Dodaj do ulubionych

Zaczyna się remont na Kazimierza Wielkiego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 21:29
A ja siadam na rower i cały Wrocław jest mój! Gdyby wiecej ludzi tak postąpiło, a reszta korzystała z komunikacji miejskiej, nie byłoby mowy o korkach. Na zachodzie rowery się widuje całymi setkami, a my się musimy wozem pokazać, nawet jak jest to zdezelowany strup trujący środowisko i przechodniów.
Obserwuj wątek
    • Gość: karter Re: Zaczyna się remont na Kazimierza Wielkiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:23
      Coś w tym jest, tylko dlaczego na chyba dziesięciu rowerzystów, których
      spotkałem po drodze z Oporowa do centrum o dziesiątej wieczorem, żaden nie miał
      świateł? Włącznie z tymi, którym się wydaje, że błyskający szpanerski szajs
      cokolwiek daje.
      A potem będą krzyki, że niedobrzy samochodziarze po ciemku robią kuku
      rowerzystom.
      • Gość: twoj stary Re: Zaczyna się remont na Kazimierza Wielkiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 13:24
        jak sie nie podoba to zglos projekt nowej ustawy nakazujacym wozic kazdemu rowerzyscie akumulator samochodowy i oswietlenie takie jak w samochodach inteligencie

i jesli jeszcze tego nie zrozumiales to jesli cos blyska to jest lepiej widoczne
        • svarte_sjel Re: Zaczyna się remont na Kazimierza Wielkiego 26.06.05, 17:13
          Gość portalu: twoj stary napisał(a):
          > i jesli jeszcze tego nie zrozumiales to jesli cos blyska to jest lepiej widoczne

Taaak, błyskająca diodka jest zapewne lepiej widoczna od diodki świecącej
          ciągłym światłem. Szkoda tylko, że widoczność tej ostatniej ma się nijak do
          normalnego reflektorka
    • Gość: qr Re: Zaczyna się remont na Kazimierza Wielkiego IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.06.05, 22:31
      Swego czasu gdzieś obił mi się o uszy egzotyczny przepis mówiący o tym, że po
      pasach dla taksówek mogę jeździć samochody w których są conajmniej 2 osoby.
      Zacząłemwtedy zwracać uwagę na to ile osób siedzi w samochodach. Ku swojemu
      zdziwieniu stwierdziłem, że w olbrzymiej większości są tylko kierowcy. Gdyby
      chociaż część z nich przeskoczyła na rowery, to o wiele prościej buyy się
      jeździło tym co muszą.
      • Gość: gigi Re: Zaczyna się remont na Kazimierza Wielkiego IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 24.06.05, 22:38
        ale w tym krju wszyscy musza nie znaja takiego slowa jak ustepstwo kazdy tutaj
        jest zachlanny
      • almac Re: Zaczyna się remont na Kazimierza Wielkiego 25.06.05, 20:50
        Gość portalu: qr napisał(a):

> po
        > pasach dla taksówek
        We Wrocławiu są pasy dla taksówek?
    • Gość: tomek_de Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowerowe. IP: *.magma-net.pl 24.06.05, 22:37
      Powinny powstac na wszystkich remontowanych odcinkach.
      Tyle sie slyszy o tym, ze Wroclaw to "europejskie miasto", ale jesli chodzi o
      sciezki rowerowe, to jestesmy gleboka prowincja.
      • Gość: antyradny Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:40
        przez srodmiescie trudno jest ogole przejechac, przez stare miasto to w ogole
        sie niemal nie da, totalna głupota radnych!
      • almac Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero 25.06.05, 20:53
        Gość portalu: tomek_de napisał(a):

> Powinny powstac na wszystkich remontowanych odcinkach.
        > Tyle sie slyszy o tym, ze Wroclaw to "europejskie miasto", ale jesli chodzi o
        > sciezki rowerowe, to jestesmy gleboka prowincja.

A z tych ścieżek, które istnieją to większość rowerzystów i tak nie korzysta.
        Np. na takiej Pilczyckiej częsty obrazek: jedzie sznur samochodów a na początku
        tej "kolumny"? Rowerzysta oczywiście....
        • Gość: Fakir Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 12:43
          >>a większość rowerzystów i tak nie korzysta.
          przesadzasz... kretyni na rowerach sie zdarzają, ale na scieżkach wzdłuź
          legnickiej, pilczyckiej jest naprawde rowerowy tłok...
          • Gość: twoj stary Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 13:34
            nie przecze ze jest cala masa kretynow na rowerach ale czesto nawet jesli siejedzie zgodnie z przepisami ulica i zaczyna sie droga dla rowerow to bardzo czesto przez ponad pol km nie ma mozliwosciwjechania na nia zgodnie z przepisami!! i nawet jesli ktos, ze mozna zjechac w jakas boczna ulice, zeby od razu wjechac na droge dla rowerow to wcale z takiego rozwiazania korzystac nie musi, moze sobie jechac ulica az do momentu kiedy bedzie mial mozliwosc zgodnego z przepisami dostania sie na nia

a zupelnie inna sprawa jest stan drog dla rowerow, czesto zagraza on bezpieczenstwu bardziej niz ruch nawet po najruchliwszych drogach we wroclawiu
            • Gość: Fakir Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 18:56
              >a i zaczyna sie droga dla rowerow to bardzo czest
              > o przez ponad pol km nie ma mozliwosciwjechania na nia zgodnie z przepisami!! i
              tylko ze omawianego odcinka to raczej nie dotyczy - zeby dostac sie na drogę
              trzeba wczesniej przeciąc scieżkę.....

ale ogólnie masz całkowita racje - przepisowy zjazd i wjazd na scieżkę jest
              czesto wielkim problemem....
        • Gość: tbernard Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.206.113.210.telsat.wroc.pl 26.06.05, 14:09
          Też mnie wkurzają tacy "kolarze", którzy nie mają zamiaru korzystać ze ścieżek
          rowerowych obok lub z mało uczęszczanego chodnika. Przecież skoro ma rower z
          tyloma przerzutkami więc cuje się jak przwdziwy kolarz który nie zniży się do
          poziomu tych korzystających ze ścieżek rowerowych.
      • Gość: twoj stary Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 13:28
        a nie wpadles na to ze najwazniejsza to jest zmiana traktowania rowerzystow prze kierowcow?? drogi dla rowerow powinny byc tylko przy trasach szybkiego ruchu, tranzytowych i nigdzie wiecej!! w kazdym innym miejscu najlepszym miejscem dla roweru jest ulica ale kazdemu kierowcy jest za malo drogi nawet jak jest na niej sam...
        • Gość: Jarus Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.dint.wroc.pl 27.06.05, 15:38
          Typow wpadanie z jednej skrajnosci w druga.
      • Gość: darek_w1 Re: Mam nadzieje, ze powstana nowe sciezki rowero IP: *.lan.pop.pl 28.06.05, 10:52
        [pasy dla taksówek]
        > Powinny powstac na wszystkich remontowanych odcinkach.

Jak takie pasy powstaną to Wrocław natychmiast stanie się pierwszym miastem na
        świecie gdzie nie ma zwykłych samochodów tylko same taksówki ;-)))
    • Gość: Neo[EZN] Siwy dym będzie IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.06.05, 23:47
      Chyba już niebawem zamkną Szewską dla samochodów - widziałem już ustawiony znak
      informujący o zamkniętej ulicy Szewskiej i trasie objazdu, stojący na ulicy
      Świdnickiej. Zamkną Szewską to z południa na północ bardzo kiepski będzie
      dojazd do centrum. Nie dość że będzie remont skrzyżowania Piłsudskiego-
      Świdnicka to jeszcze zamkną jedną jezdnię ul.Kazimierza Wielkiego. Nie wiem co
      będzie gdy zamkną dla aut Szewską i Grodzką i będzie rozkopana Kazimierza
      Wielkiego - wtedy pozostaje jazda albo przez pl.1 Maja (najlepsze rozwiązanie)
      albo stanie w kilometrowym korku na ulicy Janickiego do pl.Bema...
      • Gość: Stary wrocławianin Re: Siwy dym będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 03:31
        Szkoda że nie ma Zdrojewskiego. Też remontował i przebudowywał ulice ale z głową.
        Remontują nie to co potrzeba. Na Krakowskiej na dziurach plomby z zębów
        wylatują. Na ślimaku nad Krakowską od co najmniej 10-ciu lat jest zamknięty
        jeden pas ruchu.
        Klecińska, permanentny korek bo te trzy pasy na Hallera to o kant potłuc jak się
        wjeżdża w wąskie jednopasmowe gardło. Czy w tym mieście ktoś z decydentów myśli.
        Torowiska powinny być tak zabudowane żeby mogły po nich jeżdzić pojazdy
        uprzywilejowane na sygnale (Hallera, Grabiszyńska, Plac Grunwaldzki od mostu
        Grunwaldzkiego po Szczytnicki)i w kulku innych miejscach gdzie karetki grzęzną w
        korkach. Widzę codziennie ten cyrk za oknem na odcinku Hallera od Mieleckiej do
        Gajowickiej.
        • svarte_sjel Re: Siwy dym będzie 25.06.05, 08:13
          Gość portalu: Stary wrocławianin napisał(a):
          > Remontują nie to co potrzeba. Na Krakowskiej na dziurach plomby z zębów

Remont już by trwał, gdyby nei to, że nie było chętnych na opracowanie projektu.

> wylatują. Na ślimaku nad Krakowską od co najmniej 10-ciu lat jest zamknięty
          > jeden pas ruchu.

Remont zaczyna się jeszcze w wakacje.

> Klecińska, permanentny korek bo te trzy pasy na Hallera to o kant potłuc jak

Jak wyżej.

> uprzywilejowane na sygnale (Hallera, Grabiszyńska, Plac Grunwaldzki od mostu
          > Grunwaldzkiego po Szczytnicki)i w kulku innych miejscach gdzie karetki grzęzną

Na Hallera są, na Grunwaldzie jest do połowy, a druga połowa będzie robiona wkrótce.

Wniosek
          • Gość: pepe Re: Siwy dym będzie IP: 62.233.178.* 25.06.05, 13:19

qwa kazimierza jest jeszcze ok, mogliby polatac takie krotkie laczowki...
            teczowa, bystrzycka, podwale, legnicka-zachodnia, grabiszynska, zaporoska,
            gajowicka, powstancow sl, wyscigowa, borowska

kiedy sie za to wezma?

>
            > > uprzywilejowane na sygnale (Hallera, Grabiszyńska, Plac Grunwaldzki od mo
            > stu
            > > Grunwaldzkiego po Szczytnicki)i w kulku innych miejscach gdzie karetki gr
            > zęzną
            >
            > Na Hallera są, na Grunwaldzie jest do połowy, a druga połowa będzie robiona
            wkrótce.

na hallera????? gdzie????? chyba ze bierzesz pod uwage karetki szynowe

>
            > Wniosek
            • svarte_sjel Re: Siwy dym będzie 25.06.05, 13:51
              Gość portalu: pepe napisał(a):
              > kiedy sie za to wezma?

Człowieku, myśl!
              Jak możesz porównywać remont za kilkaset tysięcy (góra milion) z całkowitą
              przebudową ulicy, której budżet kilkakrotnie przekracza całość funduszy na
              dorbniejsze remonty (z którego są robione KW, Mickiewicza, itp.).

> na hallera????? gdzie????? chyba ze bierzesz pod uwage karetki szynowe

Miało być na Grabiszyńskiej.

> a tobie radze zmienic ziola

Radzę ci się liczyć ze słowami.
              • Gość: pepe Re: Siwy dym będzie IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 25.06.05, 21:54
                > Gość portalu: pepe napisał(a):

> Człowieku, myśl!
                > Jak możesz porównywać remont za kilkaset tysięcy (góra milion) z całkowitą
                > przebudową ulicy, której budżet kilkakrotnie przekracza całość funduszy na
                > dorbniejsze remonty (z którego są robione KW, Mickiewicza, itp.).

rozumiem bedziemy mieli 4 autostrady wzdluz i poprzek z poziomymi skrzyzowaniami
                dziurawe chodniki i boczne ulice w kocich lbach... im drozszy projekt tym
                drozsze odpryski

> Miało być na Grabiszyńskiej.
                >
                zwlaszcza pomiedzy zaporoska a placem legionow, albo od cmentarza do fatu

> Radzę ci się liczyć ze słowami.

oj, powaznie sie u******s... ;)
                a ja tobie z zawartoscia siga

>
          • Gość: eMKa Re: Siwy dym będzie IP: *.idea.pl 25.06.05, 14:46
            svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: Stary wrocławianin napisał(a):
            > > Remontują nie to co potrzeba. Na Krakowskiej na dziurach plomby z zębów
            >
            > Remont już by trwał, gdyby nei to, że nie było chętnych na opracowanie
            projektu
            > .

Potrzebny jest remont, ale nie jest przeprowadzany
            bo "komus sie nie chce"?
            Nie rozumiem jakos tych mechanizow... :/

• svarte_sjel Re: Siwy dym będzie 25.06.05, 15:25
              Gość portalu: eMKa napisał(a):
              > Potrzebny jest remont, ale nie jest przeprowadzany
              > bo "komus sie nie chce"?

Przetarg nie został rozstrzygnięty.
              No a skoro nie ma projektu to jak zacząć prace?
              Ponieważ remont miał iść do dofinansowania z UE to wygląda na to, że się
              odwlecze do następnego budżetu. Czyli o jakieś 2 lata...
            • Gość: karmelek Re: Siwy dym będzie IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.06.05, 18:46
              Nie słuchaj bełkotów tego specjalisty od propagandy, on niedługo jak mu się
              skończą pomysły uzasadniające brak remontów w naprawdę koniecznych miejscach
              gotowy jest wymyślić np. sprzeciw kosmitów itp.
              • Gość: Rafis Re: Siwy dym będzie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.06.05, 20:52
                Typowy polski problem nikt niczym sie nie interesuje oprócz własnej d... ale
                pretensje ma do wszystkich i pomstuje na to że czegos sie nie remontuje podczas
                gdy te inwestycje ruszaja w najbliaszych 2 miesiącach. Radni sie sa idealni ale
                ktos ludzie musi za was mysleć :)
          • Gość: Łysy Re: Siwy dym będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 23:41
            Forum chyba nie jest od tego, żeby je..ć wszystkich co coś powiedzą z góry na
            dół. Być może nie każdy ma dostęp do info na temat projektów... A ogłady Panu
            szanownemu też by się trochę przydało...

Pozdrawiam
            • svarte_sjel Re: Siwy dym będzie 26.06.05, 17:18
              Gość portalu: Łysy napisał(a):
              > Forum chyba nie jest od tego, żeby je..ć wszystkich co coś powiedzą z góry na

Po pierwsze forum nie jest miejscem przeznaczonym do używania takiego słownictwa
              jak linijkę wyżej.

> dół. Być może nie każdy ma dostęp do info na temat projektów... A ogłady Panu

Jaja sobie robisz, prawda? _To_ akurat nie są żadne informcje tajne, wydobywane
              po znajomoiści ani inne podobne cuda, tylko dane wystwione w inecie dla
              wszystkich, do znalezienia w ciągu kilku minut. Często zresztą tu na forum.

A poza tym czyjś brak wiadomości nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla
              zakładania a priori, że wszystko jest _na pewno_ robione źle.
              • Gość: Łysy Re: Siwy dym będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:17
                svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: Łysy napisał(a):
                > > Forum chyba nie jest od tego, żeby je..ć wszystkich co coś powiedzą z gór
                > y na
                >
                > Po pierwsze forum nie jest miejscem przeznaczonym do używania takiego
                słownictwa
                > jak linijkę wyżej.

Owszem, więc wyciąłem :)

>
                > > dół. Być może nie każdy ma dostęp do info na temat projektów... A ogłady
                > Panu
                >
                > Jaja sobie robisz, prawda? _To_ akurat nie są żadne informcje tajne,
                wydobywane
                > po znajomoiści ani inne podobne cuda, tylko dane wystwione w inecie dla
                > wszystkich, do znalezienia w ciągu kilku minut. Często zresztą tu na forum.

Oczywiście wszyscy zaciekle analizują wszelkie prace drogowe (wszak to
                najważniejszy problem) a następnie rzeczowo dyskutują :))
                >
                > A poza tym czyjś brak wiadomości nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla
                > zakładania a priori, że wszystko jest _na pewno_ robione źle.

Pewnie, że nie jest, ale znajomość w/w wiadomości nie jest usprawiedliwieniem
                dla buractwa :)

Pozdrawiam :)

• Gość: svarte, powiedz mi Re: Siwy dym będzie IP: 195.117.149.* 27.06.05, 11:10
            hi !
            w takim razie powiedz mi na grzyb grzebac na Mickiewicza ???
            zgadzam sie ze rozkopują nei tam gdzie trzeba i bez sensu, zamiast udrożnic
            przepływ aut
            hm ?
        • Gość: darek_w1 Re: Siwy dym będzie IP: *.lan.pop.pl 28.06.05, 10:37
          > Szkoda że nie ma Zdrojewskiego. Też remontował i przebudowywał ulice ale z
          głową.

Tu bym polemizował. Choć to nie całkiem wina bezpośrednio Zdrojewskiego, a
          raczej ekipy ZDiK + WKUM + BRW. Zdrojewski ponosi odpowiedzialność za brak
          systemu doboru i oceny kadry oraz za przerost ambicji, który zaowocował budową
          np. Mostu Millenijnego pozbawionego dojazdów dopasowanych do jego
          przepustowości. Ale Zdrój lubi takie rzeczy, z przytupem i świśnięciem w stylu
          bizantyjskim ;-)

> wylatują. Na ślimaku nad Krakowską od co najmniej 10-ciu lat jest zamknięty
          > jeden pas ruchu.

I bardzo dobrze, tak powinno być od samego początku. Jak samochody jeździły
          dwoma pasami to ciągle dochodziło do kolizji z samochodami wjeżdżającymi na
          estakadę wjazdem koło Piecbudu (brak pasa włączania plus ograniczona
          widoczność). A dla przepustowości nie ma to znaczenia bo wjazd na ślimak i tak
          odbywa się jednym pasem. Zresztą natężenie tego ruchu jest i tak symboliczne.

Natomiast do pozostałych uwagam się przyłączam.
    • dj_konus panie rysiu, niech sie pan nie martwi! 27.06.05, 14:58
      moze wreszcie przejrzy pan na oczy i doceni ten srodek lokomocji!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka