Dodaj do ulubionych

Polak pijak ?

IP: 212.179.158.* 13.03.01, 22:44
Co sadzisz o piciu alkoholu w Polsce:
a) uwazasz to za tradycje i basta
b) myslisz, ze Polacy uzywaja alkoholu w nadmiarze, istnieje "granica picia"?
c) wydaje Ci sie, iz brakuje reklamy przeciw-alkoholowej w prasie, tv, radiu...?
d) co myslisz o wychowywaniu dzieci, mlodziezy pod znakiem
"weselmy sie bez picia" ? (tu tez wchodzi w gre przyklad samego rodzica)
e) czy nie boisz sie opinii tego typu jak "Polak pijak" ?
Obserwuj wątek
    • Gość: jaaa Re: Polak pijak ? IP: *.wroc.gazeta.pl 13.03.01, 22:46
      Widziałeś reklamę WTK SOPLICA?
      to jaja, nie jazda
      • Gość: dopytus Re: Polak pijak ? IP: 212.179.158.* 13.03.01, 22:57
        Nie. O czym jest reklama ? I jaki to ma zwiazek z pytaniem ?
    • Gość: Dana Re: Polak pijak ? IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 14.03.01, 01:21
      Gość portalu: dopytus napisał(a):

&#62 Co sadzisz o piciu alkoholu w Polsce:
      &#62 a) uwazasz to za tradycje i basta - no jasne
      &#62 b) myslisz, ze Polacy uzywaja alkoholu w nadmiarze, istnieje "granica picia"? -
      nie istnieje tak jak na przyklad w Irlandii gdzie rysuja na butelce
      nieprzekraczalny znacznik,
      &#62 c) wydaje Ci sie, iz brakuje reklamy przeciw-alkoholowej w prasie, tv, radiu...-
      pewnie, ze brakuje, jesli mozna ocalic jakas grupe glupich nastolatkow przed
      uzaleznieniem to trzeba wykorzystac media,
      &#62 ?
      &#62 d) co myslisz o wychowywaniu dzieci, mlodziezy pod znakiem
      &#62 "weselmy sie bez picia" ? (tu tez wchodzi w gre przyklad samego rodzica)- z
      tym przykladem czesto uzaleznionego rodzica to raczej temat typu wishful thinking
      &#62 e) czy nie boisz sie opinii tego typu jak "Polak pijak" ? - A niby dlaczego?
      Bywalam tu i tam i wierz mi, ze w takim bliskim Wroclawiowi miastu - Berlinie
      pije sie jeszcze wiecej!

A tak wogole to zbierasz material do publikacji?
      • Gość: bogda Re: Polak pijak ? IP: 212.160.143.* 15.03.01, 08:08
        Moim zdaniem picie a właściwie sposób picia jest skutkiem systematycznej pracy
        specjalistów nad tym problemem:
        Kiedyś cenzura dbała abyśmy nie czytali "byle czego", telewizja dbała, co
        zresztą czyni do dziś, abyśmy mieli właściwe wzory do naśladowania np. Kiepscy
        A co z kulturą picia?
        Miałam okazję przeczytać kiedyś artykuł w Przeglądzie Technicznym na temat co
        piją Polacy. Na pytanie redaktora"..dlaczego w Polsce nie ma win lekkich,
        tanich takich jak piją Francuzi, Niemcy Anglicy" odpowiedź "fachowca z rozlewni
        win" była dla mnie szokująca:
        W Polsce wina sprowadzone z zagranicy "dostosowuje się do gustu klienta"
        Padło również objaśnienie co to znaczy:
        - do oryginalnego wina dolewa się spirytusu i dosypuje cukru!!!????
        To dopiero metoda !
        • Gość: stopper Re: Polak pijak ? IP: *.chem.uni.wroc.pl 15.03.01, 09:22
          Gość portalu: bogda napisał(a):

&#62 Moim zdaniem picie a właściwie sposób picia jest skutkiem systematycznej pracy
          &#62 specjalistów nad tym problemem:
          &#62 Kiedyś cenzura dbała abyśmy nie czytali "byle czego", telewizja dbała, co
          &#62 zresztą czyni do dziś, abyśmy mieli właściwe wzory do naśladowania np. Kiepscy
          &#62 A co z kulturą picia?
          &#62 Miałam okazję przeczytać kiedyś artykuł w Przeglądzie Technicznym na temat co
          &#62 piją Polacy. Na pytanie redaktora"..dlaczego w Polsce nie ma win lekkich,
          &#62 tanich takich jak piją Francuzi, Niemcy Anglicy" odpowiedź "fachowca z rozlewni
          &#62
          &#62 win" była dla mnie szokująca:
          &#62 W Polsce wina sprowadzone z zagranicy "dostosowuje się do gustu klienta"
          &#62 Padło również objaśnienie co to znaczy:
          &#62 - do oryginalnego wina dolewa się spirytusu i dosypuje cukru!!!????
          &#62 To dopiero metoda !

Bogda! dzieki za ten post!
          Jak dlugo TANIE wino bedzie slodkie i alkoholizowane, tak dlugo Polacy beda je
          pili, zeby sie upic.
          Znam Francje i Francuzow. Prawie nikt nie pije slodkich win (najwyzej
          kieliszeczek do slodkiego deseru).
          Dzieki temu nie upijaja sie, choc czesto sa na lekkim rauszu.
          I to mi sie podoba.
          (Zreszta kocham dobre, wytrawne, czerwone wina)
        • Gość: stopper Re: Polak pijak ? IP: *.chem.uni.wroc.pl 15.03.01, 09:26

&#62 Moim zdaniem picie a właściwie sposób picia jest skutkiem systematycznej pracy
          &#62 specjalistów nad tym problemem:
          &#62 Kiedyś cenzura dbała abyśmy nie czytali "byle czego", telewizja dbała, co
          &#62 zresztą czyni do dziś, abyśmy mieli właściwe wzory do naśladowania np. Kiepscy
          &#62 A co z kulturą picia?
          &#62 Miałam okazję przeczytać kiedyś artykuł w Przeglądzie Technicznym na temat co
          &#62 piją Polacy. Na pytanie redaktora"..dlaczego w Polsce nie ma win lekkich,
          &#62 tanich takich jak piją Francuzi, Niemcy Anglicy" odpowiedź "fachowca z rozlewni
          &#62
          &#62 win" była dla mnie szokująca:
          &#62 W Polsce wina sprowadzone z zagranicy "dostosowuje się do gustu klienta"
          &#62 Padło również objaśnienie co to znaczy:
          &#62 - do oryginalnego wina dolewa się spirytusu i dosypuje cukru!!!????
          &#62 To dopiero metoda !

Bogda! dzieki za ten post!
          Jak dlugo TANIE wino bedzie slodkie i alkoholizowane, tak dlugo Polacy beda je
          pili, zeby sie upic.
          Znam Francje i Francuzow. Prawie nikt nie pije slodkich win (najwyzej
          kieliszeczek do slodkiego deseru).
          Dzieki temu nie upijaja sie, choc czesto sa na lekkim rauszu.
          I to mi sie podoba.
          (Zreszta kocham dobre, wytrawne, czerwone wina)
          • Gość: pytanie Re: Polak pijak ? IP: 212.179.158.* 17.03.01, 18:39
            Czy nadal widuje sie pijaczkow siadajacych na lawkach w miejskich podworkach ?
            Czy nadal widuje sie ich podtrzymujacych sciany ? Niestety tak. No i jak chcemy
            wychowywac wlasny dzieci ? Dzieci patrza sie i mysla ot kultura polska - i znow
            rosnie nam nowe pokolenie pijaczkow. Czy nie ma jakis pomyslow na rozwiazanie
            tego problemu !? Troche kultury picia drodzy rodacy ! Opinia wcale nie jest
            taka pozytywna u turysty przebywajacego w Polsce - a przeciez chcemy aby
            turystyka sie rozwinela i chcemy we Wroclawiu tego EXPO, czyz nie ?
            • Gość: Piotr Re: Polak pijak ? IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 19.03.01, 07:43
              To prawda.
              Widziałem w Izraelu parę miast wyglądających gdzieniegdzie gorzej niż najgorsze
              meliny w Polsce. Ale w czasie miesięcznego pobytu nie spotkałem ani jednego
              znudzonego kolesia w bramie z butelką w ręku, niezależnie od pory dnia czy
              nocy. Było za to zawsze dużo rozbawionej młodzieży, ale zadbanej i wesołej,
              żydowskiej i arabskiej. Muszę z przykrością przyznać że Polak-pijak z tamtej
              perspektywy (biorąc pod uwagę spacer naszą ulicą) wygląda wiarygodnie.
            • Gość: Bucior Re: Polak pijak ? IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 19.03.01, 09:55
              Sprawa jest prosta: należy wprowadzić i skutecznie egzekwować zakaz picia na
              ulicach. Pijanego trzeba brać na izbę wytrzeźwień, wystawić mu słony rachunek,
              a jak nie jest w stanie zapłacić to zagonić do przymusowych robót przy kopaniu
              rowów.
              • Gość: Speedy Re: Polak pijak ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.01, 12:52
                Gość portalu: Bucior napisał(a):

&#62 Sprawa jest prosta: należy wprowadzić i skutecznie egzekwować zakaz picia na
                &#62 ulicach. Pijanego trzeba brać na izbę wytrzeźwień, wystawić mu słony rachunek,
                &#62 a jak nie jest w stanie zapłacić to zagonić do przymusowych robót przy kopaniu
                &#62 rowów.

Bucior ty znowu ze swoimi radykalnymi metodami,chodzisz do pracy na niebiesko...
                • Gość: Bucior Re: Polak pijak ? IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 19.03.01, 12:57
                  Widzę że ja jeden reprezentuję tu rozsądek... :-(
                  • Gość: Speedy Re: Polak pijak ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.01, 13:00
                    Gość portalu: Bucior napisał(a):

&#62 Widzę że ja jeden reprezentuję tu rozsądek... :-(

Bucior wyluzuj się idzie wiosna...
                • Gość: wiosna Mamy problem rodacy ! IP: 212.179.157.* 23.03.01, 21:16
                  Ciekawe ze nie wszyscy sa w stanie sie przyznac, ze mamy problem alkoholowy w
                  Polsce. Dlaczego nie mozna pojsc na dyskoteke, na tance, do kawiarni i bawic
                  sie bez alkoholu ? Faktycznie nie widac skutecznych reklam anty-. Zamiast
                  tracic fundusz na utrzymywanie nastolatkow w domach popraczych, izbach
                  wytrzezwien itp., moze wartoby zainwestowac w odpowiednie reklamy jak np. "z
                  pijanym nie tancze?" Moze wartoby uczyc mlodziez w szkolach zabaw
                  bezalkoholowych, jak mozna sie weselic na trzezwo, moze nawet uczyc jak
                  poderwac dziewczyne bez akloholu ...
                  Mam wrazenie, ze wielu z nas bez alkoholu tez szczerze rozmawiac nie potrafi
                  niestety. Duzo pracy nas czeka aby zmienic rowniez mentalnosc picia i obycia,
                  ale z drugiej strony nie mozna siedziec bez ruchu i nic nie dzialac w tym
                  kierunku. Wiec do pracy rodacy !!!
                  I przyjemnej bezalkoholowej wiosny !
                  • Gość: ANTAL Re: Mamy problem rodacy ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.01, 00:55
                    Przypuszczam, że to nie tyle problem alkoholowy, ile problem z szeroko pojętą
                    KULTURĄ PICIA. To kwestia modelu picia, szybkiego i na umór. Alkohol jest
                    elementem życia w końcu nie tylko w Polsce, czy Rosji, ale również na
                    Zachodzie. Francuzi wypijają dużo więcej alkoholu niż Polacy (przecież tam pije
                    się wino do obiadu) a jednak nie określimy ich jako pijaków.

W Polsce wypija się od razu dużą dawkę, poza tym tu pije się nie dla smaku, czy
                    zabawy, tu się zalewa "robaka" (stresy, bieda, strach). Chociaż, powiem ci, że
                    przynajmniej w miastach wiele się już zmieniło. Nie znam sytuacji na wsi, na
                    jej temat nie będę się wypowiadał.

Model bezalkoholowej zabawy - fajna sprawa, zresztą znana mi również,
                    przestrzegam jednak, aby nie stała się JEDYNYM modelem, bo nic z tego nie
                    będzie... Stworzenie takiego trendu wymaga czasu i cierpliwości.
                  • Gość: Lechita Re: Mamy problem rodacy ! IP: *.icom.ca 12.05.01, 00:59
                    Gość portalu: wiosna napisał(a):

&#62 Ciekawe ze nie wszyscy sa w stanie sie przyznac, ze mamy problem alkoholowy w
                    &#62 Polsce. Dlaczego nie mozna pojsc na dyskoteke, na tance, do kawiarni i bawic
                    &#62 sie bez alkoholu ? Faktycznie nie widac skutecznych reklam anty-. Zamiast
                    &#62 tracic fundusz na utrzymywanie nastolatkow w domach popraczych, izbach
                    &#62 wytrzezwien itp., moze wartoby zainwestowac w odpowiednie reklamy jak np. "z
                    &#62 pijanym nie tancze?"

Boze, co za glupota. Stara abstynentka. Myslisz ze to tylko w Polsce tak jest?
                    Tak jest w stanach, w kanadzie, w calej europie. Co to za zabawa bez piwa albo
                    bez drinka? Jest spora roznica miedzy jednym lub dwoma piwami a upijaniem sie.
                    Jak nie chcesz pic to zamawiaj jakis soczek, ale nie plec bzdur na forum.

Nie ma wiekszej przykemnosci niz dobre, zimne piwo latem.

• Gość: ANTAL Re: Polak pijak ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.01, 00:45
                Zakaz już mamy i co to dało?
                Proste rozwiązania? Bucior, to zrodzi opór. Wiesz, co działo się w czasach
                prohibicji i co w rezultacie dostało amerykańskie społeczeństwo. Chyba nie tędy
                droga...
            • Gość: Jurek Re: Polak pijak ? IP: 62.8.145.* 19.03.01, 13:34
              Wiecie czemu w Niemczech nie widac tylu zataczajacych sie na ulicach?
              Bo Niemiec przewaznie jedzie do knajpy samochodem, a co najgorsze, wraca w ten sam sposob.
              To ja juz wole zostac narazony na dyskomfort estetyczny w postaci zataczajacego sie rodaka, niz
              zostac rozjechanym przez wracajacego z knajpy Niemca.
              Jurek
              • Gość: stopper Re: Polak pijak ? IP: *.chem.uni.wroc.pl 21.03.01, 09:37
                To samo jest np. we Francji czy w Belgii (po stronie walonskiej).
                Popijaja caly dzien, a juz zdrowo wieczorem, a potem do samochodow...
                Ale jest pewna roznica: sa na rauszu, nieraz calkiem zdrowo, ale nie sa
                chamscy, obrzydliwi i zarzygani. Nie wiem dlaczego...
          • Gość: p@wi Re: Polak pijak ? IP: 213.25.144.* 08.05.01, 21:13

&#62 Jak dlugo TANIE wino bedzie slodkie i alkoholizowane, tak dlugo Polacy beda je
            &#62 pili, zeby sie upic.

Dodam - jak dlugo Polacy beda bez pracy i perpektywy lepszego jutra beda pili,
            zeby sie upic.
    • Gość: stopper Re: Polak pijak ? IP: *.chem.uni.wroc.pl 14.03.01, 14:22
      Gość portalu: dopytus napisał(a):

&#62 Co sadzisz o piciu alkoholu w Polsce:
      &#62 a) uwazasz to za tradycje i basta
      To tradycja, ale zla. Bierze sie z glupoty i biedy. Najwiecej alkoholikow jest
      wsrod ludzi biednych (nie stac ich na nic lepszego?) i glupich (nie umieja sobie
      znalezc nic lepszego?).

&#62 b) myslisz, ze Polacy uzywaja alkoholu w nadmiarze, istnieje "granica picia"?
      Polacy wcale nie pija duzo. Polacy pija glupio. jak juz siada przy alkoholu to
      pija, az sie upija. Bywalem za granica: tam sie pija czesto, ale niewiele (inna
      rzecz, ze to tez prowadzi do alkoholizmu, nawet szybciej, jesli picie jest bardzo
      regularne).

&#62 c) wydaje Ci sie, iz brakuje reklamy przeciw-alkoholowej w prasie, tv, radiu...
      &#62 ?
      Pewnie ze brakuje. Ale kto za te reklame zaplaci? monopol spirytusowy czy browary?

&#62 d) co myslisz o wychowywaniu dzieci, mlodziezy pod znakiem
      &#62 "weselmy sie bez picia" ? (tu tez wchodzi w gre przyklad samego rodzica)
      Mlodziez po prostu bierze przyklad z otoczenia.
      Najwiecej moglby zdzialac Kosciol, ale robi za malo. Lansuje np. bezalkoholowe
      Pierwsze Komunie, ale ze swieca szukac takich. To skadinad przyklad na to, jak
      Polacy sluchaja autorytetow (gdy nie maja ochoty ich sluchac). Ksieza powinni
      pietnowac alkoholizm bez litosci, moze to by troche pomoglo.

&#62 e) czy nie boisz sie opinii tego typu jak "Polak pijak" ?
      Ja osobiscie nie. Ale na swiecie Polacy kojarza sie z wodka. Trudno ten stereotyp
      zwalczyc, bo cale hordy rodakow jezdzily na saksy (i nadal jezdza), i sa to,
      niestety, Polacy raczej podrzednej kategorii - wlasnie ci, co pija.
    • Gość: dopytus Re: Polak pijak ? IP: 212.179.158.* 27.03.01, 22:17
      Widze ze raczej nie za bardzo my Polacy czujemy ze mamy problem z piciem
      alkoholu. Czyz nie tak ?
      • Gość: ANTAL Re: Polak pijak ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.01, 01:05
        Jest dużo więcej i to groźnych problemów. Choćby narkomania.

Napisałem w odpowiedzi na post "wiosny", że Polacy mają nie tyle problem
        alkoholowy, ile problem kultury picia. Pije się w sposób prostacki, szybko, "w
        bramie"...
        Zapewne wiesz o co mi chodzi. Trudno mi to określić, ale chodzi mi o otoczkę.
        Tu się w towarzystwie nie "celebruje" wina tu się "po prostu" chleje...
        To jest moim zdaniem problem, jeśli chodzi o alkohol...
    • Gość: ANTAL Re: Polak pijak ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.01, 18:48
      Polacy nie piją ani mniej ani więcej niż inni. Tacy na przykład Szwedzi za
      kołnierz także nie wylewają.
      Reklama alkoholu mnie irytuje. Strasznie nie lubię gdy ktoś mruga
      porozumiewawczo oczkiem. Te piwa bezalkoholowe (ale Bujające), te łódki "BOLS",
      uważam że to bzdura. Albo stosuje się reklamę otwarcie albo w ogóle. Zakaz nie
      przejdzie, tak jak nie przeszła na dłuższą metę prohibicja w USA - co więcej
      może narobić szkód więcej niż będzie z tego pożytku.

A propos młodzieży: Jak ktoś nie chce pić to się go nie zmusi, jak wyniósł z
      domu pociąg do wódzi to mu i najbardziej święte towarzystwo trzeźwości nie
      pomoże... Będzie się weselił na swój ...eee...fpofóbbb... :)

Schemat "Polak-pijak" to takie coś jak "głupia-Blondynka", "ognista-brunetka"
      "zimny-Szwed"... Kalki myślowe. Znam bardzo mądre blondynki, brunetkę, którą
      można o wszystko podejrzewać tylko nie o temperament, wielu bardzo trzeźwych
      Polaków, i Japończyka, którego grzeczność i dobre maniery są powiedzmy... na
      pewno rodem raczej z Bronxu. A takze Warszawiaka, bardzo fajnego i ciekawego
      kolesia, który znając moją "sympatię do Wawy" ma cierpliwość tłumaczyć jak komu
      głupiemu, że "nie każdy i nie zawsze"...
      • Gość: Rob-35 Re: Polak pijak ? IP: *.vogel.pl 08.05.01, 21:07
        Gość portalu: ANTAL napisał(a):

&#62 Schemat "Polak-pijak" to takie coś jak "głupia-Blondynka", "ognista-brunetka"
        &#62 "zimny-Szwed"... Kalki myślowe. Znam bardzo mądre blondynki, brunetkę, którą
        &#62 można o wszystko podejrzewać tylko nie o temperament, wielu bardzo trzeźwych
        &#62 Polaków, /.../

A znasz ANTAL choć jednego KRASNOLUDKA, który wolałby stanąć na Solnym
        niż na Świdnickiej? Bo ja nie mogę w to uwierzyć, że się taki we Wrocławiu urodził...

To chyba jakiś ten-tegu z przemytu ta joj... albu i cuś gorszego...
      • Gość: hrabia Re: Polak pijak ? IP: 213.77.236.* 09.05.01, 08:20
        Gość portalu: ANTAL napisał(a):

&#62 Polacy nie piją ani mniej ani więcej niż inni. Tacy na przykład Szwedzi za
        &#62 kołnierz także nie wylewają.
        &#62 Reklama alkoholu mnie irytuje. Strasznie nie lubię gdy ktoś mruga
        &#62 porozumiewawczo oczkiem. Te piwa bezalkoholowe (ale Bujające), te łódki "BOLS",
        &#62
        &#62 uważam że to bzdura. Albo stosuje się reklamę otwarcie albo w ogóle. Zakaz nie
        &#62 przejdzie, tak jak nie przeszła na dłuższą metę prohibicja w USA - co więcej
        &#62 może narobić szkód więcej niż będzie z tego pożytku.
        &#62
        &#62 A propos młodzieży: Jak ktoś nie chce pić to się go nie zmusi, jak wyniósł z
        &#62 domu pociąg do wódzi to mu i najbardziej święte towarzystwo trzeźwości nie
        &#62 pomoże... Będzie się weselił na swój ...eee...fpofóbbb... :)
        &#62
        &#62 Schemat "Polak-pijak" to takie coś jak "głupia-Blondynka", "ognista-brunetka"
        &#62 "zimny-Szwed"... Kalki myślowe. Znam bardzo mądre blondynki, brunetkę, którą
        &#62 można o wszystko podejrzewać tylko nie o temperament, wielu bardzo trzeźwych
        &#62 Polaków, i Japończyka, którego grzeczność i dobre maniery są powiedzmy... na
        &#62 pewno rodem raczej z Bronxu. A takze Warszawiaka, bardzo fajnego i ciekawego
        &#62 kolesia, który znając moją "sympatię do Wawy" ma cierpliwość tłumaczyć jak komu
        &#62
        &#62 głupiemu, że "nie każdy i nie zawsze"...

NIC NIE ROZUMIEM Z TWEGO TEKSTU. IDĘ SIĘ NAPIĆ.

• Gość: ANTAL Re: Polak pijak ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.01, 00:40
          Smacznego i nie pij za dużo... ;)))
          Odpowiedziałem na podstawowe pytanie, tyle że bez wypunktowywania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka