Dodaj do ulubionych

Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji

IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 19:41
moja
img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/brama-rafis.jpg
kotabehemota
republika.pl/gtw86/md/arc_wroclaw.jpg
kotabehemota ze zmienioną przeze mnie elewacją ;)
img.photobucket.com/albums/v232/wroclawczyk/brama.jpg
czekam na inne pomysły :)
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji 09.04.05, 19:49
      Propozycję kota jakbym już gdzieś widział...

Zaraz zaraz, czy nie w Paryżu? ;)
      • Gość: Rafis Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 19:54
        tak kot uwaza ze ten nowoczesny łuk triumfalny z paryza dobrze by u nas
        pasował :)
      • Gość: Rozsądny Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 09:12
        Wydaje się iż koszt jaki przypadłby na tzw.Bramę...byłby bardziej przydatny i
        miły naszemu Papieżowi o ile stanowiłby podstawę do "Funduszu Pomocy Dzieciom w
        ich Kształceniu i Rozwoju".
    • ruda_szczurka Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji 09.04.05, 19:57
      a moze w stylu japonskim:

www.orient.uw.edu.pl/~annazal/AniJaponia/anijaponia-1999-10-10-brama.html
      • Gość: Oko Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.wroclaw.mm.pl 09.04.05, 20:04
        A może w stylu "zwiedzajcie PIASTOWSKI WROCŁAW"?

www.dailysoft.com/berlinwall/photographs/brandenburggate.htm
        • Gość: Rafis Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 20:06
          Gość portalu: Oko napisał(a):

> A może w stylu "zwiedzajcie PIASTOWSKI WROCŁAW"?
          >
          > www.dailysoft.com/berlinwall/photographs/brandenburggate.htm

przeciez taka juz jest(od zoo) nawet autor ten sam. Bo jak wiadomo brame
          Branderburska zaprojektował Wrocławianin :)
    • Gość: kotbehemot jedno zastrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:03
      moje bohomazy zostały tutaj przedstawione bez mojej zgody;)) a miały jedynie na celu eksperymentowanie- jak by to wyglądało;)
      • Gość: Rafis Re: jedno zastrzeżenie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 20:08
        mam nadzieje ze nie pozwiesz mnie do sądu? ;)
        Zresztą ten paryski łuk jest znacznie wyzszy od tego który przedstawiłeś(ma
        chyba 105 metrów).
        • tomek854 Re: jedno zastrzeżenie 09.04.05, 20:55
          No i ten wasz łuk de gaule;a czy jak to sie tram pisze stoi na sztabowej, a nei na rondzie ;-)
          • Gość: josip Re: jedno zastrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:10
            Niestety taki luk to raczej niewypal. Pomysl podobny do stawiania palm w centrum brudnego szarego miasta.
            Zarowno projekt pokazany przez Gazete jak i te Wasze, z calym szacunkiem, ale nie pasuja w tym miejscu. Groteskowo wygladalaby taka namiastka luku triumfalnego albo wszelakie futurystyczne ksztalty posrod brudnych rozsypujacych sie kamienic z perspektywa przejezdzajacych pod nimi tramwajow 102... Nie to miejsce i nie ten czas Panowie.
            Sa pilniejsze wydatki. Juz nam zafundowaliscie bezsensowna zmiane nazwy Placu 1 Maja.
            • Gość: Rafis Re: jedno zastrzeżenie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 21:25
              Gość portalu: josip napisał(a):

> Niestety taki luk to raczej niewypal. Pomysl podobny do stawiania palm w
              centru
              > m brudnego szarego miasta.
              > Zarowno projekt pokazany przez Gazete jak i te Wasze, z calym szacunkiem, ale
              n
              > ie pasuja w tym miejscu. Groteskowo wygladalaby taka namiastka luku
              triumfalneg
              > o albo wszelakie futurystyczne ksztalty posrod brudnych rozsypujacych sie
              kamie
              > nic z perspektywa przejezdzajacych pod nimi tramwajow 102... Nie to miejsce i
              n
              > ie ten czas Panowie.
              > Sa pilniejsze wydatki. Juz nam zafundowaliscie bezsensowna zmiane nazwy Placu
              1
              > Maja.

Ja proponuje najpierw zobaczyc na żywo miejsce a potem komentowanie na forum bo
              wychodza takie kwiatki jak powyżej :)
              1)Na placu sa jedne z najpiekniejszych kamienic we Wrocku i większosc jest
              odnowiona a sa i będa odnawiane kolejne.
              2)od kiedy to prostokąt lub trójkąt to futurystyczne kształty?
    • wielki_czarownik Do dupy 09.04.05, 21:38
      Do dupy jest cały pomysł tego łuku. Zamiast wydawać kasę na pierdoły wybudujcie szpital lub hospicjum im. JPII. Bo z tego On by się cieszył najbardziej. Chyba, że zamiast Papieżowi to chcecie sobie wystawić pomnik. Ale wtedy zasłanianie się Papieżem jest po prostu olbrzymim świństwem.
      • Gość: Rafis Re: Do dupy IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 21:47
        Ja sie nie pytam o to czy Tobie czy tez komu innemu podoba sie pomysł budowy
        tylko pytam sie jak to ma wyglądac :)
        Polacy rzeczywiscie nie rozumieja czytanego tekstu...
        • wielki_czarownik Re: Do dupy 09.04.05, 21:50
          A ja mówię jak ma wyglądać. To ma być duży budynek z napisem "Hospicjum imienia Jana Pawła II".
          • umbradomini1 Re: Do dupy 09.04.05, 21:58
            Zgadzam się w 1oooooo%. to by się Papieżowi bardziej spodobało....
          • Gość: O Rafisie Re: Do dupy IP: 195.122.216.* 09.04.05, 22:00
            Rafis jakby mu Dudzio kazał zbudować krematorium na 1 mln ciał miesięcznie,
            to również nie zastanowiłby się, skąd trupy, ale jakiego znaleźć architekta
            i komu zlecić podwykonawstwo, żeby było zwyczajowe 20 procent na rękę.
          • Gość: Rafis Re: Do dupy IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 22:07
            wielki_czarownik napisał:

> A ja mówię jak ma wyglądać. To ma być duży budynek z napisem "Hospicjum
            imienia
            > Jana Pawła II".

tylko ze ten pomysł ma wiele słabych punktów:
            1) za kilka mln nie da sie zbudowac duzego budynku a tym bardziej go wyposażyć.
            2) miasto nie zajmuje sie budowaniem szpitali/hospicjów
            3) obecnie zamyka sie szpitale a nie buduje nowe, dolnośląska służna zdrowia
            nie potrafi utrzymac obecnych szpitali a ty chcesz budowac nowe.
            4) po wybudowaniu szpitala ktos bedzie go musiał utrzymywac każdego roku

to tylko kilka wątpliwosci ale dla socjalistów łatwo jest napisac: nakarmic
            dzieci, zbudowac hospicjum :)
            • wielki_czarownik Re: Do dupy 09.04.05, 22:25
              Gość portalu: Rafis napisał(a):

>
              > tylko ze ten pomysł ma wiele słabych punktów:
              > 1) za kilka mln nie da sie zbudowac duzego budynku a tym bardziej go wyposażyć.

Za kilkanaście już tak.

> 2) miasto nie zajmuje sie budowaniem szpitali/hospicjów

A kto?

> 3) obecnie zamyka sie szpitale a nie buduje nowe, dolnośląska służna zdrowia
              > nie potrafi utrzymac obecnych szpitali a ty chcesz budowac nowe.

Albo wyposażyć lepiej stare.

> 4) po wybudowaniu szpitala ktos bedzie go musiał utrzymywac każdego roku
              >

Ale będzie też przynosił wymierne korzyści

> to tylko kilka wątpliwosci ale dla socjalistów łatwo jest napisac: nakarmic
              > dzieci, zbudowac hospicjum :)

A dla katoli tylko budować pomniki. Najlepiej za cudze pieniądze.
        • Gość: KOUL-LUGO-LEWIS Powinien byc to pół-pegaz , pół osioł z ryjem .... IP: *.crowley.pl 11.04.05, 11:27
          znanego polityka a dupą drugiego znanego jako Mr Vat jeżdżacego srebrnym
          merolem 0001
      • Gość: yan Re: Do dupy IP: *.magma / *.magma-net.pl 10.04.05, 00:06
        Popieram w całej rozciągłośći, dla mnie to też jest pokazywanie ego przez pana
        D. i spólke.
    • Gość: morol Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:42
      Plagiaty - nie natrudziłeś sie za bardzo. zachowaj je - i porównaj z efektami
      ewentualnego konkursu.
    • Gość: ;-) Styl brytyjski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:58
      Klasyczny: cztery kolumny z daszkiem i inksrypcją

www.popetown.com/stills/pictBBCjpeg/famille.jpg
      • Gość: josip Styl wroclawski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:31
        Padla w jednym z watkow dotyczacych tej "bramy" (w tym dluzszym) ciekawa argumentacja - porownuje sie te brame do wielkich niemieckich budowli wroclawskich takich jak dworzec, mowi sie o postawieniu symbolu naszych czasow, o zaznaczeniu naszej bytnosci we wroclawiu - wszystko w odniesieniu do naszych wroclawkisch poprzednikow. A ja smiem odpowiedziec - zadnen Niemiec nie pozwolilby sobie na wybudowanie takiej budowli majac w zarzadzie miasto w stanie w jakim jest ono obiecnie. Wedle zasady iz nie od razu Wawel zbudowano przestanmy stawiac nikomu niepotrzebne i kosztowne budowle a zatroszczmy sie o podstawy, o fundamenty. Jesli uporamy sie z nimi to wtedy bedziemy sobie stawiac wielkie pomniki na miare naszych czasow. Nie twierdze ze nie nalezy stawiac pomnikow w ogole - trzeba jednak liczyc sie z kosztami. A czy z drugiej strony warto stawiac na Placu Powstanscow Sl prowizorke?
        Rafisie - wezcie sie za remonty tych na prawde PIEKNYCH kamienic w tym rejonie.
        A moze nazwac odnowione osiedle im JP2?
        • Gość: josip Re: Styl wroclawski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 22:33
          a gdy sie odnowi kamienice ...odnawiac drogi... itd itd itd.
          • Gość: Rafis Re: Styl wroclawski! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.04.05, 22:40
            ludzie na razie nie stac nas na nic droższego niz te 20 mln zł więc bedzie
            skromnie ale małe tez moze byc piekne!
    • Gość: Platformers Re: Zastanówmy się też jak zmienić przeznaczenie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.05, 22:43
      ulicy Powstańców Słąskich w deptak spacerowy, stanowiący przedłużenie ulicy
      Świdnickiej. Bedzie to piękna promenada spacerowa od Ratusza do Bramy
      Trzytysiącelecia. Komunikację tramwajową i samochodową od północy przejmie
      ulica Ślężna, a od południa ulica Zielińskiego, Gajowicka i Racławicka. Po obu
      stronach promenady powinny powstać przytulne miejsca dla wypoczynku ludzi
      starszych i dzieci, które wieczorem napewno zamienią się na miejsce spotkań
      zakochanych.
      • malaszaramysz Taaaak? 09.04.05, 22:45
    • Gość: Paweł Z. Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.04.05, 23:03
      Wielki Bogdan Zdrojewski podaje rękę wielkiemu Janowi Pawłowi, a pod spodem
      jeżdżą samochody.
    • Gość: wromaster Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.05, 23:27
      a może by tak trochę inaczej z pomnikiem papieża na szczycie
      i4.photobucket.com/albums/y123/wromaster/brama-rafis-modyfikowana.jpg
      • tomek854 [...] 09.04.05, 23:48
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • robak_wroc Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji 09.04.05, 23:57
          taaa... taki bedzie dobry z tym dutkiewiczem :D
        • sawiola Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji 10.04.05, 00:11
          czemu ma mnie to cieszyc...?? bez przesady, z kim bym polemizował, jakby Cię
          kasowali?
          czemu łaczysz w jednym zdaniu dwie tak nieporównywalne Osoby...
          ale ja nie chcę się bawić w tego typu rozmowę o Zmarłym, według mnie to
          nieładnie. więc na ten temat nie będę więcej odpyskowywał;-)
          dobranoc
          • tomek854 Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji 10.04.05, 00:14
            Myslalem, ze cie ucieszy, bo potwierdzi Twoja teorie, ze jestem pyskaty :P
        • Gość: & [...] IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.04.05, 19:18
        • tomek854 Wiedziałem :-) 10.04.05, 20:49
          Szkoda, że admin jest anonimowy - można by poprosić o wykładnie, w którym miejscu złamałem prawo lub regulamin :)
    • Gość: preposition Odnajdźcie sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 17:23
      posty pacjentki_klementa o pomniku ze szkła!
      • Gość: Olga Co ma wspólnego pacjentka z prezydentem Papogrodu? IP: 195.122.216.* 10.04.05, 18:01
        Pacjentka Klemenckiego spotyka się widać często z Dutkiewiczem w poczekalni!
        • Gość: Rafis znowu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 10.04.05, 22:33
          znowu bydło zanieczysciło mi wątek :)
          ale skoro dzieki temu na ulicach bedzie mniej chamstwa i prostactwa to czemu
          nie.
          • Gość: DZIĘKI OJCZE Re: znowu rzyg IP: 195.122.216.* 10.04.05, 22:36
            Hehe, ja też wolę cię spotykać w cyberprzestrzeni, szczególnie
            wdzięczny jestem JP2, że nie widać twojej fizjonomii :-)

• tomek854 Moja propozycja 10.04.05, 22:52
      Przemyslalem to troche. Moja wycenzurowana propozycja faktycznei byla nieco zbyt prostacka i niegustowna jak na nasza metropolie

Proponuje tak: z najdrozszego marmuru wyrzezbiony pomnik Ojca Swietego. Ojciec swiety ze smutkiem patrzy na odlany z najtanszego zeliwa zdezelowany tramwaj N 102, pelen stloczonych i zmeczonych Wroclawian. Tramwaj porusza sie po krzywych torach w dziurawej jezdni (oczywiscie nie porusza sie na prawde, tylko tak jestr wyrzezbione. U stóp papieża kleczy prezydent miasta, wyrzezbiony w granicie. Jedną rękę wznosi w geście uwielbienia do Ojca Swietego. Wielkie rozmodlenie maluje sie na jego twarzy. Druga reka, za plecami, pokazuje fige z makiem pasazerom tramwaju.

NIe zebym sie uczepil Dutkiewicza. To stara tradycja - juz w sredniowieczu na swietych obrazach widzimy namalowane malutkie kleczoce postacie - to fundatorzy obrazu wraz z dziecmi, rodzicami, tesciami, kuzynostwem i dalszymi pociotkami. Co prawda teraz takei dziela nie sa juz przewaznie fundowane przez jedna osobe, ale tradycja wciaz zywa - tak w Licheniu jak i w Kałkowie uwiecznieni są księża zawiadujący budową tych sanktyuariów. Co prawda oni rozporzadzają pieniedzmi dobrowolnych ofiarofawcow a nie podatkami, no ale kto by tam dbal o takie szczegoly...
      • Gość: Poznan Re: Moja propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:57
        Ma dla Ciebie rozwiazanie na forum. :-)
        • tomek854 Re: Moja propozycja 11.04.05, 03:02
          ???
      • Gość: Rafis Re: Moja propozycja IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 10.04.05, 23:23
        tomek854 napisał:

jestem pełen podziwu osiagasz coraz wyższe poziomy prostactwa. Kto da więcej? :)
        • tomek854 Re: Moja propozycja 11.04.05, 03:01
          NIc takiego nie napisalem. :P

A pomysł jest złośliwy, owszem. Nie każdemu odpowiada taki rodzaj humoru, i nie musi.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Moja propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 03:24
            Uważam, że pomysł nie jest złośliwy, ale trendy. Sztuka przechodzi w stronę
            instalacji i przenika w przestrzeń życia widza. Wszystkie elementy instalacji w
            Twoim pomyśle zaistniały, brakuje tylko nieco dźwięku ( tram 102 N będzie
            naturalistycznie skrzypiał i buczał przy hamowaniu, ale to za mało). Proponuje
            żeby ewentualne spóźnienia, objazdy i inne wiadomości przydatne widzom
            zapowiadał głos pomysłodawcy tego pomnika. W ten sposób osiągnięte będą różne
            cele: nikt nie zapomni autora idei pomnika ( po to jest w końcu pomnik, żeby
            władza zaistniała wśód publiczności), aktulne wykopkowo-objazdowe newsy wyłonią
            się z przestrzeni poświęconej Osobie Mistycznej.
            Ps. nabijałem się tylko z władzy.
            • Gość: josip Re: Moja propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:01
              Jestem jak najbardziej ZA takim rozwiazaniem:) Wielosc szczegolow, trafny symbolizm, zroznicowanie materialow...to mi sie podoba. Niech i zwykli mieszkancy maja cos z tego pomnika a nie jedynie Pan Prezydent.
              A tak zwykly Kowalski jadacy podskakujaca na krzywych torach stodwojka przycisniety do szyby zgnieciony przez tlum ludzi popatrzy na ten "pomnik" i ....sie usmiechnie:) Wiecej takich pomnikow a moze ludzie w ogole beda bardziej usmiechnieci:)))

a swoja droga mam nadzieje ze rzadzacy naszym miastem w jakims amoku zalobnym "chlapneli" o tym pomniku a co poniektorzy po prostu MUSZA ten pomysl pochwalac i propagawoac z racji zajmowanego stanowiska. Jeszcze jest czas aby sie z tego wycofac.
              • Gość: josip Re: Moja propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:05
                A szczegolnym poziomem prostactwa wykazuja sie nasi rzadzacy chcac postawic takie cos. (jesli juz mam poslugiwac sie slownictwem Rafisa)
                • Gość: Platformers Re: Trzeba zrozumieć ideę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 10:46
                  Pomnik ma byc prosty w formie, a wysublimowany w treści. Jak widać do
                  niektórych to nie dociera, podobnie jak czytanie ze zrozumieniem.
                  • Gość: josip Re: Trzeba zrozumieć ideę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 11:10
                    Jedyna idee ktora tu widze to przepieprzenie kasy, zepsucie ladnego miejsca w miescie, pokazanie jacy my jestesmy pobozni oraz danie dobrego tematu do dyskusji. Nic ponadto. Bo nie bedzie to zadne oddanie czci Janowi Pawlowi 2.
                    • Gość: josip Re: Trzeba zrozumieć ideę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 11:11
                      poprawka : "potencjalnie ladnego miejsca"
                      • Gość: dobry Re: Trzeba zrozumieć ideę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 11:41
                        k....a mać!! jak się was czyta to można dostać rozwolnienia...o znów musze na
                        kibel,oczywiście że nie pozdrawiam,
                        • Gość: Platformers Re: Trzeba zrozumieć ideę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 14:45
                          Drogi kolego. Nie przejmuj sie aż tak bardzo wypowiedziami malkontentów. Ich
                          nigdy nie brakowało. To oni potępili van Gogha i impresjonistów. A na naszym
                          wroclawskim podwórku jak drwiono z pomysłu i realizacji wspaniałej w swej
                          formie fontanny w Rynku. Tego napięcia nie wytrzymał nawet nasz ukochany Zdroju
                          i zrezygnował z dalszych prac na rzecz ukochanego miasta. A dziś co? Fontanna
                          jest ewenementem co najmniej na skale europejską. Żeby ja podziwiac
                          przyjeżdżaja turyści z najdalszych zakątków świata. Podobnie będzie i z BRamą
                          Trzeciego Tysiąclecia i wrocłławskimi plantami /promenada spacerowa/, które
                          prowadzić będą do niej aż z Rynku. Jest sie więc z czego cieszyć, a
                          wniedalekiej przyszłości podziwiać. Pozdrawiam serdecznie i dobrego nastroju w
                          ten pogodny dzień życzę. Do rychłego zobaczenia na promenadzie.
                          • Gość: josip Re: Trzeba zrozumieć ideę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:56
                            Chcialem Ci przypomniec Platformersie ze gdyby nie natuchmiastowa i stanowcza reakcja pewnej grupy ludzi (wszedobylscy malkontenci) to dzisiaj mielibysmy na rynku okropne trupie oswietlenie. Z tego co pamietam byles jednym z oredownikow tego rozwiazania... i teraz entuzjastycznie namawiasz nas do akceptacji czegos czego sam przyszly uhonorowany by sobie nie zyczyl...

Zobaczmy najpierw projekt tego cuda a pozniej bedziemy kontynuowac spory i dyskusje:)
                            pozdrawiam
                            • Gość: Platformers Re: Nie zaprzeczam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 18:34
                              Byłem i jestem orędownikiem zmiany oświetlenia w Rynku na takie, które
                              zabezpiecza bezpieczeństwo ludzi przebywających tam w póżnych porach
                              wieczorowych i nocnych. Przecież jasno i wyraźnie w dyskusji stwierdzono, że
                              pomarańczowe oświetlenie nie zapewnia dobrej widoczności dla kamer tam
                              zainstalowanych. Spowodowało to, że SM nie interweniowała w czasie bójki
                              ponieważ obraz w kamerze wskazywał raczej na ożywioną dyskusję, a nie na
                              szarpaninę. Poza tym te "trupie światła" jak raczyłes je nazwać kojarzą sie z
                              księżycowymi nocami, pełnymi blasku i romantyzmu. Natomiast te żółto-
                              pomarańczowe takie jakieś bez wyrazu, mdłe tak jak za przeproszeniem
                              pomarańczówka. Jestem także zwolennikiem budowy Bramy i promenady spacerowej bo
                              widzę, że umęczeni natłokiem komunikacyjnym mieszkańcy Starego Miasta i Krzyków
                              będa mieli oazę spokoju. Ludzie starsi i mamy z dziećmi miesca spacerowe, a
                              zakochani wspaniałe miejsce spotkań. Czego Tobie i sobie życzę. Pozdrawiam
                              serdecznie.
                              • Gość: Siostra Joanna Re: Nie zaprzeczam IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 10:53
                                Gosc Platformers napisal:

"(...)Jestem także zwolennikiem budowy Bramy i promenady spacerowej bo
                                widzę, że umęczeni natłokiem komunikacyjnym mieszkańcy Starego Miasta i Krzyków
                                będa mieli oazę spokoju. Ludzie starsi i mamy z dziećmi miesca spacerowe, a
                                zakochani wspaniałe miejsce spotkań. Czego Tobie i sobie życzę. (...)"

Taki spacerek od Ratusza do Ronda z Brama (i z powrotem), szczegolnie dla ludzi
                                starszych i mam z dziecmi to wielka frajda, a przy okazji niezly wyczyn
                                sportowy. Czy nie przyjemniej byloby im spacerowac po Parku im. JPII?
    • Gość: ja Wybudujcie pomnik z dobrowolnych składek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 15:29
      • Gość: manny a po której strony łuku ma być 3 tysiąclecie? IP: *.core.lanet.net.pl 19.04.05, 09:05
        a po której strony łuku ma być 3 tysiąclecie?

tylko niech te tramawaje za szybko nie jezdza pod łukiem, bo jak sie ktorys
        wykolei i dupnie w niego, bedziemy na pierwszych stronach gazet na całym swiecie
    • Gość: Siostra Joanna Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.05, 10:22
      Proponuje odwrocic trojkat o 180 stopni. Nie bedzie to wprawdzie Brama do
      Miasta, ale oczywista Brama do Nieba, czyli Raju, a wiec jeszcze wznioslej, w
      mysl nawolywania Platformersa. Jednoczesnie bedzie to gigantyczna litera V,
      czyli symbol zwyciestwa. Kogo nad kim, czy czego nad czym, to juz pozostawmy
      interpretacji Wroclawian i tlumow zjezdzajacych tu z calego swiata turystow.
    • map4 Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji 19.04.05, 12:59
      Oto moja propozycja:

kupmy od likwidatora Bagdadu tę dwie rąsie trzymające krzyżujące się nad
      środkiem ulicy szable. Wspomożemy w ten sposób odbudowę Iraku, podliżemy się
      Wielkiemu Bratowi i wybawimy Bagdadczyków od symbolu Saddamizmu. Ponieważ zaś
      "to coś" poświęcone ma być nowemu wicebogowi rodem z Wadowic, to możemy na
      szczycie - tam gdzie te szable się krzyżują - związać je stułą i ozdobić
      gałązkami oliwnymi, jako symbol zwycięstwa miłości nad orężem. Z tyłu pomnika
      można byłoby nawet wykuć hasło "make love, not war", podstemplowane symbolem
      ziela pokoju, czyli gandzi. No i oczywiście walnąć krzyż na szczycie: duży,
      podświetlany, najlepiej wyższy od Poltegoru.
      Na ostrzach szabel, jako symbol naszego szacunku dla kultur Wschodu można byłoby
      wyryć słynną sentencję "wyrżnąć wszystkich (na lewej) - Bóg rozpozna swoich (na
      prawej)" a na połączeniu szabel sentencję "Władza - Władzy".

U stóp pomnika mogliby klęczeć obecny prezydent, trzymający się za rękę ze
      słoneczkiem Sudetów, a ręce na ich głowach, stojąc za nimi z miną
      ojcowsko-mentorską mógłby trzymać major, oczywiście po drobnym liftingu wyrazu
      twarzy w kierunku intelektualnym. Wszystkie trzy głowy tryskać mogłyby wodą,
      jako symbol nieustającego potoku genialnych wręcz idei i troski włodarzy o swoją
      trzódkę. Do tego dookoła kilka odlanych z brązu gołębi, skubiących chodnik przed
      obydwoma prezydentami, jako metafora zaufania i zawierzenia mieszkańców grodu
      jego władzom. Pomiędzy dłońmi trzymającymi szable i tworzącymi tym samym cokoły
      pomnika można byłoby zawiesić makietę Mostu Tysiąclecia odlaną w spiżu w skali
      1:1, celem sławienia jego pomysłodawców.

Jestem dogłębnie przekonany, że już po kilku latach powstałby we Wrocławiu
      przesąd; taka nasza, dolnośląska legenda: jeśli ktoś chce, żeby mu się dobrze w
      życiu działo, to musi majorowe oficerki wyglansować. W tym aspekcie ta brama
      miałaby niebagatelny wpływ na powstanie mitu o wielkim i szczęśliwym grodzie nad
      Odrą.

Jasnym jest, że tą wizją dzielę się z Wami nieodpłatnie, a mój pomysł
      licencjonowany jest na zasadach GPL dla dokumentacji. Niniejszym zrzekam się
      wynagrodzenia za prawa do jej wykorzystania, rezerwując sobie prawo do podpisu
      na tym dziele i przy zachowaniu pozostałych zasad licencji GPL.

Alleluja i do przodu !

PS. Oczywiście, jak na każdy porządny projekt przystało:
      Oto schemat finansowania pomnika:
      1. sprzedać wyposażenie ratusza,
      2. (jeśli p.1 to za mało) sprzedać udziały w lotnisku,
      3. (jeśli p.2 to za mało) sprzedać ratusz.
      • Gość: igor Re:mikro map4 !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:12
        tekst miał bycśmieszny a wyszedł ci żałosny ,mikro,
        • tomek854 Re:mikro map4 !!! 19.04.05, 13:15
          E tam, apre pomyslow jest dobrych

Proponuje polaczyc idee mojego pomnika z tym.
          • Gość: igor Re:mikro map4 !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:30
            proszę !!trafił się entuzjasta mapa4,chłopcze to już nie jest "tryndy"teraz w
            modzie lokalny patriotyzm,
            • Gość: Łoś_bimbacz Re:wiwat map4 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:37
              Idee dwóch pomninków są zbieżne w elementach figuratywnych. Uzgodnienia wymaga
              lokalizacja. Może węzeł bielański?, będzie element upokorzenia Kobierzyc,
              gdzie uciekają zbiegowie z Wrocławia, gardzący blokiem na Strasznyn Dworze lub
              kamienicą z duszą i historią na Dubois. Po namyśle proponuję lokalizację
              na jednym z wrocławskich gruzowisk, łuk będzie lepiej widoczny, może przy
              dobrej pogodzie jego propagandowe oddziaływanie dotzrze do laickich Czech i
              Saksonii.
      • Gość: extra ideas ta propozycja była najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:52
        podoba mi się to, ja co prawda już dzisiaj we śnie wylizuję buty słońcom
        sudetów, ale chciałbym, by reszta społeczeństwa też zaczęła!
        • Gość: słońce sudetów [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:14
    • Gość: jekosz Re: Brama Trzeciego Tysiąclecia-kilka propozycji IP: 195.20.110.* 20.04.05, 13:05
      Zamiast bramy proponuję stworzenie parku jako miejsca piknikowo-rekreacyjnego
      (np. w okolicach Nowego Dworu). Wątpię jednak aby stowrzenie parku wygrało z
      realizacją monumentalnej bramy. Temat zdecyzdowanie mniej marketingowy dla
      naszej władzy, która nas dumnie - boso, ale w ostrogach - wprowadzi w trzecie
      tysiąclecie.
      • Gość: słońce sudetów Re: to jest chyba meskość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:20
        UMARŁ PIJAK ALE PAN,jestem pewien że to jest oznaka męskości,a że jestem
        nieomylny wiec sluchać i potakiwać,zrozumiano!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka