Dodaj do ulubionych

Kilka słow od poznaniaka.

26.06.05, 12:52
Witam wszystkich mieszkańców Wrocławia. Jestem poznaniakiem, ale nie
przeszkadza mi to,by Wam powiedzieć, że Wrocław jest przepięknym miastem. Żal
mi serce ściska, że Poznań wypada tak smutno na tle Wrocławia. Pracowałem
kiedyś w Informacji turystycznej w Poznaniu i wszystkich zagranicznych gości
kierowałem właśnie do Wrocławia, zamiast do Warszawy. Wolałem, by zachowali
obraz Polski poprzez piękną architekturę Waszego miasta niż poprzez brud i
smród stolicy. Lubię swoje miasto, ale jestem zauroczony Wrocławiem i tak już
zostanie. Pozdrawiam Wrocławian;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: jekdok Nie sposób nie przyznać Ci racji :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:15
      i wyrazić współczucia przy okazji. Gdy jakieś trzydzieści lat temu byłem
      pierwszy raz w Poznaniu byłem zachwycony tym miastem - jego urodą, czystością i
      uczynnością oraz uprzejmością ludzi w nim mieszkających. Wracając niedawno znad
      morza zaparkowałem w okolicy poznańskiego Rynku i - wybacz - nie mogłem wyjść
      ze zdumienia. Może dlatego, że było to późną nocą w sobotę ale wrażenia były
      mało pochlebne. Żeby Cię nie urazić nie będę wdawał się w szczegóły zwłaszcza,
      że mam świadomość, że za każdym razem moje obserwacje były okazjonalne i
      wyrywkowe, ale moja żona, która wychowywała sie w Poznaniu jako dziecko też nie
      była tą (powtarzam krótką i przypadkową) wizytą zachwycona. Chcę wierzyć, że to
      był "wypadek przy pracy" i wolę pamiętać Twoje miasto jako piękne, czyste i
      przyjazne ludziom co nie zmienia faktu, że Wrocław najpiękniejszym miastem w
      Polsce jest :-))). Pozdrawiam serdecznie :-)
      • tupotek Re: Nie sposób nie przyznać Ci racji :-) 26.06.05, 13:21
        jekdok, masz bardzo trafne spostrzeżenia, chciałbym by był to jak
        mówisz: "wypadek przy pracy", ale Poznań po prostu brzydzieje w oczach. Nie
        jest w stanie mu pomóc nawet Stary Browar, bo wokół niego rośnie brud, że aż
        miło, choć to wcale nie miłe;-) Nie wiem co się dzieje z moim miastem. Czy to
        wina władz miasta? A takie było piękne...
        • Gość: Armand Re: Nie sposób nie przyznać Ci racji :-) IP: *.icpnet.pl 26.06.05, 23:44
          Rzeczywiście Stary Browar to bardzo udana inwestycja... Niezwykła harmonia
          nowoczesności z rustykalnością..... To trzeba zobaczyć. Ale poza tym miejscem
          Poznań systematycznie podupada. Nie ma też wyjątkowego klimatu,
          kosmopolityczności i otwartości, która jest właśnie do znalezienia we
          Wrocławiu. Z tego powodu od końca września przeprowadzam się z Poznania do
          Wrocławia, mam nadzieję, że już na zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka