Dodaj do ulubionych

Palmy na kominach

17.06.02, 17:17
Dwaj wrocławscy architekci wpadli na pomysł, aby szpecące Wrocław kominy
Elektrocierpłowni ozdobić „liśćmi” palm. Byłyby to zamocowane na szczycie
ogromne - długości 40-50 metrów - zielone powłoki, do których wdmuchiwane
byłoby gorące powietrze lub hel. Wyższy komin ma wysokość 180 metrów i jest
blisko dwa razy wyższy od iglicy czy wieży kościoła św. Elżbiety.
Zdaniem pomysłodawców, palma to symbol ciepła. Taka najwyższa na świecie palma
byłaby dowodem naszego poczucia humoru, otwartości nietuzinkowości, i byłaby
promocją naszego miasta. A co Wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • k_dziekanski Re: Palmy na kominach 17.06.02, 17:21
      Pomysł perzyznam dosyc oryginalny. Chyba jednak lepszy niz swojski zadek krowy
      w samym centrum miasta na reklamie firmy DeLaval. Oby tylko panowie od EXPO nie
      pomysleli, ze nam palma odbila...
      • rzulw Re: Palmy na kominach 30.07.02, 04:02
        Żeby tylko nie zpomnieć o kokosach.
    • Gość: cyfer Re: Palmy na kominach IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.02, 17:39
      pomysl genialny. co najmniej tak samo, jak plyta mundialowa dolaczona do gazety...
    • Gość: MickOwhy Palmy w kominku IP: *.pp.htv.fi 17.06.02, 17:45
      Czarowny koncept!
      tylko ja mam pytanie czy to jest planowane jako happeninng czy moze ekspozycja
      stala? Bo przeciwko takim happeningom to,uchowaj bog, nic nie mam, ale jezeli
      te palmy mialyby upiekszyc krajobraz na stale to jedyne co mi przychodzi do
      glowy to wiersz Lesmiana:"trupiegi". Kolejna okryjbieda- perfumy zamiast mydla!
      Kolejny z serii genialnych pomyslow na uswietnienie, bardzo i tak juz swietnego
      Wroclawia. Byly juz propozycje sen. Litwinca na jakowes futurystyczny obiekt na
      pl.Dominikanskim (prosze mnie poprawic jak sie myle)ktory przypominal
      ilustracje z powiesci Verne'a - taki byl nowoczesny! Byly pomysly na Luki
      tryumfalne na rondzie - szkoda ze nikt jeszcze nie zaproponowal zeby go
      polaczyc kladka ze sklepam monopolowym przy tymze rondzie, albo jeszcze lepiej!
      z kladka nad trasa W-Z. Snia nam sie najwieksze zegary sloneczne na swiecie! No
      i co jeszcze ? Jak bysmy to wszystko wybudowali to by bylo ekstra ! Jak w
      wesolym miasteczku. Chodzilibysmy rozpromienieni i wymieniali konfidencjonalnie
      znaczace usmiechy ....jestesmy nietuzinkowi .... szeptalibysmy sobie wzajemnie
      do ucha ...taaak mruczeli by inni mruzac leniwie oczy. A warszawa ? ta dopiero
      by trupem padla! co tam ich palace kultury i marrioty....

A ja wlasnie bardzo goraco pragne zeby bylo super tuzinkowo. Proste chodniki,
      nie dziurawe ulice duzo zieleni , ladna urbanistyka. prosta ale rzetelna
      architektura , a jak juz to wszysko bedziemy mieli to moze wtedy bedzie czas na
      jakies ekstrawgancje!
      • arvena Re: Palmy w kominku 17.06.02, 17:51
        eee... to z tymi palmami tak serio????
        • Gość: tyrysek Re: Palmy w kominku IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 17:53
          17-06-2002 17:17
          choc bym chciala 01.04 z tego nie wychodzi...
      • Gość: KOlejarz przypiac belke, zrobic olbrzymi krzuz. IP: *.tnt7.stewart3.il.da.uu.net 20.06.02, 16:44
        jako narod uwielbiajacy sie tarzac w swej meczenskiej historii samobojcow spod
        samosierry lub warszawskich gądek, dalbym juz dzis pierwsza zlotowke na
        modernizcje komina i wbudowanie gdzies na 2/3 jego wysokosci poprzecznej
        belki, bedzie tym sposobem najwiekszy krzyz swiata wskazywal, nam podpitym
        radosnym piwem ludkom, droge do swietlanej przyszlosci, zawolac jeszcze papa
        mobile aby ten cud architektury uswiecil a moze - czemu nie - oglosil
        beatyfikacje za jego cud istnienia.
        • Gość: K-Olejar to ma byc KRZYZ w powyzszym tytule IP: *.tnt7.stewart3.il.da.uu.net 20.06.02, 16:45
    • Gość: Pafik Re: Palmy na kominach IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 17.06.02, 18:09
      redakcja_wrw napisał(a):

> Dwaj wrocławscy architekci wpadli na pomysł, aby szpecące Wrocław kominy
      > Elektrocierpłowni ozdobić „liśćmi” palm. Byłyby to zamocowane na sz
      > czycie
      > ogromne - długości 40-50 metrów - zielone powłoki, do których wdmuchiwane
      > byłoby gorące powietrze lub hel.

O tempora! O mores! Jesli juz cos z nimi robic, to czy nie lepiej po prostu
      pomalowac na nie rzucajacy sie w oczy kolor? We Francji widzialem pomalowane
      chlodnie kominowe (te potezne, grube, buchajace para wodna budowle). Co prawda
      tam owe malunki przedstawialy jakies landszafty, ale nie musimy przeciez
      powielac tego tandetnego wzoru, a jedynie sam pomysl pomalowania.
      • Gość: Contra nastepny rewelacyjny pomysl IP: 144.249.86.* 17.06.02, 18:32
        Baloniarnia na Wyspie Slodowej
        Pomnik(?) na Placu Dominikanskim
        Palma(?) na kominie elektrocieplowni
        Fontanna w Rynku
        Kladka przez trase W-Z zamiast przejscia podziemnego
        Co jeszcze?
        Ktos juz napisal: a gdzie rowne chodniki,polatane jezdnie,palace sie w nocy
        lampy?
        • Gość: Yani Re: nastepny rewelacyjny pomysl IP: *.proxy.aol.com 17.06.02, 19:33
          A pod liscmi, worki z pieniedzmi, jako symbol kokosowych biznesow.
          Po raz kolejny, komus odbila palma.
        • Gość: Pafik Re: nastepny rewelacyjny pomysl IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 17.06.02, 21:14
          Gość portalu: Contra napisał(a):

> Baloniarnia na Wyspie Slodowej
          > Pomnik(?) na Placu Dominikanskim
          > Palma(?) na kominie elektrocieplowni
          > Kladka przez trase W-Z zamiast przejscia podziemnego

Wczesniej cos mi nie pasowalo na tej liscie :)

> Co jeszcze?

Zmiana nazw ulic na Tarnogaju.

Pozdrawiam!
    • Gość: Dari Natychmiast rozstrzelać tych architektów, zanim... IP: *.warszawa.ec.pl 17.06.02, 20:14
      redakcja_wrw napisał(a):
      [..]
      > ogromne - długości 40-50 metrów - zielone powłoki, do których wdmuchiwane
      > byłoby gorące powietrze lub hel. Wyższy komin ma wysokość 180 metrów i jest
      [..]

... coś co oni zaprojektują skończy się katastrofą budowlaną!
      Jak to możliwe by ARCHITEKCI mogli dać tak debilny pomysł !?
      Co oni robili podczas zajęciach na uczelni, jak zdali egzaminy !?
      Przecież pierwszy silniejszy powiew wiatru zawaliłby te kominy,
      nie mówiąc już o jakiejś wichurze.
      Powiem szczerze, że jestem zbulwersowany, że taki porojony pomysł
      mógł uroić się w głowie... architekta.

zbulwersowany
      Dari

• mastat Re: Natychmiast rozstrzelać tych architektów, zanim... 17.06.02, 20:41
        Człowiek jak sie nudzi to rózne głupie rzeczy wymyśla - architekt też
        człowiek:P
      • Gość: ;) Re: Natychmiast rozstrzelać tych architektów, zanim... IP: *.tlsa.pl 18.06.02, 09:00
        wiekszość architektów t ludzie błądzący w chmurach i nie znający
        rzeczywistości. on coś wymyśli, inni się męczą z zaprojektowaniem tego a
        jeszcze inni z budowaniem.
        uważam że to kretyński pomysł. la blanka, la palma.
    • Gość: Ala Re: Palmy na kominach? MOZE LEPIEJ FILTRY!!!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.06.02, 20:52
      Gdyby nie fakt ze te kominy potwornie truja srodowisko naturalne w samym
      centrum Wroclawia to moze nawet usmiechnelabym sie. Lecz niestety ja sie
      wychowalam w poblizu tych potwornych, dymiacych kominow od ktorych nie tylko
      firanki robily sie czarne po tygodniu ale pewnie i nasze pluca. Wspanialy
      pomysl to :ZALOZENIE NA TE DYMIACE KOMINY FILTROW oczyszczajacych powietrze.
      Tak zreszta jak bylo to w poczatkowych planach budowy tego potwora w srodku
      miasta.
      • arvena Re: Palmy na kominach? MOZE LEPIEJ FILTRY!!!!!! 17.06.02, 21:19
        dajcie studentom ASP pole do popisu -pomalują jakoś ciekawe te kominy i będzie
        fajnie:)))
      • Gość: Gregor Re: Palmy na kominach? MOZE LEPIEJ FILTRY!!!!!! IP: 212.160.90.* 20.06.02, 13:56
        Filtry to juz tam sa od dawna, kwestia jest tylko jak dzialaja :) Zreszta
        kiedys dym byl czarny, a teraz jest prawie bialy :)
    • Gość: deINO Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.02, 22:50
      1. kto powiedzial, ze szpeca?? mi pomagaja po pijaku zorientowac w miescie -
      jak do nich dotre, jestem gdzies w centrum;))
      2. a co z bluszczem plastykowym na rurach cieplowniczych na moscie pomorskim??
      • Gość: tyrys Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 23:42
        dzieki za tam watek...
        pekam ze smiechu przy kazdym podniesieniu glowy znad biurka
        dobrze, ze juz noc i okno zasloniete...
      • Gość: Tirsa Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.02, 23:43
        a ja chcę palmę :-)))))))) o!

i teraz możecie na mnie krzyczeć ;-)
    • Gość: Gattina Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 00:18
      eeee...palmy, kto ma takie "wspaniałe" pomysły! Tylko pogratulować, ale tak
      serio to trochę to jest tandetne, może jakaś inna roślinka ale nie palma, jakoś
      dziwnie się to kojarzy!!!
      • waldek.s Re: Palmy w kominach!!! 18.06.02, 00:24
        Tak powinien brzmieć tytuł wątku.
    • Gość: Bunia Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.02, 09:37
      Wy sie oburzacie, a np. w Wiedniu niejaki Hundertwasser zaprojektowal wyglad
      spalarni smieci; pomalowali ja wiec w rozne kolory, na dachu rosna drzewa i
      efekt jest fantastyczny, jest to jedna z atrakcji miasta i pomnik niezyjacego
      juz niestety artysty. Spalarnia jest juz nierozerwalna czescia miejskiego
      krajobrazu.
      • Gość: jjasio Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 17:09
        w ramach przyjaźni polsko-brytyjskiej ( na razie próbnie ) w południowej części
        Wrocławia mają wprowadzić ruch lewostronny.Ale będzie młyn,co?
        Całusy
        • Gość: hrabiaa Re: Palmy na kominach IP: *.eu.org 18.06.02, 21:27
          Kolejna palma, która odbiła komuś.
          • Gość: karbol Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 21:03
            Gość portalu: hrabiaa napisał(a):

> Kolejna palma, która odbiła komuś.

Witaj Hrabio. Masz rację. To już nie dno. To denko. Haj.
        • Gość: qwerty Re: Palmy na kominach IP: *.tlsa.pl 19.06.02, 11:40
          Gość portalu: jjasio napisał(a):

> w ramach przyjaźni polsko-brytyjskiej ( na razie próbnie ) w południowej części
          > Wrocławia mają wprowadzić ruch lewostronny.Ale będzie młyn,co?
          > Całusy

tak, przez pierwszy tydzien ma obowiazywac tylko samochody ciezarowe, potem
          wszystkie
          • Gość: Lam Re: Palmy na kominach IP: *.magma-net.pl 20.06.02, 23:03
            Tylko policja i karetki będą upoważnione do jazdy prawą stroną :)))))))
        • tomek854 Re: Palmy na kominach 21.06.02, 13:46
          Gość portalu: jjasio napisał(a):

> w ramach przyjaźni polsko-brytyjskiej ( na razie próbnie ) w południowej części
          >
          > Wrocławia mają wprowadzić ruch lewostronny.Ale będzie młyn,co?
          > Całusy

Tak, ale stopniowo. Żeby uniknąć młyna lewą stroną będą jeździć najpierw auta
          osobowe, potem ciężarowe a na koncu dopiero autobusy :)))

• Gość: Kociątko do Buni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.02, 12:05
        ale Hundertwasser był geniuszem. a u nas jak widac po "dziełach" architektów
        brak kogoś na jego miarę. inna sprawa że spalarnia wiedeńska jest świetna. no i
        drzewa rosnące w środku domów :)
        • Gość: Bunia Hudertwasser IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.02, 13:51
          Kociątko - to fakt, ale sama idea przerobienia śmieciary myślę budziła na
          początku w Wiedeńczykach te same opory, a teraz pewnie nie wyobrażają sobie już
          tej starej zwykłej spalarni...
          Chciałam tylko zwrócić uwagę na kwestie nastawienia do takich "nowości" - nie
          zawsze są totalnie wydumane i odrealnione!
          Dla mnie na pewno bardziej realne i intrygujące są palmy na kominach niż
          zasypywanie przejścia na Świdnickiej :-)
          pzdr.
    • Gość: jaza Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 09:27
      a mnie się pomysł podoba! nie mówię, że na zawsze, ale wesoło byłoby popatrzeć
      przez jakiś czas na ogromne palmy, a nie ohydne kominy za własnym oknem.
      • Gość: cyfer Re: Palmy na kominach IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.02, 11:13
        Gość portalu: jaza napisał(a):

> a mnie się pomysł podoba! nie mówię, że na zawsze, ale wesoło byłoby popatrzeć przez jakiś czas na ogromne palmy, a nie ohydne kominy za własnym oknem.

to wobec tego proponuje wykonanie odpowiednich rozmiarow czapki - basebolowki i zalozenie jej na poltegor...
        • Gość: Lam Re: Palmy na kominach IP: *.magma-net.pl 20.06.02, 23:04
          I słoneczne okulary
    • rezurekcja Re: Palmy na kominach 19.06.02, 09:42
      redakcja_wrw napisał(a):

> Dwaj wrocławscy architekci wpadli na pomysł, aby szpecące Wrocław kominy
      > Elektrocierpłowni ozdobić �liśćmi� palm.

Jako skape bydle spytam: a kto za to zaplaci? Jezeli zafunduja nam te przyjemnosc z wlasnej,
      panaarchitektowej kieszeni, moge byc za. Ktos podnosil tu takze wzgledy bezpieczenstwa. A co
      z nimi?
      A tak naprawde, wole filtry na kominy. I swietlice dla dzieci, ktore z braku innych mozliwosci wychowuja
      sie na ulicy.
    • glowny.ksiegowy PALMA TO ODBIJA WYBORCZEJ 19.06.02, 14:58
      Palma to Wam odbija Droga Redakcjo: zamieszczacie glupie plyty i "mapy
      podziemnego Wroclawia" podwyzszajac cene Gazety.

Arogancka odpowiedz na posty czytelnikow krytykujace Wasze poczynania pokazuje,
      ze nie macie nawet argumentow, ktore uzasadniaja uszczesliwianie czytenikow
      taka "sprzedaza wiazana"...
    • Gość: idol Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 17:43
      Jestem na tak!
      Idol
    • Gość: KP Mam nadzieję, że... IP: *.pwr.wroc.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 20:36
      ..nie będą z nich spadać gigantyczne kokosy ;-)
      • Gość: hrabiaa Re: Mam nadzieję, że... IP: *.eu.org 19.06.02, 22:42
        Jak robić jaja, to do końca. Na Mickiewicza umieścić dawne tabliczki: Adolf
        Hitler Strasse. Na innych, odpowiedniki w gotyku. Pozostaną na fotosach i w
        internecie.
    • stefano1 Re: Palmy na kominach 19.06.02, 23:43
      Paryz ma Disneyland , mysle , ze z Wroclawia da sie juz zrobic Zdrojland , albo
      Barejoland .Beda jaja prawie kosmiczne !
    • Gość: mauser Swietny pomysl! IP: *.56.137.142.Dial1.Chicago1.Level3.net 20.06.02, 06:06
      nareszcie jest pomysl na to jak to szpetne zjawisko zmienic w moze nawet symbol
      Wroclawia?
    • Gość: Ansa Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 09:59
      A może zamiast palm - płaczące wierzby? :)))
    • Gość: Kociątko Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.02, 12:16
      takich architektów mamy jakich sobie wyhodowaliśmy ;) ja chcę do cywilizowanego
      miasta! a na serio - lepiej założyć filtry na te kominy niż bawić sie w jakieś
      palmy. pomysł z malowaniem jest całkiem ciekawy.
    • Gość: Marcin Re: Palmy na kominach IP: *.mr.com.pl 20.06.02, 14:11
      Jestem za kominowymi palmami dla Wrocławia
      (o ile koszty nię będą wygórowane !)
    • Gość: geniusz Re: Palmy na kominach IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.02, 14:35
      jezu - to bedzie tragedia! Nie morzna po prostu zrobic filtrow i obnizyc te
      tragiczne kominy ... tak jak n.p. zrobili to w berlinie z elekltrocieplownia w
      centrum miasta ... (cala modernizacja tej elektrocieplowni kosztowala Milliard
      Marek, nestety - wiec troche drogo)
    • Gość: fleju Re: Palmy na kominach IP: *.cuprum.com.pl 20.06.02, 15:19
      dla mnie to fantastyczny pomysl. juz fotomontaz ladnie i ciekawie sie ta
      koncepcje prezentuje. masze miasto tez moze sie wyrozniac jakim oryginalnym
      detalem architektonicznym.jestem jak najbardziej za.
    • Gość: dr Jekyl Re: Palmy na kominach IP: *.dtvk.tpnet.pl 20.06.02, 18:01
      Jak zobaczyłem zdjęcie w "Gazecie" to mało nie pękłem ze śmiechu. Ale nie
      dlatego, że to głupi pomysł, tylko zapowiada się wesoło. Może ludzie będą się
      pukać w czoło (sorki za rym), ale chyba możemy sobie we Wrocq pozwolić na taką
      ekstrawagancję, no coś nietypowego (żeby nie powiedzieć nie z tej ziemi)!?!
      Jestem ZA !!!
      • aniel Re: Palmy na kominach 20.06.02, 18:50
        uważam, że ostatnio Wrocław staje się co raz nudniejszy.
        Może nadszedł czas na jakiś oryginlny pomysł (co nie znaczy, że jestem za
        palmami)- z drugiej strony czemu nie, zawsze chciałam mieszkać w tropikach :) i
        politycy z Wiejskiej mieliby bliżej do wylegiwania się pod palmami
      • Gość: vic Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 23:05
        Gość portalu: dr Jekyl napisał(a):

> Jak zobaczyłem zdjęcie w "Gazecie" to mało nie pękłem ze śmiechu. Ale nie
        > dlatego, że to głupi pomysł, tylko zapowiada się wesoło. Może ludzie będą się
        > pukać w czoło (sorki za rym), ale chyba możemy sobie we Wrocq pozwolić na taką
        > ekstrawagancję, no coś nietypowego (żeby nie powiedzieć nie z tej ziemi)!?!
        > Jestem ZA !!!

A co sadzi o tym pomyśle twoje drugie ja ?
        • walpurga.jarzabek Re: Palmy na kominach 21.06.02, 02:13
          Pruchnicę odbytu chateryzuje obecność pojedynczego lub mnogich kraterowatych
          zagłębień w błonie śluzowej dwunastnicy (większość przypadków) lub jelita
          grubego. Pacjent może jednak "mieć wrzody", ale nie mieć choroby wrzodowej. O
          chorobie mówimy wtedy, kiedy pojawiają się dolegliwości, takie jak: ból na
          czczo ustępujący po przyjęciu posiłku lub środków alkalizujących (mleko,
          farmaceutyki), uczucie "pełności" lub rozpierania w odbycie, czy też uczucie
          palenia i pieczenia pojawiające się podobnie jak ból - w nadbrzuszu.

O wiele gorsze od tych przykrych objawów są jednak powikłania nieleczonej
          choroby. Należy do nich krwawienie doprowadzające w zależności od nasilenia do
          wstrząsu (i zagrożenia zgonem) lub niedokrwistości, zwężenie odźwiernika,
          perforacja wrzodu, czyli przerwanie przez niszę wrzodową ściany jelita g.
          (bardzo groźny stan wymagający natychmiastowej interwencji chirurgicznej), a
          także tzw. drążenie wrzodu do innych narządów najczęściej trzustki.

Obecnie wiemy już, jaka jest główna przyczyna choroby wrzodowej. Okazało się,
          że wywołują ją niepozorna bakteria spotykana u prawie wszystkich osób
          cierpiących "na wrzody" (i u pewnego odsetka osób zdrowych) nazywana
          Helicobacter pylori.
          Przyczyny są jednak bardziej złożone i objemują nadmierną produkcję kwasu
          solnego, czynniki genetyczne oraz stosowanie popularnych środków
          przeciwbólowych. Chorobę rozpoznaje się obecnie prawie wszędzie na podstawie
          wziernikowania odbytu. Dzięki temu badaniu, polegającemu na zaglądaniu do
          wnętrza układu pokarmowego za pomocą specjalnej, giętkiej "rury" z włóknami
          światłowodowymi, można nie tylko uwidocznić wrzód, ale również pobrać próbki
          tkanek i wykluczyć obecność nowotworu, a także potwierdzić zakażenie
          Helicobacter pylori.

Ponieważ chorobę wywołują bakterie, więc leczy się ją tak jak np. anginę -
          antybiotykami. Jednak różne antybiotyki (amoksycylinę, klarytromycynę,
          metronidazol) łączy się ze środkami zmniejszającymi wydzielanie kwasu solnego.
          Nie straciło bowiem na znaczeniu dawne lekarskie powiedzenie: "nie ma wrzodu
          bez kwasu". Do tych ostatnich środków należą dwie grupy leków: blokery
          receptorów histaminowych H2 (m.in. Ranigast, Famotydyna i inne preparaty) oraz
          inhibitory pompy protonowej (m.in. Prazol, Losec, Controloc). Inhibitory pompy
          protonowej są nowszą grupą farmaceutyków i silniej blokują wydzielanie kwasu,
          są jednak droższe niż inne leki. Terapia łącząca stosowanie antybiotyku ze
          środkami zmniejszającymi wydzielanie kwasu trwa obecnie 1-2 tygodnie i w
          większości przypadków doprowadza do trwałego wyleczenia (bez obecności
          nawrotów). W leczeniu ważne jest również zachowanie odpowiedniej diety
          (głównie - unikanie tych pokarmów, które wywoływały dolegliwości, w tym kawy i
          herbaty), rezygnacja z palenia tytoniu oraz z nieuzasadnionego stosowania
          popularnych środków przeciwbólowych.

• Gość: yacho 11 Re: Palmy na kominach IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 23:05
      ostatnio przyjrzalem sie kominom - od strony ul.Dlugiej i od strony
      Osobowic - ich stan pozostawia wiele do zyczenia , widzialem chlodnie w
      elektrowni Opole oraz Jaworzno - odnawianie takich obeiktow ma sens -
      ale palmy ? - moze lizaki albo lody / dla kontrastu / - jakies ladne kolory
      by sie przydaly .... pzdr
    • Gość: red Re: Palmy na kominach IP: *.wroc.gazeta.pl 02.07.02, 10:25
      Dzis (wtorek, 2 lipca) czat o palmach na kominach - www.gazeta.pl/wroclaw
      • Gość: red Re: Palmy na kominach IP: *.wroc.gazeta.pl 02.07.02, 10:54
        Dzis (wtorek, 2 lipca) czat o palmach na kominach - www.gazeta.pl/wroclaw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka