Gość: ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 00:13 czas na 23 część tego serialu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ! Fabryka skuterów elektrycznych we Wrocławiu - info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 00:14 Skuterem w świat Data: 2005-07-04 Autor: Iwona Czarnacka - BIZNES WROCŁAWSKI W przyszłym roku we Wrocławiu ruszy produkcja nowoczesnych skuterów. Wartość inwestycji wyniesie 5 milionów dolarów - Wrocław polecono nam jako miejsce idealne do rozwijania nowoczesnego przedsiębiorstwa - mówi Wolfgang Gohl, wiceprezes ds. produkcji firmy Vectrix Corporation. - Wiedzieliśmy, że zainwestujemy albo w środkowej Europie, albo pojedziemy do Chin. Okazało się, że Wrocław jest perfekcyjnie usytuowany, jeśli chodzi o nasze potrzeby. Firma dopiero zaczyna działalność we Wrocławiu. Wynajęła budynek i przygotuje halę do montowania skuterów. - Zbudujemy linię montażową, wyposażymy halę i przeszkolimy ludzi. Pierwsze skutery zjadą z taśmy w lutym przyszłego roku - mówi Gohl. Pierwszy etap inwestycji to 1,5 miliona dolarów. W ciągu dwóch lat firma zamierza dobudować następną linię produkcyjną i wtedy koszt inwestycji wzrośnie do 5 milionów dolarów. Montowanie skuterów to będzie ręczna praca, dlatego inwestor planuje w ciągu dwóch lat zatrudnić do 150 osób. Firma Vectrix Corporation działa od 8 lat w Newport w stanie Rohde Island w USA. Siedziba Vectrix Europe mieści się w Rzymie. Do tej pory firma zajmowała się jedynie badaniami i opatentowywaniem wynalazków. Obecnie powstają dwie fabryki (w tym jedna we Wrocławiu), które wkrótce rozpoczną produkcję - montowanie wcześniej testowanych i badanych skuterów ekologicznych. - Po całej Europie jeździ 30 milionów skuterów - mówi Wolfgang Gohl. - Postanowiliśmy zainwestować w pojazdy elektryczne, które nie emitują żadnych trucizn. Taki tradycyjny skuter wydziela tyle trucizny, ile pięć nowoczesnych samochodów. Nasza maszyna jest przeznaczona przede wszystkim do jazdy po mieście. Pierwszy produkowany seryjnie i napędzany całkowicie energią elektryczną skuter będzie ważył 200 kilogramów, osiągał maksymalną prędkość 100 km/h i na jednym ładowaniu baterii ma pokonywać 120 kilometrów. Będzie kosztował około 8,4 tysiąca euro. - Na dłuższą metę jest tańszy niż tradycyjny model. Miesięczny koszt utrzymania tradycyjnego modelu to 120-150 euro. Elektryczny skuter kosztuje jedną dziesiątą tych wydatków - mówi Wolfgang Goch. Produkowane we Wrocławiu skutery będzie można kupić w większych miastach Europy i Stanów Zjednoczonych. Planów sprzedaży w Polsce jeszcze nie ma. - Cała sprzedaż właściwie przeznaczona jest na rynek zachodni. W Polsce nie mamy dystrybutora - mówi Gohl. - Poza tym to nie jest klasyczny kraj do jeżdżenia na skuterze. Ale jeżeli ktoś będzie chciał kupić nasz skuter w Polsce, to nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! We Wrocławiu powst druga restauracja TGI Friday's? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 00:19 Trzeba się dzielić sukcesem Data: 2005-07-04 Autor: Sylwia Chmielarz - BIZNES WROCŁAWSKI We Wrocławiu może wkrótce powstać druga restauracja amerykańskiego TGI Friday's. American Bistro Poland chce też wprowadzić na rynek nową sieć - tym razem europejską. Z prezes ABP Ewą Kakiet-Springer rozmawia Sylwia Chmielarz Czy we Wrocławiu jest miejsce dla drugiego Friday'sa? - Według nas tak. Miasto uniesie jeszcze jedną restaurację z wyższej półki gastronomii typu casual dining. Lokalizacja pierwszej przy placu Kościuszki nie jest najlepsza. Może sytuacja poprawi się wraz z rozwojem ulicy Świdnickiej, ale to stara zabudowa, która ma wiele ograniczeń. Drugi Friday's mógłby powstać np. w jednym z pasaży handlowych. A nowa w Polsce europejska sieć? - Prowadzimy rozmowy z 3-4 inwestorami, którzy są gotowi wejść na polski rynek. Na razie nie mogę powiedzieć, skąd pochodzą. U siebie mają w ofercie nie tylko popularne fast-foody, ale także samodzielnie wykreowane marki. Decyzja o współpracy powinna zapaść do końca roku. W Polsce sieci casual dining nie mają tradycji. W PRL-u gastronomia ograniczała się do barów mlecznych, stołówek zakładowych i przyhotelowych restauracji, infiltrowanych przez bezpiekę. Potem były prywatne knajpki i duże samoobsługowe sieci typu fast-food. TGI Friday's najbliżej miał do restauracji amerykańskiej sieci Pizza Hut. Teraz pojawił się polski Sfinks. To dobrze, czy źle? W końcu to konkurencja. - Niektórzy mówią mi, że zwariowałam, ale naprawdę cieszę się z sukcesu Sfinksa. Dzięki niej ludzie przestają się krępować i częściej chodzą do restauracji. W Polsce stołowanie się poza domem wciąż jest postrzegane jako luksus. Oni pomagają nam to przełamać. Za taki marketing nie mogłabym zapłacić. Tak samo cieszę się, że zarządzający Pizzą Hut AmRest wszedł na giełdę. Niestety, ABP nie skorzystało z przywileju sieciówki. Restauracje TGI Friday's powstały w Gdańsku, Warszawie i we Wrocławiu. To zbyt duże odległości, by goście odwiedzali nas na zasadzie skojarzenia z innym miejscem, w którym już jedli. Teraz się to zmieni? - Tamte decyzje nie zależały ode mnie. Kieruję American Bistro Poland od 2000 roku. Wcześniej firmą zarządzał Amerykanin. W takiej branży, jak restauratorstwo, porozumiewanie się z personelem za pomocą tłumacza nie przynosi najlepszych efektów. Przeszliśmy restrukturyzację i co ważne - przemianę mentalnościową. Nauczyłam ludzi, że w USA pieniądze nie rosną na drzewach, nie istnieje coś takiego, jak wolna amerykanka, a fundusz venture capital, który w ABP zainwestował, patrzy na efekty naszej pracy. Ale jak każdy kapitał powierniczy, tak i Polish Investment Fund w pewnym momencie musi się wycofać. Negocjujemy z nowymi inwestorami. Część udziałów przejął zarząd i dwie kluczowe osoby w firmie. Marzy mi się jednak wykup pracowniczy. Identyfikacja z własną częściowo firmą to najlepszy sposób motywowania załogi. Nowi inwestorzy to nowe pomysły. Mówiłyśmy już o TGI Friday's i nowej sieci. A co z Inn-Door House? - Restauracja działa we Wrocławiu i Gdańsku jako gestor gastronomiczny w hotelach Holiday Inn. W ciągu trzech lat udało nam się wypromować własny autorski znak. To dowód na to, że Polacy wcale nie muszą korzystać z cudzych wzorców. Wymyśliłam restaurację z jej wystrojem, aranżacją zbliżoną do domu, a nawet historią o miłości indora i galicyjskiej gęsi. Napisałam w dodatku bajkę o tej parze. In-Door jest powtarzalny matematycznie i można go kopiować w innych miejscach. Szukamy nowych lokalizacji. Będą uzupełnieniem dla 2-3 restauracji nowej sieci casual dining w mieście z salami na około 80 osób. Nowa oferta trafi do młodych z mniej zasobnym portfelem. Tylko muszą się przyzwyczaić jadać poza domem. - Tak, dlatego wrocławska gastronomia powinna się zjednoczyć. Zamiast walczyć ze sobą, lepiej jest konkurować jakością, ale z innymi miastami. Ale przecież nie można spać spokojnie, gdy lepszy rozwija się za naszymi plecami? - To kolejny stereotyp, który hamuje rozwój. Trzeba być otwartym także na konkurentów. Wierzę, że dobry współpracownik motywuje do rozwoju. Gdy jesteśmy otwarci, wydarzyć się mogą tysiące pozytywnych spraw. Zamknięci niczym skała, nie obronimy się przed atakiem, bo przecież kropla drąży skałę. Mówi pani jak psycholog. - Bo jestem psychologiem. Studia kończyłam w Warszawie. Przed emigracją pracowałam w Polsce jako technik elektronik w Instytucie Chemii Przemysłowej, studiowałam psychologię i pedagogikę. Potem uczyłam na uniwersytecie ludowym, czyli w terenie. To były takie kursy dla kierowników domów kultury. Ale jak to się stało, że wychowana w systemie socjalistycznym Polka z ramienia Stanów Zjednoczonych uczy zasad wolnego rynku? - Brzmi jak paradoks, prawda? Gdy w 1981 roku wyjechałam do Holandii, a potem Paryża, chciałam pouczyć się francuskiego i trochę zarobić. W Londynie zastał mnie stan wojenny. Wyjechałam do Kanady. Tam nostryfikowałam dyplom, pracując jednocześnie w hotelarstwie. Po pracy jako kelnerka szłam na uczelnię, a nocami pracowałam przy resocjalizacji więźniów wracających do życia po długotrwałych wyrokach. Od tamtej pory nie wstaję później niż o 6.00. Potem pojechałam do USA na praktykę zawodową w fundacji zajmującej się upośledzeniami. To tam poznała pani Dustina Hoffmana? - Dokładnie. Przygotowywał się do roli w filmie "Rain Man", w którym grał osobę dotkniętą autyzmem. Po 3 latach pracy w 1987 roku zostałam kierownikiem programu dla chorych na autyzm, a później dyrektorem Special Children Foundation. Startowałam z budżetem na poziomie 180 tysięcy dolarów, a po trzech latach obrót przekroczył milion. Dalsza droga to praca dla rządu kalifornijskiego. Opracowywałam ustawę o opiece nad niepełnosprawnymi. Nadzorowałam wszystkie fundacje, które ich wspierały. Za gubernatora Wilsona brałam udział w restrukturyzacji rynków pracy. A potem zaczęła pani restrukturyzować nas? - Waszyngton zaproponował mi pracę na rzecz amerykańskiej dyplomacji. Przyjechałam do Polski na początku lat 90. jako osoba odpowiedzialna za programy restrukturyzacyjne rynków pracy w Europie Środkowowschodniej. Doradzałam przy uchwalaniu kodeksu pracy i podczas tworzenia urzędów pracy, szkoliłam związkowców. Jaka była Polska w pani oczach po latach nieobecności? - Po 11 latach obie byłyśmy sobie obce. W pamięci zachowałam obraz Warszawy - placu Defilad z goździkami i flagami. Wróciłam do stolicy bazarowej z rąbanką na łóżkach polowych. Mój brat był człowiekiem transformacji, ja przedstawicielem wolnego świata. Pięć lat uczyliśmy się siebie od nowa. Czego chce pani nauczyć nas? - Tego, że będąc przedsiębiorcą, trzeba myśleć o innych. Nie chodzi mi o filantropię. Opodatkowanie się na biednych i chorych było znane już w XIX wieku. To biznes społecznie uczestniczący, a mnie chodzi o biznes odpowiedzialny za pracowników i kontrahentów. Gdy jesteśmy odpowiedzialni, nie oszukujemy na obrocie, nie płacimy części pensji oficjalnie, a reszty pod stołem. Nie kredytujemy się, płacąc dostawcy z 3-miesięcznym opóźnieniem, bo on jest mały, a my duzi. Idea brzmi pięknie, ale rzeczywistość skrzeczy. - Może dlatego, że nie przeszłam transformacji na własnej skórze. W Polsce pewne sprawy nie podlegają dla mnie dyskusji. Jestem człowiekiem minionego wieku. Wierzę, że sukcesem trzeba się dzielić. W bajce o kwiecie paproci, ten, kto go znajdzie, może mieć wszystko pod warunkiem, że się z nikim nie podzieli. Ja takiego kwiatu nie chcę i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP <a href="http://www.wroclaw.aglomeracja.info/" target="_blank"> IP: *.core.lanet.net.pl 05.07.05, 10:27 Nowy(?), niezalezny serwis informacyjny aglomeracji wroclawskiej. Moze byc ciekawe zrodlo informacji, moze nie za szybkie, ale prezentujace inne, niezalezne spojrzenia na sprawy aglom. www.wroclaw.aglomeracja.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: We Wrocławiu powst druga restauracja TGI Frid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:31 to super, bardzo lubię tą restauracje. I bardzo lubie miejsce, gdzie sie znajduje. Mam nadzieje ze to nie bedzie oznaczac wyprowadzki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak kamienica na zielińskiego IP: *.prawo.uni.wroc.pl 05.07.05, 13:17 Wyremontowana została samotna kamieniczka po prawej stronie zielinskiego jadąc od piłsudskiego (chyba ona jedna ostała się z tej pierzei ulcy)Myślałem ze ją wyburzą, a tu takie pozytywne zaskoczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: kamienica na zielińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:30 to juz daaaawno temu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Wrocławski Polmos liderem w produkcji biopaliw? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 13:54 .: Wrocławski Polmos liderem w produkcji biopaliw? :. 05 lipca 2005 - 10:39 Jest szansa na rozbudowę Kompanii Spirytusowej Wratislavia. Wrocławski Polmos może stać sie liderem w produkcji biopaliw, a to oznacza wielomilionową inwestycję Prezes Cezary Możeński przyznaje, że decyzja należy do grupy Bartimpex. Dodaje, że kierowana przez Aleksandra Gudzowatego firma zamierza mieć partnerów w biopaliwowym biznesie. Szacuje sie polski rynek biopaliw jest warty ponad miliard złotych. Teraz jednak w benzynie nie ma nawet jednej dziesiątej dopuszczalnej ilości biokomponentów. Bartimpex wysyła większość produkowanych biopaliw do innych krajów unijnych, przede wszystkim do Niemiec. Sylwia Chmielarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Oławska itd IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 14:45 Nie wiem czy juz pisaliscie o tej kamienicy na Oławskiej. W kazdym razie na tyłach tej kamienicy oraz w budynku dawnej drukarni trwaja juz prace remontowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Oławska itd IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 14:55 o kamienicy pisalismy z ejest wyburzana ale o zakładach drukarskich nie wiedziałem nic. Mam andzieje ze to oznacza odnowienie tego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Oławska itd IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 15:14 Na razie zamontowali tam klimę i nową wentylację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: kamienica na zielińskiego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 14:56 samotna kamienica na Zielinskiego to po lewej jak sie jedzie od strony Piłsudskiego. Jednak jak byłem tam z miesiac temu to po prawej w remoncie była kolejna kamienica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Przebudowa stadionu na Sztabowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:21 MODERNIZACJA PEŁNOWYMIAROWEGO BOISKA PIŁKARSKIEGO, WYKONANIE NAWIERZCHNI SZTUCZNEJ BOISKA PRZY UL. SZTABOWEJ 101 WE WROCŁAWIU Opis przedmiotu zamówienia: Modernizacja boiska o wymiarach 102 x 65m,zgodnie z dokumentacją projektową polegający na: 1)wykonaniu podbudowy z mieszanki mineralnej, która musi posiadać parametry określone w załączonym projekcie zagospodarowania działki, winna być wypoziomowana, gwarantować przepuszczalność (drenaż wykonać zgodnie z załączonym rysunkiem), zapewniać nośność oraz przyczepność wierzchniej warstwy boiska z trawy syntetycznej, podbudowa musi być wykonana zgodnie ze sztuką budowlaną oraz Polską Normą dla podbudowy pod nawierzchnie sportowe, 2)przykryciu wykonanej podbudowy syntetyczną trawą w kolorze zielonym o wysokości włókna min 50mm, gęstości włókna 13.000 punktów/m² 10%,wytrzymałość włókna min 9000Dtex; 3)wypełnieniu piaskiem kwarcowym i granulatem EPDM w ilości wymaganej przez danego producenta syntetycznej trawy, 4)wklejeniu linii boiska (piłka nożna) koloru białego; 5)obszar boiska pokrytego trawą syntetyczną ograniczyć poprzez ułożenie betonowych obrzeży chodnikowych - wierzch obrzeża nie może wystawać ponad poziom warstwy górnej wyrównawczej, 6)wyposażeniu boiska w bramki do piłki nożnej o wymiarach 7,32x2,44m wykonane o profilu aluminiowym, wzmocnionym- ożebrowanym, owalnym 100x120mm; osadzone przez zabetonowanie - fundament B-20 pod każdym słupkiem; bramki winne być wyposażone w standardowe siatki piłkarskie sznurowe; 7)wykonaniu wzdłuż krótszych boków boiska za bramkami siatki do łapania piłek wg rysunku szczegółowego; 8)wykonaniu oświetlenia boiska; 9)wykonaniu nagłośnienia boiska 10)wykonaniu podbudowy mineralnej pod nawierzchnię ELTAN - UAGA! Nawierzchnia typu ELTAN na bieżni przewidziana jest do realizacji w II etapie inwestycji, w roku 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Mają wkład w statek Apollo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 16:38 Wtorek, 5 lipca 2005r. Drugi inwestor w przygranicznej strefie specjalnej Irlandzka firma Fenelon uruchomi w Kudowie zakład wytwarzający kontenery i zbiorniki. Zatrudni w nim trzysta osób Irlandczycy zajmują się głównie produkcją maszyn i urządzeń. Dostarczali części m.in. do statku kosmicznego Apollo, pracowali także przy platformie wiertniczej na Morzu Północnym. – Zdecydowaliśmy się zainwestować w Polsce, bo ten rynek jest bardzo ciekawy – mówi Marta Gray, wiceprezes i współwłaścicielka irlandzkiego przedsiębiorstwa. Wczoraj Fenelon kupił grunty w kudowskiej podstefie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park”. Podstrefa działa od sierpnia 2003 roku. Pierwszą firmą, która zdecydowała się tam zainwestować, było holenderskie przedsiębiorstwo Wemecko. Firma z branży metalowej wiosną rozpoczęła budowę hali fabrycznej o powierzchni 2 tys. mkw. Produkcja ma ruszyć w niej pod koniec tego roku. Wemecko działa w uzdrowisku od prawie trzech lat, najpierw zainwestowało poza strefą ekonomiczną. Zatrudnia teraz 85 osób. Po uruchomieniu nowej hali produkcyjnej zwiększy zatrudnienie o około 30 osób. Dwie inne podstrefy WSSE „Invest-Park” utworzono w 1998 roku w Kłodzku i Nowej Rudzie. Najlepiej zagospodarowana jest podstrefa kłodzka, w której funkcjonują dwa duże zakłady zatrudniające łącznie prawie 1500 osób. Znacznie gorzej radzi sobie podstrefa noworudzka, w której dotychczas wybudowano jeden zakład pracy zatrudniający ok. 40 osób. O utworzenie kolejnej, czwartej już, podstrefy w powiecie kłodzkim od roku zabiegają władze Bystrzycy Kłodzkiej. Szanse na to są jednak znikome. • Irlandia w ogonie W ubiegłym roku napłynęło do Polski – w formie bezpośrednich inwestycji – ponad osiem miliardów dolarów, czyli najwięcej od 2000 roku. Przedsiębiorstwa z Irlandii miały niewielki udział – nieco ponad pięć milionów dolarów dało Irlandii dopiero 23. miejsce na liście inwestujących u nas krajów. Dotychczas największym irlandzkim przedsięwzięciem było przejęcie Banku Zachodniego i Wielkopolskiego Banku Kredytowego przez grupę AIB. Agnieszka Osińska, Romuald Piela, (LUK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Pierwsze polisy z deweloperskiego TUW-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:31 Pierwsze polisy z deweloperskiego TUW-u Polisy, które mają dodatkowo zabezpieczyć pieniądze wpłacane przez klientów firm deweloperskich na poczet kupna mieszkania, wystawia Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych BEZPIECZNY DOM. Do końca roku kilkanaście osiedli w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Łodzi, budowanych przez firmy tworzące towarzystwo, będzie objętych ubezpieczeniem. Pierwsze ubezpieczenia wystawiono warszawskim inwestycjom Dom Development i Mostostal Technika. Wkrótce również w Krakowie i Wrocławiu pojawi się możliwość ubezpieczenia wpłat klientów dwóch kolejnych firm. – Do tej pory na polskim rynku klienci deweloperów nie mogli ubezpieczyć swoich inwestycji. Teraz mają pełny komfort i bezpieczeństwo inwestowania – twierdzi Dariusz Poniewierka, prezes TUW BEZPIECZNY DOM. Członkami TUW BEZPIECZNY DOM są cztery firmy z Krakowa: Geo, Mieszkanie i Dom, Geo Deweloper, SM „Salwator”, Doctor Q Bud, firmy warszawskie: Dom Development, Zielony Żoliborz, Fort Mokotów, PKO Inwestycje, Mostostal Technika, Turret Poland oraz BRE. locum z Łodzi i wrocławski Archicom. GAZETA PRAWNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Zender pod Zgorzelcem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:33 Zender wybuduje pod Zgorzelcem niewielki zakład tapicerski. Koszt inwestycji to 1,7 mln zł. Zatrudnienie ma znależć 18 osób. ez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorządów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:38 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorządów :. 05 lipca 2005 - 16:19 Jedenaście dolnośląskich gmin znalazło się w złotej setce samorządów opracowanej przez Centrum Badań Regionalnych. W rankingu uwzględniono gminy i miasta o największych inwestycjach w ciągu ostatnich trzech lat. Pierwsze miejsce zajęła Krynica Morska, gdzie na inwestycję przypada 13 781 złotych na jednego mieszkańca. Już na czwartym miejscu znalazły się zaś podwrocławskie Kobierzyce, jedna z najbogatszych gmin w kraju, gdzie na jedną osobę przypada prawie 4 300 złotych. W złotej dwunastce miast przygotowanej przez centrum, w której prowadzi Płock, na siódmym miejscu znalazł się natomiast Wrocław. Marek Zoellner (PRW) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:45 www.cbr.org.pl/setka2005/mapa2.png www.cbr.org.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 17:50 Kolejny ranking bez większego znaczenia. Znów pewnie będą odwołania i sprostowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:18 Inwestycje w przeliczeniu na 1 mieszkańca w latach 2002-2004 1.Płock 2651 2.Poznań 2261 3.Katowice 2120 4.Rybnik 1944 5.Grudziądz 1894 6.Sopot 1843 7.Wrocław 1840 8.Bielsko-Biała 1807 9.Konin 1779 10.Kraków 1774 11.Suwałki 1732 12.Rzeszów 1532 Trudno powiedzieć, jak były liczone te inwestycje. Wg tego zestwania 3 miasta są w czołówce w skali bezwzględnej: Poznań: 1,3 mld Wrocław 1,2 mld Kraków 1,3 mld Oczywiście mniejsze miasta z jednym dużym zakładem, jak Płock, w przeliczeniu na mieszkańca wypadają lepiej Jeżeli np. KGHM zainwestuje w Lubinie 800 mln w elektrownie, to zdeklasuje wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:25 Kryteria tych rankingów były zawsze niejasne. Potem okazywało się, że zapominali wliczać pewnych sum pieniedzy, brakowało im różnych danych i wychodził "niezły pasztet", który nie oddawał rzeczywistej sytuacji w daneej gminie... Np gmina miała prawie 30% bezrobocie, bieda piszczała, a gmina znajdowała się w pierwszej "20" z bardzo dużą sumą zł przypadajacym na jednego mieszkańca...bo na jej terenie znajdował się jakiś jeden wielki zakład, kopalnie, tereny wojskowe itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:30 Poza tym liczy się przede wszystkim, w co te pieniądze zainwestowano. Bo jeżeli np. w Płocku unowocześniono załóżmy proces technologiczny w rafinerii, to miasto i jego mieszkańcy nie mają z tego nic, taka inwestycja nie przełoży się na rozwój miasta, regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 19:22 przeciez tu chodzi o inwestycje miejskie a nie prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 19:28 Dolnośląskie gminy w Złotej Setce Samorządów Maciej Miskiewicz 05-07-2005 , ostatnia aktualizacja 05-07-2005 17:48 11 dolnośląskich gmin zmieściło się w opublikowanej we wtorek Złotej Setce Samorządów 2005. Najwyżej, bo tuż za podium, znalazły się podwrocławskie Kobierzyce Złotą Setkę opublikowało po raz ósmy Centrum Badań Regionalnych. Kryterium wyboru to wysokość inwestycji zrealizowanych w ciągu ostatnich trzech lat. Poniesione nakłady są przeliczane na liczbę mieszkańców. Aby znaleźć się wśród laureatów, gmina musi przeznaczać na inwestycje co najmniej 30 proc. swoich dochodów. W tegorocznym zestawieniu na wysokim czwartym miejscu znalazły się podwrocławskie Kobierzyce, które zainwestowały 4286 zł na mieszkańca. W porównaniu z rankingiem za rok 2004 Kobierzyce awansowały aż o 26 pozycji. 25. miejsce zajęła Warta Bolesławiecka, 28. jest gmina Głogów. W czwartej dziesiątce zmieściły się Stronie Śląskie i Ciepłowody. A na niższych pozycjach sklasyfikowane zostały: Pieńsk, Czarny Bór, Stare Bogaczowice, Święta Katarzyna, Mirsk, Długołęka, Pewną niespodzianką może być brak w setce Polkowic, sklasyfikowanych rok temu na wysokiej piątej pozycji. W klasyfikacji miast powiatów grodzkich Wrocław - w ciągu trzech lat zainwestował 1,2 mld zł, czyli 1840 zł na mieszkańca - znalazł się na siódmym miejscu. To awans o dwie pozycje w porównaniu z ubiegłorocznym zestawieniem. Tym razem stolica Dolnego Śląska znalazła się za m.in.: Płockiem, Rybnikiem, Poznaniem i Sopotem, a przed m.in. Krakowem i Rzeszowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 11 dolnośląskich gmin w Złotej Setce Samorząd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 19:32 Ta firma zajmująca się prowadzeniem tych badań nie posiada wszystkich danych, stąd były już zarzuty dotyczące wiarygodności jej rankingów... Były np propozycje żeby nie wliczać kredytów zaciągniętych przez gminy i wydatkowanych pózniej przez te gminy na inwestycje itp... Ja do wszystkich rankingów podchodzę na spokojnie, często z przymrużeniem oka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Capitol-nagrody IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.07.05, 19:44 www.teatr-capitol.pl/index.php?box=przetarg&pid=11 1-50 000 pln brutto 2-30 000 3-20 000 Nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Inauguracja budowy ZIntegrowanego Centrum Studenck 05.07.05, 19:55 2005-07-04Inauguracja budowy ZIntegrowanego Centrum Studenckiego Informujemy o oficjalnych uroczystościach inauguracji projektu oraz wmurowania kamienia węgielnego pod budowę Zintegrowanego Centrum Studenckiego. -------------------------------------------------------------------------------- Uroczystości odbędą się: - inauguracja 6 lipca 2005 o godz. 12:00 (środa) w sali Senatu, Gmach Główny Politechniki Wrocławskiej - wmurowanie kamienia węgielnego 8 lipca 2005 o godz. 10:00 (piątek) przy Wybrzeżu Wyspiańskiego 23-25. Centrum powstanie w ramach Zintegrowanego programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego i stanie się bazą dla nowoczesnego kształcenia studentów oraz ośrodkiem działalności samorządowej, społecznej, naukowej i międzynarodowej studentów. Inauguracja jego budowy jest ważnym momentem w rozwoju Politechniki Wrocławskiej. Obecność pracowników i studentów uczelni w teakcie uroczystości mile widziana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis sala koncertowa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.07.05, 22:22 .: Na wrocławskim pl.Wolności powstanie sala koncertowa. :. 05 lipca 2005 - 14:50 Charakteryzować ją będzie nowatorska architektura przyciągająca turystów, oraz - idealne warunki akustyczne. Nowatorska architektura, która będzie przyciągała turystów i idealne warunki akustyczne - tak w założeniach ma wyglądać sala koncertowa jaka powstanie na placu Wolności. Jak przyznaje Jarosław Obremski jak dotąd do Wrocławia nie przyjeżdżają gwiazdy muzyczne światowego formatu, ponieważ sale koncertowe, które są w mieście, nie spełniają współczesnych wymagań akustycznych. tomasz sikora Sala powstanie do 2009 roku i będzie miała 1800 miejsc siedzących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Co z "Programem dla Odry"? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 23:04 "Program dla Odry 2006" , który ma na celu zabezpieczenie przeciwpowodziowe dorzecza Odry i modernizację odrzańskiej drogi wodnej , pochłonął już ponad 2,5 mld zł. Realizacja "Programu dla Odry 2006" ma się zakończyć w 2016 roku. - Jego realizacja przebiega prawidłowo - twierdzi wojewoda dolnośląski. - To wyłącznie topienie gigantycznych pieniędzy w inwestycjach o wątpliwej dla ochrony przeciwpowodziowej wartości - tak z kolei twierdzą ekolodzy i niektórzy naukowcy. Cały program ma kosztować 10 mld zł. Najważniejsze inwestycje „Programu dla Odry” nie są jednak realizowane. Chodzi głównie o zbiornik Racibórz, którego budowę oprotestowali mieszkańcy wsi, która ma być zatopiona. Sprawa czeka na rozstrzygnięcie Sądu Administracyjnego. We wsi Pilce, która z kolei ma znaleźć się pod wodą zbiornika "Kamieniec Ząbkowicki" nikt już wprawdzie nie mieszka, ale prace także nie są prowadzone. Inwestycja jest na etapie dokumentacji. Modernizacja wrocławskiego węzła wodnego w optymistycznej wersji zakończy się w 2009 roku. Tymczasem, jak twierdzą ekolodzy, ukończona już budowa wałów i kanałów ulgi w miastach górnej Odry spowoduje - w razie powodzi - spiętrzenie wody przed samym Wrocławiem. Według ekologów cały „Program dla Odry” jest archaiczny i nieskuteczny. (TVP3) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis koniec Air Poloni IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.07.05, 00:09 Koniec Air Polonii Wrocławska spółka Air Polonia straciła ostatecznie koncesję na przewozy lotnicze. Prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego już w grudniu ubiegłego roku zawiesił ważność międzynarodowego certyfikatu przewoźnika, gdy Air Polonia przestała latać i praktycznie zbankrutowała. Ponieważ spółka zapewniała, że wznowi działalność, gdy pojawi się nowy inwestor, Urząd pozostawił jej koncesję. Teraz zapadła decyzja o jej odebraniu z dniem 1 lipca. Szanse na to, że Air Polonia powróci na lotniska, zmalały więc do zera. Spółka nie ma już samolotów, personelu ani koncesji. Źródło: Słowo Polskie 2005-07-05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Odratrans podpisała kontrakt o wartości 240 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 00:10 PAP, pb /05.07.2005 17:38 Odratrans podpisała kontrakt o wartości 240 mln zł Odratrans podpisała z Kogeneracją i Energokrakiem szesnastoletnią umowę na przewóz węgla. Wartość umowy wynosi 240 mln zł - poinformowała spółka we wtorkowym komunikacie. Umowa obowiązywać będzie do 30 czerwca 2021 roku. "Szacuje się, że w okresie tym dostarczonych zostanie około 9 mln ton węgla" - podała spółka. Pod koniec czerwca Odratrans przełożyła ofertę publiczną na późniejszy termin, nie podając przyczyn przełożenia terminu oferty. Spółka chciała pozyskać z publicznej emisji około 31 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis remont fosy-zbiornik A IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.07.05, 09:51 odbudowa zbiornika A Fosy Miejskiej we Wrocławiu. Opis przedmiotu zamówienia: Oczyszczenie zbiornika z namułu, wymiana palisady z kołków, przełożenie bruku z kamienia, spoinowanie istniejących umocnień, wykonanie podwodnego narzutu z kamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Kameleon IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.07.05, 09:55 www.otis.wroc.pl/ -wygląda na to że będą ruchome schody i klima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ZAKŁADY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 16:11 Mogę się juz założyć ze bedzie przez publikę porównywana do Solpolu I który rzekomo tak nie pasuje w tamtym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ZAKŁADY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 16:12 To mówiłem ja erni o sali koncertowej z Placu Wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Newsletter 23 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.07.05, 10:45 www.rzgw.wroc.pl/images_db/sluza_mieszczanska_2005-06-29_12_51_45.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Ruszyła (oficialnie) budowa centr studenckiego PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 16:56 .: Ruszyła budowa centrum studenckiego Politechniki Wrocławskiej :. 06 lipca 2005 - 16:29 Rozpoczęła się budowa Zintegrowanego Centrum Studenckiego przy Politechnice Wrocławskiej. Kompleks dydaktyczny powstanie w pobliżu głównego gmachu uczelni. Zintegrowane Centrum będzie miało powierzchnię prawie 13 tysięcy metrów kwadratowych. Znajdować się tam bedzie 8 sal wykładowych, kilkanaście - ćwiczeniowych, czytelnia multimedialna oraz dwie pracownie komputerowe, z których będzie można korzystać przez całą dobę. W gmachu u zbiegu Wybrzeża Wyspiańskiego z Norwida znajdą się także pomieszczenia dla stowarzyszeń i organizacji studenckich. Nowe Centrum ma być gotowe za rok. Od października 2006 rozpoczną się w nim zajęcia. Zintegrowane Centrum Studenckie kosztować będzie ponad 47 milionów złotych. W połowie za nowoczesny kompleks zapłaci Unia Europejska. W najbliższy piątek (8 lipca) wmurowany zostanie kamień węgielny pod budowę centrum. Monika Dubec PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! W sobotę zamknięty zostanie most Grunwaldzki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 16:58 .: Wrocław - w sobotę zamknięty zostanie most Grunwaldzki :. 06 lipca 2005 - 16:40 Wrocławscy kierowcy jeszcze nigdy nie byli w tak trudnej sytuacji. Przy trwających robotach drogowych na ulicach Sienkiewicza, Kazimierza Wielkiego i Piłsudskiego, w sobotę rozpoczyna się remont mostu Grunwaldzkiego. Wrocławski Zarząd Dróg i Komunikacji ostrzega, że z powodu remontu ruch w mieście może być sparaliżowany. Od soboty samochody nie pojadą przez most Grunwaldzki w kierunku placu Społecznego. Ruch kierowany będzie na ulicę Szczytnicką, tamtędy też wyznaczony został objazd drogi krajowej numer 8. Dodatkowo na rogatkach Wrocławia (po raz pierwszy od powodzi tysiąclecia) pojawią się znaki zalecające, by samochody, jadące tranzytem, nie wjeżdżały do miasta. Remont mostu spowoduje też zamieszanie w komunikacji zbiorowej. Przez most – aż do września – nie będą jeździły tramwaje. Zlikwidowane lub przeniesione zostaną niektóre przystanki na placu Grunwaldzkim. Specjaliści radzą, by przez pierwsze dni unikać podróży w rejonie remontu. Bezskuteczne będą jednak rady, by korzystać z komunikacji zbiorowej, gdyż tramwaje i autobusy także utkną w korkach. Generalny remont mostu Grunwaldzkiego potrwa dwa miesiące. Piotr Kamiński PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Centrum weterynaryjne we Wrocławiu + schr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 17:04 Gmina Wrocław zamierza w przyszłym roku rozpocząć budowę Centrum Weterynaryjnego i nowego schroniska dla bezdomnych zwierząt. Obiekt ma stanąć na Osobowicach (ul Ślazowa), gdzie gmina ma już grunt pod tą inwestycję. Koszt inwestycji szacuje się na 15 mln zł. Miasto nie ma w budżecie tylu pieniedzy na tą inwestycję, dlatego chce ją realizować w ramach PPP (Partnerstwa publiczno- prywatnego - ustawa). Na podstawie Informacji Telewizji Dolnośląskiej z godz 16:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Ruszyła (oficialnie) budowa centr studenckieg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:12 Rusza budowa Zintegrowanego Centrum Studenckiego Politechniki Wrocławskiej . Maciej Nowaczyk 06-07-2005 , ostatnia aktualizacja 06-07-2005 21:09 Nowoczesny, pięciokondygnacyjny budynek o pow. ponad 16 tys. mkw. powstaje na wybrzeżu Wyspiańskiego, niedaleko głównego gmachu Politechniki. Wybuduje go za 44 mln zł warszawska firma Warbud. W dolnej części gmachu znajdą się przede wszystkim sale wykładowe, w górnej - pracownie laboratoryjne, sale ćwiczeniowo-seminaryjne i pracownie komputerowe. Jednocześnie z usług centrum będzie mogło korzystać 1800 studentów. W pełni zinformatyzowanym, nowoczesnym centrum wszyscy studenci Politechniki przez pierwsze dwa semestry będą się uczyć tego samego, by potem - w sposób bardziej przemyślany - wybierać kierunek studiów - zapowiada prof. Tadeusz Luty, rektor PWr. - Ponad połowę wartości inwestycji sfinansujemy z Funduszu Spójności oraz Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego - mówi prorektor PWr Krzysztof Rudno-Rudziński, nadzorujący inwestycję. - Reszta pieniędzy pochodzi ze środków własnych i z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu. Zintegrowane Centrum Studenckie zostanie oddane do użytku w listopadzie 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Kamienica na Wita Stwosza 06.07.05, 19:54 Dzisiaj zauwazylem, ze kamienica ta: wroclaw.hydral.com.pl/foto/37/37445.jpg nie jest juz opleciona rusztowaniem. Remont elewacji wyszedl dosyc dobrze, pomalowano ja na zolty kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Konieczny bypass dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 21:28 Rozpoczyna się remont mostu Grunwaldzkiego Maciej Miskiewicz 06-07-2005 , ostatnia aktualizacja 06-07-2005 20:44 Kierowcy, szykujcie się na wakacyjny horror. W nocy z piątku na sobotę rusza remont mostu Grunwaldzkiego Korków i chaosu niestety nie unikniemy. W najlepszej sytuacji są ci, którzy mogą po prostu uciec z miasta. Bo zamiana samochodu na autobus lub tramwaj też na niewiele się zda. One z pewnością także utkną w licznych wąskich gardłach wokół pl. Grunwaldzkiego. Blisko stuletni most to strategiczna przeprawa dla układu komunikacyjnego miasta. Tędy przebiega trasa krajowej "8" - drogi prowadzącej od węzła Bielańskiego do wylotu na Warszawę. Tędy także mieszkańcy Wielkiej Wyspy i sporej części północnego Wrocławia jadą do centrum. Zabytek musi być wyremontowany, bo tzw. dylatacja - czyli element spajający płytę mostu z nabrzeżem - jest w katastrofalnym stanie. - Przy okazji wymienione zostaną: nawierzchnia, torowisko i chodniki - wymienia Wojciech Sozański, zastępca dyrektora Zarządu Dróg i Komunikacji ds. inwestycji. Prace na moście potrwają do końca sierpnia. Przez ten czas będzie można jechać nim tylko w stronę pl. Grunwaldzkiego. Ruch w kierunku centrum przejmie most Pokoju. Gdzie utkniemy? Ciasno będzie przede wszystkim na ul. Szczytnickiej, która przyjmie strumienie aut jadących w kierunku centrum od wlotu z Warszawy i z Wielkiej Wyspy. Mieszkańcy Biskupina czy Sępolna nie mają bowiem możliwości ucieczki przez most Szczytnicki w rozkopaną ul. Sienkiewicza. Szczytnicką pojadą też tramwaje omijające remontowany most. By uniknąć całkowitego paraliżu, kierowcy jadący w stronę ul. Wyszyńskiego będą mogli dodatkowo skręcać ze Szczytnickiej w ul. Ładną i Piwną. - Tam poprowadzono tzw. objazd wspomagający - mówi Ewa Mazur, rzeczniczka ZDiK-u. Na skrzyżowaniu z ul. Wyszyńskiego zmieni się też program sygnalizacji świetlnej. Lekko nie będzie na pewno na ul. Wyszyńskiego, która już teraz się korkuje. A dojdzie tam jeszcze objazd dla ciężarówek jadących od strony Warszawy. Będą one kierowane na ul. Krzywoustego, most Warszawski i właśnie ul. Wyszyńskiego. Co prawda jest szansa, że część jadących tranzytem TIR-ów w ogóle ominie Wrocław. - Po raz pierwszy od czasu powodzi w 1997 roku w podwrocławskich miejscowościach stanęły znaki zalecające objazd miasta - podkreśla Ewa Mazur. Ale znając życie, większość ciężarówek i tak będzie próbowała przebić się przez miasto. Koniec prac na moście nie będzie oznaczać powrotu do normalności. W tym samym czasie przebudowywane będzie skrzyżowanie osi grunwaldzkiej z ul. Polaka i wybrzeżem Wyspiańskiego. A tam prace potrwają do połowy października. - Będziemy się jednak starać, by przez most można było przejechać w obu kierunkach już 1 października - zapewnia Ewa Mazur. Po zakończeniu remontu krzyżówki wylot wybrzeża Wyspiańskiego zostanie odsunięty od mostu o ok. 90 m i znajdzie się naprzeciwko wylotu z ulicy Benedykta Polaka. Staną tam światła. Wybrzeże Wyspiańskiego stanie się jezdnią dwukierunkową. Dzięki temu powstanie tzw. bypass, który pozwoli ominąć centrum placu Grunwaldzkiego, gdy jesienią rozpocznie się jego przebudowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Wrocław chce zaciągnąć 214 mln zł kredytu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:10 Między innymi na jutrzejszej sesji Rady Miejskiej: Radni zajmą się dziś też finansami gminy. Czy zgodzą się na zaciągniecie przez gminę kilku, długoterminowych kredytów o łącznej kwocie 214 mln zł? - Nie mam wątpliwości, że tak - mówi Maciej Bluj, skarbnik miasta. - Brak zgody byłby strzałem we własne kolano. Gmina chce spłacić wcześniejszy kredyt i zaciągnąć nowy na bardziej korzystnych zasadach. Pieniądze mają iść na inwestycje i finansowanie zadań przy współudziale Unii Europejskiej. miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2807677.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Rusza budowa Zintegrowanego Centrum PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:31 Rusza budowa Zintegrowanego Centrum Studenckiego Politechniki Wrocławskiej . Maciej Nowaczyk 06-07-2005 , ostatnia aktualizacja 06-07-2005 21:09 Nowoczesny, pięciokondygnacyjny budynek o pow. ponad 16 tys. mkw. powstaje na wybrzeżu Wyspiańskiego, niedaleko głównego gmachu Politechniki. Wybuduje go za 44 mln zł warszawska firma Warbud. W dolnej części gmachu znajdą się przede wszystkim sale wykładowe, w górnej - pracownie laboratoryjne, sale ćwiczeniowo-seminaryjne i pracownie komputerowe. Jednocześnie z usług centrum będzie mogło korzystać 1800 studentów. W pełni zinformatyzowanym, nowoczesnym centrum wszyscy studenci Politechniki przez pierwsze dwa semestry będą się uczyć tego samego, by potem - w sposób bardziej przemyślany - wybierać kierunek studiów - zapowiada prof. Tadeusz Luty, rektor PWr. - Ponad połowę wartości inwestycji sfinansujemy z Funduszu Spójności oraz Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego - mówi prorektor PWr Krzysztof Rudno-Rudziński, nadzorujący inwestycję. - Reszta pieniędzy pochodzi ze środków własnych i z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu. Zintegrowane Centrum Studenckie zostanie oddane do użytku w listopadzie 2006 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Wizualka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:33 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2807700.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Zintegrowane Centrum PWr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 22:44 W ramach tego centrum ma powstać biblioteka -Dolnośląski Ośrodek Informacji Technicznej - to będzie od ul. Wrońskiego. Tak wyglądał projekt tej biblioteki z 1995 roku: www.bg.pwr.wroc.pl/OBIB/historia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Zintegrowane Centrum PWr 07.07.05, 09:39 Gość portalu: jm napisał(a): > Tak wyglądał projekt tej biblioteki z 1995 roku: Ekhm, to jest projekt biblioteki, jaka miała stanąć na tyłach D1 i D2. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Produkcja 3M 06.07.05, 23:11 Produkcja 3M 3M, amerykańska korporacja przemysłowa, przeniesie do Polski produkcję z fabryk rozrzuconych obecnie na trzech kontynentach. Już w ubiegłym roku koncern 3M poinformował, że zdecydował się przenieść do Wrocławia produkcję ze swoich trzech fabryk: w Japonii, Stanach Zjednoczonych oraz Francji. W ten sposób Wrocław miał się stać jedynym miejscem, gdzie 3M będzie produkować materiały opatrunkowe wykorzystywane w ortopedii i chirurgii urazowej, m.in. syntetyczne opaski, które zastępują tradycyjny gips. We Wrocławiu zostaną usytuowane wszystkie linie produkcyjne gipsów syntetycznych wykorzystywanych w medycynie i tym samym Polska stanie się jedynym producentem wyrobu, który daje 3M 40-proc. udział w rynku. "W pierwszym etapie przeniesiemy do Wrocławia produkcję z Francji. Gdy zacznie poprawnie funkcjonować, podobny zabieg czeka fabrykę w Kalifornii. W trzeciej kolejności trafi do nas linia produkcyjna z Japonii", powiedział Piotr Freyberg, dyrektor generalny 3M Poland. Całość inwestycji będzie miała wartość około 30 mln USD. Dziś firma zatrudnia 55 osób, dodatkowo zatrudni 130. No nie koniec planów 3M. Być może już wkrótce zostanie przeniesiona do Polski następna część korporacji. "Na wrocławskiej działce jest jeszcze sporo miejsca, mam więc nadzieję, że ściągniemy tu kolejną produkcję koncernu", powiedział Piotr Freyberg. 3M, czyli Minnesota, Mining and Manufacturing, to amerykański koncern, lider na rynku materiałów medycznych. Ma ponad 74 tys. pracowników, którzy produkują i sprzedają ponad 50 tys. produktów w 200 krajach. W Polsce koncern działa od 1991 roku. W grudniu 2001 roku Amerykanie kupili wrocławski Viscoplast, producenta bandaży i plastrów opatrunkowych. Przenieśli do Wrocławia linię produkcyjną plastrów z Niemiec, uruchomili produkcję nowych wyrobów (m.in. elektrod do EKG) i centrum dystrybucji materiałów medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Remonty nabrzeży Odry 07.07.05, 11:59 Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej we Wrocławiu ogłosił przetarg na remont dolnego awanportu Śluzy Mieszczańskiej i murów oporowych na rzece Odra Południowa we Wrocławiu w km 252,30 - 252,80 (od mostu Pomorskiego do mostu Sikorskiego) - niezrealizowany zakres etapu II (remont ubezpieczeń brzegu lewego w rejonie szpitala wojewódzkiego). Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: data zakończenia: 15.12.2006. Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 22.08.2005. Szczegóły: www.uzp.gov.pl/biulety/2005/139/139_2955.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Remonty nabrzeży Odry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 12:18 bystrzak2000 napisał: > Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej we Wrocławiu ogłosił przetarg na remont > dolnego awanportu Śluzy Mieszczańskiej i murów oporowych na rzece Odra > Południowa we Wrocławiu w km 252,30 - 252,80 (od mostu Pomorskiego do mostu > Sikorskiego) - niezrealizowany zakres etapu II (remont ubezpieczeń brzegu > lewego w rejonie szpitala wojewódzkiego). Czas trwania zamówienia lub termin > wykonania: data zakończenia: 15.12.2006. Termin składania ofert lub wniosków o > dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 22.08.2005. Szczegóły: > www.uzp.gov.pl/biulety/2005/139/139_2955.html Czy to oznacza taki remont ceglanych ścian śluzy, jak na lewym brzegu? Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Aquapark 06.07.05, 23:15 Aquapark 17 basenów, jedyna w Europie zjeżdżalnia ze skocznią i ogród z sauną. "To będzie najnowocześniejszy aquapark w Polsce", powiedział Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia. 31 maja 2005 roku oficjalnie rozpoczęto budowę wrocławskiego aquaparku u podnóża Wzgórza Andersa. Na uroczystości byli prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz i Volker Kurz, prezes niemieckiej spółki InterSPA, która razem z miastem realizuje przedsięwzięcie, wrocławscy radni i przedstawiciele Spółki Wrocławski Park Wodny. Budowa ma kosztować od 23 do 25 mln euro. By inwestycja zwróciła się w tempie zakładanym przez miasto, rocznie park wodny powinno odwiedzać około miliona gości. "Dlatego co dwa lata w aquaparku będzie pojawiać się nowa, wyjątkowa atrakcja", zapowiedział Rafał Dutkiewicz. W nowym obiekcie będzie sześć zjeżdżalni: w tym jedna ze skoczną i rodzinna dla sześciu osób. Najdłuższa ma mieć długość 185 m. Aquapark przyjmie 10 tys. gości dziennie i będzie czynny cały tydzień od godz. 8 rano aż do godz. 22. Wrocławski Park Wodny będzie najnowocześniejszą i największą tego typu inwestycją w Polsce. Goście popływają w dwóch krytych 25 metrowych basenach. Akwenów będzie więcej - także całorocznych pod gołym niebem, sztuczna rzeka, dla najmłodszych: basen z falami, grota skalna z kurtyną wodną i gejzerami, wodospad oraz armatki wodne. Rozbudowana zostanie także część rekreacyjna: z sauny parowej, inhalacyjnej, fińskiej i blokowej skorzystać będzie mogło jednocześnie kilkaset osób. Znajdziemy tam także baseny z solanką, bicze i masaże wodne, studia fitness, siłownie i restaurację. Jednorazowo na terenie kompleksu przebywać będzie mogło do 1800 osób, dla których przygotowano duży parking. Dwugodzinny pobyt w aquaparku ma kosztować ok. 15 zł. Za korzystanie z poszczególnych stref będziemy płacić osobno. Każdy gość będzie miał opaskę z elektronicznym chipem. Dzięki temu zapłacimy tylko za rzeczywisty czas korzystania z każdej z atrakcji. Otwarcie aquaparku planowane jest na jesień przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giq PG - Lądowisko ptactwa budowlanego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 00:50 Jakoś dziwnie cicho było, czyżby nikt nie zauważył? Na "tyłach" budowy PG (koło szkoły) montowany jest pierwszy żuraw - ładniutka żółta noga sięga już całkiem wysoko. Jutro (tzn. w czwartek) montowana prawdopodobnie będzie głowica żurawia. Potem zobaczymy jak wysoko sięgnie :). Poza tym, na budowie "porozrzucane" są jeszcze podstawy do trzech innych żurawii (jeden między placem a Orlenem, pozostałe dwa przy Piastowskiej (czy jakoś tak ;) ). Pierwszy fragment płyty fundamentowej jest już wylany (przy szkole). Gotowe jest też uzbrojenie drugiego kawałka (też przy szkole). Wszystko wskazywalo na to, że miał być wylewany w nocy wtorek/środa (cztery betonpompy stały), ale chyba z powodu opadów zrezygnowali. Jak na razie nic z tym nie ruszyli. PS. Na PG pracuje najładnieszy żuraw samobieżny jaki widziałem - taki biały, układ osi 2+1, koła średnicy chyba ze 180cm, duży napis BOFORT na wysięgniku. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: PG - Lądowisko ptactwa budowlanego 07.07.05, 00:54 Zauwazylismy :) Nawet zdjecia zrobilismy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=25129485&a=26105448 Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Komuniakcyjny horror 07.07.05, 08:47 < Gdzie utkniemy? Ciasno będzie przede wszystkim na ul. Szczytnickiej, która przyjmie strumienie aut jadących w kierunku centrum od wlotu z Warszawy i z Wielkiej Wyspy. Mieszkańcy Biskupina czy Sępolna nie mają bowiem możliwości ucieczki przez most Szczytnicki w rozkopaną ul. Sienkiewicza. Szczytnicką pojadą też tramwaje omijające remontowany most.> Jak czytam te informacje, to robi mi się trochę słabo a to dopiero początek. Już sobie wyboerażam te korki na Curie - Skłodowskiej, które już teraz między 7 a 8 rano sięgają niekiedy na wysokść zoo. Ale cóż, zapóźnienia cywilizacyje kosztują. Wszak te ulice po prostu trzeba przebudować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Toyota rozbuduje dolnośląskie fabryki? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 11:08 Japoński koncern Toyota rozważa budowę nowej fabryki silników w Europie lub poważne inwestycje w rozbudowę istniejących fabryk w Polsce - pisze w czwartek brytyjski dziennik "The Financial Times". Gazeta cytuje dyrektora Toyoty w Europie Shinchi Sasaki, według którego trwają "poważne dyskusje" o zwiększeniu produkcji silników. "W tym roku, albo na początku przyszłego musimy podjąć decyzje i przygotować studium wykonalności na miejscu" - powiedział Sasaki. On sam opowiada się raczej za rozbudową fabryk w Polsce, niż budową nowego europejskiego zakładu Toyoty. Nowy zakład miałby produkować 120 tys. silników rocznie. Toyota chce również rozszerzyć produkcję samochodów po otwarciu w tym roku, razem z francuskim koncernem PSA Peugeot Citroen, nowego zakładu w Czechach. Polskie fabryki Toyoty znajdują się na Dolnym Śląsku w Jelczu- Laskowicach i Wałbrzychu. Do 2006 r. nakłady inwestycyjne w zakładzie w Jelczu-Laskowicach osiągną 200 mln euro, a zatrudnienie wzrośnie z 350 osób obecnie do 900 pracowników. Natomiast wałbrzyski zakład Toyoty do końca 2005 roku dodatkowo zwiększy zatrudnienie z obecnych 1,1 tys. do około 1,8 tys. pracowników. Natomiast nakłady inwestycyjne wzrosną do 400 mln euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Powstanie film o Wrocławiu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 11:38 Zaorski w przyszłym roku w dniu miasta będzie kręcił film o Wrocławiu pt. "Dzień". Czyli jak wskazuje tytuł dzien z zycia miasta ale dzien wyjątkowy bo nie dość ze jego święto to jeszcze przesilenie letnie(coś sie kończy i coś zaczyna). Czyli będzie to poznawanie miasta wraz z kilkoma bohaterami, którzy chodz apo imprezach "Wrocław non stop". Film ma pokazac Wrocław jako miasto gdzie zawsze coś się dzieje, wielokulturowe w swej historii i niejako będące wzorem wspólnej Europy. Zaorski mówi, że Polska już dorosła do tego żeby zrobić film o Wrocławiu, mieście które jest wg niego geograficznym i kulturowym pępkiem Europy. Będzie się tez starał żeby film odbił sie echem w Europie :) Nie trzeba mówic, że taki film będzie doskonałą promocją miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Toyota rozbuduje dolnośląskie fabryki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:21 W 2007 Toyota wyłoży jeszcze 25 mln euro na inwestycje w obu dolnośląskich fabrykach. Ponieważ skośnoocy sa zadowoleni ze swoich inwestycji w naszym regionie, prezes jest nam przychylny, wiec jest szansa na dalszą rozbudowę i na kolejne 200-300 mln euro i około 1000 nowych miejsc pracy. W tym roku powinna nam jeszcze przybyć przynajmniej jedna, spora inwestycja japońska na Dolnym Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Komuniakcyjny horror IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 11:49 I bardzo dobrze. Nie chca mieć mostów i obwodnic to niech stoja w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Komuniakcyjny horror IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 11:53 jak myslicie kiedy padnie Twierdza Biskupin? :) Mam nadzieje ze alianci nie stworza mostu powietrznego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Komuniakcyjny horror IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 12:22 Jak zabiorą się jeszcze za most Szczytnicki. Wtedy antyobwodnicowym z Biskupina i Sępolna pozostanie ucieczka w kierunku na Wojnów. A do centrum będą chodzić na piechotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Komuniakcyjny horror IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.07.05, 13:11 może zamknąć most Zwierzyniecki do czasu załatwienia wszystkich formalności związanych z budową nowych mostów na Biskupin. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Skanska zajela miejsce Ziajki :) 07.07.05, 15:16 WYNIK PRZETARGU NA PRZEBUDOWĘ UL. SKARBOWCÓW NA ODCINKU SOWIA - RÓŻY WIATRÓW. Zarząd Dróg i Komunikacji zawiadamia, że w wyniku przetargu nieograniczonego na przebudowę ul. Skarbowców na odcinku od ul. Sowiej do ul. Róży Wiatrów wraz z ul. Wietrzną we Wrocławiu, wybrano jako najkorzystniejszą ofertę firmy SKANSKA S.A.., 01 – 518 Warszawa, ul. Gen. J. Zajączka 9, z ceną ofertową: 2. 380.086,58 zł brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Skanska zajela miejsce Ziajki :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 15:22 ale niestety nic nie słychac o Szewskiej a w tym tygodniu UZP miał rozpatrywac skargi... No i z innej beczki, na kamienicy przy Kosciuszki(miesci sie tam szkoła jazzu) pojawiły sie rusztowania! Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Kamienica szkoły jazzu 07.07.05, 15:33 Ooo, to bardzo dobrze, bo ta kamienica wyglądała już koszmarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Kamienica szkoły jazzu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 16:18 W Krakowie wszystkie kamienice tak wyglądają i nikt nie nazeka. Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Kamienica szkoły jazzu 07.07.05, 16:21 Mało tego, Krakusom niektórym to się nawet podoba, podobno to jest klimat miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Kamienica szkoły jazzu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 16:33 I o to chodzi. "Nie brudno tylko klimatycznie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! C+P - 40 nowych miejsc pracy w Legnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:34 C+P Systemy Meblowe - firma produkująca meble biurowe zatrudni do końca tego roku kolejne 40 osób. Zainwestuje też dodatkowo ponad 5 mln zł. Do tej pory firma ta zatrudniła w Legnicy 55 osób, a jej wydatki inwestycyjne w tym mieście wyniosły 17,5 mln zł. Tad - Legnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! 20 nowych miejsc pracy w Głogowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:44 20 nowych pracowników zatrudni zakład produkcji kruszyw w Głogowie, należący do KGHM Metale SA (spółka należąca do grupy KGHM Polska Miedż SA). PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Lubinpex chce stworzyć sieć styliz restaurac na DŚ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 17:56 Lubinpex (firma należąca do KGHM Polska Miedż SA) otworzyła w czerwcu swoją pierwszą restaurację Oberża" w Lubinie - ul. Budowniczych LGOM 22. Firma zamierza w najbliższym czasie stworzyć sieć (stylizowanych na staropolskie zajazdy) restauracji na terenie Dolnego Śląska. "Oberża" może jednorazowo pomieścić 140 gości. Następna restauracja Lubinpexu powstanie w XVII wiecznych piwnicach lubińskiego Ratusza. Firma planuje także wybudowanie dużego kompleksu handlowo-gastronomiczno-rozrywkowego przy ul Gwiezdnej w Legnicy (inwestycja będzie kosztowała kilka mln zł). W przyszłości Lubinpex chce także inwestować w innych miastach Dolnego Śląska. PM, aro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowa elektrociepłownia powstanie w Górze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 19:33 .: Nowa elektrociepłownia powstanie w Górze :. 07 lipca 2005 - 19:08 Nowoczesną elektrociepłownię w Górze wybudują w przyszłym roku trzy zagraniczne firmy. W jej budowę zainwestują ponad 12,5 miliona złotych. W zamian gmina zwolni ich całkowicie z podatku od nieruchomości . Monika Dubec PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Linia Kredytowa dla Wrocławia IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 22:00 Linia kredytowa w Europejskim Banku Inwestycyjnym nawet do 100 mln EUR, niskooprocentowany i raty rozłozone na kilkadziesiat lat. Kasa będzie przeznaczona na inwestycje drogowe(nie tylko współfinansowane przez UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Linia Kredytowa dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 22:08 Konkretnie radni przegłosowali dziś uchwałę o zaciągnięciu przez gminę Wrocław kredytu w wysokości 214 mln zł na inwestycje. Dzięki tym pieniązkom, będziemy mieli możliwość ubiegania się o kolejne pieniądze z UE na wrocławskie inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Linia Kredytowa dla Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 14:11 piątek, 08 lipca 2005 godz. 12:44 Zgoda na kredyt Wrocław będzie mógł się starać nawet 100 mln euro kredytu na zadania inwestycyjne. Rada Miejska udzieliła zarządowi zgody na otwarcie linii kredytowej w Europejskim Banku Inwestycyjnym. Pieniądze będą przeznaczone przede wszystkim na finansowanie najważniejszych robót drogowych. Wrocław jest w Polsce liderem w pozyskiwaniu unijnych funduszy. Gmina ma także dobre notowania agencji oceniających wiarygodność finansową. Za pieniądze pozyskane z kredytu będzie można pokryć aż 50 % kosztów inwestycji. Rada Miejska zaakceptowała pomysł władz miasta, co nie znaczy, że zarząd od razu wystąpi o pieniądze. Zdaniem urzędników nie ma obaw, aby spłata wielomilionowej pożyczki zachwiała budżetem Wrocławia. Kredyt jest nisko oprocentowany na dodatek raty będą rozłożone na kilkadziesiąt lat. eja TVP WROCŁAW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis aha IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 07.07.05, 22:10 No i ta linia kredytowa to chyba jeden z bardziej namacalnych efektów Szczytu Regionów Europy jaki miał miejsce we Wrocku. Wtedy gosciem był zdaje sie prezes EBI i jak widac władzom miasta udało sie nakłonic go do pomocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 09:56 Najważniejsza będzie scena Piątek, 8 lipca 2005r. Jeszcze w tym roku poznamy szczegółowy plan rozbudowy wrocławskiego Teatru Muzycznego Capitol Dawna operetka urośnie i to znacznie. Budynek będzie miał sześć pięter, a po rozbudowie zajmie teren aż do ulicy Bogusławskiego i częściowo także skwer przy skrzyżowaniu Piłsudskiego i Świdnickiej. Za trzy tygodnie dowiemy się, ilu architektów weźmie udział w konkursie na pomysł rozbudowy teatru muzycznego. – Musimy najpierw zweryfikować biura architektoniczne, żeby się nie okazało, że projektanci się napracują, a potem nie będziemy mogli rozpatrywać ich pracy, bo brakuje im jakichś dokumentów – tłumaczy Jakub Deryng-Dymitrowicz, dyrektor administracyjny teatru Capitol. Według wstępnych założeń budynek teatru ma wyglądać podobnie jak przed wojną. Przybudówka od strony ul. Piłsudskiego, w której dziś są kasy, zostanie zburzona. Zamiast niej powstanie tam cofnięte w kierunku nasypu reprezentacyjne wejście. Sam teatr znacznie się rozrośnie. Dwadzieścia metrów w stronę ul. Świdnickiej kosztem skweru oraz aż do ul. Bogusławskiego. – Negocjujemy już z Odrą Filmem, który jest właścicielem kamienicy za teatrem muzycznym. To ta budowla na przeciwko wiaduktu Chcemy, żeby w tym budynku były zaplecza Capitolu – mówi Michał Janicki, zastępca dyrektora departamentu spraw społecznych wrocławskiego magistratu. W środku zmieni się przede wszystkim scena. Ma być obracana, trzykrotnie większa niż obecnie. Artystom marzy się także, żeby miała zapadnię. Dzięki temu łatwiej będzie można zmieniać scenografię. Zabytkowa widownia pozostanie bez większych zmian. Przebudowa będzie kosztowna. Dyrekcja Capitolu szacuje, że remont pochłonie około 50 mln zł. Dzięki konkursowi teatr i gmina Wrocław będą miały dokumenty potrzebne do tego, aby w 2007 roku złożyć wniosek o unijne dofinansowanie inwestycji. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to już za cztery lata teatr Capitol będzie mógł wystawić premierę na nowej scenie. (BK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Capitol Urośnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:08 o 20 m w stronę skrzyż Piłsudskiego/Świdnicka - czyli działka "dla VdHG" zostaje pod inwestycję komercyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 15:15 to tam cos jeszcze zostanie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Capitol Urośnie 08.07.05, 22:33 Gość portalu: Rafis napisał(a): > to tam cos jeszcze zostanie? :) zostanie zostanie - 'nieteatralna' pierzeja od Świdnickiej jeszcze się zmieści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 22:37 myslałem ze ten cały skwer znajdzie sie wewnątrz planowanej zabudowy a nowy budynek VdHG zajmie dzisiejszy chodnik i trawniczek wzdłuż Świdnickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Capitol Urośnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 22:42 Wg ostatniej wersji skwer ma się znależć w środku ale chyba nie w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Capitol Urośnie 08.07.05, 22:44 I caly czas nie wiadomo co bedzie od strony Komandorskiej. Capitol moglby sie rozbudowac w tamta strone, zamiast w strone Swidnickiej. Zostalo by wtedy wiecej miejsca dla VdHG Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Capitol Urośnie 09.07.05, 12:35 mi.chal napisał: > I caly czas nie wiadomo co bedzie od strony Komandorskiej. Capitol moglby sie > rozbudowac w tamta strone, zamiast w strone Swidnickiej. Zostalo by wtedy > wiecej miejsca dla VdHG Capitol to najbardziej w stronę Bogusławskiego może się rozbudować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Capitol Urośnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 23:00 A dokładniej, to do niedawna planowano, że nowy obiekt, który stanie na tej narożnej działce będzie musiał stać na słupach o wysokości 1,5 kondygnacji, tak żeby był odsłoniety nowy skwer pełen zieleni i nowych krzewów - skwer, który powstałby w miejscu obecnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Capitol Urośnie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 23:03 ta cała inwestycja jest planowana razem z przebudową Capitolu czyli gdzies w 2007 roku? Z tego co pamiętam z MPZP to wzdłuż Świdnickiej maja byc takie arkady a w narożniku z Piłsudskiego własnie takie słupy umozliwiajace przejscie pod budynkiem do tego skweru. Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Capitol Urośnie 09.07.05, 12:33 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Z tego co pamiętam z MPZP to wzdłuż Świdnickiej maja byc takie arkady a w > narożniku z Piłsudskiego własnie takie słupy umozliwiajace przejscie pod > budynkiem do tego skweru. te słupy to miała być strefa wejściowa do Capitolu a niejako przy okazji dojście do wewnętrznego skweru : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Newsletter 23 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 08.07.05, 10:59 Problemy inwestorów na Słowacji zwiększają szanse podwrocławskich Kobierzyc 08 lipca 2005 - 10:28 - Podtrzymujemy swoje deklaracje i warunki proponowane potencjalnym inwestorom. Jesteśmy otwarci na propozycje - tak wójt Kobierzyc Ryszard Pacholik komentuje doniesienia o problemach koreańskich koncernów, które miały inwestować w gminie, jednak zdecydowały się zbudować swoje zakłady na Słowacji. Władze w Bratysławie, które skusiły Hyundaya i Hankooka dużymi ulgami i pomocą publiczną - mają kłopoty z realizacją tych zobowiązań - podają agencje. Inwestycje opóźnają też problemy z wykupem gruntów. Prywatni właściciele złożyli pozwy w słowackich sądach. Już teraz budowa zakładu Hyundaja opóźniona jest o prawie rok. - Nic dziwnego, że Koreańczycy znów spoglądają na Kobierzyce - mówi wójt Pacholik. Obecnie gmina czeka na decyzję koncernu LG Philips. Jeszcze w tym miesiącu ma on ogłosić gdzie wybuduje fabrykę ciekłokrystalicznych ekranów, w której zatrudnienie znajdzie około 3 tysięcy ludzi. Władze gminy zaproponowały działkę w Biskupicach Podgórnych, z której wczesniej zrezygnowały Hyunday i Hankook. W negocjacje z LG osobiście zaangazował się premier. Marek Belka zaoferował dodatkową rządowa pomoc. Według wójta Kobierzyc Ryszarda Pacholika informacje o problemach inwestorów na Słowacji podkreślają wiarygodność polskiej oferty i zwiększają szanse na zwycięstwo. Samorządowcy Kobierzyc oraz władze Wrocławia podkreślają, że pozyskanie LG Philips - to nie tylko nowe miejsca pracy, ale nowoczesna technologia i szanse na przyciągnięcie na Dolny Śląsk kooperantów elektronicznego koncernu. Dariusz Litera PRW Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Newsletter 23 08.07.05, 11:16 Teraz to niech sobie zostaja na Slowacji i uzeraja sie z nimi. My ich juz tutaj nie chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Newsletter 23 IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 11:23 nie przesadzaj, niech przyjdą, zawsze to miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Newsletter 23 08.07.05, 11:31 Jak mam wybieraz LG czy Hankook, to zdecydowanie wole LG. Oczywiscie gdybysmy nie mieli nikogo na oku, a dzialka caly czas stalaby pusta to zgadzam sie z Toba, wtedy mogliby wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Newsletter 23 IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 17:29 mogę wybudować gdzie indziej byle w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:07 Niesłowny Słowak Piątek, 8 lipca 2005r. Kłopoty koreańskiego producenta opon u naszych południowych sąsiadów Dolny Śląsk może bardzo skorzystać na niedotrzymywaniu obietnic przez słowacki rząd. Niewyluczone, że albo wróci do nas Hankook, albo jego problemami przejmie się koncern LG Philips i nasza oferta znów stanie się atrakcyjna Słowacy obiecywali, a nie dali. Tamtejszy rząd właśnie odrzucił plan zachęt finansowych dla firmy Hankook, która chce wybudować fabrykę opon w Europie Środkowo-Wschodniej. Mimo wcześniejszych obietnic Słowacy ostatnio uznali, że pomoc finansowa w wysokości jednej piątej całej inwestycji to przesada i że taki wydatek zbyt mocno uszczupli finanse publiczne. Sygnał z Kobierzyc Przypomnijmy, że o wartą pół miliarda euro inwestycję walczyła także Polska. Zaproponowaliśmy Koreańczykom bardzo atrakcyjną działkę w podwrocławskiej gminie Kobierzyce. Wówczas było jasne, że Słowacy przebili naszą ofertę żywą gotówką. Okazuje się jednak, że po pewnym czasie sami uznali, iż przeholowali. Czyżby Kobierzyce mogły wrócić do gry? – Wysłaliśmy Koreańczykom propozycję powrotu do rozmów – mówi Sebastian Mikosz, wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych. Zaznacza jednak, że polska propozycja zachęt dla inwestora nie uległa zmianie. W grę wchodzi więc dofinansowanie zatrudnienia na ponad milion euro oraz drugi milion przeznaczony na szkolenia pracowników. To nie wszystko. Reszta, ponad 90 milionów euro, to pomoc bezgotówkowa w formie zwolnień podatkowych. Nie wiadomo, czy Hankook będzie skłonny zmienić decyzję o inwestowaniu na Słowacji. Nasi rozmówcy przyznają, że – mimo manewrów słowackiego rządu – jest to mało prawdopodobne. Musiałby przyznać się do błędu. To nie pierwszy koreański koncern, który dał się złapać na czcze obietnice. W ubiegłym roku Hyundai wybrał naszych południowych sąsiadów, gdy wybierał lokalizację dla fabryki aut. Twardzi górale Wbrew zapewnieniom lokalnych władz, do dziś nie udało się porozumieć z góralami, którzy mieli sprzedać grunty pod inwestycję. Buldożery w końcu wjechały na ich łąki, ale sprawa jest w sądzie, gdzie górale walczą o wysokie odszkodowania. Drugi skandal wybuchł, gdy na jaw wyszły szczegóły umów z Koreańczykami. Wielu Słowaków było zaskoczonych wielkością pomocy finansowej dla inwestora. Do trzech razy sztuka Czy kłopoty dwóch azjatyckich przedsiębiorstw mogą wpłynąć na decyzję trzeciego? Koreańsko-holenderski koncern LG Philips LCD jeszcze w lipcu chce ogłosić, czy fabrykę ekranów ciekłokrystalicznych postawi na Słowacji, czy w Kobierzycach. – Oczywiście, niejasna sytuacja Hankooka podnosi nasze szanse – przyznaje Sebastian Mikosz. Tydzień temu Rada Ministrów pięciokrotnie podniosła możliwość dofinansowywania miejsc pracy, które stworzy zagraniczny inwestor. Do tej pory mógł liczyć na tysiąc euro do każdego miejsca. Teraz nawet na pięć tysięcy. LG chce zatrudnić ponad trzy tysiące osób, więc z kasy państwa mógłby otrzymać 60 milionów złotych. • Mirosław Gieras, Deloitte Słowacka przestroga Dolny Śląsk może skorzystać na zamieszaniu na Słowacji, gdy fabryka LG trafi do nas i przyciągnie kolejne inwestycje z Dalekiego Wschodu. Powinniśmy o nie walczyć, bo nowe technologie są nam bardzo potrzebne. Jednak z drugiej strony kłopoty Słowaków to przestroga dla osób odpowiedzialnych u nas za przyciąganie inwestycji, żeby umiejętnie gospodarowali środkami. Aby nie zdarzały się u nas sytuacje takie jak na Słowacji, gdyż podważają one zaufanie inwestorów. • Łukasz Pałka - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Wrocław zamyka bramy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:10 Wrocław zamyka bramy Piątek, 8 lipca 2005r. Na głównych drogach wokół stolicy Dolnego Śląska stanęły tablice zalecające objazdy Miasto broni się przed napływem samochodów przejeżdżających przez centrum Wczoraj aż w 9 punktach na drogach wokół Wrocławia służby drogowe ustawiły tablice zalecające omijanie stolicy Dolnego Śląska. A powodem są zaczynające się jutro roboty w rejonie pl. Grunwaldzkiego, przez który przechodzi droga krajowa nr 8. Ósemka łączy przejście graniczne z Czechami w Kudowie z Warszawą. Objazdy i informacje o utrudnieniach na tej trasie przeznaczone są głównie dla tych kierowców, którzy normalnie jechaliby od strony stolicy Polski przez Wrocław w kierunku Wałbrzycha, Jeleniej Góry lub Kudowy oraz w przeciwnym kierunku. Objazd sprawi, że tranzyt będzie mógł ominąć Wrocław szerokim łukiem od południowego wschodu. Trasa biegnie od Oleśnicy przez Bierutów, Oławę, Godzikowice, Gaj Oławski aż do dróg krajowych nr 8 i 35. Dystans jest niemały, bo liczy 74 km. Ale nawet jeśli część kierowców spoza miasta zdecyduje się skorzystać z objazdów, mieszkańców i tak czekają ciężkie chwile. Przez most Grunwaldzki będzie można przejechać tylko w jednym kierunku – od centrum do pl. Grunwaldzkiego. W drugą stronę zmotoryzowani oraz pasażerowie tramwajów będą zmuszeni korzystać z objazdu przez ulice Szczytnicką, Wyszyńskiego do pl. Społecznego. Szanse, że w tym rejonie nie będzie korków, są praktycznie zerowe. W pobliżu toczy się wciąż przebudowa skrzyżowania ulic Wyszyńskiego i Sienkiewicza, która już zdążyła sprawić dużo kłopotów kierowcom i pasażerom. Roboty na moście potrwają do końca wakacji. Ponad miesiąc dłużej zajmie wykonawcy budowa nowego skrzyżowania osi Grunwaldzkiej z Wybrzeżem Wyspiańskiego i ul. Polaka. Bartosz Wawryszuk - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:15 SŁOWACJA Dokąd pójdzie Hankook Słowacki rząd po wielogodzinnej debacie odrzucił w nocy z 6 na 7 lipca 2005 możliwość udzielenia pomocy publicznej południowokoreańskiemu producentowi opon samochodowych Hankook w wysokości 21 poc. nakładów inwestycyjnych Wczoraj nad ranem minister gospodarki Pavol Rusko powiedział o tym przedstawicielowi koncernu, który przyleciał do Bratysławy - Wyszliśmy na durni. Hankook jednoznacznie powiedział, za jaką cenę przyjdzie na Słowację. Teraz w grze są Polacy i Węgrzy, ja stawiam na Budapeszt - powiedział Pavol Rusko dziennikarzom. Zdaniem ministra gospodarki, dofinansowanie każdego miejsca pracy 3 milionami koron nie było zbyt drogie, jeśli pamiętać o 18procentowej stopie bezrobocia w regionie Lewic, gdzie Hankook miał utworzyć 2000 miejsc pracy. Wicepremier Ivan Miklosz - autor słowackich reform gospodarczych - był innego zdania. - Po prostu nie mamy tych pieniędzy.Propozycja ministra Rusko była zbyt hojna. Uważam, ze Słowacji nie stać na dofinansowanie inwestycji w takiej wysokości, zwłaszcza że w pakiecie zachęt zawarta została jeszcze propozycja budowy 45-kilometrowego odcinka autostrady do Lewic o wartości 3 miliardów koron. Jeśli poparliśmy Hyundaia 1,9 milionami koron za każde nowe miejsce pracy, to dlaczego Hankookowi mielibyśmy dawać więcej? Nie widzę powodu, abym miał opłacać przez 15 lat wszystkich pracowników Hankooka. Nie mogę podejmować tak odpowiedzialnej decyzji przed ustaleniem przyszłorocznego budżetu, bo z czego dofinansuję inne zagraniczne inwestycje? Mam na to 8 miliardów, a żądania sięgają 25. Inni inwestorzy z Preszova, Koszyc i Michalovic nie mają tak wygórowanych wymagań - tłumaczył Miklosz dziennikarzom. Minister gospodarki nie krył rozgoryczenia. - Tu już nie chodzi o jednego inwestora. Stajemy się niewiarygodni. Mam informację, że kolejni inwestorzy z Południowej Korei, którzy nosili się z zamiarem przyjścia na Słowację, zaczynają się nad tym poważnie zastanawiać. Jedną decyzją możemy pogrzebać szanse, które dało nam pozyskanie fabryki samochodów Hyundaia - ostrzegał Pavol Rusko. Słowacy początkowo byli skłonni dofinansować koreański koncern kwotą, która wynosiła 21,3 proc. wartości całej inwestycji, podczas gdy zasady obowiązujące w Unii Europejskiej zezwalają na pomoc publiczną w motoryzacji wynoszącą jedynie 15 proc. Przedstawiciele Hankooka nie ukrywali wczoraj, że rozpoczęli już dyskusję o ewentualnych przenosinach. Pojawiły się niepotwierdzone informacje, że koreańska delegacja poleciała do Budapesztu. Według informacji AFP Węgrzy gotowi są wesprzeć Hankooka kwotą równą obiecanej przez Słowaków. Polska rywalizowała ze Słowakami o inwestycję Hankooka. Zaoferowaliśmy koncernowi podobnej wysokości pomoc (ok. 105 mln euro), ale niemal 100 mln euro miało przypadać na zwolnienia podatkowe. Koreańczyków najbardziej interesowała gotówka. Słowacy oferowali 20 - 30 mln euro w gotówce, my jedynie 3 mln euro. Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych wysłała już do Hankooka list, w którym zachęca koncern do wznowienia rozmów na temat zbudowania fabryki opon w Polsce. Na razie Koreańczycy nie odpowiedzieli. ANDRZEJ NIEWIADOWSKI z Bratysławy, d.e. wł. afp "RZECZPOSPOILTA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Toyota się zastanowi nad inwestycją w Polsce - c.d IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 12:22 Motoryzacja Toyota się zastanowi nad inwestycją w Polsce Japoński koncern Toyota rozważa budowę drugiej fabryki silników lub poważne inwestycje w rozbudowę już istniejących zakładów w Polsce - napisał wczorajszy "Financial Times" Dziennik zacytował Shinchi Sasaki, dyrektora w Toyota Motor Europe. - Ta informacja została napisana na podstawie nieformalnych rozmów dyrektora Sasaki z dziennikarzem "FT" - powiedziano nam w europejskiej centrali koncernu. Zdaniem naszego informatora, koncern będzie chciał przede wszystkim wykorzystać w pełni istniejące zakłady, zanim zastanowi się nad budową nowej fabryki czy rozbudową już istniejących. Natomiast wiadomo już, że Japończycy uruchomią w 2007 r. w Bangalore, na południu Indii, fabrykę małych samochodów produkowanych przez ich filię Daihatsu. Toyota zainwestuje tam 12 mld jenów (90 mln euro), roczna produkcja wyniesie 100 tys. aut o litrowym silniku - podał "Nihon Keizai Shimbun". Na Toyotę przypada 5 proc. rynku indyjskiego, dominuje na nim filia Suzuki. W Europie Toyota zwiększyła w I półroczu sprzedaż o 3 proc., do 515 tys. aut. W tym roku planuje sprzedaż 20 tys. samochodów Prius o napędzie hybrydowym. W całym roku liczy na 100 mld jenów (894 mln dolarów) zysku operacyjnego w Europie, podobnie jak rok temu. AFP, Reuters, DPA, p.r. "RZECZPOSPOLITA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Toyota się zastanowi nad inwestycją w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 09.07.05, 11:03 Toyota w natarciu Sobota, 9 lipca 2005r. Plany motoryzacyjnego koncernu Japończycy zastanawiają się nad budową nowej fabryki w Polsce. Bardziej prawdopodobne, że rozbudują swoje dwa zakłady na Dolnym Śląsku Jeden z największych na świecie koncernów motoryzacyjnych poważnie rozważa nowe inwestycje w Europie Środkowo-Wschodniej. O sprawie napisał brytyjski dziennik „Financial Times”, który powołuje się na prezesa Toyota Motor Engineering & Manufactoring Europe. Shinichi Sasaki twierdzi, że koncern rozważa budowę całkiem nowej fabryki silników, ale bardziej prawdopodobna jest rozbudowa zakładów w Polsce. Wstępny plan nowych inwestycji ma być znany pod koniec tego lub na początku przyszłego roku. – Żadne decyzje jeszcze nie zapadły, ale mamy przecież dużo ziemi, którą koncern może zagospodarować – przyznaje Grzegorz Górski z wałbrzyskiej Toyoty. W Wałbrzychu Toyota zajmuje połowę 40-hektarowej działki w specjalnej strefie ekonomicznej. Podobnie wygląda sytuacja w Jelczu-Laskowicach, gdzie fabryka zajmuje 15 ha, a drugie tyle jest wolne. Zakład w Wałbrzychu to największa baza produkcyjna koncernu poza Japonią. Powstają tam silniki benzynowe i skrzynie biegów, które w czeskim Kolinie, w fabryce Toyota Peugeot Citroen Automobile, są montowane do nowego modelu małolitrażowego samochodu Toyota Aygo. Natomiast w Jelczu-Laskowicach będą produkowane silniki Diesla. Obecnie w fabrykach japońskiego koncernu na Dolnym Śląsku pracuje dwa tysiące osób. Docelowo ma być prawie trzy. W środę pracownicy Toyoty będą rekrutować pracowników w Jelczu-Laskowicach, gdzie koncern chce zatrudnić 600 osób. Jesteśmy w ósemce Toyota ma w Europie osiem zakładów: w Wielkiej Brytanii, Francji, Turcji, Portugalii, Czechach i Polsce. Możliwości produkcyjne tych fabryk to ponad 770 tysięcy samochodów, 790 tysięcy silników i 550 tysięcy skrzyń biegów rocznie. W Wałbrzychu będzie powstawać docelowo 250 tysięcy silników i 550 tysięcy skrzyń. Łukasz Pałka - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.07.05, 14:35 Dzisiaj widziałem wielką delegację koreańczyków (albo japończyków w Zielonej Górze przy urzedzie. Ciekawe kto i poco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Hmmmmmmmm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 14:40 Chodzi o pewną duża inwestycję, jaka ma powstać w tamtych okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis przetarg na Nankiera 15 IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:02 Zamówienie obejmuje wykonanie remontu i kolorystyki wraz z detalem architektonicznym elewacji północnej budynku Wydziału Filologicznego UWr przy pl. Nankiera 15 we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Remont Grunwaldzkiego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:09 Remont mostu Grunwaldzkiego Wrocławski most Gruwaldzki czeka całkowita wymiana nawierzchni. W nocy z poniedziałku na wtorek usuwali uszkodzenie jednego z elementów odpowiadających za wytrzymałość i sprężystość konstrukcji mostu. Po kłopotliwej dziurze, która sparaliżowała ruch na moście nie ma śladu, drogowcy mówią, że przy tak dużych obciążeniach i intensywnej eksploatacji nie trudno o kolejne uszkodzenie, tym bardziej, że większość wykonanych dotąd prac polegała na konserwacji. Na moście Grunwaldzkim plan tegorocznych remontów się nie kończy. Drogowcy mają pieczołowicie odnowić poważnie podniszczone mosty Szczytnicki oraz Warszawski, tam też zostanie wybudowana przeprawa drogowa przez Odrę. Na razie nie jest znany dokładny terminu rozpoczęcia inwestycji. eja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:36 Kilkadziesiąt wagonów kolejowych mułu mają do wydobycia robotnicy z dna rzeki koło mostu Pomorskiego i śluzy Mieszczańskiej. Od końca czerwca ośmiu ludzi nieustannie ją pogłębia. Wydobyty muł zrzuca się do Odry w dwóch miejscach: w pobliżu elektrociepłowni oraz w podwrocławskiej wsi Łany. Prace zostaną zakończone do pażdziernika. Odra jest pogłębiana, aby w samym centrum Wrocławia zbudować port dla jachtów. Ma być gotowy za trzy lata. (BK) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Wielu chętnych na Klecińską IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:39 9 firm i konsorcjów chce wybudować brakujący odcinek obwodnicy śródmiejskiej. Wczoraj ZDIK otworzył złożone oferty. Najwyższą cenę za budowę dwujezdniowego odcinka między skrzyżowaniem z ul Grabiszyńską a wlotem ul Szwajcarskiej oraz dwóch wiaduktów nad torami kolejowymi przecinającymi Klecińską zaproponowało konsorcjum firm Strabag i PRI SA - 58 mln 865 tys zł. Najtaniej zrealizować inwestycję, którą dotuje UE, jest gotowa Mota Engil - 46 mln 923 tys zł. Rozstrzygnięcie przetargu odbędzie się na początku sierpnia. (BW) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis mota engil IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:45 www.mota-engil.pt/portal/mota-engil/_specific/public/allbrowsers/asp/home_ENG.asp portugalska firma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: mota engil IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:47 Budowali m.in fragmenty autostrady A4. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry 08.07.05, 16:43 Dopiero trzy lata?? Co oni chca tyle czasu robic? A oto ta brygada poglebiajaca: img206.imageshack.us/img206/8537/marina4ad.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:47 Pierwotnie jej budowa miała trwać 2 lata (prace). Ale jak ktoś pisał na anszym forum (nieoficialnie), budowa przesunie się w czasie (o rok), bo ATM postanowił zrealizować jeszcze jedną edycję polsatowskiego BAR-u (jesienią tego roku). Tak więc pierwsze koparki i pierwsi robotnicy powinni pojawić się tam najwcześniej wiosną 2006... Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry 08.07.05, 16:48 A poza tym, jesli chca zrobic to tak jak planowali trzeba zmienic MPZP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Budowa mariny w centrum - oczyszczanie Odry IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 16:47 z tymi trzema latami to moze chodzi o to ze otwarcie w 2007 :) mam nadzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Archicom buduje na ul. Liskego 10.07.05, 21:26 Archicom buduje na ul. Liskego Maciej Miskiewicz 10-07-2005 , ostatnia aktualizacja 10-07-2005 21:04 Archicom upiększa działkę wokół swojej siedziby na ul. Liskego. Obok zabytkowej willi stanie pawilon biurowy i budynek z mieszkaniami na wynajem Znany wrocławski deweloper ma swoje biuro w zabytkowej willi Pfluga przy ul. Liskego 5/7. Dwukondygnacyjny budynek powstał w latach 1876-81 i został gruntownie odnowiony przez obecnego właściciela. Na przylegającej do willi działce zachowały się jedynie resztki zabudowań stajni. Archicom postanowił uporządkować i zagospodarować to miejsce. Na tyłach siedziby spółki powstanie trzykondygnacyjny budynek biurowy. Będą w niego wkomponowane elementy dawnej stajni. - A na elewacji pojawi się drewniany detal nawiązujący do dawnego charakteru miejsca - mówi Kazimierz Śródka, współwłaściciel Archicomu. Pomiędzy budynkami powstanie zielony dziedziniec. Z obecną siedzibą inwestora mały biurowiec zepnie zadaszony łącznik. W podziemiu powstanie parking dla 21 samochodów. Na trzech kondygnacjach będzie w sumie 663 mkw. powierzchni biurowej. - W tej chwili połowa jest już wynajęta - mówi Małgorzata Udała z Archicomu. Dzięki przeszkleniom na elewacji biura będą dobrze doświetlone. Od strony ul. Liskego do sąsiadującej z willą kamienicy zostanie dobudowany mały, pięciokondygnacyjny budynek mieszkalny ze szklaną elewacją. - Charakterystyczna narożna wieża nawiązuje do zabytkowej willi, a wysokość do sąsiednich kamienic - podkreśla inwestor. W podziemiu będzie parking dla pięciu samochodów. Na parterze lokal handlowo- usługowy. A na czterech piętrach apartamenty na wynajem o pow. 132 mkw. i 180 mkw. (na najwyższej kondygnacji z antresolą). Od strony podwórza na całej szerokości budynku są balkony. Prace przy obu przedsięwzięciach są już dość mocno zaawansowane. Budynek biurowy będzie gotowy we wrześniu. A mieszkalny pod koniec roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Archicom buduje na ul. Liskego IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 11.07.05, 11:44 w GW jest wizualka, bardzo fajny budynek. Wysokosc równa temu pałacykowi, z tyłu cegła a z przodu szkło podzielone takimi zielonkawymi belkami drewnianymi. Przypomina takie konstrukcje w stylu muru pruskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Archicom buduje na ul. Liskego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:52 tez wlasnie ogladam te wizualke i wyglada calkiem fajnie! Az sie sam zdziwilem. Oczywiscie wszystko zalezec bedzie od uzytych materialow, w szczegolnosci szkla:( ale bryla jest okej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Włodkowica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 12:43 .: W najbliższych latach ulica Włodkowica może stać się jedną z wizytówek Wrocławia. :. 11 lipca 2005 - 09:08 Już w tej chwili na ulicy swoje miejsce znajdują klimatyczne kawiarnie oraz butiki i galerie artystyczne. To przez Włodkowica przebiegać będzie ścieżka czterech świątyń. Piotr Fokczyński architekt miejski przynaje że sam nie może się doczekać gdy Włodkowica zacznie się zmieniać i odbudowywać. Jak zdradza Fokczyński ów plan zakłada odnowienie wszystkich fasad znajdujących się przy Włodkowica budynków oraz uzupełnienie brakujących budowli nowoczesnymi budynkami, które jednak detalami architektoniczymi będą nawiązywać do XIX- wieczniej zabudowy. Powrót Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Włodkowica IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 11.07.05, 12:49 nie może tylko musi, musi :) Czekam z niecierpliwoscią, szczególnie na remont budynku gwardii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: CO Z PYLONAMI MOSTU GRUNWALDZKIEGO?? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 14:24 Co ze zwięczeniem pylonów mostu Grunwaldzkiego? Kiedys Zdyk mówil ze przy remoncie beda odbudowane i nici z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek ProLogis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 16:01 Tak bedzie wygladal: paiz.gov.pl/_img/_pictures/2603.jpg Prologis buduje największe centrum logistyczne na Dolnym Śląsku Do końca października zostaną oddane do użytku dwa pierwsze budynki ProLogis Park Wrocław w Bielanach Wrocławskich. Wartość tego projektu szacowana jest na 100 milionów dolarów. ProLogis Park Wrocław będzie nowoczesnym centrum dystrybucyjnym, składającym się z ośmiu budynków o całkowitej powierzchni magazynowo-biurowej 165 tysięcy m2. Park leży 2 km na południe od granicy Wrocławia przy drodze krajowej numer 35 (Wrocław - Praga), w węźle autostradowym Bielany Wrocławskie w ciągu autostrady A4 (Berlin - Wrocław - Kraków - Ukraina). Centrum powstaje w odległości 9 km od międzynarodowego portu lotniczego Wrocław – Strachowice, obsługującego bezpośrednie połączenia do Warszawy, Frankfurtu, Londynu, Kopenhagi, i Monachium. Cały projekt zostanie zrealizowany w ciągu 5 lat. Władze Kobierzyc spodziewają się, że firmy współpracujące z ProLogis stworzą w Bielanach Wrocławskich ok. 1000 nowych miejsc pracy. W chwili obecnej na placu budowy w Bielanach Wrocławskich trwają prace ziemne, ma miejsce stabilizacja terenu, prace związane z przygotowaniem infrastruktury oraz budowa pierwszej hali. Pierwszym najemcą ProLogis Park Wrocław (2 850 m2 powierzchni dystrybucyjnej) będzie czołowy polski operator logistyczny JAS-FBG SA. Firma zdecydowała się jednocześnie na wynajem powierzchni dystrybucyjnej w Sosnowcu i Poznaniu. Ponieważ pierwszy park ProLogis w stolicy Wielkopolski został już w 100 procentach wynajęty, amerykański inwestor zdecydował się wybudować tam kolejne centrum dystrybucyjne o łącznej powierzchni 45 500 m2. Jego pierwsze dwa budynki (31 200 m2) zostaną oddane do użytku w październiku 2005 roku. Obrazu szybkiego rozwoju ProLogis w Polsce dopełniają dwa nowoczesne budynki magazynowe w Sosnowcu (48 750 m2), które także zostaną ukończone w 2005 roku. ProLogis jest amerykańską spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Nowym Jorku, właścicielem i deweloperem największej na świecie sieci wysokiej klasy obiektów dystrybucji hurtowej i powierzchni produkcyjnej dla przemysłu lekkiego. ProLogis jest właścicielem ponad 29 milionów m2 powierzchni, wynajętej lub w trakcie rozbudowy, na 75 rynkach w Europie, Japonii, Chinach, Meksyku, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. W Polsce amerykański inwestor posiada ponad 380 tysięcy m2 powierzchni dystrybucyjnej w Warszawie, Błoniach, Teresinie, Poznaniu, Piotrkowie Trybunalskim, Będzinie, a już niedługo także w Sosnowcu i Bielanach Wrocławskich. Inwestycja ProLogis została zlokalizowana w podwrocławskiej gminie Kobierzyce. Za działkę o powierzchni 31,36 ha amerykański inwestor zapłacił w kwietniu 2004 roku 50 mln 560 tysięcy złotych. Gmina Kobierzyce posiada w swojej ofercie ponad 500 hektarów świetnie przygotowanych gruntów pod inwestycje przemysłowe, i jest jedną z najpopularniejszych lokalizacji w aglomeracji wrocławskiej. Od 1990 roku zainwestowano tutaj prawie 500 milionów USD, a nowi inwestorzy stworzyli ponad 4 000 nowych miejsc pracy. Kilka dużych firm zagranicznych zdecydowało się ulokować w Kobierzycach swoje zakłady produkcyjne. Do największych inwestorów należą: Leoni Kabel GmbH & Co. KG (Niemcy), Cargill Inc. (Stany Zjednoczone) oraz Cadbury Schweppes plc (Wielka Brytania). Kobierzyce przodują we wszystkich rankingach na najbardziej proinwestycyjną gminę Dolnego Śląska i Polski. Jest to także jedna z pięciu lokalizacji w naszym kraju najczęściej odwiedzanych przez delegacje PAIiIZ. Władze Gminy stosują jeden z najlepszych w Polsce, najszerszy i najbardziej profesjonalny wachlarz działań z zakresu marketingu inwestycyjnego, a także najlepsze procedury obsługi inwestora, od wyznaczenia dedykowanego zespołu zaangażowanych pracowników merytorycznych Urzędu Gminy do obsługi każdego nowego projektu inwestycyjnego aż po opiekę poinwestycyjną (aftercare). Spośród wielu zachęt inwestycyjnych i udogodnień dla inwestorów należy zwrócić uwagę na sympatyczny gest, jakim jest zwyczajowe prawo wyboru nazwy nowej ulicy przez inwestora w wybranej przez niego lokalizacji. W przypadku inwestycji ProLogis amerykański inwestor zdecydował się na ul. Magazynową, jego zdaniem najlepiej oddającą charakter branży i samego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Remonty kamienic na Szczytnickiej. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 18:19 www.zim.wroc.pl/szczegoly.cgi?m_id=252 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Remonty kamienic na Szczytnickiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 18:43 nie ma nic o elewacjach,klatkach schodowych itp. Na to pewnie bedzie osobny przetarg.. Ale dobrze,ze w koncu cos sie dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Kościoły odnowi Unia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 23:31 Kościoły odnowi Unia Dominik Wójcicki, Toruń 11-07-2005, ostatnia aktualizacja 11-07-2005 20:16 Do polskich parafii na niespotykaną dotąd skalę płyną miliony euro z Unii Europejskiej. Proboszczowie odkryli źródło, dzięki któremu ratują zniszczone zabytkowe świątynie i wyposażają je w systemy ochrony Chociaż Unia Europejska nie finansuje religijnej działalności Kościoła katolickiego, to jednak ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego hojnie wspiera renowacje atrakcyjnych turystycznie zabytków. Jak na polskie warunki dotacje są oszałamiające - wynoszą minimum milion euro. Górnej granicy nie ma. Warunek jest jeden: wnioskodawca musi wykazać, że ma 25 proc. kwoty, o którą się stara. - Unia to dla nas prawdziwy skarb. Takiego zastrzyku finansowego Kościół jeszcze nigdy wcześniej nie otrzymał - cieszy się ks. Zbigniew Walkowiak, proboszcz parafii Wniebowzięcia NMP w Chełmnie w diecezji toruńskiej. - Gdyby nie Bruksela, to nasze piękne świątynie niszczałyby. A tak będą coraz piękniejsze. W diecezji rusza właśnie projekt ,,Rewitalizacji Zabytków Architektury Miasta Chełmna". Bruksela daje na niego milion euro. Ponieważ ks. Walkowiak działa we współpracy z urzędem miasta, będzie miał do dyspozycji połowę tej kwoty. Za niemal 500 tys. euro rozpoczął się wczoraj remont pięciu średniowiecznych budowli należących do jego parafii, m.in. XIII-wiecznego sanktuarium maryjnego z cudownym obrazem Matki Bożej Bolesnej, polichromią z XV wieku, kropielnicą z XIV wieku oraz relikwiarzem ze szczątkami św. Walentego. - Stan kościoła jest fatalny. Przecieka dach, a to powoduje ogromną dewastację drogocennego wnętrza - mówi proboszcz. Żeby dostać unijną dotację, ks. Walkowiak musiał zadłużyć parafię. W banku wziął kredyt na 125 tys. euro. - Miałem obawy, czy go spłacę. Ale gdybym nie zaryzykował, to europejskie pieniądze by mi przepadły. Ryzyka nie bał się też ks. Wojciech Wolniewicz, proboszcz XVII-wiecznej Fary w Poznaniu, który najpierw zebrał od sponsorów pół miliona euro, a potem dostał z UE ponad 2 mln. Nie miał wyjścia, bo jeden z ważniejszych poznańskich zabytków był w opłakanym stanie. Dachom groziło zawalenie, a przedostająca się do wnętrza wilgoć niszczyła kościelną sztukaterię i malowidła. - W pierwszej kolejności wykonamy prace konserwatorskie - opowiada ks. Wolniewicz. - Potem kupię m.in. sprzęt do monitoringu świątyni. Kosztuje ponad 300 tys. zł i zgodnie z ministerialnym rozporządzeniem o ochronie zabytków jest niezbędny. Samemu trudno byłoby go pozyskać. Na sponsorów nie mogli liczyć proboszczowie małych drewnianych kościółków na wsiach w Wielkopolsce. Działali jednak wspólnie - zebrało się ich aż 58. I z Unii dostali okrągły milion euro. Podzielą go według potrzeb. - Tutaj nawet nie chodzi o remonty tych obiektów. Po prostu pilnie potrzebują one zabezpieczeń przeciwpożarowych i przeciwłamaniowych - tłumaczy ks. Henryk Nowak, ekonom poznańskiej archidiecezji. - Żaden proboszcz ze skromnej parafii nie zgromadzi wkładu własnego i nie wykorzysta dotacji wyższej niż milion euro. Ale gdy działa w porozumieniu z innymi, to zawsze coś wytarguje. Unijne dotacje cieszą też Episkopat, ponieważ z barków biskupów diecezjalnych spada część obowiązków remontowania świątyń. Dotychczas bowiem proboszczowie mogli liczyć jedynie na fundusz kościelny, datki wiernych oraz wsparcie wojewódzkiego konserwatora zabytków. - Nasz fundusz to kropla w morzu potrzeb - przyznaje ks. Adam Nita, kanclerz diecezji tarnowskiej. - Parafie mają szansę na kwoty rzędu 10-20 tys. zł. Więcej pieniędzy po prostu nie ma. Także konserwatorzy nie mają wątpliwości, że po wejściu do Unii przed proboszczami otwierają się nieznane dotąd możliwości finansowe. - Przecież poza muzeami kościoły to jedyne galerie sztuki. Dotąd nie były w stanie obronić się własnymi siłami. Często bywa tak, że na jeden kościół przypada tylko kilkuset wiernych. Nie utrzymają oni tych zabytków - uważa Marek Rubnikowicz, kujawsko- pomorski konserwator wojewódzki. - Skoro jesteśmy w UE, to musimy z niej wydobyć wszystko, co się tylko da. Oczywiście w szlachetny sposób - dodaje ks. Leon Czaja, kanclerz archidiecezji wrocławskiej, która otrzyma wkrótce milion euro na upiększenie Pałacu Arcybiskupiego we Wrocławiu i jego najbliższego otoczenia na Ostrowie Tumskim. Do maleńkiego Krzeszowa w diecezji legnickiej, gdzie mieści się kompleks klasztorny z XIII wieku, popłyną 2 mln euro. Przyznane pieniądze pozwolą mieszkającym tam cystersom stworzyć jeden z najważniejszych maryjnych ośrodków pielgrzymkowo-turystycznych w Polsce. Episkopat nie prowadzi statystyki, ile unijnych pieniędzy dostają polski kościoły. Nie ingeruje też w starania poszczególnych parafii o dotacje z Brukseli. - To wyłącznie oddolna inicjatywa proboszczów - mówi rzecznik Episkopatu Polski ks. Józef Kloch. Jak księża pozyskują unijne pieniądze: • składają wnioski do urzędu marszałkowskiego, gdzie oceniane są pod kątem zgodności z przepisami unijnymi; • specjalny panel ekspertów (m.in. konserwatorzy) powołany przez urząd wojewódzki weryfikuje projekt pod względem przydatności i turystycznej atrakcyjności; • Regionalny Komitet Sterujący układa listę rankingową wszystkich złożonych wniosków; lista wędruje do zarządu województwa; • zarząd województwa decyduje o tym, które projekty dostaną unijne wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Kościoły odnowi Unia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:34 mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości będa pieniądze na hełmy marii magdaleny i na rekonstrukcję wieży kościoła mariackiego na piasku,jest projekt z 18 wieku nigdy przez niemców nie zrealizowany,dało by sie go wykorzystać,to trzeba zrobić, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Kościoły odnowi Unia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:11 ciekawe czy o dotacje bedzie sie starac kościoł św. Brygidy w Gdańsku:^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Kościoły odnowi Unia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:26 pewno tak kocie ,oni tam robią bursztynowy ołtarz,tak mi sie marzy ołtarz wrocławski z przepięknych sudeckich kamieni,sjenitu,nefrytu ,bazaltu,itd ,zbudowany przez dobrego artystę na przykład w bazylice przy rynku,była by atrakcja turystyczna i coś by po nas zostało na przyszłe 500 lat, tak sie powinno robić, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbe Re: Remonty kamienic na Szczytnickiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:09 odpowiedzialem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Lacznik Avicenny-Mokronoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 15:16 Wrocław: budowa łącznika drogowego od ul. Avicenny do ul. Mokronoskiej we Wrocławiu - etap I faza 1 PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA budowa łącznika drogowego od ul. Avicenny do ul. Mokronoskiej we Wrocławiu - etap I faza 1. Opis przedmiotu zamówienia: Zakres robót: - drogi - zieleń - odwodnienie - oświetlenie - organizacja ruchu docelowego - organizacja ruchu zastępczego - organizacja i likwidacja zaplecza budowy wraz z zasilaniem w energię elektryczną. ermin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 26.08.2005 godzina 11:30. Termin związania ofertą: liczba dni: 60 od ostat. term. skład. ofert. Data, godzina i miejsce otwarcia ofert: 26.08.2005, godzina 12:00, Zarząd Dróg i Komunikacji bud.B pok.107. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 12.07.05, 16:40 Bo już się pogubiłem - czy to będzie fragment trasy czeskiej (dalszy od Avicenny przez Krzemieniecką do Klecińskiej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość LOTNISKO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 17:16 www.dolnoslaska.pl/artykul.php?IDartykul=1220 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość walka o szybką kolej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 17:20 www.dolnoslaska.pl/artykul.php?IDartykul=1206 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kolejne miejsca pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 17:22 www.dolnoslaska.pl/artykul.php?IDartykul=1207 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Nowe osiedle firmy Atal na Karłowicach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 20:30 Maciej Miskiewicz 12-07-2005 , ostatnia aktualizacja 12-07-2005 18:13 Spokojna okolica, w otoczeniu zieleni i kameralnej zabudowy to główny atut nowej inwestycji mieszkaniowej na ul. Chrzanowskiego To kolejne przedsięwzięcie realizowane przez Atal we Wrocławiu. Do tej pory firma wybudowała mieszkania przy ul. Czerniawskiej na Gaju (Błękitne Osiedle) i prowadzi budowę na Muchoborze Wielkim (Osiedle Morelowe przy ul. Trawowej) Tym razem deweloper wybrał Karłowice. I to właśnie lokalizacja ma być jednym z największych atutów osiedla. - To cicha i spokojna okolica. W pobliżu są m.in. ogródki działkowe i park - zachwala Wojciech Kuliniak z biura sprzedaży mieszkań w spółce Atal. Nowe budynki będą sąsiadowały z niską, willową zabudową. Dzielnica ma pełną infrastrukturę osiedlową: sklepy, punkty usługowe, szkoły podstawowe (nr 20 i 83), gimnazjum (nr 24) i liceum (LO nr X). Są też uczelnie wyższe: Wyższa Szkoła Oficerska i nowy campus Uniwersytetu Wrocławskiego przy ul. Koszarowej. Atrakcją sąsiedztwa jest też Wieża Ciśnień na ul. Przybyszewskiego, w której sekcja grotołazów urządziła ścianę wspinaczkową. W pobliżu jest też Centrum Kultury Agora. Do centrum można dojechać autobusami miejskimi. Na pl. Daniłowskiego swoje przystanki mają linie: A, 105, 116, 130, 142, a na ul. Kamieńskiego - 144. Samochodem do centrum dostaniemy się ul. Bałtycką do Pomorskiej i ul. Żmigrodzką do Trzebnickiej. Szybko można dostać się do tras wylotowych w kierunku Warszawy i Poznania. W dwóch trzypiętrowych budynkach na ul. Chrzanowskiego 15 będzie w sumie 120 mieszkań. Mieszkania dwupokojowe i trzypokojowe o powierzchni od 45 do 93 mkw. i czteropokojowe o pow. od 72 do 110 mkw. Największe mieszkania to lokale dwupoziomowe na najwyższej kondygnacji. - Na życzenie klienta istnieje możliwość zmiany aranżacji wnętrza - zapewnia Wojciech Kuliniak. Mieszania na parterze mają tarasy (od ok. 20 do 30 mkw.). Pozostałe lokale mają balkony (od 2,5 do 7 mkw.).Pod obydwoma budynkami są garaże podziemne. Ściany zewnętrzne budynków będą murowane z Silki, docieplone styropianem i pokryte tynkiem strukturalnym. Elewacja będzie utrzymana w jasnych, pastelowych kolorach.- Gzymsy i sztukaterie nawiązują do charakterystycznej dla tej okolicy zabudowy - mówi Wojcech Kuliniak. Dwuspadowy dach pokryje dachówka ceramiczna w kolorze grafitowym. Stropy typu filigran. Okna PCV. Okna połaciowe drewniane (Velux). Parapety zewnętrzne granitowe. Balkony i tarasy będą wyłożone gresem Ciepło do mieszkań będzie docierać z sieci miejskiej MPEC. W mieszkaniach nie będzie instalacji gazowej. Będą wszystkie pozostałe niezbędne instalacje: elektryczna (trójfazowa), c.o., wod-kan., tv, telefon, domofon, internet. Wszystkie media będą w pełni opomiarowane. Deweloper zadba też o zagospodarowanie terenu. Osiedle zaprojektowane przez Jacka Kowalskiego z pracowni Pro-Art będzie ogrodzone i chronione. W wewnętrznym dziedzińcu między budynkami powstanie teren rekreacyjno- wypoczynkowy dla mieszkańców z placem zabaw dla dzieci. Mieszkania będą oddawane bez podłóg (wylewka betonowa przygotowana pod parkiet, terakotę lub wykładzinę) i białego montażu. Metr kwadratowy powierzchni kosztuje 3424 zł. Miejsce garażowe 854 zł za mkw. A z instalacją elektryczną i bramą garażową jednostanowiskową 1701 zł za mkw. a dwustanowiskową 2616.9 zł za mkw. Komórka lokatorska kosztuje 856 zł za mkw. Lokal użytkowy 3050 zł za mkw. Wszystkie ceny są cenami brutto. Tarasy są wliczone w cenę mieszkań. W dniu podpisania umowy klient wpłaca co najmniej 10 proc. ceny mieszkania. - Przy wpłaceniu połowy ceny dajemy 50 zł rabatu na mkw. A przy 75 proc. rabat wynosi 100 zł za mkw. - podkreśla Wojciech Kuliniak. Pozostałą część ceny spłaca w dwumiesięcznych ratach. Budowa już się rozpoczęła. Zakończenie prac zaplanowane jest na listopad 2006 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Wrocławskie zoo powiększy się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 20:37 12 lipca 2005 - 17:45 Za kilkanaście dni władze miasta powinny rozpocząć negocjacje w sprawie zakupu terenów po dawnym stadionie Ślęzy przy ul. Wróblewskiego. Być może już niedługo wrocławski ogród zoologiczny wreszcie się powiększy. Za kilkanaście dni władze miasta powinny rozpocząć negocjacje w sprawie zakupu terenów po dawnym stadionie Ślęzy przy ul. Wróblewskiego. Jak mówi dyrektor zwierzyńca Antoni Gucwiński, bez działki, która została przeznaczona pod rozbudowę zoo jeszcze przez premiera Cyrankiewicza, ogród nie będzie mógł spełnić wymogów unijnych dotyczących powierzchni. A to oznaczałoby, że opuszczą go duże zwierzęta, takie jak słonie, nosorożce czy niedźwiedzie. Zoo dostało co prawda licencję na dalszą działalność, ale pod warunkiem, że wkrótce powiększy swój areał. -W przyszłym tygodniu powinniśmy wiedzieć, czy transakcja z obecnym właścicielem wymaga naliczenia podatku VAT. Jak tylko ta sprawa się wyjaśni, rozpoczniemy rozmowy w sprawie kupna tych terenów. A następnie przekażemy do ogrodowi zoologicznemu - tłumaczą w magistracie. Marek Zoellner - radio RAM Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 12.07.05, 21:54 martouf napisał: > Bo już się pogubiłem - czy to będzie fragment trasy czeskiej (dalszy od Avicenn > y > przez Krzemieniecką do Klecińskiej)? nie - gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?lng=pl&zid=22633 - to ma być '6KZ' na planie a Trasa Czeska to '1KGP' Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 12.07.05, 22:53 meh_ow napisał: > nie - gisserver.um.wroc.pl/mapa/startup.aspx?lng=pl&zid=22633 - to ma być > '6KZ' na planie a Trasa Czeska to '1KGP' Czyli innymi słowy ciąg dalszy Trasy Przemysłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Lacznik Avicenny-Mokronoska 13.07.05, 11:56 < Jak mówi dyrektor zwierzyńca Antoni Gucwiński, bez działki, która została przeznaczona pod rozbudowę zoo jeszcze przez premiera Cyrankiewicza, ogród nie będzie mógł spełnić wymogów unijnych dotyczących powierzchni. A to oznaczałoby, że opuszczą go duże zwierzęta, takie jak słonie, nosorożce czy niedźwiedzie. Zoo dostało co prawda licencję na dalszą działalność, ale pod warunkiem, że wkrótce powiększy swój areał.> Areał zoo, rzecz jasna, powinien się powiększyć, ale czy przy okazji nie można odwrotnie do warunków stawianych przez Unię E. poprosić pana Guciwńskiego by zoo opuścił zamiast słoni, niedźwiedzi i nosorożców i udał się na zasłużony odpoczynek wspominać dobre czasy panowania premiera Cyrankiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis przebudowa pałacu Spatgena(14,5 mln zł) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 11:57 PRZEBUDOWA PAŁACU SPATGENA NA MUZEUM MIEJSKIE WROCŁAWIA, WROCŁAW UL.KAZIMIERZA WIELKIEGO 35. Zrobi to Inter System z Niemczy cena: 14,5 mln zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis przebudowa kamienicy na Szczytnickiej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 12:06 REMONT BUDYNKU WIELORODZINNEGO UL. SZCZYTNICKA 51 WE WROCŁAWIU. tez Inter System + Artis za 5,5 mln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Fagor zainwestuje 130 mln IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 13:27 .: W piątek podpisanie umowy na nową inwestycję we Wrocławiu :. 13 lipca 2005 - 12:35 Tysiąc nowych miejsc pracy powstanie we Wrocławiu dzięki inwestycji hiszpańskiej firmy Fagor. W piątek w Warszawie umowę dotyczącą wsparcia inwestycyjnego podpiszą przedstawiciele właściciela fabryki, premier Marek Belka i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. Hiszpanie zamierzają zainwestować we Wrocławiu 130 mln złotych. Przedsięwzięcie umożliwiło m.in. powołanie na terenie Wrozametu podstrefy Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Marek Zoellner Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Przebudowa skrz. Krakowska - Karwińska 13.07.05, 13:48 Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przebudowa skrzyżowania ulic Krakowska - Karwińska wraz z budową sygnalizacji świetlnej we Wrocławiu Nazwa i adres wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Oznaczenie oferty częściowej: - BERGER BAU Spółka z o. o., ul. Szczecińska 11, 54-517 Wrocław, woj. dolnośląskie, tel. 071 356-68-00, fax 071 356-68-99. Informacja o cenie wybranej oferty oraz o nie podlegających odrzuceniu ofertach z najniższą i najwyższą ceną (bez VAT): Cena: 1331155,94 Oferta z najniższą ceną: 1331155,94 / oferta z najwyższą ceną: 1906954,28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek TRAMWAJE NA KREDYT TYLKO PO CO ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:16 ...skoro nie remontuja Szewskiej i ani widu ani slychu. Moze ktos cos wie? Redaktorzy do dziela !!!! Udzielenie i obsługa kredytu długoterminowego, walutowego do wysokości 13 760 000 EUR, przeznaczonego na sfinansowanie zakupu 8 tramwajów niskopodłogowych w ramach Projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej - Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (ZPORR - Działanie 1.6) Przedmiotem zamówienia jest Udzielenie i obsługa kredytu długoterminowego, walutowego do wysokości 13 760 000 EUR, przeznaczonego na sfinansowanie zakupu 8 tramwajów niskopodłogowych w ramach Projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej - Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (ZPORR - Działanie 1.6). Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału: 02.09.2005 godzina 10:00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: TRAMWAJE NA KREDYT TYLKO PO CO ... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 15:22 ja wiem :) w tamtym tygodniu UZP miał sie zajmowac protestami do przetargu wiec albo sie jeszcze nie zajmował albo uznał protesty i przetarg pójdzie od nowa. a tramwaje i tak beda dopiero za dwa lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek A nie bo w tym tygodniu bylo w poniedzialek :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:56 sala: 501 godz. 09:30 Sygn. akt: UZP/ZO/ 0-1654/05 Strony: Odwołujący: Konsorcjum: Porr Technobau und Umwelt AG, Drobud Józef Kulesza Wrocław Zamawiający: Zarząd Dróg i Komunikacji Wydział Zamówień Publicznych Wrocław Skład Zespołu Arbitrów: Przewodniczący: Jan Tadrzak Arbitrzy: Ryszard Maraszek Jarosław Gospodarczyk TYLKO JAKI WYNIKKKKKKKKKK ???????!!!!!!! Gdzie jest redaktor Knapik. Jezdzi teraz tramwajem i sprawdza gdzie najlepiej sie stoi w korku ???? Moze by tak sie czegos dowiedzial? Inni redaktorzy oczywiscie tez ale do niego mam najwieksze zaufanie :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.olnet.com.pl 13.07.05, 16:59 W Itde przy okazji zapowiadanej inwestycji Fagora Dutkiewicz mówił o negocjacjach z 6 duzymi koncernami, których inwestycje mają byc porównywalne z inwestycją Fagora (zarówno co do kasy i miejsc pracy)m. in. elektronika i żywność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 17:01 czyli jak widac mimo z eprezydent nie ogłasz ajuz inwestycji co miesia cto jednak trzyma ręke na pulsie i w miare czasu kolejne inwestycje będ awychodziły na swiatło dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:07 Teraz chce oglosic kilka na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:22 Dwie bardzo duże inwestycje produkcyjne są już praktycznie "zaklepane" na 99%. Ten 1% to zawsze jakieś ryzyko. Firmy z którymi miasto prowadzi negocjacje to firmy z branż: elektroniki/podzespołów, a jedna firma jest z branży produkcji żywności. Więcej nie napiszę, bo sam nie posiadam informacji. A zresztą po co zapeszać, po co sie na coś nastawiać? Najlepiej poczekać i być mile zaskoczonym (pozytywnie). :cheers: i trzymajmy :kciuk: za rozmowy :) ps: W tym roku Prezydent przyjął metodę - nie jedna duża inwestycja co miesiąc, tylko kilka inwestycji w roku - ale w nieregularnych odstępach czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:25 I jeszcze jedno. Z dwoma firmami (branża sprzętu elektronicznego i produkcji żywności), miasto prowadzi rozmowy już od ponad roku. Jak widać teraz już przeszli do konkretniejszych rozmów i do dopinania szczeg. Haakagon pewnie napisałby o tym coś więcej, ale coś ostatnio rzadko go widać i słychać na naszym forum. Haakagonie żyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Inwestycja KGHM w Głogowie za 35 mln zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:33 PAP, tm /12.07.2005 14:53 W hucie KGHM wyremontowano za 35 mln zł piec W należącej do KGHM Polska Miedź SA Hucie Miedzi Głogów, na kilkanaście dni przed czasem, uruchomiono we wtorek po gruntownym remoncie najważniejszy hutniczy piec w koncernie, w którym wytapiana jest blisko połowa całej produkcji KGHM. Piec zawiesinowy, stanowiący "serce" Huty Miedzi Głogów II, jest jednym z dwóch tego typu na świecie. "Remont pieca kosztował ok. 35 mln zł, a przymusowy postój związany z prowadzeniem remontu wykorzystywano do zrealizowania innych inwestycji w hucie, wartych ok. 30 mln zł" - poinformował we wtorek na konferencji prasowej w Głogowie wiceprezes KGHM ds. Hutnictwa Sławomir Pakulski. Dyrektor huty, Piotr Romanowicz podkreślił, że po raz pierwszy w historii huty Głogów remont pieca zawiesinowego trwał zaledwie 49 dni, przy planowanym na to 60-dniowym postoju. Po raz pierwszy piec zawiesinowy czekał na remont aż trzy lata, podczas gdy w początkach jego eksploatacji musiał być remontowany nawet dwa razy w roku, a potem czas bez remontu udawało się wydłużać do dwóch lat. "Krótszy czas, w którym wykonano wszystkie prace, to nie jedyny rekord, jaki zamierzamy pobić. Zabezpieczyliśmy piec na tyle, że naszym zdaniem kolejny remont możemy przeprowadzić dopiero za 4 lata, albo nawet za 5 lat, co byłoby osiągnięciem w skali świata" zapowiedział dyrektor huty. "Krótsze i rzadsze postoje to wymierny zysk dla spółki" podkreślił wiceprezes. Prace przy modernizacji urządzenia prowadziło 1300 ludzi z kilkunastu specjalistycznych firm zewnętrznych oraz z samej huty. Huta Miedzi Głogów składa się z dwóch zakładów: Głogów I, gdzie działają piece szybowe, podobne do tych, jakie pracują w Hucie Miedzi Legnica oraz Głogów II z piecem zawiesinowym - jednym z dwóch takich na świecie. Jest on znacznie nowocześniejszy od szybowych, a różnica polega na tym, że końcowym efektem prowadzonego w nim wytopu jest bardziej przetworzony metal w postaci tzw. miedzi blister. Natomiast z pieców w hucie Głogów I i Legnicy otrzymuje się tzw. kamień miedziowy, który wymaga bardziej skomplikowanych i kosztowniejszych procesów przetwórczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! KGHM inwestuje w PeBeKa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:35 KGHM inwestuje w PeBeKa 11.07.2005 O 10 mln złotych zwiększył się kapitał zakładowy Przedsiębiorstwa Budowy Kopalń PeBeKa w Lubinie. Stało się tak poprzez wyemitowanie 165 573 akcji o wartości nominalnej 61,00 zł każda. Akcje zostały nabyte przez KGHM Polska Miedź S.A. po cenie nominalnej. Na razie Polska Miedź zapłaciła 7 mln złotych. Kolejna transza pieniędzy w kwocie 3 mln zł trafi do PeBeKa pod koniec października. Nabyte aktywa mają charakter długoterminowej lokaty kapitałowej. dodał: administrator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! W Lubinie powstaje nowe lodowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:36 Rozbierają stare lodowisko 11.07.2005 Trwa rozbiórka płyty dawnego lodowiska. W trakcie prac okazało się, że były wykonane dwie płyty. Pierwsza prawdopodobnie powstała jeszcze w czasie czynów społecznych. Druga po modernizacji lodowiska ponad 20 lat temu. - W sierpniu rozpoczniemy kolejny etap budowy nowego lodowiska – mówi Tymoteusz Myrda, rzecznik prezydenta. – Zostanie wykonany tor do jazdy szybkiej. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku czynna była już lodowa tafla do jazdy na łyżwach. – Inwestycję kończymy dopiero w tym roku bo dopiero w styczniu 2006 otrzymamy pozostałą część pieniędzy przyznanych z Totalizatora Sportowego. W sumie na lodowisko otrzymaliśmy blisko 1,2 mln zł. dodał: administrator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Remont Katedry i innych zabytków w Świdnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:37 Praca na sto lat Środa, 13 lipca 2005r. Miasto sponsoruje remont jednego z najcenniejszych zabytków w regionie W tym roku tylko samorząd dał pieniądze na odnawianie kościoła. Ale kwota nie jest duża, tymczasem zakres prac ogromny. Niestety, sponsorów nie widać Jeśli chodzi w ogóle o pieniądze na zabytki, to miasto z własnego budżetu przekazało dla katedry najwięcej, bo 118 tys. złotych (patrz ramka). Za tę kwotę uda się w tym roku odnowić poprotestanckie epitafia z początków XVII wieku, które znajdują się przy wejściach głównym i bocznym. – To jedne z najstarszych epitafiów, znajdujących się w świątyni – mówi Zdzisław Deutschmann, inspektor nadzoru inwestorskiego nad całością remontu. – Co roku staramy się coś robić, ale są skromne środki, więc i prace idą powoli. Co łaska Niestety, okazuje się, że remont jednego z najcenniejszych zabytków w regionie finansowany jest tylko z dwóch źródeł: z budżetu samorządu oraz składek wiernych. To oczywiste, że pieniądze z tego nie są wielkie. Do prac nie dokłada się także kuria wcale, która co prawda sąsiaduje z katedrą, ale jak mówi stare przysłowie – bliżej sztabu, dalej od kuchni. Poza tym kuria ma w tej chwili swoje wydatki – trwa właśnie odnawianie budynków przy ul. Wojska Polskiego, w których od października mają rozpocząć naukę pierwsi seminarzyści. Remont świdnickiej katedry trwa od 1997 roku i tak naprawdę jest dopiero trzecim w historii istnienia zabytku! Ksiądz prałat Jan Bagiński podjął się trudu odnawiania ogromnego obiektu, ale z roku na rok pieniędzy jest coraz mniej. – Odmówił nam nawet marszałek i tak właściwie własnymi siłami próbujemy coś robić, tylko za to, co da nam miasto i parafianie wrzucą na tacę – przyznaje proboszcz katedry. Jeszcze tyle pracy Marek Stadnicki, świdnicki historyk sztuki jest zafascynowany zabytkiem, publikuje na jego temat wiele prac. Sam przyznaje, że nie może patrzeć, jak niszczeje tu wiele pięknych zabytkowych elementów, bo na wszystko nie wystarcza pieniędzy. – Tu potrzeba solidnego sponsora – mówi historyk. – To są prace na kolejne sto lat ale trzeba ocalić tę piękną świątynię dla potomnych. Dali 353 tysiące złotych Tyle miasto wyda w tym roku na ochronę zabytków. O dotacje starało się pięć podmiotów. Najwięcej pieniędzy przyznano Parafii pw. św. Stanisława i Wacława. 118 tysięcy złotych (wniosek opiewał na 120 tys. zł) zostanie przeznaczonych na konserwację portalu południowego oraz dwóch epitafiów w fasadzie zachodniej katedry. Parafia pw. św. Józefa otrzyma 93 tys. zł na przygotowanie dokumentacji technicznej remontu kościoła pw. św. Józefa oraz konserwację ołtarza głównego. Kuria Biskupia dostała 70 tys. zł na remont elewacji dawnego Kolegium Jezuickiego przy pl. Jana Pawła II. 50 tys. zł otrzyma Parafia Ewangelicko-Augsburska na renowację okładzin ściennych w Kościele Pokoju. Zbór Kościoła Zielonoświątkowego otrzyma 22 tys. zł na założenie izolacji przeciwwilgociowej oraz osuszanie murów w Zespole Pokapucyńskim przy ul. Muzealnej. Agnieszka Bielawska-Pękala - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: 6000 nowych miejsc pracy we Wrocławiu za rok? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 13.07.05, 18:48 Obojetnie jak Prezydent bedzie to oglaszal,jedna nowa firma w miesiacu czy pare razy w roku po kilka.Najwazniejsze zeby ich bylo tez 12-cie a moze troche wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Francuzi chcą inwestować w Legnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:48 Dwie francuskie firmy chcą wybudować w Legnicy swoje zakłady produkcyjne. Jedna z firm chce produkować podzespoły dla branży motoryzacyjnej, druga firma działa w branży metalowej. Firmy chcą stworzyć w mieście około 300-400 nowych miejsc pracy. Na razie miasto nie chce ujawnić nazw inwestorów. Info: Radio Plus Legnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Neonet planuje we Wroc budowę bud adm-biuirowego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 17:54 W związku z dynamicznym rozwojem sprzedaży, który pociąga za sobą wzrost zatrudnienia, planowana jest budowa budynku administracyjno-biurowego we Wrocławiu. Szacowany koszt inwestycji wynosi 3,5 mln PLN. Inwestycje finansowane będą, w kwocie 2,4 mln PLN z wpływów z emisji Akcji Serii C a w pozostałej części ze środków własnych NEONET lub poprzez instrumenty dłużne. Info: NEONET Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowe miejsca pracy w fabryce Stanley-a we Wroc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:03 Do końca tego roku wrocławska fabryka STANLEY Fastening Systems (produkująca pełen asortyment gwożdzi do pistoletów pneumatycznych) zatrudni około 50 nowych pracowników. Nabór właśnie się rozpoczął. Info: axel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Tektura Wrocław (Crimpack) szuka nowych pracownikó IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:18 O prawie połowę wzrośnie zatrudnienie w fabryce Tektura Wrocław w podwrocławskich Krępicach. Fabryka zajmuje się produkcją opakowań z tektury i należy do niemieckiej grupy Crimpack. Właśnie dobiegła końca rozbudowa zakładu, która kosztowała 10 mln euro. Do końca roku niemiecki inwestor wyda jeszcze kolejne 10 mln euro. Dotychczas Crimpack w fabrykę na 20-hektarowej działce zainwestował ok. 25 mln euro. Zatrudnia 150 pracowników. ez Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Tektura Wrocław (Crimpack) szuka nowych praco 13.07.05, 18:22 A ja niewierny chciałem już napisać, że coś słabo ze świeżymi informacjami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Tektura Wrocław (Crimpack) szuka nowych praco IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:27 Lada dzień powinno pojawić się kilka oficialnych informacji o kolejnych inwestycjach w dolnośląskich SSE (np szykuje sie ciekawa, hiszpańska inwestycja w Żarowie - ta info powinna pojawić się w przyszłym tygodniu). Trwają też poważne rozmowy władz Strzelina w sprawie dość sporej, nowej francuskiej inwestycji w tej gminie (poza strefą). Trzech średniej wieklkości inwestorów szykuje się też do inwestowania w okolicach Bolesławca i Zgorzelca (niemieckie firmy, zatrudnienie po 30-40 osób, ale ziarnko, do ziarnka...a zbierze się.........całkiem pokażna miarka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Park Przemysłowy Świdnica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 18:33 Minister Gospodarki i Pracy zatwierdził, przygotowany wspólnie przez Urząd Miejski w Świdnicy i Stowarzyszenie, projekt: "Przygotowanie dokumentacji dla realizacji projektu inwestycyjnego Świdnickiego Parku Przemysłowego". Stowarzyszenie otrzyma grant w wysokości 100 tys. zł. Świdnicki Park Przemysłowy zlokalizowany będzie na terenie poprzemysłowym byłego ŚFUP-u. Planuje się wybudowanie, w pełni uzbrojonych hal przemysłowych, w których osoby zainteresowane będą mogły rozpocząć działalność gospodarczą wymagającą takiego zaplecza technicznego. Wykonanie dokumentacji na Świdnicki Park Przemysłowy to kolejny krok do starania się o dotację na wybudowanie tego parku. Dziennik Świdnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Ominąć korki koleją IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 19:31 .: Samochodem w korku, czy... :. 13 lipca 2005 - 13:31 pociągiem - z Psiego Pola czy Leśnicy na Dworzec Główny. Zamiast godzinę stać w korkach można w 20 minut dostać sie z Psiego Pola do centrum Wrocławia. Wystarczy tylko zamienić samochód, czy komunikację miejską, na pociąg. Rano i po południu kolej kursuje częsciej, więc bez problemu uda się dojechać do pracy. PKP przygotowało dla pasażerów specjalne bilety - normalny na przejazd z Psiego Pola czy Leśnicy na Dworzec Główny kosztuje 3,80 zł. Na razie kolej nie zamierza uruchamiać dodatkowych połączeń w obrębie Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis rekordowo niskie bezrobocie w Bolesławcu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 19:33 .: Bolesławiec - najniższy poziom bezrobocia od pięciu lat :. 13 lipca 2005 - 19:12 W Bolesławcu służby zatrudnienia odnotowały najniższy poziom bezrobocia od ponad 5 lat i jeden z najniższych w mieście w III Rzeczypospolitej. Do prezydenta miasta Piotra Romana dotarły dziś te bardzo dobre wieści z urzędu pracy. Na spadek bezrobocia w Bolesławcu ma wpływ rozwój stref ekonomicznych pod Nowogrodźcem i w Krzywej, a także budowa autostrady, modernizacja linii kolejowej E-30 oraz rozwój miejscowych firm. Bezrobocie jest obecnie o prawie 1500 osób mniejsze niż w szczytowym roku 2003. Piotr Słowiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm W piątek rząd podpisze umowę z Fagorem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 20:18 Maciej Miskiewicz 13-07-2005 , ostatnia aktualizacja 13-07-2005 20:03 W piątek w Warszawie przedstawiciele rządu podpiszą umowę z hiszpańskim Fagorem. Właściciel Wrozametu wybuduje we Wrocławiu nową fabrykę Los inwestycji był uzależniony od przyznania przez polski rząd pomocy publicznej. Fagor, właściciel Wrozametu i hiszpański potentat rynku AGD, czekał na decyzję od stycznia. Zapadła pod koniec maja. I tak, Wrocław wygrał z Rumunią wyścig o zlokalizowanie fabryki. Na co mogą liczyć Hiszpanie? To dotacje na utworzenie nowych miejsc pracy i zwolnienia z podatków wynikające m.in. z faktu utworzenia nowej podstrefy Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. W sumie ponad 52 mln zł. - Bardzo się cieszymy z tego, że wielomiesięczne wysiłki przyniosły pozytywny efekt. Dzięki tej umowie na pewno umocni się pozycja Wrozametu na polskim rynku urządzeń AGD - mówi Alicja Barcewicz, szef biura marketingu we Wrozamecie. - To trzecia duża inwestycja we Wrocławiu - po Whirlpoolu i Hewlett-Packardzie. Dzięki niej Wrocław i Dolny Śląsk staną się największym w Europie zagłębiem produkcyjnym w branży AGD - cieszy się Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia. Jego zdaniem jest szansa na to, że podobnie jak Whirlpool, Fagor też zlokalizuje w naszym mieście nie tylko działy zajmujące się produkcją, ale także centrum technologiczne. Co będzie w nowej fabryce? Fagor chce produkować w nowym zakładzie pralki i suszarki. Dodatkowo rozbudowane zostaną już istniejące linie produkcyjne kuchenek i lodówek. Hiszpanie zainwestują ok. 140 mln zł. Dzięki temu w ciągu trzech lat pracę znajdzie 1000 osób. Wrozamet będzie szukał pracowników wśród osób z różnym wykształceniem - od podstawowego do wyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Kolejna międzynarodowa szkoła średnia we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.05, 20:51 Inwestrom zagranicznym na pewno to się spodoba: Ekola otwiera liceum dla obcokrajowców Magdalena Mańkowska 13-07-2005 , ostatnia aktualizacja 13-07-2005 20:02 Prywatna szkoła Ekola od września otwiera międzynarodową szkołę średnią - International School Ekola dla obcokrajowców. Rekrutacja trwa Pomysł popiera Urząd Miasta. - Większość inwestorów już na samym początku pyta o szkołę dla swoich dzieci - mówi Lilla Jaroń, dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta. - Wrocław potrzebuje szkół anglojęzycznych nie tylko dla dzieci inwestorów, ale także reemigrantów i dzieci z małżeństw mieszanych. Miasto chce stworzyć kompletny system kształcenia zagranicznych uczniów. - Mamy już przedszkole i gimnazjum w szkole Atut - mówi dyrektor Jaroń. - Brakuje liceum. Co prawda w V LO jest klasa z międzynarodową maturą, jednak w klasie pierwszej dzieci uczą się po polsku. Jest luka. Ale to niejedyny problem. - V LO ma bardzo wysoki poziom. Nawet jeśli zagraniczny uczeń doskonale zna język, to wiedzę z innych przedmiotów ma mniejszą. Jego szanse na dostanie się maleją. Jolanta Węglowska, dyrektorka szkoły Ekola: - Przygotowaliśmy autorski program nauczania. Na razie zgłosiło się do szkoły tylko dwóch uczniów. - Klasa i tak powstanie. Kiedy Atut zaczynał, miał szóstkę dzieci - mówi Węglowska i dodaje: - Musi być szkoła, żeby cudzoziemiec zechciał przyjechać ze swoimi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis rozbudow alotniska IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.07.05, 21:54 koszt 4,5 mln zł zakonczy sie do wrzesnia, przepustowosc zwiekszy sie do 700 tys pasazerów a za 3 lata ma byc ukonczony nowy wiekszy terminal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowe inwestycje Pol-Motors we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 00:27 WROCŁAW. NOWE INWESTYCJE FIRMY POL-MOTORS. Autoryzowany dealer Forda przystąpił do budowy nowej siedziby przy ulicy Bardzkiej we Wrocławiu. Obiekt powstaje w bezpośrednim sąsiedztwie istniejącej stacji u zbiegu ulic Kamiennej i Bardzkiej. Budynek będzie miał 2086 m2 powierzchni użytkowej. W środku znajdzie się salon ekspozycji i serwis. W salonie będzie miał antresolę a na piętrze pomieszczenia biurowe. Serwis z 11 stanowiskami pomieści się w parterowej części stacji. Nowoczesne instalacje zminimalizują wpływ na środowisko naturalne. Budowa nowego obiektu rozpoczęła się dwa tygodnie temu i zakończy się w pierwszym kwartale przyszłego roku. Źródło: Gazeta Wyborcza - Dodatek Wrocławski. Wrocław dolnośląskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Strona o inwestycjach UM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:08 calkiem duzo tam nowych inwestycji, zobaczcie www.wroclaw.pl/m3543/ co prawda do forum sie nie uwywa, ale cos jest. I smieszna wizualka jakas, 1szy raz ja widze wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/f907b48b-4e92-41af-a2a4-736c7e7bc3b8/inwestycje5.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 14:50 Kocie, jeżeli pewna osoba spełni swoje obietnice, to wkrótce na stronach UM i ZDIK pojawi sie cała masa info o inwestycjach... Z duża ilością wizualek i danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Rusza kino samochodowe na Bielanach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 14:51 .: Rusza kino samochodowe :. 14 lipca 2005 - 13:20 Pierwsze bezpłatne kino samochodowe zostanie otwarte jutro na parkingu Parku Handlowego Bielany. We Wrocławiu rusza jutro pierwsze, bezpłatne kino samochodowe. Na parkingu w Parku Handlowym Bielany, koło sklepów z meblami, wystawiony zostanie specjalny ekran, na którym o 22.00 wyświetlony zostanie film Miś. Przygotowny bedzie także drugi, mniejszy ekran, który organizatorzy wystawią jak będzie dużo widzów. A na parkingu zmieścić się może ponad 1000 samochodów. Dźwięk do filmu puszczany zostanie przez radio. Przed emisją na ekranie pojawi się fala, na której bedzie posłuchać tekstu. Do kina samochodowego na wrocławskich Bielanach bedzie można przyjedzać co piątek, aż do września. Monika Dubec PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Oława. Praca w Electroluxie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 14:52 Oława. Praca w firmie Electrolux Poniedziałek, 11 lipca 2005r. Oława Szwedzki Electrolux, który w Oławie stawia fabrykę pralek już szuka pierwszych pracowników. – Na razie chcemy zatrudnić dyrektora i całą kadrę kierowniczą oraz stworzyć dział kadr, który zajmie się przyjmowaniem kolejnych pracowników – mówi Zbigniew Sporna z działającej już fabryki Electroluxa w Siewierzu na Śląsku. – Dopiero za kilka miesięcy będziemy szukali do Oławy inżynierów, konstruktorów, mechaników, elektryków czy energetyków – zapowiada. Na razie takich osób Szwedzi poszukują tylko do fabryki w Siewierzu. Z kolei za kilka tygodni ruszy nabór pracowników do fabryki w Żarowie. Chętni muszą pochwalić się doświadczeniem oraz – w zależności od stanowiska – średnim lub wyższym wykształceniem. Trzeba też dobrze znać język angielski. – Wybrane osoby pojadą na kilkumiesięczne szkolenia za granicą. Nauka odbywać się będzie właśnie po angielsku. To nasz wewnętrzny język, obowiązujący w całej firmie – mówi Sporna. Ale nawet osoby bez kwalifikacji i znajomości języka będą mogły liczyć na etat w szwedzkiej fabryce. – Takich ludzi będziemy przyjmowali do pracy przy taśmach produkcyjnych. W tym przypadku wystarczy po prostu chęć do pracy – mówi Sporna. W sumie pracę w oławskiej fabryce ma znaleźć prawie siedemset osób. Produkcja ruszy w czerwcu przyszłego roku. (MIG) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:54 powinnismy sami zrobic taka strone o inwestycjach. Juz rozmawialismy kiedys o tym z Rafisem. Mysle, ze nikt z UM nie bedzie w stanie tak szybko wyszukiwac i aktualizowac newsow jak my- zapalency, choc z drugiej strony na pewno oni maja wiekszy dostep do wszelkiego rodzaju wizualizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 16:18 kocie ta strona istnieje juz z dwa lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Strona o inwestycjach UM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 15:10 wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/f907b48b-4e92-41af-a2a4- 736c7e7bc3b8/inwestycje5.JPG Kocie to wizualka starego projektu WICA Invest - kompleksu jaki miał stanąć na działce, na której powstanie Legnicka Park Popowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Korki między szynami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 15:39 Korki między szynami Czwartek, 14 lipca 2005r. Ledwie pasażerowie i kierowcy zdążyli przyzwyczaić się do objazdów, a już czekają ich kolejne zmiany W sobotę znowu zmieni się organizacja ruchu wokół remontowanego skrzyżowania Piłsudskiego ze Świdnicką. Roboty na torowiskach tramwajowych w tym rejonie potrwają do końca wakacji Wykonawca kończy już wymianę szyn na ul. Piłsudskiego od strony pl. Legionów. Nowe rozjazdy już przytwierdzono do ulicy. Drogowcy muszą jeszcze ułożyć nawierzchnię między szynami. W miejsce bruku, który był przed remontem – wyleją asfalt. W weekend zaczną się natomiast prace na torach leżących na ul. Świdnickiej – od strony pl. Kościuszki. Dla zmotoryzowanych oznacza to kolejne ograniczenia na skrzyżowaniu Piłsudskiego ze Świdnicką. Teraz od strony Dworca Głównego PKP możemy jechać prosto w stronę pl. Legionów. Od soboty stracimy taką możliwość – będziemy mogli skręcić tylko w prawo – do pl. Kościuszki. Aby dostać się na Powstańców Śląskich, trzeba będzie skorzystać z objazdu prowadzącego Stawową, Swobodną, Komandorską, Wielką. Natomiast jadąc do pl. Legionów od Piłsudskiego, również odbijamy w Stawową, potem w Swobodną i Zielińskiego wjeżdżamy z powrotem na Piłsudskiego. Inne trasy objazdów nie ulegną zmianie z jednym wyjątkiem. Obecnie kierowcy jadący od pl. Kościuszki – prosto w stronę ul. Powstańców Śląskich – na skrzyżowaniu z Piłsudskiego wjeżdżają na jezdnię „pod prąd” i pod wiaduktem kolejowym docierają do krzyżówki ze Swobodną, gdzie wracają na swoją nitkę. Od weekendu będziemy jeździć już normalnie – właściwą nitką. Nadal zamknięty będzie dla ruchu samochodowego odcinek Powstańców Śląskich między Swobodna a Piłsudskiego prowadzący w stronę pl. Kościuszki. – Taka organizacja ma obowiązywać kierowców aż do zakończenia prac, do 31 sierpnia – mówi Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i Komunikacji. – Oprócz tego zamykane będą przejścia dla pieszych w miejscach, gdzie wykonawca zamierza wymienić rozjazdy – dodaje. Bartosz Wawryszuk - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Nowa AM IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 16:17 Wrobis wygrał przetarg na dokonczenie budowy nowej akademii med. Prawdopodobnie 25 lipca podpisanie umnowy i zacznie sie walka z czasem bo do konca roku trzeba wydac 60 mln zł a problemów jest kilka m.in. brak pracowników którzy rozjechali sie po całej Europie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Bolesławiec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 16:35 Nawiązując do newsa Rafisa o malejącym bezrobociu w Bolesławcu - dziś w Radio Wrocław było sporo o tym mieście i o tym jak w ostatnim czasie dynamicznie się rozwija. Powstają nowe zakłady produkcyjne, średnie i małe, pod Bolesławcem lokują się duże zagraniczne firmy, w mieście powstaje dużo nowych budynków, jest dużo remontów i są świetlane perspektywy przed tym znakomicie położonym geograficznie miastem (tym bardziej, że wkrótce rozpocznie sie budowa zupełnie nowym śladem autostrady A4...) Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Przebudowa Krzywosutego 14.07.05, 20:33 W poniedzialek rozpoczyna sie przebudowa ul. Krzywoustego od Miechowity do Brucknera. Zakonczenie w pazdzierniku przyszlego roku. Przebudowa ta nie spowoduje zadnych utrudnien w ruchu poniewaz najpierw zostanie dobudowana druga nitka, a dopiero pozniej zostanie wyremontowany odcienek od Czajkowskiego do Brucknera. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Przebudowa Krzywosutego - ZDiK 14.07.05, 20:40 Przebudowa ciągu ulic Kromera - Krzywoustego W poniedziałek 18 lipca rozpocznie się remont ciągu ulic Kromera – Krzywoustego. Na odcinku pomiędzy ulicą Miechowity a Brucknera zostanie wybudowana nowa jezdnia (na lewo od obecnej, patrząc w kierunku centrum handlowego Korona) o długości około 1,6 km. Istniejąca jezdnia na odcinku od ulicy Czajkowskiego do ulicy Brucknera o długości około 1,2 km zostanie zmodernizowana. Podczas prac zostaną przebudowane sieci wodociągowe, kanalizacyjne, gazowe, energetyczne i telekomunikacyjne, powstanie nowe oświetlenie drogowe i będzie zasadzona zieleń. Po zakończeniu prac piesi i rowerzyści będą mogli korzystać z nowych chodników i ścieżek rowerowych po obu stronach remontowanego odcinka. Po zakończeniu remontu zmianie ulegnie organizacja ruchu na skrzyżowaniu ulic Brucknera, Krzywoustego i Poprzecznej: powstanie dodatkowy pas ruchu na ulicy Krzywoustego od strony CH „Korona” (lewoskręt w Brucknera) oraz nowy pas ruchu na ul. Brucknera (w ulicę Poprzeczną). Zmieni się także organizacja ruchu na skrzyżowaniu ciągu z ulicą Czajkowskiego: zostaną tam wybudowane dodatkowe pasy ruchu - lewoskręt i prawoskręt. Prace zrealizuje firma NCC Industri, a nadzorować będzie ją firma Bureau Veritas. Planowany termin zakończenia robót to październik 2006 roku. Przebudowa będzie kosztować prawie 21 mln złotych, a nadzór zewnętrzny 1 mln. Dofinansowanie z unijnego funduszu ZPORR wynosi 9,3 mln złotych. Podczas pierwszego etapu prace nie spowodują ograniczeń w ruchu kołowym. O wszelkich utrudnieniach będziemy informować na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis lotnisko-rozbudowa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 22:25 Rozbudowa wrocławskiego lotniska Większa hala odlotów, tym samym więcej pasażerów i większy komfort podczas oczekiwania na samolot - taki ma być efekt przebudowy terminalu wrocławskiego portu lotniczego. Przebudowy rozpocznie się lada dzień i potrwa do końca września. Koszt modernizacji to 4,5 miliona złotych. Sąsiadująca z lotniskiem gmina Kąty Wrocławskie też chce się rozwijać i powiększać o nowe osiedla. Ale jak zastrzega burmistrz o konflikcie z portem lotniczym nie ma mowy. eja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Sala koncertowa A.Muz. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 22:35 OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU Nazwa zamówienia nadana przez zamawiającego OPRACOWANIE DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ, SPECYFIKACJI TECHNICZNYCH WYKONANIA I ODBIORU ROBÓT BUDOWLANYCH, KOSZTORYSU INWESTORSKIEGO DO ETAPU I ORAZ PROGRAMU FUNKCJONALNO - UŻYTKOWEGO I OBLICZENIE PLANOWANYCH KOSZTÓW PRAC PROJEKTOWYCH I ROBÓT BUDOWLANYCH DLA ETAPU II REWITALIZACJI OBIEKTÓW PRZY UL. ZELWEROWICZA NA OBIEKTY DYDAKTYCZNE AKADEMII MUZYCZNEJ WE WROCŁAWIU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Sala koncertowa A.Muz. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 22:42 Wartość lub zakres zamówienia: WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA PRZEKRACZA 130.000 EUR A NIE PRZEKRACZA KWOTY 5.000.000 EUR Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: dni 168 (licząc od daty udzielenia zamówienia) Wymagane wadium : 19.000 PLN Data, godzina i miejsce otwarcia ofert: Data 05.09.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Fagor razy dwa i centrum logistyczne IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 14.07.05, 23:06 .: Premier Marek Belka i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz podpiszą umowę z hiszpańską firmą. :. 14 lipca 2005 - 14:22 Koncern Fagor zamierza zainwestować 130 mln złotych w należący do niego wrocławski zakład Wrozametu. Premier Marek Belka i prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz podpiszą jutro w Warszawie umowę z hiszpańską firmą Fagor. Koncern zamierza zainwestować 130 mln złotych w należący do niego wrocławski zakład Wrozametu. Przy produkcji nowoczesnych kuchenek i zmywarek pracę znajdzie tysiąc osób. Porozumienie dotyczy m.in. zwolnienia z podatku od nieruchomości i dopłaty do każdego nowego miejsca pracy. Według planów Fagora dzisiejszy Wrozamet ma zostać niemal w całości przebudowany. Fabryka zajmie też dwa razy większą powierzchnię. Kolejnym ruchem Hiszpanów ma być natomiast budowa centrum logistycznego, w które chcą zainwestować 60 mln zł. To oznacza zaś 150 kolejnych miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Fagor razy dwa i centrum logistyczne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.05, 23:23 A także ma powstać park przemysłowy dla firm z grupy MCC (właścicieli Fagoru) - przy ul Wołowskiej...teraz po podpisaniu umowy, nic już nie stoi hiszpanom na przeszkodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis tarasy widokowe na wyspie Słodowej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 09:35 rozstrzygnięto przetarg: odtworzenie ubezpieczenia brzegowego Wyspy Słodowej na odcinku 700 m oraz budowę 5 zejść do wody z tarasami widokowymi na ubezpieczanym odcinku Wyspy Słodowej. zwyciezca: Przedsiębiorstwo Robót Wodnych i Ekologicznych EKO-WOD Sp. z o.o., ul. Towarowa 12-14, 58-100 Świdnica cena: 1 mln 58 tys zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:20 Samotnie stojąca kamienica na rogu Sienkiewicza i kard.Kominka wygląda tak, jakby była już opuszczana przez lokatorów i przygotowywana do rozbiórki. Piękna to ona nie była, a na tym terenie miasto planuje jakieś parkingi z hotelem dla kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:26 kiedyś zastanawialiśmy się na forum, czy ją zburzą, czy pójdzie do kapitalnego remontu? O ile mnie pamięć nie myli, owa kamienica nie znalazła się na liście wyburzeń, którą opracował UM (chodzi o wyburzenia w ciągu najbliższych 12 miesięcy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Hankook nie podjął negocjacji z Polską IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:27 INWESTYCJE Hankook nie negocjuje z Polską, trwają rozmowy z naszym południowym sąsiadem Słowacy mają problem z pakietem pomocy Słowacki minister gospodarki chce zachęcić swój rząd do szybkiego udzielenia pomocy publicznej koncernowi Hankook Podane przez niego informacje, jakoby inwestor negocjował też z Polską, są nieprawdziwe. Negocjacji z koreańskim inwestorem nie prowadzimy - mówi "Rz" Sebastian Mikosz, wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych. Minister gospodarki Słowacji Pavol Rusko twierdzi, że tak jest. Słowackie media przytaczają jego wypowiedzi, w których informuje, że koreański koncern znów rozpoczął negocjacje z Polakami i Węgrami. Wczoraj rzecznik ministerstwa gospodarki Marosz Havran powiedział "Rz", że Hankook wznowił negocjacje z sąsiednimi krajami. Pavol Rusko negocjował z Koreańczykami pakiet pomocy. Wysokie wsparcie w gotówce zachęciło Hankooka do podjęcia decyzji, że jego fabryka opon za 500 mln euro powstanie na Słowacji, a nie w Polsce. Ale tamtejszy rząd nie zgodził się, aby Koreańczycy dostali tak dużą pomoc. - To rozgrywka między ministrem Rusko a innymi ministrami - twierdzą słowackie media. Można przypuszczać, że Rusko, podając informacje o wznowieniu negocjacji z Polską i Węgrami, naciska na swój rząd, aby zgodził się na pomoc dla Koreańczyków. Przed tygodniem Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych wysłała do Koreańczyków list, w którym zachęca do wznowienia rozmów z naszym krajem. Prawdopodobnie agencja nieznacznie podniosła wartość pomocy publicznej, jaką może udzielić koncernowi z Korei. Ale i tak jest ona niższa niż oferta złożona przez ministra Rusko. Hankook odpowiedział już na pismo z Polski. Ale poza tym nie podjął żadnych kroków, które wskazywałyby,że chce zbudować w naszym kraju fabrykę opon. Wartość pierwotnych ofert Polski i Słowacji była zbliżona i wynosiła ponad 100 mln euro. Ale Słowacy chcieli dać Koreańczykom ok. 20 - 30 mln euro w gotówce, natomiast nasza oferta w gotówce wynosiła ok. 2 mln euro. Koreańskiemu inwestorowi najbardziej zależało na pieniądzach, a nie na zwolnieniach podatkowych, które obowiązywałyby przez wiele lat. m.p. "RZECZPOSPOLITA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Prezydent Dutkiewicz o nowych inwestycjach... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:30 Z dzisiejszego SP / GWroc - działu Gospodarka: (...) Rozbudowa Wrozametu to już trzecia, po Whirpoolu i Hewlett-Pacardzie, bardzo duża inwestycja w stolicy Dolnego Śląska w ostatnich dwóch latach. W tym czasie na ulokowanie pieniędzy we Wrocławiu zdecydowało się dwanaście większych firm zagranicznych. Z deklaracji wynika, że zainwestują razem ponad 400 mln euro i stworzą osiem tysięcy miejsc pracy. – Mam nadzieję, że kolejnym inwestorem będzie koncern LG Philips, który zastanawia się nad wybudowaniem fabryki w Kobierzycach – mówi Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia. – Rozmawiamy teraz z kilkoma dużymi firmami. Pracę w nowych zakładach może znaleźć 5-10 tysięcy osób. (...) Rafał Knapik - Gazeta Wyborcza / Słowo Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Prezydent Dutkiewicz o nowych inwestycjach... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:51 > na ulokowanie pieniędzy we Wrocławiu zdecydowało się dwanaście większych firm > zagranicznych. Z deklaracji wynika, że zainwestują razem ponad 400 mln euro i > stworzą osiem tysięcy miejsc pracy. widać że Dutkiewicz dotrzymuje słowa i z determinacją walczy o inwestorów. jescze kilka miesięcy temu takie informamcje wywołałyby stan euforii na tym forum, a teraz...entuzjajzm jakby osłabł. no i PAIZ powoli, powoli nadrabia zaległości...Mimo wszystko im też należy się pochwała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Prezydent Dutkiewicz o nowych inwestycjach... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:56 Entuzjazm jest cały czas, a jak jeszcze LG/Philips wybierze gm Kobierzyce, a Prezydent dopnie umowy z tymi firmami, to entuzjazm będzie jeszcze większy... Niedawno było opracowanie odnośnie beezrobocia na DŚ. I okazuje się, że największa grupę bezrobotnych stanowią ludzie o niskich kwalifikacjach - dlatego wazne są oprócz firm z branży high-tech, centrum rozlicz-ksiegowych, firm IT...... także duże fabryki, które zatrudnią ludzi na linie produkcyjne, ludzi o niższych kwalifikacjach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:30 w takim razie możliwości są dwie: albo się pomyliłem, bo opisuję to co widziałem przelotni9e z samochodu, albo na razie wykwaterowują a wyburzą później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Wrocławski EFL nadal liderem leasingu w Polsce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 13:32 www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050715/ekonomia_a_30-2.F.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 13:54 ona bedzie sprzedawana razem z terenem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Kolejna kamienica do rozbiórki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:03 > ona bedzie sprzedawana razem z terenem... aha, czyli to jest trzecia możliwość, którtej nie wziąłem pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Roehl w gm Chocianów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:09 Kosztem ponad miliona euro niemiecka firma Roehl wybuduje w gminie Chocianów zakład produkcji elementów z drewna, wykorzystywanych w budownictwie. Pracę znajdzie 18 osób. Produkcja ma ruszyć na początku przyszłego roku. ez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis jm dla ciebie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 14:24 wroclaw.hydral.com.pl/foto/45/45709.jpg zdjecie z dzis wiec jeszcze zdązysz :) ulica Roosvelta na Nadodrzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Jawor inwestuje w turystykę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:37 Jawor stawia na inwestycję w turystykę. W ramach inwestycji (wartych łącznie ponad 30 mln zł) przewiduje się: - Program Rewitalizacji Miasta (w okresie 2006-2013 mają zostać zrealizowane II etapy tj. przygotowanie dokumentacji i planu zagospodarowania Zamku Piastowskiego oraz modernizacja i adaptacja pierwszego segmentu) - Modernizację płyty Rynku (zostanie rozpoczęta jako samodzielny projekt inwestycyjny, który zostanie następnie włączony do przygotowywanego programu rewitalizacji miasta) - Zagospodarowanie Parku Pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: jm dla ciebie :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:41 dzięki Rafis. skąd wiedziałeś że lubię takie obrazki? nic piękniejszego, jak widok rudery rozsypującej się w pył:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: jm dla ciebie :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:44 Ja tam wolę budowy i duże ilości żurawi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: jm dla ciebie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 14:47 bo niszczyc lubi kazdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:50 Włoska sieć hoteli wchodzi do Polski Domina Hotels & Resorts planuje w ciągu najbliższych 10 lat wybudować 211 hoteli. W tym kilka w Polsce. r e k l a m a Już w sprzedaży DATABASE OF POLISH TOUROPERATORS AND TRAVEL AGENCIES (w angielskiej wersji językowej) 2100 biur turystycznych pełne dane adresowe pełne dane elektroniczne (www, e-mail) tylko 99 zł brutto (z dostawą) Więcej informacji o Bazie Spółka ma obecnie 39 hoteli, działających w 14 krajach. Planuje jednak szeroką ekspansje - i dołączenie do sieci kolejnych 211 obiektów. Wszystkie obiekty mają mieć standard trzech lub czterech gwiazdek i będą działały pod rożnymi markami - Domina Inn, Domina Hotel & Resorts, Royal Media, Domina Prestige lub Richmond Grand. W Polsce obiekty Domina Hotels & Resorts będą działać w Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie. Przy czym w stolicy Wielkopolski będą aż 2 obiekty firmy - działający od kwietnia 2004 roku Domina Prestige i nowobudowany Royal Media. Źródło: Świat Hoteli, 2005-07-15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 14:55 To raczej drogie hotele. We Wrocławiu przydałyby się ze 3-4 nowe hotele dla średnio-zamożnych turystów... Przynajmniej jeden będzie budowany w przyszłym roku (sieć Etap 1)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 14:59 wybudują coś nowego czy przejma jakis hotel? Moze ten hotel bedzi ena działce Nawrata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:11 > wybudują coś nowego czy przejma jakis hotel? Moze ten hotel bedzi ena działce > Nawrata? Może, kto wie? Byłoby dobrze, bo wreszcie coś by sie ruszyło z tą Krawiecką:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:12 Ta sieć raczej inwestuje w stare kamienice, takie okazałe kamienice, remontuje je i urządza w nich swoje hotele (niezbyt wielkie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:15 to może Monopol? też byłoby nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:16 Tylko, że Orbis raczej nie ma na raziee zamiaru pozbywać się Monopolu (szkoda, że nie ma też poważniejszych pieniedzy na remont tego pięknego, zabytkowego hotelu :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.07.05, 15:18 był w Słowie artykuł o tym ze własnie chyba sprzedadza Monopol, w kazdym razie tak gadali tajemniczy informatorzy z Orbisu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:18 > Tylko, że Orbis raczej nie ma na raziee zamiaru pozbywać się Monopolu (szkoda, > że nie ma też poważniejszych pieniedzy na remont tego pięknego, zabytkowego > hotelu :((( to tylko kwestia ceny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: to teraz coś dla was:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:23 Tak, cena zawsze robi swoje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Domina Hotels IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:25 www.dominahotels.com/ Przykład z Budapesztu: www.dominahotels.com/eng/products/gallery.aspx?idmaster=73&idImage=1130 A ten na razie jedyny hotel tej sieci w Polsce, w Poznaniu - akurat powstał w nowowybudowanym obiekcie, tyle, że nieco "stylizowanym" na stary :) www.dominahotels.com/eng/products/gallery.aspx?idmaster=98 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Domina Hotels IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.05, 15:35 > A ten na razie jedyny hotel tej sieci w Polsce, w Poznaniu - akurat powstał w > nowowybudowanym obiekcie, tyle, że nieco "stylizowanym" na stary :) żeby tylko czegoś takiego nam we Wrocku nie zafundowali. do Monopolu się nie umywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Jordan Willia libertyloanconsultant@gmail.com IP: 95.141.31.* 27.08.14, 02:54 Witaj, Możemy pomóc z kredytu, który chcesz, jeśli jesteś w potrzebie pożyczki lub pomocy finansowej, czy może zostały odrzucone przez swoich banków lub innych instytucji finansowych? ODPOWIEDZ nam dzisiaj z kwoty potrzebnej Pożyczki osobiste: Pożyczki biznesowe: Kredyty studenckie: Kredyty budowlane: Kredyty mieszkaniowe: Pożyczki rozszerzenia działalności: Konsolidacji zadłużenia pożyczki: Jesteśmy szybki i dynamiczny przetestowane i godne zaufania. Kontakt e-mail: (libertyloanconsultant@gmail.com), aby uzyskać więcej informacji. Dzięki Pani Jordan William Odpowiedz Link Zgłoś