Dodaj do ulubionych

PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ.................................

03.09.01, 00:57
Czy Waszym zdaniem powinno się zlikwidować to przejście, puścić dołem ruch
samochodowy, a dzięki temu przedłużyć ciąg spacerowy ul Świdnickiej, aż do
Opery ??? Tak było przed wojną i krótko po wojnie...

Czekam na Wasze opinie ???
Obserwuj wątek
    • Gość: lili Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 01:20
      Niezly pomysl. Nie lubie przejsc podziemnych, nawet w dzien.
      Ale co by sie stalo z tamtejszym barem?
      A zreszta, moga go likwidowac, juz nie maja takich dobrych tostow jak dawniej.
      Teraz najlepsze tosty w barze "Jurek"!
      l.
    • Gość: Gn0m Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dtvk.tpnet.pl 03.09.01, 01:38
      No nie wiem. Koszty przebudowy raz; zamkniecie na jakis czas waznej arterii
      miasta skonczylo by sie wielkimi korkami zwlaszcza ze wakacje juz sie
      skonczyly :( - probke miales kilka dni temu gdy zderzyl sie tam autobus
      z tramwajem. Ponadto co to za porzadny deptak ktory przecina linia
      tramwajowa - a tramwajow dolem nie puscisz. Zostawil bym raczej podziemie
      dla ludzi i tylko przedluzenie do opery powinno sie oczyscic z samochodow
      bo teraz to wielki parking.
      • Gość: geniusz Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.01, 13:04
        czlowieku! Argumenty ktore podajesz sa naserjo biedne. Jak masz mozliwosc sie
        pozbyc autostrady przez centrum miasta, i uwolnic starowke po 30 latach
        podzielenia, to nie argumentuj, ze wakacje sie skonczyly, i na 2 lata bedziesz
        mial korki, jak mowimy o inwestycji na nastepne 50 lat ... a tak wogle: Tramwaj
        i deptak, to nie jest zaden problem (pojedz do Kassel lub odwiedz za 3 lata
        szewska)
        • Gość: Gn0m Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dtvk.tpnet.pl 03.09.01, 13:24
          Jezeli chcemy pozbyc sie autostrady przez centrum miasta to powinnismy
          zbudowac obwodnice: srodmiejska i okolomiejska bo od tego ze na odcinku
          20 metrow samochody puscisz dolem ich liczba sie nie zmniejszy.
          Przy okazji, aby polaczyc rozdzielona starowke trzeba by samochody
          poscic dolem od placu Dominikanskiego do Ruskiej - zycze powodzenia.
          A skoro mowisz o inwestycji na 50 lat to zamiast pakowac sie w takie
          pomysly lepiej by bylo te nieszczesne obwodnice skonczy szybciej niz
          za 15 lat lub metro zbudowac bo to naprawde centrum miasta by
          odciazylo.
          • Gość: geniusz Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.01, 13:37
            przepraszam - jak tak argumentujesz, to masz racje...
            pozdrowienia
    • klinta Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 03.09.01, 07:39
      roberto65 napisał(a):

> Czy Waszym zdaniem powinno się zlikwidować to przejście, puścić dołem ruch
      > samochodowy, a dzięki temu przedłużyć ciąg spacerowy ul Świdnickiej, aż do
      > Opery ??? Tak było przed wojną i krótko po wojnie...
      >
      > Czekam na Wasze opinie ???

roberto...poszukuje informacji nateamt tego czemu to zmieniono...
      slyszalm cos o awanturach w magistracie ,lapowkach,w koncu decyzje zapadly ze
      puszcza pieszych dolem,a wszyscy architekci se wsciekli. prosze o jakies
      informacje ciut bardziej scisle
      • Gość: grizzly Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 13:12
        Roberto ,czy ty musisz poruszac kazdy temat jaki Ci przyjdzie do glowki. Nic
        mnie bardziej nie wkurza niz srala madrala ,ktorej sie buzia nie zamyka. Nudzi
        ci sie czy co ? Wez sie do jakiejs roboty za ktora Ci placa . No chyba ,ze
        jestes taka wiedzma PLE-PLE.
        • Gość: grizzly Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: 213.76.92.* 03.09.01, 18:28
          ble ble ble wszyscy jestescie straszne dupki.
          • Gość: grizzly Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: 213.76.92.* 03.09.01, 18:30
            Co Roberto cieniasie moge sie podszywac pod kazdego i robic tu co zechce moge
            tez cie zniszczyc geju.
    • Gość: geniusz Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.01, 13:34
      Ja jestem przeciwko podtunelowaniu trasy W-Z, bo to nie rozwiaze podstawowego
      problemu: Caly Ruch leci prez starowke, i ja dzieli na dwie czesci! Nawet ladne
      dzielnice jakn n.p. Rejony ul. sw. Antoniego lub arsenal sa dla pieszych prawie
      niedostepne, a ladne place sie przeksztalcaja w skrzyzowania autostardowe (pl.
      1 maja, pl. bohaterow Getta, pl. sw. krzysztofa, tak zwany pl. dominikanski i
      plac spoleczny).

Z tego powodu ja jestem za konsekwentnym rozwiazaniem: Zamknac Trase WZ, dla
      tranzytu. Problem tej Ulicy lezy w tym, ze caly ruch wschod zachod jest
      koncentrowany na ten krotki odcinek miedzy pl.1maja i pl. spolecznym, i dopiero
      tam ruch jest rozdzielany na polnoc (pl. Grunwaldzki) i na poludnie (trauguta).
      Z tego powodu tez sa na pl. spolecznym potczebne te idiotyczne estakady.
      Bardziej sensowne by bylo rozdzielenie tych dwoch kierunkow najpozniej na pl. 1
      maja, i na polnoc przepuscic przez kepe i Dubios, a na poludnie na
      pilsudskiego. Zeby to zrealizowac potczebny jest najpierw lacznik miedzy pl.
      strzegomskim a zaporska, zeby rozladowac rych na podwalu, i lacznik miedzy
      malachowskiego i krakowska ( i jeszcze lacznik miedzy ulica dluga a rejonem
      wroclaw naddodrze, zeby odsunac takze i ten ruch od centrum). Wszystkie te
      inwestycje juz i tak sa zapisane w planach rozwoju wroclawia! W tym momencie
      ulica kazimierza wielkiego starci sens jako ulica tranzytowa, i bedzie
      funkcjonowala tylko jako ulica dostwacza. wtedy w koncu bedzie morzna dogescic
      placy (jak np. pl bohaterow getta, lub odzielic pl. sw. krzysztofa od pl.
      dominikanskiego) i poloczyc te dwie czesci starowki. w dodatku plac spoleczny
      straci sens jako skrzyzowanie autostrad i wtedy bedzie mozna takze i ten teren
      zagospodarowac. ( z tego powodu ja tez jestem przeciwny budowania juz teraz tej
      nowej siedziby zarzadu miasta, bo ona tylko utrwali chore rozwiazania drogowcow
      z lat 70)

Korki w miastach powstaja przez koncentracje ruchu na jedna ulice - z tego
      powodu jestem z rozdzieleniem ruchu.

wyobrazcie sobie wkoncu trase WZ tak jak byla przed wojna: male uliczki ktore
      prowadza od placu do placu. Przeciez dzisiaj to jesta jakas kompletna
      dysproporcja, jak male domki sa naprzeciw autostrady o szerokosci 50 m (ul.
      nowy swiat). Wroclaw chce sie tak chwalic swoja strowka, ale moim zdanie ona
      jest przez ta autostrade zkastrowana.

A jak ktos bedzie mowil, ze to wszystko jest za drogie, bo zeby rozladowac ruch
      w rejonie centrum trzeba przeprowadzic tak duzo inwestycji (np. lacznik miedzy
      pl. strzegomskim i zaporowska lub miedzy dluga a wroclaw nadodrze) to moim
      zdaniem miasto morze zarobic bardzo dobrze na sprzedazy gruntow w miejscach,
      gdzie dzisiaj jest Trasa WZ i jest szersza niz 40 metrow... Dokladnie tak sie
      zrobilo na poczatku lat 90 w Dreznie. Tam tez byla autostrada podobna do trasy
      WZ, i tam zrobili konkurs miedzynarodowy na zageszczenie i zagospodarowanie
      tych terenow po zamknieciu ulicy.

Mam nadzieje, ze ktos w zarzadzie miasta ktory ma troche wiecej fantazji ta
      idee troche bardziej skonkretyzuje .... w zachodnioeuropejskich miastach (n.p.
      Monachium) stawia sie tym kotrzy przeprowadzili taka inwestycje, i uwolnili
      centrum od ruchu tranzytowego, pomniki ...
      • Gość: hen Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: 156.17.85.* 03.09.01, 15:39
        Jestem za utworzeniem tunelu od skrzyżowania z Krupniczą, aż do okolic tego
        małego kościółka na pl. Dominikańskim, naprawdę sama Kazimierza Wielkiego jest
        świetną ulicą, byłoby gdzie spacerując spędzać czas. Tramaje powinny jeździć
        górą, ale powinny mieć wydzielone, np żywopłotem, torowisko. Jedynie w
        okolicach przecięcia ze Świdnicką byłoby przejście kolizyjne, ale tak jest
        chociażby w Krakowie, idąc z rynku na Wawel i jakoś nie ma z tym problemów.
        Jest mała świetna uliczka pt ul Św. Doroty, która w ten sposób mogłaby się stać
        w końcu dostępna dla chcących zobaczyć, lub tych którzy chcieliby pomodlić się
        w kościele. Byłoby świetne dojście z placu Wolności. I jeszcze na takiej ulicy
        powinien być zakaz parkowania (zmora Wrocławia). To, że przejście samo w sobie
        stanowi jakąś atrakcję czy symbol miasta jest śmiechu warte. Jestem za
        połączeniem obu części starego miasta. Tylko ile to kosztuje?
        • markoo Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 03.09.01, 19:15
          Gość portalu: hen napisał(a):

> Jestem za utworzeniem tunelu od skrzyżowania z Krupniczą, aż do okolic tego
          > małego kościółka na pl. Dominikańskim, naprawdę sama Kazimierza Wielkiego jest
          > świetną ulicą, byłoby gdzie spacerując spędzać czas. Tramaje powinny jeździć
          > górą, ale powinny mieć wydzielone, np żywopłotem, torowisko. Jedynie w
          > okolicach przecięcia ze Świdnicką byłoby przejście kolizyjne, ale tak jest
          > chociażby w Krakowie, idąc z rynku na Wawel i jakoś nie ma z tym problemów.
          >

Wlasciwie zgadzam sie z Toba bez zastrzezen jednak pomysl kolizji z tramwajem
          trzeba by przemyslec - moze jednak dolem?

To, że przejście samo w sobie
          > stanowi jakąś atrakcję czy symbol miasta jest śmiechu warte.

Nie sadze zeby to przejscie stanowilo symbol miasta to juz raczej symbolem
          i ''atrakcja'' jest dziadek ktorego mozna tam spotkac siedzacego pod sciana z
          jakimis badylami i flaszka ''herbaty'' za pazucha

Tylko ile to kosztuje?

Mysle, ze jesliby przemyslec caly problem przyszlosciowo i znalezliby sie ludzie
          z otwarta glowa to i fundusze by sie znalazly.
          Pozdrawiam
        • Gość: Marcin Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 19:27
          Napewno koszt przebudowy będzie sporo kosztował.
      • Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 04.09.01, 18:41
        Geniusz dobrze gada!!!
        • Gość: do góry Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ......... IP: *.ii.uni.wroc.pl 24.06.02, 18:34
    • kocurro Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 05.09.01, 12:03
      Fajny pomysl tylko jakie bylyby koszta i kto za to zaplaci? Do tego wizja
      zamkniecia trasy W-Z na dlugi okres. Szeweska tez juz planuja zamknac wiec nie
      bardzo widze sama realizacje takiego planu, obajzdy. katastrofa w miescie.
      • Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 05.09.01, 12:24
        Tu nie chodzi o pieniadze, ale o przejezdzanie srodmiescia tranzytem - co jest
        niedopuszczalne przez wieksza czesc dnia.
        • Gość: geniusz Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.01, 13:09
          Wszystko sie zgadza... chodzi o to, zeby samochody powoli odsuwac od centrum.
          Najpierw tranzyt na obwodnice autostradowa ( i czesciowo na srodmiejska),
          pozniej roch miedzydzielnicowy tez na obwodnice srodmiejska - i tak powoli
          wykorzystywac ulice ktore sie "zwalnniaja" zeby ruch odsunac tak daleko od
          centrum jak sie da. juz pisalem, ze tczeba przeprowadzic wiele inwestycji, zeby
          mozna bylo zamknac trase WZ...
          ALE ja jestem stanowczo przeciwny podtunelowaniu tego odcinka, bo koncentracja
          ruchu na jeden odcinek powoduje ZAWSZE korki (obojetnie jaka szeroka ta ulica
          jest). Jedyny sposob na uwolnienie miast od samochodow jest niestety tylko
          zamkniecie ulic dla tych pojazdow ... ale az taki konsekwentny ja nie jestem, i
          z tego powodu proponuje to tylko dla starowki...
          pozdrowienia
          • kinga!!! Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 05.09.01, 18:27
            Zlikwidowanie przejścia podziemnego jest dobrym pomysłem ale najpierw
            poczekajmy na obwodnicę miasta a potem kombinujmy w centrum
            • Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 06.09.01, 18:15
              Mozna przeciez zrobic przejscie na powierzchni, a do piwnicy wrzucic cos - np
              beczki z piwem. To jest dosc tanie rozwiazanie i na nic nie trzeba czekac.
              Pozdr.
              • roberto65 Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 07.09.01, 19:46
                Hen i Geniusz - Wasze pomysły odnośnie przejścia na Świdnickiej oraz trasy
                podziemnego tunelu, sa brane bardzo mocno pod uwagę przez Biuro Rozwoju
                Wrocławia i być może za kilka- kilkanaście lat zostaną zrealizowane. Chociaż na
                budowę tego ewentuaklnego podziemnego tunelu potrzeba by było wg cen na dziś
                około 200 - 250 mln zł, czyli tyle co na Most Tysiąclecia i Estakadę na Gądowie
                razem wziętych...
                Pozdro !
    • Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 07.09.01, 23:57
      Ale geniusz przeciez nie chce tunelu. Co wy tam na Slasku macie za duzo
      pieniedzy?
      • roberto65 Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 08.09.01, 00:05
        Gość portalu: flip napisał(a):

> Ale geniusz przeciez nie chce tunelu. Co wy tam na Slasku macie za duzo
        > pieniedzy?

Bo są przez BRW rozważane dwie koncepcje - z tunelem i bez (ale wtedy całkowite
        wyprowadzenie ruchu ztrasy WZ na ul Swobodną...

Pieniędzy zbyt wiele nie ma, alwe na najważniejsze inwestycje się znajdują (most
        Tysiąclecia i estakada Gądów - razem grubo ponad 200 - 210 milionów zł, a na
        poczatku przyszłego roku rozpoczyna się wielka przebudowa ul Grodzkiej (ta ulica
        przy gmachu Uniwersytetu) i przebudowa cąłej Szewskiej na deptak (jednak z
        tramwajami)...

Pozdro Flip !!!

• Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 01:35
          Tez pozdro.
          Cholera - jakie koncepcje? Oni musza koniecznie brac ten szmal za koncepcje?
          Przeciez wystarczy zamknac ten tunel i zrobic przejscie. Jak zamkna Szewska, to
          nawet skrzyzowan nie przybedzie. Nie wiem, czy juz ja zamkneli (chyba nie, z
          tego co piszesz) ale to okropne przejscie mozna zamknac juz jutro! No moze
          pojutrze, bo trzeba by ustawic sygnalizacje.
          • roberto65 Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 08.09.01, 01:47
            Gość portalu: flip napisał(a):

> Tez pozdro.
            > Cholera - jakie koncepcje? Oni musza koniecznie brac ten szmal za koncepcje?

Ojj Flip, sorry przyjacielu, ale ja pracuję w takiej firmie, która między innymi
            zajmuje się także opracowaniem koncepcji pod różne inwestycje i uwież mi, że te
            pieniądze ludzią pracującym nad tymi koncepcjami naprawdę się należą, to wbrew
            pozorom bardzo ciężka i pracochłonna praca...

> Przeciez wystarczy zamknac ten tunel i zrobic przejscie. Jak zamkna Szewska, to
            >
            > nawet skrzyzowan nie przybedzie. Nie wiem, czy juz ja zamkneli (chyba nie, z
            > tego co piszesz) ale to okropne przejscie mozna zamknac juz jutro! No moze
            > pojutrze, bo trzeba by ustawic sygnalizacje.

Przebudowa Szewskiej zaczyna się w marcu/kwietniu przyszłego roku (min torowisko
            tramwajowe będzie w ddóch kierunkach i będzie już przystosowane dcałkowicie dla
            nowoczesnych, niskopodłogowych tramwajów - być może takich jak w Łodzi
            Bombardierów (przetarg na 25 nowoczesnych, niskopodłogowych tramwajów dla
            Wrocławia jeszcze się nie rozstrzygnął)...

A zamknięcie przejścia podziemnego na Świdnickiej to uwież mi nie taka prosta
            sprawa...

Pozdro Flip.
            • Gość: geniusz Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 15:04
              Dzieki - wkoncu wiemy skad ty tak duzo wiesz o tych calych inwestycjach ...

ale tak wogle, ktora z koncepcji ty faworyzujesz - Tunel, czy zamkniecie?

Pozdro
              • roberto65 Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 08.09.01, 15:11
                Jestem za wyprowadzeniem ruchu z centrum, czyli skierowaniem go na mającą
                wkrótce powstać poszerzoną do 2 pasów, po obu stronach Swobodną - tamtedy
                miałby zostać skierowany ruch z K. Wielkiego i częsćiowo też na Piłsudskiego, a
                K. Wielkiego miąłaby się ostatecznie zamienić w wielki deptak, tylko
                zpor=uszajacymi się po niej tramwajami, jest koncepcja, aby częsciowo zabudować
                K. Wielkiego, tak jak było to przed 1945, kiedy K. Wielkiego to były dwie, a w
                pewnym miejscu nawet 3 równolegle do siebie biegnące małe uliczki z dużą
                ilością fajnych, wąskich kamieniczek (zobacz sobie stare plany Wroćławia).
                Chciałbym, aby został odtworzony w cąłości charakter tej ulicy i tych uliczek
                sprzed 1945 roku , Wrocław wówczas słynął w całych ówczesnych Niemczech ztak
                znakomitego centrum - city zniewielkimi, bardzo atrakcyjnymi do spacerów
                uliczkami (choć faktem jest, ze wiele kamieniczek stojących przy tych uliczkach
                było starsznie zaniedbanych)

Pozdro Geniusz !
                • Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 18:41
                  Merry Old Schlesien! :-)
                  Czy u was to w ogole popra? A propos - jaka macie "strukture modalna" w miescie
                  i w dojazdach do centrum? Jaka chcielibyscie miec?
                  O ile zmniejszylaby sie przepustowosc tej okropnej ulicy, gdyby bylo to
                  przejscie i swiatla?
                  Rozumiem, ze dla wielkiego zamierzenia potrzebne sa koncepcje - chyba o nich
                  zreszta byla mowa raczej, niz tylko o tym "moim" przejsciu (zauwazylem
                  poniewczasie). Jednak dla "mojego" przejscia nie uwazam, zeby byly potrzebne.
                  Tak bardzo sie myle?
                • Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 18:52
                  Jeszcze jedno: znacie historie przejscia przed Hbf we Frankfurcie (M)? To jest
                  podobna sytuacja, jak mi sie zdaje.
                • Gość: geniusz Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.01, 21:50
                  dziekuje ci roberto za zdrowe poglady!

Jak juz pisalem tez jestem za tym, zeby zabudowac trase W-Z, tak zeby Rynek nie
                  mial konkurencji, jezeli chodzi o przestrzen i plac!

A po drugie: Duzo ludzi muysli, ze im wiecej duzych placow w miescie (tak
                  planowali za lat 70), tym miasto jest bardziej wielkomiejskie - To sie nie
                  zgadza. Wazna jest relacja miedzy budynkami wzdluz pierzeji placu, i wielkosci
                  placu. A taka przestrzen jaka jest teraz naprzeciw Bialoskorniczej lub psie-
                  budy ze strony Trasy-WZ jest poprostu nie w relacji do tych starych 3
                  pietrowych domkow...

Pozdro
            • Gość: hen Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: 156.17.85.* 12.09.01, 17:19
              roberto65 napisał(a):

> Ojj Flip, sorry przyjacielu, ale ja pracuję w takiej firmie, która między innym
              > i
              > zajmuje się także opracowaniem koncepcji pod różne inwestycje i uwież mi, że te
              >
              > pieniądze ludzią pracującym nad tymi koncepcjami naprawdę się należą, to wbrew
              > pozorom bardzo ciężka i pracochłonna praca...
              >
              >

Ależ to strasznie fajna praca! Jak tam można sie dostać ;-) ?
              A co do Kazimierza Wielkiego pomysł z zabudowaniem wydaje się być fajny, mogłyby
              tam znaleźć miejsce takie wąskie uliczki jak np Św. Doroty. Choć nie wiem czy
              takie klaustrofobiczne uliczki nie byłyby zbyt daleko idącą ekstrawagancją. Choć
              spacerując po Pradze takie ciasne przejścia są genialne!
              • roberto65 Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. 12.09.01, 20:56
                Hen, aby dostać się do takiej firmy, w jakiej ja pracuję trzeba mieć sporo
                szczęścia (ono zawsze w życiu się przydaje), znać wielu ludzi (znajomości to w
                tej chwili podstawa), wiele lat nauki, nauki i jeszcze raz nauki, a po za tym
                trzeba lubieć swoją pracę i dobrze się na niej znać. Choć moja praca jak na
                warunki polskie jest bardzo dobrze płtna, to jednak trzeba się
                nieżle "naharować" na tą pensję i znosić fanaberie różnych ludzi (inwestorzy
                itp).
                yczę Ci lżejszej, ale równie dobrze płatnej pracy i najważniejsze, żebyś miął
                taką pracę w życiu (moze już taką masz), którą będziesz wykonywał z
                przyjemnością (tak jak ja to czynię)...
                Pozdro Hen !
    • Gość: flip Re: PRZEJŚCIE PODZIEMNE NA ŚWIDNICKIEJ............................. IP: *.p.lodz.pl 08.09.01, 23:29
      Bardziej nosne od estetycznych sa argumenty ekologiczne. Moze tez byc
      dostepnosc dla niepelnosprawnych.
      Chociaz:
      Przypomina mi sie, jak to w moim miescie Lodzi zebral sie sabat ekologow na
      jakims uniwersytecie. podobno jeden z nich (znam po nazwisku, ale nie powiem)
      wylozyl, ze trzeba przebic szerokie ulice dla wentylacji centrum. Wyszedl z
      tego, ze czystsze powietrze jest na jedynej takiej szosie niz na waskich
      ulicach. ;-) Nikt nie usmial, jak sadze.
      Niech na razie zrobia to przejscie na poziomie jezdni. To juz bedzie wazny
      znak. Ale jak to uzasadnic ludnosci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka