Gość: Jola IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 21:39 Moi znajomi jeźdżą sprzedawać krew do Niemiec. Kto we Wrocławiu skupuje krew. Słyszałem, że stacje krwiodastwa sprzedają jeden litr krwi szpitalom za 150 złotych. Jak tutaj to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksenos Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? 10.07.05, 21:56 sprzedać??chyba za czekolade na czerwonego krzyza-obok kredki i ołowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? IP: *.e-wroc.com 10.07.05, 22:25 Nigdzie w Polsce nie sprzedasz krwi bo nikt Ci za nia nie zaplaci. Centra Krwiodastwa oddaja bilety za dojazd, daja z 9 czekolad i 0,5l Coca-Coli. Ja bym nie wzial kasy za oddanie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? 10.07.05, 22:36 Taki sam towar jak kazdy inny. Skoro stacje krwiodastwa sprzedaja krew szpitolom, wiec i dawcom powinni placic. Tak w ogole to ta instytucja honorowego dawcy pachnie mi spuscizna po socjalizmie i chyba tym tez jest skoro w calym cywilizowanym swiecie nie ma czegos takiego. Wprowadzenie sprzedazy krwi roziwazaloby tez problem z jej brakiem, i sadze nawet, ze bylby problem z nadpodaza krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Albo 10.07.05, 22:41 Albo można wprowadzić jakieś ulgi podatkowe dla krwiodawców, czy też specjalne traktowanie podczas oczekiwania na wizytę u specjalisty w państwowej służbie zdrowia (modyfikator kolejkowy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Albo IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.07.05, 09:01 przecież tak było, zlikwidowano ulgi podatkowe, bezpłatne witaminy, pierwszeństwo kolejkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? IP: *.dominet.pl / 217.30.157.* 11.07.05, 12:07 Pomimo że krew jest odsprzedawana szpitalom ja nie wziełabym grosza. Oddanie krwi to coś więcej niż towar, ale co ty o tym możesz wiedzieć nigdy jej nie potrzebowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? IP: *.e-wroc.com 11.07.05, 12:24 Jak oddaje krew to nie mysle o tym by jakos sie wzbogacic czy dostac czekolady, robie to z innych pobudek na pewno nie materialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Pfff IP: *.leon.com.pl 19.03.14, 22:01 Dojebala nigdy jej nie potrzebowales każdy potrzebuje KRWI przynajmniej do tego zeby zyc aleskad tymozeszo tym wiedziecprzeciezjestes babą. pozdro ciemnoto. a kasazakrew mam 0 rh plus i nawet jakbym byl jedynąosoba na swiecie ktora moze takiego deanata podleczyc na zdrowiu to i tak bym wziol kase i to grubo bym sie wycenil materializm bez tego nie przezyjesz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 13:03 jesli ja oddaje krew a szpital ja kupuje to nie jest w porzadku bo ktos na tym robi interesy!A pacjent czesto jeszcze dopłaca np by szybciej sie dostac do szpitala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matternhorn Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.07.05, 14:56 Pomyśl, że stacja w ktorej oddajesz krew, zanim będzie mogła ją sprzedać szpitalowi to musi ją: przebadać, przetoczyć z Twoich żył do specjalnego pojemnika, znowu przebadać, przechowywać w specjalnej lodówce - to wszystko kosztuje i szpitale właśnei za to płacą. Jakby jeszcze mieli płacić CI za to kasę, to szpitale jużby nikogo nie wyleczyły... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_89 Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? 11.07.05, 21:46 Tak, tak, jasne... Szpitale kupują krew, ale potem każą sobie za nią i tak płacić :] pacjenci muszą szukać dawców często w swojej rodzinie. Ostatnio czesto jest spotykany przypadek, żeby jakaś osoba była operowana musi sobie wpierw zorganizować krew, aby do takiej operacji doszło :]. I jaka to jest sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola W EUROPIE SPRZEDAJE SIĘ KREW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 22:49 Dorabiają tak studenci i bezdomni mają zawsze na życie. Widać coś tej Polsce daleko, bardzo daleko do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placek płacenie za krew=zagrożenie dla biorców IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.07.05, 23:32 Wg któregoś z lekarzy chorób zakaźnych, autorytetu w sprawach bezpieczeństwa transfuzji (pardon, ale nie pamiętam nazwiska), płacenie za krew dawcom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pobrania jej od osób chorych. Bo przecież najłatwiej zarobić na działkę oddając krew... I chociaż o bezpieczeństwie decydują badania krwi, to jednak trochę (samo kosztowne pobranie i badanie) opiera się na zaufaniu do dawcy - potencjalny dawca wypełnia ankietę, w której przyznaje się (albo nie) do zachowań zwiększających ryzko zakażenia HIV, HCV, HBV. A dla zysku łatwiej skłamać. Stąd ze względów bezpieczeństwa zalecane jest krwiodawstwo honorowe lub celowe (ze wskazaniem odbiorcy), ale zawsze bezpłatne. Jeśli państwo nie wychowało sobie obywateli potrafiących zaspokoić potrzeby krwi to musi sięgać do rozwiązań mniej bezpiecznych, czyli za krew płacić. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? IP: *.246.jawnet.pl 12.07.05, 02:23 Jolu - to może jedź z tymi znajomymi sprzedać krew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Oczywiście, że pojadę do Niemiec sprzedać krew IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.05, 08:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwu Re: Oczywiście, że pojadę do Niemiec sprzedać kre IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.07.05, 10:35 tylko żeby razem z opakowaniem nie kupili -JOLU ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
metnia Re: Oczywiście, że pojadę do Niemiec sprzedać kre 12.07.05, 17:07 a gdzie dokladnie do niemiec? do jakiego miasta? jak to sie odbywa? wchodzisz do szpitala i mowisz" dzien dobry, chcialam oddac krew"? napisz na forum albo na maila, bede wdzieczna metnia@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
diabelek2 Re: Oczywiście, że pojadę do Niemiec sprzedać kre 12.07.05, 17:13 Ludzie! co sie z wami porobiło, żeby za oddawanie krwi pieniądze brać, ten śwait naprawdę spada na psy. ja oddaje krew ale nigdy mi przez głowe nie przeszło zeby pieniądze za to dostać, jest mi wesoło jak dostaje czekolade i mogę nią obdarować całą rodzine i znajomych. żal mi i przykro na sercu gdy czytam takie posty jak Joli czy WC, którzy żadają pieniądzy za krew. niech coś jeszcze w tym kraju będzie społeczne. pozdrawiam zasmucona a. Odpowiedz Link Zgłoś
bocian34 Niech żyje naiwność !! 12.07.05, 23:12 diabelek2 napisała: > Ludzie! > co sie z wami porobiło, żeby za oddawanie krwi pieniądze brać, ten śwait > naprawdę spada na psy. > ja oddaje krew ale nigdy mi przez głowe nie przeszło zeby pieniądze za to > dostać, jest mi wesoło jak dostaje czekolade i mogę nią obdarować całą rodzine > i znajomych. > żal mi i przykro na sercu gdy czytam takie posty jak Joli czy WC, którzy żadają > > pieniądzy za krew. > niech coś jeszcze w tym kraju będzie społeczne. > pozdrawiam zasmucona > a. LITOŚCI !! Diabelek2 hihihihi !!! za darmo hihihi !! Dostałaś czekoladę i jest Ci wesoło hm... ale ludzie są naiwni może jeszcze pójdziesz społecznie autostradę budować żeby karetki szybciej dojechały do chorych. A rządowe pieniądze na Kajmany na kąta mamy demokrację nic za darmo nie dostaniesz a jak masz takie miękkie serduszko to czekoladę oddaj do domu dziecka bo rządu nie stać na dotację a twoje podatki już wydali na bankiety . Wiem że to co piszę jest okrutne ale taka jest demokracja . Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Niech żyje naiwność !! 21.07.05, 13:24 nie... taki jest Twój sposób myślenia o demokracji... Takie jest Twoje zdanie... ale nie: "...taka jest demokracja" Ciekawa jestem czy ustępując w tramwaju miejsca starszej osobie bierzesz od niej odstepne za siedzonko, co? No bo taka jest demokracja... Jeśli w ogóle ustępujesz miejsca w tramwaju... Biletów pewnie też nie kasujesz, no bo państwo też Cię okrada... Ech... OK, masz prawo do takiego myślenia - to Twój wybór. Ale nie wiem kto dał Ci prawo do kpienia z ludzi, którzy chcą coś zrobić dla kogoś bezinteresownie. kika Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: Oczywiście, że pojadę do Niemiec sprzedać kre 21.07.05, 13:17 Joluś, a o nereczce nie myślałaś? przecież jedna Ci w zupełności wystarczy... Ciekawa jestem czy kasa pokryje Ci koszty podróży... Odpowiedz Link Zgłoś
graczadam Re: Oczywiście, że pojadę do Niemiec sprzedać kre 24.05.14, 16:51 Nerka nie odrasta a krew się nowa "wyprodukuje" Ktoś ma ochotę sprzedać krew ... niech sprzedaje. Państwo ciśnie obywateli jak cytrynki na każdej płaszczyźnie ,ale krew naszą by chciało za darmo !Za darmo to mogę coś oddawać bliskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M jak ja nie cierpię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:58 nie cierpię tego gadania o ideałach, posłannictwie itp. wszędzie powinny obowiązywać jasne reguły: dawca krwi oddaje cos bardzo cennego,ponosi ryzyko zdrowotne - powinien zostac wynagrodzony,tym bardziej, że szpitale za krew płaca, a instytucje medyczne sa bezwzględne w egzekwowaniu swoich nalezności gdyby nie głupie gadki o ideałach i posłannictwie to i oświata i służba zdrowia miałaby sie dzislepiej, a tak maja status instytucji ...żebraczych ;-( PS. Po info z TV w soboterazem z córka chciałysmy oddac krew - ja mma 0 Rh+, a córka B Rh- dzwoniłysmy do róznych miejsc - w sobote o 15.00 nikt nikogo nie potrzebuje a my naprawde chciałysmy - ale ani info o badaniach jakie opwinnysmy zrobic, ani o tym gdzie i jak tak naprawde to wszystkim zwisa tylko Tv robi szum bo to taki wampiryczny temat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
k_i_k_a Re: jak ja nie cierpię 21.07.05, 13:10 wiesz... gdybyś choć raz pojawiła się w punkcie krwiodastwa przekonałabyś się, że nie zwisa... i jeśli starczy Ci determinacji by wytrwać w swym postanowieniu dłużej niż pół godziny (bo jak rozumiem w poniedziałek już nie szukałaś informacji), to zajrzyj choćby tu: www.rckik.wroclaw.pl wystarczyło wrzucić w wyszukiwarce... kika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabiaa Re: jak ja nie cierpię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 15:16 Może masz do sprzedania lewą nogę i rękę? Może też być jelito grube. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaacek Re: jak ja nie cierpię IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 21.07.05, 20:41 podejrzewam że w szpitalu na sztabowej mogłyście oddać..a co do pracy stacji krwiodatwa,to tam też są tylko ludzie i pewnie również chcieli by mieć wolne od czasu do czasu.A dlaczego nie poszlyście w sobotę do 14??To tak jak bys się wybrała w niedzielę o trzeciej w nocy dokarmiać głodujące ptaki. A wszystkim tym którzy tak wychwalają pobieranie krwi za kasę na zachodzie,przypomne iż to własnie w tych krajach gdzie ją się sprzedaje jest najwięcej przypadków zarażenia wirusem HIV od preparatów kwiopochodnych,a francja to już w ogóle jest w tym kierunku mistrzuniem...u nas tylko dlatego się tych spraw nie nagłaśnia za bardzo by nie zniechęcać i tak już jak widać zniechęconych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
annuszka85 Re: GDZIE MOŻNA SPRZEDAĆ KREW? 21.07.05, 18:52 hmmm, Jola cos sie dawno nie odzywała, chyba pojechała :] A ja tam ide jutro i nie mysle o tym, zeby dostac za to kasiore,choc z tą krucho, tylko o tym,ze moja krew moze sie komu przydac i tyle. Pozdrawiam dawców ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
alicez re 24.03.14, 13:06 Jako krwiodawca oddaje krew regularnie i zawsze jestem pytana czy wyrażam zgodę na sprzedaż mojej krwi przez stację, wiec to nie jest do końca niedorzeczne. Ale na jakich zasadach się to odbywa to już nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś