Dodaj do ulubionych

Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej

IP: *.206.113.123.telsat.wroc.pl 23.02.05, 20:12
[*]
Obserwuj wątek
    • Gość: Mondi A właśnie kilka godzin wcześniej był post .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.05, 20:22
      Właśnie wcześniej spisaliśmy swoje wrażenia z dzisiejszego stanu chodników i
      ulic znajdujacych się we władaniu ZDIK-u.
      Żal człowieka :(((((((((((
      • Gość: koza MNIE KIEROWCA AUTOBUSU 146 NIE ZAUWAŻYŁ JAK IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 23.02.05, 23:10
        WYSIADAŁAM NA PRZYSTANKU PRZY DWORCOWEJ. POWOLI SCHODZIŁAM Z DRUGIEGO
        STOPNIA /MAM GOŚCIEC I TRUDNOŚCI Z PORUSZANIEM KOŃCZYNAMI/ I W TRAKCIE MOJEGO
        WYSIADANIA ZAMKNĄŁ DRZWI, TZN. NIE ZDOŁAŁ ICH ZAMKNĄĆ BO BLOKOWAŁA JE MOJA
        CHORA OSOBA. NIE ZAUWAŻYŁ MNIE /172 CM WZROSTU/ BO PO PROSTU NIE SPOJRZAŁ W
        LUSTERKA POKAZUJĄCE CO SIE DZIEJE PRZY DRZWIACH. KRZYKNĘŁAM, KTOŚ Z PASAŻERÓW
        ZASTUKAŁ DO JEGO TWIERDZY. SKOŃCZYŁO SIĘ BEZ WIĘKSZYCH OBRAŻEŃ-ALE KIEROWCA BYŁ
        ZDZIWIONY I PRAWIE OBRAŻONY. O SŁOWIE "PRZEPRASZAM' MOGŁAM ZAPOMNIEĆ. WŁAŚCIWIE
        TO BYŁ WŚCIEKŁY.
    • Gość: kolowr Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 23.02.05, 20:32
      kiedyś jak korzystałem z dobrodziejstw komunikacji zbiorowej we wrocku, nie raz
      widziałem jak kierowcy nie zwracają uwagi na to co się dzieje wokół i w srodku
      autobusu jak ruszają z przystanków. a powinni!

przytrzasnięci drzwiami pasazerowie, a teraz i to.....
      • Gość: mart Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:46
        To jest niestety problem ogólnopolski, niedawno w Gdańsku motorniczy tramwaju w
        podobny sposób zabił kobietę ruszając z przystanku - nie chciało mu się
        spojrzeć w lusterko, przez co wysiadająca dostała się pod koła i zginęła na
        miejscu:( Kiedyś we Wrocku z kolei byłem świadkiem przytrzaśnięcia
        wysiadającego staruszka drzwiami autobusu - gdybym nie krzyknął do kierowcy,
        pewnie byłoby to samo:( Czy przy takim bezrobociu naprawdę nie można znaleźć
        rozsądnych i odpowiedzialnych osób do pracy w MPK?:(
        • pluto10 Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej 23.02.05, 22:49
          :(((((
          Dobry Jezu a nasz Panie daj mu wieczne spoczywanie...
          pluto10
          • Gość: adv :( IP: *.crowley.pl 24.02.05, 00:27
            Bylem tam parenascie minut po zdarzeniu, tzn przejedzalem.
            Smutne..
    • Gość: michal Szkoda kierowcy! IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 24.02.05, 09:38
      A mnie najbardzej jest szkoda kierowcy. Teraz go bedą ciagać po sądach za to ze
      dziadek sie wy..bał.
      • Gość: And Re: Szkoda kierowcy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.05, 09:48
        A mnie jest szkoda Ciebie za takie myślenie. Jeśli kierowca nie spojrzał w
        lusterko to jest winny i tyle!
        • Gość: iw Re: Szkoda kierowcy! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.02.05, 10:58
          najważniejszy jest czas odjazdu autobusu , z tego sa rozliczani kierowcy bo
          przecież obywaele sie skarżą na niepunktualność -a to są skutki finansowe dla
          kierowców ,więc po "trupach do celu" ,niestety tym razem dosłownie : (
    • Gość: karlo Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.02.05, 11:57
      Ilu z was siedziało w kabinie takiego pojazdu i wie, jaką widocznośc ma
      kierowca? Szczególnie w autobusach przegubowych i tramwajach? Ludzie nie
      potrafią malucha tyłem zaparkować, a chcą, żeby mpkowcy kontrolowali cały
      pojazd. Nikt nie chce być przytrzaśnięty przez drzwi, ale ile osób przejmuje
      się sygnałem, "po którym nie wolno wysiadac"? A tak na marginesie: co wg was ma
      zrobić kierowca: czekac na wszystkich dobiegających do autobusu, czy jechac
      zgodnie z rozkładem?
      • Gość: dominik Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:47
        Karlo chyba nie bardzo wie, co mówi...

1. W kabinie kierowcy widoczność jest bardzo dobra, szczególnie jeśli chodzi o
        wszystkie drzwi pojazdu - zapewnieją to zarówno duże, odpowiednio uktałtowane
        lusterko (czasem więcej niż jedno) zewnętrzne, lusterka wewnętrzne, a w nowych
        modelach autobusów także dodatkowe lusta przy każdych drzwiach pojazdu.
        Widocznośc jest więc rewelacyjna, pod warunkiem, że się z tych lusterek korzysta.

2. W nowych modelach autobusów zakupionych przez Wrocław (chodzi oczywiście o
        volva) sygnał "po którym nie wolno wsiadać" nie jest używany. Ze starszych
        modelu spotykam się z używaniem tego sygnału prawie tylko w Ikarusach. Odnosze
        wrażenie, że obywatel Karlo nigdy nie jechał we Wrocławiu autobusem (choć jego
        IP wskazuje, że z tego miasta pisze...).

3. Czy ktokolwiek naprawdę wierzy w bzdury mówiące, że to chwila odjazdu z
        przystanku decyduje o czasie jazdy autobusu?!

Zależy to prawie wyłącznie od organizacji ruchu i ewentualnych korków. Parę
        sekund postoju dłużej na przystanku można nadrobić na trasie.

Dla mnie wina jest oczywista i jest ona po stronie kierowcy. Jeśli zachowałby
        obowiązującą go ostrożność i postepował zgodnie z przepisami, nie doszłoby do
        tej tragedii. Mam nadzieję, że podobnego zdania będzie sąd, do którego rodzina
        ofiary wypadku powinna podać wrocławskie MPK możliwie jak najszybciej, żądając
        jak najwyższego odszkodowania za ewidentne niedbalstwo ze strony ich pracownika.

Ewentualne zadośćuczynienie i tak jednak byłoby wypłacane z kieszeni podatnika,
        jako iż koszty działalności MPK wpływy z biletów pokrywają w stopniu minimalnym.
        • Gość: wro73 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.02.05, 16:01
          Nie usprawiedliwiam kierowcy autobusu aczkolwiek te "kilka sekund" razy średnio
          25 przystanków plus korki...

Jednak PODSTAWOWĄ SPRAWĄ jest nieodśnieżony przystanek. I za to odpowiada ZDiK.
          Bo kierowca patrząc w lusterka może nie zauważyć głowy pasażera 20 cm nad
          poziomem jezdni.

Najszczersze wyrazy współczucia dla rodziny zabitego.
          • Gość: Alienka znam to :( IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.02.05, 18:25
            Kiedys zdarzylo mi sie w trakcie wsiadania do autobusu poslizgnac na nie posypanym chodniku i wjechac pod autobus do polowy. Jak sobie pomysle co by bylo gdyby kiedys byli tak nieuwazni kierowcy jak dzis.. Strach sie bac.
            A dla Starszego Pana chwila ciszy..
        • Gość: marek%wroc Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.02.05, 12:41
          Karlo wie, co mówi ;)
          1. W lustrach można teoretycznie zobaczyć wsyzstko, ale w praktyce trudno
          ocenić, co widoczna w nich postać zamierza zrobic (czy wysiada, czy tylko stoi
          przy drzwiach). Lusterka wewnętrzne nie służą praktycznie ocenianiu ruchu w
          drzwiach, tylko takiemu pseudoonitoringowi. Na pewno nie widac w nich osoby
          leżącej pod podwoziem!
          2. W volvo 7000, 7700 itp jest sygnał ostrzegawczy, i we wrocku jest używany.
          3. Czekanie na każdego pasażera oznacza na ogół nie zdążenie na zielone światło
          na kolejnym skrzyżowaniu, a to już nie jest kilka sekund. Sam się nieraz
          wściekam, kiedy autobus czeka na kogś biegnącego ze 100m. Jak ktoś nie
          przychodiz na czas, niech czeka na następny kurs. To, że jedna osoba nie zdązy
          jest mniej ważne niż to, że cały autobus pasażerów ma się spoźnić.
          Wina kierowcy jest możliwa, ale nie oczywista.
          • qwert35 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 18:01
            Jeżdżę komunikacją miejską we Wrocławiu od ponad 2 lat i jestem oburzony
            działaniem całego ZDiK. Powody są dosyć jasne: w większości bezczelni kierowcy
            i motorniczy, niedopełnianie swych obowiązków (np. nieodśnieżanie przystanków),
            notoryczne spóźnienia wszystkich środków transportu zarządzanych przez ZDiK
            itd. Miałaem do czynienia również z władzami tego przedsiębiorstwa, ale woli
            pomocy pasażerom brakuje tam na każdym stopniu - od kontrolera po dyrektora! Co
            do autobusów Volvo 7000 i 7700 nie ma sygnału ostrzegawczego (chyba się komuś z
            warszawskimi Solarisami pomyliło), a nawet zainstalowany tam system
            zapowiadania przystanków wprowadza prawie zawsze w błąd (np. turysta jadący z
            dworca PKP wysiada pod Galerią Dominikańską, ponieważ system błędnie zapowiada
            na ul. P. Skargi: "następny przystanek - ogród botaniczny". Takich przypadków
            jest w ZDiK mnóstwo. Niedbalstwo, zniechęcenie, często głupota i praca "na
            odpieprz" są powodem wypadków takich jak ten sprzed kilku dni. Wina leży
            zarówno po stronie kierowcy, jak i po stronie całego ZDiK-u!!! Jeszcze jedną
            sprawą jest to, że ZDiK chce być tak prawy, że karze jednakowymi mandatami
            gapowiczów-recydywistów, jak i tych użytkowników, którzy zapomnieli swojego
            imiennego biletu miesięcznego zabrać ze sobą. Skoro tak, to mam nadzieję, że
            sąd wyciągnie konsekwencje wobec tej firmy za takie uchybienie prowadzące do
            śmierci człowieka!!! Chyba że ma taki autorytet, że skończy się na małej
            szkodliwości czynu, lub... winie pasażera! Mam też nadzieje, że każde uhybienie
            ze strony ZDiK znajdzie swój finał w sądzie!!!! Rodzinie poszkodowanego składam
            kondolencje i życzę powodzenia w uzyskaniu odszkodowania za tę tragedię. A
            zarząd ZDiK niech przemyśli dokładnie swoje działanie!
          • qwert35 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 18:11
            Aha! Jeszcze jedno w sprawie spóźnień. Mieszkam nidaleko pętli autobusowej i
            zawsze wsiadam do autobusu właśnie na pętli. I nikt mi nie powie, że
            spóźnienia to wina dobiegających pasażerów. Jeszcze nigdy od dwóch lat(sic!!!)
            nie zdarzyło mi się, żeby kierowca odjechał punktualnie, a zdarzyło się za to,
            żeby bez powodu odjechał z pętli 10 min. po czasie odjazdu! Gdy natomiast
            zwróci się uwagę, to w najlepszym przypadku można zostać zignorowanym! ZDiK to
            Zarząd Dróg i Komunikacji.Taa.. A ostatnio spotkałem się z rozwinięciem
            (cytuję): ZDiK - Zje...ne Drogi i Kontrolerzy (Kierowcy). Zacząłem się
            zastanawiać, co bardziej pasuje...
            • qwert35 Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 18:21
              Byłbym zapomniał:) Do redakcji GW: Czy aby tytuł artykułu na temat tragedii na
              przystanku był odpowiedni? Czy może został on zatytułowany "Śnieg zabija
              pasażerów" dlatego, że śniegu nie można oskarżyć, ani podać do sądu???
            • Gość: motorowy odczepcie się od ZDIKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:28
              to takie same ludzie jak i wy
        • man_of_brass Re: Wszyscy krytykują kierowców/motorniczych. 25.02.05, 20:00
          gdybys czasem jezdzil MPK to bys wiedzial, ze notorycznie uzywany jest "sygnal po ktorym nie wolno wsiadac" zanim drzwi sie otworza, wiec zgodnie z tym co napisales na danym przystanku nie mozna byloby wysiadac, a to juz paranoja
    • Gość: bla bla bla Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.05, 23:32
      Francja - kierowca mówi Ci dzień-dobry i do-widzenia.... brzmi jak
      science-fiction, ale prawda.. KAŻDY kierowca wita sie z KAŻDYM pasażrem. I żegna
      sie z kazdym.. Nikogo to nic nie kosztuje... Dwa uśmiechy, chwilka czasu.... To
      tyle.. Czy to aż tak straszne koszty? Kiedy do tego dorośniemy? Także my,
      kierowcy.. Przecież bycie miłym tak niewiele kosztuje - wystarczy
      wyrozumiałość, cierpliwość... I te wszystkie tragedie - mogłyby sie nie wydarzyć...
      • Gość: adv Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.crowley.pl 25.02.05, 14:46
        Dzis przejezdzalem ponownie w poblizu miejsca tego zdarzenia.
        Przystanek jest odsniezony wzorowo.
        Tyle ze nikt chyba nie chce z niego teraz korzystac.
        Poza tym, dlaczego dopiero teraz...
        • man_of_brass Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej 25.02.05, 20:07
          pewnie dlatego, ze policja przyjedzie na miejsce wypadku tydzien po, zeby sprawdzic czy przystanek byl odsniezony
      • Gość: pies za tysiąc lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 23:26
        francja - elegancja

polsza = buractwo

jesteśmy wszyscy chamami i mamy to we krwi
    • Gość: Wujek Maro Re: Śmiertelny upadek na Grabiszyńskiej IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.02.05, 20:45
      Zdarzenia osobiście nie widziałem, więc opieram sie tylko na relacji znajomego,
      świadka wypadku. Gość z autobusu wysiadł i dopiero chwilę potem upadł po koło.
      Zmienia to trochę postać rzeczy moi drodzy - kierowca autobusu nie może patrzeć
      równoczesnie w lusterka od strony drzwi i od strony jezdni, wypatrując
      nadjeżdżajacych z tyłu pojazdów przed włączeniem się do ruchu. Widzieliście
      kierowców z zezem rozbieżnym??? A poza tym może ofiara wypadku była nietrzeźwa?
      Dalej będziecie dywagować nad winą służb odpowiedzialnych za sprzątanie
      przystanku i kierowcach przytrzaskujących drzwiami? Zawsze dziwi mnie, kiedy
      ludzie dokonują ocen na podstawie notki prasowej, czyli materiału nie
      wyczerpującego tematu i raczej subiektywnego.
      • Gość: oporów solskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 23:25
        w tym miejscu się nie włącza do ruchu, to raczej ruch się
        włącza po ruszeniu autobusu.
    • Gość: pytanie konsekwencje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 22:50
      "zostaną wyciągnięte konsekwencje" - a kto odda życie?
    • wielki_czarownik Widoczność 25.02.05, 23:42
      Należy wpierw sprawdzić czy kierowca miał szansę zobaczyć zabitego w lusterku. Bo wy tu teoretyzujecie ale może się okazać, że leżący człowiek jest niewidoczny w lusterkach. Kierowca może się spojrzał, ale nie zauważył leżącego człowieka bo ten był w martwym polu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka