Dodaj do ulubionych

papież tu,papież tam..pomocy...

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 15.08.02, 19:18
Jestem z Krakowa choć w tej chwili w kieleckiem to co się dzieje to paranoja,
rewizje po nocach,wycie syren pod domem cały dzień,paraliż miasta...wszystko
w imię boże.Po raz pierwszy mam tego dość ja i moja rodzina , ludzie to nie
jestest normalne, to jest chore co się dzieje z okazji jego przyjazdu..nie
mamy już chyba zdrowego rozsądku i umiaru w tym wszystkim..pierwszy raz nie
chcę by był u nas..za dużo zdrowai i nerwów i kasy..
pomocy
krakus
Obserwuj wątek
    • gatsby_ck Re: papież tu,papież tam..pomocy... 15.08.02, 19:44
      I w czerwonych Kielcach pozostań.

Krakus
    • Gość: qwerty Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 19:44
      widocznie taka wola boska...
    • everybody Re: papież tu,papież tam..pomocy... 15.08.02, 19:58
      Tyle sie mowi o glodujacych dzieciach w Afryce (i nie tylko), o bezdomnych, o
      chorych etc. a pomyslcie ile kosztuje jedna wizyta papieza.Tygodnie a nawet
      miesiace przygotowan po to by jeden czlowiek (nie podwazam jego autorytetu)
      mogl publicznie przemowic i pomodlic sie z wiernymi.Zdaje sobie doskonale
      sprawe, ze w dzisiejszych czasach nie trudno o szalenca i zamach, ale czy np.
      wyjazd jakiegos VIP-a jest "sponsorowany" przez panstwo?Kto wlasciwie placi za
      wizyte papieza?Kosciol, panstwo, Watykan?Owszem dla ludzi wierzacych i
      oczekujacych papieza koszty sa najmniej wazne, ale wezmy takze pod
      uwage "interes" tych, dla ktorych papiez jest tylko slawnym czlowiekiem.Placac
      podatki oczekujemy, ze pieniadze te zostana madrze spozytkowane dla dobra ogolu
      spoleczenstwa.Zatem jesli ktos chce zobaczyc papieza powinien jako wierny
      samemu udac sie w pielgrzymke do niego.
      • gatsby_ck Re: papież tu,papież tam..pomocy... 15.08.02, 20:11
        Nie jestem szczególnie głęboko wierzący, ale uważam, że, za same zasługi, nie
        powinniśmy żałować złotówek na wizytę papieża. Państwo polskie przyjmuje i
        utrzymuje tylu kłamców, złodzieji i innych tzw. wielkich tego świata, że raz
        może się wykosztować na kogoś tak bezsprzecznie moralnego jak papież.
        Oczywiście, powinniśmy zachować jakieś granice.

Innym zupełnie tematem jest powierzchowność wiary w naszym kraju; to, że ludzie
        traktują Jego wizytę jak jakiś show...ich strata.
        • Gość: Awizo Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.02, 21:42
          najlepiej zeby nikt do nas nie przyjeżdzal i będzie gitara :)
          zostań sobie kolego na tym zadupiu i sztachaj sie we wlasnym sosie.
          z braterskim pozdrowieniem Awizo
    • Gość: El Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.08.02, 22:11
      Wrócisz z tych Kielc, a tu asfalt naprawiony, nowe ławki, nowe kosze na śmieci
      itd. Pielgrzymi się wyniosą, a co nowego zrobiono dla miasta, to i tak
      zostanie. Co Ci to przeszkadza. (mieszkam przy katedrze we Wrocławiu i wiem jak
      to wygląda).
      • Gość: wrocadi Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.magma-net.pl 15.08.02, 22:23
        Przeciez wyjechales...nie rozumiem dlaczego Ci to przeszkadza. Tez mieszkam
        kolo katedry i kiedy papiez nie narzekalem. Wole zeby pioeniadze zostaly
        wykorzystane na Jego przyjazd niz na jakies glupoty zaproponowane przez
        politykow. Policjanci pewnie sie ciesza bo wkoncu moga pojezdzic swoimi
        samochodami bez obway ze zabraknie kasy na paliwo itp.
        A co powiesz na to by kwasniewski i inni politycy nie jezdzili na wizyty
        miedzypanstwowe?? Przeciez taniej jest zadzwonic lub pogadac przez internet. Po
        co te wystawne kolacje, przyjecia??? To jest absurd. Uczestniczy w tym garstka
        (przy wizycie papierza to kilka milionow ludzi). Prywatne loty, przejazdy
        calych rodzin na wakacje szkolenia ktore sa niczym innym jak marnowaniem
        pieniedzy podatnikow.
        Patrzycie przez swoj pryzmat. Ludzie , w wiekszosci starsi, sa gleboko wierzacy
        i dla nich to nie jest wcale show tylko prawdziwe duchowe przezycie. On jest
        dla niech wielkim autorytetem, ktorego podziwiaja i chca spotkac. Tak jak
        mlodych (nie wszytskich) kreca gwiazdy z BB, czy showbiznesu, sportowcy.
        Wiec krakus - przestan marudzic.
        • everybody Re: papież tu,papież tam..pomocy... 16.08.02, 00:08
          Gość portalu: wrocadi napisał(a):

> Prywatne loty, przejazdy calych rodzin na wakacje szkolenia ktore sa niczym
          > innym jak marnowaniem pieniedzy podatnikow.

Jakby tylko w ten sposob marnowano pieniadze - bylo by cudownie.
      • Gość: CLIN Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 22:29
        No to niedługo pomieszkasz ,bo słudzy P.Bozi niedługo upomną się o tereny przy
        katedrze .I co wtedy zrobisz ? Pewnie to samo co mieszkańcy kamiennicy przy
        ul.kanoniej: wyprowadzisz się!!
      • Gość: duzY El to zapewne wiesz, że IP: *.dtvk.tpnet.pl 19.08.02, 12:34
        od strony ul. Św. Katarzyny ulica na Ostrowiu została wyremontowana tylko do
        Wyspy Piaskowej, pozostałe 80 m pozostało nietkniete gdyz tamtędy Papa Mobil
        nie jechał.
    • doroszka Re: papież tu,papież tam..pomocy... 16.08.02, 10:19
      Ale na biedaka naskoczyliście - wstydźcie się!
      A to może być naprawdę wkurzające. Mam duży szacunek do papieża, ale ostatnio
      co włączę telewizor lub radio, mam papieża, abo film o papieżu, albo mszę, albo
      relację z przygotowań do wizyty, albo wycieczkę krajoznawczą po Kalwarii
      Zebrzydowskiej, albo wywiad z księdzem jakimśtam, który coś przygotowuje z tej
      okazji.
      Luuudzie! Gdybym nawet wcześniej chciała się wybrać do Krakowa spotkać się z
      papieżem, po takim medialnym przesycie zrezygnowałabym. To, co się robi z tego
      w mediach, to już jest szopa. Ja osobiście (wierząca jestem, jakby ktoś pytał)
      mam dość.
      Pozdrawiam wszystkich, którzy też mają dość, a szczególnie ateistów i wyznawców
      innych religii - kochani, świetnie Was teraz rozumiem, Polska to dziwny kraj,
      mogę tylko zaproponować na ten czas wystawienie telewizora do piwnicy i jakąć
      ciekawą laicką lekturę. :))
      • bonczek_hydroforgroup Re: papież tu,papież tam..pomocy... 16.08.02, 10:56
        zgadzam się z tobą doroszka i choć krakowa nie lubę za jego galicyjskie klimaty
        i brak samokrytyki tak w tym wypadku współczuje....krakusowi
        pozdrawiam
        \ps/ telewizorni polskiej i prasy już 2 dni nie oglądam i nie czytam z
        wiadomych nam powodów...
        bonczek
        • Gość: anielka Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 11:35
          to szczyt małostkowości! przeliczać Wartości na złotówki i patrzeć czy się
          opłaci. oj krakowski biedaczyna! ten papież do daje chłopu w kość. i żeby
          chociaż młody i ładny. a tu starowinka przyjeżdża i tyle szumu. okropność!
          a może byś chłopie bardziej z tych kielc na wschód sie wybrał, tam klimaty
          takie, że nigdy papieza tam nie ujrzysz! nawet biskupów niedługo wywalą.
        • Gość: cyfer Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 16.08.02, 15:10
          bonczek_hydroforgroup napisał:

> zgadzam się z tobą doroszka i choć krakowa nie lubę za jego galicyjskie klimaty i brak samokrytyki tak w tym wypadku współczuje....krakusowi
          > pozdrawiam
          > \ps/ telewizorni polskiej i prasy już 2 dni nie oglądam i nie czytam z
          > wiadomych nam powodów...
          > bonczek

zgadzam sie i z bonczkiem i z doroszka. co za duzo, to niezdrowo. a krakow lubie :P
      • Gość: qwerty Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 12:43
        doroszka napisała:

> Plska to dziwny kraj,
        tu wodka jest bogiem, a wiara w boga - nalogiem
        • tomek854 Re: papież tu,papież tam..pomocy... 16.08.02, 17:04
          Ja jednak wrócę do pieniążków. Bo o ile na samą wizytę wydaną forsę rozumiem,
          to zainteresowało mnie parę innych kwiatków, a mianowicie:
          1. Autobusy z pielgrzymami jadą za darmoautostradą - dlaczego, przecież też
          niszczą drogę, a opłaty za przejazd idą na jej utrzymanie - przypominam, że
          jeden autobus niszczy tyle drogi co 1000 polonezow :))) A jeżeli już tak, to
          dlaczego świadkowie Jehowy jadący na swoj kongres do Krakowa za przejazd
          autostradą płacili?
          2. Pielgrzymi jadą za darmo specjalnymi pociągami: oczywiście, PKP, jako jedna
          z najbogatszych firm w Polsce może sobie na to pozwolić.
          3. Mój wujek mieszka w krakowie 50 m od Błoni. A co jeśli zechcę do niego
          pojechać samochodem, a nie zostanę wpuszczony? Czy to nie ogranicza mojej
          wolności?
          4. Kto zwróci straty, np przewoźnikom, ktorych TIR-y będą musiały objeżdżać
          Kraków przez poł Małopolski?
          5. Skoro dla 2500000 ludzi ma być to tak wielkie przeżycie, że jadą na Błonia
          obwieszeni kolorowymi chorągiewkami, balonikami z papieżem, klęcznikami w
          kolorze biało-żołtym, butelkami w kształcie NMP z odkręcaną główką, to niech
          każdy zapłaci za bilet na mszę po 2 złote - nie za przeżycia duchowe, tylko za
          problemy organizacyjne - to daje 5 mln. złotych. W NIemczech płaci się podatki
          na rzecz kościoła, i dklatego oni nie zapraszają papieża co 2 lata

Chcę jednak zaznaczyć, że do Papieża mam duży szacunek, chociaż nie czuję się
          przynależny do kościoła katolickiego,. Wkurza mnie tylko, że w samym Wrocławiu
          mamy kilka pomnikow i rzeczy im. JP II, a przecież żyjacym pomników się nie
          stawia (z wyjątkiem takich "sław" jak Stalin, Kim Ir Sen itp. (i nie chcę tu
          obrażać nikogo tymi porównaniami))
          TO
          • Gość: EW Podatek koscielny IP: *.cymes.net / *.mitre.org 16.08.02, 17:29
            tomek854 napisał:

> W NIemczech płaci się podatki
            > na rzecz kościoła, i dklatego oni nie zapraszają papieża co 2 lata
            I tu masz racje, wysokosc podatku jest uzalezniona od przynaleznosci do danego
            kosciola(np.sa tu 20 kos.ewangielickie , albo od landu=kraju w ktorym sie zyje)
            i wynosi np dla ewang.kosciola diez Brunschwiku 9% od podatku dochodowego albo
            max 3,5% od dochodu. W cyfrach: zarobek brutto 4 800 € = 123 € podatku
            koscielnego
            • Gość: Cywil Re: Zenujace jeki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 21:18
              Te rozdzieranie szat ile ta wizyta kosztuje, jakie powoduje trudności
              organizacyjne sa po prostu zenujace. Jako zywo przypominaja jeki propagandy
              komunistycznej, która przeliczala ile mozna by wybudowac mieszkan, szkol gdyby
              nie budowano kosciolow.
              Poza wszystkim dla tych wszystkich, dla ktorych Papiez nie jest Ojcem Swietym -
              bo sa obojetni religijnie. Moze zatem warto spojrzec na wizyte Papieza jako na
              spotkanie z jednym z najwybitniejszych przedstawicieli naszego narodu. I to nie
              w tym pokoleniu czy stuleciu, ale w calej tysiacletniej polskiej historii (na
              swoj uzytek sporzadzicie liste 10 najwazniejszych i najwybitniejszych Polakow i
              czy na tej liscie nie znajdzie sie Jan Pawel II).
              Powinnismy byc wdzieczni ze dane jest nam Go jeszcze raz spotkac bezposrednio.
              • Gość: ksionc Wcale nie jęki. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 22:37
                Ja też mam dość ciągłego nudzenia ,jaki to papa jest wielki.W dobie internetu
                powinien występowac poprzez sieć ,a zaoszczędzoną kaskę przeznaczyc na
                głodujące w Bieszczadach dzieci.I już by nie mdlały na mszach z głodu,a
                odprawiający je księżulo nie pieprzył by ,ze to od przeżyć religijnych.
                • Gość: Cywil Re: Cd. zenady IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 23:04
                  To daj cos na te dzieci - a nie wypisuj dyrdymalow. To ciagle przypominanie ile
                  to glodnych dzieci moznaby wyzywic za wizyte Papieza jest po prostu infantylne.
                  • everybody Re: Cd. zenady 17.08.02, 00:14
                    Taki wlasnie ten swiat popieprzony.I tak zle, i tak niedobrze.
                  • Gość: ksionc Re: Cd. zenady IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 15:28
                    Już nie raz dałem.Mam bardzo wiele cegiełek TPD.(dla chętnych do wglądu)Dla
                    ciebie to może być żenujące.Pogadaj jednak z głodnymi ,to dowiesz się czy to
                    dla nich też taki banał .Albo wiesz co ,nie pytaj ich o to ,bo w twarz
                    dostaniesz ,a po co ci to?
                    • Gość: gosc Re: Cd. zenady IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.02, 18:15
                      To jest wlasnie roznica. Wierzacy nie kradnie i nie daje w pysk.
                • Gość: Stefano Re: Wcale nie jęki. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 00:24
                  Co to muza cie gna ? Cierpisz na jakas manie , np. wyzszosci ?
                  A co ty obywatelu zrobiles dla dzieci z Bieszczad ?
                  Wplaciles na konto ? Wyslales jakiejs szkole 10 zl.? Wybrales partie ktora
                  proponowala poprawienie bytu takich ludzi w Bieszczadach ? Co ty pyskaczu
                  uczyniles ,ze smiesz pod tym smiesznym malym paskudnym pseudonimem rzucac
                  blotem w jedna z najwiekszych postaci tego zasranego swiata ? Czy zadales sobie
                  takie pytanie ? Nie zachowuj sie jak kundel .
                  • Gość: ksionc Re: Wcale nie jęki. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 15:32
                    Gość portalu: Stefano napisał(a):

> Co to muza cie gna ? Cierpisz na jakas manie , np. wyzszosci ?
                    > A co ty obywatelu zrobiles dla dzieci z Bieszczad ?
                    > Wplaciles na konto ? Wyslales jakiejs szkole 10 zl.? Wybrales partie ktora
                    > proponowala poprawienie bytu takich ludzi w Bieszczadach ? Co ty pyskaczu
                    > uczyniles ,ze smiesz pod tym smiesznym malym paskudnym pseudonimem rzucac
                    > blotem w jedna z najwiekszych postaci tego zasranego swiata ? Czy zadales
                    sobie
                    >
                    > takie pytanie ? Nie zachowuj sie jak kundel .

Co do porawiania bytu wypowiedziałem sie wyżej. Co do Twojego języka... Chyba
                    nie takiej mowy papa cię naucza .Cos kiepsko go słuchasz ,on ciągle mówi o
                    milości,a ty co ?Chyba śpisz na jego kazaniach.Powiem ci w sekrecie ,że ja też.
    • Gość: Stefano Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 00:17
      ... a ja krakus na to sram . Na to czy pod siebie ?
    • Gość: Sony Re: NIECH ZYJE PAPIEZ !!!!!! IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 17.08.02, 03:24
      • wrocadi Re: NIECH ZYJE PAPIEZ !!!!!! 17.08.02, 11:42
        Co do medialenego zamieszania. To jest tak samo chwytliwy temat jak MS w pilce
        noznej. A nawet bardziej. Bo tylu polakow ilu bedzie ogladalo wszytkie ralacje
        nie nazbieracie przed telewizorem przy zandej innej imprezie. Media chca na tym
        zarobic i przesadzaja, trudno sie temu jednak dziwic bo ogladalnosc pociaga za
        soba reklamodawcow itd. Wiec nie naskakujcie na kler tylko na dorobkiewiczow,
        kotrzy nie maja umiaru w tym co robia... To ze nie lubicie osob duchownych,
        moge zrozumiec, ale dlaczego z takim zapalem przypisujecie im wszytsko co wam
        sie nie podoba?
        • tomek854 Re: NIECH ZYJE PAPIEZ !!!!!! 19.08.02, 12:11
          A dlaczego od razu mam mieć coś do Papieża? Papież jest ok, tylko kto chce
          oglądać wspaniałych Polaków, niech płaci. Ja sięinteresuję astronomią, a jak
          bym chciał pojechać na wykład Wolszczana do Torunia, to bym płacił za PKP. I o
          to mi chodzi :)
          • szarykot Re: NIECH ZYJE PAPIEZ !!!!!! 19.08.02, 17:29
            ale Kopernik niestety nie został papieżem...
            • tomek854 Re: NIECH ZYJE PAPIEZ !!!!!! 21.08.02, 00:13
              szarykot napisał:

> ale Kopernik niestety nie został papieżem...
              >

Ale biskupem był zdaje się a na pewno księdzem !

I od horoskopów nie stronił - to były czasy :))))))))

• everybody kiedy znowu papież tu,papież tam? 20.08.02, 18:11
      Mimo, ze juz PO, chcialem poruszyc jeszcze jedna kwestie zwiazana z papiezem.

Tak duze zainteresowanie ta ostatnia wizyta (ale takze i poprzednimi) ojca
      swietego wyniklo niewatpliwie z tego, ze Karol Wojtyla to jeden z
      najwybitniejszych Polakow.Media i wielu ludzi swoimi wypowiedziami zbudowaly
      mit "naszego papieza wybawcy".Nie podwazam autorytetu papieza (ktorego nawiasem
      mowiac bardzo szanuje) i jego zaslug dla Polski.Ciekaw jestem tylko, czy tak
      radosnie i uroczyscie (a przede wszystkim czesto) bedziemy witac nastepnego
      papieza?

pzdr
      • pacjent3.5 Re: kiedy znowu papież tu,papież tam? 20.08.02, 18:44
        Bardzo dobra posada. Mieszkanie w ladnych wnetrzach z malowanymi
        sufitami.Niezla biblioteka.Codziennie posilki(nie to co u mnie).Ladny ogrod
        kolo domu.Klimat ekstra!!!Blisko do kosciola.Pranie i prasownie z glowy.Darmowy
        dostep do internetu 24/ dobe.Zwiedzanie swiata.!!!Tylko ta goralska muzyka pod
        oknami, co srode, te rozmowy z komuchami i to mycie starcom nog, w Wielki
        Czwartek.Ale kazdy zawod wymaga wyrzeczen.
    • Gość: milena do ksionc IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 19:54
      Ksionc...jeśli chodzi o język, to Stefano po prostu się zniżył do Twojego
      poziomu, żebyś go mógł zrozumieć.
      • Gość: ksionc Re: do ksionc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.02, 06:30
        Gość portalu: milena napisał(a):

> Ksionc...jeśli chodzi o język, to Stefano po prostu się zniżył do Twojego
        > poziomu, żebyś go mógł zrozumieć.

Milenko! Stefano do nikogo nie musiał się zniżać.To jest po prostu jego
        poziom.Zacietrzewiony katolik: klapki na oczach ,zero tolerancji i bezkrytyczne
        wpatrywanie sie w Pana w białej czapce.Flaki mi się wywracają ,gdy widzę
        naokoło galopujące bałwochwalstwo.A pamiętasz pierwsze przykazanie? Przypomnę
        ci: nie będziesz mial bogów cudzych przede mną!!!Poczytaj sobie jeszcze o
        złotym cielcu.Bo jak inczej nazwać taki kult jednostki?
        • Gość: Stefano Re: do ksionc IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 23:24
          Ksionc czy milicjant ?
          Nudzisz mlody czlowieku , a moze tys swiadek J.?
          Wtedy rozumiem , jednak nie pochwalam jako S.J. nie powinienes buszowac w
          internecie.
          Nie martw sie jest tu na Forum wielu tobie podobnych nie rozumiejacych biedakow
          o ograniczonym horyzoncie ( to nie obelga ). Tacy ludzie wypowiadaja sie , bo
          musza i trudno . Sa na ulicach , w samochodach , w rzadzie , wszedzie i
          trudno .
          Moja rada ( ponoc Polacy najchetniej daja rady - badanie socjologiczne ) przez
          tydzien nie ogladaj TV . To juz wystarczy w lekkim przypadku papkowania tj,
          pozerania medialnej papki pt. my mowimy a wy sluchacie .
    • arracus Re: papież tu,papież tam..pomocy... 24.08.02, 01:39
      hehehehee....

a macie - dobrze wam tak !! !! ! :):):)
      hehehe....
      a na serio - to ja nie zazdroszczę tym ludziom, co mieszkali w Krakau na trasie
      przejazdu papiea, nie wspominając już o okolicach Błoni!
      ponad 2 miliony ludzi - toż to chyba sparaliżowało Krakau na parę dni!!

A jak chcecie se jeszcze coś o Papieżu, ekumenizmie i miłości Bożej oraz
      bliźnich poczytać, to zapraszam na Forum Białystok, tam niemalże co 2 temat ma
      coś z tym wspólnego!

A to jak w imię Boże i obronie polskości innych trza mordować i wysiedlać z
      Polski, a to jak ... - no, sami se poczytajcie!
      • Gość: Stefano Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 00:06
        Chlopie , uwazaj abys jakiego nowotworu nie dostal , bo zaczniesz inaczej
        s=piewac.
        • Gość: Kaszanka Re: papież tu,papież tam..pomocy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.02, 00:58
          Stefano , nie przejmuj sie. tym paru dupkom zupełnie nie przeszkadza to ze
          codziennie w podatkach doplacaja do : koleji , górnictwa , hut , statków , itd
          , itp a jak placa za wizyte Papieża to robia wielka afere ! taka ich karma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka