Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.05, 21:58
to chyba dobry patron dla naszej uczelni w mieście otwartym, ekumenicznym w
mieście dziejowej wymiany narodów i religii.
Patron dobry bo: fenomenalny dorobek intelektualny, nadzwyczajna pracowitość,
wielki Polak i obywatel świata.
Nie należy się obawiać "religijnego profilu" patrona, gdyż nacisk w przypadku
przyjęcia Go za patrona należy położyć na Jego filozofię i pisma naukowe.
Wiem, że decyzja może być trudna , a w obecnej atmosferze przeciwnicy baliby
się oponować, ale dyskusję można podjąć.
Uniwersytet Wrocławski jest bez patrona od czasu pozbycia się hmm...bieruta
Obserwuj wątek
    • Gość: Popieramy! Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: 195.122.216.* 06.04.05, 23:25
      Pełna nazwa:

Uniwersytet Królewski im. Ojca Świętego Jana Pawła Drugiego Wielkiego
      • Gość: tomek Podwale też nazwijmy... IP: *.crowley.pl 07.04.05, 09:41
        Jest brama 3 tysiąclecia, ma byc uniwerek i plac to czemu jeszcze podwala nie
        zmienić na JPII? Potem zrobi się osiedle i dzielnice a na skrzyżowniu jana
        pawła z ojca świętego da się ładny pomnik.........
        to jakiś amok!!!!!
    • Gość: A n g l i k Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 01:08
      To juz przesada.... Nie wystarczy plac, pomnik, itd. itd.?!?

I prosze mi wytlumaczyc drodzy Polacy - dlaczego wszystko w Polsce musi byc
      nazwane (miec patrona?) po jakies osoby? (np. lotnisko w Warszawie nagle jest
      Szopena). Nawet ulice musza byc nazwane po ludziach. Baaaaardzo dziwne!!!

Oxford, Cambridge, Yale, Berkeley, Melbourne, etc. etc., sobie radza bez tego -
      to dlaczego Wroclawski University musi byc nazwany po osobie (nawet
      takiej "wielkiej" jak JPII)? I jak beda sie czuli studenci/pracownicy w tym
      University ktorzy NIE sa katolicy?

Pozdrawiam!
      • mr_pope Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II 07.04.05, 01:36
        Nazwać po osobie to nie jest zły pomysł. Przyjemnie będzie mieć patrona. Nie
        rozumiem tylko dlaczego właśnie Jan Paweł II? Nic nie ujmując wielkości tego
        człowieka, uważam, że patronem uczelni powinien byc ktoś związany z jej
        charakterem, samą uczelnią czy w sposób szczególny z miastem.
      • Gość: eXtremum Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.04.05, 07:24
        Drogi A n g l i k u !

Niestety Polska to jest taki pokręcony kraj, że wszystko musi mieć swojego
        patrona. A najlepiej żeby wszystko miało jednego patrona. Najpierw wszystko
        nazywano im. Stalina. Potem im. Bieruta. Potem Gomułki, Gierka, Solidarności.
        Teraz przyszedł czas na Jana Pawła II. Martwi mnie to, że Polacy mają tak małe
        poczucie własnej wartości jako naród, że Polaków, których uważają za wielkich,
        muszą "rozdmuchiwać" do monstrualnych rozmiarów. Bardzo nie podoba mi się także
        pomysł upamiętniania osoby za jej życia - vide stawianie pomników JPII,
        nazwanie lotniska w Gdańsku WALESA AIRPORT (bo na ogonki nie starczyło kasy)
        itd, itp. Myślę, że Cleese, Chapman i spółka mogliby czerpać z narodu polskiego
        mnóstwo pomysłów.
      • adminn Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II 07.04.05, 08:05
        A n g l i k u a kto powiedział wszystko to co w Angli jest dobre i trzeba
        brać z tego przykład?

A jeśli chodzi o nadawanie ulicom nazw, stawianie pomników to z tego co Wiem to
        Papież nie za bardzo chciał aby w ten sposób go wielbiono. Myślę że bardziej by
        mu zależało abyśmy się stali lepsi dla siebie.
        Pozdrawiam.
        • Gość: A n g l i k Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.05, 08:34
          Drogi Adminn, ja wcale nie powiedzialem ze "wszystko to co w Angli jest dobre i
          trzeba brać z tego przykład". W. Brytania to swietny i kulturalny kraj, ale
          oczywiscie tez ma duzo wad i kompromisow jak kazdy kraj. Ja uwielbiam Polske i
          Polakow - dlatego m. in. tutaj mieszkam! :-)

Ale, jak nasz kolego eXtremum napisal "Polska to jest taki pokręcony kraj, że
          wszystko musi mieć swojego patrona." Musimy jednak pamietac, ze wybor takiego
          patrona ZAWSZE JEST POLITYCZNA DECYZJA. Dlatego najpierw "... nazywano im.
          Stalina. Potem im. Bieruta. Potem Gomułki, Gierka, Solidarności. Teraz
          przyszedł czas na Jana Pawła II." Takie wachanie sie z sociopolitycznym wiatrem
          nie jest zdrowe dla kraju i jego histori, i smakuje troche Orwell'iansko. KAZDY
          czlowiek ma wady i przeciwnikow - nawet "wielki" czlowiek jak JPII. Ja,
          wprawdzie ze mam/mialem BARDZO duzo szacunku dla Niego, nie moge Mu wybaczyc,
          ze np. w godzinie AIDS, zabranial uzywanie kondonow esp. w Afryce (moge dac
          wiele innych przykladow, ale oczywiscie to nie jest czas/miejsce). Dlatego tez
          w Anglii nie ma pelno np. "Churchill Street" - oni za to jak cos to sprytnie
          wybieraja raczej nazwy o WYDAZENIACH (np. Waterloo, Trafalgar) ktore sa raczej
          uznane historycznie jako wazne/pozytywne w ich histori, a nie po ludziach.

Jak juz Panstwo chce uszanowac JPII (i innych Polakow jak np. Lech Walesa,
          ktory tez chyba mial podobnie wielki wplyw na Wasza niedawna historie?!?), to
          moze raczej nazwac ulice, University, itd., po jakims konkretnym WYDAZENIU z
          Nim zwiazanym, a nie po prostu Jego imie.

Pozdrawiam Wszystkich jeszcze raz, z wielkim szacunkiem dla Was i dla Waszego
          wielkiego Ojca Swietego.
    • Gość: bez jaj! Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 01:35
      > przyjęcia Go za patrona należy położyć na Jego filozofię i pisma naukowe.

np. naukowe wyjaśnienie objawień fatimskich
    • Gość: rybak Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 07.04.05, 09:14
      Obawiam się, że moglibyśmy ująć czci JP II nazywając jego imieniem uczelnię tak
      nikłej rangi. Może najpierw U.Wr. popracowałby nad podniesieniem poziomu i
      wzmocnieniem swego prestiżu, zanim wyciągnie rękę po imię patrona, do którego
      nie dorasta?
      Pozdrawiam
      • Gość: czytelnik '61. Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 09:30
        celne !
        dziękuję i pozdrawiam
    • Gość: lolo PAPOGRÓD.... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 07.04.05, 09:51
      Zmienmy jeszcze nazwe miasta !

PARANOJA !
    • umbradomini1 Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II 07.04.05, 22:25
      wiesz nazwa dobra, bo człowiek wielki, ale jest mały szkopuł :( już KUL ma imię
      Jana Pawła II, więc nam nie wypada i trochę głupio mieć w naszym małym kraju
      kilka uczelni z tym samym patronusem
    • Gość: Nick Re: Uniwersytet Wrocławski im. Jana Pawła II IP: *.do.pl / *.generacja.pl 08.04.05, 01:37
      No, a Wrocław nazwijmy Wariatkowo - bedzie prościej....
    • Gość: Belzebub Sprzeciw IP: 195.116.199.* 08.04.05, 20:35
      Jako student tego uniwerku zgłaszam sprzeciw. A imię to zarezerwował sobie już
      wcześniej KUL (jak to już ktoś wcześniej słusznie wspomniał)
      • Gość: sew Re: Sprzeciw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.05, 01:22
        rzeczywiście KUL będzie im. JP2, więc UWr już nie bardzo może, poza tym do KUL-u
        zdecydowanie bardziej pasuje Ten patron.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka