Dodaj do ulubionych

Absurd dnia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 17:54
Aby ograniczyć "turystykę paliwową", niemieckie ministerstwo gospodarki
opracowało projekt ustawy umożliwiającej dotowanie cen paliwa na terenach
nadgranicznych. Mieszkańcy mogliby kupować benzynę taniej, po cenach
zbliżonych do cen w krajach sąsiednich, zaś różnica w cenie pokrywana byłaby
ze specjalnego funduszu.

biznes.onet.pl/0,1139655,wiadomosci.html
Socjalistom juz kompletnie odbija........
Niemcy potrzebuja swojego Barei!
Obserwuj wątek
    • smakosz_buraka Chcieliście Unii Europejskiej to ją macie 28.07.05, 17:58
      W Unii są równi i równiejsi a my jesteśmy nikim, bo zawsze jak będziemy
      konkurencyjni to nam łeb ukręcą.
    • wielki_czarownik Pamiętaj! 28.07.05, 20:19
      Pamiętaj, że socjalistycznym durniom nigdy nie przyjdzie do głowy rozwiązanie najprostsze, najskuteczniejsze i zgodne z podstawami ekonomii (np. krzywą Laffera) czyli obniżka podatków. Zamiast tego oni wprowadzą nowy podatek z którego wpływy zostaną przeznaczone na dopłatę w celu obniżenia realnych kosztów innego podatku. A przy okazji oczywiście tradycyjne 10% sobie ukradną.
      Tak działa każdy socjalizm swiata.
      Pamiętaj, że socjalista zamiast kupić wędkę woli ukraść dwie ryby (jedna pójdzie na podatki).
      • no.logo Czarowniku! 28.07.05, 21:27
        > socjalistycznym durniom
        Może ja jestem jakiś dziwny, inny, niedopasowany, ale określanie kogoś durniem jedynie ze względu na poglądy na ekonomię i politykę społeczną jakoś mi się nie za bardzo pasuje. Bo Ci się odwdzięczę "libertariańskimi niedorozwojami", to zobaczysz :P ;-)

A co do krzywej Laffera jako "podstawy ekonomii" - to nie jest żadna podstawa, tylko jeden z teoretycznych (i mających nikłe zastosowanie w praktyce) modeli. W dodatku przydatny jedynie do analizy zdarzeń z przeszłości, a nie "prorokowania". Bo wyznaczenie punktu nasycenia jest praktycznie niemożliwe (zbyt wiele zmiennych).

> najskuteczniejsze [...] czyli obniżka podatków
        Do zera?

> Tak działa każdy socjalizm swiata
        Przykłady! Przykłady!

Żeby nie było, że natchniony lewak ze mnie - lubie wolny rynek i w III RP żyje mi się o wiele lepiej niż w Peerelu. Ale mam rozum i używam go (na przykład do racjonalnej krytyki negatywnych zjawisk, które widzę dookoła), a nie ślepo wierzę w jedną doktrynę (np. liberalną w wydaniu polskim).

A wędkę chętnie kupię :P
        • wielki_czarownik Re: Czarowniku! 29.07.05, 00:38
          no.logo napisał:

> Może ja jestem jakiś dziwny, inny, niedopasowany, ale określanie kogoś durniem
          > jedynie ze względu na poglądy na ekonomię i politykę społeczną jakoś mi się nie
          > za bardzo pasuje. Bo Ci się odwdzięczę "libertariańskimi niedorozwojami", to z
          > obaczysz :P ;-)

Jeżeli po doświadczeniach wujka Joe ktoś jeszcze wierzy w scjalizm, to...

>
          > A co do krzywej Laffera jako "podstawy ekonomii" - to nie jest żadna podstawa,
          > tylko jeden z teoretycznych (i mających nikłe zastosowanie w praktyce) modeli.
          > W dodatku przydatny jedynie do analizy zdarzeń z przeszłości, a nie "prorokowan
          > ia". Bo wyznaczenie punktu nasycenia jest praktycznie niemożliwe (zbyt wiele zm
          > iennych).

Oczywiście, że trudno wyznaczyć dokładnie punkt krytyczny, ale czasami (tak jak tu) wyraźnie widać, że przedobrzono z podatkami. U nas obniżka CIT też to udowodniła.
          No i nie jest to zbyt szeroko stosowane bo byt dużo u nas socjalistów. Ale latarń starczy dla wszystkich.

> Do zera?

Najlepiej. I niech każdy płaci za co chce. Ale mówiąc poważnie w Polsce przy realnym łącznym obciążeniu fiskalnym rzędu 70% (podatki bezpośrednie + pośrednie + różne ZUS-y i inne takie) to podatki trzeba obniżyć.

a
          > Przykłady! Przykłady!

Masz przykład Niemiec. Wprowadzą nowy podatek aby obniżyć ceny.

>
          > Żeby nie było, że natchniony lewak ze mnie - lubie wolny rynek i w III RP żyje
          > mi się o wiele lepiej niż w Peerelu. Ale mam rozum i używam go (na przykład do
          > racjonalnej krytyki negatywnych zjawisk, które widzę dookoła), a nie ślepo wier
          > zę w jedną doktrynę (np. liberalną w wydaniu polskim).

Ja patrzę co się sprawdza. Socjalizm tym nie jest.

>
          > A wędkę chętnie kupię :P
          >

Dolicz do niej VAT 22%, podatek na ochronę środowiska i na ochronę socjalizmu.
          • Gość: socjalista Re: Czarowniku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:57
            > różne ZUS-y i inne takie

dzięki różnym ZUSom i innym takim studencik WC
            może za darmo pójść do pana doktora jak gardełko
            boli. życzymy studencikowi WC zapalenia wyrostka
            i proponujemy, żeby wtedy za operację zapłacił
            ze swojej kieszeni.
            • wielki_czarownik Socjalisto! 29.07.05, 16:11
              Czarownik już do dłuższego czasu nie korzysta z publicznej służby zdrowia bo nie ma na to zdrowia. Punktem krytycznym był fakt, że mając problemy zdrowotne otrzymałem skierowanie na wizytę do specjalisty za 6 miesięcy. Niestety obawiałem się, że do tego czasu umrę i dlatego teraz leczę się tylko prywatnie. Zresztą operacja wyrostka w prywatnej klinice kosztuje mniej niż zwyczajowa "opłata dodatkowa" w szpitalu.
              • no.logo Akurat tutaj się z Czarownym zgadzam ;-) 29.07.05, 16:19
                Mnie też państwowy ortopeda wysłał na rezonans magnetyczny, jak sobie
                rozwaliłem kończynę - za 3 miesiące :-)))
                Tylko pamiętaj, WC, że Ciebie stać na prywatę, mnie stać na prywatę i kilku
                innych też stać. Ale kilku innych NIE stać - i, czy Ci się to podoba, czy nie,
                oni będą się leczyć za Twoje i moje podatki.

Co do doświadczeń wujka Joe - o systemie panującym w CCCP i satelitach można
                powiedzieć wiele, ale nie to, że był to socjalizm (w XIX-wiecznym albo
                współczesnym rozumieniu pojęcia).

I na koniec - nawet mi tu nie pisz o "opłatach dodatkowych", bo to nie wina
                systemu, tylko głupoty ludzi, którzy takowe godzą się ponosić.
                • wielki_czarownik Re: Akurat tutaj się z Czarownym zgadzam ;-) 29.07.05, 19:35
                  no.logo napisał:

> Mnie też państwowy ortopeda wysłał na rezonans magnetyczny, jak sobie
                  > rozwaliłem kończynę - za 3 miesiące :-)))
                  > Tylko pamiętaj, WC, że Ciebie stać na prywatę, mnie stać na prywatę i kilku
                  > innych też stać. Ale kilku innych NIE stać - i, czy Ci się to podoba, czy nie,
                  > oni będą się leczyć za Twoje i moje podatki.
                  >

Ale oni też płacą podatki. I za te podatki się leczą. Tylko, że przy okazji utrzymują bandę urzędasów zajmujących się tzw. "dystrybucją" tych pieniędzy. Nie lepiej płacić niższe podatki a za leczenie płacić bezpośrednio lekarzowi czy też wykupywać prywatne ubezpieczenie zamiast utrzymywać gromadę nierobów z ZUS-u, ministerstw, samorządów, skarbówki etc.

> Co do doświadczeń wujka Joe - o systemie panującym w CCCP i satelitach można
                  > powiedzieć wiele, ale nie to, że był to socjalizm (w XIX-wiecznym albo
                  > współczesnym rozumieniu pojęcia).
                  >

Pol-Pot, Lenin, Gomułka... wszystko to jest socjalizm. Chyba, że wolisz sławne falangi Fouriera gdzie dzieci miały grzebać zmarłych w ramach czynów społecznych.

> I na koniec - nawet mi tu nie pisz o "opłatach dodatkowych", bo to nie wina
                  > systemu, tylko głupoty ludzi, którzy takowe godzą się ponosić.
                  >

Ciekawe czemu prywatny lekarz nigdy się nie zająknął o koniaczek czy kopertę a miejsce na zabieg zawsze jest na czas, personel jest miły i uśmiechnięty.
    • Gość: Zenon Wypierd Spokojnie........ IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 00:48
      Przy takim wzroście ceny paliw, to zdaje się juz niedługo my będziemy jeździć do
      Niemiec po benzynę....
      • map4 Re: Spokojnie........ 29.07.05, 08:27
        Że się wtrącę - litr ropy kosztuje chwilowo w Niemczech średnio 1.08 Euro,
        litr benzyny bezołowiowej 95 około 1.20

Jak wyglądają ceny w Polsce i kurs zł/Euro ?
    • Gość: kotbehemot Już niedługo SPD porządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:47
      a w CDU takiego socjalizmu nie ma, prawica zawsze bardziej liberalnie podchodzi do gospodarki..
    • Gość: Emeryt Re:Zgłupiałem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.05, 15:32
      Jeżeli obniżą cenę benzyny we wschodnich landach, to będą po nią przyjeżdżać
      samochodziarze z landów zachodnich gdzie też trzeba będzie obniżać cenę.
      Szkoda tylko, że w Oławie benzyna kosztuje tyle samo co we Wrocławiu. Można by
      było zacząć uprawiać turystyke paliwową na naszym terenie, a producenci beczek
      i karnistrów mieliby większy zbyt. Umożliwiłoby to wzrost zatrudnienia, co z
      kolei pozwoliłoby na zmiejszenie wydatków w budżecie z tytułu zasiłków dla
      bezrobotnych, a to pozwoliłoby z kolei na obniżenie podatków. Tak działa prawo
      wolnego rynku przy temperaturze sięgającej w cieniu prawie 40 stopni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka