Dodaj do ulubionych

Newsletter 23

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 00:13
czas na 23 część tego serialu :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Fabryka skuterów elektrycznych we Wrocławiu - info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 00:14
      Skuterem w świat

Data: 2005-07-04

Autor: Iwona Czarnacka - BIZNES WROCŁAWSKI

W przyszłym roku we Wrocławiu ruszy produkcja nowoczesnych skuterów. Wartość
      inwestycji wyniesie 5 milionów dolarów

- Wrocław polecono nam jako miejsce idealne do rozwijania nowoczesnego
      przedsiębiorstwa - mówi Wolfgang Gohl, wiceprezes ds. produkcji firmy Vectrix
      Corporation. - Wiedzieliśmy, że zainwestujemy albo w środkowej Europie, albo
      pojedziemy do Chin. Okazało się, że Wrocław jest perfekcyjnie usytuowany, jeśli
      chodzi o nasze potrzeby.

Firma dopiero zaczyna działalność we Wrocławiu. Wynajęła budynek i przygotuje
      halę do montowania skuterów. - Zbudujemy linię montażową, wyposażymy halę i
      przeszkolimy ludzi. Pierwsze skutery zjadą z taśmy w lutym przyszłego roku -
      mówi Gohl.

Pierwszy etap inwestycji to 1,5 miliona dolarów. W ciągu dwóch lat firma
      zamierza dobudować następną linię produkcyjną i wtedy koszt inwestycji wzrośnie
      do 5 milionów dolarów.

Montowanie skuterów to będzie ręczna praca, dlatego inwestor planuje w ciągu
      dwóch lat zatrudnić do 150 osób.

Firma Vectrix Corporation działa od 8 lat w Newport w stanie Rohde Island w
      USA. Siedziba Vectrix Europe mieści się w Rzymie. Do tej pory firma zajmowała
      się jedynie badaniami i opatentowywaniem wynalazków. Obecnie powstają dwie
      fabryki (w tym jedna we Wrocławiu), które wkrótce rozpoczną produkcję -
      montowanie wcześniej testowanych i badanych skuterów ekologicznych. - Po całej
      Europie jeździ 30 milionów skuterów - mówi Wolfgang Gohl. - Postanowiliśmy
      zainwestować w pojazdy elektryczne, które nie emitują żadnych trucizn. Taki
      tradycyjny skuter wydziela tyle trucizny, ile pięć nowoczesnych samochodów.
      Nasza maszyna jest przeznaczona przede wszystkim do jazdy po mieście.

Pierwszy produkowany seryjnie i napędzany całkowicie energią elektryczną skuter
      będzie ważył 200 kilogramów, osiągał maksymalną prędkość 100 km/h i na jednym
      ładowaniu baterii ma pokonywać 120 kilometrów. Będzie kosztował około 8,4
      tysiąca euro.

- Na dłuższą metę jest tańszy niż tradycyjny model. Miesięczny koszt utrzymania
      tradycyjnego modelu to 120-150 euro. Elektryczny skuter kosztuje jedną
      dziesiątą tych wydatków - mówi Wolfgang Goch.
      Produkowane we Wrocławiu skutery będzie można kupić w większych miastach Europy
      i Stanów Zjednoczonych. Planów sprzedaży w Polsce jeszcze nie ma. - Cała
      sprzedaż właściwie przeznaczona jest na rynek zachodni. W Polsce nie mamy
      dystrybutora - mówi Gohl. - Poza tym to nie jest klasyczny kraj do jeżdżenia na
      skuterze. Ale jeżeli ktoś będzie chciał kupić nasz skuter w Polsce, to nie
      widzę problemu.
      • Gość: ! We Wrocławiu powst druga restauracja TGI Friday's? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 00:19
        Trzeba się dzielić sukcesem

Data: 2005-07-04

Autor: Sylwia Chmielarz - BIZNES WROCŁAWSKI

We Wrocławiu może wkrótce powstać druga restauracja amerykańskiego TGI
        Friday's. American Bistro Poland chce też wprowadzić na rynek nową sieć - tym
        razem europejską. Z prezes ABP Ewą Kakiet-Springer rozmawia Sylwia Chmielarz

Czy we Wrocławiu jest miejsce dla drugiego Friday'sa?
        - Według nas tak. Miasto uniesie jeszcze jedną restaurację z wyższej półki
        gastronomii typu casual dining. Lokalizacja pierwszej przy placu Kościuszki nie
        jest najlepsza. Może sytuacja poprawi się wraz z rozwojem ulicy Świdnickiej,
        ale to stara zabudowa, która ma wiele ograniczeń. Drugi Friday's mógłby powstać
        np. w jednym z pasaży handlowych.

A nowa w Polsce europejska sieć?
        - Prowadzimy rozmowy z 3-4 inwestorami, którzy są gotowi wejść na polski rynek.
        Na razie nie mogę powiedzieć, skąd pochodzą. U siebie mają w ofercie nie tylko
        popularne fast-foody, ale także samodzielnie wykreowane marki. Decyzja o
        współpracy powinna zapaść do końca roku. W Polsce sieci casual dining nie mają
        tradycji. W PRL-u gastronomia ograniczała się do barów mlecznych, stołówek
        zakładowych i przyhotelowych restauracji, infiltrowanych przez bezpiekę. Potem
        były prywatne knajpki i duże samoobsługowe sieci typu fast-food. TGI Friday's
        najbliżej miał do restauracji amerykańskiej sieci Pizza Hut. Teraz pojawił się
        polski Sfinks.

To dobrze, czy źle? W końcu to konkurencja.
        - Niektórzy mówią mi, że zwariowałam, ale naprawdę cieszę się z sukcesu
        Sfinksa. Dzięki niej ludzie przestają się krępować i częściej chodzą do
        restauracji. W Polsce stołowanie się poza domem wciąż jest postrzegane jako
        luksus. Oni pomagają nam to przełamać. Za taki marketing nie mogłabym zapłacić.
        Tak samo cieszę się, że zarządzający Pizzą Hut AmRest wszedł na giełdę.
        Niestety, ABP nie skorzystało z przywileju sieciówki. Restauracje TGI Friday's
        powstały w Gdańsku, Warszawie i we Wrocławiu. To zbyt duże odległości, by
        goście odwiedzali nas na zasadzie skojarzenia z innym miejscem, w którym już
        jedli.

Teraz się to zmieni?
        - Tamte decyzje nie zależały ode mnie. Kieruję American Bistro Poland od 2000
        roku. Wcześniej firmą zarządzał Amerykanin. W takiej branży, jak
        restauratorstwo, porozumiewanie się z personelem za pomocą tłumacza nie
        przynosi najlepszych efektów. Przeszliśmy restrukturyzację i co ważne -
        przemianę mentalnościową. Nauczyłam ludzi, że w USA pieniądze nie rosną na
        drzewach, nie istnieje coś takiego, jak wolna amerykanka, a fundusz venture
        capital, który w ABP zainwestował, patrzy na efekty naszej pracy. Ale jak każdy
        kapitał powierniczy, tak i Polish Investment Fund w pewnym momencie musi się
        wycofać. Negocjujemy z nowymi inwestorami. Część udziałów przejął zarząd i dwie
        kluczowe osoby w firmie. Marzy mi się jednak wykup pracowniczy. Identyfikacja z
        własną częściowo firmą to najlepszy sposób motywowania załogi.

Nowi inwestorzy to nowe pomysły. Mówiłyśmy już o TGI Friday's i nowej sieci. A
        co z Inn-Door House?
        - Restauracja działa we Wrocławiu i Gdańsku jako gestor gastronomiczny w
        hotelach Holiday Inn. W ciągu trzech lat udało nam się wypromować własny
        autorski znak. To dowód na to, że Polacy wcale nie muszą korzystać z cudzych
        wzorców. Wymyśliłam restaurację z jej wystrojem, aranżacją zbliżoną do domu, a
        nawet historią o miłości indora i galicyjskiej gęsi. Napisałam w dodatku bajkę
        o tej parze. In-Door jest powtarzalny matematycznie i można go kopiować w
        innych miejscach. Szukamy nowych lokalizacji. Będą uzupełnieniem dla 2-3
        restauracji nowej sieci casual dining w mieście z salami na około 80 osób. Nowa
        oferta trafi do młodych z mniej zasobnym portfelem.

Tylko muszą się przyzwyczaić jadać poza domem.
        - Tak, dlatego wrocławska gastronomia powinna się zjednoczyć. Zamiast walczyć
        ze sobą, lepiej jest konkurować jakością, ale z innymi miastami.

Ale przecież nie można spać spokojnie, gdy lepszy rozwija się za naszymi
        plecami?
        - To kolejny stereotyp, który hamuje rozwój. Trzeba być otwartym także na
        konkurentów. Wierzę, że dobry współpracownik motywuje do rozwoju. Gdy jesteśmy
        otwarci, wydarzyć się mogą tysiące pozytywnych spraw. Zamknięci niczym skała,
        nie obronimy się przed atakiem, bo przecież kropla drąży skałę.

Mówi pani jak psycholog.
        - Bo jestem psychologiem. Studia kończyłam w Warszawie. Przed emigracją
        pracowałam w Polsce jako technik elektronik w Instytucie Chemii Przemysłowej,
        studiowałam psychologię i pedagogikę. Potem uczyłam na uniwersytecie ludowym,
        czyli w terenie. To były takie kursy dla kierowników domów kultury.

Ale jak to się stało, że wychowana w systemie socjalistycznym Polka z ramienia
        Stanów Zjednoczonych uczy zasad wolnego rynku?
        - Brzmi jak paradoks, prawda? Gdy w 1981 roku wyjechałam do Holandii, a potem
        Paryża, chciałam pouczyć się francuskiego i trochę zarobić. W Londynie zastał
        mnie stan wojenny. Wyjechałam do Kanady. Tam nostryfikowałam dyplom, pracując
        jednocześnie w hotelarstwie. Po pracy jako kelnerka szłam na uczelnię, a nocami
        pracowałam przy resocjalizacji więźniów wracających do życia po długotrwałych
        wyrokach. Od tamtej pory nie wstaję później niż o 6.00. Potem pojechałam do USA
        na praktykę zawodową w fundacji zajmującej się upośledzeniami.

To tam poznała pani Dustina Hoffmana?
        - Dokładnie. Przygotowywał się do roli w filmie "Rain Man", w którym grał osobę
        dotkniętą autyzmem. Po 3 latach pracy w 1987 roku zostałam kierownikiem
        programu dla chorych na autyzm, a później dyrektorem Special Children
        Foundation. Startowałam z budżetem na poziomie 180 tysięcy dolarów, a po trzech
        latach obrót przekroczył milion. Dalsza droga to praca dla rządu
        kalifornijskiego. Opracowywałam ustawę o opiece nad niepełnosprawnymi.
        Nadzorowałam wszystkie fundacje, które ich wspierały. Za gubernatora Wilsona
        brałam udział w restrukturyzacji rynków pracy.

A potem zaczęła pani restrukturyzować nas?
        - Waszyngton zaproponował mi pracę na rzecz amerykańskiej dyplomacji.
        Przyjechałam do Polski na początku lat 90. jako osoba odpowiedzialna za
        programy restrukturyzacyjne rynków pracy w Europie Środkowowschodniej.
        Doradzałam przy uchwalaniu kodeksu pracy i podczas tworzenia urzędów pracy,
        szkoliłam związkowców.

Jaka była Polska w pani oczach po latach nieobecności?
        - Po 11 latach obie byłyśmy sobie obce. W pamięci zachowałam obraz Warszawy -
        placu Defilad z goździkami i flagami. Wróciłam do stolicy bazarowej z rąbanką
        na łóżkach polowych. Mój brat był człowiekiem transformacji, ja
        przedstawicielem wolnego świata. Pięć lat uczyliśmy się siebie od nowa.

Czego chce pani nauczyć nas?
        - Tego, że będąc przedsiębiorcą, trzeba myśleć o innych. Nie chodzi mi o
        filantropię. Opodatkowanie się na biednych i chorych było znane już w XIX
        wieku. To biznes społecznie uczestniczący, a mnie chodzi o biznes
        odpowiedzialny za pracowników i kontrahentów. Gdy jesteśmy odpowiedzialni, nie
        oszukujemy na obrocie, nie płacimy części pensji oficjalnie, a reszty pod
        stołem. Nie kredytujemy się, płacąc dostawcy z 3-miesięcznym opóźnieniem, bo on
        jest mały, a my duzi.

Idea brzmi pięknie, ale rzeczywistość skrzeczy.
        - Może dlatego, że nie przeszłam transformacji na własnej skórze. W Polsce
        pewne sprawy nie podlegają dla mnie dyskusji. Jestem człowiekiem minionego
        wieku. Wierzę, że sukcesem trzeba się dzielić. W bajce o kwiecie paproci, ten,
        kto go znajdzie, może mieć wszystko pod warunkiem, że się z nikim nie podzieli.
        Ja takiego kwiatu nie chcę i już.
        • Gość: RP <a href="http://www.wroclaw.aglomeracja.info/" target="_blank"> IP: *.core.lanet.net.pl 05.07.05, 10:27
          Nowy(?), niezalezny serwis informacyjny aglomeracji wroclawskiej.
          Moze byc ciekawe zrodlo informacji, moze nie za szybkie, ale prezentujace inne,
          niezalezne spojrzenia na sprawy aglom.

www.wroclaw.aglomeracja.info/
        • Gość: kotbehemot Re: We Wrocławiu powst druga restauracja TGI Frid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:31
          to super, bardzo lubię tą restauracje. I bardzo lubie miejsce, gdzie sie znajduje. Mam nadzieje ze to nie bedzie oznaczac wyprowadzki
    • Gość: ak kamienica na zielińskiego IP: *.prawo.uni.wroc.pl 05.07.05, 13:17
      Wyremontowana została samotna kamieniczka po prawej stronie zielinskiego jadąc
      od piłsudskiego (chyba ona jedna ostała się z tej pierzei ulcy)Myślałem ze ją
      wyburzą, a tu takie pozytywne zaskoczenie
      • Gość: kotb Re: kamienica na zielińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:30
        to juz daaaawno temu:)
        • Gość: jm Wrocławski Polmos liderem w produkcji biopaliw? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 13:54
          .: Wrocławski Polmos liderem w produkcji biopaliw? :.
          05 lipca 2005 - 10:39

Jest szansa na rozbudowę Kompanii Spirytusowej Wratislavia. Wrocławski Polmos
          może stać sie liderem w produkcji biopaliw, a to oznacza wielomilionową
          inwestycję Prezes Cezary Możeński przyznaje, że decyzja należy do grupy
          Bartimpex. Dodaje, że kierowana przez Aleksandra Gudzowatego firma zamierza
          mieć partnerów w biopaliwowym biznesie. Szacuje sie polski rynek biopaliw jest
          warty ponad miliard złotych. Teraz jednak w benzynie nie ma nawet jednej
          dziesiątej dopuszczalnej ilości biokomponentów. Bartimpex wysyła większość
          produkowanych biopaliw do innych krajów unijnych, przede wszystkim do Niemiec.

Sylwia Chmielarz

• Gość: erni Re: Oławska itd IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 14:45
            Nie wiem czy juz pisaliscie o tej kamienicy na Oławskiej. W kazdym razie na
            tyłach tej kamienicy oraz w budynku dawnej drukarni trwaja juz prace remontowe.
            • Gość: Rafis Re: Oławska itd IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 14:55
              o kamienicy pisalismy z ejest wyburzana ale o zakładach drukarskich nie
              wiedziałem nic. Mam andzieje ze to oznacza odnowienie tego obiektu.
              • Gość: erni Re: Oławska itd IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 15:14
                Na razie zamontowali tam klimę i nową wentylację.
        • Gość: Rafis Re: kamienica na zielińskiego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 14:56
          samotna kamienica na Zielinskiego to po lewej jak sie jedzie od strony
          Piłsudskiego. Jednak jak byłem tam z miesiac temu to po prawej w remoncie była
          kolejna kamienica.
          • Gość: slawek Przebudowa stadionu na Sztabowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:21
            MODERNIZACJA PEŁNOWYMIAROWEGO BOISKA PIŁKARSKIEGO, WYKONANIE NAWIERZCHNI
            SZTUCZNEJ BOISKA PRZY UL. SZTABOWEJ 101 WE WROCŁAWIU

Opis przedmiotu zamówienia: Modernizacja boiska o wymiarach 102 x 65m,zgodnie z
            dokumentacją projektową polegający na:

1)wykonaniu podbudowy z mieszanki mineralnej, która musi posiadać parametry
            określone w załączonym projekcie zagospodarowania działki, winna być
            wypoziomowana, gwarantować przepuszczalność (drenaż wykonać zgodnie z
            załączonym rysunkiem), zapewniać nośność oraz przyczepność wierzchniej warstwy
            boiska z trawy syntetycznej, podbudowa musi być wykonana zgodnie ze sztuką
            budowlaną oraz Polską Normą dla podbudowy pod nawierzchnie sportowe,

2)przykryciu wykonanej podbudowy syntetyczną trawą w kolorze zielonym o
            wysokości włókna min 50mm, gęstości włókna 13.000 punktów/m² 10%,wytrzymałość
            włókna min 9000Dtex;

3)wypełnieniu piaskiem kwarcowym i granulatem EPDM w ilości wymaganej przez
            danego producenta syntetycznej trawy,

4)wklejeniu linii boiska (piłka nożna) koloru białego;

5)obszar boiska pokrytego trawą syntetyczną ograniczyć poprzez ułożenie
            betonowych obrzeży chodnikowych - wierzch obrzeża nie może wystawać ponad
            poziom warstwy górnej wyrównawczej,

6)wyposażeniu boiska w bramki do piłki nożnej o wymiarach 7,32x2,44m wykonane o
            profilu aluminiowym, wzmocnionym- ożebrowanym, owalnym 100x120mm; osadzone
            przez zabetonowanie - fundament B-20 pod każdym słupkiem; bramki winne być
            wyposażone w standardowe siatki piłkarskie sznurowe;

7)wykonaniu wzdłuż krótszych boków boiska za bramkami siatki do łapania piłek
            wg rysunku szczegółowego;

8)wykonaniu oświetlenia boiska;

9)wykonaniu nagłośnienia boiska

10)wykonaniu podbudowy mineralnej pod nawierzchnię ELTAN - UAGA! Nawierzchnia
            typu ELTAN na bieżni przewidziana jest do realizacji w II etapie inwestycji, w
            roku 2006.

• Gość: jm Mają wkład w statek Apollo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 16:38
              Wtorek, 5 lipca 2005r.

Drugi inwestor w przygranicznej strefie specjalnej

Irlandzka firma Fenelon uruchomi w Kudowie zakład wytwarzający kontenery i
              zbiorniki. Zatrudni w nim trzysta osób

Irlandczycy zajmują się głównie produkcją maszyn i urządzeń. Dostarczali części
              m.in. do statku kosmicznego Apollo, pracowali także przy platformie wiertniczej
              na Morzu Północnym.
              – Zdecydowaliśmy się zainwestować w Polsce, bo ten rynek jest bardzo ciekawy –
              mówi Marta Gray, wiceprezes i współwłaścicielka irlandzkiego przedsiębiorstwa.
              Wczoraj Fenelon kupił grunty w kudowskiej podstefie Wałbrzyskiej Specjalnej
              Strefy Ekonomicznej „Invest-Park”. Podstrefa działa od sierpnia 2003 roku.
              Pierwszą firmą, która zdecydowała się tam zainwestować, było holenderskie
              przedsiębiorstwo Wemecko. Firma z branży metalowej wiosną rozpoczęła budowę
              hali fabrycznej o powierzchni 2 tys. mkw. Produkcja ma ruszyć w niej pod koniec
              tego roku.
              Wemecko działa w uzdrowisku od prawie trzech lat, najpierw zainwestowało poza
              strefą ekonomiczną. Zatrudnia teraz 85 osób. Po uruchomieniu nowej hali
              produkcyjnej zwiększy zatrudnienie o około 30 osób.
              Dwie inne podstrefy WSSE „Invest-Park” utworzono w 1998 roku w Kłodzku i Nowej
              Rudzie. Najlepiej zagospodarowana jest podstrefa kłodzka, w której funkcjonują
              dwa duże zakłady zatrudniające łącznie prawie 1500 osób. Znacznie gorzej radzi
              sobie podstrefa noworudzka, w której dotychczas wybudowano jeden zakład pracy
              zatrudniający ok. 40 osób.
              O utworzenie kolejnej, czwartej już, podstrefy w powiecie kłodzkim od roku
              zabiegają władze Bystrzycy Kłodzkiej. Szanse na to są jednak znikome. •

Irlandia w ogonie
              W ubiegłym roku napłynęło do Polski – w formie bezpośrednich inwestycji – ponad
              osiem miliardów dolarów, czyli najwięcej od 2000 roku. Przedsiębiorstwa z
              Irlandii miały niewielki udział – nieco ponad pięć milionów dolarów dało
              Irlandii dopiero 23. miejsce na liście inwestujących u nas krajów. Dotychczas
              największym irlandzkim przedsięwzięciem było przejęcie Banku Zachodniego i
              Wielkopolskiego Banku Kredytowego przez grupę AIB.

Agnieszka Osińska, Romuald Piela, (LUK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
              • Gość: ! Pierwsze polisy z deweloperskiego TUW-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:31
                Pierwsze polisy z deweloperskiego TUW-u

Polisy, które mają dodatkowo zabezpieczyć pieniądze wpłacane przez klientów
                firm deweloperskich na poczet kupna mieszkania, wystawia Towarzystwo
                Ubezpieczeń Wzajemnych BEZPIECZNY DOM. Do końca roku kilkanaście osiedli w
                Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Łodzi, budowanych przez firmy tworzące
                towarzystwo, będzie objętych ubezpieczeniem.

Pierwsze ubezpieczenia wystawiono warszawskim inwestycjom Dom Development i
                Mostostal Technika. Wkrótce również w Krakowie i Wrocławiu pojawi się możliwość
                ubezpieczenia wpłat klientów dwóch kolejnych firm. – Do tej pory na polskim
                rynku klienci deweloperów nie mogli ubezpieczyć swoich inwestycji. Teraz mają
                pełny komfort i bezpieczeństwo inwestowania – twierdzi Dariusz Poniewierka,
                prezes TUW BEZPIECZNY DOM. Członkami TUW BEZPIECZNY DOM są cztery firmy z
                Krakowa: Geo, Mieszkanie i Dom, Geo Deweloper, SM „Salwator”, Doctor Q Bud,
                firmy warszawskie: Dom Development, Zielony Żoliborz, Fort Mokotów, PKO
                Inwestycje, Mostostal Technika, Turret Poland oraz BRE. locum z Łodzi i
                wrocławski Archicom.

GAZETA PRAWNA
                • Gość: ! Zender pod Zgorzelcem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:33
                  Zender wybuduje pod Zgorzelcem niewielki zakład tapicerski. Koszt inwestycji to
                  1,7 mln zł. Zatrudnienie ma znależć 18 osób.

ez
                  • Gość: jm 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorządów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:38
                    11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorządów :.
                    05 lipca 2005 - 16:19

Jedenaście dolnośląskich gmin znalazło się w złotej setce samorządów
                    opracowanej przez Centrum Badań Regionalnych. W rankingu uwzględniono gminy i
                    miasta o największych inwestycjach w ciągu ostatnich trzech lat.
                    Pierwsze miejsce zajęła Krynica Morska, gdzie na inwestycję przypada 13 781
                    złotych na jednego mieszkańca. Już na czwartym miejscu znalazły się zaś
                    podwrocławskie Kobierzyce, jedna z najbogatszych gmin w kraju, gdzie na jedną
                    osobę przypada prawie 4 300 złotych.
                    W złotej dwunastce miast przygotowanej przez centrum, w której prowadzi Płock,
                    na siódmym miejscu znalazł się natomiast Wrocław.

Marek Zoellner (PRW)

• Gość: jm Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:45
                      www.cbr.org.pl/setka2005/mapa2.png
                      www.cbr.org.pl/index.php
                      • Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:50
                        Kolejny ranking bez większego znaczenia. Znów pewnie będą odwołania i
                        sprostowania.
                        • Gość: jm Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:18
                          Inwestycje w przeliczeniu na 1 mieszkańca w latach 2002-2004

1.Płock 2651
                          2.Poznań 2261
                          3.Katowice 2120
                          4.Rybnik 1944
                          5.Grudziądz 1894
                          6.Sopot 1843
                          7.Wrocław 1840
                          8.Bielsko-Biała 1807
                          9.Konin 1779
                          10.Kraków 1774
                          11.Suwałki 1732
                          12.Rzeszów 1532

Trudno powiedzieć, jak były liczone te inwestycje. Wg tego zestwania 3 miasta
                          są w czołówce w skali bezwzględnej:

Poznań: 1,3 mld
                          Wrocław 1,2 mld
                          Kraków 1,3 mld

Oczywiście mniejsze miasta z jednym dużym zakładem, jak Płock, w przeliczeniu
                          na mieszkańca wypadają lepiej
                          Jeżeli np. KGHM zainwestuje w Lubinie 800 mln w elektrownie, to zdeklasuje
                          wszystkich :)
                          • Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:25
                            Kryteria tych rankingów były zawsze niejasne. Potem okazywało się, że
                            zapominali wliczać pewnych sum pieniedzy, brakowało im różnych danych i
                            wychodził "niezły pasztet", który nie oddawał rzeczywistej sytuacji w daneej
                            gminie... Np gmina miała prawie 30% bezrobocie, bieda piszczała, a gmina
                            znajdowała się w pierwszej "20" z bardzo dużą sumą zł przypadajacym na jednego
                            mieszkańca...bo na jej terenie znajdował się jakiś jeden wielki zakład,
                            kopalnie, tereny wojskowe itp...
                            • Gość: jm Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:30
                              Poza tym liczy się przede wszystkim, w co te pieniądze zainwestowano. Bo jeżeli
                              np. w Płocku unowocześniono załóżmy proces technologiczny w rafinerii, to
                              miasto i jego mieszkańcy nie mają z tego nic, taka inwestycja nie przełoży się
                              na rozwój miasta, regionu.
                              • Gość: Rafis Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 19:22
                                przeciez tu chodzi o inwestycje miejskie a nie prywatne?
                                • Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 19:28
                                  Dolnośląskie gminy w Złotej Setce Samorządów

Maciej Miskiewicz 05-07-2005 , ostatnia aktualizacja 05-07-2005 17:48

11 dolnośląskich gmin zmieściło się w opublikowanej we wtorek Złotej Setce
                                  Samorządów 2005. Najwyżej, bo tuż za podium, znalazły się podwrocławskie
                                  Kobierzyce

Złotą Setkę opublikowało po raz ósmy Centrum Badań Regionalnych. Kryterium
                                  wyboru to wysokość inwestycji zrealizowanych w ciągu ostatnich trzech lat.
                                  Poniesione nakłady są przeliczane na liczbę mieszkańców. Aby znaleźć się wśród
                                  laureatów, gmina musi przeznaczać na inwestycje co najmniej 30 proc. swoich
                                  dochodów.

W tegorocznym zestawieniu na wysokim czwartym miejscu znalazły się
                                  podwrocławskie Kobierzyce, które zainwestowały 4286 zł na mieszkańca. W
                                  porównaniu z rankingiem za rok 2004 Kobierzyce awansowały aż o 26 pozycji.

25. miejsce zajęła Warta Bolesławiecka, 28. jest gmina Głogów. W czwartej
                                  dziesiątce zmieściły się Stronie Śląskie i Ciepłowody. A na niższych pozycjach
                                  sklasyfikowane zostały: Pieńsk, Czarny Bór, Stare Bogaczowice, Święta
                                  Katarzyna, Mirsk, Długołęka, Pewną niespodzianką może być brak w setce
                                  Polkowic, sklasyfikowanych rok temu na wysokiej piątej pozycji.

W klasyfikacji miast powiatów grodzkich Wrocław - w ciągu trzech lat
                                  zainwestował 1,2 mld zł, czyli 1840 zł na mieszkańca - znalazł się na siódmym
                                  miejscu. To awans o dwie pozycje w porównaniu z ubiegłorocznym zestawieniem.
                                  Tym razem stolica Dolnego Śląska znalazła się za m.in.: Płockiem, Rybnikiem,
                                  Poznaniem i Sopotem, a przed m.in. Krakowem i Rzeszowem.
                                • Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 19:32
                                  Ta firma zajmująca się prowadzeniem tych badań nie posiada wszystkich danych,
                                  stąd były już zarzuty dotyczące wiarygodności jej rankingów...

Były np propozycje żeby nie wliczać kredytów zaciągniętych przez gminy i
                                  wydatkowanych pózniej przez te gminy na inwestycje itp...

Ja do wszystkich rankingów podchodzę na spokojnie, często z przymrużeniem oka :)
    • Gość: . Capitol-nagrody IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.07.05, 19:44
      www.teatr-capitol.pl/index.php?box=przetarg&pid=11
      1-50 000 pln brutto
      2-30 000
      3-20 000
      Nie jest źle.
    • mi.chal Inauguracja budowy ZIntegrowanego Centrum Studenck 05.07.05, 19:55
      2005-07-04Inauguracja budowy ZIntegrowanego Centrum Studenckiego

Informujemy o oficjalnych uroczystościach inauguracji projektu oraz wmurowania
      kamienia węgielnego pod budowę Zintegrowanego Centrum Studenckiego.

--------------------------------------------------------------------------------

Uroczystości odbędą się:
      - inauguracja 6 lipca 2005 o godz. 12:00 (środa) w sali Senatu, Gmach Główny
      Politechniki Wrocławskiej
      - wmurowanie kamienia węgielnego 8 lipca 2005 o godz. 10:00 (piątek) przy
      Wybrzeżu Wyspiańskiego 23-25.

Centrum powstanie w ramach Zintegrowanego programu Operacyjnego Rozwoju
      Regionalnego i stanie się bazą dla nowoczesnego kształcenia studentów oraz
      ośrodkiem działalności samorządowej, społecznej, naukowej i międzynarodowej
      studentów. Inauguracja jego budowy jest ważnym momentem w rozwoju Politechniki
      Wrocławskiej.
      Obecność pracowników i studentów uczelni w teakcie uroczystości mile widziana.
      • Gość: Rafis sala koncertowa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 22:22
        .: Na wrocławskim pl.Wolności powstanie sala koncertowa. :.
        05 lipca 2005 - 14:50

Charakteryzować ją będzie nowatorska architektura przyciągająca turystów,
        oraz - idealne warunki akustyczne.

Nowatorska architektura, która będzie przyciągała turystów i idealne warunki
        akustyczne - tak w założeniach ma wyglądać sala koncertowa jaka powstanie na
        placu Wolności. Jak przyznaje Jarosław Obremski jak dotąd do Wrocławia nie
        przyjeżdżają gwiazdy muzyczne światowego formatu, ponieważ sale koncertowe,
        które są w mieście, nie spełniają współczesnych wymagań akustycznych.

tomasz sikora

Sala powstanie do 2009 roku i będzie miała 1800 miejsc siedzących.

• Gość: jm Co z "Programem dla Odry"? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 23:04

"Program dla Odry 2006" , który ma na celu zabezpieczenie przeciwpowodziowe
          dorzecza Odry i modernizację odrzańskiej drogi wodnej , pochłonął już ponad 2,5
          mld zł.

Realizacja "Programu dla Odry 2006" ma się zakończyć w 2016 roku.

- Jego realizacja przebiega prawidłowo - twierdzi wojewoda dolnośląski. - To
          wyłącznie topienie gigantycznych pieniędzy w inwestycjach o wątpliwej dla
          ochrony przeciwpowodziowej wartości - tak z kolei twierdzą ekolodzy i niektórzy
          naukowcy. Cały program ma kosztować 10 mld zł.

Najważniejsze inwestycje „Programu dla Odry” nie są jednak realizowane. Chodzi
          głównie o zbiornik Racibórz, którego budowę oprotestowali mieszkańcy wsi, która
          ma być zatopiona. Sprawa czeka na rozstrzygnięcie Sądu Administracyjnego. We
          wsi Pilce, która z kolei ma znaleźć się pod wodą zbiornika "Kamieniec
          Ząbkowicki" nikt już wprawdzie nie mieszka, ale prace także nie są prowadzone.
          Inwestycja jest na etapie dokumentacji. Modernizacja wrocławskiego węzła
          wodnego w optymistycznej wersji zakończy się w 2009 roku. Tymczasem, jak
          twierdzą ekolodzy, ukończona już budowa wałów i kanałów ulgi w miastach górnej
          Odry spowoduje - w razie powodzi - spiętrzenie wody przed samym Wrocławiem.
          Według ekologów cały „Program dla Odry” jest archaiczny i nieskuteczny.

(TVP3)
          • Gość: Rafis koniec Air Poloni IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.07.05, 00:09
            Koniec Air Polonii
            Wrocławska spółka Air Polonia straciła ostatecznie koncesję na przewozy
            lotnicze. Prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego już w grudniu ubiegłego roku
            zawiesił ważność międzynarodowego certyfikatu przewoźnika, gdy Air Polonia
            przestała latać i praktycznie zbankrutowała. Ponieważ spółka zapewniała, że
            wznowi działalność, gdy pojawi się nowy inwestor, Urząd pozostawił jej
            koncesję. Teraz zapadła decyzja o jej odebraniu z dniem 1 lipca. Szanse na to,
            że Air Polonia powróci na lotniska, zmalały więc do zera. Spółka nie ma już
            samolotów, personelu ani koncesji.
            Źródło: Słowo Polskie 2005-07-05
          • Gość: ! Odratrans podpisała kontrakt o wartości 240 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 00:10
            PAP, pb /05.07.2005 17:38

Odratrans podpisała kontrakt o wartości 240 mln zł
            Odratrans podpisała z Kogeneracją i Energokrakiem szesnastoletnią umowę na
            przewóz węgla. Wartość umowy wynosi 240 mln zł - poinformowała spółka we
            wtorkowym komunikacie.
            Umowa obowiązywać będzie do 30 czerwca 2021 roku.

"Szacuje się, że w okresie tym dostarczonych zostanie około 9 mln ton węgla" -
            podała spółka.

Pod koniec czerwca Odratrans przełożyła ofertę publiczną na późniejszy termin,
            nie podając przyczyn przełożenia terminu oferty.

Spółka chciała pozyskać z publicznej emisji około 31 mln zł.
            • Gość: Rafis remont fosy-zbiornik A IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.07.05, 09:51
              odbudowa zbiornika A Fosy Miejskiej we Wrocławiu.

Opis przedmiotu zamówienia: Oczyszczenie zbiornika z namułu, wymiana palisady
              z kołków, przełożenie bruku z kamienia, spoinowanie istniejących umocnień,
              wykonanie podwodnego narzutu z kamienia.

• Gość: . Kameleon IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.07.05, 09:55
                www.otis.wroc.pl/ -wygląda na to że będą ruchome schody i klima.
        • Gość: erni Re: ZAKŁADY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 16:11
          Mogę się juz założyć ze bedzie przez publikę porównywana do Solpolu I który
          rzekomo tak nie pasuje w tamtym miejscu.
          • Gość: erni Re: ZAKŁADY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 16:12
            To mówiłem ja erni o sali koncertowej z Placu Wolności.
    • Gość: . Re: Newsletter 23 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.07.05, 10:45
      www.rzgw.wroc.pl/images_db/sluza_mieszczanska_2005-06-29_12_51_45.pdf
      • Gość: ! Ruszyła (oficialnie) budowa centr studenckiego PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 16:56
        .: Ruszyła budowa centrum studenckiego Politechniki Wrocławskiej :.

06 lipca 2005 - 16:29

Rozpoczęła się budowa Zintegrowanego Centrum Studenckiego przy Politechnice
        Wrocławskiej. Kompleks dydaktyczny powstanie w pobliżu głównego gmachu uczelni.
        Zintegrowane Centrum będzie miało powierzchnię prawie 13 tysięcy metrów
        kwadratowych. Znajdować się tam bedzie 8 sal wykładowych, kilkanaście -
        ćwiczeniowych, czytelnia multimedialna oraz dwie pracownie komputerowe, z
        których będzie można korzystać przez całą dobę. W gmachu u zbiegu Wybrzeża
        Wyspiańskiego z Norwida znajdą się także pomieszczenia dla stowarzyszeń i
        organizacji studenckich. Nowe Centrum ma być gotowe za rok. Od października
        2006 rozpoczną się w nim zajęcia. Zintegrowane Centrum Studenckie kosztować
        będzie ponad 47 milionów złotych. W połowie za nowoczesny kompleks zapłaci Unia
        Europejska. W najbliższy piątek (8 lipca) wmurowany zostanie kamień węgielny
        pod budowę centrum.

Monika Dubec
        PRW

• Gość: ! W sobotę zamknięty zostanie most Grunwaldzki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 16:58
          .: Wrocław - w sobotę zamknięty zostanie most Grunwaldzki :.

06 lipca 2005 - 16:40

Wrocławscy kierowcy jeszcze nigdy nie byli w tak trudnej sytuacji. Przy
          trwających robotach drogowych na ulicach Sienkiewicza, Kazimierza Wielkiego i
          Piłsudskiego, w sobotę rozpoczyna się remont mostu Grunwaldzkiego.

Wrocławski Zarząd Dróg i Komunikacji ostrzega, że z powodu remontu ruch w
          mieście może być sparaliżowany. Od soboty samochody nie pojadą przez most
          Grunwaldzki w kierunku placu Społecznego. Ruch kierowany będzie na ulicę
          Szczytnicką, tamtędy też wyznaczony został objazd drogi krajowej numer 8.
          Dodatkowo na rogatkach Wrocławia (po raz pierwszy od powodzi tysiąclecia)
          pojawią się znaki zalecające, by samochody, jadące tranzytem, nie wjeżdżały do
          miasta. Remont mostu spowoduje też zamieszanie w komunikacji zbiorowej. Przez
          most – aż do września – nie będą jeździły tramwaje. Zlikwidowane lub
          przeniesione zostaną niektóre przystanki na placu
          Grunwaldzkim. Specjaliści radzą, by przez pierwsze dni unikać podróży w rejonie
          remontu.
          Bezskuteczne będą jednak rady, by korzystać z komunikacji zbiorowej, gdyż
          tramwaje i autobusy także utkną w korkach. Generalny remont mostu
          Grunwaldzkiego potrwa dwa miesiące.

Piotr Kamiński
          PRW

• Gość: ! Centrum weterynaryjne we Wrocławiu + schr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 17:04
            Gmina Wrocław zamierza w przyszłym roku rozpocząć budowę Centrum
            Weterynaryjnego i nowego schroniska dla bezdomnych zwierząt. Obiekt ma stanąć
            na Osobowicach (ul Ślazowa), gdzie gmina ma już grunt pod tą inwestycję. Koszt
            inwestycji szacuje się na 15 mln zł. Miasto nie ma w budżecie tylu pieniedzy na
            tą inwestycję, dlatego chce ją realizować w ramach PPP (Partnerstwa publiczno-
            prywatnego - ustawa).

Na podstawie Informacji Telewizji Dolnośląskiej z godz 16:45
        • Gość: ! Re: Ruszyła (oficialnie) budowa centr studenckieg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:12
          Rusza budowa Zintegrowanego Centrum Studenckiego Politechniki Wrocławskiej .

Maciej Nowaczyk 06-07-2005 , ostatnia aktualizacja 06-07-2005 21:09

Nowoczesny, pięciokondygnacyjny budynek o pow. ponad 16 tys. mkw. powstaje na
          wybrzeżu Wyspiańskiego, niedaleko głównego gmachu Politechniki.

Wybuduje go za 44 mln zł warszawska firma Warbud.

W dolnej części gmachu znajdą się przede wszystkim sale wykładowe, w górnej -
          pracownie laboratoryjne, sale ćwiczeniowo-seminaryjne i pracownie komputerowe.
          Jednocześnie z usług centrum będzie mogło korzystać 1800 studentów.

W pełni zinformatyzowanym, nowoczesnym centrum wszyscy studenci Politechniki
          przez pierwsze dwa semestry będą się uczyć tego samego, by potem - w sposób
          bardziej przemyślany - wybierać kierunek studiów - zapowiada prof. Tadeusz
          Luty, rektor PWr.

- Ponad połowę wartości inwestycji sfinansujemy z Funduszu Spójności oraz
          Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego - mówi prorektor PWr
          Krzysztof Rudno-Rudziński, nadzorujący inwestycję. - Reszta pieniędzy pochodzi
          ze środków własnych i z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu.

Zintegrowane Centrum Studenckie zostanie oddane do użytku w listopadzie 2006
          roku.

• mi.chal Kamienica na Wita Stwosza 06.07.05, 19:54
      Dzisiaj zauwazylem, ze kamienica ta:
      wroclaw.hydral.com.pl/foto/37/37445.jpg
      nie jest juz opleciona rusztowaniem. Remont elewacji wyszedl dosyc dobrze,
      pomalowano ja na zolty kolor.
      • Gość: jm Konieczny bypass dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 21:28
        Rozpoczyna się remont mostu Grunwaldzkiego

Maciej Miskiewicz 06-07-2005 , ostatnia aktualizacja 06-07-2005 20:44

Kierowcy, szykujcie się na wakacyjny horror. W nocy z piątku na sobotę rusza
        remont mostu Grunwaldzkiego

Korków i chaosu niestety nie unikniemy. W najlepszej sytuacji są ci, którzy
        mogą po prostu uciec z miasta. Bo zamiana samochodu na autobus lub tramwaj też
        na niewiele się zda. One z pewnością także utkną w licznych wąskich gardłach
        wokół pl. Grunwaldzkiego.

Blisko stuletni most to strategiczna przeprawa dla układu komunikacyjnego
        miasta. Tędy przebiega trasa krajowej "8" - drogi prowadzącej od węzła
        Bielańskiego do wylotu na Warszawę. Tędy także mieszkańcy Wielkiej Wyspy i
        sporej części północnego Wrocławia jadą do centrum.

Zabytek musi być wyremontowany, bo tzw. dylatacja - czyli element spajający
        płytę mostu z nabrzeżem - jest w katastrofalnym stanie. - Przy okazji
        wymienione zostaną: nawierzchnia, torowisko i chodniki - wymienia Wojciech
        Sozański, zastępca dyrektora Zarządu Dróg i Komunikacji ds. inwestycji.

Prace na moście potrwają do końca sierpnia. Przez ten czas będzie można jechać
        nim tylko w stronę pl. Grunwaldzkiego. Ruch w kierunku centrum przejmie most
        Pokoju.

Gdzie utkniemy? Ciasno będzie przede wszystkim na ul. Szczytnickiej, która
        przyjmie strumienie aut jadących w kierunku centrum od wlotu z Warszawy i z
        Wielkiej Wyspy. Mieszkańcy Biskupina czy Sępolna nie mają bowiem możliwości
        ucieczki przez most Szczytnicki w rozkopaną ul. Sienkiewicza. Szczytnicką
        pojadą też tramwaje omijające remontowany most.

By uniknąć całkowitego paraliżu, kierowcy jadący w stronę ul. Wyszyńskiego będą
        mogli dodatkowo skręcać ze Szczytnickiej w ul. Ładną i Piwną. - Tam
        poprowadzono tzw. objazd wspomagający - mówi Ewa Mazur, rzeczniczka ZDiK-u. Na
        skrzyżowaniu z ul. Wyszyńskiego zmieni się też program sygnalizacji świetlnej.

Lekko nie będzie na pewno na ul. Wyszyńskiego, która już teraz się korkuje. A
        dojdzie tam jeszcze objazd dla ciężarówek jadących od strony Warszawy. Będą one
        kierowane na ul. Krzywoustego, most Warszawski i właśnie ul. Wyszyńskiego.

Co prawda jest szansa, że część jadących tranzytem TIR-ów w ogóle ominie
        Wrocław. - Po raz pierwszy od czasu powodzi w 1997 roku w podwrocławskich
        miejscowościach stanęły znaki zalecające objazd miasta - podkreśla Ewa Mazur.
        Ale znając życie, większość ciężarówek i tak będzie próbowała przebić się przez
        miasto.

Koniec prac na moście nie będzie oznaczać powrotu do normalności. W tym samym
        czasie przebudowywane będzie skrzyżowanie osi grunwaldzkiej z ul. Polaka i
        wybrzeżem Wyspiańskiego. A tam prace potrwają do połowy października. -
        Będziemy się jednak starać, by przez most można było przejechać w obu
        kierunkach już 1 października - zapewnia Ewa Mazur.

Po zakończeniu remontu krzyżówki wylot wybrzeża Wyspiańskiego zostanie
        odsunięty od mostu o ok. 90 m i znajdzie się naprzeciwko wylotu z ulicy
        Benedykta Polaka. Staną tam światła. Wybrzeże Wyspiańskiego stanie się jezdnią
        dwukierunkową. Dzięki temu powstanie tzw. bypass, który pozwoli ominąć centrum
        placu Grunwaldzkiego, gdy jesienią rozpocznie się jego przebudowa.
        • Gość: ! Wrocław chce zaciągnąć 214 mln zł kredytu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:10
          Między innymi na jutrzejszej sesji Rady Miejskiej:

Radni zajmą się dziś też finansami gminy. Czy zgodzą się na zaciągniecie przez
          gminę kilku, długoterminowych kredytów o łącznej kwocie 214 mln zł? - Nie mam
          wątpliwości, że tak - mówi Maciej Bluj, skarbnik miasta. - Brak zgody byłby
          strzałem we własne kolano.

Gmina chce spłacić wcześniejszy kredyt i zaciągnąć nowy na bardziej korzystnych
          zasadach. Pieniądze mają iść na inwestycje i finansowanie zadań przy
          współudziale Unii Europejskiej.

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2807677.html
          • Gość: jm Rusza budowa Zintegrowanego Centrum PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:31
            Rusza budowa Zintegrowanego Centrum Studenckiego Politechniki Wrocławskiej .

Maciej Nowaczyk 06-07-2005 , ostatnia aktualizacja 06-07-2005 21:09

Nowoczesny, pięciokondygnacyjny budynek o pow. ponad 16 tys. mkw. powstaje na
            wybrzeżu Wyspiańskiego, niedaleko głównego gmachu Politechniki.

Wybuduje go za 44 mln zł warszawska firma Warbud.

W dolnej części gmachu znajdą się przede wszystkim sale wykładowe, w górnej -
            pracownie laboratoryjne, sale ćwiczeniowo-seminaryjne i pracownie komputerowe.
            Jednocześnie z usług centrum będzie mogło korzystać 1800 studentów.

W pełni zinformatyzowanym, nowoczesnym centrum wszyscy studenci Politechniki
            przez pierwsze dwa semestry będą się uczyć tego samego, by potem - w sposób
            bardziej przemyślany - wybierać kierunek studiów - zapowiada prof. Tadeusz
            Luty, rektor PWr.

- Ponad połowę wartości inwestycji sfinansujemy z Funduszu Spójności oraz
            Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego - mówi prorektor PWr
            Krzysztof Rudno-Rudziński, nadzorujący inwestycję. - Reszta pieniędzy pochodzi
            ze środków własnych i z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu.

Zintegrowane Centrum Studenckie zostanie oddane do użytku w listopadzie 2006
            roku
            • Gość: jm Wizualka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:33
              miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2807700.html
              • Gość: jm Zintegrowane Centrum PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:44
                W ramach tego centrum ma powstać biblioteka -Dolnośląski Ośrodek Informacji
                Technicznej - to będzie od ul. Wrońskiego.

Tak wyglądał projekt tej biblioteki z 1995 roku:

www.bg.pwr.wroc.pl/OBIB/historia.htm
                • svarte_sjel Re: Zintegrowane Centrum PWr 07.07.05, 09:39
                  Gość portalu: jm napisał(a):
                  > Tak wyglądał projekt tej biblioteki z 1995 roku:

Ekhm, to jest projekt biblioteki, jaka miała stanąć na tyłach D1 i D2.
    • mi.chal Produkcja 3M 06.07.05, 23:11
      Produkcja 3M

3M, amerykańska korporacja przemysłowa, przeniesie do Polski produkcję z fabryk
      rozrzuconych obecnie na trzech kontynentach.

Już w ubiegłym roku koncern 3M poinformował, że zdecydował się przenieść do
      Wrocławia produkcję ze swoich trzech fabryk: w Japonii, Stanach Zjednoczonych
      oraz Francji. W ten sposób Wrocław miał się stać jedynym miejscem, gdzie 3M
      będzie produkować materiały opatrunkowe wykorzystywane w ortopedii i chirurgii
      urazowej, m.in. syntetyczne opaski, które zastępują tradycyjny gips. We
      Wrocławiu zostaną usytuowane wszystkie linie produkcyjne gipsów syntetycznych
      wykorzystywanych w medycynie i tym samym Polska stanie się jedynym producentem
      wyrobu, który daje 3M 40-proc. udział w rynku. "W pierwszym etapie przeniesiemy
      do Wrocławia produkcję z Francji. Gdy zacznie poprawnie funkcjonować, podobny
      zabieg czeka fabrykę w Kalifornii. W trzeciej kolejności trafi do nas linia
      produkcyjna z Japonii", powiedział Piotr Freyberg, dyrektor generalny 3M
      Poland. Całość inwestycji będzie miała wartość około 30 mln USD. Dziś firma
      zatrudnia 55 osób, dodatkowo zatrudni 130.
      No nie koniec planów 3M. Być może już wkrótce zostanie przeniesiona do Polski
      następna część korporacji. "Na wrocławskiej działce jest jeszcze sporo miejsca,
      mam więc nadzieję, że ściągniemy tu kolejną produkcję koncernu", powiedział
      Piotr Freyberg.
      3M, czyli Minnesota, Mining and Manufacturing, to amerykański koncern, lider na
      rynku materiałów medycznych. Ma ponad 74 tys. pracowników, którzy produkują i
      sprzedają ponad 50 tys. produktów w 200 krajach. W Polsce koncern działa od
      1991 roku. W grudniu 2001 roku Amerykanie kupili wrocławski Viscoplast,
      producenta bandaży i plastrów opatrunkowych. Przenieśli do Wrocławia linię
      produkcyjną plastrów z Niemiec, uruchomili produkcję nowych wyrobów (m.in.
      elektrod do EKG) i centrum dystrybucji materiałów medycznych.
      • bystrzak2000 Remonty nabrzeży Odry 07.07.05, 11:59
        Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej we Wrocławiu ogłosił przetarg na remont
        dolnego awanportu Śluzy Mieszczańskiej i murów oporowych na rzece Odra
        Południowa we Wrocławiu w km 252,30 - 252,80 (od mostu Pomorskiego do mostu
        Sikorskiego) - niezrealizowany zakres etapu II (remont ubezpieczeń brzegu
        lewego w rejonie szpitala wojewódzkiego). Czas trwania zamówienia lub termin
        wykonania: data zakończenia: 15.12.2006. Termin składania ofert lub wniosków o
        dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 22.08.2005. Szczegóły:
        www.uzp.gov.pl/biulety/2005/139/139_2955.html
        • Gość: gość Re: Remonty nabrzeży Odry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 12:18
          bystrzak2000 napisał:

> Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej we Wrocławiu ogłosił przetarg na remont
          > dolnego awanportu Śluzy Mieszczańskiej i murów oporowych na rzece Odra
          > Południowa we Wrocławiu w km 252,30 - 252,80 (od mostu Pomorskiego do mostu
          > Sikorskiego) - niezrealizowany zakres etapu II (remont ubezpieczeń brzegu
          > lewego w rejonie szpitala wojewódzkiego). Czas trwania zamówienia lub termin
          > wykonania: data zakończenia: 15.12.2006. Termin składania ofert lub wniosków
          o
          > dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 22.08.2005. Szczegóły:
          > www.uzp.gov.pl/biulety/2005/139/139_2955.html

Czy to oznacza taki remont ceglanych ścian śluzy, jak na lewym brzegu?
    • mi.chal Aquapark 06.07.05, 23:15
      Aquapark

17 basenów, jedyna w Europie zjeżdżalnia ze skocznią i ogród z sauną. "To
      będzie najnowocześniejszy aquapark w Polsce", powiedział Rafał Dutkiewicz,
      prezydent Wrocławia.

31 maja 2005 roku oficjalnie rozpoczęto budowę wrocławskiego aquaparku u
      podnóża Wzgórza Andersa. Na uroczystości byli prezydent Wrocławia Rafał
      Dutkiewicz i Volker Kurz, prezes niemieckiej spółki InterSPA, która razem z
      miastem realizuje przedsięwzięcie, wrocławscy radni i przedstawiciele Spółki
      Wrocławski Park Wodny.
      Budowa ma kosztować od 23 do 25 mln euro. By inwestycja zwróciła się w tempie
      zakładanym przez miasto, rocznie park wodny powinno odwiedzać około miliona
      gości. "Dlatego co dwa lata w aquaparku będzie pojawiać się nowa, wyjątkowa
      atrakcja", zapowiedział Rafał Dutkiewicz.
      W nowym obiekcie będzie sześć zjeżdżalni: w tym jedna ze skoczną i rodzinna dla
      sześciu osób. Najdłuższa ma mieć długość 185 m. Aquapark przyjmie 10 tys. gości
      dziennie i będzie czynny cały tydzień od godz. 8 rano aż do godz. 22.
      Wrocławski Park Wodny będzie najnowocześniejszą i największą tego typu
      inwestycją w Polsce. Goście popływają w dwóch krytych 25 metrowych basenach.
      Akwenów będzie więcej - także całorocznych pod gołym niebem, sztuczna rzeka,
      dla najmłodszych: basen z falami, grota skalna z kurtyną wodną i gejzerami,
      wodospad oraz armatki wodne. Rozbudowana zostanie także część rekreacyjna: z
      sauny parowej, inhalacyjnej, fińskiej i blokowej skorzystać będzie mogło
      jednocześnie kilkaset osób. Znajdziemy tam także baseny z solanką, bicze i
      masaże wodne, studia fitness, siłownie i restaurację. Jednorazowo na terenie
      kompleksu przebywać będzie mogło do 1800 osób, dla których przygotowano duży
      parking.
      Dwugodzinny pobyt w aquaparku ma kosztować ok. 15 zł. Za korzystanie z
      poszczególnych stref będziemy płacić osobno. Każdy gość będzie miał opaskę z
      elektronicznym chipem. Dzięki temu zapłacimy tylko za rzeczywisty czas
      korzystania z każdej z atrakcji.
      Otwarcie aquaparku planowane jest na jesień przyszłego roku.
    • Gość: giq PG - Lądowisko ptactwa budowlanego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 00:50
      Jakoś dziwnie cicho było, czyżby nikt nie zauważył?

Na "tyłach" budowy PG (koło szkoły) montowany jest pierwszy żuraw - ładniutka
      żółta noga sięga już całkiem wysoko. Jutro (tzn. w czwartek) montowana
      prawdopodobnie będzie głowica żurawia. Potem zobaczymy jak wysoko sięgnie :).
      Poza tym, na budowie "porozrzucane" są jeszcze podstawy do trzech innych żurawii
      (jeden między placem a Orlenem, pozostałe dwa przy Piastowskiej (czy jakoś tak ;) ).

Pierwszy fragment płyty fundamentowej jest już wylany (przy szkole). Gotowe jest
      też uzbrojenie drugiego kawałka (też przy szkole). Wszystko wskazywalo na to, że
      miał być wylewany w nocy wtorek/środa (cztery betonpompy stały), ale chyba z
      powodu opadów zrezygnowali. Jak na razie nic z tym nie ruszyli.

PS.
      Na PG pracuje najładnieszy żuraw samobieżny jaki widziałem - taki biały, układ
      osi 2+1, koła średnicy chyba ze 180cm, duży napis BOFORT na wysięgniku.
      • mi.chal Re: PG - Lądowisko ptactwa budowlanego 07.07.05, 00:54
        Zauwazylismy :) Nawet zdjecia zrobilismy:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=25129485&a=26105448
        • preslaw Re: Komuniakcyjny horror 07.07.05, 08:47
          < Gdzie utkniemy? Ciasno będzie przede wszystkim na ul. Szczytnickiej, która
          przyjmie strumienie aut jadących w kierunku centrum od wlotu z Warszawy i z
          Wielkiej Wyspy. Mieszkańcy Biskupina czy Sępolna nie mają bowiem możliwości
          ucieczki przez most Szczytnicki w rozkopaną ul. Sienkiewicza. Szczytnicką
          pojadą też tramwaje omijające remontowany most.>

Jak czytam te informacje, to robi mi się trochę słabo a to dopiero początek.
          Już sobie wyboerażam te korki na Curie - Skłodowskiej, które już teraz między 7
          a 8 rano sięgają niekiedy na wysokść zoo. Ale cóż, zapóźnienia cywilizacyje
          kosztują. Wszak te ulice po prostu trzeba przebudować.
          • Gość: Rafis Toyota rozbuduje dolnośląskie fabryki? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 11:08
            Japoński koncern Toyota rozważa budowę nowej fabryki silników w Europie lub
            poważne inwestycje w rozbudowę istniejących fabryk w Polsce - pisze w czwartek
            brytyjski dziennik "The Financial Times".
            Gazeta cytuje dyrektora Toyoty w Europie Shinchi Sasaki, według którego
            trwają "poważne dyskusje" o zwiększeniu produkcji silników.
            "W tym roku, albo na początku przyszłego musimy podjąć decyzje i przygotować
            studium wykonalności na miejscu" - powiedział Sasaki. On sam opowiada się
            raczej za rozbudową fabryk w Polsce, niż budową nowego europejskiego zakładu
            Toyoty. Nowy zakład miałby produkować 120 tys. silników rocznie.
            Toyota chce również rozszerzyć produkcję samochodów po otwarciu w tym roku,
            razem z francuskim koncernem PSA Peugeot Citroen, nowego zakładu w Czechach.
            Polskie fabryki Toyoty znajdują się na Dolnym Śląsku w Jelczu- Laskowicach i
            Wałbrzychu.

Do 2006 r. nakłady inwestycyjne w zakładzie w Jelczu-Laskowicach osiągną 200
            mln euro, a zatrudnienie wzrośnie z 350 osób obecnie do 900 pracowników.
            Natomiast wałbrzyski zakład Toyoty do końca 2005 roku dodatkowo zwiększy
            zatrudnienie z obecnych 1,1 tys. do około 1,8 tys. pracowników. Natomiast
            nakłady inwestycyjne wzrosną do 400 mln euro.

• Gość: Rafis Powstanie film o Wrocławiu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 11:38
              Zaorski w przyszłym roku w dniu miasta będzie kręcił film o Wrocławiu
              pt. "Dzień". Czyli jak wskazuje tytuł dzien z zycia miasta ale dzien wyjątkowy
              bo nie dość ze jego święto to jeszcze przesilenie letnie(coś sie kończy i coś
              zaczyna). Czyli będzie to poznawanie miasta wraz z kilkoma bohaterami, którzy
              chodz apo imprezach "Wrocław non stop". Film ma pokazac Wrocław jako miasto
              gdzie zawsze coś się dzieje, wielokulturowe w swej historii i niejako będące
              wzorem wspólnej Europy.
              Zaorski mówi, że Polska już dorosła do tego żeby zrobić film o Wrocławiu,
              mieście które jest wg niego geograficznym i kulturowym pępkiem Europy. Będzie
              się tez starał żeby film odbił sie echem w Europie :)
              Nie trzeba mówic, że taki film będzie doskonałą promocją miasta.
            • Gość: ! Re: Toyota rozbuduje dolnośląskie fabryki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:21
              W 2007 Toyota wyłoży jeszcze 25 mln euro na inwestycje w obu dolnośląskich
              fabrykach. Ponieważ skośnoocy sa zadowoleni ze swoich inwestycji w naszym
              regionie, prezes jest nam przychylny, wiec jest szansa na dalszą rozbudowę i na
              kolejne 200-300 mln euro i około 1000 nowych miejsc pracy.
              W tym roku powinna nam jeszcze przybyć przynajmniej jedna, spora inwestycja
              japońska na Dolnym Śląsku.
          • Gość: erni Re: Komuniakcyjny horror IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 11:49
            I bardzo dobrze. Nie chca mieć mostów i obwodnic to niech stoja w korkach.
            • Gość: Rafis Re: Komuniakcyjny horror IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 11:53
              jak myslicie kiedy padnie Twierdza Biskupin? :)
              Mam nadzieje ze alianci nie stworza mostu powietrznego ;)
              • Gość: gość Re: Komuniakcyjny horror IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 12:22
                Jak zabiorą się jeszcze za most Szczytnicki. Wtedy antyobwodnicowym z Biskupina
                i Sępolna pozostanie ucieczka w kierunku na Wojnów. A do centrum będą chodzić
                na piechotę.
              • Gość: ghost Re: Komuniakcyjny horror IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.07.05, 13:11
                może zamknąć most Zwierzyniecki do czasu załatwienia wszystkich formalności
                związanych z budową nowych mostów na Biskupin.
    • mi.chal Skanska zajela miejsce Ziajki :) 07.07.05, 15:16
      WYNIK PRZETARGU NA PRZEBUDOWĘ UL. SKARBOWCÓW NA ODCINKU SOWIA - RÓŻY WIATRÓW.
      Zarząd Dróg i Komunikacji zawiadamia, że w wyniku przetargu nieograniczonego na
      przebudowę ul. Skarbowców na odcinku od ul. Sowiej do ul. Róży Wiatrów wraz z
      ul. Wietrzną we Wrocławiu, wybrano jako najkorzystniejszą ofertę firmy SKANSKA
      S.A.., 01 – 518 Warszawa, ul. Gen. J. Zajączka 9, z ceną ofertową:

2. 380.086,58 zł brutto.
      • Gość: Rafis Re: Skanska zajela miejsce Ziajki :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 15:22
        ale niestety nic nie słychac o Szewskiej a w tym tygodniu UZP miał rozpatrywac
        skargi...

No i z innej beczki, na kamienicy przy Kosciuszki(miesci sie tam szkoła jazzu)
        pojawiły sie rusztowania!
        • preslaw Re: Kamienica szkoły jazzu 07.07.05, 15:33
          Ooo, to bardzo dobrze, bo ta kamienica wyglądała już koszmarnie.
          • Gość: erni Re: Kamienica szkoły jazzu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 16:18
            W Krakowie wszystkie kamienice tak wyglądają i nikt nie nazeka.
            • preslaw Re: Kamienica szkoły jazzu 07.07.05, 16:21
              Mało tego, Krakusom niektórym to się nawet podoba, podobno to jest klimat
              miasta.
              • Gość: erni Re: Kamienica szkoły jazzu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 16:33
                I o to chodzi. "Nie brudno tylko klimatycznie".
                • Gość: ! C+P - 40 nowych miejsc pracy w Legnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:34
                  C+P Systemy Meblowe - firma produkująca meble biurowe zatrudni do końca tego
                  roku kolejne 40 osób. Zainwestuje też dodatkowo ponad 5 mln zł.
                  Do tej pory firma ta zatrudniła w Legnicy 55 osób, a jej wydatki inwestycyjne w
                  tym mieście wyniosły 17,5 mln zł.

Tad - Legnica
                  • Gość: ! 20 nowych miejsc pracy w Głogowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:44
                    20 nowych pracowników zatrudni zakład produkcji kruszyw w Głogowie, należący do
                    KGHM Metale SA (spółka należąca do grupy KGHM Polska Miedż SA).

PM
                    • Gość: ! Lubinpex chce stworzyć sieć styliz restaurac na DŚ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:56
                      Lubinpex (firma należąca do KGHM Polska Miedż SA) otworzyła w czerwcu swoją
                      pierwszą restaurację Oberża" w Lubinie - ul. Budowniczych LGOM 22. Firma
                      zamierza w najbliższym czasie stworzyć sieć (stylizowanych na staropolskie
                      zajazdy) restauracji na terenie Dolnego Śląska. "Oberża" może jednorazowo
                      pomieścić 140 gości. Następna restauracja Lubinpexu powstanie w XVII wiecznych
                      piwnicach lubińskiego Ratusza. Firma planuje także wybudowanie dużego kompleksu
                      handlowo-gastronomiczno-rozrywkowego przy ul Gwiezdnej w Legnicy (inwestycja
                      będzie kosztowała kilka mln zł). W przyszłości Lubinpex chce także inwestować w
                      innych miastach Dolnego Śląska.

PM, aro
                      • Gość: ! Nowa elektrociepłownia powstanie w Górze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 19:33
                        .: Nowa elektrociepłownia powstanie w Górze :.
                        07 lipca 2005 - 19:08

Nowoczesną elektrociepłownię w Górze wybudują w przyszłym roku trzy
                        zagraniczne firmy. W jej budowę zainwestują ponad 12,5 miliona złotych. W
                        zamian gmina zwolni ich całkowicie z podatku od nieruchomości .

Monika Dubec
                        PRW
                        • Gość: Rafis Linia Kredytowa dla Wrocławia IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 22:00
                          Linia kredytowa w Europejskim Banku Inwestycyjnym nawet do 100 mln EUR,
                          niskooprocentowany i raty rozłozone na kilkadziesiat lat.
                          Kasa będzie przeznaczona na inwestycje drogowe(nie tylko współfinansowane przez
                          UE.
                          • Gość: ! Re: Linia Kredytowa dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 22:08
                            Konkretnie radni przegłosowali dziś uchwałę o zaciągnięciu przez gminę Wrocław
                            kredytu w wysokości 214 mln zł na inwestycje. Dzięki tym pieniązkom, będziemy
                            mieli możliwość ubiegania się o kolejne pieniądze z UE na wrocławskie
                            inwestycje.
                            • Gość: ! Re: Linia Kredytowa dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 14:11
                              piątek, 08 lipca 2005 godz. 12:44

Zgoda na kredyt

Wrocław będzie mógł się starać nawet 100 mln euro kredytu na zadania
                              inwestycyjne. Rada Miejska udzieliła zarządowi zgody na otwarcie linii
                              kredytowej w Europejskim Banku Inwestycyjnym. Pieniądze będą przeznaczone
                              przede wszystkim na finansowanie najważniejszych robót drogowych.

Wrocław jest w Polsce liderem w pozyskiwaniu unijnych funduszy. Gmina ma także
                              dobre notowania agencji oceniających wiarygodność finansową. Za pieniądze
                              pozyskane z kredytu będzie można pokryć aż 50 % kosztów inwestycji. Rada
                              Miejska zaakceptowała pomysł władz miasta, co nie znaczy, że zarząd od razu
                              wystąpi o pieniądze. Zdaniem urzędników nie ma obaw, aby spłata wielomilionowej
                              pożyczki zachwiała budżetem Wrocławia. Kredyt jest nisko oprocentowany na
                              dodatek raty będą rozłożone na kilkadziesiąt lat.

eja

TVP WROCŁAW
                          • Gość: Rafis aha IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 22:10
                            No i ta linia kredytowa to chyba jeden z bardziej namacalnych efektów Szczytu
                            Regionów Europy jaki miał miejsce we Wrocku. Wtedy gosciem był zdaje sie prezes
                            EBI i jak widac władzom miasta udało sie nakłonic go do pomocy :)
                            • Gość: Rafis Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 09:56
                              Najważniejsza będzie scena

Piątek, 8 lipca 2005r.

Jeszcze w tym roku poznamy szczegółowy plan rozbudowy wrocławskiego Teatru
                              Muzycznego Capitol
                              Dawna operetka urośnie i to znacznie. Budynek będzie miał sześć pięter, a po
                              rozbudowie zajmie teren aż do ulicy Bogusławskiego i częściowo także skwer przy
                              skrzyżowaniu Piłsudskiego i Świdnickiej.
                              Za trzy tygodnie dowiemy się, ilu architektów weźmie udział w konkursie na
                              pomysł rozbudowy teatru muzycznego.
                              – Musimy najpierw zweryfikować biura architektoniczne, żeby się nie okazało, że
                              projektanci się napracują, a potem nie będziemy mogli rozpatrywać ich pracy, bo
                              brakuje im jakichś dokumentów – tłumaczy Jakub Deryng-Dymitrowicz, dyrektor
                              administracyjny teatru Capitol.
                              Według wstępnych założeń budynek teatru ma wyglądać podobnie jak przed wojną.
                              Przybudówka od strony ul. Piłsudskiego, w której dziś są kasy, zostanie
                              zburzona. Zamiast niej powstanie tam cofnięte w kierunku nasypu reprezentacyjne
                              wejście. Sam teatr znacznie się rozrośnie. Dwadzieścia metrów w stronę ul.
                              Świdnickiej kosztem skweru oraz aż do ul. Bogusławskiego.
                              – Negocjujemy już z Odrą Filmem, który jest właścicielem kamienicy za teatrem
                              muzycznym. To ta budowla na przeciwko wiaduktu Chcemy, żeby w tym budynku były
                              zaplecza Capitolu – mówi Michał Janicki, zastępca dyrektora departamentu spraw
                              społecznych wrocławskiego magistratu.
                              W środku zmieni się przede wszystkim scena. Ma być obracana, trzykrotnie
                              większa niż obecnie. Artystom marzy się także, żeby miała zapadnię. Dzięki temu
                              łatwiej będzie można zmieniać scenografię. Zabytkowa widownia pozostanie bez
                              większych zmian.
                              Przebudowa będzie kosztowna. Dyrekcja Capitolu szacuje, że remont pochłonie
                              około 50 mln zł.
                              Dzięki konkursowi teatr i gmina Wrocław będą miały dokumenty potrzebne do tego,
                              aby w 2007 roku złożyć wniosek o unijne dofinansowanie inwestycji.
                              Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to już za cztery lata teatr Capitol będzie mógł
                              wystawić premierę na nowej scenie.

(BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                              • Gość: ! Re: Capitol Urośnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:08
                                o 20 m w stronę skrzyż Piłsudskiego/Świdnicka - czyli działka "dla VdHG"
                                zostaje pod inwestycję komercyjną.
                                • Gość: Rafis Re: Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 15:15
                                  to tam cos jeszcze zostanie? :)
                                  • meh_ow Re: Capitol Urośnie 08.07.05, 22:33
                                    Gość portalu: Rafis napisał(a):
                                    > to tam cos jeszcze zostanie? :)

zostanie zostanie - 'nieteatralna' pierzeja od Świdnickiej jeszcze się zmieści
                                    • Gość: Rafis Re: Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 22:37
                                      myslałem ze ten cały skwer znajdzie sie wewnątrz planowanej zabudowy a nowy
                                      budynek VdHG zajmie dzisiejszy chodnik i trawniczek wzdłuż Świdnickiej.
                                      • Gość: ! Re: Capitol Urośnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 22:42
                                        Wg ostatniej wersji skwer ma się znależć w środku ale chyba nie w całości.
                                        • mi.chal Re: Capitol Urośnie 08.07.05, 22:44
                                          I caly czas nie wiadomo co bedzie od strony Komandorskiej. Capitol moglby sie
                                          rozbudowac w tamta strone, zamiast w strone Swidnickiej. Zostalo by wtedy
                                          wiecej miejsca dla VdHG
                                          • meh_ow Re: Capitol Urośnie 09.07.05, 12:35
                                            mi.chal napisał:

> I caly czas nie wiadomo co bedzie od strony Komandorskiej. Capitol moglby sie
                                            > rozbudowac w tamta strone, zamiast w strone Swidnickiej. Zostalo by wtedy
                                            > wiecej miejsca dla VdHG

Capitol to najbardziej w stronę Bogusławskiego może się rozbudować
                                        • Gość: ! Re: Capitol Urośnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 23:00
                                          A dokładniej, to do niedawna planowano, że nowy obiekt, który stanie na tej
                                          narożnej działce będzie musiał stać na słupach o wysokości 1,5 kondygnacji, tak
                                          żeby był odsłoniety nowy skwer pełen zieleni i nowych krzewów - skwer, który
                                          powstałby w miejscu obecnego.
                                          • Gość: Rafis Re: Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 23:03
                                            ta cała inwestycja jest planowana razem z przebudową Capitolu czyli gdzies w
                                            2007 roku?
                                            Z tego co pamiętam z MPZP to wzdłuż Świdnickiej maja byc takie arkady a w
                                            narożniku z Piłsudskiego własnie takie słupy umozliwiajace przejscie pod
                                            budynkiem do tego skweru.
                                            • meh_ow Re: Capitol Urośnie 09.07.05, 12:33
                                              Gość portalu: Rafis napisał(a):
                                              > Z tego co pamiętam z MPZP to wzdłuż Świdnickiej maja byc takie arkady a w
                                              > narożniku z Piłsudskiego własnie takie słupy umozliwiajace przejscie pod
                                              > budynkiem do tego skweru.

te słupy to miała być strefa wejściowa do Capitolu a niejako przy okazji dojście
                                              do wewnętrznego skweru : )
    • Gość: . Re: Newsletter 23 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 08.07.05, 10:59
      Problemy inwestorów na Słowacji zwiększają szanse podwrocławskich Kobierzyc
      08 lipca 2005 - 10:28

- Podtrzymujemy swoje deklaracje i warunki proponowane potencjalnym inwestorom.
      Jesteśmy otwarci na propozycje - tak wójt Kobierzyc Ryszard Pacholik komentuje
      doniesienia o problemach koreańskich koncernów, które miały inwestować w gminie,
      jednak zdecydowały się zbudować swoje zakłady na Słowacji.

Władze w Bratysławie, które skusiły Hyundaya i Hankooka dużymi ulgami i pomocą
      publiczną - mają kłopoty z realizacją tych zobowiązań - podają agencje.
      Inwestycje opóźnają też problemy z wykupem gruntów. Prywatni właściciele złożyli
      pozwy w słowackich sądach. Już teraz budowa zakładu Hyundaja opóźniona jest o
      prawie rok.
      - Nic dziwnego, że Koreańczycy znów spoglądają na Kobierzyce - mówi wójt
      Pacholik. Obecnie gmina czeka na decyzję koncernu LG Philips. Jeszcze w tym
      miesiącu ma on ogłosić gdzie wybuduje fabrykę ciekłokrystalicznych ekranów, w
      której zatrudnienie znajdzie około 3 tysięcy ludzi. Władze gminy zaproponowały
      działkę w Biskupicach Podgórnych, z której wczesniej zrezygnowały Hyunday i
      Hankook. W negocjacje z LG osobiście zaangazował się premier. Marek Belka
      zaoferował dodatkową rządowa pomoc.
      Według wójta Kobierzyc Ryszarda Pacholika informacje o problemach inwestorów na
      Słowacji podkreślają wiarygodność polskiej oferty i zwiększają szanse na
      zwycięstwo. Samorządowcy Kobierzyc oraz władze Wrocławia podkreślają, że
      pozyskanie LG Philips - to nie tylko nowe miejsca pracy, ale nowoczesna
      technologia i szanse na przyciągnięcie na Dolny Śląsk kooperantów
      elektronicznego koncernu.

Dariusz Litera PRW

• mi.chal Re: Newsletter 23 08.07.05, 11:16
        Teraz to niech sobie zostaja na Slowacji i uzeraja sie z nimi. My ich juz tutaj
        nie chcemy.
        • Gość: tom Re: Newsletter 23 IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 11:23
          nie przesadzaj, niech przyjdą, zawsze to miejsca pracy
          • mi.chal Re: Newsletter 23 08.07.05, 11:31
            Jak mam wybieraz LG czy Hankook, to zdecydowanie wole LG.
            Oczywiscie gdybysmy nie mieli nikogo na oku, a dzialka caly czas stalaby pusta
            to zgadzam sie z Toba, wtedy mogliby wrocic.
            • Gość: tom Re: Newsletter 23 IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 17:29
              mogę wybudować gdzie indziej byle w Polsce
      • Gość: ! Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:07
        Niesłowny Słowak

Piątek, 8 lipca 2005r.

Kłopoty koreańskiego producenta opon u naszych południowych sąsiadów

Dolny Śląsk może bardzo skorzystać na niedotrzymywaniu obietnic przez słowacki
        rząd. Niewyluczone, że albo wróci do nas Hankook, albo jego problemami przejmie
        się koncern LG Philips i nasza oferta znów stanie się atrakcyjna

Słowacy obiecywali, a nie dali. Tamtejszy rząd właśnie odrzucił plan zachęt
        finansowych dla firmy Hankook, która chce wybudować fabrykę opon w Europie
        Środkowo-Wschodniej.
        Mimo wcześniejszych obietnic Słowacy ostatnio uznali, że pomoc finansowa w
        wysokości jednej piątej całej inwestycji to przesada i że taki wydatek zbyt
        mocno uszczupli finanse publiczne.

Sygnał z Kobierzyc
        Przypomnijmy, że o wartą pół miliarda euro inwestycję walczyła także Polska.
        Zaproponowaliśmy Koreańczykom bardzo atrakcyjną działkę w podwrocławskiej
        gminie Kobierzyce.
        Wówczas było jasne, że Słowacy przebili naszą ofertę żywą gotówką. Okazuje się
        jednak, że po pewnym czasie sami uznali, iż przeholowali.
        Czyżby Kobierzyce mogły wrócić do gry?
        – Wysłaliśmy Koreańczykom propozycję powrotu do rozmów – mówi Sebastian Mikosz,
        wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.
        Zaznacza jednak, że polska propozycja zachęt dla inwestora nie uległa zmianie.
        W grę wchodzi więc dofinansowanie zatrudnienia na ponad milion euro oraz drugi
        milion przeznaczony na szkolenia pracowników. To nie wszystko. Reszta, ponad 90
        milionów euro, to pomoc bezgotówkowa w formie zwolnień podatkowych. Nie
        wiadomo, czy Hankook będzie skłonny zmienić decyzję o inwestowaniu na Słowacji.
        Nasi rozmówcy przyznają, że – mimo manewrów słowackiego rządu – jest to mało
        prawdopodobne. Musiałby przyznać się do błędu.
        To nie pierwszy koreański koncern, który dał się złapać na czcze obietnice. W
        ubiegłym roku Hyundai wybrał naszych południowych sąsiadów, gdy wybierał
        lokalizację dla fabryki aut.

Twardzi górale
        Wbrew zapewnieniom lokalnych władz, do dziś nie udało się porozumieć z
        góralami, którzy mieli sprzedać grunty pod inwestycję.
        Buldożery w końcu wjechały na ich łąki, ale sprawa jest w sądzie, gdzie górale
        walczą o wysokie odszkodowania.
        Drugi skandal wybuchł, gdy na jaw wyszły szczegóły umów z Koreańczykami. Wielu
        Słowaków było zaskoczonych wielkością pomocy finansowej dla inwestora.

Do trzech razy sztuka
        Czy kłopoty dwóch azjatyckich przedsiębiorstw mogą wpłynąć na decyzję
        trzeciego? Koreańsko-holenderski koncern LG Philips LCD jeszcze w lipcu chce
        ogłosić, czy fabrykę ekranów ciekłokrystalicznych postawi na Słowacji, czy w
        Kobierzycach.
        – Oczywiście, niejasna sytuacja Hankooka podnosi nasze szanse – przyznaje
        Sebastian Mikosz.
        Tydzień temu Rada Ministrów pięciokrotnie podniosła możliwość dofinansowywania
        miejsc pracy, które stworzy zagraniczny inwestor. Do tej pory mógł liczyć na
        tysiąc euro do każdego miejsca. Teraz nawet na pięć tysięcy. LG chce zatrudnić
        ponad trzy tysiące osób, więc z kasy państwa mógłby otrzymać 60 milionów
        złotych. •

Mirosław Gieras, Deloitte
        Słowacka przestroga

Dolny Śląsk może skorzystać na zamieszaniu na Słowacji, gdy fabryka LG trafi do
        nas i przyciągnie kolejne inwestycje z Dalekiego Wschodu. Powinniśmy o nie
        walczyć, bo nowe technologie są nam bardzo
        potrzebne. Jednak z drugiej strony kłopoty Słowaków to przestroga dla osób
        odpowiedzialnych u nas za przyciąganie inwestycji, żeby umiejętnie
        gospodarowali środkami. Aby nie zdarzały się u nas sytuacje takie jak na
        Słowacji, gdyż podważają one zaufanie inwestorów. •

Łukasz Pałka - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
        • Gość: ! Wrocław zamyka bramy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:10
          Wrocław zamyka bramy

Piątek, 8 lipca 2005r.

Na głównych drogach wokół stolicy Dolnego Śląska stanęły tablice zalecające
          objazdy
          Miasto broni się przed napływem samochodów przejeżdżających przez centrum

Wczoraj aż w 9 punktach na drogach wokół Wrocławia służby drogowe ustawiły
          tablice zalecające omijanie stolicy Dolnego Śląska. A powodem są zaczynające
          się jutro roboty w rejonie pl. Grunwaldzkiego, przez który przechodzi droga
          krajowa nr 8.
          Ósemka łączy przejście graniczne z Czechami w Kudowie z Warszawą. Objazdy i
          informacje o utrudnieniach na tej trasie przeznaczone są głównie dla tych
          kierowców, którzy normalnie jechaliby od strony stolicy Polski przez Wrocław w
          kierunku Wałbrzycha, Jeleniej Góry lub Kudowy oraz w przeciwnym kierunku.
          Objazd sprawi, że tranzyt będzie mógł ominąć Wrocław szerokim łukiem od
          południowego wschodu.
          Trasa biegnie od Oleśnicy przez Bierutów, Oławę, Godzikowice, Gaj Oławski aż do
          dróg krajowych nr 8 i 35. Dystans jest niemały, bo liczy 74 km. Ale nawet jeśli
          część kierowców spoza miasta zdecyduje się skorzystać z objazdów, mieszkańców i
          tak czekają ciężkie chwile. Przez most Grunwaldzki będzie można przejechać
          tylko w jednym kierunku – od centrum do pl. Grunwaldzkiego.
          W drugą stronę zmotoryzowani oraz pasażerowie tramwajów będą zmuszeni korzystać
          z objazdu przez ulice Szczytnicką, Wyszyńskiego do pl. Społecznego. Szanse, że
          w tym rejonie nie będzie korków, są praktycznie zerowe. W pobliżu toczy się
          wciąż przebudowa skrzyżowania ulic Wyszyńskiego i Sienkiewicza, która już
          zdążyła sprawić dużo kłopotów kierowcom i pasażerom. Roboty na moście potrwają
          do końca wakacji. Ponad miesiąc dłużej zajmie wykonawcy budowa nowego
          skrzyżowania osi Grunwaldzkiej z Wybrzeżem Wyspiańskiego i ul. Polaka.

Bartosz Wawryszuk - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
        • Gość: ! Re: Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:15
          SŁOWACJA

Dokąd pójdzie Hankook

Słowacki rząd po wielogodzinnej debacie odrzucił w nocy z 6 na 7 lipca 2005
          możliwość udzielenia pomocy publicznej południowokoreańskiemu producentowi opon
          samochodowych Hankook w wysokości 21 poc. nakładów inwestycyjnych

Wczoraj nad ranem minister gospodarki Pavol Rusko powiedział o tym
          przedstawicielowi koncernu, który przyleciał do Bratysławy

- Wyszliśmy na durni. Hankook jednoznacznie powiedział, za jaką cenę przyjdzie
          na Słowację. Teraz w grze są Polacy i Węgrzy, ja stawiam na Budapeszt -
          powiedział Pavol Rusko dziennikarzom.

Zdaniem ministra gospodarki, dofinansowanie każdego miejsca pracy 3 milionami
          koron nie było zbyt drogie, jeśli pamiętać o 18procentowej stopie bezrobocia w
          regionie Lewic, gdzie Hankook miał utworzyć 2000 miejsc pracy.

Wicepremier Ivan Miklosz - autor słowackich reform gospodarczych - był innego
          zdania. - Po prostu nie mamy tych pieniędzy.Propozycja ministra Rusko była zbyt
          hojna. Uważam, ze Słowacji nie stać na dofinansowanie inwestycji w takiej
          wysokości, zwłaszcza że w pakiecie zachęt zawarta została jeszcze propozycja
          budowy 45-kilometrowego odcinka autostrady do Lewic o wartości 3 miliardów
          koron. Jeśli poparliśmy Hyundaia 1,9 milionami koron za każde nowe miejsce
          pracy, to dlaczego Hankookowi mielibyśmy dawać więcej? Nie widzę powodu, abym
          miał opłacać przez 15 lat wszystkich pracowników Hankooka. Nie mogę podejmować
          tak odpowiedzialnej decyzji przed ustaleniem przyszłorocznego budżetu, bo z
          czego dofinansuję inne zagraniczne inwestycje? Mam na to 8 miliardów, a żądania
          sięgają 25. Inni inwestorzy z Preszova, Koszyc i Michalovic nie mają tak
          wygórowanych wymagań - tłumaczył Miklosz dziennikarzom.

Minister gospodarki nie krył rozgoryczenia. - Tu już nie chodzi o jednego
          inwestora. Stajemy się niewiarygodni. Mam informację, że kolejni inwestorzy z
          Południowej Korei, którzy nosili się z zamiarem przyjścia na Słowację,
          zaczynają się nad tym poważnie zastanawiać. Jedną decyzją możemy pogrzebać
          szanse, które dało nam pozyskanie fabryki samochodów Hyundaia - ostrzegał Pavol
          Rusko. Słowacy początkowo byli skłonni dofinansować koreański koncern kwotą,
          która wynosiła 21,3 proc. wartości całej inwestycji, podczas gdy zasady
          obowiązujące w Unii Europejskiej zezwalają na pomoc publiczną w motoryzacji
          wynoszącą jedynie 15 proc.

Przedstawiciele Hankooka nie ukrywali wczoraj, że rozpoczęli już dyskusję o
          ewentualnych przenosinach. Pojawiły się niepotwierdzone informacje, że
          koreańska delegacja poleciała do Budapesztu. Według informacji AFP Węgrzy
          gotowi są wesprzeć Hankooka kwotą równą obiecanej przez Słowaków. Polska
          rywalizowała ze Słowakami o inwestycję Hankooka. Zaoferowaliśmy koncernowi
          podobnej wysokości pomoc (ok. 105 mln euro), ale niemal 100 mln euro miało
          przypadać na zwolnienia podatkowe. Koreańczyków najbardziej interesowała
          gotówka. Słowacy oferowali 20 - 30 mln euro w gotówce, my jedynie 3 mln euro.
          Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych wysłała już do Hankooka
          list, w którym zachęca koncern do wznowienia rozmów na temat zbudowania fabryki
          opon w Polsce. Na razie Koreańczycy nie odpowiedzieli.

ANDRZEJ NIEWIADOWSKI z Bratysławy, d.e. wł. afp
          "RZECZPOSPOILTA"
          • Gość: ! Toyota się zastanowi nad inwestycją w Polsce - c.d IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:22
            Motoryzacja

Toyota się zastanowi nad inwestycją w Polsce

Japoński koncern Toyota rozważa budowę drugiej fabryki silników lub poważne
            inwestycje w rozbudowę już istniejących zakładów w Polsce - napisał
            wczorajszy "Financial Times"

Dziennik zacytował Shinchi Sasaki, dyrektora w Toyota Motor Europe. - Ta
            informacja została napisana na podstawie nieformalnych rozmów dyrektora Sasaki
            z dziennikarzem "FT" - powiedziano nam w europejskiej centrali koncernu.
            Zdaniem naszego informatora, koncern będzie chciał przede wszystkim wykorzystać
            w pełni istniejące zakłady, zanim zastanowi się nad budową nowej fabryki czy
            rozbudową już istniejących.

Natomiast wiadomo już, że Japończycy uruchomią w 2007 r. w Bangalore, na
            południu Indii, fabrykę małych samochodów produkowanych przez ich filię
            Daihatsu. Toyota zainwestuje tam 12 mld jenów (90 mln euro), roczna produkcja
            wyniesie 100 tys. aut o litrowym silniku - podał "Nihon Keizai Shimbun".

Na Toyotę przypada 5 proc. rynku indyjskiego, dominuje na nim filia Suzuki. W
            Europie Toyota zwiększyła w I półroczu sprzedaż o 3 proc., do 515 tys. aut. W
            tym roku planuje sprzedaż 20 tys. samochodów Prius o napędzie hybrydowym. W
            całym roku liczy na 100 mld jenów (894 mln dolarów) zysku operacyjnego w
            Europie, podobnie jak rok temu.

AFP, Reuters, DPA, p.r.
            "RZECZPOSPOLITA"
            • Gość: Rafis Re: Toyota się zastanowi nad inwestycją w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.07.05, 11:03
              Toyota w natarciu

Sobota, 9 lipca 2005r.

Plany motoryzacyjnego koncernu
              Japończycy zastanawiają się nad budową nowej fabryki w Polsce. Bardziej
              prawdopodobne, że rozbudują swoje dwa zakłady na Dolnym Śląsku

Jeden z największych na świecie koncernów motoryzacyjnych poważnie rozważa nowe
              inwestycje w Europie Środkowo-Wschodniej. O sprawie napisał brytyjski
              dziennik „Financial Times”, który powołuje się na prezesa Toyota Motor
              Engineering & Manufactoring Europe. Shinichi Sasaki twierdzi, że koncern
              rozważa budowę całkiem nowej fabryki silników, ale bardziej prawdopodobna jest
              rozbudowa zakładów w Polsce. Wstępny plan nowych inwestycji ma być znany pod
              koniec tego lub na początku przyszłego roku.
              – Żadne decyzje jeszcze nie zapadły, ale mamy przecież dużo ziemi, którą
              koncern może zagospodarować – przyznaje Grzegorz Górski z wałbrzyskiej Toyoty.
              W Wałbrzychu Toyota zajmuje połowę 40-hektarowej działki w specjalnej strefie
              ekonomicznej. Podobnie wygląda sytuacja w Jelczu-Laskowicach, gdzie fabryka
              zajmuje 15 ha, a drugie tyle jest wolne.
              Zakład w Wałbrzychu to największa baza produkcyjna koncernu poza Japonią.
              Powstają tam silniki benzynowe i skrzynie biegów, które w czeskim Kolinie, w
              fabryce Toyota Peugeot Citroen Automobile, są montowane do nowego modelu
              małolitrażowego samochodu Toyota Aygo. Natomiast w Jelczu-Laskowicach będą
              produkowane silniki Diesla.
              Obecnie w fabrykach japońskiego koncernu na Dolnym Śląsku pracuje dwa tysiące
              osób. Docelowo ma być prawie trzy. W środę pracownicy Toyoty będą rekrutować
              pracowników w Jelczu-Laskowicach, gdzie koncern chce zatrudnić 600 osób.

Jesteśmy w ósemce
              Toyota ma w Europie osiem zakładów: w Wielkiej Brytanii, Francji, Turcji,
              Portugalii, Czechach i Polsce. Możliwości produkcyjne tych fabryk to ponad 770
              tysięcy samochodów, 790 tysięcy silników i 550 tysięcy skrzyń biegów rocznie. W
              Wałbrzychu będzie powstawać docelowo 250 tysięcy silników i 550 tysięcy skrzyń.

Łukasz Pałka - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
        • Gość: erni Re: Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.07.05, 14:35
          Dzisiaj widziałem wielką delegację koreańczyków (albo japończyków w Zielonej
          Górze przy urzedzie. Ciekawe kto i poco?
          • Gość: ! Re: Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 14:40
            Chodzi o pewną duża inwestycję, jaka ma powstać w tamtych okolicach.
            • Gość: Rafis przetarg na Nankiera 15 IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:02
              Zamówienie obejmuje wykonanie remontu i kolorystyki wraz z detalem
              architektonicznym elewacji północnej budynku Wydziału Filologicznego UWr przy
              pl. Nankiera 15 we Wrocławiu.
              • Gość: Rafis Remont Grunwaldzkiego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:09
                Remont mostu Grunwaldzkiego

Wrocławski most Gruwaldzki czeka całkowita wymiana nawierzchni. W nocy z
                poniedziałku na wtorek usuwali uszkodzenie jednego z elementów odpowiadających
                za wytrzymałość i sprężystość konstrukcji mostu.

Po kłopotliwej dziurze, która sparaliżowała ruch na moście nie ma śladu,
                drogowcy mówią, że przy tak dużych obciążeniach i intensywnej eksploatacji nie
                trudno o kolejne uszkodzenie, tym bardziej, że większość wykonanych dotąd prac
                polegała na konserwacji.

Na moście Grunwaldzkim plan tegorocznych remontów się nie kończy. Drogowcy mają
                pieczołowicie odnowić poważnie podniszczone mosty Szczytnicki oraz Warszawski,
                tam też zostanie wybudowana przeprawa drogowa przez Odrę. Na razie nie jest
                znany dokładny terminu rozpoczęcia inwestycji.

eja
                • Gość: ! Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:36
                  Kilkadziesiąt wagonów kolejowych mułu mają do wydobycia robotnicy z dna rzeki
                  koło mostu Pomorskiego i śluzy Mieszczańskiej. Od końca czerwca ośmiu ludzi
                  nieustannie ją pogłębia. Wydobyty muł zrzuca się do Odry w dwóch miejscach: w
                  pobliżu elektrociepłowni oraz w podwrocławskiej wsi Łany.
                  Prace zostaną zakończone do pażdziernika. Odra jest pogłębiana, aby w samym
                  centrum Wrocławia zbudować port dla jachtów. Ma być gotowy za trzy lata.

(BK) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie
                  • Gość: ! Wielu chętnych na Klecińską IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:39
                    9 firm i konsorcjów chce wybudować brakujący odcinek obwodnicy śródmiejskiej.

Wczoraj ZDIK otworzył złożone oferty. Najwyższą cenę za budowę dwujezdniowego
                    odcinka między skrzyżowaniem z ul Grabiszyńską a wlotem ul Szwajcarskiej oraz
                    dwóch wiaduktów nad torami kolejowymi przecinającymi Klecińską zaproponowało
                    konsorcjum firm Strabag i PRI SA - 58 mln 865 tys zł.
                    Najtaniej zrealizować inwestycję, którą dotuje UE, jest gotowa Mota Engil - 46
                    mln 923 tys zł.
                    Rozstrzygnięcie przetargu odbędzie się na początku sierpnia.

(BW) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie
                    • Gość: Rafis mota engil IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:45
                      www.mota-engil.pt/portal/mota-engil/_specific/public/allbrowsers/asp/home_ENG.asp

portugalska firma...
                      • Gość: ! Re: mota engil IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:47
                        Budowali m.in fragmenty autostrady A4.
                  • mi.chal Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry 08.07.05, 16:43
                    Dopiero trzy lata?? Co oni chca tyle czasu robic?
                    A oto ta brygada poglebiajaca:
                    img206.imageshack.us/img206/8537/marina4ad.jpg
                    • Gość: ! Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:47
                      Pierwotnie jej budowa miała trwać 2 lata (prace). Ale jak ktoś pisał na anszym
                      forum (nieoficialnie), budowa przesunie się w czasie (o rok), bo ATM postanowił
                      zrealizować jeszcze jedną edycję polsatowskiego BAR-u (jesienią tego roku). Tak
                      więc pierwsze koparki i pierwsi robotnicy powinni pojawić się tam najwcześniej
                      wiosną 2006...
                      • mi.chal Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry 08.07.05, 16:48
                        A poza tym, jesli chca zrobic to tak jak planowali trzeba zmienic MPZP.
                    • Gość: Rafis Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:47
                      z tymi trzema latami to moze chodzi o to ze otwarcie w 2007 :)
                      mam nadzieje...
    • mi.chal Archicom buduje na ul. Liskego 10.07.05, 21:26
      Archicom buduje na ul. Liskego

Maciej Miskiewicz 10-07-2005 , ostatnia aktualizacja 10-07-2005 21:04

Archicom upiększa działkę wokół swojej siedziby na ul. Liskego. Obok zabytkowej
      willi stanie pawilon biurowy i budynek z mieszkaniami na wynajem

Znany wrocławski deweloper ma swoje biuro w zabytkowej willi Pfluga przy ul.
      Liskego 5/7. Dwukondygnacyjny budynek powstał w latach 1876-81 i został
      gruntownie odnowiony przez obecnego właściciela.

Na przylegającej do willi działce zachowały się jedynie resztki zabudowań
      stajni. Archicom postanowił uporządkować i zagospodarować to miejsce.

Na tyłach siedziby spółki powstanie trzykondygnacyjny budynek biurowy. Będą w
      niego wkomponowane elementy dawnej stajni. - A na elewacji pojawi się drewniany
      detal nawiązujący do dawnego charakteru miejsca - mówi Kazimierz Śródka,
      współwłaściciel Archicomu. Pomiędzy budynkami powstanie zielony dziedziniec.

Z obecną siedzibą inwestora mały biurowiec zepnie zadaszony łącznik. W
      podziemiu powstanie parking dla 21 samochodów. Na trzech kondygnacjach będzie w
      sumie 663 mkw. powierzchni biurowej. - W tej chwili połowa jest już wynajęta -
      mówi Małgorzata Udała z Archicomu. Dzięki przeszkleniom na elewacji biura będą
      dobrze doświetlone.

Od strony ul. Liskego do sąsiadującej z willą kamienicy zostanie dobudowany
      mały, pięciokondygnacyjny budynek mieszkalny ze szklaną elewacją. -
      Charakterystyczna narożna wieża nawiązuje do zabytkowej willi, a wysokość do
      sąsiednich kamienic - podkreśla inwestor.

W podziemiu będzie parking dla pięciu samochodów. Na parterze lokal handlowo-
      usługowy. A na czterech piętrach apartamenty na wynajem o pow. 132 mkw. i 180
      mkw. (na najwyższej kondygnacji z antresolą). Od strony podwórza na całej
      szerokości budynku są balkony.

Prace przy obu przedsięwzięciach są już dość mocno zaawansowane. Budynek
      biurowy będzie gotowy we wrześniu. A mieszkalny pod koniec roku.
      • Gość: Rafis Re: Archicom buduje na ul. Liskego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 11.07.05, 11:44
        w GW jest wizualka, bardzo fajny budynek. Wysokosc równa temu pałacykowi, z
        tyłu cegła a z przodu szkło podzielone takimi zielonkawymi belkami drewnianymi.
        Przypomina takie konstrukcje w stylu muru pruskiego.
        • Gość: kotbehemot Re: Archicom buduje na ul. Liskego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:52
          tez wlasnie ogladam te wizualke i wyglada calkiem fajnie! Az sie sam zdziwilem. Oczywiscie wszystko zalezec bedzie od uzytych materialow, w szczegolnosci szkla:( ale bryla jest okej
          • Gość: gość Włodkowica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 12:43
            .: W najbliższych latach ulica Włodkowica może stać się jedną z wizytówek
            Wrocławia. :.
            11 lipca 2005 - 09:08

Już w tej chwili na ulicy swoje miejsce znajdują klimatyczne kawiarnie oraz
            butiki i galerie artystyczne.

To przez Włodkowica przebiegać będzie ścieżka czterech świątyń. Piotr
            Fokczyński architekt miejski przynaje że sam nie może się doczekać gdy
            Włodkowica zacznie się zmieniać i odbudowywać.

Jak zdradza Fokczyński ów plan zakłada odnowienie wszystkich fasad znajdujących
            się przy Włodkowica budynków oraz uzupełnienie brakujących budowli nowoczesnymi
            budynkami, które jednak detalami architektoniczymi będą nawiązywać do XIX-
            wieczniej zabudowy.

Powrót
            • Gość: Rafis Re: Włodkowica IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 11.07.05, 12:49
              nie może tylko musi, musi :)
              Czekam z niecierpliwoscią, szczególnie na remont budynku gwardii!
              • Gość: erni Re: CO Z PYLONAMI MOSTU GRUNWALDZKIEGO?? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 14:24
                Co ze zwięczeniem pylonów mostu Grunwaldzkiego? Kiedys Zdyk mówil ze przy
                remoncie beda odbudowane i nici z tego?
                • Gość: slawek ProLogis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 16:01
                  Tak bedzie wygladal:

paiz.gov.pl/_img/_pictures/2603.jpg
                  Prologis buduje największe centrum logistyczne na Dolnym Śląsku

Do końca października zostaną oddane do użytku dwa pierwsze budynki ProLogis
                  Park Wrocław w Bielanach Wrocławskich. Wartość tego projektu szacowana jest na
                  100 milionów dolarów.

ProLogis Park Wrocław będzie nowoczesnym centrum dystrybucyjnym, składającym
                  się z ośmiu budynków o całkowitej powierzchni magazynowo-biurowej 165 tysięcy
                  m2. Park leży 2 km na południe od granicy Wrocławia przy drodze krajowej numer
                  35 (Wrocław - Praga), w węźle autostradowym Bielany Wrocławskie w ciągu
                  autostrady A4 (Berlin - Wrocław - Kraków - Ukraina). Centrum powstaje w
                  odległości 9 km od międzynarodowego portu lotniczego Wrocław – Strachowice,
                  obsługującego bezpośrednie połączenia do Warszawy, Frankfurtu, Londynu,
                  Kopenhagi, i Monachium. Cały projekt zostanie zrealizowany w ciągu 5 lat.
                  Władze Kobierzyc spodziewają się, że firmy współpracujące z ProLogis stworzą w
                  Bielanach Wrocławskich ok. 1000 nowych miejsc pracy.
                  W chwili obecnej na placu budowy w Bielanach Wrocławskich trwają prace ziemne,
                  ma miejsce stabilizacja terenu, prace związane z przygotowaniem infrastruktury
                  oraz budowa pierwszej hali. Pierwszym najemcą ProLogis Park Wrocław (2 850 m2
                  powierzchni dystrybucyjnej) będzie czołowy polski operator logistyczny JAS-FBG
                  SA. Firma zdecydowała się jednocześnie na wynajem powierzchni dystrybucyjnej w
                  Sosnowcu i Poznaniu. Ponieważ pierwszy park ProLogis w stolicy Wielkopolski
                  został już w 100 procentach wynajęty, amerykański inwestor zdecydował się
                  wybudować tam kolejne centrum dystrybucyjne o łącznej powierzchni 45 500 m2.
                  Jego pierwsze dwa budynki (31 200 m2) zostaną oddane do użytku w październiku
                  2005 roku. Obrazu szybkiego rozwoju ProLogis w Polsce dopełniają dwa nowoczesne
                  budynki magazynowe w Sosnowcu (48 750 m2), które także zostaną ukończone w 2005
                  roku.
                  ProLogis jest amerykańską spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w
                  Nowym Jorku, właścicielem i deweloperem największej na świecie sieci wysokiej
                  klasy obiektów dystrybucji hurtowej i powierzchni produkcyjnej dla przemysłu
                  lekkiego. ProLogis jest właścicielem ponad 29 milionów m2 powierzchni,
                  wynajętej lub w trakcie rozbudowy, na 75 rynkach w Europie, Japonii, Chinach,
                  Meksyku, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. W Polsce amerykański inwestor
                  posiada ponad 380 tysięcy m2 powierzchni dystrybucyjnej w Warszawie, Błoniach,
                  Teresinie, Poznaniu, Piotrkowie Trybunalskim, Będzinie, a już niedługo także w
                  Sosnowcu i Bielanach Wrocławskich.
                  Inwestycja ProLogis została zlokalizowana w podwrocławskiej gminie Kobierzyce.
                  Za działkę o powierzchni 31,36 ha amerykański inwestor zapłacił w kwietniu 2004
                  roku 50 mln 560 tysięcy złotych. Gmina Kobierzyce posiada w swojej ofercie
                  ponad 500 hektarów świetnie przygotowanych gruntów pod inwestycje przemysłowe,
                  i jest jedną z najpopularniejszych lokalizacji w aglomeracji wrocławskiej. Od
                  1990 roku zainwestowano tutaj prawie 500 milionów USD, a nowi inwestorzy
                  stworzyli ponad 4 000 nowych miejsc pracy. Kilka dużych firm zagranicznych
                  zdecydowało się ulokować w Kobierzycach swoje zakłady produkcyjne. Do
                  największych inwestorów należą: Leoni Kabel GmbH & Co. KG (Niemcy), Cargill
                  Inc. (Stany Zjednoczone) oraz Cadbury Schweppes plc (Wielka Brytania).

Kobierzyce przodują we wszystkich rankingach na najbardziej proinwestycyjną
                  gminę Dolnego Śląska i Polski. Jest to także jedna z pięciu lokalizacji w
                  naszym kraju najczęściej odwiedzanych przez delegacje PAIiIZ. Władze Gminy
                  stosują jeden z najlepszych w Polsce, najszerszy i najbardziej profesjonalny
                  wachlarz działań z zakresu marketingu inwestycyjnego, a także najlepsze
                  procedury obsługi inwestora, od wyznaczenia dedykowanego zespołu zaangażowanych
                  pracowników merytorycznych Urzędu Gminy do obsługi każdego nowego projektu
                  inwestycyjnego aż po opiekę poinwestycyjną (aftercare). Spośród wielu zachęt
                  inwestycyjnych i udogodnień dla inwestorów należy zwrócić uwagę na sympatyczny
                  gest, jakim jest zwyczajowe prawo wyboru nazwy nowej ulicy przez inwestora w
                  wybranej przez niego lokalizacji. W przypadku inwestycji ProLogis amerykański
                  inwestor zdecydował się na ul. Magazynową, jego zdaniem najlepiej oddającą
                  charakter branży i samego projektu.

• Gość: gość Remonty kamienic na Szczytnickiej. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 18:19
                    www.zim.wroc.pl/szczegoly.cgi?m_id=252
                    • Gość: kotbehemot Re: Remonty kamienic na Szczytnickiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 18:43
                      nie ma nic o elewacjach,klatkach schodowych itp. Na to pewnie bedzie osobny przetarg.. Ale dobrze,ze w koncu cos sie dzieje!
                      • Gość: jm Kościoły odnowi Unia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 23:31
                        Kościoły odnowi Unia

Dominik Wójcicki, Toruń 11-07-2005, ostatnia aktualizacja 11-07-2005 20:16

Do polskich parafii na niespotykaną dotąd skalę płyną miliony euro z Unii
                        Europejskiej. Proboszczowie odkryli źródło, dzięki któremu ratują zniszczone
                        zabytkowe świątynie i wyposażają je w systemy ochrony

Chociaż Unia Europejska nie finansuje religijnej działalności Kościoła
                        katolickiego, to jednak ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju
                        Regionalnego hojnie wspiera renowacje atrakcyjnych turystycznie zabytków. Jak
                        na polskie warunki dotacje są oszałamiające - wynoszą minimum milion euro.
                        Górnej granicy nie ma. Warunek jest jeden: wnioskodawca musi wykazać, że ma 25
                        proc. kwoty, o którą się stara.

- Unia to dla nas prawdziwy skarb. Takiego zastrzyku finansowego Kościół
                        jeszcze nigdy wcześniej nie otrzymał - cieszy się ks. Zbigniew Walkowiak,
                        proboszcz parafii Wniebowzięcia NMP w Chełmnie w diecezji toruńskiej. - Gdyby
                        nie Bruksela, to nasze piękne świątynie niszczałyby. A tak będą coraz
                        piękniejsze.

W diecezji rusza właśnie projekt ,,Rewitalizacji Zabytków Architektury Miasta
                        Chełmna". Bruksela daje na niego milion euro. Ponieważ ks. Walkowiak działa we
                        współpracy z urzędem miasta, będzie miał do dyspozycji połowę tej kwoty.

Za niemal 500 tys. euro rozpoczął się wczoraj remont pięciu średniowiecznych
                        budowli należących do jego parafii, m.in. XIII-wiecznego sanktuarium maryjnego
                        z cudownym obrazem Matki Bożej Bolesnej, polichromią z XV wieku, kropielnicą z
                        XIV wieku oraz relikwiarzem ze szczątkami św. Walentego.

- Stan kościoła jest fatalny. Przecieka dach, a to powoduje ogromną dewastację
                        drogocennego wnętrza - mówi proboszcz.

Żeby dostać unijną dotację, ks. Walkowiak musiał zadłużyć parafię. W banku
                        wziął kredyt na 125 tys. euro. - Miałem obawy, czy go spłacę. Ale gdybym nie
                        zaryzykował, to europejskie pieniądze by mi przepadły.

Ryzyka nie bał się też ks. Wojciech Wolniewicz, proboszcz XVII-wiecznej Fary w
                        Poznaniu, który najpierw zebrał od sponsorów pół miliona euro, a potem dostał z
                        UE ponad 2 mln. Nie miał wyjścia, bo jeden z ważniejszych poznańskich zabytków
                        był w opłakanym stanie. Dachom groziło zawalenie, a przedostająca się do
                        wnętrza wilgoć niszczyła kościelną sztukaterię i malowidła. - W pierwszej
                        kolejności wykonamy prace konserwatorskie - opowiada ks. Wolniewicz. - Potem
                        kupię m.in. sprzęt do monitoringu świątyni. Kosztuje ponad 300 tys. zł i
                        zgodnie z ministerialnym rozporządzeniem o ochronie zabytków jest niezbędny.
                        Samemu trudno byłoby go pozyskać.

Na sponsorów nie mogli liczyć proboszczowie małych drewnianych kościółków na
                        wsiach w Wielkopolsce. Działali jednak wspólnie - zebrało się ich aż 58. I z
                        Unii dostali okrągły milion euro. Podzielą go według potrzeb.

- Tutaj nawet nie chodzi o remonty tych obiektów. Po prostu pilnie potrzebują
                        one zabezpieczeń przeciwpożarowych i przeciwłamaniowych - tłumaczy ks. Henryk
                        Nowak, ekonom poznańskiej archidiecezji. - Żaden proboszcz ze skromnej parafii
                        nie zgromadzi wkładu własnego i nie wykorzysta dotacji wyższej niż milion euro.
                        Ale gdy działa w porozumieniu z innymi, to zawsze coś wytarguje.

Unijne dotacje cieszą też Episkopat, ponieważ z barków biskupów diecezjalnych
                        spada część obowiązków remontowania świątyń. Dotychczas bowiem proboszczowie
                        mogli liczyć jedynie na fundusz kościelny, datki wiernych oraz wsparcie
                        wojewódzkiego konserwatora zabytków. - Nasz fundusz to kropla w morzu potrzeb -
                        przyznaje ks. Adam Nita, kanclerz diecezji tarnowskiej. - Parafie mają szansę
                        na kwoty rzędu 10-20 tys. zł. Więcej pieniędzy po prostu nie ma.

Także konserwatorzy nie mają wątpliwości, że po wejściu do Unii przed
                        proboszczami otwierają się nieznane dotąd możliwości finansowe. - Przecież poza
                        muzeami kościoły to jedyne galerie sztuki. Dotąd nie były w stanie obronić się
                        własnymi siłami. Często bywa tak, że na jeden kościół przypada tylko kilkuset
                        wiernych. Nie utrzymają oni tych zabytków - uważa Marek Rubnikowicz, kujawsko-
                        pomorski konserwator wojewódzki.

- Skoro jesteśmy w UE, to musimy z niej wydobyć wszystko, co się tylko da.
                        Oczywiście w szlachetny sposób - dodaje ks. Leon Czaja, kanclerz archidiecezji
                        wrocławskiej, która otrzyma wkrótce milion euro na upiększenie Pałacu
                        Arcybiskupiego we Wrocławiu i jego najbliższego otoczenia na Ostrowie Tumskim.

Do maleńkiego Krzeszowa w diecezji legnickiej, gdzie mieści się kompleks
                        klasztorny z XIII wieku, popłyną 2 mln euro. Przyznane pieniądze pozwolą
                        mieszkającym tam cystersom stworzyć jeden z najważniejszych maryjnych ośrodków
                        pielgrzymkowo-turystycznych w Polsce.

Episkopat nie prowadzi statystyki, ile unijnych pieniędzy dostają polski
                        kościoły. Nie ingeruje też w starania poszczególnych parafii o dotacje z
                        Brukseli. - To wyłącznie oddolna inicjatywa proboszczów - mówi rzecznik
                        Episkopatu Polski ks. Józef Kloch.

Jak księża pozyskują unijne pieniądze: • składają wnioski do urzędu
                        marszałkowskiego, gdzie oceniane są pod kątem zgodności z przepisami
                        unijnymi; • specjalny panel ekspertów (m.in. konserwatorzy) powołany przez
                        urząd wojewódzki weryfikuje projekt pod względem przydatności i turystycznej
                        atrakcyjności; • Regionalny Komitet Sterujący układa listę rankingową
                        wszystkich złożonych wniosków; lista wędruje do zarządu województwa; • zarząd
                        województwa decyduje o tym, które projekty dostaną unijne wsparcie.

• Gość: igor Re: Kościoły odnowi Unia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:34
                          mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości będa pieniądze na hełmy marii
                          magdaleny i na rekonstrukcję wieży kościoła mariackiego na piasku,jest projekt z
                          18 wieku nigdy przez niemców nie zrealizowany,dało by sie go wykorzystać,to
                          trzeba zrobić,
                        • Gość: kotbehemot Re: Kościoły odnowi Unia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:11
                          ciekawe czy o dotacje bedzie sie starac kościoł św. Brygidy w Gdańsku:^)
                          • Gość: igor Re: Kościoły odnowi Unia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:26
                            pewno tak kocie ,oni tam robią bursztynowy ołtarz,tak mi sie marzy ołtarz
                            wrocławski z przepięknych sudeckich kamieni,sjenitu,nefrytu ,bazaltu,itd
                            ,zbudowany przez dobrego artystę na przykład w bazylice przy rynku,była by
                            atrakcja turystyczna i coś by po nas zostało na przyszłe 500 lat, tak sie
                            powinno robić,
                      • marc01 Re: Remonty kamienic na Szczytnickiej. 12.07.05, 09:38
                        ktb, U_got_@ :-)
                        • Gość: kotbe Re: Remonty kamienic na Szczytnickiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:09
                          odpowiedzialem;)
                          • Gość: slawek Lacznik Avicenny-Mokronoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 15:16
                            Wrocław: budowa łącznika drogowego od ul. Avicenny do ul. Mokronoskiej we
                            Wrocławiu - etap I faza 1
                            PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

budowa łącznika drogowego od ul. Avicenny do ul. Mokronoskiej we Wrocławiu -
                            etap I faza 1.

Opis przedmiotu zamówienia: Zakres robót:

- drogi

- zieleń

- odwodnienie

- oświetlenie

- organizacja ruchu docelowego

- organizacja ruchu zastępczego

- organizacja i likwidacja zaplecza budowy wraz z zasilaniem w energię
                            elektryczną.

ermin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
                            26.08.2005 godzina 11:30.

Termin związania ofertą: liczba dni: 60 od ostat. term. skład. ofert.

Data, godzina i miejsce otwarcia ofert: 26.08.2005, godzina 12:00, Zarząd Dróg
                            i Komunikacji bud.B pok.107.

• martouf Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 12.07.05, 16:40
                              Bo już się pogubiłem - czy to będzie fragment trasy czeskiej (dalszy od Avicenny
                              przez Krzemieniecką do Klecińskiej)?
                              • Gość: gość LOTNISKO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 17:16
                                www.dolnoslaska.pl/artykul.php?IDartykul=1220
                                • Gość: gość walka o szybką kolej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 17:20
                                  www.dolnoslaska.pl/artykul.php?IDartykul=1206
                                  • Gość: gość Kolejne miejsca pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 17:22
                                    www.dolnoslaska.pl/artykul.php?IDartykul=1207
                                    • Gość: jm Nowe osiedle firmy Atal na Karłowicach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 20:30

Maciej Miskiewicz 12-07-2005 , ostatnia aktualizacja 12-07-2005 18:13

Spokojna okolica, w otoczeniu zieleni i kameralnej zabudowy to główny atut
                                      nowej inwestycji mieszkaniowej na ul. Chrzanowskiego

To kolejne przedsięwzięcie realizowane przez Atal we Wrocławiu. Do tej pory
                                      firma wybudowała mieszkania przy ul. Czerniawskiej na Gaju (Błękitne Osiedle) i
                                      prowadzi budowę na Muchoborze Wielkim (Osiedle Morelowe przy ul. Trawowej)

Tym razem deweloper wybrał Karłowice. I to właśnie lokalizacja ma być jednym z
                                      największych atutów osiedla. - To cicha i spokojna okolica. W pobliżu są m.in.
                                      ogródki działkowe i park - zachwala Wojciech Kuliniak z biura sprzedaży
                                      mieszkań w spółce Atal. Nowe budynki będą sąsiadowały z niską, willową
                                      zabudową. Dzielnica ma pełną infrastrukturę osiedlową: sklepy, punkty usługowe,
                                      szkoły podstawowe (nr 20 i 83), gimnazjum (nr 24) i liceum (LO nr X). Są też
                                      uczelnie wyższe: Wyższa Szkoła Oficerska i nowy campus Uniwersytetu
                                      Wrocławskiego przy ul. Koszarowej. Atrakcją sąsiedztwa jest też Wieża Ciśnień
                                      na ul. Przybyszewskiego, w której sekcja grotołazów urządziła ścianę
                                      wspinaczkową. W pobliżu jest też Centrum Kultury Agora.

Do centrum można dojechać autobusami miejskimi. Na pl. Daniłowskiego swoje
                                      przystanki mają linie: A, 105, 116, 130, 142, a na ul. Kamieńskiego - 144.
                                      Samochodem do centrum dostaniemy się ul. Bałtycką do Pomorskiej i ul.
                                      Żmigrodzką do Trzebnickiej. Szybko można dostać się do tras wylotowych w
                                      kierunku Warszawy i Poznania.

W dwóch trzypiętrowych budynkach na ul. Chrzanowskiego 15 będzie w sumie 120
                                      mieszkań. Mieszkania dwupokojowe i trzypokojowe o powierzchni od 45 do 93 mkw.
                                      i czteropokojowe o pow. od 72 do 110 mkw. Największe mieszkania to lokale
                                      dwupoziomowe na najwyższej kondygnacji.

- Na życzenie klienta istnieje możliwość zmiany aranżacji wnętrza - zapewnia
                                      Wojciech Kuliniak. Mieszania na parterze mają tarasy (od ok. 20 do 30 mkw.).
                                      Pozostałe lokale mają balkony (od 2,5 do 7 mkw.).Pod obydwoma budynkami są
                                      garaże podziemne.

Ściany zewnętrzne budynków będą murowane z Silki, docieplone styropianem i
                                      pokryte tynkiem strukturalnym. Elewacja będzie utrzymana w jasnych, pastelowych
                                      kolorach.- Gzymsy i sztukaterie nawiązują do charakterystycznej dla tej okolicy
                                      zabudowy - mówi Wojcech Kuliniak. Dwuspadowy dach pokryje dachówka ceramiczna w
                                      kolorze grafitowym. Stropy typu filigran. Okna PCV. Okna połaciowe drewniane
                                      (Velux). Parapety zewnętrzne granitowe. Balkony i tarasy będą wyłożone gresem

Ciepło do mieszkań będzie docierać z sieci miejskiej MPEC. W mieszkaniach nie
                                      będzie instalacji gazowej. Będą wszystkie pozostałe niezbędne instalacje:
                                      elektryczna (trójfazowa), c.o., wod-kan., tv, telefon, domofon, internet.
                                      Wszystkie media będą w pełni opomiarowane.

Deweloper zadba też o zagospodarowanie terenu. Osiedle zaprojektowane przez
                                      Jacka Kowalskiego z pracowni Pro-Art będzie ogrodzone i chronione. W
                                      wewnętrznym dziedzińcu między budynkami powstanie teren rekreacyjno-
                                      wypoczynkowy dla mieszkańców z placem zabaw dla dzieci.

Mieszkania będą oddawane bez podłóg (wylewka betonowa przygotowana pod parkiet,
                                      terakotę lub wykładzinę) i białego montażu. Metr kwadratowy powierzchni
                                      kosztuje 3424 zł. Miejsce garażowe 854 zł za mkw. A z instalacją elektryczną i
                                      bramą garażową jednostanowiskową 1701 zł za mkw. a dwustanowiskową 2616.9 zł za
                                      mkw. Komórka lokatorska kosztuje 856 zł za mkw. Lokal użytkowy 3050 zł za mkw.
                                      Wszystkie ceny są cenami brutto. Tarasy są wliczone w cenę mieszkań.

W dniu podpisania umowy klient wpłaca co najmniej 10 proc. ceny mieszkania. -
                                      Przy wpłaceniu połowy ceny dajemy 50 zł rabatu na mkw. A przy 75 proc. rabat
                                      wynosi 100 zł za mkw. - podkreśla Wojciech Kuliniak. Pozostałą część ceny
                                      spłaca w dwumiesięcznych ratach.

Budowa już się rozpoczęła. Zakończenie prac zaplanowane jest na listopad 2006
                                      roku.
                                      • Gość: jm Wrocławskie zoo powiększy się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 20:37

12 lipca 2005 - 17:45

Za kilkanaście dni władze miasta powinny rozpocząć negocjacje w sprawie zakupu
                                        terenów po dawnym stadionie Ślęzy przy ul. Wróblewskiego.

Być może już niedługo wrocławski ogród zoologiczny wreszcie się powiększy. Za
                                        kilkanaście dni władze miasta powinny rozpocząć negocjacje w sprawie zakupu
                                        terenów po dawnym stadionie Ślęzy przy ul. Wróblewskiego. Jak mówi dyrektor
                                        zwierzyńca Antoni Gucwiński, bez działki, która została przeznaczona pod
                                        rozbudowę zoo jeszcze przez premiera Cyrankiewicza, ogród nie będzie mógł
                                        spełnić wymogów unijnych dotyczących powierzchni. A to oznaczałoby, że opuszczą
                                        go duże zwierzęta, takie jak słonie, nosorożce czy niedźwiedzie. Zoo dostało co
                                        prawda licencję na dalszą działalność, ale pod warunkiem, że wkrótce powiększy
                                        swój areał. -W przyszłym tygodniu powinniśmy wiedzieć, czy transakcja z obecnym
                                        właścicielem wymaga naliczenia podatku VAT. Jak tylko ta sprawa się wyjaśni,
                                        rozpoczniemy rozmowy w sprawie kupna tych terenów. A następnie przekażemy do
                                        ogrodowi zoologicznemu - tłumaczą w magistracie.

Marek Zoellner - radio RAM

• meh_ow Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 12.07.05, 21:54
                                martouf napisał:
                                > Bo już się pogubiłem - czy to będzie fragment trasy czeskiej (dalszy od Avicenn
                                > y
                                > przez Krzemieniecką do Klecińskiej)?

nie - gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?lng=pl&zid=22633 - to ma być
                                '6KZ' na planie a Trasa Czeska to '1KGP'
                                • svarte_sjel Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 12.07.05, 22:53
                                  meh_ow napisał:
                                  > nie - gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?lng=pl&zid=22633 - to
                                  ma być
                                  > '6KZ' na planie a Trasa Czeska to '1KGP'

Czyli innymi słowy ciąg dalszy Trasy Przemysłowej.
                                  • martouf Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 12.07.05, 23:08
                                    Już "kumam", dzięki :)
                                    • preslaw Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 13.07.05, 11:56
                                      < Jak mówi dyrektor zwierzyńca Antoni Gucwiński, bez działki, która została
                                      przeznaczona pod rozbudowę zoo jeszcze przez premiera Cyrankiewicza, ogród nie
                                      będzie mógł spełnić wymogów unijnych dotyczących powierzchni. A to oznaczałoby,
                                      że opuszczą go duże zwierzęta, takie jak słonie, nosorożce czy niedźwiedzie.
                                      Zoo dostało co prawda licencję na dalszą działalność, ale pod warunkiem, że
                                      wkrótce powiększy swój areał.>

Areał zoo, rzecz jasna, powinien się powiększyć, ale czy przy okazji nie można
                                      odwrotnie do warunków stawianych przez Unię E. poprosić pana Guciwńskiego by
                                      zoo opuścił zamiast słoni, niedźwiedzi i nosorożców i udał się na zasłużony
                                      odpoczynek wspominać dobre czasy panowania premiera Cyrankiewicza.
                                    • Gość: Rafis przebudowa pałacu Spatgena(14,5 mln zł) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 11:57
                                      PRZEBUDOWA PAŁACU SPATGENA NA MUZEUM MIEJSKIE WROCŁAWIA, WROCŁAW UL.KAZIMIERZA
                                      WIELKIEGO 35.
                                      Zrobi to Inter System z Niemczy
                                      cena: 14,5 mln zł
                                      • Gość: Rafis przebudowa kamienicy na Szczytnickiej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 12:06
                                        REMONT BUDYNKU WIELORODZINNEGO UL. SZCZYTNICKA 51 WE WROCŁAWIU.

tez Inter System + Artis za 5,5 mln
                                        • Gość: jm Fagor zainwestuje 130 mln IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 13:27
                                          .: W piątek podpisanie umowy na nową inwestycję we Wrocławiu :.
                                          13 lipca 2005 - 12:35

Tysiąc nowych miejsc pracy powstanie we Wrocławiu dzięki inwestycji
                                          hiszpańskiej firmy Fagor. W piątek w Warszawie umowę dotyczącą wsparcia
                                          inwestycyjnego podpiszą przedstawiciele właściciela fabryki, premier Marek
                                          Belka i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

Hiszpanie zamierzają zainwestować we Wrocławiu 130 mln złotych. Przedsięwzięcie
                                          umożliwiło m.in. powołanie na terenie Wrozametu podstrefy Wałbrzyskiej
                                          Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Marek Zoellner

• bystrzak2000 Przebudowa skrz. Krakowska - Karwińska 13.07.05, 13:48
                                            Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przebudowa skrzyżowania ulic
                                            Krakowska - Karwińska wraz z budową sygnalizacji świetlnej we Wrocławiu

Nazwa i adres wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
                                            Oznaczenie oferty częściowej: -
                                            BERGER BAU Spółka z o. o., ul. Szczecińska 11, 54-517 Wrocław, woj.
                                            dolnośląskie, tel. 071 356-68-00, fax 071 356-68-99.

Informacja o cenie wybranej oferty oraz o nie podlegających odrzuceniu ofertach
                                            z najniższą i najwyższą ceną (bez VAT):
                                            Cena: 1331155,94
                                            Oferta z najniższą ceną: 1331155,94 / oferta z najwyższą ceną: 1906954,28

• Gość: slawek TRAMWAJE NA KREDYT TYLKO PO CO ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:16
                                              ...skoro nie remontuja Szewskiej i ani widu ani slychu. Moze ktos cos wie?
                                              Redaktorzy do dziela !!!!

Udzielenie i obsługa kredytu długoterminowego, walutowego do wysokości 13 760
                                              000 EUR, przeznaczonego na sfinansowanie zakupu 8 tramwajów niskopodłogowych w
                                              ramach Projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej - Europejskiego
                                              Funduszu Rozwoju Regionalnego (ZPORR - Działanie 1.6)

Przedmiotem zamówienia jest Udzielenie i obsługa kredytu długoterminowego,
                                              walutowego do wysokości 13 760 000 EUR, przeznaczonego na sfinansowanie zakupu
                                              8 tramwajów niskopodłogowych w ramach Projektu współfinansowanego ze środków
                                              Unii Europejskiej - Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (ZPORR -
                                              Działanie 1.6).

Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału: 02.09.2005
                                              godzina 10:00.

• Gość: Rafis Re: TRAMWAJE NA KREDYT TYLKO PO CO ... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 15:22
                                                ja wiem :) w tamtym tygodniu UZP miał sie zajmowac protestami do przetargu wiec
                                                albo sie jeszcze nie zajmował albo uznał protesty i przetarg pójdzie od nowa.

a tramwaje i tak beda dopiero za dwa lata :)
                                                • Gość: slawek A nie bo w tym tygodniu bylo w poniedzialek :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:56
                                                  sala: 501

godz. 09:30 Sygn. akt: UZP/ZO/ 0-1654/05
                                                  Strony:
                                                  Odwołujący: Konsorcjum: Porr Technobau und Umwelt AG, Drobud Józef Kulesza
                                                  Wrocław
                                                  Zamawiający: Zarząd Dróg i Komunikacji Wydział Zamówień Publicznych Wrocław
                                                  Skład Zespołu Arbitrów:
                                                  Przewodniczący: Jan Tadrzak
                                                  Arbitrzy: Ryszard Maraszek
                                                  Jarosław Gospodarczyk

TYLKO JAKI WYNIKKKKKKKKKK ???????!!!!!!!

Gdzie jest redaktor Knapik. Jezdzi teraz tramwajem i sprawdza gdzie najlepiej
                                                  sie stoi w korku ???? Moze by tak sie czegos dowiedzial? Inni redaktorzy
                                                  oczywiscie tez ale do niego mam najwieksze zaufanie :)))))
    • Gość: ak 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.olnet.com.pl 13.07.05, 16:59
      W Itde przy okazji zapowiadanej inwestycji Fagora Dutkiewicz mówił o
      negocjacjach z 6 duzymi koncernami, których inwestycje mają byc porównywalne z
      inwestycją Fagora (zarówno co do kasy i miejsc pracy)m. in. elektronika i
      żywność.
      • Gość: Rafis Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 17:01
        czyli jak widac mimo z eprezydent nie ogłasz ajuz inwestycji co miesia cto
        jednak trzyma ręke na pulsie i w miare czasu kolejne inwestycje będ awychodziły
        na swiatło dzienne.
        • Gość: slawek Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:07
          Teraz chce oglosic kilka na raz.
          • Gość: ! Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:22
            Dwie bardzo duże inwestycje produkcyjne są już praktycznie "zaklepane" na 99%.
            Ten 1% to zawsze jakieś ryzyko. Firmy z którymi miasto prowadzi negocjacje to
            firmy z branż: elektroniki/podzespołów, a jedna firma jest z branży produkcji
            żywności. Więcej nie napiszę, bo sam nie posiadam informacji. A zresztą po co
            zapeszać, po co sie na coś nastawiać? Najlepiej poczekać i być mile zaskoczonym
            (pozytywnie).

:cheers: i trzymajmy :kciuk: za rozmowy :)

ps: W tym roku Prezydent przyjął metodę - nie jedna duża inwestycja co miesiąc,
            tylko kilka inwestycji w roku - ale w nieregularnych odstępach czasu :)
            • Gość: ! Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:25
              I jeszcze jedno. Z dwoma firmami (branża sprzętu elektronicznego i produkcji
              żywności), miasto prowadzi rozmowy już od ponad roku. Jak widać teraz już
              przeszli do konkretniejszych rozmów i do dopinania szczeg.

Haakagon pewnie napisałby o tym coś więcej, ale coś ostatnio rzadko go widać i
              słychać na naszym forum. Haakagonie żyjesz?
              • Gość: ! Inwestycja KGHM w Głogowie za 35 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:33
                PAP, tm /12.07.2005 14:53

W hucie KGHM wyremontowano za 35 mln zł piec
                W należącej do KGHM Polska Miedź SA Hucie Miedzi Głogów, na kilkanaście dni
                przed czasem, uruchomiono we wtorek po gruntownym remoncie najważniejszy
                hutniczy piec w koncernie, w którym wytapiana jest blisko połowa całej
                produkcji KGHM.
                Piec zawiesinowy, stanowiący "serce" Huty Miedzi Głogów II, jest jednym z dwóch
                tego typu na świecie.

"Remont pieca kosztował ok. 35 mln zł, a przymusowy postój związany z
                prowadzeniem remontu wykorzystywano do zrealizowania innych inwestycji w hucie,
                wartych ok. 30 mln zł" - poinformował we wtorek na konferencji prasowej w
                Głogowie wiceprezes KGHM ds. Hutnictwa Sławomir Pakulski.

Dyrektor huty, Piotr Romanowicz podkreślił, że po raz pierwszy w historii huty
                Głogów remont pieca zawiesinowego trwał zaledwie 49 dni, przy planowanym na to
                60-dniowym postoju. Po raz pierwszy piec zawiesinowy czekał na remont aż trzy
                lata, podczas gdy w początkach jego eksploatacji musiał być remontowany nawet
                dwa razy w roku, a potem czas bez remontu udawało się wydłużać do dwóch lat.

"Krótszy czas, w którym wykonano wszystkie prace, to nie jedyny rekord, jaki
                zamierzamy pobić. Zabezpieczyliśmy piec na tyle, że naszym zdaniem kolejny
                remont możemy przeprowadzić dopiero za 4 lata, albo nawet za 5 lat, co byłoby
                osiągnięciem w skali świata" zapowiedział dyrektor huty.

"Krótsze i rzadsze postoje to wymierny zysk dla spółki" podkreślił wiceprezes.

Prace przy modernizacji urządzenia prowadziło 1300 ludzi z kilkunastu
                specjalistycznych firm zewnętrznych oraz z samej huty.

Huta Miedzi Głogów składa się z dwóch zakładów: Głogów I, gdzie działają piece
                szybowe, podobne do tych, jakie pracują w Hucie Miedzi Legnica oraz Głogów II z
                piecem zawiesinowym - jednym z dwóch takich na świecie.

Jest on znacznie nowocześniejszy od szybowych, a różnica polega na tym, że
                końcowym efektem prowadzonego w nim wytopu jest bardziej przetworzony metal w
                postaci tzw. miedzi blister. Natomiast z pieców w hucie Głogów I i Legnicy
                otrzymuje się tzw. kamień miedziowy, który wymaga bardziej skomplikowanych i
                kosztowniejszych procesów przetwórczych.
                • Gość: ! KGHM inwestuje w PeBeKa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:35
                  KGHM inwestuje w PeBeKa

11.07.2005

O 10 mln złotych zwiększył się kapitał zakładowy Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń
                  PeBeKa w Lubinie. Stało się tak poprzez wyemitowanie 165 573 akcji o wartości
                  nominalnej 61,00 zł każda. Akcje zostały nabyte przez KGHM Polska Miedź S.A. po
                  cenie nominalnej. Na razie Polska Miedź zapłaciła 7 mln złotych. Kolejna
                  transza pieniędzy w kwocie 3 mln zł trafi do PeBeKa pod koniec października.
                  Nabyte aktywa mają charakter długoterminowej lokaty kapitałowej.

dodał: administrator
                  • Gość: ! W Lubinie powstaje nowe lodowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:36
                    Rozbierają stare lodowisko

11.07.2005

Trwa rozbiórka płyty dawnego lodowiska. W trakcie prac okazało się, że były
                    wykonane dwie płyty. Pierwsza prawdopodobnie powstała jeszcze w czasie czynów
                    społecznych. Druga po modernizacji lodowiska ponad 20 lat temu.
                    - W sierpniu rozpoczniemy kolejny etap budowy nowego lodowiska – mówi Tymoteusz
                    Myrda, rzecznik prezydenta. – Zostanie wykonany tor do jazdy szybkiej.
                    Przypomnijmy, że w ubiegłym roku czynna była już lodowa tafla do jazdy na
                    łyżwach. – Inwestycję kończymy dopiero w tym roku bo dopiero w styczniu 2006
                    otrzymamy pozostałą część pieniędzy przyznanych z Totalizatora Sportowego. W
                    sumie na lodowisko otrzymaliśmy blisko 1,2 mln zł.

dodał: administrator

• Gość: ! Remont Katedry i innych zabytków w Świdnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:37
                    Praca na sto lat

Środa, 13 lipca 2005r.

Miasto sponsoruje remont jednego z najcenniejszych zabytków w regionie

W tym roku tylko samorząd dał pieniądze na odnawianie kościoła. Ale kwota nie
                    jest duża, tymczasem zakres prac ogromny. Niestety, sponsorów nie widać

Jeśli chodzi w ogóle o pieniądze na zabytki, to miasto z własnego budżetu
                    przekazało dla katedry najwięcej, bo 118 tys. złotych (patrz ramka). Za tę
                    kwotę uda się w tym roku odnowić poprotestanckie epitafia z początków XVII
                    wieku, które znajdują się przy wejściach głównym i bocznym.
                    – To jedne z najstarszych epitafiów, znajdujących się w świątyni
                    – mówi Zdzisław Deutschmann, inspektor nadzoru inwestorskiego nad całością
                    remontu. – Co roku staramy się coś robić, ale są skromne środki, więc i prace
                    idą powoli.
                    Co łaska
                    Niestety, okazuje się, że remont jednego z najcenniejszych zabytków w regionie
                    finansowany jest tylko z dwóch źródeł: z budżetu samorządu oraz składek
                    wiernych.
                    To oczywiste, że pieniądze z tego nie są wielkie. Do prac nie dokłada się także
                    kuria wcale, która co prawda sąsiaduje z katedrą, ale jak mówi stare
                    przysłowie – bliżej sztabu, dalej od kuchni. Poza tym kuria ma w tej chwili
                    swoje wydatki – trwa właśnie odnawianie budynków przy ul. Wojska Polskiego, w
                    których od października mają rozpocząć naukę pierwsi seminarzyści.
                    Remont świdnickiej katedry trwa od 1997 roku i tak naprawdę jest dopiero
                    trzecim w historii istnienia zabytku! Ksiądz prałat Jan Bagiński podjął się
                    trudu odnawiania ogromnego obiektu, ale z roku na rok pieniędzy jest coraz
                    mniej.
                    – Odmówił nam nawet marszałek i tak właściwie własnymi siłami próbujemy coś
                    robić, tylko za to, co da nam miasto i parafianie wrzucą na tacę – przyznaje
                    proboszcz katedry.
                    Jeszcze tyle pracy
                    Marek Stadnicki, świdnicki historyk sztuki jest zafascynowany zabytkiem,
                    publikuje na jego temat wiele prac. Sam przyznaje, że nie może patrzeć, jak
                    niszczeje tu wiele pięknych zabytkowych elementów, bo na wszystko nie wystarcza
                    pieniędzy.
                    – Tu potrzeba solidnego sponsora – mówi historyk. – To są prace na kolejne sto
                    lat ale trzeba ocalić tę piękną świątynię dla potomnych.

Dali 353 tysiące złotych
                    Tyle miasto wyda w tym roku na ochronę zabytków. O dotacje starało się pięć
                    podmiotów. Najwięcej pieniędzy przyznano Parafii pw. św. Stanisława i Wacława.
                    118 tysięcy złotych (wniosek opiewał na 120 tys. zł) zostanie przeznaczonych na
                    konserwację portalu południowego
                    oraz dwóch epitafiów w fasadzie zachodniej katedry. Parafia pw. św. Józefa
                    otrzyma 93 tys. zł na przygotowanie dokumentacji technicznej remontu kościoła
                    pw. św. Józefa oraz konserwację ołtarza głównego. Kuria Biskupia dostała 70
                    tys. zł na remont elewacji dawnego Kolegium Jezuickiego przy pl. Jana Pawła II.
                    50 tys. zł otrzyma Parafia Ewangelicko-Augsburska na renowację okładzin
                    ściennych w Kościele Pokoju. Zbór Kościoła Zielonoświątkowego otrzyma 22 tys. zł
                    na założenie izolacji przeciwwilgociowej oraz osuszanie murów w Zespole
                    Pokapucyńskim przy ul. Muzealnej.

Agnieszka Bielawska-Pękala - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
              • Gość: dziadek Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 13.07.05, 18:48
                Obojetnie jak Prezydent bedzie to oglaszal,jedna nowa firma w miesiacu czy pare
                razy w roku po kilka.Najwazniejsze zeby ich bylo tez 12-cie a moze troche
                wiecej.
    • Gość: ! Francuzi chcą inwestować w Legnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:48
      Dwie francuskie firmy chcą wybudować w Legnicy swoje zakłady produkcyjne. Jedna
      z firm chce produkować podzespoły dla branży motoryzacyjnej, druga firma działa
      w branży metalowej. Firmy chcą stworzyć w mieście około 300-400 nowych miejsc
      pracy. Na razie miasto nie chce ujawnić nazw inwestorów.

Info: Radio Plus Legnica
      • Gość: ! Neonet planuje we Wroc budowę bud adm-biuirowego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:54
        W związku z dynamicznym rozwojem sprzedaży, który pociąga za sobą wzrost
        zatrudnienia, planowana jest budowa budynku administracyjno-biurowego we
        Wrocławiu. Szacowany koszt inwestycji wynosi 3,5 mln PLN. Inwestycje
        finansowane będą, w kwocie 2,4 mln PLN z wpływów z emisji Akcji Serii C a w
        pozostałej części ze środków własnych NEONET lub poprzez instrumenty dłużne.

Info: NEONET
        • Gość: ! Nowe miejsca pracy w fabryce Stanley-a we Wroc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:03
          Do końca tego roku wrocławska fabryka STANLEY Fastening Systems (produkująca
          pełen asortyment gwożdzi do pistoletów pneumatycznych) zatrudni około 50 nowych
          pracowników. Nabór właśnie się rozpoczął.

Info: axel

• Gość: ! Tektura Wrocław (Crimpack) szuka nowych pracownikó IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:18
            O prawie połowę wzrośnie zatrudnienie w fabryce Tektura Wrocław w
            podwrocławskich Krępicach. Fabryka zajmuje się produkcją opakowań z tektury i
            należy do niemieckiej grupy Crimpack. Właśnie dobiegła końca rozbudowa zakładu,
            która kosztowała 10 mln euro. Do końca roku niemiecki inwestor wyda jeszcze
            kolejne 10 mln euro.
            Dotychczas Crimpack w fabrykę na 20-hektarowej działce zainwestował ok. 25 mln
            euro. Zatrudnia 150 pracowników.

ez
            • preslaw Re: Tektura Wrocław (Crimpack) szuka nowych praco 13.07.05, 18:22
              A ja niewierny chciałem już napisać, że coś słabo ze świeżymi informacjami..
              • Gość: ! Re: Tektura Wrocław (Crimpack) szuka nowych praco IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:27
                Lada dzień powinno pojawić się kilka oficialnych informacji o kolejnych
                inwestycjach w dolnośląskich SSE (np szykuje sie ciekawa, hiszpańska inwestycja
                w Żarowie - ta info powinna pojawić się w przyszłym tygodniu).
                Trwają też poważne rozmowy władz Strzelina w sprawie dość sporej, nowej
                francuskiej inwestycji w tej gminie (poza strefą).

Trzech średniej wieklkości inwestorów szykuje się też do inwestowania w
                okolicach Bolesławca i Zgorzelca (niemieckie firmy, zatrudnienie po 30-40 osób,
                ale ziarnko, do ziarnka...a zbierze się.........całkiem pokażna miarka :)))
                • Gość: ! Park Przemysłowy Świdnica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:33
                  Minister Gospodarki i Pracy zatwierdził, przygotowany wspólnie przez Urząd
                  Miejski w Świdnicy i Stowarzyszenie, projekt: "Przygotowanie dokumentacji dla
                  realizacji projektu inwestycyjnego Świdnickiego Parku Przemysłowego".
                  Stowarzyszenie otrzyma grant w wysokości 100 tys. zł. Świdnicki Park
                  Przemysłowy zlokalizowany będzie na terenie poprzemysłowym byłego ŚFUP-u.
                  Planuje się wybudowanie, w pełni uzbrojonych hal przemysłowych, w których osoby
                  zainteresowane będą mogły rozpocząć działalność gospodarczą wymagającą takiego
                  zaplecza technicznego. Wykonanie dokumentacji na Świdnicki Park Przemysłowy to
                  kolejny krok do starania się o dotację na wybudowanie tego parku.

Dziennik Świdnica
                  • Gość: Rafis Ominąć korki koleją IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 19:31
                    .: Samochodem w korku, czy... :.
                    13 lipca 2005 - 13:31

pociągiem - z Psiego Pola czy Leśnicy na Dworzec Główny.

Zamiast godzinę stać w korkach można w 20 minut dostać sie z Psiego Pola do
                    centrum Wrocławia. Wystarczy tylko zamienić samochód, czy komunikację miejską,
                    na pociąg. Rano i po południu kolej kursuje częsciej, więc bez problemu uda się
                    dojechać do pracy. PKP przygotowało dla pasażerów specjalne bilety - normalny
                    na przejazd z Psiego Pola czy Leśnicy na Dworzec Główny kosztuje 3,80 zł. Na
                    razie kolej nie zamierza uruchamiać dodatkowych połączeń w obrębie Wrocławia.

• Gość: Rafis rekordowo niskie bezrobocie w Bolesławcu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 19:33
                    .: Bolesławiec - najniższy poziom bezrobocia od pięciu lat :.
                    13 lipca 2005 - 19:12

W Bolesławcu służby zatrudnienia odnotowały najniższy poziom bezrobocia od
                    ponad 5 lat i jeden z najniższych w mieście w III Rzeczypospolitej. Do
                    prezydenta miasta Piotra Romana dotarły dziś te bardzo dobre wieści z urzędu
                    pracy. Na spadek bezrobocia w Bolesławcu ma wpływ rozwój stref ekonomicznych
                    pod Nowogrodźcem i w Krzywej, a także budowa autostrady, modernizacja linii
                    kolejowej E-30 oraz rozwój miejscowych firm. Bezrobocie jest obecnie o prawie
                    1500 osób mniejsze niż w szczytowym roku 2003.

Piotr Słowiński

• Gość: jm W piątek rząd podpisze umowę z Fagorem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 20:18

Maciej Miskiewicz 13-07-2005 , ostatnia aktualizacja 13-07-2005 20:03

W piątek w Warszawie przedstawiciele rządu podpiszą umowę z hiszpańskim
                      Fagorem. Właściciel Wrozametu wybuduje we Wrocławiu nową fabrykę

Los inwestycji był uzależniony od przyznania przez polski rząd pomocy
                      publicznej. Fagor, właściciel Wrozametu i hiszpański potentat rynku AGD, czekał
                      na decyzję od stycznia. Zapadła pod koniec maja. I tak, Wrocław wygrał z
                      Rumunią wyścig o zlokalizowanie fabryki.

Na co mogą liczyć Hiszpanie? To dotacje na utworzenie nowych miejsc pracy i
                      zwolnienia z podatków wynikające m.in. z faktu utworzenia nowej podstrefy
                      Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. W sumie ponad 52 mln zł.

- Bardzo się cieszymy z tego, że wielomiesięczne wysiłki przyniosły pozytywny
                      efekt. Dzięki tej umowie na pewno umocni się pozycja Wrozametu na polskim rynku
                      urządzeń AGD - mówi Alicja Barcewicz, szef biura marketingu we Wrozamecie.

- To trzecia duża inwestycja we Wrocławiu - po Whirlpoolu i Hewlett-Packardzie.
                      Dzięki niej Wrocław i Dolny Śląsk staną się największym w Europie zagłębiem
                      produkcyjnym w branży AGD - cieszy się Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia.
                      Jego zdaniem jest szansa na to, że podobnie jak Whirlpool, Fagor też
                      zlokalizuje w naszym mieście nie tylko działy zajmujące się produkcją, ale
                      także centrum technologiczne.

Co będzie w nowej fabryce? Fagor chce produkować w nowym zakładzie pralki i
                      suszarki. Dodatkowo rozbudowane zostaną już istniejące linie produkcyjne
                      kuchenek i lodówek. Hiszpanie zainwestują ok. 140 mln zł. Dzięki temu w ciągu
                      trzech lat pracę znajdzie 1000 osób. Wrozamet będzie szukał pracowników wśród
                      osób z różnym wykształceniem - od podstawowego do wyższego.
                      • Gość: ! Kolejna międzynarodowa szkoła średnia we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 20:51
                        Inwestrom zagranicznym na pewno to się spodoba:

Ekola otwiera liceum dla obcokrajowców

Magdalena Mańkowska 13-07-2005 , ostatnia aktualizacja 13-07-2005 20:02

Prywatna szkoła Ekola od września otwiera międzynarodową szkołę średnią -
                        International School Ekola dla obcokrajowców. Rekrutacja trwa

Pomysł popiera Urząd Miasta. - Większość inwestorów już na samym początku pyta
                        o szkołę dla swoich dzieci - mówi Lilla Jaroń, dyrektor Wydziału Edukacji
                        Urzędu Miasta. - Wrocław potrzebuje szkół anglojęzycznych nie tylko dla dzieci
                        inwestorów, ale także reemigrantów i dzieci z małżeństw mieszanych.

Miasto chce stworzyć kompletny system kształcenia zagranicznych uczniów. - Mamy
                        już przedszkole i gimnazjum w szkole Atut - mówi dyrektor Jaroń. - Brakuje
                        liceum. Co prawda w V LO jest klasa z międzynarodową maturą, jednak w klasie
                        pierwszej dzieci uczą się po polsku. Jest luka.

Ale to niejedyny problem. - V LO ma bardzo wysoki poziom. Nawet jeśli
                        zagraniczny uczeń doskonale zna język, to wiedzę z innych przedmiotów ma
                        mniejszą. Jego szanse na dostanie się maleją.

Jolanta Węglowska, dyrektorka szkoły Ekola: - Przygotowaliśmy autorski program
                        nauczania.

Na razie zgłosiło się do szkoły tylko dwóch uczniów. - Klasa i tak powstanie.
                        Kiedy Atut zaczynał, miał szóstkę dzieci - mówi Węglowska i dodaje: - Musi być
                        szkoła, żeby cudzoziemiec zechciał przyjechać ze swoimi dziećmi.

• Gość: Rafis rozbudow alotniska IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 21:54
                          koszt 4,5 mln zł zakonczy sie do wrzesnia, przepustowosc zwiekszy sie do 700
                          tys pasazerów a za 3 lata ma byc ukonczony nowy wiekszy terminal.
    • Gość: ! Nowe inwestycje Pol-Motors we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 00:27
      WROCŁAW. NOWE INWESTYCJE FIRMY POL-MOTORS.

Autoryzowany dealer Forda przystąpił do budowy nowej siedziby przy ulicy
      Bardzkiej we Wrocławiu.

Obiekt powstaje w bezpośrednim sąsiedztwie istniejącej stacji u zbiegu ulic
      Kamiennej i Bardzkiej. Budynek będzie miał 2086 m2 powierzchni użytkowej. W
      środku znajdzie się salon ekspozycji i serwis. W salonie będzie miał antresolę
      a na piętrze pomieszczenia biurowe. Serwis z 11 stanowiskami pomieści się w
      parterowej części stacji. Nowoczesne instalacje zminimalizują wpływ na
      środowisko naturalne. Budowa nowego obiektu rozpoczęła się dwa tygodnie temu i
      zakończy się w pierwszym kwartale przyszłego roku.

Źródło: Gazeta Wyborcza - Dodatek Wrocławski. Wrocław

dolnośląskie
    • Gość: kotbehemot Strona o inwestycjach UM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:08
      calkiem duzo tam nowych inwestycji, zobaczcie

www.wroclaw.pl/m3543/
      co prawda do forum sie nie uwywa, ale cos jest.
      I smieszna wizualka jakas, 1szy raz ja widze

wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/f907b48b-4e92-41af-a2a4-736c7e7bc3b8/inwestycje5.JPG
      • Gość: ! Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 14:50
        Kocie, jeżeli pewna osoba spełni swoje obietnice, to wkrótce na stronach UM i
        ZDIK pojawi sie cała masa info o inwestycjach... Z duża ilością wizualek i
        danych.
        • Gość: ! Rusza kino samochodowe na Bielanach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 14:51
          .: Rusza kino samochodowe :.
          14 lipca 2005 - 13:20

Pierwsze bezpłatne kino samochodowe zostanie otwarte jutro na parkingu Parku
          Handlowego Bielany.

We Wrocławiu rusza jutro pierwsze, bezpłatne kino samochodowe. Na parkingu w
          Parku Handlowym Bielany, koło sklepów z meblami, wystawiony zostanie specjalny
          ekran, na którym o 22.00 wyświetlony zostanie film Miś. Przygotowny bedzie
          także drugi, mniejszy ekran, który organizatorzy wystawią jak będzie dużo
          widzów. A na parkingu zmieścić się może ponad 1000 samochodów. Dźwięk do filmu
          puszczany zostanie przez radio. Przed emisją na ekranie pojawi się fala, na
          której bedzie posłuchać tekstu. Do kina samochodowego na wrocławskich Bielanach
          bedzie można przyjedzać co piątek, aż do września.

Monika Dubec

PRW
          • Gość: ! Oława. Praca w Electroluxie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 14:52
            Oława. Praca w firmie Electrolux

Poniedziałek, 11 lipca 2005r.

Oława
            Szwedzki Electrolux, który w Oławie stawia fabrykę pralek już szuka pierwszych
            pracowników. – Na razie chcemy zatrudnić dyrektora i całą kadrę kierowniczą
            oraz stworzyć dział kadr, który zajmie się przyjmowaniem kolejnych pracowników –
            mówi Zbigniew Sporna z działającej już fabryki Electroluxa w Siewierzu na
            Śląsku. – Dopiero za kilka miesięcy będziemy szukali do Oławy inżynierów,
            konstruktorów, mechaników, elektryków czy energetyków – zapowiada. Na razie
            takich osób Szwedzi poszukują tylko do fabryki w Siewierzu. Z kolei za kilka
            tygodni ruszy nabór pracowników do fabryki w Żarowie.
            Chętni muszą pochwalić się doświadczeniem oraz – w zależności od stanowiska –
            średnim lub wyższym wykształceniem. Trzeba też dobrze znać język angielski. –
            Wybrane osoby pojadą na kilkumiesięczne szkolenia za granicą. Nauka odbywać się
            będzie właśnie po angielsku. To nasz wewnętrzny język, obowiązujący w całej
            firmie – mówi Sporna. Ale nawet osoby bez kwalifikacji i znajomości języka będą
            mogły liczyć na etat w szwedzkiej fabryce. – Takich ludzi będziemy przyjmowali
            do pracy przy taśmach produkcyjnych. W tym przypadku wystarczy po prostu chęć
            do pracy – mówi Sporna.
            W sumie pracę w oławskiej fabryce ma znaleźć prawie siedemset osób. Produkcja
            ruszy w czerwcu przyszłego roku.

(MIG) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
        • Gość: kotbehemot Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:54
          powinnismy sami zrobic taka strone o inwestycjach. Juz rozmawialismy kiedys o tym z Rafisem. Mysle, ze nikt z UM nie bedzie w stanie tak szybko wyszukiwac i aktualizowac newsow jak my- zapalency, choc z drugiej strony na pewno oni maja wiekszy dostep do wszelkiego rodzaju wizualizacji
        • Gość: Rafis Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 16:18
          kocie ta strona istnieje juz z dwa lata :)
      • Gość: ! Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 15:10
        wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/f907b48b-4e92-41af-a2a4-
        736c7e7bc3b8/inwestycje5.JPG

Kocie to wizualka starego projektu WICA Invest - kompleksu jaki miał stanąć na
        działce, na której powstanie Legnicka Park Popowice.
        • Gość: ! Korki między szynami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 15:39
          Korki między szynami

Czwartek, 14 lipca 2005r.

Ledwie pasażerowie i kierowcy zdążyli przyzwyczaić się do objazdów, a już
          czekają ich kolejne zmiany

W sobotę znowu zmieni się organizacja ruchu wokół remontowanego skrzyżowania
          Piłsudskiego ze Świdnicką. Roboty na torowiskach tramwajowych w tym rejonie
          potrwają do końca wakacji

Wykonawca kończy już wymianę szyn na ul. Piłsudskiego od strony pl. Legionów.
          Nowe rozjazdy już przytwierdzono do ulicy. Drogowcy muszą jeszcze ułożyć
          nawierzchnię między szynami. W miejsce bruku, który był przed remontem – wyleją
          asfalt.
          W weekend zaczną się natomiast prace na torach leżących na ul. Świdnickiej – od
          strony pl. Kościuszki.
          Dla zmotoryzowanych oznacza to kolejne ograniczenia na skrzyżowaniu
          Piłsudskiego ze Świdnicką. Teraz od strony Dworca Głównego PKP możemy jechać
          prosto w stronę pl. Legionów. Od soboty stracimy taką możliwość – będziemy
          mogli skręcić tylko w prawo – do pl. Kościuszki. Aby dostać się na Powstańców
          Śląskich, trzeba będzie skorzystać z objazdu prowadzącego Stawową, Swobodną,
          Komandorską, Wielką. Natomiast jadąc do pl. Legionów od Piłsudskiego, również
          odbijamy w Stawową, potem w Swobodną i Zielińskiego wjeżdżamy z powrotem na
          Piłsudskiego.
          Inne trasy objazdów nie ulegną zmianie z jednym wyjątkiem. Obecnie kierowcy
          jadący od pl. Kościuszki – prosto w stronę ul. Powstańców Śląskich – na
          skrzyżowaniu z Piłsudskiego wjeżdżają na jezdnię „pod prąd” i pod wiaduktem
          kolejowym docierają do krzyżówki ze Swobodną, gdzie wracają na swoją nitkę. Od
          weekendu będziemy jeździć już normalnie – właściwą nitką. Nadal zamknięty
          będzie dla ruchu samochodowego odcinek Powstańców Śląskich między Swobodna a
          Piłsudskiego prowadzący w stronę pl. Kościuszki.
          – Taka organizacja ma obowiązywać kierowców aż do zakończenia prac, do 31
          sierpnia – mówi Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i Komunikacji. – Oprócz
          tego zamykane będą przejścia dla pieszych w miejscach, gdzie wykonawca zamierza
          wymienić rozjazdy – dodaje.

Bartosz Wawryszuk - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
          • Gość: Rafis Nowa AM IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 16:17
            Wrobis wygrał przetarg na dokonczenie budowy nowej akademii med. Prawdopodobnie
            25 lipca podpisanie umnowy i zacznie sie walka z czasem bo do konca roku trzeba
            wydac 60 mln zł a problemów jest kilka m.in. brak pracowników którzy rozjechali
            sie po całej Europie :)
            • Gość: ! Bolesławiec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 16:35
              Nawiązując do newsa Rafisa o malejącym bezrobociu w Bolesławcu - dziś w Radio
              Wrocław było sporo o tym mieście i o tym jak w ostatnim czasie dynamicznie się
              rozwija. Powstają nowe zakłady produkcyjne, średnie i małe, pod Bolesławcem
              lokują się duże zagraniczne firmy, w mieście powstaje dużo nowych budynków,
              jest dużo remontów i są świetlane perspektywy przed tym znakomicie położonym
              geograficznie miastem (tym bardziej, że wkrótce rozpocznie sie budowa zupełnie
              nowym śladem autostrady A4...)
    • mi.chal Przebudowa Krzywosutego 14.07.05, 20:33
      W poniedzialek rozpoczyna sie przebudowa ul. Krzywoustego od Miechowity do
      Brucknera. Zakonczenie w pazdzierniku przyszlego roku. Przebudowa ta nie
      spowoduje zadnych utrudnien w ruchu poniewaz najpierw zostanie dobudowana druga
      nitka, a dopiero pozniej zostanie wyremontowany odcienek od Czajkowskiego do
      Brucknera.
      • mi.chal Re: Przebudowa Krzywosutego - ZDiK 14.07.05, 20:40
        Przebudowa ciągu ulic Kromera - Krzywoustego
        W poniedziałek 18 lipca rozpocznie się remont ciągu ulic Kromera –
        Krzywoustego. Na odcinku pomiędzy ulicą Miechowity a Brucknera zostanie
        wybudowana nowa jezdnia (na lewo od obecnej, patrząc w kierunku centrum
        handlowego Korona) o długości około 1,6 km. Istniejąca jezdnia na odcinku od
        ulicy Czajkowskiego do ulicy Brucknera o długości około 1,2 km zostanie
        zmodernizowana. Podczas prac zostaną przebudowane sieci wodociągowe,
        kanalizacyjne, gazowe, energetyczne i telekomunikacyjne, powstanie nowe
        oświetlenie drogowe i będzie zasadzona zieleń. Po zakończeniu prac piesi i
        rowerzyści będą mogli korzystać z nowych chodników i ścieżek rowerowych po obu
        stronach remontowanego odcinka.

Po zakończeniu remontu zmianie ulegnie organizacja ruchu na skrzyżowaniu ulic
        Brucknera, Krzywoustego i Poprzecznej: powstanie dodatkowy pas ruchu na ulicy
        Krzywoustego od strony CH „Korona” (lewoskręt w Brucknera) oraz nowy pas ruchu
        na ul. Brucknera (w ulicę Poprzeczną). Zmieni się także organizacja ruchu na
        skrzyżowaniu ciągu z ulicą Czajkowskiego: zostaną tam wybudowane dodatkowe pasy
        ruchu - lewoskręt i prawoskręt.

Prace zrealizuje firma NCC Industri, a nadzorować będzie ją firma Bureau
        Veritas. Planowany termin zakończenia robót to październik 2006 roku.
        Przebudowa będzie kosztować prawie 21 mln złotych, a nadzór zewnętrzny 1 mln.
        Dofinansowanie z unijnego funduszu ZPORR wynosi 9,3 mln złotych.

Podczas pierwszego etapu prace nie spowodują ograniczeń w ruchu kołowym. O
        wszelkich utrudnieniach będziemy informować na bieżąco
        • Gość: Rafis lotnisko-rozbudowa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 22:25
          Rozbudowa wrocławskiego lotniska

Większa hala odlotów, tym samym więcej pasażerów i większy komfort podczas
          oczekiwania na samolot - taki ma być efekt przebudowy terminalu wrocławskiego
          portu lotniczego.

Przebudowy rozpocznie się lada dzień i potrwa do końca września. Koszt
          modernizacji to 4,5 miliona złotych. Sąsiadująca z lotniskiem gmina Kąty
          Wrocławskie też chce się rozwijać i powiększać o nowe osiedla. Ale jak
          zastrzega burmistrz o konflikcie z portem lotniczym nie ma mowy.

eja
          • Gość: jm Sala koncertowa A.Muz. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 22:35
            OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU

Nazwa zamówienia nadana przez zamawiającego
            OPRACOWANIE DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ, SPECYFIKACJI TECHNICZNYCH WYKONANIA I
            ODBIORU ROBÓT BUDOWLANYCH, KOSZTORYSU INWESTORSKIEGO DO ETAPU I ORAZ PROGRAMU
            FUNKCJONALNO - UŻYTKOWEGO I OBLICZENIE PLANOWANYCH KOSZTÓW PRAC PROJEKTOWYCH I
            ROBÓT BUDOWLANYCH DLA ETAPU II REWITALIZACJI OBIEKTÓW PRZY UL. ZELWEROWICZA NA
            OBIEKTY DYDAKTYCZNE AKADEMII MUZYCZNEJ WE WROCŁAWIU
            • Gość: jm Re: Sala koncertowa A.Muz. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 22:42
              Wartość lub zakres zamówienia: WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA PRZEKRACZA 130.000 EUR A NIE
              PRZEKRACZA KWOTY 5.000.000 EUR

Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: dni 168 (licząc od daty
              udzielenia zamówienia)

Wymagane wadium : 19.000 PLN

Data, godzina i miejsce otwarcia ofert:

Data 05.09.2005
              • Gość: Rafis Fagor razy dwa i centrum logistyczne IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 23:06
                .: Premier Marek Belka i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz podpiszą umowę z
                hiszpańską firmą. :.
                14 lipca 2005 - 14:22

Koncern Fagor zamierza zainwestować 130 mln złotych w należący do niego
                wrocławski zakład Wrozametu.

Premier Marek Belka i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz podpiszą jutro w
                Warszawie umowę z hiszpańską firmą Fagor. Koncern zamierza zainwestować 130 mln
                złotych w należący do niego wrocławski zakład Wrozametu. Przy produkcji
                nowoczesnych kuchenek i zmywarek pracę znajdzie tysiąc osób. Porozumienie
                dotyczy m.in. zwolnienia z podatku od nieruchomości i dopłaty do każdego nowego
                miejsca pracy. Według planów Fagora dzisiejszy Wrozamet ma zostać niemal w
                całości przebudowany. Fabryka zajmie też dwa razy większą powierzchnię.
                Kolejnym ruchem Hiszpanów ma być natomiast budowa centrum logistycznego, w
                które chcą zainwestować 60 mln zł. To oznacza zaś 150 kolejnych miejsc pracy.

• Gość: ! Re: Fagor razy dwa i centrum logistyczne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 23:23
                  A także ma powstać park przemysłowy dla firm z grupy MCC (właścicieli Fagoru) -
                  przy ul Wołowskiej...teraz po podpisaniu umowy, nic już nie stoi hiszpanom na
                  przeszkodzie...
                  • Gość: Rafis tarasy widokowe na wyspie Słodowej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 09:35
                    rozstrzygnięto przetarg:
                    odtworzenie ubezpieczenia brzegowego Wyspy Słodowej na odcinku 700 m oraz
                    budowę 5 zejść do wody z tarasami widokowymi na ubezpieczanym odcinku Wyspy
                    Słodowej.

zwyciezca:
                    Przedsiębiorstwo Robót Wodnych i Ekologicznych EKO-WOD Sp. z o.o., ul. Towarowa
                    12-14, 58-100 Świdnica

cena:
                    1 mln 58 tys zł

• Gość: jm Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:20
                      Samotnie stojąca kamienica na rogu Sienkiewicza i kard.Kominka wygląda tak,
                      jakby była już opuszczana przez lokatorów i przygotowywana do rozbiórki.
                      Piękna to ona nie była, a na tym terenie miasto planuje jakieś parkingi z
                      hotelem dla kierowców.
                      • Gość: ! Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:26
                        kiedyś zastanawialiśmy się na forum, czy ją zburzą, czy pójdzie do kapitalnego
                        remontu? O ile mnie pamięć nie myli, owa kamienica nie znalazła się na liście
                        wyburzeń, którą opracował UM (chodzi o wyburzenia w ciągu najbliższych 12
                        miesięcy).
                        • Gość: ! Hankook nie podjął negocjacji z Polską IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:27
                          INWESTYCJE

Hankook nie negocjuje z Polską, trwają rozmowy z naszym południowym sąsiadem

Słowacy mają problem z pakietem pomocy

Słowacki minister gospodarki chce zachęcić swój rząd do szybkiego udzielenia
                          pomocy publicznej koncernowi Hankook

Podane przez niego informacje, jakoby inwestor negocjował też z Polską, są
                          nieprawdziwe. Negocjacji z koreańskim inwestorem nie prowadzimy - mówi "Rz"
                          Sebastian Mikosz, wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji
                          Zagranicznych. Minister gospodarki Słowacji Pavol Rusko twierdzi, że tak jest.
                          Słowackie media przytaczają jego wypowiedzi, w których informuje, że koreański
                          koncern znów rozpoczął negocjacje z Polakami i Węgrami. Wczoraj rzecznik
                          ministerstwa gospodarki Marosz Havran powiedział "Rz", że Hankook wznowił
                          negocjacje z sąsiednimi krajami.

Pavol Rusko negocjował z Koreańczykami pakiet pomocy. Wysokie wsparcie w
                          gotówce zachęciło Hankooka do podjęcia decyzji, że jego fabryka opon za 500 mln
                          euro powstanie na Słowacji, a nie w Polsce. Ale tamtejszy rząd nie zgodził się,
                          aby Koreańczycy dostali tak dużą pomoc. - To rozgrywka między ministrem Rusko a
                          innymi ministrami - twierdzą słowackie media. Można przypuszczać, że Rusko,
                          podając informacje o wznowieniu negocjacji z Polską i Węgrami, naciska na swój
                          rząd, aby zgodził się na pomoc dla Koreańczyków.

Przed tygodniem Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych wysłała do
                          Koreańczyków list, w którym zachęca do wznowienia rozmów z naszym krajem.
                          Prawdopodobnie agencja nieznacznie podniosła wartość pomocy publicznej, jaką
                          może udzielić koncernowi z Korei. Ale i tak jest ona niższa niż oferta złożona
                          przez ministra Rusko. Hankook odpowiedział już na pismo z Polski. Ale poza tym
                          nie podjął żadnych kroków, które wskazywałyby,że chce zbudować w naszym kraju
                          fabrykę opon.

Wartość pierwotnych ofert Polski i Słowacji była zbliżona i wynosiła ponad 100
                          mln euro. Ale Słowacy chcieli dać Koreańczykom ok. 20 - 30 mln euro w gotówce,
                          natomiast nasza oferta w gotówce wynosiła ok. 2 mln euro. Koreańskiemu
                          inwestorowi najbardziej zależało na pieniądzach, a nie na zwolnieniach
                          podatkowych, które obowiązywałyby przez wiele lat.

m.p.
                          "RZECZPOSPOLITA"
                          • Gość: ! Prezydent Dutkiewicz o nowych inwestycjach... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:30
                            Z dzisiejszego SP / GWroc - działu Gospodarka:

(...)
                            Rozbudowa Wrozametu to już trzecia, po Whirpoolu i Hewlett-Pacardzie, bardzo
                            duża inwestycja w stolicy Dolnego Śląska w ostatnich dwóch latach. W tym czasie
                            na ulokowanie pieniędzy we Wrocławiu zdecydowało się dwanaście większych firm
                            zagranicznych. Z deklaracji wynika, że zainwestują razem ponad 400 mln euro i
                            stworzą osiem tysięcy miejsc pracy.
                            – Mam nadzieję, że kolejnym inwestorem będzie koncern LG Philips, który
                            zastanawia się nad wybudowaniem fabryki w Kobierzycach – mówi Rafał Dutkiewicz,
                            prezydent Wrocławia. – Rozmawiamy teraz z kilkoma dużymi firmami. Pracę w
                            nowych zakładach może znaleźć 5-10 tysięcy osób.
                            (...)

Rafał Knapik - Gazeta Wyborcza / Słowo Polskie
                            • Gość: jm Re: Prezydent Dutkiewicz o nowych inwestycjach... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:51
                              > na ulokowanie pieniędzy we Wrocławiu zdecydowało się dwanaście większych firm
                              > zagranicznych. Z deklaracji wynika, że zainwestują razem ponad 400 mln euro i
                              > stworzą osiem tysięcy miejsc pracy.

widać że Dutkiewicz dotrzymuje słowa i z determinacją walczy o inwestorów.
                              jescze kilka miesięcy temu takie informamcje wywołałyby stan euforii na tym
                              forum, a teraz...entuzjajzm jakby osłabł.
                              no i PAIZ powoli, powoli nadrabia zaległości...Mimo wszystko im też należy się
                              pochwała.
                              • Gość: ! Re: Prezydent Dutkiewicz o nowych inwestycjach... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:56
                                Entuzjazm jest cały czas, a jak jeszcze LG/Philips wybierze gm Kobierzyce, a
                                Prezydent dopnie umowy z tymi firmami, to entuzjazm będzie jeszcze większy...

Niedawno było opracowanie odnośnie beezrobocia na DŚ. I okazuje się, że
                                największa grupę bezrobotnych stanowią ludzie o niskich kwalifikacjach -
                                dlatego wazne są oprócz firm z branży high-tech, centrum rozlicz-ksiegowych,
                                firm IT...... także duże fabryki, które zatrudnią ludzi na linie produkcyjne,
                                ludzi o niższych kwalifikacjach...
                        • Gość: jm Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:30
                          w takim razie możliwości są dwie: albo się pomyliłem, bo opisuję to co
                          widziałem przelotni9e z samochodu, albo na razie wykwaterowują a wyburzą
                          później.
                          • Gość: ! Wrocławski EFL nadal liderem leasingu w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:32
                            www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050715/ekonomia_a_30-2.F.jpg
                        • Gość: Rafis Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 13:54
                          ona bedzie sprzedawana razem z terenem...
                          • Gość: jm Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:03
                            > ona bedzie sprzedawana razem z terenem...

aha, czyli to jest trzecia możliwość, którtej nie wziąłem pod uwagę
                            • Gość: ! Roehl w gm Chocianów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:09
                              Kosztem ponad miliona euro niemiecka firma Roehl wybuduje w gminie Chocianów
                              zakład produkcji elementów z drewna, wykorzystywanych w budownictwie. Pracę
                              znajdzie 18 osób. Produkcja ma ruszyć na początku przyszłego roku.

ez
                            • Gość: Rafis jm dla ciebie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 14:24
                              wroclaw.hydral.com.pl/foto/45/45709.jpg
                              zdjecie z dzis wiec jeszcze zdązysz :)

ulica Roosvelta na Nadodrzu
                              • Gość: ! Jawor inwestuje w turystykę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:37
                                Jawor stawia na inwestycję w turystykę. W ramach inwestycji (wartych łącznie
                                ponad 30 mln zł) przewiduje się:

- Program Rewitalizacji Miasta (w okresie 2006-2013 mają zostać zrealizowane II
                                etapy tj. przygotowanie dokumentacji i planu zagospodarowania Zamku
                                Piastowskiego oraz modernizacja i adaptacja pierwszego segmentu)
                                - Modernizację płyty Rynku (zostanie rozpoczęta jako samodzielny projekt
                                inwestycyjny, który zostanie następnie włączony do przygotowywanego programu
                                rewitalizacji miasta)
                                - Zagospodarowanie Parku Pokoju
                              • Gość: jm Re: jm dla ciebie :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:41
                                dzięki Rafis. skąd wiedziałeś że lubię takie obrazki?
                                nic piękniejszego, jak widok rudery rozsypującej się w pył:)
                                • Gość: ! Re: jm dla ciebie :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:44
                                  Ja tam wolę budowy i duże ilości żurawi :)
                                  • Gość: Rafis Re: jm dla ciebie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 14:47
                                    bo niszczyc lubi kazdy :)
                                    • Gość: jm to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:50
                                      Włoska sieć hoteli wchodzi do Polski
                                      Domina Hotels & Resorts planuje w ciągu najbliższych 10 lat wybudować 211
                                      hoteli. W tym kilka w Polsce.

r e k l a m a

Już w sprzedaży

DATABASE
                                      OF
                                      POLISH TOUROPERATORS
                                      AND TRAVEL AGENCIES
                                      (w angielskiej wersji językowej)

2100 biur turystycznych
                                      pełne dane adresowe
                                      pełne dane elektroniczne (www, e-mail)
                                      tylko 99 zł brutto (z dostawą)

Więcej informacji o Bazie

Spółka ma obecnie 39 hoteli, działających w 14 krajach. Planuje jednak szeroką
                                      ekspansje - i dołączenie do sieci kolejnych 211 obiektów. Wszystkie obiekty
                                      mają mieć standard trzech lub czterech gwiazdek i będą działały pod rożnymi
                                      markami - Domina Inn, Domina Hotel & Resorts, Royal Media, Domina Prestige lub
                                      Richmond Grand.

W Polsce obiekty Domina Hotels & Resorts będą działać w Poznaniu, Wrocławiu i
                                      Krakowie. Przy czym w stolicy Wielkopolski będą aż 2 obiekty firmy - działający
                                      od kwietnia 2004 roku Domina Prestige i nowobudowany Royal Media.

Źródło: Świat Hoteli, 2005-07-15
                                      • Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:55
                                        To raczej drogie hotele. We Wrocławiu przydałyby się ze 3-4 nowe hotele dla
                                        średnio-zamożnych turystów... Przynajmniej jeden będzie budowany w przyszłym
                                        roku (sieć Etap 1)...
                                        • Gość: Rafis Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 14:59
                                          wybudują coś nowego czy przejma jakis hotel? Moze ten hotel bedzi ena działce
                                          Nawrata?
                                          • Gość: jm Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:11
                                            > wybudują coś nowego czy przejma jakis hotel? Moze ten hotel bedzi ena działce
                                            > Nawrata?

Może, kto wie? Byłoby dobrze, bo wreszcie coś by sie ruszyło z tą Krawiecką:)
                                            • Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:12
                                              Ta sieć raczej inwestuje w stare kamienice, takie okazałe kamienice, remontuje
                                              je i urządza w nich swoje hotele (niezbyt wielkie).
                                              • Gość: jm Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:15
                                                to może Monopol? też byłoby nieźle
                                                • Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:16
                                                  Tylko, że Orbis raczej nie ma na raziee zamiaru pozbywać się Monopolu (szkoda,
                                                  że nie ma też poważniejszych pieniedzy na remont tego pięknego, zabytkowego
                                                  hotelu :(((
                                                  • Gość: Rafis Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 15:18
                                                    był w Słowie artykuł o tym ze własnie chyba sprzedadza Monopol, w kazdym razie
                                                    tak gadali tajemniczy informatorzy z Orbisu :)
                                                  • Gość: jm Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:18
                                                    > Tylko, że Orbis raczej nie ma na raziee zamiaru pozbywać się Monopolu
                                                    (szkoda,
                                                    > że nie ma też poważniejszych pieniedzy na remont tego pięknego, zabytkowego
                                                    > hotelu :(((

to tylko kwestia ceny:)
                                                  • Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:23
                                                    Tak, cena zawsze robi swoje :)
                                                  • Gość: ! Domina Hotels IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:25
                                                    www.dominahotels.com/
                                                    Przykład z Budapesztu:
                                                    www.dominahotels.com/eng/products/gallery.aspx?idmaster=73&idImage=1130
                                                    A ten na razie jedyny hotel tej sieci w Polsce, w Poznaniu - akurat powstał w
                                                    nowowybudowanym obiekcie, tyle, że nieco "stylizowanym" na stary :)
                                                    www.dominahotels.com/eng/products/gallery.aspx?idmaster=98
                                                  • Gość: jm Re: Domina Hotels IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:35
                                                    > A ten na razie jedyny hotel tej sieci w Polsce, w Poznaniu - akurat powstał w
                                                    > nowowybudowanym obiekcie, tyle, że nieco "stylizowanym" na stary :)

żeby tylko czegoś takiego nam we Wrocku nie zafundowali.

do Monopolu się nie umywa

• Gość: Pani Jordan Willia libertyloanconsultant@gmail.com IP: 95.141.31.* 27.08.14, 02:54
      Witaj,

Możemy pomóc z kredytu, który chcesz, jeśli jesteś w potrzebie pożyczki lub pomocy finansowej, czy może zostały odrzucone przez swoich banków lub innych instytucji finansowych? ODPOWIEDZ nam dzisiaj z kwoty potrzebnej
      Pożyczki osobiste:
      Pożyczki biznesowe:
      Kredyty studenckie:
      Kredyty budowlane:
      Kredyty mieszkaniowe:
      Pożyczki rozszerzenia działalności:
      Konsolidacji zadłużenia pożyczki:
      Jesteśmy szybki i dynamiczny przetestowane i godne zaufania.

Kontakt e-mail: (libertyloanconsultant@gmail.com), aby uzyskać więcej informacji.
      Dzięki
      Pani Jordan William

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka