY WSZYSTKIM MIEKNA ELEKTRODY!! I NIECH MI KTO POWIE ZE NIE MAM RACJI! duze buziaki dla DWZtu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktn Re: Wybory powszechne IP: *.pl 31.01.05, 07:08 Dla prawdziwej demokracji na uczelniach wybory powinny być powszechne , a obecnie poprzez elektorów jest gra spóldzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak-Katolik Spółdzielnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:51 W naszej katolickiej Polsce, Społdzielnie: Mieszkaniowe, Działkowców, etc. są bardzo modne, znakomicie pomagają jednym Polakom - katolikom w wykorzystywaniu innych Polaków - katolików jako narzędzi do trzaskania kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były student Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:49 Boże, chroń uniwerek przed prof. Banaszakiem. To ten specjalista od 3 kadencji dziekana Kegla i autor pomysłów od odłączeniu się wydziału prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanWan Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:47 Banaszak to ten specjalista co z Bociem blokowali budowe obwodnicy autostradowej- wstyd !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.crowley.pl 31.01.05, 11:57 To proponuję "Krwawą Baśkę" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Re: Kto weźmie Uniwersytet 31.01.05, 12:14 Króciutki komentarz: Jak już ktoś zauważył, prof. Banaszak skompromitował się w dwóch sprawach. O ile warcholstwo związane z blokowaniem obwodnicy nie ma wiele wspólnego z Uczelnią, to sprawa rażącej obrazy prawa w wypadku kolejnej kadencji Kegla jest wystarczającym powodem, by zapomnieć o tej kandydaturze. Z kolei prof. Latajka nie potrafił sobie poradzić z aferą biblioteczną i - zamiast przyznać "ok, popełniłem błąd, zaufałem niewłaściwej osobie", zaangażował się w obronę sprawy skazanej na przegraną. Czyli - ja stawiam na prof. Pacholskiego. Niby ścisłowiec, a jaki fajny humanista :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaczyslaw Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.01.05, 12:17 hahahahah wiele nowych pomyslow - popre stypendia dla malej liczby ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.ugent.be 31.01.05, 17:53 Jestem studentem Uniwerku (takze) i teraz po tych wszytskich aferach przepychankach (biblioteka, samorzad, PAKa zamekajaca kolejne kierunki) chcialbym zaproponowac opcje zero dla samorzadu i rektora calych wladz oraz powolanie funkcji kanclerza - menedzera uczelni.Po to by maksymalnie wysrubowac poziom zachecic pracownikow do rzetelnej pracy a studentow do nauki. Odsunac pracownikow nieproduktywnych od kasy promowac mlodych mlodych i jeszcze raz mlodych bo ten Uniwersytet z ogromnym potencjalem i z wieloma cudownymi ludzmi pograza sie zamiast wyplywac jako najlepsza i najbardziej renomowana uczelnia wroclawska jako wizytowka tego miasta i jego dynamiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Koniuszko Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.library.ucla.edu 31.01.05, 18:54 niezle! choc nie wiem czy przeszloby przez wszystkie SGU (Szacowne Gremia Uniwersyteckie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 31.01.05, 19:20 > chcialbym zaproponowac opcje zero dla samorzadu i rektora calych wladz oraz > powolanie funkcji kanclerza - menedzera uczelni.Po to by maksymalnie wysrubowac > poziom zachecic pracownikow do rzetelnej pracy a studentow do nauki. Odsunac > pracownikow nieproduktywnych od kasy promowac mlodych mlodych i jeszcze raz > mlodych Widze, ze mlodziez dzisiejsza sie szybko uczy od naszych politykow :)) Same puste hasla, ktorymi wszyscy od lat szermuja. A czym by Pan chcial tych pracownikow zachecic, a jak by Pan chcial mlodych promowac, a jak by Pan odroznial produktywnych od nieproduktywnych? A mlody nieproduktywny to lepszy czy gorszy od starego produktywnego? Oj studenci studenci :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.ugent.be 31.01.05, 19:28 Panie Wojtku hasla jak kazde inne - ale widzi Pan wiem mniej wiecej jak sa rozdzielane pieniadze na badania tzw. "granty" hehehe, i jak szefowie katedr traktuja fundusze na badania hehehe i czyje to sa zazwyczaj badania.A i wiem jak wyglada traktowanie na Uniwersytecie studentow doktorantow i gdzie przepadaja pieniadze przyznane na edukacje takiego delikwenta.I ja jako student juz poprostu nie moge patrzec na ten bezwlad i marazm jak Pan to nazywa nauka hmm to Pana sprawa.Z drugiej strony dziekuje za konstruktywna krytyke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 31.01.05, 19:36 No to trafil Pan na zly wydzial - sa takie gdzie traktuje sie doktorantow i mlodych pracownikow na tyle uczciwie na ile tylko sie da (tzn., na ile pieniedzy starczy). Zas co do szybkich rozwiazan i konsktruktywnej krytyki - jakie propozycje taka krytyka. Przeciez gdyby byly latwe rozwiazania to mysli Pan, ze te 2000 osob by je omijalo z daleka? Nie ma tak latwo - jak nie ma pieniedzy to nie ma latwych i krotkich rozwiazan. PS Aha - czy ja gdzies w swojej wypowiedzi uzylem slowa nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.ugent.be 31.01.05, 19:46 HMM no faktycznie nie, nie użył Pan. Tyle ze na tym musi sie opierac kazdy liczacy sie uniwersytet - dydaktyka to tylko produkcja dzial R&D stanowi, o jakosci Uniwersytetu.Moze sie myle? A tak z ciekawosci jaki jest udzial mlodych np do 30 lat pracownikow Pana wydzialu do powiedzmy starych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 31.01.05, 20:11 Nie myli sie Pan, ale poniewaz nie rozmawialismy o nauce ani o dydaktyce, wiec o nich nie wspominalem. Przypominam - rozmwialismy o prostych i skutecznych metodach rozwiazania sporego problemu. Czy doktoranci tez sie licza jako pracownicy naukowi - czy jeszcze jako studenci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.ugent.be 31.01.05, 20:34 No tak ale to jedena z przyczyn problemow na Uniwersytecie - i powod dla ktorego PAKa raczej pewnie slusznie zamyka kierunki nie spelniajace podstwowych norm jakosc ksztalcenia poniewaz nie osiagnely odpowiedniego poziomu (albo stracily) naukowego.Dziekuje Panu za mila dyskusje, sledze Pana wypowiedzi, sa wartosciowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 31.01.05, 21:00 Ale jak to jest z tymi doktorantami? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.ugent.be 31.01.05, 21:14 Wie Pan wedlug zdaje sie karty Lizbonskiej (konwencji moze) wydaje mi sie ze nie poniewaz zostały w tymze dokumencie studia doktoranckie uzane za kolejny stopien edukacji co, ale jesli o moja osobista klasyfikacje chodzi to policzmy ich jako naukowcow. :) Faktycznie to pytanie ominalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 31.01.05, 21:18 To powiem jak jest w moim instytucie - na wydziale nie rozni sie to chyba zbytnio: liczac z doktorantami, osoby do (mniej wiecej) 30 roku zycia, stanowia okolo 35% kadry. Natomiast liczenie bez doktorantow do 30 r.z. nie bardzo ma sens, bo teraz zatrudnia sie tylko soby z doktoratem, a zrobienie tegoz zabiera kilka lat po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 31.01.05, 21:20 Gdyby zas pominac jednak doktorantow, a za to podniesc poziom wieku do jakichs 35 lat - to wtedy takie osoby stanowia okolo 25% kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczery Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:38 Tak sobie z przyjemnością śledzę Panów dyskusję, ale jedno mnie dziwi, czemu korespondencja dotycząca Uniwersytetu Wrocławskiego, odbywa się pomiędzy akurat pomiędzy Panami, z których jeden siedzi w Austrii, a drugi w Belgii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk %%% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 00:34 jestem na matematyce i adres *.mat.univie.ac.at wyglada znajomo, tylko jakiego my tu mamy wojtka?? nie sprawdzalem jeszcze tych % u nas, ale na matmie duzo jest mlodych ludzi, choc stara gwardia nie umiera i trzyma sie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: %%% IP: *.mat.univie.ac.at 01.02.05, 14:28 > *.mat.univie.ac.at wyglada znajomo, tylko jakiego my tu mamy wojtka?? Naprawde nietrudno sprawdzic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 01.02.05, 14:29 Pewnie dlatego, ze wiaze sie to z problemami, o ktorych tutaj implicite dyskutujemy (a szczegolnie jednym z nich :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praco...wnik UW Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.ppp.tiscali.fr 01.02.05, 18:55 Pacholski nie ma konkurencji w tej TROJCY! Latajka nie mial cywilnej odwagi przyznac sie do bledu, ze zaufal nieodpowiednim ludziom ale, co gorsza, podczas calej swojej kadencji kompromituje sie bedac na kolanach wobec kleru i jego struktur zapominajac, ze wszyscy placimy podatki na LAICKI UNIWERSYTET! Pan Latajka moze realizowac swoje idee swiatopogladowe w Katolickim Uniwersytecie na ktory beda placic "prawdziwi katolicy" a nie cale spoleczenstwo. To jest niesmaczne i niemoralne Panie Latajka, te zdjecia w objeciach biskupow i wydawanie publicznych pieniedzy na honory im czynione. Amen Panie Rektorze; mam nadzieje, ze byly rektorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mybigcity.net / *.mybigcity.net 01.02.05, 19:58 Zapominasz Panie Pracownik?, że katolicy też płacą podatki, na pewno znacznie większe od wszystkich ateistów i zagubionych antyklerykałów razem wziętych, więc ostrożnie z takimi argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 21:16 Nie wyobrażam sobie,żeby po tej całej aferze z biblioteką Latajka mógł ponownie zostać wybrany. Skandalem już jest sam fakt, że nie podał się od razu do dymisji i jeszcze chce dalej szefować uniwersytetowi. żenada.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 31.01.05, 19:43 Ale chetnie co nieco rozwine swoja wypowiedz (odrobinke tylko): - manager?! to nic nie da - z tego co wiem to Niemcy mieli takie podejscie do nauki ze 20-30 lat temu - jak to sie skonczylo to widac golym okiem. Nauka jest bardzo specyficzna dziedzina biznesu i czlowiek nia zarzadzajacy musi sie znac na tym choc troche; i musi miec jakis minimalny szcunek wsrod pracownikow; sama kanclerska pensja tego szacunku nie wymusi; - natomiast dluzsze kadencje wladzy - jak najbardziej, tu sie zgodze, ze w 3 lata to mozna najwyzej starac sie nic nie napsuc na tyle zeby miec szanse na ponowny wybor za 3 lata; - teraz Pana zmartwie, ale sadze tez, ze powinno sie odsunac studentow od wplywu na wybor J.M. (tak samo jak pracownikow administracyjnych) - skoro uniwersytet nie zyje z czesnego, to nie ma powodu zeby beneficjenci instytucji mieli wplyw na jej zarzad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m+ Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.azylnet.com / *.com 31.01.05, 19:37 Popieram prof. Banaszaka - fenomenalny wykładowca, świetny specjalista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.01.05, 20:02 A ja postawię 100 000 zł ze Jacus i jego dziwnie zgodnych 40 elektorów poprą Latajkę. Dlaczego? Wiadomo - z wdzięczności za wybory. Pacholski nie ma szans, bo jest zbyt śmiałym reformatorem i uchodzi za oszołoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktorant Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.05, 22:01 A moze potrzebne sa śmiałe reformy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektor Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.3vnet.pl 01.02.05, 13:35 Myśle, że najlepszy jest Sitek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociekliwy Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 14:54 Ja bym awansował sprzątaczkę lub woźną, rezultat będzie ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czenre Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.02.05, 16:20 Chyba jednak umknął PAństwu najciekawszy w tej rozmowie wątek: zmiana strukturalna zarządzania uniwersytetem. Najważniejszy w tej kwestii pomysł ciśnie się na usta od wielu już lat, ale wciąż nie mówi się o nim rzeczowo. Uczelnia potrzebuje KOMPETENTNEGO komisarza. A zatem potrzebuje rozdzielenia funkcji, jakie kumuluje władza rektorska. Tymczasem ani rektorom, ani uczelni nie wychodzi ta kumulacja na zdrowie. Najnowsza historia "rektorowania" na naszej uczelni jasno poświadcza, że obu funkcji po prostu nie udaje się w dzisiejszym świecie pogodzić. Ja głosowałabym za takim kandydatem na Rektora, który ten właśnie punkt umieściłby w na pierwszym miejscu listy swych deklaracji przedwyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 01.02.05, 16:33 A czy to jest zgodne z ustawa o szkolnictwie wyzszym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czenre Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.02.05, 18:33 Czy pyta Pan o pomysł z kanclerzem? Skoro są uczelnie - znam, co prawda, wyłącznie prywatne - które już ten pomysł wprowadziły w życie, to nie może to być niezgodne z Ustawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PrzeBiegły Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 18:51 Przecież Kanclerze są od zawsze, i nazywają się Dyrektorzy Administracyjni. Tzn. na Politechnice nawet kanclerzowanie jest chyba dożywotnie, jak papiestwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.mat.univie.ac.at 01.02.05, 18:52 No wlasnie prywatne - a czy ustawa nie rozroznia przypadkiem jednych od drugich pod roznymi wzgledami? Przy czym powiem, ze ja nie bardzo wierze w to zeby dodatkowe stanowisko kanclerza cokolwiek zmienilo: jest cala masa swietnych uniwersytetow, ktore nie dziela wladzy i maja sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.magma / *.magma-net.pl 01.02.05, 20:55 uniwerek to jedna wielka mafia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marain Koniuszko Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.library.ucla.edu 02.02.05, 01:11 tutaj sie akurat nie zgodze - bo wychodze z innej definicji "mafii", powiedzmy klasycznej,ale dyskusja - szczegolnie argumenty Pana Wojtka - jest chwilami arcyciekawa, niemniej JM Rektorem zostanie na 100% ktos z bylych (obecnych?) oligarchow uniwersyteckich, moze to i dobrze, a moze dobrze byloby zeby Rektorem wreszcie zostala kobieta, np. awansujac z pozycji "pro" na "full" [tez nietrudno sprawdzic o ktorej Pani mowie] (?) i juz "sprawdzila sie w akcji, a nawet w akcjach kilkukadencyjnych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z listy wildsteina sygn: IPN BU PF 251/165 Zdzisław Latajka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.05, 03:00 Rektor Latajka znajduje się na liście Wildsteina! Ciekawe co na to dawni koledzy rektora z opozycji??? Brawo Bronisław Wildstein! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup I to własnie najlepiej pokazuje... IP: *.chem.uni.wroc.pl 02.02.05, 11:51 ... jaka jest jakość tej listy. Skoro Latajka był w opozycji, to jest i na liście W. Każdy bowiem - już nasz sławny rodak (tak, tak! rodak! nie próbujmy tego ukrywać) Dzierżyński wiedział, że każdy - a więc każdy się złamie, jak go przycisnąć. Dlatego lista POTENCJALNYCH WSPÓŁPRACOWNIKÓW jest właściwie listą ówczesnej opozycji. Ubecja tylko czekała na okazje, żeby przycisnąć i zamienić PW na TW. I to jest właśnie przyczyna, dla której nie podoba mi się wyczyn Wildsteina. Teraz bedzie się atakować uczciwych ludzi, którzy nawet nie mają sie jak bronić. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej wstyd bylo kablować swoich kumpli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.05, 13:18 Nie dziwie sie ze bronisz latajki, bo masz Ip z chemii. Ale na jego miejscu natychmiast wystąpiłbym do IPN o nadanie mu statusu pokrzywdzonego. Jeśli IPN odmówi mu tego znaczy, że był kapusiem i w sposób perfidny nadawał na innych kolegów z opozycji, którzy mu ufali i mówili o wszystkim. Wiem, że musieli go jakoś złamać, ale to wcale nie znaczy, że to go usprawiedliwia. Nikt go nie chce szczuć, ale do sprawowania funkcji rektorskich wymagane są najwyższe kwalifikacje moralne. Niech Pan teraz pomyśli o innych ludziach, którzy mogli mieć przez niego problemy w tamtych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup Re: wstyd bylo kablować swoich kumpli IP: *.chem.uni.wroc.pl 02.02.05, 13:58 Ja nie bronię Latajki, choć to mój kolega. Ja tylko twierdzę, że posługiwanie się listą W. w przedzień wyborów Rektora jest wstrętnym nadużyciem. 1. Nie wiadomo, czy to ten Latajka. Znalazlem na liscie dwoch moich dziadkow, trzech ojcow oraz okolo 50 sasiadow (mowa o jednym sąsiedzie, za to posiadającym bardzo popularne i imie i nazwisko). 2. Nie wiadomo, dlaczego na liście W. znalazł się ten czy inny Latajka. Czy był TW czy kandydatem na TW, czy też zupełnie przypadkiem ktoś go wpisał do akt (np. rozmawiał z wyjeżdżającym za granicę i wydało mu się, że może da sie gościa wciągnąć do współpracy - pięknie to opisano w historii werbowania Vaclava Havla). Te dwie kwestie trzeba udowodnić, wtedy można pisać o tym numerze katalogowym IPN jako tym Zdzisławie Latajce i w tym kontekście. Twoja propozycja, żeby Latajka zgłosił się do IPN po status pokrzywdzonego miałaby sens, ale na odpowiedź trzeba by poczekać, i to długo. Primo: dlaczego to ma byc tak zawiłe? W tym miejscu ustawa o IPN mi się nie podoba. Secundo: czy z tego powodu Latajka - jeśli czuje się niewinny i jest niewinny - ma zrezygnować z kandydowania na drugą kadencje? Zwłaszcza, że jest dobrym rektorem i wiele osób go namawia na kandydowanie? Przeczytaj ten niedawny artykuł w GW - Prof. Pacholski mówi to samo co ja i deklaruje, że nie będzie stawał w szranki, za to poprze Latajkę! A więc nie tylko chemicy popierają "swojego" Rektora. Zresztą Rektor starannie unika decyzji, które można by odebrać jako faworyzowanie kogokolwiek czy czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: wstyd bylo kablować swoich kumpli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.05, 14:39 Kolego sTrupie: Po pierwsze - co do IPN to tak długo nie będzie musiał czekać - Niezabitowska dostała decyzje szybko. Poza tym prezesem IPN jest prof. Leon Kieres z naszego uniwerku, więc na pewno nie będzie tego opóźniał. Trzeba to wyjaśnić jak najszybciej! Po drugie - Nie wiem czemu tak bronisz prof. Latajki. Jest to osoba o bardzo słabym charakterze, ulega wpływom wielu niewłaściwych ludzi. Nie umie podejmować śmiałych i odważnych decyzji. Mimo jawnych nieprawidłowości i nadużyć (biblioteka czy wybory do samorządu studenckiego) nadal utrzymuje, że wszystko jest ok. Czy nie zauważasz tego co się dzieje? Latajka sobie nie radzi z tym wszystkim i przynajmniej godzi się na cały ten bałagan. Czy może uważasz, że te wszystkie afery to wymyśliły sobie gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizeh dla tych którzy chcą wziąć Uniwersytet IP: *.autocom.pl 02.02.05, 15:51 www.nauka-edukacja.p4u.pl/ Niezalezne Forum Akademickie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Kto weźmie Uniwersytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:06 prof. B.Banaszak jest na 5 Więcej takich osobistości i przestaniemy żyć w chlewie Odpowiedz Link Zgłoś