Dodaj do ulubionych

Dochodowe EXPO

IP: 195.117.149.* 03.07.02, 14:48
Nie rozumiem malkontentów podnoszących larum o "niedochodowości" EXPO. Ludzie
przecież "dochodowość" można ocenić nie tylko ilością pieniędzy w skarbonce po
zakończeniu imprezy.
Robiąc remont generalny mieszkania wydałem sporo kasy (było to zupełnie
niedochodowe), a teraz żyje mi się lepiej, wygodniej i przyjemniej. Przy okazji
kilku ludzi miało przez jakiś czas zajęcie. I o chyba to chodzi.

Pozdrawiam
artful
Obserwuj wątek
    • Gość: wędzonka Re: Dochodowe EXPO IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 03.07.02, 16:12
      Gość portalu: artful napisał(a):

> Nie rozumiem malkontentów podnoszących larum o "niedochodowości" EXPO. Ludzie
      > przecież "dochodowość" można ocenić nie tylko ilością pieniędzy w skarbonce po
      > zakończeniu imprezy.
      > Robiąc remont generalny mieszkania wydałem sporo kasy (było to zupełnie
      > niedochodowe), a teraz żyje mi się lepiej, wygodniej i przyjemniej. Przy okazji
      > kilku ludzi miało przez jakiś czas zajęcie. I o chyba to chodzi.
      >
      > Pozdrawiam
      > artful

Problem nie lezy w tym ze Expo jest niedochodowe, bo to po prostu nieprawda.
      Nawet Hanower, gdzie impreza byla przeinwestowana, zysk jednak odniosl.
      Problem w tym ze do walki o Expo stanal Wroclaw a nie Poznan - czyli odzywa sie
      slynne piekielko, dawniej polskie, dzis juz tylko poznanskie :))

Pozdrawiam!
      • Gość: RURA Wędzonka opodatkuj się... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 16:43
        dobrowolnie na EXPO. Niech tak zrobią wszyscy chętni i popierający tą imprezę.
      • Gość: Wernyhor Re: Dochodowe EXPO IP: *.policom.com.pl 06.07.02, 21:09
        Gość portalu: wędzonka napisał(a):

>
        > Problem nie lezy w tym ze Expo jest niedochodowe, bo to po prostu nieprawda.
        > Nawet Hanower, gdzie impreza byla przeinwestowana, zysk jednak odniosl.
        > Problem w tym ze do walki o Expo stanal Wroclaw a nie Poznan - czyli odzywa sie
        >
        > slynne piekielko, dawniej polskie, dzis juz tylko poznanskie :))
        >
        > Pozdrawiam!

Zobaczymy czy jest piekiełko wrocławskie gdy Poznań wystartuje do expo 2014!
        • Gość: warszawiak Re: Dochodowe EXPO IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.07.02, 14:12
          ciekaw jestem tylko kto za te wasze EXPOI w tej waszej pipidowie ma zaplacic
          uwazam ze o wiele bardziej zasluguja na organizacje EXPO karakow czy poznan
    • Gość: RURA NIEDochodowe EXPO IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 16:42
      Na remont mieszkania wydałeś swoje pieniązki...i dobrze...na Expo też wydaj
      swoje uczciwie zarobione pieniążki !!!
      • nelka Re: Dla mnie Dochodowe EXPO 03.07.02, 17:26
        Gość portalu: RURA napisał(a):

> Na remont mieszkania wydałeś swoje pieniązki...i dobrze...na Expo też wydaj
        > swoje uczciwie zarobione pieniążki !!!

Oj, Rura, rura, ja mam zamiar zarobić na Expo, a nie wydawać.
        • Gość: RURA Re: Dla mnie Dochodowe EXPO IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 17:50
          Oj nie, wyraźnie wyciągasz łapki po wspólne pieniązki, aby je roztrwonić. Nie
          jesteśmy Niemcami, których stać było na sfinansowanie wielomiliardowego
          deficytu jaki przyniosłao EXPO w Hanowerze, zastanówmy się nad czymś co
          przyniesie korzyść wszystkim, lub nad tym na czym można zarobić.
          • nelka Re: Na pewno nie zarobimy ... 03.07.02, 17:54
            kłócąc i żrąc się ze sobą, ty tu akurat robisz polskie piekiełko, albo polską
            kuchnię (jak wolisz), daj pomysł, a się włączymy. Od dawna wiadomo, że zgoda
            buduje.
            • Gość: RURA To nie piekiełko to fakty ! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 17:56
              JA przedstawiam fakty, wy demagogię. Dotychczasowe EXPO przynosiły straty. Z tą
              różnicą, że były organizowane przez kraje, które stać na taką rozrzutność !
              • Gość: Pafik Re: To nie piekiełko to fakty ! IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 03.07.02, 19:00

> JA przedstawiam fakty, wy demagogię. Dotychczasowe EXPO przynosiły straty.

Klamiesz.
              • Gość: mr_pope Re: To nie piekiełko to fakty ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 19:25
                EXPO przynosi straty od niedawna, wcześniejsze rozmaite wystawy handlowe miały
                jakieś tam zyski.
                Zaś idąc dalej Twoim tokiem myślenia (uwielbiam to określenie) państwo powinno
                zaprzestać dofinansowywania restauracji obiektów zabytkowych, obiektów
                kulturalnych, sakralnych itd. bo też nie wszyscy z tego korzystają.
                • Gość: Pafik Re: To nie piekiełko to fakty ! IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 03.07.02, 19:38
                  Gość portalu: mr_pope napisał(a):

> EXPO przynosi straty od niedawna

To tez nie do konca prawda. Strate w wysokosci 2,3 mld DM, pokryta z budzetu
                  landu i panstwa, poniosla w Hanowerze spolka-organizator. Te same budzety
                  zyskaly tylko dzieki Expo 2,8 mld DM z podatkow. Do tego wciaz procentujace
                  inwestycje, miejsca pracy, turystyka, reklama na swiecie...
              • Gość: PM Proszę o konkrety! IP: *.um.wroc.pl 20.07.02, 15:37
                No i gdzie te obiecane fakty??? Że niby które kraje poniosły straty? Tylko z
                góry ostrzegam, nie strzelaj z grubej rury, że Republika Federalna Niemiec.
                Mechanizm kompensujący deficyt EXPO 2000 Hannover GmbH objaśniam w osobnym
                wątku.

> JA przedstawiam fakty, wy demagogię. Dotychczasowe EXPO przynosiły straty. Z

>
                > różnicą, że były organizowane przez kraje, które stać na taką rozrzutność !
        • Gość: Sławek_J Re: Dla mnie Dochodowe EXPO IP: 212.160.129.* 06.07.02, 22:56

> Oj, Rura, rura, ja mam zamiar zarobić na Expo, a nie wydawać.
          I słusznie. Ktoś tam wcześniej proponował by się opodatkować. To nie tak. Podatki
          jak wiadomo są na cele z założenia niedochodowe.
          Ja podobnie jak Ty jestem przekonany, że Expo odniesie sukces finansowy i chętnie
          pożyczę organizatorom trochę swoich ciężko zarobionych złotówek.
          Czekam na obligacje.
    • vibratorek Re: Dochodowe EXPO 06.07.02, 21:32
      Gość portalu: artful napisał(a):

> Robiąc remont generalny mieszkania wydałem sporo kasy (było to zupełnie
      > niedochodowe), a teraz żyje mi się lepiej, wygodniej i przyjemniej. Przy okazji
      >
      > kilku ludzi miało przez jakiś czas zajęcie. I o chyba to chodzi.
      >
      > Pozdrawiam
      No tak! Gratuluje zakoczenia remontu.Wiem jak ciezko wydaje sie pieniądze.I jaka
      sie ma satysfakcje, gdy jest juz po parapetówie mozna juz mieszkac
      godziwie.Gdybys jeszcze po zakonczeniu budowy, wywiózł te smierdzacą RURE y
      fekaliami i zakopal gdzes blizej cetralnej Polski. Teraz zasmradza nasze Forum.
    • Gość: Kriss Re: Dochodowe EXPO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.02, 16:24
      Nad czym się zastanawiać?
      1. Po pierwsze wszelkie przygotowania do EXPO - budowa pawilonów, dróg,
      infrastruktury, itp zapewni na długi czas pracę dla bardzo wielu osób i firm.
      2. Po drugie, jak juz wspomniałem powstanie infrastruktura umożliwiająca rozwój
      miasta i regionu.
      3. Po trzecie EXPO to ogromna reklama dla Polski, Dolnego Śląska i Regionu -
      poprzez relacje telewizyjne, radiowe, prasowe oraz wizyty tysięcy ludzi z
      całego świata, to doskonała okazja do wypromowania turystycznych atrakcji
      Polski oraz potencjału gospodarczego, możliwości inwestowania.
      4. W trakcie wystawy odwiedzający muszą gdzieś mieszkać, coś zjeść, gdzieś się
      pobawić, coś zobaczyć, przejechać się taksówką, kupić pamiątkę, itp - czy ktoś
      potrafi to dokładnie policzyć?
      5. Po EXPO pozostaną pawilony wystawowe - doskonałe miejsce do organizacji
      różnorodnych targów, konferencji, spotkań, kongresów, koncertów,itp. Dalszy
      krok - przeniesienie międzynarodowych targów z Poznania do Wrocławia (rozumiem
      ew. protesty poznaniaków, to przecież dzięki targom to miasto się jakos
      rozwija).
      6. Nie uważam, że na samej wystawie trzeba koniecznie zarobić, czy że musi się
      zwrócic w trakcie EXPO. Przede wszystkim należy na EXPO spojrzeć jako na
      inwestycję długoterminową, przynoszącą zyski (niekoniecznie tylko gotówkowe)
      jeszcze długo po zakończeniu samej wystawy.
      CZY WROCŁAW NIE JEST WART TEGO ???

P.S. Podoba mi się pomysł obligacji - popieram.
    • Gość: Paweł Moras Fakty i mity o deficytowości EXPO IP: *.um.wroc.pl 20.07.02, 16:56
      Drodzy Forumowicze!

Wiem, że częściowo temat wyjaśnił Pafik (dzięx!), ale raz jeszcze spróbuję
      wytłumaczyć jak to z tymi deficytami bywa... Proszę zainteresowanych, aby
      docenili fakt, że jest dziś sobota i zamiast spędzać nieliczne wolne chwile
      gdzieś nad wodą, staram się "nieść oświaty kaganiec".

Obiegowa opinia o deficytowości EXPO narodziła się wczesną jesienią 2000r.,
      kiedy zorientowano się, że budżet EXPO 2000 Hanower zostanie wydatnie
      przekroczony. Wynikło to bezpośrednio z zaniechań w zakresie promocji wystawy,
      a co za tym idzie - z drastycznie niskiej od założeń liczby sprzedanych biletów
      (ca. 45%). Kalkulacja wyjściowa, zakładająca 40 mln. odwiedzin, była nota bene
      od początku polityczną fikcją, natomiast dzięki niej budżet spółki
      organizującej imprezę miał wyjść na zero. Efekt: 2 miliardy 300 milionów
      deficytu spółki.
      Taką lekcję odebraliśmy na podstawie doświadczeń hanowerczyków, aby we
      wrocławskich symulacjach dotyczących ilości odwiedzających nie popełnić tak
      kardynalnego błędu.

Można by więc powiedzieć, że EXPO 2000 Hanover GmbH było porażką komercyjną.
      Ale przy tym stanie wiedzy za wcześnie jest aby ferować tego typu wyroki. Celem
      pozyskania obiektywnego oglądu sprawy należy zadać sobie pytanie: Jakie były
      cele poszczególnych szczebli decyzyjnych, którymi kierowały się one podczas
      całego procesu: zarówno na etapie starań, procesu inwestycyjnego i samego
      trwania imprezy... Odpowiedź na to pytanie należy podzielić na dwie części:

1). Poziom federalny (Bund):

a). Kreacja pozytywnego image Niemiec jako kraju otwartego i przyjaznego dla
      przyjezdnych oraz ojczyzny nowych technologii. Przypomnę, że decyzja o
      powierzeniu Niemcom prawa do organizacji EXPO 2000 zapadła w roku 1990, na
      chwilę przed zjednoczeniem, co zbiegło się z wieloma nacjonalistycznymi
      wystąpieniami, szczególnie w dawnej NRD. Efekt: m.in. wizyty podczas trwania
      wystawy ponad 150 oficjalnych delegacji państwowych, którym przewodniczyły
      głowy państw lub szefowie rządów, przy uczestnictwie misji gospodarczych. Ponad
      50 tysięcy artykułów prasowych i relacji telewizyjnych na całym świecie to
      również ogromna promocja wizerunku kraju.

b). Poprawa infrastruktury federalnej, szczególnie w zakresie transportu.
      Niemcy na początku ubiegłej dekady natrafiły na problem wprost wynikający z
      przemian politycznych na świecie. Posiadały doskonałe autostrady w układzie
      południkowym, czyli na osi tranzytowej Skandynawia - region Morza Śródziemnego,
      natomiast wiele do życzenia pozostawało w zakresie stanu głównych szlaków w
      układzie równoleżnikowym, a ten zaczął nagle odgrywać niesłychanie ważną rolę.
      Ci z Państwa, którzy podobnie jak ja mieli możliwość obserwowania np.
      kompletnej przebudowy autostrady A2, łączącej Berlin z Zagłębiem Ruhry (via
      Hanower) docenią wagę tego priorytetu.

2. Poziom regionalny (Land):

a). Kreacja wizerunku Dolnej Saksonii jako "europejskiej doliny krzemowej" przy
      jednoczesnym podkreśleniu (nieszczególnych moim zdaniem) walorów turystycznych
      regionu.
      b). Rozbudowa infrastruktury regionalnej: kolej regionalna, szybkie połączenia
      z Berlinem, Hamburgiem, Norymbergą i Zagłębiem Ruhry, kompletna modernizacja
      lotniska w Langenhagen itd.
      c). wzmocnienie prestiżu politycznego (EXPO katalizowało dalszą karierę
      publiczną ówczesnego premiera landu - dzisiejszego kanclerza Gerharda
      Schroedera, co w naturalny sposób umocniło Dolną Saksonię wśród niemieckich
      regionów)

3. Poziom lokalny (Hanower):

a). Utworzenie z Hanoweru (moim zdaniem nadal wyjątkowo nudnego miasta)
      światowej stolicy targowej. Tereny w EXPO w dzielnicy Kronsberg to dziś
      największe i najnowocześniejsze tereny tego typu na świecie. Renomowane imprezy
      targowe (np. CeBit) zyskały doskonałą infrastrukturę. Nadmienię, że największym
      komercyjnym udziałowcem deficytowej spółki była właśnie Hanover Messe AG.

b). Rozbudowa infrastruktury miasta, m.in.: nowy układ komunikacyjny,
      obwodnice, łączniki autostradowe (tzw. Messeschnellweg), nowe linie kolei
      miejskiej, wspomniane wcześniej lotnisko, itd.

Po przedstawieniu głównych celów poszczególnych instancji czas na analizę
      zasadniczej kwestii: czy EXPO w Hanowerze było deficytowe?

-Powyższe cele zostały zrealizowane na każdym z poziomów.
      -Większościowymi udziałowcami deficytowej spółki były: skarb państwa, land i
      miasto. Ministerstwo Gospodarki RFN opublikowało w marcu 2001 dane dotyczące
      efektu makroekonomicznego EXPO 2000 na dzień 31.12.2000r. Z rachunku
      ciągnionego wynika, że suma wpływów do budżetów poszczególnych szczebli
      administracji z tytułu podatków pośrednich wygenerowanych dzięki EXPO 2000
      (tzw. Steuermehreinnahmen) wyniosła prawie 2 mld 800 mln DM. Kiedy od tej sumy
      odejmiemy deficyt EXPO 2000 Hannover GmbH w wysokości ca. 2 mld 300 mln DM,
      stwierdzimy, że efekt makroekonomiczny to pół miliarda marek in plus. Tym z
      Państwa, którzy nie pamiętają kursu nieistniejącej już narodowej waluty
      Niemiec, przypomnę, że jest to w przybliżeniu 250 000 000 euro, czyli okrągły
      miliard złotych. Podkreślam, że ta kwota ma charakter makroekonomiczny, lecz
      nie uwzględnia wpływów datowanych później niż 31.12.2000. Deficyt spółki
      pomniejszony zostaje zaś o kwoty pozyskiwane przez likwidatora firmy poprzez
      sprzedaż ruchomości i nieruchomości, będących własnością EXPO 2000 Hanover i.L.

Mam nadzieję, że powyższa bardzo uproszczona analiza wyjaśnia mechanizm
      oddziaływania EXPO na gospodarkę narodową, otwierając oczy sceptykom
      postrzegającym starania o wystawę wyłącznie w kategoriach lokalnych.

Rurze natomiast życzę przydatności w sukcesywnym rozbudowywaniu sieci
      kanalizacyjnej przeuroczej stolicy Wielkopolski.

Wszystkim Forumowiczom życzę miłego sobotniego wieczoru i zapraszam na stronę
      www.expo2010.pl . Proszę, zaglądnijcie tam również na forum dyskusyjne!

Pozdrawiam,
      Paweł Moras
      • Gość: Jurek Wicherski Głos z Sudetów IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 12:55
        Nareszcie ktoś kompetentny na gazetowym forum o EXPO Wrocław! Redakcjo, a może
        by zaprosić pana Morasa na jakiś czacik? Ukłony niskie z Jeleniej Góry dla
        organizatorów EXPO!!!
      • Gość: ... Re: Fakty i mity o deficytowości EXPO IP: *.biskupin.wroc.pl 21.07.02, 17:38
        Gość portalu: Paweł Moras napisał(a):

> Drodzy Forumowicze!
        >
        > Wiem, że częściowo temat wyjaśnił Pafik (dzięx!), ale raz jeszcze spróbuję
        > wytłumaczyć jak to z tymi deficytami bywa... Proszę zainteresowanych, aby
        > docenili fakt, że jest dziś sobota i zamiast spędzać nieliczne wolne chwile
        > gdzieś nad wodą, staram się "nieść oświaty kaganiec".

Żeby ten kaganek nie wylądował Ci na głowie, zarozumiały przystojniaczku!
        Oj, budzisz Ty we mnie niesmak, budzisz...

Zniesmaczony
      • Gość: Wernyhor Re:Prawdomówny Paweł Moras! IP: *.policom.com.pl 22.07.02, 00:03
        Gość portalu: Paweł Moras napisał(a):

>
        > 3. Poziom lokalny (Hanower):
        >
        > a). Utworzenie z Hanoweru (moim zdaniem nadal wyjątkowo nudnego miasta)
        > światowej stolicy targowej. Tereny w EXPO w dzielnicy Kronsberg to dziś
        > największe i najnowocześniejsze tereny tego typu na świecie. Renomowane
        imprezy
        >
        > targowe (np. CeBit) zyskały doskonałą infrastrukturę. Nadmienię, że
        największym komercyjnym udziałowcem deficytowej spółki była właśnie Hanover
        Messe AG.

Małe sprostowanie
        Hannower już przed expo był światową stolicą targową
        Ta infrastuktura była na długo przed organizacją wystawy światowej
        Pawilony postawione przez państwa samodzielnie zostały rozebrane

co do udziału Hannower Messe:
        Najpierw trzeba mieć takiego giganta,który mógłby się zaangażować w expo
        a nie pokazywać(prezentować)ściernisko.

Poza tym-ta dyskusja nie ma najmniejszego sensu
        expo i tak nie trafi do Wrocławia!
      • Gość: WIG Re: Fakty i mity o deficytowości EXPO IP: *.um.wroc.pl 22.07.02, 10:20
        Nareszcie! Pozdrowienia z Nowego Targu!
      • Gość: warszawiak Re: Fakty i mity o deficytowości EXPO IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.07.02, 14:15
        palancie jeden ty dupku czy ty nie widzisz iinych problemow we wroclawiu np.
        najgorsze w polsce szpitale jestes zalosnym prowincjalem
        • Gość: WIG Re: Fakty i mity o deficytowości EXPO IP: *.um.wroc.pl 23.07.02, 10:56
          Warszawiaku, widzisz, mądralo! Boli Cię właśnie to, że jeśli dostaniemy prawo
          do organizacji EXPO to u nas na dalekiej prowincji jakość usług medycznych
          będzie o niebo wyższa niż u Was w zaborze rosyjskim. Egoista jesteś i tyle.
    • Gość: Liczyrzepa ... najpiękniejszych gór! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 13:32
      SUDETY POPIERAJĄ EXPO! Przyłączam się do Jurka!
    • Gość: FIL Re: Dochodowe EXPO IP: *.um.wroc.pl 24.07.02, 15:08
      tja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka