Gość: ja IP: *.206.113.123.telsat.wroc.pl 23.02.05, 20:12 [*] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mondi A właśnie kilka godzin wcześniej był post .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.05, 20:22 Właśnie wcześniej spisaliśmy swoje wrażenia z dzisiejszego stanu chodników i ulic znajdujacych się we władaniu ZDIK-u. Żal człowieka :((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza MNIE KIEROWCA AUTOBUSU 146 NIE ZAUWAŻYŁ JAK IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 23.02.05, 23:10 WYSIADAŁAM NA PRZYSTANKU PRZY DWORCOWEJ. POWOLI SCHODZIŁAM Z DRUGIEGO STOPNIA /MAM GOŚCIEC I TRUDNOŚCI Z PORUSZANIEM KOŃCZYNAMI/ I W TRAKCIE MOJEGO WYSIADANIA ZAMKNĄŁ DRZWI, TZN. NIE ZDOŁAŁ ICH ZAMKNĄĆ BO BLOKOWAŁA JE MOJA CHORA OSOBA. NIE ZAUWAŻYŁ MNIE /172 CM WZROSTU/ BO PO PROSTU NIE SPOJRZAŁ W LUSTERKA POKAZUJĄCE CO SIE DZIEJE PRZY DRZWIACH. KRZYKNĘŁAM, KTOŚ Z PASAŻERÓW ZASTUKAŁ DO JEGO TWIERDZY. SKOŃCZYŁO SIĘ BEZ WIĘKSZYCH OBRAŻEŃ-ALE KIEROWCA BYŁ ZDZIWIONY I PRAWIE OBRAŻONY. O SŁOWIE "PRZEPRASZAM' MOGŁAM ZAPOMNIEĆ. WŁAŚCIWIE TO BYŁ WŚCIEKŁY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolowr Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 23.02.05, 20:32 kiedyś jak korzystałem z dobrodziejstw komunikacji zbiorowej we wrocku, nie raz widziałem jak kierowcy nie zwracają uwagi na to co się dzieje wokół i w srodku autobusu jak ruszają z przystanków. a powinni! przytrzasnięci drzwiami pasazerowie, a teraz i to..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:46 To jest niestety problem ogólnopolski, niedawno w Gdańsku motorniczy tramwaju w podobny sposób zabił kobietę ruszając z przystanku - nie chciało mu się spojrzeć w lusterko, przez co wysiadająca dostała się pod koła i zginęła na miejscu:( Kiedyś we Wrocku z kolei byłem świadkiem przytrzaśnięcia wysiadającego staruszka drzwiami autobusu - gdybym nie krzyknął do kierowcy, pewnie byłoby to samo:( Czy przy takim bezrobociu naprawdę nie można znaleźć rozsądnych i odpowiedzialnych osób do pracy w MPK?:( Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej 23.02.05, 22:49 :((((( Dobry Jezu a nasz Panie daj mu wieczne spoczywanie... **************************** pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adv :( IP: *.crowley.pl 24.02.05, 00:27 Bylem tam parenascie minut po zdarzeniu, tzn przejedzalem. Smutne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Szkoda kierowcy! IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 24.02.05, 09:38 A mnie najbardzej jest szkoda kierowcy. Teraz go bedą ciagać po sądach za to ze dziadek sie wy..bał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And Re: Szkoda kierowcy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.05, 09:48 A mnie jest szkoda Ciebie za takie myślenie. Jeśli kierowca nie spojrzał w lusterko to jest winny i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Re: Szkoda kierowcy! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.02.05, 10:58 najważniejszy jest czas odjazdu autobusu , z tego sa rozliczani kierowcy bo przecież obywaele sie skarżą na niepunktualność -a to są skutki finansowe dla kierowców ,więc po "trupach do celu" ,niestety tym razem dosłownie : ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karlo Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.02.05, 11:57 Ilu z was siedziało w kabinie takiego pojazdu i wie, jaką widocznośc ma kierowca? Szczególnie w autobusach przegubowych i tramwajach? Ludzie nie potrafią malucha tyłem zaparkować, a chcą, żeby mpkowcy kontrolowali cały pojazd. Nikt nie chce być przytrzaśnięty przez drzwi, ale ile osób przejmuje się sygnałem, "po którym nie wolno wysiadac"? A tak na marginesie: co wg was ma zrobić kierowca: czekac na wszystkich dobiegających do autobusu, czy jechac zgodnie z rozkładem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:47 Karlo chyba nie bardzo wie, co mówi... 1. W kabinie kierowcy widoczność jest bardzo dobra, szczególnie jeśli chodzi o wszystkie drzwi pojazdu - zapewnieją to zarówno duże, odpowiednio uktałtowane lusterko (czasem więcej niż jedno) zewnętrzne, lusterka wewnętrzne, a w nowych modelach autobusów także dodatkowe lusta przy każdych drzwiach pojazdu. Widocznośc jest więc rewelacyjna, pod warunkiem, że się z tych lusterek korzysta. 2. W nowych modelach autobusów zakupionych przez Wrocław (chodzi oczywiście o volva) sygnał "po którym nie wolno wsiadać" nie jest używany. Ze starszych modelu spotykam się z używaniem tego sygnału prawie tylko w Ikarusach. Odnosze wrażenie, że obywatel Karlo nigdy nie jechał we Wrocławiu autobusem (choć jego IP wskazuje, że z tego miasta pisze...). 3. Czy ktokolwiek naprawdę wierzy w bzdury mówiące, że to chwila odjazdu z przystanku decyduje o czasie jazdy autobusu?! Zależy to prawie wyłącznie od organizacji ruchu i ewentualnych korków. Parę sekund postoju dłużej na przystanku można nadrobić na trasie. Dla mnie wina jest oczywista i jest ona po stronie kierowcy. Jeśli zachowałby obowiązującą go ostrożność i postepował zgodnie z przepisami, nie doszłoby do tej tragedii. Mam nadzieję, że podobnego zdania będzie sąd, do którego rodzina ofiary wypadku powinna podać wrocławskie MPK możliwie jak najszybciej, żądając jak najwyższego odszkodowania za ewidentne niedbalstwo ze strony ich pracownika. Ewentualne zadośćuczynienie i tak jednak byłoby wypłacane z kieszeni podatnika, jako iż koszty działalności MPK wpływy z biletów pokrywają w stopniu minimalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro73 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.02.05, 16:01 Nie usprawiedliwiam kierowcy autobusu aczkolwiek te "kilka sekund" razy średnio 25 przystanków plus korki... Jednak PODSTAWOWĄ SPRAWĄ jest nieodśnieżony przystanek. I za to odpowiada ZDiK. Bo kierowca patrząc w lusterka może nie zauważyć głowy pasażera 20 cm nad poziomem jezdni. Najszczersze wyrazy współczucia dla rodziny zabitego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alienka znam to :( IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.02.05, 18:25 Kiedys zdarzylo mi sie w trakcie wsiadania do autobusu poslizgnac na nie posypanym chodniku i wjechac pod autobus do polowy. Jak sobie pomysle co by bylo gdyby kiedys byli tak nieuwazni kierowcy jak dzis.. Strach sie bac. A dla Starszego Pana chwila ciszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek%wroc Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.02.05, 12:41 Karlo wie, co mówi ;) 1. W lustrach można teoretycznie zobaczyć wsyzstko, ale w praktyce trudno ocenić, co widoczna w nich postać zamierza zrobic (czy wysiada, czy tylko stoi przy drzwiach). Lusterka wewnętrzne nie służą praktycznie ocenianiu ruchu w drzwiach, tylko takiemu pseudoonitoringowi. Na pewno nie widac w nich osoby leżącej pod podwoziem! 2. W volvo 7000, 7700 itp jest sygnał ostrzegawczy, i we wrocku jest używany. 3. Czekanie na każdego pasażera oznacza na ogół nie zdążenie na zielone światło na kolejnym skrzyżowaniu, a to już nie jest kilka sekund. Sam się nieraz wściekam, kiedy autobus czeka na kogś biegnącego ze 100m. Jak ktoś nie przychodiz na czas, niech czeka na następny kurs. To, że jedna osoba nie zdązy jest mniej ważne niż to, że cały autobus pasażerów ma się spoźnić. Wina kierowcy jest możliwa, ale nie oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
qwert35 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 18:01 Jeżdżę komunikacją miejską we Wrocławiu od ponad 2 lat i jestem oburzony działaniem całego ZDiK. Powody są dosyć jasne: w większości bezczelni kierowcy i motorniczy, niedopełnianie swych obowiązków (np. nieodśnieżanie przystanków), notoryczne spóźnienia wszystkich środków transportu zarządzanych przez ZDiK itd. Miałaem do czynienia również z władzami tego przedsiębiorstwa, ale woli pomocy pasażerom brakuje tam na każdym stopniu - od kontrolera po dyrektora! Co do autobusów Volvo 7000 i 7700 nie ma sygnału ostrzegawczego (chyba się komuś z warszawskimi Solarisami pomyliło), a nawet zainstalowany tam system zapowiadania przystanków wprowadza prawie zawsze w błąd (np. turysta jadący z dworca PKP wysiada pod Galerią Dominikańską, ponieważ system błędnie zapowiada na ul. P. Skargi: "następny przystanek - ogród botaniczny". Takich przypadków jest w ZDiK mnóstwo. Niedbalstwo, zniechęcenie, często głupota i praca "na odpieprz" są powodem wypadków takich jak ten sprzed kilku dni. Wina leży zarówno po stronie kierowcy, jak i po stronie całego ZDiK-u!!! Jeszcze jedną sprawą jest to, że ZDiK chce być tak prawy, że karze jednakowymi mandatami gapowiczów-recydywistów, jak i tych użytkowników, którzy zapomnieli swojego imiennego biletu miesięcznego zabrać ze sobą. Skoro tak, to mam nadzieję, że sąd wyciągnie konsekwencje wobec tej firmy za takie uchybienie prowadzące do śmierci człowieka!!! Chyba że ma taki autorytet, że skończy się na małej szkodliwości czynu, lub... winie pasażera! Mam też nadzieje, że każde uhybienie ze strony ZDiK znajdzie swój finał w sądzie!!!! Rodzinie poszkodowanego składam kondolencje i życzę powodzenia w uzyskaniu odszkodowania za tę tragedię. A zarząd ZDiK niech przemyśli dokładnie swoje działanie! Odpowiedz Link Zgłoś
qwert35 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 18:11 Aha! Jeszcze jedno w sprawie spóźnień. Mieszkam nidaleko pętli autobusowej i zawsze wsiadam do autobusu właśnie na pętli. I nikt mi nie powie, że spóźnienia to wina dobiegających pasażerów. Jeszcze nigdy od dwóch lat(sic!!!) nie zdarzyło mi się, żeby kierowca odjechał punktualnie, a zdarzyło się za to, żeby bez powodu odjechał z pętli 10 min. po czasie odjazdu! Gdy natomiast zwróci się uwagę, to w najlepszym przypadku można zostać zignorowanym! ZDiK to Zarząd Dróg i Komunikacji.Taa.. A ostatnio spotkałem się z rozwinięciem (cytuję): ZDiK - Zje...ne Drogi i Kontrolerzy (Kierowcy). Zacząłem się zastanawiać, co bardziej pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
qwert35 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 18:21 Byłbym zapomniał:) Do redakcji GW: Czy aby tytuł artykułu na temat tragedii na przystanku był odpowiedni? Czy może został on zatytułowany "Śnieg zabija pasażerów" dlatego, że śniegu nie można oskarżyć, ani podać do sądu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorowy odczepcie się od ZDIKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:28 to takie same ludzie jak i wy Odpowiedz Link Zgłoś
man_of_brass Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 20:00 gdybys czasem jezdzil MPK to bys wiedzial, ze notorycznie uzywany jest "sygnal po ktorym nie wolno wsiadac" zanim drzwi sie otworza, wiec zgodnie z tym co napisales na danym przystanku nie mozna byloby wysiadac, a to juz paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bla bla bla Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.05, 23:32 Francja - kierowca mówi Ci dzień-dobry i do-widzenia.... brzmi jak science-fiction, ale prawda.. KAŻDY kierowca wita sie z KAŻDYM pasażrem. I żegna sie z kazdym.. Nikogo to nic nie kosztuje... Dwa uśmiechy, chwilka czasu.... To tyle.. Czy to aż tak straszne koszty? Kiedy do tego dorośniemy? Także my, kierowcy.. Przecież bycie miłym tak niewiele kosztuje - wystarczy wyrozumiałość, cierpliwość... I te wszystkie tragedie - mogłyby sie nie wydarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adv Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.crowley.pl 25.02.05, 14:46 Dzis przejezdzalem ponownie w poblizu miejsca tego zdarzenia. Przystanek jest odsniezony wzorowo. Tyle ze nikt chyba nie chce z niego teraz korzystac. Poza tym, dlaczego dopiero teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
man_of_brass Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej 25.02.05, 20:07 pewnie dlatego, ze policja przyjedzie na miejsce wypadku tydzien po, zeby sprawdzic czy przystanek byl odsniezony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies za tysiąc lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 23:26 francja - elegancja polsza = buractwo jesteśmy wszyscy chamami i mamy to we krwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Maro Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.02.05, 20:45 Zdarzenia osobiście nie widziałem, więc opieram sie tylko na relacji znajomego, świadka wypadku. Gość z autobusu wysiadł i dopiero chwilę potem upadł po koło. Zmienia to trochę postać rzeczy moi drodzy - kierowca autobusu nie może patrzeć równoczesnie w lusterka od strony drzwi i od strony jezdni, wypatrując nadjeżdżajacych z tyłu pojazdów przed włączeniem się do ruchu. Widzieliście kierowców z zezem rozbieżnym??? A poza tym może ofiara wypadku była nietrzeźwa? Dalej będziecie dywagować nad winą służb odpowiedzialnych za sprzątanie przystanku i kierowcach przytrzaskujących drzwiami? Zawsze dziwi mnie, kiedy ludzie dokonują ocen na podstawie notki prasowej, czyli materiału nie wyczerpującego tematu i raczej subiektywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oporów solskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 23:25 w tym miejscu się nie włącza do ruchu, to raczej ruch się włącza po ruszeniu autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie konsekwencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 22:50 "zostaną wyciągnięte konsekwencje" - a kto odda życie? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Widoczność 25.02.05, 23:42 Należy wpierw sprawdzić czy kierowca miał szansę zobaczyć zabitego w lusterku. Bo wy tu teoretyzujecie ale może się okazać, że leżący człowiek jest niewidoczny w lusterkach. Kierowca może się spojrzał, ale nie zauważył leżącego człowieka bo ten był w martwym polu. Odpowiedz Link Zgłoś