Dodaj do ulubionych

Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac

29.06.05, 22:12
Wydaje mi sie, ze sprawa jest na tyle powazna, ze niezbedny jest nowy watek.

Drogi budują, domy rujnują

Fot. Łukasz Giza / AG

Sylwia Mucha 29-06-2005 , ostatnia aktualizacja 29-06-2005 20:56

Już dwa budynki mieszkalne zostały uszkodzone podczas przebudowy ul.
Sienkiewicza. Firma Ziajka, która prowadzi tu prace, nie chce jednak ich
naprawić ani zapłacić odszkodowań

Ziajka jest głównym wykonawcą przebudowy ul. Sienkiewicza wraz ze
skrzyżowaniem z Wyszyńskiego. Musiał wyburzyć kilka kamienic, żeby poszerzyć
ulice. Zrobił to jednak nieudolnie.

W styczniu na budynek przy ulicy Sienkiewicza 52 spadł fragment ściany z
wyburzanej kamienicy przy ul. Wyszyńskiego. - Pracownicy Przedsiębiorstwa
Drogowego Ziajka obiecali nam, że wymienią pęknięte szyby w oknach i naprawią
uszkodzone balkony - opowiadają mieszkańcy. - Nic nie zrobili.

Rozbiórkę przy Wyszyńskiego prowadziła wynajęta przez Ziajkę firma Fortis.
Spółdzielnia Mieszkaniowa Iglica, która jest właścicielem uszkodzonego
budynku, domaga się od niej 100 tys. zł odszkodowania.

Natomiast wyburzaniem budynku przy ul. Benedyktyńskiej 4 zajmowali się tylko
pracownicy Ziajki. Roboty zaczęły się na początku marca i szybko zakończyły,
ponieważ alarm podnieśli mieszkańcy sąsiedniego domu (nr 6). W ich kamienicy
popękały ściany. - Boimy się, że się zawali - mówia wystraszeni.

Jak twierdzą, budynek dalej pęka, ale PD Ziajka do tej pory nie zabezpieczył
murów.

Z wyburzanej kamienicy przy ul. Benedyktyńskiej 4 zostały tylko fragmenty
ścian. - O dalszej ich rozbiórce nie ma mowy - twierdzi Sławomir Graboś,
inspektor z PZM Patron, spółki zarządzającej budynkiem przy Benedyktyńskiej
6. - Firma Ziajka będzie musiała zabezpieczyć i upiększyć tę ruinę. Chcemy
również, żeby w naszym budynku usunęli pęknięcia i ocieplili ścianę
szczytową.

Sienkiewicza jest remontowana na zlecenie gminnego Zarządu Dróg i
Komunikacji. - Ale to PD Ziajka jako główny wykonawca przygotował zły projekt
wyburzenia budynku przy Benedyktyńskiej - przekonuje Ewa Mazur, rzecznik
prasowy ZDiK. - Odpowiada również za szkody wyrządzone przy ul. Sienkiewicza
52.

Zbigniew Ziajka, dyrektor przedsiębiorstwa, nie chciał z nami rozmawiać. Jego
firma nie zamierza wypłacać odszkodowań. A kierownik budowy Zbigniew Lozio
mówi wprost: - Jeżeli mieszkańcy chcą odszkodowania, niech idą do sądu.

PD Ziajka nie jest ubezpieczona od odpowiedzialności cywilnej. Jeżeli sama
nie wypłaci odszkodowań, uszkodzone kamienice będą naprawiane na koszt ZDiK-
u. - My jesteśmy ubezpieczeni - zapewnia Mazur, rzeczniczka ZDiK.

GW
Obserwuj wątek
    • Gość: kotb Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:13
      przeklejam moj post z forum głownego, ja jestem załamany, bo to mieszkam i musze to znosic

to jest absolutny skandal, ze ta firma wygrala kolejny przetarg. Widzac jej poprzednie dokonania zarowno dziennikarze jak i zwykli
      mieszkancy doskonale wiedzieli, jak to sie skonczy, ale NIKT nie przewidzial ogromu zniszczen!
      Przypomne

- najpierw byly problemy z ustawieniem ruchu pieszego w obrebie skrzyzowania- przez kilka tygodni nie mozna bylo przejsc przez ul.
      sienkiewicza, dzis jest _troche_ lepiej.

- pozniej brak pradu kilka razy, bo jakas koparka podczas przebudowy "zaczepila o kabel"

- pozniej kamienice, nieudolnie wyburzane (nie chce nawet pisac, czym to moze grozic!)

- dzis na forum "inwestycje" pojawily sie zdjecia nieudolnie kladzionego betonu, ktory bedzie pod torowiskiem- na betonie juz dzis
      są pekniecia!

- polecam jeszcze zobaczyc jak ulozony jest polbruk, w okolicach wejsc do kolorowej plomby na SE rogu skrzyzowania.

SKANDAL, ze ta firma nadal wygrywa!
      • mi.chal Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 29.06.05, 22:17
        Cale szczescie, ze juz przestala wygrywac. Sienkiewicza to ich ostatnie
        zlecenie.
        • Gość: jm Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.05, 22:24
          mi.chal napisał:

> Cale szczescie, ze juz przestala wygrywac. Sienkiewicza to ich ostatnie
          > zlecenie.

Widać ZDiK i UM też już mają dosyć tej partaniny.
          Przejeżdżam tym skrzyżowaniem codziennie i jestem przerażony skalą
          amatorszczyzny i bałaganu na tej budowie.
          Rozumiem,że to wrocławska firma i stąd jej uprzywilejowana być może pozycja,
          ale są pewne granice.
        • Gość: idea_krys Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.core.lanet.net.pl 29.06.05, 23:08
          mi.chal napisał:

> Cale szczescie, ze juz przestala wygrywac. Sienkiewicza to ich ostatnie
          > zlecenie.
          >

Tylko szkoda, że ZDIK nie zorientował się wcześniej i my mieszkańcy Sienkiewicza musimy cierpieć.
          • Gość: Rafis Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 29.06.05, 23:14
            przeciez ZDIK sie w niczym nie zorientował, Ziajka po prostu nie ma juz mocy
            przerobowych ale jak skonczy Sienkiewicza to wezmie sie za kolejne remonty i
            budowy. Nie mozna jej tego zakazac.
            Chociaz Berger Bau był wykluczony na kilka lat z przetargów miejskich bo zrobił
            wałki zdaje sie na Piłsudskiego i sąd orzekł po skardze ZDIK-u ze nie moga
            startowac. Jednak zdaje sie ze oni wogóle zrobili całkowity wałek i dali o
            wiele gorsze materiały niz mieli i nie chcieli poprawiac.
            • Gość: idea_krys Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.core.lanet.net.pl 29.06.05, 23:50
              Ale jak by nie patrzeć to papranie inwestycji Ziajce się bardzo opłaca.
              Po 1 zyskuje dużo używajać tańszych materiałów i technologii, które w sumie powoduja szybsze niszczenie drogi.
              Po 2 taka droga szybko się zepsuje i ZDIK ogłosi kolejny prztetarg na jej remont. Znów wygra ziajka bo bedzie zapisane w przetargu że kryterium oceny ofert = cena 100%. A później koło się zamyka.

Taka sytuacja bedzie się powtarzać jeśli nie zmienią sie kryteria oceny ofert w przetargach :/
            • Gość: hb Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.06.05, 08:47
              startować w przetargu mogą, co nie oznacza jednak, że muszą zostać wybrani.
        • Gość: perian Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.kom / *.kom-net.pl 29.06.05, 23:56
          Naiwny jesteś. Ci partacze będą wygrywać, niestety. ZDiK ma gdzieś jakość robót,
          liczy się cena.

Wielokrotne remonty są ZDiKowi na rękę, można się pochwalić statystykami, ile
          się we Wrocławiu remontuje km ulic. Tylko nikt nie wspomina, że ciągle tych samych.
          • preslaw Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 30.06.05, 08:36
            Niczym, moim zdaniem ZDiK nie może się tłumaczyć. Od dawna wiadomo, że firma
            Ziajki partczy swoje roboty i nie powinni wygrywać przetargów.
            • smi Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 30.06.05, 09:04
              Wadą przetargów jest to, że wygrywa najczęściej firma ... najtańsza - co, jak
              pokazuje załączony obrazek, nie zawsze idzie w parze z jakością ...
              • Gość: Rafis Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 30.06.05, 09:33
                z kolei jesli nie wygra najtansza oferta to juz wszyscy będa mówili o
                korupcji :) np "afera mostowa" w Warszawie wywołana przez populiste Kaczora
                który nic przez 3 lata nie zbudował :)
                • smi Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 30.06.05, 09:36
                  Rafis,

dokładnie tak :P
                  Zauważ, że w każdym przetragu przeważająca % część satnowi własnie wyłącznie
                  cena, a nie jakość ... Stąd potem mamy jezdnie, czy torowiska, które po roku
                  nadają się do ... remontu :P
                  Przykładem moze być Wyszyńskiego, przy Szczytnickiej, na prawoskręcie z mostu,
                  gdzie zapadła się studzienka ...
                  • Gość: Rafis Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 30.06.05, 09:52
                    tylko jak okreslic jakosc z przetargu? :)
                    Mozna dac jedynie gwarancje ale przecież Ziajka wywiazuje sie z gwarancji bo
                    jak juz ktos napisał bardziej opłaca im się np uzyc gorszego materiału na całej
                    długosci i potem poprawic usterki które wyjda np przy pasach niz dawac na
                    całość droższy materiał.

A Wyszynskiego to chyba robił dromex? lub skanska?
                    Zreszta ja wiem dlaczego te studzienki się zapadaja bo obserwowałem technologie
                    ich robienia podczas remonty Kamiennej :)
                    Najczesciej jest tak ze robi sie je na godzine przed wylaniem asfaltu i polega
                    to na tym ze panowie umieszczaja studzienke na odpowiedniej wysokosci a pod nia
                    wklejaja wszystkie resztki z budowy np kawałki cegieł itp.
                    Jak to sie ma potem utrzymac jak najedzie na to TIR?
                    Jest jedno rozwiązanie, częstsze kontrole przeciez Ziajka jest tak beszczelna
                    ze nawet nie ukrywa tego co spartoli np te peknięte płyty na zdjęciach.
                  • mi.chal Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 30.06.05, 09:54
                    smi napisał:

> Przykładem moze być Wyszyńskiego, przy Szczytnickiej, na prawoskręcie z
                    mostu,
                    > gdzie zapadła się studzienka ...

Takich przykladow mozna by mnozyc np. prowskret z Baltyckiej w Osobowicka,
                    gdzie zapadla sie kostka przy torowisku (juz drugi raz!!) oraz wykrzywil sie
                    kraweznik, a na pasie do jazdy na wprost takze zapadla sie studzienka.
                    • Gość: hb Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.06.05, 10:23
                      ale tej roboty nie robił akurat ziajka, tylko jakas firma z Krakowa.
                      • pluto10 Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 30.06.05, 13:38
                        Niemcy jak robili drogę to kurna 150 lat bez remontu trzymała...
                        Polacy ja robią to nawet zimy nie przetrwa...
                        ***************pluto10***************
                        09 - 10.07.05r - XIII Pielgrzymka Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę
                        • Gość: artek Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:46
                          > Niemcy jak robili drogę to kurna 150 lat bez remontu trzymała...
                          a tak dokładnie to którą droge masz na mysli?
                          • Gość: idea_krys Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.core.lanet.net.pl 30.06.05, 19:57
                            No chociażby Wyszyńskiego. Są odcinki przed wojenne i również powojenne, robione przez polaków. Różnica pomiędzy nimi jest kolosalna
                • Gość: perian Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.06.05, 10:10
                  Ale kryterium może być cena!

Trzeba jednak wymusić (w SIWZ) odpowiedni reżim technologiczny, choćby
                  wielokrotnie tu wspominaną płytę węgierską jako technologię wykonania torowiska
                  tramwajowego, czy rodzaj podbudowy.

Przetarg da się odpowiednio zredagować, trzeba tylko chcieć. Chęci jednak
                  brakuje, bo to przecież przetargi nie za swoje pieniądze tylko publiczne. Wiem,
                  kiepska ironia mi wyszła.
                  • svarte_sjel Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 30.06.05, 16:26
                    Gość portalu: perian napisał(a):
                    > Trzeba jednak wymusić (w SIWZ) odpowiedni reżim technologiczny, choćby
                    > wielokrotnie tu wspominaną płytę węgierską jako technologię wykonania

Coś ci się pomyliło. Miejsce na zapisy dotyczące technologii jest nie w SIWZ,
                    tylko w projekcie.
                    • Gość: perian Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.07.05, 18:09
                      A dziękuje za sprostowanie, i tak nie zapamiętam.
                    • Gość: Łoś_bimbacz Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:48
                      Reżim technologiczny wymusza stosowanie norm ( np. dotyczace zasad prowadzenia
                      robót, kontroli jakości), które muszą być spełnione. Normy obowiązujące
                      wykonawcę robót wymienia się w tekście SIWZ. SIWZ zawiera oczywiście cytaty z
                      projektu. Perian też ma rację.
    • Gość: V-1 Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.05, 11:24
      Mieszkam w okolicy budowy i... większego syfu i niekompetencji nigdy nie
      widziałem (a przynajmniej ostatnio :) ). ZDiK powinien jakos zręcznie omijać
      tę firme w kolejnych przetargach, by nie powtarzała się sytuacja partactwa i
      ciemnoty. Wolałbym już by przetarg wygrała jakaś porządna firma z Pozania
      (hipotetycznie) niż PD Ziajka.

Pzdr.
      • Gość: Rafis przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 04.07.05, 22:15
        Kłopoty z firmą PD Ziajka

Marek Szempliński 04-07-2005 , ostatnia aktualizacja 04-07-2005 21:15

Ulice Sienkiewicza i Wyszyńskiego pozostaną rozkopane co najmniej do przyszłego
        lata, jeśli z powodu prokuratorskiego dochodzenia trzeba będzie wypowiedzieć
        umowę firmie PD Ziajka

Robotnik zginął przed kilkunastoma dniami w maszynie mielącej gruz.

- Czekamy na wyniki sekcji. Trudno na razie mówić o czyjejś winie, choć
        oczywiście badamy zaniedbania pracodawcy - wyjaśnia prokurator Joanna Bandz-
        Wołek z prokuratury Psie Pole.

Urzędnicy miejscy boją się, że sprawa zagrozi remontom ulic Wyszyńskiego i
        Sienkiewicza, prowadzonym przez firmę PD Ziajka.

- Zależy nam, żeby wykonawca skończył inwestycję. Ewentualne przejmowanie
        rozgrzebanej budowy, inwentaryzacja, nowy przetarg według skomplikowanych
        unijnych procedur spowodują opóźnienie - tłumaczy dyrektor inwestycyjny Zarządu
        Dróg i Komunikacji Wojciech Sozański.

A firma z inwestycjami jest już i tak spóźniona. W czerwcu przez Wyszyńskiego
        miały jeździć tramwaje, ale ruszą dopiero pod koniec lipca, jeśli się uda. Na
        Piastowskiej też niewiele się dzieje. A miała być robiona najszybciej, żeby
        można było puścić przez nią ruch, gdy rozpocznie się remont na pl.
        Grunwaldzkim.

Leszek Ziajka, brat właściciela firmy - Zbigniewa, nie chce odpowiedzieć, czy
        wypadek wpłynie na przebieg prac. - Przecież to zdarzenie w ogóle nie ma
        związku z budową - przekonuje.

W ZDiK-u nie ukrywają jednak, że PD Ziajka naliczono już kary za opóźnienia.
        Niewykluczone, że będą też następne. Firma uznała natomiast, że Zarząd ją
        prześladuje. Właściciel o negocjacje prosił nawet prezydenta Wrocławia Rafała
        Dutkiewicza. Może dlatego oficjalnie ZDiK nic nie wie o prokuratorskim
        śledztwie.

- Uzgodniliśmy z wykonawcą nowy harmonogram prac [mają się skończyć do końca
        sierpnia - przyp. red.]. Nie interesuje nas, skąd właściciel firmy będzie nią
        kierował, tylko żeby przestrzegał ustalonego kalendarza - mówi rzeczniczka
        prasowa ZDiK Ewa Mazur.

Z jej słów wynika, że umowie nie zaszkodzi nawet ewentualne aresztowanie szefa
        przedsiębiorstwa.

Narzekają mieszkańcy

Na utrudnienia spowodowane przez remonty Wyszyńskiego i Sienkiewicza,
        prowadzone przez PD Ziajka, skarżą się mieszkańcy. Według nich nie
        zabezpieczono dostatecznie przejść do ich posesji. Niektórzy będą domagać się
        odszkodowań za zniszczenia spowodowane podczas rozbiórki sąsiednich kamienic.

Dla Gazety

Zbigniew Komar

nadzorujący ZDiK dyrektor Departamentu Infrastruktury i Gospodarki

Z PD Ziajka mamy niespotykane do tej pory kłopoty. Chodzi o jakość prac i
        dotrzymywanie terminów. Strasznie trudno się z nimi dogadać. Na każdą uwagę
        szukają usprawiedliwień prawnych. ZDiK robi wszystko, żeby nie zmieniać
        wykonawcy w trakcie remontu. Na szczęście mamy jeszcze kilka możliwości nacisku
        na firmę. Poza karami finansowymi, można im ograniczyć w przyszłości dostęp do
        przetargów w mieście.

• mi.chal Re: przyszła kyska na Ziajkę? 04.07.05, 22:18
          Wlasmnie mialem to wklejac, uprzedziles mnie o chwile ;)

W koncu cos ruszylo w sprawie zamkniecia tej firmy. Mam nadzieje, ze popelnia
          jeszcze kilka bledow i juz nic im nie pomoze.
          • Gość: kotbehemot Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:23
            > W koncu cos ruszylo w sprawie zamkniecia tej firmy. Mam nadzieje, ze popelnia
            > jeszcze kilka bledow i juz nic im nie pomoze.

tylko miejmy nadzieje, ze to nie bedzie kogos kosztowac zycia:(
            • mi.chal Re: przyszła kyska na Ziajkę? 04.07.05, 22:25
              Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
              > tylko miejmy nadzieje, ze to nie bedzie kogos kosztowac zycia:(

Oczywiscie, troche glupio to zabrzmialo :(
              • Gość: Rafis Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 04.07.05, 22:27
                no i jednak ta ulice tez mogliby zakonczyc bo jak nie to sypnie sie cały
                łancuszek inwestycyjny.
                • mi.chal Re: przyszła kyska na Ziajkę? 04.07.05, 22:31
                  Jak patrze w jakim tepie idzie im Sienkiewicza, to przestaje powoli wierzyc, ze
                  skoncza ta ulice. Zreszta czego mozna sie spodziewac po firmie, ktora ma tylko
                  jedna swoja koparke.
          • Gość: ! Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.07.05, 22:32
            mi.chal napisał:

> Wlasmnie mialem to wklejac, uprzedziles mnie o chwile ;)
            >
            > W koncu cos ruszylo w sprawie zamkniecia tej firmy. Mam nadzieje, ze popelnia
            > jeszcze kilka bledow i juz nic im nie pomoze.
            >

A ja mam nadzieję, że już nie zdążą popełnić kolenych błędów, bo po prostu
            dokończą tą budowę i znikną raz na zawsze, a my będziemy mogli spać
            spokojniej...
            • mi.chal Re: przyszła kyska na Ziajkę? 04.07.05, 22:42
              Gość portalu: ! napisał(a):

>
              > A ja mam nadzieję, że już nie zdążą popełnić kolenych błędów, bo po prostu
              > dokończą tą budowę i znikną raz na zawsze, a my będziemy mogli spać
              > spokojniej...

Tak byloby najlepiej.
            • Gość: artek Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 07:53
              > A ja mam nadzieję, że już nie zdążą popełnić kolenych błędów, bo po prostu
              > dokończą tą budowę i znikną raz na zawsze, a my będziemy mogli spać
              > spokojniej...

odpukać ....
              a kto na gwarancji będzie te wszystkie usterki poprawiał?
        • Gość: kotbehemot Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:19
          >
          > na firmę. Poza karami finansowymi, można im ograniczyć w przyszłości dostęp do
          > przetargów w mieście.

oooo! wiec jednak mozna?!
          Nie chce nawet tego komentowac. Pisalem miesiac temu na tym forum, ze jesli tak dalej pojdzie, to na tej budowie ktos zginie- i wykrakalem:(
          • Gość: Rafis Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 04.07.05, 22:21
            a gdzie ten człowiek zginął? tam na Wyszynskiego(bo widziałem dzis ze na
            miejscu miela i segregują materiał) czy w ich bazie?
            • preslaw Re: przyszła kryska na Ziajkę? i na nas też 05.07.05, 12:03

< Poza karami finansowymi, można im ograniczyć w przyszłości dostęp do
              przetargów w mieście.>

Now łaśnie, a jednak można. Powstaje pytanie, dlaczego wcześniej nie można tego
              było zrobić, chcoć każdy we Wrocławiu wiedział co robił Ziajka.
              A jeśli chodzi o prokuratorskie śledztwo, to w niczym nie powinno ono
              przeszkodzić dokończeniu remontu ani tym bardzij rodzić skutek w postaci
              rozwiązania umowy.
            • Gość: TLB Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:07
              To jest przesiewacz a nie kruszarka !!!!
        • Gość: V-1 Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:30
          > - Zależy nam, żeby wykonawca skończył inwestycję. Ewentualne przejmowanie
          > rozgrzebanej budowy, inwentaryzacja, nowy przetarg według skomplikowanych
          > unijnych procedur spowodują opóźnienie - tłumaczy dyrektor inwestycyjny
          Zarządu
          >
          > Dróg i Komunikacji Wojciech Sozański.

Tłumaczenie nie ma sensu- lepiej zepsuć coś do końca niż poprawić w
          trakcie... ???

> na firmę. Poza karami finansowymi, można im ograniczyć w przyszłości dostęp
          do
          > przetargów w mieście.

Oby!

• Gość: V-1 Re: przyszła kyska na Ziajkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 14:31
            Dzisiaj beztroscy pracownicy Ziajki rowalili koparką rurę doprowadzjącą wodę do
            lewej strony ulicy Mikołaja Reja, efektem jest bark H2O od czterech godzin!

Boże widzisz, a nie grzmisz!
    • Gość: idea_krys Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.core.lanet.net.pl 18.07.05, 11:38
      No to małe udokumentowanie jakości pracy Ziajki

img227.imageshack.us/img227/6518/0706bx.jpg
      Eh szkoda gadać :/

P.S
      Dzięki nim znów nie mam wody od kilku godzin!!!

-----
      Polakom gratulujemu profesjonalizmu Ziajki!
      • piast9 Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac 18.07.05, 15:59
        To fontanna też będzie?
        • Gość: hb Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.07.05, 16:20
          to nie fontanna - to źródło lecznicze
        • Gość: idea_krys Re: Ziajka - ta firma nie moze funkcjonowac IP: *.core.lanet.net.pl 18.07.05, 21:53
          piast9 napisał:

> To fontanna też będzie?

Na to wyglada :)
          • Gość: seba ZIAJKA NIE ROBI WODĄCIĄGÓW IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.07.05, 23:10
            OD KIEDY FIRMA DORGOWA ZAJMUJE SIE BRANŻĄ SANITARNA, MOZE WYPADAŁO BY SPRAWDZIC
            KTO JEST TAM ODPOWIEDZIALNY ZA ROBOTY HYDRAULICZNE I KTO SPARTOLIŁ POLĄCZENIE
            RUR?? GENERALNEGO WYKONAWCY SIE NIE GONI ZA BLEDY PODWYKONAWCÓW.ZDIK MOGLBY TAK
            ZROBIC ALE TYLKO W PRZYPADKU GDYBY PO ODDANIU SKRZYZOWANIA NASTAPILA AWARIA BO
            ZIAJKA DAJE GWARANCJE NA CAŁOŚĆ. LUDZIE MYSLCIE A NIE CZEPIACIE SIE TEGO ZIAJKI
            PRZY KAZDEJ OKAZJI ehhh :/
            • Gość: idea_krys Re: ZIAJKA NIE ROBI WODĄCIĄGÓW IP: *.core.lanet.net.pl 19.07.05, 01:35
              Sorry ale to główny wykonawca za nich odpowiada i ma nam zapewnić ciągłość dostaw bierzacej wody czego nie robi. Już kilka razy się tak zdarzyło że jak wstałem nie było wody i nawet nie mogłem się poprostu umyć!! Wg mnie to skandal!!
      • Gość: kotbehemot to wcale nie jest smieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 23:13
        od prawie tygodnia nie ma u mnie bierzacej wody-wogole! Ja wiem, ze 4te pietro, stare rury, slabe cisnienie. Ale to jest juz skandal! Trzeci swiat!
        • Gość: Rafis Re: to wcale nie jest smieszne IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 19.07.05, 09:47
          u mnie nie ma ciepłej :)
          • Gość: kotbehemot Re: to wcale nie jest smieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:51
            > u mnie nie ma ciepłej :)

jak to? przeciez ciepła jest wlasnie u Ciebie (ul.;))
            • Gość: andrzej Re: to wcale nie jest smieszne IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 19.07.05, 13:18
              Własnie generalny nie odpowiada za to aktualnie, to podwykonawcy odpowiadają
              przed generalnym i to oni obrywają za swoje niedbalstwo. Ja mam firme która
              robi bardzo wiele jako podwykonawca min. Wydzila inofrmatyki, Akademia
              medyczna,Carefoury,Makra,TBS i wiem jak to funkcjonuje. :]]]]
              • Gość: Rafis Re: to wcale nie jest smieszne IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 19.07.05, 15:27
                z punktu widzenia prawa ten kto dostaje zlecenie na jakąs inwestycje odpowiada
                za "czyny" swoich podwykonawców tak jak za swoje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka