Dodaj do ulubionych

Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Magdale

IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 16.03.05, 20:07
Maciej Miskiewicz 16-03-2005 , ostatnia aktualizacja 16-03-2005 19:17

Będzie nowa fontanna i znikną taksówki. W 2006 roku wypięknieje kolejny
kawałek ścisłego centrum Wrocławia

Teren między ulicami Szewską, Wita Stwosza i Łaciarską, przy katedrze św.
Marii Magdaleny, będzie gruntownie zmodernizowany. - Dzięki temu powstanie
tam ładny miejski plac, który z powodzeniem będzie mógł pełnić np. funkcję
kuluarów dla koncertów, które odbywają się w kościele - mówi Anna Kościuk z
pracowni Archikon, autorka projektu przebudowy placu.

Co się zmieni? Po pierwsze, z placyku zniknie postój taksówek. Uliczka, na
której stoją dziś samochody, zostanie całkowicie wyłączona z ruchu. Jej
obecny przebieg będzie zaznaczony jedynie dzięki odpowiedniemu ułożeniu nowej
nawierzchni.

Na całym placu położona zostanie nawierzchnia z kostek granitowych i
bazaltowych. Różnokolorowe - m.in. szare, czarne i czerwone - kostki będą
ułożone w geometryczne wzory. - Płyty epitafijne, z których dziś ułożony jest
chodnik przy katedrze, zostaną przełożone pod ścianę kościoła. Nikt nie
będzie już po nich chodził - podkreśla Anna Kościuk.

Centralnym punktem nowego placu będzie fontanna. - W czterech rogach
kamiennej niecki znajdą się szklane kule, między którymi będą przeskakiwać
strumienie wody. Efekt będzie podobny do tego, który można zobaczyć w Galerii
Dominikańskiej - opisuje Anna Kościuk.

Najwięcej zieleni pozostanie przy publicznej toalecie, która będzie dalej
funkcjonować. Ale na placu pojawią się też nowe drzewka, wokół których
strudzeni przechodnie będą mogli przysiąść na kamiennych siedziskach.

Kiedy będziemy mogli podziwiać efekty zmian? Modernizacja placu to część
większej inwestycji, jaką jest przebudowa ul. Szewskiej, Grodzkiej, Widok i
pl. Teatralnego. - Zakończenie całej inwestycji planujemy na późną jesień
2006 roku. A ponieważ rozpoczniemy ją od strony ul. Grodzkiej, to część przy
katedrze będzie gotowa w 2006 roku - zapowiada Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu
Dróg i Komunikacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: RP Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 16.03.05, 20:09
      bi.gazeta.pl/im/3/2605/z2605093G.jpg
      • svarte_sjel Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma 16.03.05, 20:31
        Gość portalu: RP napisał(a):
        > bi.gazeta.pl/im/3/2605/z2605093G.jpg

Hmmm. Osobiście woalałbym więcej zieleni i mniej placu. No i ta fontanna --
        lepszych wzorów nie było?
        • Gość: wro2015 Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.03.05, 20:33
          ' No i ta fontanna
          • svarte_sjel Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma 16.03.05, 21:40
            Gość portalu: wro2015 napisał(a):
            > ' No i ta fontanna
      • Gość: lolo dlaczego takie brzydkie latarnie? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.03.05, 22:43
        Nie lepiej dac tam stylizowane na XIX wieczne?
        ale dupa...
        • Gość: Rafis Re: dlaczego takie brzydkie latarnie? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 16.03.05, 22:47
          na Świdnickiej nie sa stylizowane i są ładne :)
          • Gość: lolo Re: dlaczego takie brzydkie latarnie? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.03.05, 22:52
            osobiscie mi sie bardzo nie podobaja...
            Poza tym widzialem kiedys jadac do Warszawy w miasteczko-wiosce BRALIN bardzo
            ladne lampy stylizowane na starsze ale w pewnym sensie nowoczesne. Mialy cosa w
            sobie... okragle lampy sa oblesne. Juz wole komunistyczne kapelutki.
    • Gość: kotb Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 20:13
      Wszystko pięknie, niesamowicie mnie to cieszy, ale

> Centralnym punktem nowego placu będzie fontanna. - W czterech rogach
      > kamiennej niecki znajdą się szklane kule, między którymi będą przeskakiwać
      > strumienie wody. Efekt będzie podobny do tego, który można zobaczyć w Galerii
      > Dominikańskiej - opisuje Anna Kościuk.

;(((((
    • Gość: wro2015 Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.03.05, 20:29
      NA JAKIEJ PODSTAWIE zistal wybrany Porjekt pani Anny Kościuk?

O ile wiem nie bylo konkursu - wiec kto decyduje o tym jak bedzie wygladal
      projekt placu finansowany z pieniedzy publicznych?

Claczego projekt, ktory bedzie realizowany z podaktow nie zostal przedstawiony
      tym ludziom, ktorzy za to placa?

Dlaczego ludzie, ktorzy placa za remont tego placu nie mieli mozliwosci wplywu i
      wyboru najlepszego projektu? Dlaczego ... dlazcgeo... dlaczego...

A ja myslalem ze prawa UE wymuszaja konkursy i wybor!

Ciesze sie ze bedzie remont.
      Ciesze sie ze bedzie bruk.

Ale juz ' czerwone - kostki będą ułożone w geometryczne wzory' brzmi troche
      tanim effekciarstwem ala Swidnicka (prosze porownac prosta i elegancka
      powieszczenie rynku i effekciarska i prowincjonalna swidnickeij!)
      A 'Efekt będzie podobny do tego, który można zobaczyć w Galerii Dominikańskiej'
      brzumi prymitywnem, effekciarski i tandetnym plastiko-kiczem Galerii w Blaszakach :(

Wszstko brzemi brzmi brzemi bo nie bylo ani przentacji ani wyboru. Wiec znowu
      mieszkancy zostana postawieni przez skonczone czyny i bedzie najwyzej mozliwosc
      dyskusji PO faktcie :(
    • Gość: wro2015 Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.03.05, 20:38
      oooo widze ze lampy tez takie 'ekskluzywne' jak to cos na swidnickiej pomalowane
      zielonym lakierkiem... Znowu widac pieknie:

Byl konkurs na rynek - i co mamy Prosta, elgenacka i ponadczasowa mala arhcitketure

Nie bylo konkursu na reszte - i mamy koleczka, kwadraciki, kupki i kuleczki

Brawo, brawo, brawo - dobrze widac jakie brzydkie effekty te konkursy daja :(
      • Gość: marc Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.05, 20:59
        wro, wydaje mi sie ,że sie mylisz tym razem.
        nawierzchnia Świdnickiej, Rynku i placu Solnego była chyba wynikiem jednego
        konkursu, który wygrał Tomek Myczkowski.
        nie jestem co prawda na 100 % pewien, czy od poczatku zakres opracowania
        obejmował te trzy lokalizacje, ale na pewno autor jest ten sam, a projekty były
        robione mniej wiecej w tym samym okresie.
        natomiast zgadzam sie, że nawierzchnia rynku wyszła lepiej niz nawierzchnia
        Świdnickiej. do nawierzchni rynku, o ile pamietam, była też dorobiona :-) fajna
        ideologia związana z podziałem lokacyjnym na działki, stąd to przekrzywienie
        całego wzoru.
        zgadzam sie również, że to co przedstawiono na tej wizualizacji to pomyłka.
        wogóle zastanawiam sie nad celowością placu w tym miejscu - wydaje mi sie, że
        działka powinna zostać zabudowana. są na tym forum lepsi specjaliści od takich
        poszukiwań - co tu sie działo przed wojną ? nie zdiwiłbym sie , gdyby była
        normalna miejska zabudowa.
        oczywiście zaraz pojawiłyby sie głosy, że nie mozna zasłaniac kościoła...
        • hen Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma 16.03.05, 21:09
          I moim zdaniem projekt nie wygląda najgorzej :-) Jedno do czego mogę się
          przyczepić to te słupki po lewej stronie Wita Stwosza. Ale już się z tym
          pogodziłem we Wrocławiu - siła wyższa. :-) Co do zabudowy - IMO - raczej należy
          wymienić bloki z Łaciarskiej, Wita Stwosza i Szewskiej, udrożnić i niejako
          zbudować na nowo Łaciarską w tym rejonie. I zająć się również drugą stroną
          kościoła!!! Niezwykły portal i płyty na ścianie kościoła, których nie można
          dojrzeć zza samochodów :-)
          • es_wu Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma 16.03.05, 23:15
            hen napisał:

> I moim zdaniem projekt nie wygląda najgorzej :-)
            >

Moim zdaniem ten projekt też jak na nasze warunki nie wygląda najgorzej.
            Oczywiście, że można było zrobić konkurs i wtedy byłoby jeszcze lepiej, ale to
            co zaprezentowano wcale takie złe nie jest. Pamiętajmy, że cała Szewska to
            będzie deptak a to jest jeden z kilku placów, które wzdłuż tego deptaka będą.
            Jeden w takim stylu nie zaszkodzi. Mam tylko nadzieję, że pozostałe będą w
            innych klimatach utrzymane.

Mnie najbardziej martwi to, że na całym tym placu nie ma prawie w ogóle miejsca
            do siedzenia dla pieszych. To oznacza, że albo będą oni przez ten plac
            przebiegać truchtem, albo (co gorsze) po cichu planuje się zajęcie placu na
            ogródki piwne pobliskich knajp.

Pozdrawiam,
            SW
    • Gość: wro2015 Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.03.05, 20:43
      przepraszam ze jeszcze raz pisze, ale terza dokladniej przygladnalem sie tej
      wizualizacji

Rzeczywiscie widac jak swietnie 'awangardowo' jest tez fajnie ta siatka
      przekrzywiona, tak dla 'jaj'. Aby w rzadnym wypadku nie bylo prosto! hej - my
      mamy juz tak duzo szarosci w naszym miescie - wiec musimy zrobic tu jakies
      ekstra-jajo. Tez swietnie tam na koncu posadzka robi jakies polkolo dookola tego
      zaokraglonego budynku...
      Dlaczego nie postawili kiosku i w bruku slonca z zoltych,rozowych i zeilonych
      paneli plastikowych nie zrobili? Wtedy by tak szaro nie bylo...

A tak wogle to dlaczge ten projekt nie zostal publicznie przedstawiony, ZANIM
      Zdik postanowil go realizowac za publiczne pieniadze? I dlaczego nie zostalo
      przedstawionych wiecej alternatyw, tak aby mieszkancy (n.p. w formie konkursu i
      otwartej dyskusji w mediach) mogli wybrac najlepsza prace?

Pytanie do redaktora:
      Kto zadecydowal na jakiej podstawie o wyborze tego porjektu?
      • Gość: rabuch101 Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: 62.233.163.* 16.03.05, 21:17
        Ten projekt to przede wszystkim zmarnowana szansa. Może i placyk nie jest
        brzydki, ale można było stworzyć coś nietuzinkowego. Szkoda :(
        • Gość: Rafis Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 16.03.05, 21:23
          wygląda imponująco i do tego wielka niespodzianka-juz sie nie moge doczekac
          realizacji.
          • Gość: lolo mamy tyle kostki brukowej... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.03.05, 22:57
            dlaczego nie daloby sie tego placu wybrukowac tak jak Rynku? Dac jakies kute
            elementy - mamy wszak genialnego artyste we Wroclawiu, ktory zrobil dla miasta
            lampy na rynku i smoka na solnym ?

a moze tak:
            www.balingen.de/tourist/fusszone/platz_vo.jpg
            chociaz wole tak:
            www.inf.hs-anhalt.de/student/Andreas_Lang/film10/platz.jpg

Moze napiszemy do ZDiKu ?
            • Gość: michal Re: mamy tyle kostki brukowej... IP: 195.116.94.* 16.03.05, 23:04
              Bardzo sie ciesze, pieknieje kolejny fragment naszego miasta. Fajnie by bylo
              jakby przy okazji wyremontowali cala Wita Stwosza :)
          • Gość: marc Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.05, 23:34
            "wygląda imponująco i do tego wielka niespodzianka-juz sie nie moge doczekac
            realizacji"
            rafis, proszę, powiedz ,że to żart :-)

co ty tu widzisz imponującego ? bo ja od początku miałem uczucie deja-vu, tylko
            nie mogłem go zlokalizować, ale w końcu mnie olśniło : Nowy Targ ! szachownica,
            niektóre pola wypełnione drzewkami, , słupki latarni i znikąd nadziei :-)

oczywiście nie licząc fontanny prosto z Galerii Dominikańskiej, które to
            wyjaśnienie w ustach Pani architekt bardzo mnie ubawiło

to co, nikt nie znajdzie, co tu było za Niemca ?
            ja tam dalej bym sie upierał przy zabudowie - po co trzeci plac niemalże
            stykający sie narożnikami ?
            • es_wu Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma 16.03.05, 23:39
              Gość portalu: marc napisał(a):
              > to co, nikt nie znajdzie, co tu było za Niemca ?
              >

Oczywiście kamienice.

Pozdrawiam,
              SW
            • Gość: kotbehemot Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:39
              > ja tam dalej bym sie upierał przy zabudowie - po co trzeci plac niemalże
              > stykający sie narożnikami ?

zgadzam sie w 100%, tez mam takie odczucie, zreszta juz kiedys bylo oo tym na forum.
            • Gość: kotb Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:41
              wroclaw.hydral.com.pl/16585,foto.html
              to zdjecie chyba rozwiewa wszelkie wątpliwosci..
              • Gość: kotb Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:42
                Swoją drogą, gotyckie koscioły zawsze starały sie stac w gestej zabudowie, bo z tak bliskiej perspektywy kosciol wyglada o wiele bardziej monumentalnie- przykładem chocby katedra sw. wita w pradze, a antyprzykładem
                • Gość: marc Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.05, 23:57
                  szukam cały czas pozytywów i wydaje mi sie ,że znalazłem :
                  jeśli tego miejsca nie zabują, to przynajmniej studenci architektury będą
                  mieli dalej fajną działkę na "projektowanie budynków użytecznoći publicznej"
                  (wyjątkowo nie użyję obiegowej nazwy ) i na dyplomy.
                  chyba ostatnia w takim centrum ? (rynku i solnego nie liczę)
                  • Gość: kotb Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 00:06
                    racja.. tym bardziej ze jak widac to miejsce jest cholernie niejednoznaczne. Najfajniej by bylo, gdyby ktos zaprojektowal tutaj budynek z wprojektowanym miejskim placem (mam inną def miejskiego placu niz pani z archicomu).
                    • Gość: marc Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 00:11
                      a Pani Kościuk to z Archicomu ?
                      że też od razu nie poznałem :-)
                      a w zasadzie powinienem - zdaje się ta sama pani projektowała takie fikuśne
                      klombiki i inne cudeńka na Jedności Narodowej. na razie niezrealizowane.
            • Gość: Rafis Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 16.03.05, 23:55
              > co ty tu widzisz imponującego ? bo ja od początku miałem uczucie deja-vu,
              tylko
              >
              > nie mogłem go zlokalizować, ale w końcu mnie olśniło : Nowy Targ !
              szachownica,
              >
              > niektóre pola wypełnione drzewkami, , słupki latarni i znikąd nadziei :-)
              >
              > oczywiście nie licząc fontanny prosto z Galerii Dominikańskiej, które to
              > wyjaśnienie w ustach Pani architekt bardzo mnie ubawiło
              >
              > to co, nikt nie znajdzie, co tu było za Niemca ?
              > ja tam dalej bym sie upierał przy zabudowie - po co trzeci plac niemalże
              > stykający sie narożnikami ?

co imponującego? wszystko, to tak jak zobaczyc rynek sprzed remontu i po.
              • Gość: marc Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 00:03
                rafis, a nie masz przypadkiem uczucia żalu, że tak sie zmarnowała ta działka
                naprzeciwko kośccioła i postawili ten "wybrzuszony " budynek ( historia tego
                projektu to zresztą temat na dłuższą rozmowę)? albo Howella ?
                też można było jakiś imponujący placyk z fontanną sprzed McDonalda strzelić
                a jakby tak jeszcze nie dobudowali Złotego Psa, coś tam wyburzyli, to można by
                wogóle nasz piękny Rynek powiększyć
                • Gość: Rafis Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.03.05, 00:07

> rafis, a nie masz przypadkiem uczucia żalu, że tak sie zmarnowała ta działka
                  > naprzeciwko kośccioła i postawili ten "wybrzuszony " budynek ( historia tego
                  > projektu to zresztą temat na dłuższą rozmowę)? albo Howella ?
                  > też można było jakiś imponujący placyk z fontanną sprzed McDonalda strzelić
                  > a jakby tak jeszcze nie dobudowali Złotego Psa, coś tam wyburzyli, to można
                  by
                  > wogóle nasz piękny Rynek powiększyć

marc ja mam taką zasade, "nie ważne jak ma byc ważne żeby było dobrze" no i
                  będzie dobrze.
                  No i unikniemy skomplenia nad tym jaki to paskudny budynek powstał na tym
                  placu :)
                  • Gość: marc Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 00:15
                    no w świetle informacji, że pani Kościuk jest z Archicomu, to rzeczywiście
                    lepiej,że poprzestała na projektowaniu w dwóch wymiarach :-)

aż się dziwię,że części placu nie dało się jakimś niebieskim szkiełkiem
                    refleksyjnym wyłożyć

idę spać, bo cos zgryżliwy dzisiaj sie robię,
                    dobranoc
                    • Gość: marc Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 00:20
                      ale jeszcze przed snem spojrzałem sobie ponownie na ten artykuł - i pani
                      Kościuk chyba nie z Archicomu , jak mnie w błąd kot wprowadził, tylko z
                      Archikonu. i wszystkie moje złośliwości szlag trafił :-)
                      (chyba że to literówka)

plac w tym miejscu mi sie i tak nie podoba :-)
                      • Gość: wro2015 Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.05, 02:33
                        Oczywiscie ze plac po remocnie bedzie lepiej wygladal niz dzisiaj - gdyby tak
                        nie bylo, to chyba by to byla sprawa dla prokuratury - bo gdzie wtedy by te
                        pieniadze poszylyby!

Ale pytanie jest inne: Jak duzo piekniej, intelligentniej, bardziej elegancko
                        moglo to by wygladac, gdyby projekt by byl bardziwj dopracowany?
                        Tutasj chodzi o zmarnowane szansy tego miejsca.
                        Mozemy dalej - tak jak to Rafis robi - podniecac kazdym glupim kioskiem, kazdym
                        kolorowym polbrukiem w naszym miescie, jak nie bedziemy wiedzieli jak moga
                        wygladac alternatywy. Ten kto glupi tez sie nie martwi! Ale ten kto rozumie
                        specyfike miejsca i ja w intelligentny, i atrakcyjny sposob wylaskotac (jak to
                        zroibl n.p. architekt na placu solnym - co dalo temu miejscu bardzo specyficzny
                        klimat miedzy drzewami) moglby nadac temu miejscu specyficzna atmosfere, idee...
                        A tak to bedziemy mieli nastpeny tani i byle jaki plac (oczywiscie 'porzadnie'
                        zrobiony) - bez klimatu z tanimi latarniami.

Bardzo smutne to jst - gdyby zainwestowac troche pienidzy w konkurs (~ 1%
                        kosztow) to bysmy mieli szanse na cos wyjatkowego. Znowu typowy przyklad - i
                        rownolegla sytuacja jak w filmie - gdyby sie troche wiecej zainwestowalo w
                        podstawe projektu (n.p. konkurs), lub w filmie scenariusza, to by wyszlo cos
                        dobrego. Ale z takim blednym (albo tutaj PRZYPADKOWYM) fundamentem nic
                        spezyficznego, wyjatkowego, atmoseferycznego nie wyjdzie - nawet jak wykonanie
                        bedzie bardzo dobre...
                        • andrzej4001 Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma 17.03.05, 06:40
                          Obecnie jest tam syf, więc będzie lepiej, ale nie rozumiem dlaczego ten p,ac
                          nie b edzie stylizowany na staromiejski i to przy zabytkowym kościele ! Byłoby
                          naprawdę uroczo gdyby cała starówka przybrłaby wizerunek Rynku iŚwidnickiej, mm
                          tu na myśli nawierzchni.ę, nie można w każdym miejscu robić innowacji.
                          • Gość: Rafis Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.03.05, 10:52
                            przeciez to będzie wyglądało jak Świdnicka :)
                            a rynek wygląda i9naczej niz Świdnicka...
                • hen Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma 17.03.05, 12:50

> rafis, a nie masz przypadkiem uczucia żalu, że tak sie zmarnowała ta działka
                  > naprzeciwko kośccioła i postawili ten "wybrzuszony " budynek

A propos "wybrzuszonego". Jest on niepotrzebnie odsunięty od linii zabudowy -
                  (od strony skrzyżowania z Wita Stosza) zapewne dlatego, żeby zrobić więcej
                  miejsca dla pieszych. Zapewne nikt nie przypuszczał, że za Szewska zostanie
                  deptakiem :-) i że chodników dla pieszych będzie dość. Kolejny raz miasto
                  pokazało jak się buduje - bez planu. Nawet na 5 lat naprzód nie potrafimy
                  zaplanować!
                  • Gość: Preslaw Re: Miasto przebuduje plac przy katedrze Marii Ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:43
                    Projektowanie w tym miejscu placu uważam za cokolwiek dziwne, on tam po prostu
                    nie pasuje. Skoro za Niemca były tam kamienice, to niech i teraz stanie tam
                    zabudowa. Mnie, laikowi, wydaje się oczywiste. Co nie zmienia faktu, że cieszę
                    ze wszytskiego, co choćby trochę podnosi estetykę ścisłego centrum i ulicy
                    Szewskiej. I dopiero remont właśnie tej ulicy będzie dla tej części miasta
                    bardzo ważny.
                    • Gość: ! ............for MARC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 17:30
                      Marc special for you: ARCHIKON web site: www.a-k.com.pl/

Serdecznie pozdrawiam.

Kot wprowadził Cię w błąd :( Przywalenie Archicom-owi nie wyszło :(
                      • Gość: ! ............for HEN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 17:35
                        Hen napisał:

I moim zdaniem projekt nie wygląda najgorzej :-) Jedno do czego mogę się
                        przyczepić to te słupki po lewej stronie Wita Stwosza. Ale już się z tym
                        pogodziłem we Wrocławiu - siła wyższa. :-)

---> Drogi Henie jeżeli jesteś uważnym, to na pewno zauważyłeś dlaczego w
                        naszym mieście stawia się te (stylizowane na zabytkowe) słupki na chodnikach...
                        Otóż po to by kierowcy nie tarasowali chodników, nie pchali się na nie...
                        Zobacz w miejsca gdzie tych słubków brak, tam chodniki sa notorycznie
                        tarasowane przez auta :(
                        Chyba lepiej, że postawią takie słupki, niż mieliby tam zainstalowac te
                        kamienne, notorycznie wywracane przez co poniektórych "młodych" :(
                        • Gość: ! ............for wro2015 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 17:38
                          Wro2015 zanim po raz kolejny dasz tu swój "popis",już nie proszę, ale wręcz Cię
                          błagam, zorientuj się w temacie, w pewnych procedurach, zasadach, a póżniej
                          wygłaszaj swoje elaboraty. Napracujesz się, napiszesz, a w zasadzie nie masz
                          pojęcia o czym piszesz. błagam sprawdż sobie, dowiedz się o obowiżaujących
                          przepisach (dotyczy remontów z UE np), a póżniej oskarżaj i zadawaj pytania...
                          Trochę wysiłku wro2015, nie sztuka krytykować, jednak najpierw wypadałoby sie
                          zapoznać z pewnymi sprawami dotyczącymi tego o czym piszesz...
                          • Gość: ! PYTANIE > IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 17:40
                            Pytania kieruję do zwolenników zabudowy tego miejsca, tego placyku:

1. Czy widzieliście zdjecia, rysunki kamienic stojących w tym miejscu przed
                            wojną?

2. Czy widzielibyście tam obleśne 2-3 piętrowe kamienice-slamsiki (oczywiście w
                            nowej szacie)?

3. Czy uważacie że wszystkie puste miejsca w okolicach Rynku należy
                            bezwzględnie zabudować?
                            • Gość: marc Re: PYTANIE > IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 18:49
                              to ja pozwole sobie odpowiedzieć, bo inni zwolennicy ( oprócz kota chyba) się
                              nie ujawnili. może ich nawet nie ma.

ad. 1 nie , nie widziałem. prosiłem parę postów wyżej ,żeby takowe zdjęcie
                              wkleić, jeżeli ktoś odnajdzie. jeżeli możesz mi to umożliwić, to z góry
                              dziękuję.

ad.2 nie, ale jestem sobie w stanie wyobrazić planistów, którzy by je tam
                              widzieli , najlepiej z elewacjami pochylonymi pod katem 60 stopni:-).

generalnie jestem przeciwnikiem odbudowywania obiektów w ich pierwotnej formie,
                              jeżeli nie przemawiają za tym jakieś szczególne względy historyczne ( tylko
                              prosze mi nie wyskakiwać z argumentem powojennej odbudowy miasta - to była
                              właśnie sytuacja szczególna, choć innego typu).

tym bardziej jestem przeciwnikiem budowania obiektów, które mają budynki stare
                              udawać

ad.3 nie bezwzglednie, ale generalnie : tak
                              robie wyjątek dla Placu Solnego :-)
                              i do tej pory tak we wrocławiu postępowano : cały kwartał Wratislavii, Archicom
                              (i cała reszta ulicy z Exbudami, etc), Italiana Constuzioni, kwartał wewnątrz
                              Rynku z hotelem i rozbudową urzędu, Złoty Pies z przyległościami, "brzuchaty
                              budynek" na Szewskiej, Howell z hotelem Marii Magdaleny.
                              uważam, że to były dobre urbanistycznie decyzje, choć jak wiesz lub sie
                              domyślasz, nie jestem zwolennikie architektury kilku ww budynków.

nie rozumiem decyzji o pozostawieniu tego placu niezabudowanym, nie znam
                              funkcji jaką miałby on pełnic, a której w dostatecznym stopniu nie spełnia
                              pobliski Rynek i Plac Solny. wokół tego placu nie ma niemal żadnych wejść do
                              obiektów centrotwórczych. argument o zasłanianiu kościoła (co prawda jeszcze
                              nie przywołany - ale na pewno sie pojawi :-) )mnie nie przekonuje, o czym
                              zreszta pisał kot, podając doskonały przykład katedry w Pradze.

do zabudowania pozostają : boisko szkolne, teren wzdłuż Ofiar Oświęcimskich
                              wraz z rewitalizacja całego kwartału za kameleonem, działka na Ofiar z garażami
                              naprzeciwko ZETO

czy może tam też urządzić symaptyczne placyki z fontanną z galerii
                              dominikańskiej( jako rozwiązanie wariantowe proponuję basen z plastikowymi
                              kulkami z IKEI ) ?

czy moje odpowiedzi na zadane pytania Cię satysfakcjonują ?
                              czy , przy okazji, mógłbyś sam na nie odpowiedzieć ?

pozdrawiam,
                              marc
                              • Gość: ! Re: PYTANIE > IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 19:31
                                Ad 1. muszę poszukać w moich zbiorach skanów zdjeć z tego miejsca. Przedwojenny
                                Breslau to też moje hobby, ale nie aż takie jak inwestycje :)
                                Na omawianym przez nas terenie stało łącznie 10 małych kamieniczek, w latach
                                1920-40 były one już dość mocno "podniszczone". Były niskie jak na centrum
                                Wrocławia 2-3 kondygnacje. Od strony tej uliczki gdzie jest teraz postój TAXI
                                stały tylko 3 kamieniczki, bo to było właściwie zaplecze tych kamienczek, które
                                stały wzdłuż Wita Stwosza...
                                Właśnie od tego zaplecza, od str obecnego postoju TAXI na jednym ze zdjęć,
                                które pamietam był taki mały "syf". Tak więc to miejsce raczej odstraszało niż
                                zaprszało :(
                                Jedno co trzeba przyznać, ze na pewno przy tak niskiej zabudowie w tym miejscu,
                                MM musiała dominować nad okolicą. Mam zaraz takie skojarzenie z małymi
                                kamieniczkami w Koeln i górującą nad nimi Katedrą Kolońską...

Ad 2: Nie, nie Marc, mi nie chodziło o idealne ich odtworzenie, tylko o to czy
                                widzielibyście w tamtym miejscu postawienie np takich kamieniczek jak w
                                Głogowie (czyli nie odtwarzajacych idelanie wyglądu historycznego), ale o
                                wysokości 2-3 kondygnacji naziemnych...
                                Czy tak niskie obiekty w tamtym miejscu nie byłyby zbyt "prowincjonalne" :) jak
                                na centrum wielkomiejskiego Wrocławia? :)

Ad 3: Marc napisał:
                                > nie rozumiem decyzji o pozostawieniu tego placu niezabudowanym, nie znam
                                > funkcji jaką miałby on pełnic, a której w dostatecznym stopniu nie spełnia
                                > pobliski Rynek i Plac Solny. wokół tego placu nie ma niemal żadnych wejść do
                                > obiektów centrotwórczych. argument o zasłanianiu kościoła (co prawda jeszcze
                                > nie przywołany - ale na pewno sie pojawi :-) )mnie nie przekonuje, o czym
                                > zreszta pisał kot, podając doskonały przykład katedry w Pradze.

---> Widzisz Marc, tak jak Ty, wro2015 czy Kot macie swoje wizje, tak inną
                                wizję mogli mieć w UM, czy pani Kościuk... Wybrano takie, a nie inne
                                rozwiazanie.
                                Wg mnie (podkręslam, wg mnie) ten plac może być placem, nie zostać zabudowany,
                                ale zagospodarowałbym go troche inaczej niż p Kościuk. On jest dla mnie za
                                bardzo pusty (przynajmniej na tej wizualce - gdzie tych all ludzi wymiotło? :)))

>
                                > do zabudowania pozostają : boisko szkolne, teren wzdłuż Ofiar Oświęcimskich
                                > wraz z rewitalizacja całego kwartału za kameleonem, działka na Ofiar z
                                garażami
                                >
                                > naprzeciwko ZETO
                                >
                                > czy może tam też urządzić symaptyczne placyki z fontanną z galerii
                                > dominikańskiej( jako rozwiązanie wariantowe proponuję basen z plastikowymi
                                > kulkami z IKEI ) ?

---> Fontanna rzecz gustu :)

>
                                >
                                > czy moje odpowiedzi na zadane pytania Cię satysfakcjonują ?
                                > czy , przy okazji, mógłbyś sam na nie odpowiedzieć ?

Tak & tak, co właśnie uczyniłem :)
                                >

> pozdrawiam,
                                > marc

Ja rónież
                                • Gość: marc Re: PYTANIE > IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 20:00
                                  ad.2 bis
                                  wydawało mi się ,że odpowiedziałem jasno : nie , nie widziałbym tam budynków w
                                  tej skali : ani odtworzonych, ani w "technice mieszanej", ani zupełnie
                                  nowoczesnych.
                                  ale chętnie je zobacze na Twoich zdjęciach

Twoja odpowiedź na Twoje pytanie nr 3 nie do końca mnie satysfakcjonuje :-)
                                  prosze o ponowne przeczytanie treści pytanie i udzielenie wyczerpującej
                                  odpowiedzi.

Przy okazji w sprawie Rynku/Świdnickiej.
                                  Jak pisałem wcześniej autorem obydwu projektów jest arch .Tomasz Myczkowski, a
                                  opracowanie zostało wyłonione w konkursie.
                                  I rzeczywiście efekt na Świdnickiej jest taki sobie, a na Rynku dobry. Co jest
                                  tego przyczyną ?
                                  Moim zdaniem po prostu Pan Tomasz duzo lepiej czuje się w
                                  konwencji "rewaloryzacyjnej", a przyjeto założenie, że Świdnicka ma
                                  być "nowoczesna". A morał z tego taki, że architekt powinien projektować tak
                                  jak czuje, a nie tak jak mu powiedzą, albo jak zobaczy w nowym pisemku.
                                  Bo wtedy jest szansa na dobry projekt. Nie ma gwarancji, ale jest szansa.
                                  A wiekszość potworków które strasza w naszym mieście powstała dlatego, że
                                  architekci którzy do tej pory projektowali zupełnie inaczej, zapragnęli
                                  być "nowoczesni" . I okazało się, że to nie ich bajka.

• Gość: ! Re: PYTANIE > IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 20:25

> ad.2 bis
                                    > wydawało mi się ,że odpowiedziałem jasno : nie , nie widziałbym tam budynków
                                    w
                                    > tej skali : ani odtworzonych, ani w "technice mieszanej", ani zupełnie
                                    > nowoczesnych.
                                    > ale chętnie je zobacze na Twoich zdjęciach

--->Przepraszam, dopiero teraz zauważyłem. poszukam, przynajmniej postaram się,
                                    bo mam dużo materiałów, ale bardzo nieuporządkowanych :(

> Twoja odpowiedź na Twoje pytanie nr 3 nie do końca mnie satysfakcjonuje :-)
                                    > prosze o ponowne przeczytanie treści pytanie i udzielenie wyczerpującej
                                    > odpowiedzi.

--->To raczej pytania do p Kościuk, BRW i UM... Ja mogę jedynie opisać Ci mój
                                    pomysł na to miejsce...
                                  • Gość: rabuch101 Re: PYTANIE > IP: 62.233.163.* 17.03.05, 20:25
                                    A mi się Świdnicka podoba. Niech tylko jeszcze odnowią Monopol.
                          • Gość: ! Re: ............for wro2015 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 17:43
                            Wro2015 czy człowiek, który zaprojektował nową nawierzchnię Rynku i zarazem
                            Świdnickiej na odcinku do przejścia podziemnego to dobry architekt/projektant
                            czy zły. Zrobił wg Ciebie "wielkomiejską" nawierzchnię Rybku i "prowincjonalną"
                            nawierzchnię Świdnickiej. A wiec co: Dr Jekyl i Mr Hyde w jednej osobie? :)
                            • Gość: wro2015 Re: ............for wro2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.05, 19:27
                              nie pamietam kto byl projektantem - pamietam ze zdziwila mnie roznica poziomu
                              nawiszchni Rynku i Swidnickiej.

Uwazam za Rynek bardzo udany a swidnicka bardzo nieudana.
                              • Gość: ! Re: ............for wro2015 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 19:33
                                Wro2015, oj nie czytasz uważnie. Marc już napisał na temat Rynku i
                                Świdnickiej... Przejrzyj sobie proszę wątek...
                      • Gość: marc Re: ............for MARC IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 18:17
                        "Kot wprowadził Cię w błąd :( "
                        wiem , sam się zorientowałem :
                        "pani
                        Kościuk chyba nie z Archicomu , jak mnie w błąd kot wprowadził, tylko z
                        Archikonu. i wszystkie moje złośliwości szlag trafił :-)",
                        ale dziekuję

poza tym kot kotem - trzeba mi było uważniej artykuł czytac

"Przywalenie Archicom-owi nie wyszło :("

to też , jak widzisz, zauważyłem, ale żałuję :-), bo, przyznajesz, fajna
                        okazja. rozumiem ,że ten znaczek na końcu tego wpisu oznacza, ze Ciebie też to
                        martwi

co ciekawe , mimo wszystko Panią Kościuk dobrze kojarzyłem, bo te małą
                        architekturę na Jedności Narodowej to rzeczywiście ona robiła.
                        Zresztą podejrzewam, że zlecenie ta samą drogą przyszło, bo zarówno w przypadku
                        Szewskiej i placyku jak i przebudowy Jedności, generalnym projektantem jest
                        BBKS Projekt

• Gość: ! Re: ............for MARC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 18:33
                          Drogi Marc te słowa: "Przywalenie Archicom-owi nie wyszło :(" skierowałem do
                          Kota, bo to on wyskoczył z tym Archiconem...

pozdrawiam serdecznie

ps: zobaczyłeś sobie dotyczaczasowe realizacje/osiągniecia pani Kościuk? :)
                          To teraz już wiesz, ze nie trzeba od tej pani i pracowni wymagać Bóg wie
                          czego...
                          • Gość: wro2015 Re: ............for MARC IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.05, 19:32
                            'ps: zobaczyłeś sobie dotyczaczasowe realizacje/osiągniecia pani Kościuk? :)
                            To teraz już wiesz, ze nie trzeba od tej pani i pracowni wymagać Bóg wie
                            czego...'

No wlasnie - a wiec szkoda ze szukajac wykonawce robot na swidnickiej jakims
                            neiwaznym widocznie kryterium byla estetyka, lecz tylko $$. Czyli znowu widoczna
                            jest roznica miedzy
                            PRZETARGIEM (bardzo dobrze ze sa!!!!)
                            a KONKURSEM ARCH. (bardzo zle ze ich tak malo)

Obydwie rzeczy fukcnjonuja PODOBNIE ale nie IDENTYCZNIE. Jeden ma na celu wybrac
                            najtanszego a drugi najladniejszego... Wiedzac ze finanse sa wazne DZISIAJ a
                            estetyka odbija sie na spoleczenstwu i na finansach JUTRO (jak ktos w to nie
                            wierzy proponuje poczytanie ksiazek lub artykolow - odtatnie byl n.p. w
                            polityce) powinno sie szukac kompromisu miedzy PRZETARGIEM a KONKURSEM. Aby ten
                            kompromis znalezc trzeba zrobic ZAROWNO PRZETARG JAK I KONKURS... Tutaj juz
                            nastepny raz zrobiono na tak wazne miejsce tylko przetarg - jest to bardzo
                            bolesne i trafi w kieszen naszym dzieciom :(
                            • Gość: ! Re: ............for MARC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 19:36
                              Wro2015 napisał:
                              > No wlasnie - a wiec szkoda ze szukajac wykonawce robot na swidnickiej jakims
                              > neiwaznym widocznie kryterium byla estetyka, lecz tylko $$. Czyli znowu
                              widoczn
                              > a
                              > jest roznica miedzy
                              > PRZETARGIEM (bardzo dobrze ze sa!!!!)
                              > a KONKURSEM ARCH. (bardzo zle ze ich tak malo)

---> Był przetarg, zgodny z prawem i all procedurami (UE też)... Nikt jakoś nie
                              zaskarżył jego wyników.
                              Co przeszkodziło innym go wygrać? Kasa? Podobno kasa nie ma znaczenia przy
                              dobrej arch/urbanistyce...przecież tak twierdzisz...

• Gość: ! >>> for MARC - T.Myczkowski zapr nowy RYNEK! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 20:08

W Krzepicach będzie rynek jak we Wrocławiu

Tomasz Haładyj 14-03-2005 , ostatnia aktualizacja 14-03-2005 21:08 - Gazeta
                                Wyborcza Częstochowa

Za dwa lata, na swoje 650-lecie, Krzepice będą miały rynek jak malowanie. W
                                poniedziałek rozstrzygnięto ogólnopolski konkurs architektoniczny na jego
                                projekt. Wygrał dr Tomasz Myczkowski z Wrocławia.

Z krzepickim rynkiem zrobiono po wojnie to, co z innymi placami polskich
                                miasteczek: brukowaną przestrzeń, na której odbywały się targi, zamieniono na
                                skwer. Zza przerośniętych drzew nie widać dziś ani kamienic, ani krzepickiej
                                perełki, czyli kościoła św. Jakuba. Poza tym na rynku niewiele się dzieje, no
                                bo jak organizować koncerty orkiestr dętych w gęstwinie drzew? W trąby dmą więc
                                na stadionie, gdzie z kolei mało kto przychodzi.

- Przebudowa rynku będzie historycznym wydarzeniem. Chcemy, by był gotowy w
                                2007 roku, na 650-lecie Krzepic - zapowiada burmistrz Krystian Kotynia. I
                                przekonuje, że jest to możliwe: - Od 15 lat żaden z zamówionych przez Urząd
                                Gminy projektów nie został odłożony na półkę.

Rynek jak we Wrocławiu

Tomasz Myczkowski jest twórcą udanej i podziwianej przebudowy wrocławskiego
                                rynku. Teraz zabierze się za krzepicki - wygrał bowiem konkurs
                                architektoniczny, pozostawiając w polu 17 zespołów z całego kraju.

Myczkowski postanowił wyciąć drzewa i zastąpić je mniejszymi, posadzonymi
                                między zewnętrznymi jezdniami a środkową płytą rynku. Tę zaś chce uformować z
                                kolorowej kamiennej mozaiki układającej się w kwadraty. W jeden z nich
                                wkomponowany będzie herb Krzepic.

- Sądowi konkursowemu spodobało się w tym projekcie wykorzystanie prawie
                                trzymetrowej różnicy poziomów rynku do budowy kaskady wodnej oraz to, że
                                zachowana zostanie historyczna droga przecinająca rynek - mówi jeden z sędziów
                                konkursowych architekt Jan Przewłocki.

Tnąca plac ze wschodu na zachód brukowana jezdnia, którą dziś przewalają się
                                tiry, będzie jednak zamknięta dla ruchu. Auta osobowe pojadą - jak to na
                                tradycyjnych rynkach bywa - wzdłuż pierzei. A co z tranzytem? - Projekt
                                obwodnicy miasta jest już gotowy, a grunty wykupione - mówi burmistrz. - Budowa
                                ma się zacząć w przyszłym roku i potrwać 18 miesięcy.

Rynek kopulasty

Myczkowski nawiązał do historii. Ale wielu innych architektów, biorących udział
                                w konkursie, spojrzało na krzepicki rynek zgoła inaczej. Proponowali np.
                                poprowadzoną po przekątnej placu oś widokową na kościół św. Jakuba. W projekcie
                                Stanisława Lessaera jest ona podświetlana po zmroku lampami zatopionymi w bruk.
                                Z kolei Paweł Korzewski zaproponował na tej osi bramę dwóch wież - takich jak w
                                herbie miasta - pomiędzy którymi pojawiała by się świątynia.

Były też projekty futurystyczne: według jednego z nich z powierzchni rynku
                                miało wyrastać kilka kopuł. Inny jeszcze przewidywał zachowanie części drzew i
                                odpowiednie ich przycięcie - by z poziomu człowieka stwarzały wrażenie
                                monumentalnych kolumn. - Konkurs ogromnie poszerzył nasze horyzonty - mówi
                                burmistrz Kotynia. - Nie chciałem udawać, że znam się na wszystkim i narzucać
                                mieszkańcom jedno rozwiązanie, które spodobało się urzędnikom. Wolałem sprawę
                                powierzyć fachowcom - stąd decyzja o organizacji konkursu.

Przykład do wzięcia

Plansze z projektami będzie można wkrótce zobaczyć w częstochowskim oddziale
                                Stowarzyszenia Architektów Polski, które na zlecenie Urzędu Gminy w Krzepicach
                                zorganizowało konkurs. - Sądzę, że zainspiruje to inne gminy, a także miasta,
                                do rozstrzygania kształtu najważniejszych inwestycji właśnie tą drogą -
                                powiedziała szefowa SARP Małgorzata Kołodziejska. Uczyniła tym samym wyraźną
                                aluzję do postępowania władz Częstochowy, które - mimo obietnic - zrezygnowały
                                z przeprowadzenia konkursu na przebudowę Alei NMP.

Natomiast mieszkańcy Krzepic będą mogli zobaczyć projekty 30 kwietnia w ośrodku
                                kultury.

Nagrody

główna - 6 tys. zł i realizacja projektu: dr Tomasz Myczkowski z Wrocławia;

wyróżnienia - po 2 tys. zł: Tomasz Głowacki z Wrocławia oraz dr Stanisław W.
                                Lessaer z Gliwic (Nova)

wyróżnienia honorowe: Marcin Major i Mateusz Wolanin z Wrocławia (MEW
                                Architekci), Paweł Korzewski z Częstochowy (Forma) i Józef Kuklok-Opolski,
                                Andrzej Skocza, Leszek Witański z Tychów (AB Projekt).

Schemat zwycięskiego projektu przebudowy rynku:
                                bi.gazeta.pl/im/0/2600/z2600810G.jpg
                              • Gość: wro2015 Re: ............for MARC IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.05, 20:32
                                > Co przeszkodziło innym go wygrać? Kasa? Podobno kasa nie ma znaczenia przy
                                > dobrej arch/urbanistyce...przecież tak twierdzisz...

Ale ty piszesz o przetargu... Skad ja mam wiedziec jakie sa uklady miedzy firma
                                (kotra wygrala przetarg) a architektem ktory robi porjekt (architekt jest
                                zwiazany z firma a nie z przetargiem). Mnie interesuje konkurs - bo w konkursie
                                sie wybiera projekt (czyli architekt nie jest zwiazany z firma, lecz z miastem
                                lub projektem)

PRZETARG TO NIE KONKURS ARCH:
                                Jedno z drugim nic nie ma wspolnego!
                                • Gość: ! Re: ............for MARC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 20:39
                                  Ale ja się pytam co przeszkodziło wygrać PRZETARG przez inną, wg Ciebie lepszą
                                  pracownię?
                                  Tylko nie doszukuj się spisku Masonów albo ingerencji sił nieczystych :)
                                  • Gość: wro2015 Re: ............for MARC IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.05, 20:56
                                    o ile ja jestem poinformowany przetarg nie byl na firme architketoniczna, lecz
                                    na firme kotra zbuduje ten odcinek - a z jakim biurem architektonicznym ta firma
                                    bedzie wspolpracwoala nie ma wplywu na przetarg gdzie decyduje w wiekszosci
                                    prozent cena.
                                    Ja nie zadam przetargu dla biur architketonicznych gdzie decyduje w wiekszosci
                                    cena, lez zadam konkursu arhcitektonicznego
                                    • Gość: marc Re: ............for MARC IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.05, 21:34
                                      wro, przetarg nie był na wykonawcę ulicy, tylko na wykonawcę projektu
                                      przebudowy ulicy wraz z przyległościami. wygrał go BBKS-Projekt - firma
                                      zajmująca sie projektowaniem dróg ( projektują bardzo dużo we Wrocławiu ).
                                      I oni jako podwykonawcę branży architektonicznej wzieli sobie Archicon z Panią
                                      Kościuk, z która współpracują także przy innych projektach.
                                      tak to prawdopodobnie wygladało.

generalnie też uważam, że lepszy byłby konkurs architektoniczny na wydzielony
                                      fragment tego zadania, czyli ten nieszczęsny plac. co zresztą jest praktykowane
                                      zarówno we Wrocławiu ( Rynek), jak i w mniejszych miastach, co potwierdza
                                      wpis ! (który tym samym strzela sobie samobójczą bramkę :-)).

A efekt tego jest taki, że zawsze wygrywa tomek myczkowski ( to tak jak z
                                      Niemcami w piłkę nożną)

! - no to elegancko arch. myczkowskiego wywołaliśmy z lasu :-) a przy okazji
                                      potwierdza to moja tezę , że lepiej się on czuje w projektach nawiązujących
                                      bardziej do historii, niezbyt nowoczesnych ( co nie musi być wadą) - bo taki
                                      właśnie jest ten zaprezentowany przez ciebie projekt

• svarte_sjel Re: ............for MARC 17.03.05, 21:35
                                      Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                                      > na firme kotra zbuduje ten odcinek - a z jakim biurem architektonicznym ta

s/zbuduje/zaprojektuje/
                                      • Gość: wro2015 Re: ............for MARC IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.05, 21:52
                                        No wlasnie - wiec tak sie spodziewalem.

To co svarte i marc napisali - mniej wiecje tak sobie to wyobrazalem! Przetarg
                                        orientuje sie przewaznie cena - wiec nie da tego efektu estetycznego co konkurs.
                                        To co powyzej napisalem nie ma teraz nic wspolnego czy architektura ladna jest
                                        droga czy nie - ale moga byc drogie-ladne projekty, moga byc tanie-brzydkie
                                        projekty, moga tez byc tanie-ladne projekty i drogie-brzydkie... Obojetnie co -
                                        przetarg (obojetnie czego) kieruje sie zupelnie innymi kryteriami i ma inne
                                        procedury (zadnej dyskusji) w porownaniu z konkursem...
                                        • Gość: ! Re: ............for MARC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 22:57
                                          Powiedz mi wro2015 co stało na przeszkodzie, żeby BBKS Projekt nie wybrało
                                          innej pracowni arch/urban? Przecież na Archikonie świat się nie kończy...

A przy okazji Marc & wro2015 wiecie co oznacza przebudowa/remont ulicy/ulic ze
                                          środków z UE? Wiecie co oznacza słowo: CZAS? Wszelkie konkursy arch trochę
                                          trwają, póżniej możliwe są protesty/odwołania, a czas ucieka. A z
                                          dofinansowaniem projektów z UE wiadomo jak jest...

Rozpatrujcie różne możliwości, różne aspekty tej całej sprawy... To all nie
                                          jest takie proetse, jak się wydaje na pierwszy rzut oka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka