Dodaj do ulubionych

KOMUNIŚCI ZABIJAJĄ BIZNES - ROMAN KLUSKA

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 00:17
Program unicestwienia biznesu w Polsce nosi nazwę:
PRZEDE WSZYSTKIM PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
Przykładem jest ROMAN KLUSKA - założyciel OPTIMUSA.
To jeden z najinteligentniejszych polskich biznesmenów różniący się tym od
innych, że poczuł smak prawdziwej pracy, zaczynając od zera.
Roman Kluska został oskarżony o wyłudzenie podatku vat.
Wyjaśnienie.
Optimus do dnia dzisiejszego montuje komputery z importowanych podzespołów.
Import niesie za sobą naliczenie podatku vat na granicy, przy odprawie celnej.
Rzecz jasna, Optimus płacił vat i odliczał go sobie zgodnie z regułami.
Na skutek rządowego rozporządzenia, w celu ułatwienia i poszerzenia
informatyzacji polskich szkół, te mogły kupować komputery bez vat, ale tylko z
bezpośredniego importu. Oznacza to, że Optimus mógł sprzedawać swoje komputery
placówkom oświatowym, po naliczeniu podatku vat, co podnosi wartość transakcji
o 22%.
Przypominam, komputery Optimus były montowane wyłącznie z importowanych
podzespołów.
Co zrobił Roman Kluska, żeby ominąć chory przepis?
Uruchomił montownię w Koszycach na Słowacji.
Podzespoły wędrowały do Koszyc, na granicy Kluska odzyskiwał naliczony
wcześniej vat.
Następnie komputery były sprzedawane BEZPOŚREDNIO ze słowackiego oddziału
Optimusa do szkół w Polsce. Dzięki temu Optimus nie musiał naliczać szkołom
podatku vat.
W ten sposób Roman Kluska przyczynił się do informatyzacji polskich szkół, za
co osobiście bardzo go cenię.
Jak ktoś umie liczyć to wyliczy, że Roman Kluska nie zyskał ANI GROSZA Z
PODATKU VAT.
Jednocześnie przypominam, że szkoły są na utrzymaniu Ministerstwa Edukacji
Narodowej, czyli SKARBU PAŃSTWA.
Oznacza to, że Skarb Państwa nie zapłacił podatku vat Skarbowi Państwa.
Oto cała prawda o Romanie Klusce.

Cienme strony zagadnienia.
1. Roman Kluska, ażeby zaoszczędzić na wysokich kosztach transportu do Koszyc i
z powrotem, rzeczywiście mógł upraszczać sprawę poprzez obrót papierami bez
rzeczywistych odpraw. Jest to jedynie moje domniemanie, ale prawdopodobne.

2. Dlaczego powstało tak głupie i krzywdzące polskich producentów komputerów
rozporządzenie?
Domniemam, że dlatego, by ułatwić wejście na rynek zachodnim producentom
pkomputerów, jak Compaq czy Hewlett Packard i inni.
Jeśli to prawda, to dawny UOP ma ręce pełne roboty - afera łapówkarska na miarę
Trzeciej Rzeczypospolitej.
Należy jeszcze pamiętać, że wybieg ten stosowali inni producenci komputerów w
Polsce, jak m. in. JTT z Wrocławia.

P O G A Ń S K I T O K R A J

--------------------------------------------------------------------------------

Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re:VAT? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.02, 00:23
      A co z tym wspólnego maja komuniści. Za rządów poprzedniej ekipy sprawę
      zwiazaną z VAT-em, /komputery dla szkół/, miała wrocławska firma JTT .
    • Gość: Dari Masz rację, że to już jest tragikomiczne :(( IP: 212.244.101.* 05.07.02, 01:14
      x-ray napisał:
      [..]
      > Należy jeszcze pamiętać, że wybieg ten stosowali inni producenci komputerów w
      > Polsce, jak m. in. JTT z Wrocławia.

I o tym, że prokuratura poległa w sądzie przy takiej sprawie, co zresztą nie jest dziwne.
      Szkoda tylko, że ta cała hucpa pt. polowanie na czarownice... opss... biznesmenów
      dzieje się za nasze pieniądze i odwraca uwagę ścigających od prawdziwych przestępców.
      No, ale może o to chodzi?

pozdrawiam
      Dari
      • Gość: Maniek Re: Masz rację, że to już jest tragikomiczne :(( IP: *.biuro.kom / 10.101.1.* 05.07.02, 01:45
        Ale oficerowie typu właściciel Prokomu mają się dobrze.
        • Gość: x-ray Prokom ,,,,,,,,,,,,,,, IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 22:28
          To jest afera na następne 20 lat. Wydoił skarb państwa poprzez ZUS jak nikt do
          tej pory. Trzeba wiedzieć, z kim grać w tenisa
    • Gość: duzY A czy Kluska IP: *.dtvk.tpnet.pl 05.07.02, 17:20
      oszczędzając na wożeniu robiąc transakcje tylko papierowe odstapił jakąś
      oszczędnośc Skarbowi Państwa?
      Czy ja tez moge w ramach oszczędności cos eksportowac nie wywożąc tego poza
      granicę? Nie stac mnie na transport. Naprawdę. A kupuje auto. Jakbym papierowo
      wywiózł je za granice tobym dostał zwrot Vatu nie? A potem założył szkołe i
      sprowadził je papierowo na szkołe Vatu nie płacąc. Cos pomieszałem? Mam do tego
      talent.
      • Gość: Dari Re: A czy Kluska IP: 212.244.101.* 05.07.02, 18:02
        duzY napisał(a):
        [..]
        > sprowadził je papierowo na szkołe Vatu nie płacąc. Cos pomieszałem?
        > Mam do tego talent.

Ano masz do tego talent :(
        Sprzęt opuszczał polski obszar celny.
        Na tym samym polegli prokuratorzy przy JTT -Computer to po kiego kolejni
        robią zadymę z inną firmą?
        Wreszcie po trzecie - sprzęt kupowało MEN za pieniądze oczywiście z budżetu.
        Więc jeśli ktoś mówi, że budżet stracił na VAT to mnie po prostu ogarnia pusty śmiech.

Dari

• Gość: duzY Talentem do mieszania się szczyciłem. IP: *.dtvk.tpnet.pl 07.07.02, 18:28
          A co do opuszczania, to wyżej przeczytałem, że dla oszczędności tylko dokumenty
          opuszczały polski obszar celny. To tzw. pierwsze primo. A drugie primo dotyczy
          prawa do odzyskiwania VATu i proporcji sprzedaży ZWOLNIONEJ i opodatkowanej
          jakąkolwiek stawką. Jesli ten problem cos Ci mówi to wiesz o czym mysli
          prokurator. Jesli nie wiesz to trudno.
          • Gość: mr_pope Re: Talentem do mieszania się szczyciłem. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 18:39
            Oskarża się faceta o to, że Skarb Państwa nic nie zarobił? (Ponieważ poniosł
            straty w wysokości 0 PLN)
          • Gość: Dari Re: Talentem do mieszania się szczyciłem. IP: 212.244.101.* 07.07.02, 22:05
            duzY napisał(a):
            > A co do opuszczania, to wyżej przeczytałem, że dla oszczędności tylko dokumenty
            > opuszczały polski obszar celny. To tzw. pierwsze primo.

No nie wiem. Ja czytałem wypowiedz prokuratora, który twierdził, że sprawa śmierdzi
            bo samochody nie były rozpakowywane. A to świadczy, że nie tylko papiery fruwały.

> A drugie primo dotyczy prawa do odzyskiwania VATu i proporcji sprzedaży
            > ZWOLNIONEJ i opodatkowanej jakąkolwiek stawką.
            > Jesli ten problem cos Ci mówi to wiesz o czym mysli prokurator.
            > Jesli nie wiesz to trudno.

Wiem jakie są różnice między zwolnieniem a stawką zerową i moje zdumienie
            rośnie niebotycznie, że ktoś gada tutaj o proporcjach i szuka przestępstwa.

Powiem szczerze - te ostatnie nagonki śmierdzą mi odwracaniem uwagi od
            innych spraw. Ot - zawalmy prokuraturę durnotami a nie będą mieli czasu
            na wykrycie innych spraw. Nieważne, że wsio polegnie w sądzie, nieważne
            że psuje się imię solidnym przedsiębiorcom.
            Szczególnie "beztroska' wobec tej ostatniej sprawy mnie wręcz poraża bo czuję,
            że słono, jako podatnicy, za to kiedyś zapłacimy.

pozdrawiam
            Dari
            • Gość: Borewicz Re: Talentem do mieszania się szczyciłem. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.07.02, 22:48
              Mysle,ze juz zaplacilismy,pelne efekty nadejda jeszcze w tym roku!.
            • Gość: duzY Tylko jedno wyjaśnienie. IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.07.02, 09:04
              Prawo do zwrotu podatku naliczonego jest sztywno związane proporcją sprzedaży
              ZWOLNIONEJ i OPODATKOWANEJ. Sprzedaż ze stawką "zerową" (na eksport) należy do
              sprzedaży opodatkowanej. Wiec Optimus zamiast sprzedawać po stawce "zwolnione"
              i tracić prawo do częściowego zwrotu VAT (w odpowiedniej
              proporcji) "eksportował" po stawce "zero" zachowując prawo do pełnego
              odliczenia.

• Gość: Dari Popełniasz istotny błąd IP: 212.244.101.* 08.07.02, 13:09
                duzY napisał:
                > Prawo do zwrotu podatku naliczonego jest sztywno związane proporcją sprzedaży
                > ZWOLNIONEJ i OPODATKOWANEJ. Sprzedaż ze stawką "zerową" (na eksport) należy do
                > sprzedaży opodatkowanej. Wiec Optimus zamiast sprzedawać po stawce "zwolnione"
                > i tracić prawo do częściowego zwrotu VAT (w odpowiedniej proporcji) "eksportował"
                > po stawce "zero" zachowując prawo do pełnego odliczenia.

Wcześniej Optimus importował te komputery, przy których zakupie zapłacił VAT.
                Potem je eksportował i otrzymał go spowrotem. Naturalne i oczywiste.

Następnie je ponownie importował z przeznaczeniem do sprzedaży do MEN
                i nie płacił VATU no bo sprzedawał MEN. Wtedy pojawia się "stawka" ZWOLNIENIE
                i też wszystko jest zgodne z przepisami.

Państwo nic tu nie traci - w końcu samo dało na to pieniądze MENowi.
                Zyskało natomiast na tym, że to polska firma, a nie zachodnia zarobiła na transakcji,
                więc zapłaciła podatek dochodowy, podatek od pensji itp. itd.

pozdrawiam
                Dari
                • Gość: duzY Nadal nie wiesz o czym mowa. IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.07.02, 13:15
                  No to The end.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka