Dodaj do ulubionych

podziemia twierdzy Breslau - pomóżcie proszę ...

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 14:33
Ten temat pewnikiem wielokrotnie "stawał" na tym forum, ale ja tu, ludkowie.
li i jedynie gościnnie. Wdzięczny byłbym za podanie mi namiarów na źródła
dotyczące podziemnego Wrocławia (a właściwie - twierdzy Breslau). Idzie mi tu
głównie o "drugi" dworzec ("pod" obecnym głównym) i sprawę tego niemieckiego
sapera, który ponoć w połowie lat 80ych gotów był pokazać gdzie są zasuwy,
których zamknięcie umożliwiło by skuteczne osuszenie podziemnych kazamatów
pod dworcem. Coś mi się też obiło o uszy o podziemiach na terenie b. koszar
rosyjskich (we Wrocławiu i Oławie) oraz lotnisku ...
Obserwuj wątek
    • Gość: bonczek czar wspomnień IP: *.pl 20.07.02, 14:55
      jako ciekawostkę moge tylko podac że do dziś dnia przy przejściu dla pieszych jest chrap - filtr do
      zalanych poziomów - dodzis pręznie stoi w postaci rury
      bonk
    • Gość: Alen Re: podziemia twierdzy Breslau - pomóżcie proszę IP: *.i-one.at 20.07.02, 15:20
      Hi

Ja słszałem o bunkrze za morakim okiem , puźniejszy tor matokrosowy .
      Podobno jest połączenie między tym bunkrem a stadionem olimpijskim (Geringa) ,
      a od stadionu idzie dalej w strone Sępolna , gdzieś w okolicach byłego kina
      światowid ,następnie jest również w tym połączeniu korytarz w strone Hali
      Ludowej . Podobno ze względu na zaminowanie tych korytarzy , nie rusza się
      tego problemu .
      Ile w tym prawdy jest nie wiem . Ponoć również gdzieś w okolicach Sienkiewicza
      jest także podziemią jakiś tunel . A pod dworcem to ogólnie jest znane .

Alen.
      • Gość: bonk pierdoły pierdoły pierdoły IP: *.pl 20.07.02, 16:08
        wszyscy coś wiedż a nikt nie rusza.Ewidentnie potwierdzonymi są :
        plac solny - podziemia
        stadion konwiarza płyta główna
        dworzec główny 2 i 3 kondygnacja ..reszta to domysły w myśl zasady coś ktoś słyszał i widział
        pozdrawiam

każdy normalny urząd miejski czy też wojsko bądz służby bezpieczeństwa przez 60 lat sprawdziłyby
        wszystko.Wiem też że przy dworcu mikołajów są podzeimia tam gdzie sklep przy wiadukcie bo sam je
        widziałem
        Są przy młodych techików i inowrocławskiej a reszta to kameralne bunkry osiedlowe..bez większych
        tajemnic czy znaczenia.Dużo mogą powiedzieć zamurowane nabrzeża np Schollera przy długiej ale tym
        się po wojne dziwnie nikt nie zajął itd itd czyli strefa 11 ...hahahaha
        • Gość: Alen Re: pierdoły pierdoły pierdoły IP: *.i-one.at 20.07.02, 18:27
          Mówisz 60 lat nikt nie sprawdził . A wiesz jakie to były czasy ?
          Są miejsca na donym śląsku gdzie mieszkańcy słyszeli nocami pod swoimi
          domostwami przetaczające się wagony w tunelach podziemnych . Ponoć te tunele
          były wykożystywane przez wojska sowieskie . A Polacy mieli wtedy naj mniej u
          siebie do powiedzenia , takie to były czasy .
          Dlatego nie widze powodu do twierdzenie że wszystkie podziemia są zbadane .

Alen.
          • szarykot Re: pierdoły pierdoły pierdoły 20.07.02, 20:49
            ciekawe czy przejście pod placami 1-go Maja i Społecznym kryją jeszcze jakieś
            niezbadane tajemnice ;-)
            • Gość: Pafik Re: pierdoły pierdoły pierdoły IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 25.07.02, 18:44
              szarykot napisał:

> ciekawe czy przejście pod placami 1-go Maja i Społecznym kryją jeszcze
              jakieś
              > niezbadane tajemnice ;-)
              >

Tak, pod tym drugim odkrylem w tym roku odgiety ku gorze pret z kratki
              odplywowej. Szkoda tylko, ze tak wiekopomne odkrycie zakonczylo sie
              koniecznoscia zakupu nowej opony rowerowej. Na szczescie podczas odkrywania
              nie zaliczylem OTB :>
    • thelynx Re: podziemia twierdzy Breslau - pomóżcie proszę 20.07.02, 20:38
      Podobno cos jest w mojej okolicy - Gadow Maly - tu kiedys bylo lotnisko i byc
      moze Niehoff kazal cos przekopac. Na Twoim miejscu wybarlbym sie do TMW.
    • Gość: bonk rosjanie byli pierwsi IP: *.pl 20.07.02, 20:56
      przekopali okrąg wokół CAŁEGO wrocka min. na wysokości gądowa piczyc itd szukali kabli telefonicznych na
      głębokości 2 m bowiem wrocław do końca dni swoich miał łącznośc z całym światem /tel/ i radiową.Pod placem 1
      maja nie ma nic po za przepustem między fosami.
      bonk
    • Gość: Dyzio Dzięki, ale mnie chodzi o coś "piśniętego" ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 18:31
      Dzięki wszystkim odzewowiczom - przy najbliższej bytności "nad Odrą" postaram
      się własnym okiem "zweryfikować" (?!?). Jasne jest, że tego typu info
      funkcjonuje generalnie na zasadzie, że ktoś coś tam słyszał. Mnie zaś właśnie
      chodzi o teksty pisane boć one przecie wymagają ciut (no może - pół ciuta)
      większej wiarygodności i/lub potwierdzenia - nawet jeśli generalnie miały
      służyć zwiększeniu nakładu czasopisma. Były ponoć jakieś artykuły (cykle - ?)
      we wrocławskich gazetach w latach 70ych i 80ych. Coś pisano po 56ym i po 89ym -
      ale zawsze były to ponoć teksty typu "jak co poniektórym wiadomo" lub "w
      okolicach dworca mówi się". Kilka razy powoływano sie ponoć na jakieś
      wydawnictwa tylko, że nikt jakoś dotąd nie podał mi dokładnych namiarów typu"
      tytuł - autor - wydawca - rok. W 8mio "tomowym" wydawnictwie pt. "Supertajne
      bronie Hitlera" I.Witkowskiego autor pisze o dwóch pozycjach ale ich "namiary"
      zachowuje we własnej pamięci. Stąd mój post - może ktoś z Was jest w stanie
      przybliżyć mnie do jakichś źródeł pisanych ...
      • Gość: lem Re: Dzięki, ale mnie chodzi o coś 'piśniętego' .. IP: *.um.wroc.pl 22.07.02, 11:54
        jakis czas temu "Gazeta" drukowala mape podziemi wroclawia. nie widzialem tego,
        wiec nei wiem co na niej bylo, niemniej jednak w archiwum na pewno maja ten
        numer.
        a poza tym to zajzyj sobie do biblioteki pod: "wroclaw", moze tam cos bedzie.
        na twoim jednak miejscu nie goraczkowal bym sie za bardzo tanimi sensacjami o
        podziemnych tunelach. jasne, wroclaw ma swoje bunkry, schrony, umocnienia
        wojenne, kanaly, ale zeby odrazu cale "miasto podziemne" to przesada. po co
        bylo to budowac???

pozdro
        • Gość: Dyzio do "lem" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 18:22
          Dzięki za info, ale pod hasłem "Wrocław" nic "dla mnie" nie ma. A po co Niemcom
          był "podziemny Wrocław" - ano taka była u nich "moda" (jesli można to tak
          nazwać). Rozwinęli zaś podziemne budownictwo, i to na potężną skalę, mniej
          więcej po 1937 roku zwłaszcza na terenach rdzennie (wg nich) niemieckich. Po
          1941, gdy weszły w "modę" bombardowania strategiczne gros produkcji przenieśli
          właśnie do obiektów podziemnych, które w przeważającej części li i jedynie
          rozbudowywali a rzadziej budowali od zera. Wrocław zawsze był traktowany w
          nieieckiej doktrynie wojennej jako wiodący element "ochrony Starej Rzeszy". A
          więc:
          1.budowali tu sporo
          2.byli mistrzem kamuflażu, maskowania i utajniania (befehl ist befehl)
          3.nawet im "zdarzało się" czegoś nie dopatrzyć
          4.fakt, że dużo "brużdżą" poszukiwacze sensacji
          Pozdr.
          • Gość: lem Re: do 'lem' IP: *.Korbank.PL 24.07.02, 14:14
            wiesz, roznej masci poszukiwacze, archeolodzy i inni poszukiwali we wroclawiu
            sensacji. mysle ze gdyby cos tu sie naoprawde znajdowalo to w minionej epoce,
            gdy zagrozenie wojna bylo naprawde spore a wojska sojuszniczej armii
            stacjonowaly w okolicach wroclawia, rozwinieto by a przynajmniej dokladnie
            zbadano to co jest pod wroclawiem.
            ale tego nei zrobiono.
            piszesz ze wroclaw byl istotnym elementem w obronie starej rzeszy, byc moze,
            nie bede sie wymadrzal; ze nie, ale chcialbym zwrocic twoja uwage ze w
            najsmielszych oczekiwaniach nikt we wroclawiu nie rpzypyuszczal ze dojdzie
            tutaj wrzaze wojsko. dowod? - szpitale. to bylo miasto "zapleczowe" gdzie
            regenerowac sie mialo wojsko. co wiecej, miasto to bylo niespecjalnie
            przygotowane do obronya atak armii czerwonej od poludnia [czy poludniowego
            wschodu] byl dla dowodztwa festung breslau zaskoczeniem.
            dlatego watpie w legendarne podziemia miasta [co nieznaczy, jak pisalem juz
            wczesniej, ze nie ma tu schronow w calkiem ciekawych miejscach]

zastanawiam sie nad jakimis pozycjami ksiazkowymi na ten temat. wiem ze
            wroclawscy historycy pisali cos na te tematy, problem polega na tym ze takie
            pozycje najczesniej nei sa dostepne na normalnym rynku ksiegarskim a jedynie w
            czytelniach i wypozyczalniach danych wydzialow uniwersyteckich... ale sproboj
            poszukac w archiwum wyborczej, podejzewam ze cos znajdziesz. albo w
            ksiegarniach w miescie, czasami widuje na wystawach ksiazki poswiecone takiej
            tematyce, a moze... cholera zapomnialem tytulu... jest takie
            wydawnictwo, "odkrywca" albo ":eksplorator": nie pamietam niestety. oni tez
            mogli pisac o takich rzeczach.

pozdro
            • past Re: do 'lem' 24.07.02, 15:55
              www.odkrywca-online.com
              • Gość: Dyzio Re: do 'lem' IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 18:19
                Dzięki za wszelkie sugestie. Dalej "se" powalczę. A a propos "twierdza Breslau -
                miasto tyłowe" to wbrew pozorom w niemieckiej doktrynie obronnej tak to-to nie
                było. Toc nawet w trakcie I wojny właśnie Wrocław był głównym zapleczem wojsk
                walczących z Rosjanami na terenie Prus Wschodnich i Mazowsza. Logiczniejszy
                wydawałby sie tu przecież Poznań, ale Niemcy zawsze traktowali go jako gród
                wysoce niepewny ze względu na mieszkańców. Co innego Wrocław (stolica Dolnego
                Śląska) czy Opole (stolica Górnego ; Katowice to była wtedy mała mieścina,
                jedna z wielu). Poza tym we Wrocławiu były tereny wysoce przydatne do
                budownictwa podziemnego bo wbrew pozorom obfitość kanałów była ulubionym
                otoczeniem ówczesnych budowniczych twierdz i umocnień.
                Jeszcze raz dzięki i pozdr.
                • Gość: bonczek do Dyzia IP: *.pl 24.07.02, 18:52
                  Mam prośbe podaj mi źródła tych informacji bo w książce z 1941 roku pt: "NEUE DEUTSCHE
                  BAUKUNST" autorstwa Alberta Speera a wydanej przez Volk und Reich Verlag Berlin sam autor główny
                  architekt rzeszy pisze ,że Breslau jako miasto o podmokłym gruncie i dużej ilości kanałów nie jest
                  odpowiednim miejscem do budowy podziemnych umocnień.Książkę tę z autografem Speera mam do
                  wglądu więc jeśłi masz podobne źródła potwierdzająće fakt istnienia to prośba o info.Sam wrocław
                  zaczął być fortyfikowany pod koniec XIX wieku a początkiem przemiany w Festung było pierwszych 7 fortów
                  na prawym brzegu Odry.Miały swoją sieć łącznośći.Wiele budynków miałowzmocnione betonowe piwnice
                  i przejścia między nimi i licząć je wszystkie plus obiekty dodatkowe było tego około 400.Podczas II wojny
                  swiatowej we wrocku powstały 4 sschrony tzn szpitale forteczne,część autorstwa Konwiarza, Ołbińska,
                  Strzegomski,Ładna i chyba Żelazna.Nie maialy wartości bojowej a jedynie schronu.Żywność,
                  amunicja.Są ich plany "Bauwerków" i były w nich prowadzone prace modernizacyjno-eksploracyjne i nie
                  odkryto żadnych przejśc choć legendy krązyły ocierające sie o fantastyke.Jedyne co jest prawdą
                  udowodnioną to fakt ,że komendanci obrony Breslau z piwnic leżących wzdłuż udomów przy
                  strategicznych ulicach utworzyli pajęczyne przejść i umocnień.Podobnie było z kanalizacją i tu odsyłam do
                  "So kampfte Breslau" to też posiadam - pierwsze wydanie.Do dziś są w ziemi fragmenty tej "pajęczyny"
                  ależadnych tajemnic tam nie ma.No może stęchlizna i troche broni.Prawdziwe podziemia zachowane do
                  dziś , które osobiście oczkami można zobaczyć to plac solny, nowy targ i dworzec pkp.Oczywiście wokół
                  nich też narosła otoczka tajemnicy ,że niby połączone itd.itdNA placu solnym poznano dokładnie pierwszy
                  poziom choc sa tacy co twierdzą że ma i drugi.Podobnie jest z dworcem choc tam jest to prawdziwe
                  albowiem do dziś stoi chrap wentylacyjny z 43 roku tuż przy drzewie przy ulicy.Tego typu przykłady można
                  mnożyc mam źróła i nazwiska więc jeśli chcesz dalej poznawać wrocek podziemny zapraszam na maila
                  bonczek@astercity.net.Reasumująć podchodź do tego z dystansem bo więcej w tym przesady niż prawdy
                  choć nieukrywam,że jest to magnes ściągający do Wrocławia rzesze turystów poszukiwaczy skarbó i
                  autorów programu "strefa 11 " z tvn :-)))))))
                  • Gość: hen Re: do Dyzia IP: 156.17.85.* 24.07.02, 21:33
                    Oczywiście!

Te wszystkie opowieści o labiryntach i podziemnym metrze we Wrocławiu niestety
                    trzeba między bajki włożyć.
                    Pod dworcem nie ma niczego co nie byłoby znane naszym - pod poziomem tunelu z
                    sex-shopem i równoległego doń drugiego niedostępnego korytarza, nie ma nic. TZN
                    jest - poziom przeróżnych instalacji - czyli poziom najgłębszy. Pod nim nic
                    tylko mokry od wody grunt.
                    Prawda,że Stadion Olimpijski jest bardzo ciekawy - i zapewne są tam tunele.
                    Poza tym kilka bunkrów - i to wszystko.

Wrocław podziemny to przede wszystkim piwnice starych kamienic, te są ponoć
                    długie i w miarę głębokie.
                    • Gość: Dyzio OK bonczek, "przechodzę" na maile, pozdr. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 18:29
    • Gość: oki Re: podziemia twierdzy Breslau - pomóżcie proszę IP: *.koof.com.pl 27.07.02, 20:44
      tu s jakies informacje strony.wp.pl/wp/kgrg/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka