Dodaj do ulubionych

Zakończony rejs

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:45
Akademia żałosna. Zadaniem szkoły jest kształcić i wychowywać, a to co
zaprezentowali organizatorzy z dobrym wychowaniem nie miało nic wspólnego.
Zaproszonych gości nikt z dyrekcji nie powitał, a przecież na sali byli
emerytowani, zasłużeni dla Szkoły i miasta nauczyciele oraz absolwenci. Panie
Drwięga i Antczak (odpowiedzialne za uroczystość, długoletnie nauczycielki
TŻŚ) nie wystąpiły w mundurach, chyba zaczęły się ich nagle wstydzić. O
nauczycielach w swoim wystąpieniu przypomniał dopiero Przewodniczący
Solidarności pan Krzysztof Brzozowski.
Bulwersujące było zachowanie pani Antczak gdy w arogancki sposób zawróciła ze
sceny absolwenta z 1957 (pierwszego rocznika TŻŚ), który chciał powiedzieć
kilka słów o Szkole i pogratulować tegorocznym absolwentom. Pikanterii
sprawie nadaje fakt, że ten Pan został poproszony do zabrania głosu przez
prowadzące akademię dziewczynki.
Obserwuj wątek
    • Gość: WIDZ Wielki afront IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 22:35
      Mnie poza omówionymi wyżej faktami oburzyło to, że dwóm osobom, związanym
      bardzo blisko ze Szkołą – wieloletniemu pracownikowi Technikum Żeglugi,
      obecnemu przewodniczącemu Solidarności w Zespole nr XIV panu Krzysztofowi
      Brzozowskiemu oraz wybitnemu absolwentowi TŻŚ, panu Romanowi Kołakowskiemu,
      pozwolono na krótkie wypowiedzi dopiero po wyniesieniu sztandaru Szkoły. Przy
      sztandarze mówił wcześniej dyrektor 14-tki, pan Łaźniak, oczywiście o swoich
      uczniach, którzy odbierali w środę nagrodę za najlepsze liceum ogólnokształcące
      od Premiera. Cytował też ich wypowiedź, dla mnie to było głęboko nie na
      miejscu, przy pełnej Sali ludzi związanych z TŻŚ, a przede wszystkim jej
      ostatnich absolwentach. Sądząc po szumie w czasie tej wypowiedzi, nie tylko wg
      mnie był to afront.
      • Gość: tg Re: Wielki afront IP: *.lauderhill-fl.gov 13.06.05, 20:10
        Mysle, ze uprzedzenie, niechec a moze i nawet niezdolnosc do akceptowania innej
        rzeczywistosci niz ta wlasna - egoistyczna XIV LO, byla powodem do tak
        skandalicznego potraktowania nauczycieli i absolwentow Technikum Zeglugi
        Srodladowej. Dyrekcja XIV LO swoim nieprzemyslanym zachowaniem udowodnila, ze
        pomiedzy nimi a osiagnieciami naukowymi uczniow istnieje ogromna przepasc. Nie
        dziwi mnie to, bo to nie pierwszy i mysle, ze nie ostatni skandal jaki
        zaserwuja nam przez nauczyciele XIV LO. To nie licuje z mianem jaki przepisuje
        sie szkole. Stawiam Wam ocene niedostateczna z zachowania z wpisem do akt
        personalnych.
        Drodzy nauczyciele i absolwenci TZS, rozumiem Wasza flustracje i zal, ze po
        latach pracy w zawodzie nauczycielskim, bycia uczniem potraktowano Was
        niegodnie, ze zignorowano Was. Ale czego mozna oczekiwac od dyrekcji 14-tki?
        Zasady dobrego wychowania wynosi sie z domu, wrecz ma sie je w genach. To nie
        ten poziom kultury osobistej z jakim mielismy do czynienia przez lat pobytu w
        TZS.
        • Gość: tzsmemory Re: Wielki afront IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 16:32
          ... jak się Cię nie będą bali, to się z Ciebie będą śmiali -
          jak mawiał Mały Rycerz i tak nam się to ziściło.
          Oczywiście w sprawie omawianej zbyt wiele decyzji leżało po za sferą ..., a Siły
          Ciemności zbyt mocne?
          "Obcy" wymazują nam niemały fragment naszego życia.
          Obrażają naszych nauczycieli i tym samych, i nas samych.
          Przykre to sprawy, ale ... nie należy pozwalać by Obcy robili porządki w naszym
          domu.
          Szkoła w tym formacie jak ją znamy nie mieściła się zapewne w żadne uzasadnione
          formaty działania. Rozumiał to i "walczył" o przeformatowanie nasz wspaniały
          Marian S. - stało się że poległ pod nawałem jak się zdaje złych intencji i chyba
          w samotności. Z różnych pewnie przyczyn nie było nas przy tym, ale sam sobie
          zadaje pytanie czy nazbyt lekko nie potraktowaliśmy tego daru jakim było dla nas
          TŻŚ, żeśmy najczęściej już po fakcie deklarowali o trzymanych za sprawę kciuki.
          Dzisiaj dociekanie czy był to spisek, czy też skok na kasę to już dywagację,
          które nie mają żadnego isotnego skutku.
          Gimnazjum Nr 14 ma sukcesy, a "nasza" branża szamoce się przy dnie, a nas
          "wspaniałych " jak lubimy o sobie myśleć nie było w istotnych i krytycznych
          momentach dla szkoły. Jak widać "Siły ciemności" triumfują.
          "Mądrzy" mówią, że często zło zwycięża nie dlatego że takie silne, ale dlatego
          że "Dobro" śpi.
          Czy "my" prócz tanich sentymentów moglibyśmy coś zrobić dla naszych
          "profesores", albo ocalić chociażby od zapomnienia, lub ..., no właśnie co
          prócz łzawych sentymentów moglibyśmy?

Absolwent z 1975. T.G. z klasy "C" lub "A" ( jak domniemuje )proszony jest o
          kontakt e-mailowy na <mackowski@neostrada.pl>
          Absolwent z 1975. M.Z.
    • tomek854 Re: Zakończony rejs 12.06.05, 23:10
      Moim zdaniem zrobili wielką głupotę likwidując TŻŚ i Technikum Kolejowe...
      • Gość: leon 83 Re: Zakończony rejs IP: *.olawa.sdi.tpnet.pl 13.06.05, 09:58
        Absolwenci TŻŚ znajdują pracę od ręki co prawda na zachodzie,ale może i u nas w
        końcu zostanie dostrzeżone,że transport śródlądowy jest najtańszy.Ciekawe skąd
        weźmiemy wówczas kadrę do pływania? A swoją drogą ciekawe, jakim prawem miasto
        zlikwidowało szkolę resortową,bo TŻŚ takową była?

• tomek854 Re: Zakończony rejs 13.06.05, 14:44
          Takim prawem, że ta szkoła (jeżeli tak samo jak Technikum Kolejowe) przestała być resortowa bodajże w 1998 roku i przeszła na garnuszek miasta.

A po co miastu technikum kolejowe czy żeglugi - może sobie założyć "Profilowane liceum logistyczne".

A to jest bez sensu, bo:
          - ktoś po takiej szkole nie ma dyplomu technika
          - nawet jakby miał, to akurat do pracy w logistyce wydaje mi się coś takiego nie jest wymagane, za to na kolei jakieś uprawnienia trzeba mieć
          - pracę będzie znaleźć trodniej, bo co z tego, że on ukończył profilowane liceum, jeżeli na statku czy na kolei oczekuje się od niego konkretnych umiejętności a nie ogółów.
          - no i z całym szacunkiem dla kadry nauczycielskiej kolejówki, ale wydaje mi się że jak ktoś nawet był rewelacyjnym nauczycielem przedmiotu dajmy na to "semafory i sygnalizatory kolejowe" (specjalnie taki wymyśliłem, żeby nikogo osobiście nei dotknąć" to raczej nie stanie się z dnia na dzień świetnym nauczycielem logistyki.

Czyli: zarżnięto dobre szkoły (w swoich czasach jedne z lepszych techników na dolnym śląsku) po których można bez problemu nawet dziś dostać pracę (niedawno kolega będący na bezrobociu poszedł do pracy na kolej - co prawda przenióśł się do McDonald's bo lepiej płacą, no ale praca jest). Tyle pomocy naukowych, jakie miało Technikum kolejowe mogłaby niejedna szkoła pozazdrościć... Tylko że akurat takie pomoce naukowe jak np. całkowity schemat elektryczny elektrowozu (coś w rodzaju symulatora - przełączając przełączniki na pulpicie na planszy wyświetlaja się połączenia) w żadnej szkole, nawet w liceum logistycznym się nie przyda

Coś mi się wydaje, ze kiedyś ktoś wpadnie na to, że to był błąd. Ale wtedy będzie trzeba tworzyć te szkoły od zera...
          • tomek854 errata 13.06.05, 14:45
            trodniej, - trudniej. Literówka, przepraszam :)
          • Gość: tg Re: ZakońŁşŻny rejs IP: *.lauderhill-fl.gov 13.06.05, 15:24
            Czy rzeczywiscie zakonczony rejs? Dla TZS, tak. Dla nas, absolwentow nie. Zycie
            rozsialo nas po swiecie. Niektorzy z nas zostali w zawodzie, inni
            przekwalifikowali sie. Sa wsrod nas pracownicy naukowi polskich uczelni
            wyzszych, prywatni przedsiebiorcy. Ale tez sa i tacy ktorzy pracuja dla rzadow
            innych krajow. Mysle, ze szkola przygotowala nas do zycia w miare dobrze i za
            to jestem wdzieczny kadrze pedagogicznej, administracyjnej i wszystkim tym
            ktorzy dolozyli staran, zeby Technikum Zeglugi Srodladowej bylo szkola ponad
            przecietnosc, szkola zycia. Specjalne podziekowanie chce zlozyc mojej pani
            profesor j. polskiego, M.B. Dzis, mimo, ze moim jezykiem na co dzien jest
            angielski, to dzieki Jej ciezkiej pracy jestem stanie powiedziec to, co mysli
            glowa. Dziekuje rowniez panu dyr. Drekaczowi, mojemu wychowawcy za cierpliwosc,
            za wiare we mnie. TZS bylo szkola sama w sobie. Nikt nie bedzie mogl isc jej
            sladami bo jej wielkosc przerasta wyobraznie. Zycze wszystkim moim kolegom
            zdrowia i pomyslnosci w zyciu. Technikum Zeglugi Srodladowej wciaz kontynuuje
            rejs w naszych sercach.
            Absolwent z 1975. T.G.
            • Gość: tzsmemory Re: ZakońŁşŻny rejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 16:43
              Absolwencie z 1975 R. T.G. jak się zdaje Z "A" lub "C" klasy proszę o kontakt
              e-mailowy <mackowski@neostrada.pl>
              Absolwent z 1975 M.Z.
              • Gość: tg Re: ZakońŁşŻny rejs IP: *.lauderhill-fl.gov 15.06.05, 18:16
                "A"-klasa wroclawska (zawsze umundurowana, w nieprzepisowo dlugich wlosach i
                czesto nieogolona). Napisze dzisiaj wieczorem (pomiedzy nami jest 6 godzin
                roznicy. Mam teraz lunch time - 12, u Was 18). Poza tym zatruwam pania Irene
                swoimi wspomnieniami. Jeszcze kilka moich e-maili do niej i pewnie pojdzie na
                chorobowe (zart). Milo mi, ze sie odezwales. Chyba wiem z kim mam do czynienia
                (usmiech)?
            • Gość: D.B. 1983 Re: ZakońŁşŻny rejs IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.06.05, 23:33
              Mysle,ze pozostaje poza dyskusja,jakich ludzi i jakiej swietnej klasy
              fachowcow "rodzilo" Tachnikum Zeglugi Srodladowej . Fachowcow ktorych do
              dzisiaj nie potrafiono w polsce zupelnie docenic,a ktorzy sa prawdziwym "darem
              niebios" nie tylko na zachodzie ale i na calym swiecie ... Poprzez zamkniecie
              Zesp.Szk.Zaw.Zeg.Srod.,poprzez nieudolnosc polskich wladz,pozbyto sie wysokiej
              klasy kadry zawodowej,ktorej w niedalekiej przyszlosci bedzie sie szukac.Czy
              mozna byc przez tyle lat az TAK SLEPYM ???!!! Niestety mozna..... Ps.
              Pozdrawiam wszystkich ktorym historia szkoly nie jest obojetna ,na czele z p.
              I.TALIK
    • Gość: ZDZIWIONY Strach??? Czy zwykły brak kultury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:56
      Czyżby w XIV LO zabronione było okazywanie jakichkolwiek oznak przychylności i
      szacunku dla zlikwidowanego po 58 latach istnienia Technikum Żeglugi
      Śródlądowej??? Bo jak inaczej wytłumaczyć, opisane w poprzednich komentarzach,
      zachowanie dyrektora XIV LO oraz pań Drwięgi i Antczak. Natomiast wielkie
      uznanie należy się panu Andrzejowi Kocowi za ciepłe słowa o Szkole i ludziach z
      nią związanych.
      • Gość: r.t a ciekawe ilu absolwentow tutaj zaglada??? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 14.06.05, 08:20
        P. Koc zostal dyrektorem, no, no a pamietacie zaliczenia z silnikow ??:)
        Absolwenci wpisywac sie i moze jakies ciekawe wspomnienia anegdoty itp.
        Serdeczne pozdrowienia dla calej kadry nauczycielskiej.
        Absolwent 1994
        • Gość: tg Re: a ciekawe ilu absolwentow tutaj zaglada??? IP: *.lauderhill-fl.gov 14.06.05, 18:33
          Hej, "wilki slodkich wod"! Co sie z Wami dzieje? Czy poza galka bosmanka i
          wiadra z kilem nie uzywacie komputera? Jest to tajemnica Poliszynela, ze duza
          liczba absolwentow plywa w Niemczech, Holandii i osciennych krajach. Moze wiec
          powinnismy uzywac innego jezyka(?). Nie pozwolcie zapomniec o Waszej szkole.
          Poza sprawdzianami i klasowkami z "matmy" byly tez chwile przyjemne. Czy
          pamietacie lapanki w "interku" i ucieczki przez okno na pietrze? Miedzyklasowe
          rozgrywki pilkarskie,...a mecze Slaska Wroclaw?! Wizyta polskiej reprezentacji
          w pilce noznej z W. Lubanskim w naszej budzie. Albo obstawa na meczach
          zuzlowych. To byly wydarzenia! Ale to nawet nie jest szczyt gory lowdowej.
          A z kultury...koncerty rockowe w Hali Ludowej... Juz nie wspomne o praktykach
          zawodowych i nocnych wachtach... Wsrod nas byli reprezentanci kraju w lekkiej
          atletyce! Nasi absolwenci sa pracownikami naukowymi na wyzszych uczelniach.
          Ludzie! To przeciez 58 lat historii - prawie trzy generacje! Okres Polski
          powojennej. Dzisiejsza mlodziez z XIV LO uczy sie w murach szkoly, ktora mysmy
          budowali, szkoly z historia, ktora mysmy tworzyli. Zyczmy im sukcesow w nauce.
        • Gość: wiesiek konieczko skąd ten strach ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:27
          dlaczego nie podpisujecie się swoimi nazwiskami tylko inicjałami ?
          kogo lub czego się boicie ? a może wstydzicie się swoich korzeni ?
          absolwentów z 82 roku proszę o kontakt
          wiesiek.k3@wp.pl
        • Gość: stan Re: a ciekawe ilu absolwentow tutaj zaglada??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:15
          szukam pracy w zawodzie jeśli macie jakieś namiary to z góry dziękuje , ale
          zaznaczam ,że jestem absolwentem z 82 roku i tylko troche pracowałem w zawodzie
          obecnie w moim miejscu pracy mają być redukcje i prawdopodobnie stracę pracę
          więc muszę coś znaleźć aby utrzymać rodzinę
          proszę o pomoc i poradę
          • Gość: stan Re: a ciekawe ilu absolwentow tutaj zaglada??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:17
            prosząc o namiary na prace nie podałem adresu , podaje swoje namiary
            pantoxen@poczta.onet.pl
    • Gość: tzsmemory TZŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 20:16
      ... jak się Cię nie będą bali, to się z Ciebie będą śmiali -
      jak mawiał Mały Rycerz i tak nam się to ziściło.
      "Obcy" wymazują nam niemały fragment naszego życia.
      Obrażają naszych nauczycieli i tym samych, i nas samych.
      Przykre to sprawy, ale ... nie należy pozwalać by Obcy robili porządki w naszym
      domu.
      Szkoła w tym formacie jak ją znamy nie mieściła się zapewne w żadne uzasadnione
      formaty działania. Rozumiał to i "walczył" o przeformatowanie nasz wspaniały
      Marian S. - stało się że poległ.
      Dzisiaj dociekanie czy był to spisek, czy też skok na kasę to już dywagację,
      które nie mają żadnego isotnego skutku.
      Gimnazjum Nr 14 ma sukcesy, a "nasza" branża szamoce się przy dnie, a nas
      "wspaniałych " jak lubimy o sobie myśleć nie było w istotnych i krytycznych
      momentach dla szkoły. Jak widać "Siły ciemności" triumfują.
      "Mądrzy" mówią, że często zło zwycięża nie dlatego że takie silne, ale dlatego
      że "Dobro" śpi.
      Czy "my" prócz tanich sentymentów moglibyśmy coś zrobić dla naszych
      "profesores", albo ocalić chociażby od zapomnienia, lub ..., no właśnie co
      prócz łzawych sentymentów moglibyśmy?
      • Gość: leon Re: TZŚ IP: *.olawa.sdi.tpnet.pl 16.06.05, 10:57
        A czy jest ktoś z absolwentów TŻŚ z 83r "A"
        • Gość: DAREK BAK Re: TZŚ IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 27.06.05, 23:40
          Leon byku , pewnie ze rocznik 1983 tez tu zaglada...!!! Moj adres
          bondar10@aol,com
          • Gość: wiesiek zły adres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 14:38
            darek podałeś złego maila , popraw się bo nikt do ciebie nie napisze
      • Gość: wiesiek Re: TZŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:58
        zapraszam wszystkich absolwentów na stronę o TŻŚ
        www.tzsmemory.friko.pl/
    • Gość: Sailor Re: Zakończony rejs IP: *.vilico.pl 17.06.05, 17:09
      Przykre jest, że najbardziej niechlubną rolę na piątkowej imprezie odegrały dwie
      nauczycielki z Technikum Żeglugi - Małgorzata Drwięga i Elżbieta Antczak.
      Przypadek pierwszy nazywa się karierowiczostwem a przypadek drugi to bojaźń
      własnego cienia.
      Zresztą jedna z nich zasłynęła już z wiernopoddańczej deklaracejik, że dopiero w
      czternastce można się rozwijać.
      Niedopuszczenie do głosu najstarszego absolwenta Technikum Żeglugi, to przecież
      najlepszy przykład takiego rozwoju i potwierdzeniem tezy, że najgorliwszymi
      wyznawcani noewej były zawsze przechrzty.
      • Gość: tg "Judaszki Iskariotki" IP: *.lauderhill-fl.gov 17.06.05, 22:11
        Sprzedaly szkole za 30 srebrnikow. Nie wroze tym osobom wielkiej kariery. Jak
        to bylo w pismie sw.?... Judasz sie powiesil. Historia lubi sie powtarzac. Ale
        to dobrze,ze tak sie stalo...oczyscilo sie powietrze ze smrodu.
    • Gość: Absolwent2005 Re: Zakończony rejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 00:01
      Przeczytałem wszystkie opinie o naszej kochanej szkole i szkoda mi bardzo pani
      Małgosi D i Eli A., gdyż wiele im zawdzięczam.
      To były zupełnie fajne kobitki, dopóki nie przyszła do nas ta czternastka.
      Mnie samemu było głupio. kiedy nie dopuszczono do głosu najstarszego absolwenta
      TŻŚ. Widocznie służba u nowego Pana robi swoje.
      • Gość: nikt taki Re: Dokumentujmy zakończony rejs ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 09:21
        Jakiś czas temu (chyba nawet w tym roku) na forum toczyła się dłuuuga dyskusja
        merytoryczna dotycząca TŻŚ i żeglugi w ogóle, z "Programem dla Odry - 2006" w
        tle. Pamięta ktoś? Może warto połączyć te 2 wątki i nie dopuścić do zapomnienia
        Waszej Szkoły i ludzi z nią związanych, w tym absolwentów. Jako osoba blisko
        związana z branżą chętnie włączę się w dalszą dyskusję. Jesteśmy to winni ŚP
        Marianowi Szwarcowi, nauczycielowi tej szkoły i wielu innym. Tobie również,
        Absolwencie2005.
        Co będzie np. z Waszym szkolnym Centrum Kultury Informacji i Edukacji
        Samokształceniowej im. M.Szwarca, które prowadziła pani Żmijowska?
        • Gość: tg Czy rejs rzeczywiscie jest zakonczony? IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 25.06.05, 17:00
          Wczoraj (Sobota, 24-go czerwca) w GW byl obszerny artykul o TZS. Nie bylo o tym
          zadnej informacji w internecie. Moze ktos z Was czytal i moglby sie podzielic
          swoja refleksja. Chetnie podejme dyskusje tym bardziej, ze mam watpliwosci czy
          rejs jest rzeczywiscie zakonczony?... Zamknieto pewien rozdzial zwiazany z
          zegluga w ogole ale nie rozwiazano tym problemu. Wroclaw jest i bedzie zwiazany
          z Odra. Czy to sie komus podoba czy nie? Rzeka bedzie wymagac wykwalifikowanej
          kadry zeglugowej i hydrotechnicznej. Mysle, ze to tylko kwestia czasu kiedy
          Odra wypelniona bedzie turystami. Tramwaje wodne - moze dzis troche to
          dywagacje futurystyke ale jest w najblizszej przyszlosci moze byc to
          rzeczywistosc dla zatloczonego juz Wroclawia. Albo, zatrudnienie
          wysokowykwalifikowaniej kadry zeglugowej w Holandii czy Niemczech. Z
          ekonomicznego punktu widzenia moze to byc bardzo dobry biznes. Ja juz widze, na
          podstawie kontraktow z Holendrami, ze jest to rzeczywiscie intratny interes dla
          armatora, marynarza z Polski, ktory pracuje miesiac na statku za 1500 euro a
          miesiac jest w domu (w Polsce) za 849 zl brutto.
          • Gość: nikt taki Re: Czy rejs rzeczywiscie jest zakonczony? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.05, 09:45
            Rzeczywiście, coś było chyba w "Gazecie - Turystyce". Niestety nie było mi dane
            przeczytać. Może ktoś ma ten tekst i go przeskanuje, a potem wrzuci na forum?
            Można by potem podyskutować.
            Co do nieuchronnego braku wykształconej kadry z branży wodnej - nie mam
            absolutnie żadnych wątpliwości, że tak będzie już za parę lat. Ludzie, żaden
            absolwent LO nawet ze zdaną nową maturą nie ma pojęcia o rzece, o urządzeniach
            hydrotechnicznych nie wspomnę. Panie Prezydencie Dutkiewicz, panowie radni Rady
            Miejskiej - kto będzie obsługiwał śluzę Mieszczańską, którą wyremontowano za
            ciężkie pieniądze z "Programu dla Odry - 2006" i WFOŚ? Kto będzie obsługiwał
            inne śluzy? Kto będzie kierował rozrządem wód w zmodernizowanym (mam nadzieję,
            że do tego dojdzie) Wrocławskim Węźle Wodnym? A kto zajmie się żeglugą
            turystyczną w obrębie miasta? Kto itd., itp. Panowie Radni - prosimy również o
            włączenie się w dyskusję.
            • Gość: tg Re: Czy rejs rzeczywiscie jest zakonczony? IP: *.lauderhill-fl.gov 28.06.05, 19:47
              TZS posiadalo wiele stakow skolnych. Najbardziej znane to:
              - "Westerplatte" - zbudowano w 1937 r. bez napedu. W 1952 r. wyposazono go w
              naped spalinowy. Od 1959 r. do 1974 r. sluzyl szkole jako statek szkoleniowy
              dla 27 uczniow. Skasowano go w 1976 r.
              - "Mloda Gwardia" - wodowana we Wroclawskiej Remontowej Stoczni Rzecznej 13
              kwietnia 1961 roku. Statek szkolny przeznaczony dla 36 uczniow z
              pomieszczeniami mieszkalnymi, sanitarnymi, kuchennymi. Posiadala naped
              spalinowy, 2-srubowy, moc silnikow 2 x 210 KM. W pierwszy rejs "Mloda Gwardia"
              wyplynela 4 czerwca 1962. W 1983 r. statek przekazano szkole w Kedzierzynie-
              Kozlu. Plywa do dzis pod nazwa "Sucharski".
              - "Westerplatte II" - pchacz typu "Bizon" z barka dydaktyczno-hotelowa,
              mieszczaca sale wykladowa, stolowke, nowoczesna kuchnie, pomieszcenia
              nawigacyjne z radarem, agregat pradotworczy, hydrofor, sanitariaty. Kontener
              powstal w 1975 r. w Stoczni Rzecznej we Wroclawiu, z przeznaczeniem dla
              szkolenia 40 uczniow. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
              A teraz posluchajcie tego. Po likwidacji TZS (Zespolu Szkol) "Westerplatte II"
              zostalo przejete przez XIV LO ! Od dwoch lat, ta znana z dzialalnosci
              typu "wykopac", "ponizyc" szkola podejmuje dzialania by zaktywizowac
              dzialalnosc jednostki, oferujac statek w roli hotelu na wodzie, sali
              konferencyjnej, realizacji wielodniowych rejsow wycieczkowych, itp. Zapewne
              znacie to powiedzenie, przyczepilo sie g...o do statku i krzyczy, PLYNIEMY!...
              Nie zdziwie sie jezeli uslysze, ze kontener nadaje sie tylko na zlom.

• Gość: tzs Re: Czy rejs rzeczywiscie jest zakonczony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:01
              W sprawie artykułu proszę się sokntaktować na adres technikumzeglugi@wp.pl
    • Gość: TŻŚ Nowy artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:09
      Artykul z GW "Wieży ciśnień"
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35769,2795781.html
      • Gość: tg Re: Nowy artykul IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 03.07.05, 17:54
        Dziekuje "IT",
        To ja, "tg" to moj inicjal. O moich planach powiadomie Cie w oddzielnym e-
        mailu. Jakkolwiek pod podany wyzej website adres wpisalem swoj post. W
        polityce "sila" jest sprawa zludna. Wygranie bitwy nie oznacza, ze sie wygralo
        wojne.
        • Gość: wiesiek absolwenci rocznik 82 wpisujcie się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:31
          proszę o kontakt absolwentów z 82 roku
          nie mam z nikim kontaktu (oprócz Irka Draczyńskiego i Lucka Czecha) być może
          uda mi się spotkać jeszcze kogoś z Vc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka