szarykot 16.08.02, 20:09 włączam TV - papież otwieram gazetę - papież włączam radio - papież wychodzę na miasto - papież boję się otworzyć konserwę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cyfer Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 16.08.02, 20:37 przed transformacja ustrojowa chodzilo o kogos innego... :) ale trudno sie z futrzakiem nie zgodzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidia Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 22:16 > włączam TV - papież > otwieram gazetę - papież > włączam radio - papież > wychodzę na miasto - papież > boję się otworzyć konserwę Jak Ci papież aż tak przeszkadza, to są jeszcze ksiązki i inne rozrywki dla dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clin Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 22:39 Kurcze ,całe szczęście ,ze nie ma go na forum.O cholera....:( Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: z pamiętnika młodego agnostyka 16.08.02, 22:46 Gość portalu: clin napisał(a): > Kurcze ,całe szczęście ,ze nie ma go na forum.O cholera....:( No właśnie... może gdzieś tu się ukrywa pod jakimś nickiem! Widziałam ostatnio jego zdjęcie przy laptopie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papamobil Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 22:54 ..otwieram forum- szarykot .. wynosze śmieci -szarykot wchodze na dach - szarykot az sie boje otworzyć rozporek :_) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k_rosenberg Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 09:57 isis! napisała: > No właśnie... może gdzieś tu się ukrywa pod jakimś nickiem! Widziałam ostatnio > jego zdjęcie przy laptopie... Isis, wez Ty sie juz lepiej nie odzywaj albo chociaz pomysl wczesniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pap_a Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.dtvk.tpnet.pl 17.08.02, 10:06 k_rosenberg napisał: > isis! napisała: > > No właśnie... może gdzieś tu się ukrywa pod jakimś nickiem! Widziałam > ostatnio > > jego zdjęcie przy laptopie... > > Isis, wez Ty sie juz lepiej nie odzywaj albo chociaz pomysl wczesniej! Podejrzewam, ze Izis miala na mysli to, ze Papiez posluguje sie lapitopem i takie zdjecia mozna bylo ostatnio zobaczyc w TV, a nie zeby mila cos zlego na mysl. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.s Re: z pamiętnika młodego agnostyka 22.08.02, 14:42 Isis jaka ty jesteś głupia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.02, 22:52 szarykot napisał: > włączam TV - papież > otwieram gazetę - papież > włączam radio - papież > wychodzę na miasto - papież > hihi Szary ma manie prześladowcza :))))))) marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombos Re: z pamiętnika młodego dietetyka... IP: *.format-c.one.pl 17.08.02, 10:52 szarykot napisał: > boję się otworzyć konserwę jedz żółty ser... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: z pamiętnika młodego dietetyka... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 10:59 Gość portalu: kombos napisał(a): > jedz żółty ser... bialo-zolty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kombos Re: z pamiętnika młodego dietetyka... IP: *.format-c.one.pl 17.08.02, 11:16 Gość portalu: qwerty napisał(a): > bialo-zolty? ależ chyba wiesz, że produkt, popularnie zwany białym serem, to twaróg... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.koof.com.pl 17.08.02, 12:02 a co sie dziwicie, ze we wszystkich mediach jest jeden temat?? Do cholery w koncu nie sa to dozynki w Pasikurowicach Wielkich, a wizyta papieska!!!. Jak Was to nudzi to robcie to co ja- nie ogladajcie!! Dajcie innym sie cieszyc ta wizyta!! Przeciez o ile pamietam to kazdy z Was jest niesamowicie tolerancyjny!! a do Szarego Kota- nie przerabiaj kawalow o Leninie/Stalinie na kawaly o Papiezu, bo naprawde jest to niesmaczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksionc Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 15:23 Właśnie ,to chyba niesmaczne.A jeden taki redaktor z Wawy nazwałBiałego Papę Breżniewem Watykanu..!!???Podobno tamten też sie kurczowo trzymał stołka ,a inni za niego rządzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.chicago-11-12rs.il.dial-access.att.net 17.08.02, 15:35 Gość portalu: ksionc napisał(a): .... Breżniewem Watykanu..!!???Podobno tamten też sie kurczowo trzymał stołka ,a > inni za niego rządzili. Ale dzieki pewnym politycznym posunieciom, mozemy sobie cos takiego pisac, bez strachu ze do nas zapukaja.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 15:42 Szary Kocie. Z tego co piszesz to bardziej mi na młodego gnostyka wyglądasz. tak, że się zdecyduj. I uważj na kolegów z forum bo ci jeszcze agnozję wmówią. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent3.5 Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 18:43 Gość portalu: Janek napisał(a): ... to bardziej mi na młodego gnostyka wyglądasz. A z Pana to diagnostyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 19:08 A zawsze myślałem, że diabetykiem jestem. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent3.5 Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 19:16 Gość portalu: Janek napisał(a): > A zawsze myślałem, że diabetykiem jestem. :))) To nie jest zarazliwe, chociaz uciazliwe. I nie wyklucza tego drugiego.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 19:20 Diabetyk-diagnostyk. To brzmi dumnie. I pozwala tak jak jak w filmie "Poszukiwany, poszukiwana" badać zawartość cukru w cukrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent3.5 Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 19:25 Gość portalu: Janek napisał(a): ... I pozwala tak jak jak w filmie > "Poszukiwany, poszukiwana" badać zawartość cukru w cukrze. :))Ciekawe, czy ktos pamieta, czemu te "badania" sluzyly?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 17.08.02, 19:11 pacjent3.5 napisał: > A z Pana to diagnostyk. a nie diagnosta przypadkiem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent3.5 Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 19:22 Gość portalu: cyfer napisał(a): > pacjent3.5 napisał: > > > A z Pana to diagnostyk. > > a nie diagnosta przypadkiem? :) Przypadkiem tak, ale lepiej wygladalo w konteksci;-).I tak wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 19:28 Panowie spokojnie. Nie róbcie ze mnie czasami badacza Pisma Świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent3.5 Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 19:44 Gość portalu: Janek napisał(a): > Panowie spokojnie. Nie róbcie ze mnie czasami badacza Pisma Świętego. Zadna praca nie hanbi:)) A badania nad zawartoscia "cukru w cukrze", doprowadzily mnie tutaj i jak siostra oddzialowa wroci z pielgrzmki, to zabierze mi komputka.:( Odpowiedz Link Zgłoś
thelynx Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 19:49 No tak... Ale papież rzadko przyjeżdża do ojczyzny i każda jego pielgrzymka jest dla Polaków wielkim przeżyciem. Miał On wielki wkład w zmianę ustroju i za to Polska jest Mu wdzięczna. Sądzę, że zainteresowanie massmediów Jego postacią jest bardzo normalne. TheLynx Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 20:53 > a do Szarego Kota- nie przerabiaj kawalow o Leninie/Stalinie na kawaly o > Papiezu, bo naprawde jest to niesmaczne hmm... to nie jest przeróbka tylko prawda, cała prawda i tylko prawda. i naprawdę nie jestem w stanie tego całego zamieszania ignorować, bo gdziekolwiek się odwrócę widzę papieża... i jeszcze jedno - wierni zachowują się conajmniej jakby papiez był tzw. "pop- gwiazdą": skandowanie, piski, gwizdy, okrzyki wznoszone w jego obecności. trochę to niesmaczne... jeszcze jeden dowcip mi się przypomniał a propos ale nie napiszę bo mnie zjecie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 17.08.02, 20:57 szarykot napisał: >jeszcze jeden dowcip mi się przypomniał a propos ale nie napiszę bo mnie zjecie :P futrzak jest kozak. futrzak im dolozy. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 21:15 szarykot napisał: > i jeszcze jedno - wierni zachowują się conajmniej jakby papiez był tzw. "pop- > gwiazdą": skandowanie, piski, gwizdy, okrzyki wznoszone w jego obecności. > trochę to niesmaczne... Mam takie same odczucia! jeszcze jeden dowcip mi się przypomniał a propos ale > nie napiszę bo mnie zjecie :P Kocie, napisz mi na skrzynkę! Lubię Cię! Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: z pamiętnika młodego agnostyka 17.08.02, 21:21 > Lubię Cię! dzięki :) miło czytać takie posty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wezyr Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 23:28 myśle ze lepiej wychodzilo ci zadawanie pytań do reality szołów : blondynek i amazonek.ale cicho bo to niechlubna karta w twoim zyciorysie pssssssssssttttttt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mastat Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.02, 23:37 Szary dawaj ten dowcip! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.chicago-05-10rs.il.dial-access.att.net 17.08.02, 23:44 Kici! Kici! Wal smialo z tym dowcipem!:)Juz sie smieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.02, 03:04 Myslalem, ze nie postujesz niczego innego poza historyjkami o zarciu. Ale za posty z tego watku juz Cie lubie. :-) Pozdrowienia dla tych, ktorzy musze sie izolowac od swiata, zeby nie byc "uszczesliwianym" na sile przez te "cudownych" kilka dni. p.s. ludzie... zabralibyscie sie do roboty, bo od (tylko) kleczenia i modlenia sie ten kraj bedzie rzeczywiscie pryszczem na dupie europy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.02, 10:28 Gość portalu: s. napisał(a): > ludzie... zabralibyscie sie do roboty, bo od (tylko) kleczenia i modlenia sie > ten kraj bedzie rzeczywiscie pryszczem na dupie europy! "Nieważne jest, czy Polska będzie biedna czy bogata, ważne, żeby była katolicka." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.02, 11:55 no tak :-) niewazne czy ludzie maja co do garnka wsadzic, nie wazne czy mozna przejsc sie po ulicy nie dostajac po mordzie. Wazne, ze to katolicki kraj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Do szaregokota...i innych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 14:58 I co się tak obnosicie z tym swoim antyklerykalizmem. Kogo to obchodzi? Każdy przecież ma jakiś swój światopogląd ... A wy z taką pogardą wyrażacie się o innych. W czym jesteście lepsi? Wyższy poziom inteligencji? Lepsze poczucie humoru? Zdolności? To wszystko nie równoważy waszego braku kultury osobistej i braku szacunku dla innych ludzi. A papieżowi należy się szacunek! Jesli jeszcze nie wiecie dlaczego, to tylko wam współczuć... I nie marwtcie sięzbytnio. Papież wkrótce przecież wyjedzie, a wy będziecie mogli wrócic do oglądania i słuchania swoich "idoli". Tylko czy oni dadzą wam wiarę, nadzieję i miłośc jaką daje papież milionom ludzi na całym świecie ? Wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Predo tylko do innych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 16:46 na watek ten trafilem przez przypadek, byl wyswietlony na ekranie kompa mojej siostrzyczki - hectic i przeczytalem go tak bez zainteresowania, przynajmniej poczatek. Jedno mnie uderza bo dawno na forum sie nie wpisywalem.... pojawilo sie mnostwo ale to mnostwo sorry za wyrazenie debili ( bo to naprawde denerwujace ) ktorzy odnosza sie do watkow szarego i innych z jakas doza powagi, nie dostrzegajac chyba humowu zawartego w ich postach. Naprawde usmialem sie setnie jak przeczytalem adaptacje kawalu autorstwa Kota i nie potraktowalem jej jako cos antyklerykarnego albo mogacego obrazic czyjes poglady na temat wiary. To co sie dzieje ostatnio naprawde jest niepokojace i nie wiem czy wynika z pojawiania sie na forum ludzi pozbawionych poczucia humoru czy moze jakis mlodych ktorzy trafiaja tu i chca sie popisac ze umieja pogadac na powazne tematy. Zatem gwoli nauki powiem takim osobom ze forum nalezy do miejsc gdzie mozna zarowno pogadac(patrz np watki o Expo, to najblizszy mi przyklad bo sam w nich pisalem) jak i sie posmiac a jesli ktos nie potrafi odroznic watku o zabarwieniu humorystycznym albo ironicznym od powaznego tematu to niech po prostu nic nie wpisuje. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow, a najbardziej tych ktorych mialem przyjemnosc poznac na spotkaniu na Solnym! Niech zyje Forum! Predo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: Do szaregokota...i innych IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.02, 18:58 dlaczego od razu wspolczuc tym, ktorzy maja inne przekonania niz "te jedyne sluszne"? Ja szanuje osoby, ktore wyznaja taka, a nie inna wiare i nie wspolczuje im, nie probuje im udowodnic, ze powinni miec inne poglady czy wierzyc w cos innego (albo w nic). A w wielu watkach na tym i innych forach przewija sie zgryzliwe "wspolczucie" tych gleboko wierzacych (a moze tylko sie z tym obnoszacych?) w stosunku do ludzi, ktorzy nie czcza zadnego boga. Dlaczego wspolczujecie? Dlaczego kazecie sprobowac isc do kosciola. Czy wam wydaje sie, ze idzie jedyna sluszna droga i kazdego, kto podejmuje decyzje o innej wierze (lub niewierze) chcecie NAWROCIC? Nie potrzebuje waszego wspolczucia - nie potrzebuje boga (ani Boga). Jestem bez tego szczesliwy. Mozliwe, ze niektorzy skomentowaliby to jednym slowem: "komunista". Nic z tych rzeczy. Ja potrafie po prostu odnalezc szczescie gdzie indziej - nie w kosciele, nie przed bogiem. Czy to jest tak trudne do zrozumienia, ze osoba niewierzaca nie musi byc "komunista" czy kims bez celu w zyciu? Pozdrawiam wszystkich. A tym wszystkim, ktorzy w ciagu tego weekendu zyja tylko wizyta papieza, zycze rowniez chwili w ciszy i spokoju - na przemyslenia (miedzy innymi nad tolerancja). S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re Perły przed wieprze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 19:53 Predo - sie zadoł i chcial by było madrze. A było jak zawsze - czyli głupio i infantylnie. Inteligentny człowiek wie bowiem z czego i kiedy sie mozna smiac a z czego nie. Wizyta Papieza a zwłaszcza to co mowi do tego nie nastrajaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Predo Re: Re Perły przed wieprze IP: *.dtvk.tpnet.pl 18.08.02, 20:11 popatrz na wpis poprzedzajacy twoj i przestan sie czepiac i mowic co jest smieszne a co nie, okej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Predo Re: Re Perły przed wieprze IP: *.dtvk.tpnet.pl 18.08.02, 20:14 a tak jeszcze na marginesie to jak chcesz to mozesz siedziec przed tv ( pewnie siedzisz ) i ogladac transmisje z mszy...a w niedziele lecisz do kosciola, co? no tak tylko porownaj to ze swoim kodeksem etycznym i odpowiedz sobie co jest wazniejsze... rob a nie pokazuj(lub ucz innych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: Re Perły przed wieprze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 20:38 Twoj problem polega na tym, ze nie rozumiesz tak jak i czesc wypowiadajacych sie na tym forum, ze sa takie sytuacje kiedy lepiej sie nie odzywac niz plesc co slina na jezyk przyniesie. Nie zartuje sie 1 sierpnia z Powstania Warszawskiego, nie opowiada sie antysemickich kawalow w Oswiecimiu itd. W innych sytuacjach mozna to od biedy tolerowac. Jest to wizyta wazna dla milionow Polakow, przyjechal ktos (z wielkim wysilkiem ze wzgledu na stan zdrowia i wiek) kto z pewnoscia jest jednym z najwybitniejszych Polakow w historii, osoba ktora ma trwale miejsce w dziejach Polski i świata. A tu ktos kto w zyciu jeszcze niczego nie osiagnal, kto pewnie jest od Papieza dziesiatki lat mlodsza dowcipkuje sobie i sadzi ze wszystko jest ok. Minimalna doza kultury wymaga by nie zartowac sobie ze przyjechala "wielka kremowka", ze wizyta kosztuje a dzieci w Bieszczadach gloduja, ze niewyraznie mowi itd. I wiara nie ma tu z tym nic wspolnego. Chodzi o minimalna chocby wyczucie co wypada i kiedy a co nie. Wizyta Papieza bedzie trwac 3 dni, pewnie jest to Jego ostatnia wizyta w Polsce. Czy tak trudno zdobyc sie na darwowanie sobie zlosliwosci, glupich zartow nawet jezeli kogos to co mowi Papiez nudzi i jest dla niego banalne (jak chocby dla jakiegos nomen omen kociatka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer Re: Re Perły przed wieprze IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 18.08.02, 20:53 cywil, glupi jestes i w dodatku nie ma w tobie za grosz tolerancji i poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: Cyferowe gadanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 21:01 Cyfer - zastanawialem sie jaka ty jestes cyfra. Od dosc dawna podejrzewalem ze jestes zerem. Teraz mam juz pewnosc. Za glupi jestes by mnie obrazic. Rzeczywiscie nie mam poczucia humoru dla chamstwa i zwyklej chucpy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Predo Re: Re Perły przed wieprze IP: *.dtvk.tpnet.pl 18.08.02, 21:01 Gość portalu: Cywil napisał(a): > Twoj problem polega na tym, ze nie rozumiesz tak jak i czesc wypowiadajacych > sie na tym forum, ze sa takie sytuacje kiedy lepiej sie nie odzywac niz plesc > co slina na jezyk przyniesie. Nie zartuje sie 1 sierpnia z Powstania > Warszawskiego, nie opowiada sie antysemickich kawalow w Oswiecimiu itd. W > innych sytuacjach mozna to od biedy tolerowac. Jest to wizyta wazna dla > milionow Polakow, przyjechal ktos (z wielkim wysilkiem ze wzgledu na stan > zdrowia i wiek) kto z pewnoscia jest jednym z najwybitniejszych Polakow w > historii, osoba ktora ma trwale miejsce w dziejach Polski i świata. A tu ktos > kto w zyciu jeszcze niczego nie osiagnal, kto pewnie jest od Papieza dziesiatki > > lat mlodsza dowcipkuje sobie i sadzi ze wszystko jest ok. Minimalna doza > kultury wymaga by nie zartowac sobie ze przyjechala "wielka kremowka", ze > wizyta kosztuje a dzieci w Bieszczadach gloduja, ze niewyraznie mowi itd. I > wiara nie ma tu z tym nic wspolnego. Chodzi o minimalna chocby wyczucie co > wypada i kiedy a co nie. > Wizyta Papieza bedzie trwac 3 dni, pewnie jest to Jego ostatnia wizyta w > Polsce. Czy tak trudno zdobyc sie na darwowanie sobie zlosliwosci, glupich > zartow nawet jezeli kogos to co mowi Papiez nudzi i jest dla niego banalne (jak > > chocby dla jakiegos nomen omen kociatka). ej teraz to juz naprawde schoddzisz z tematu...pokaz mi gdzie pojawily sie teksty ktore przytaczasz to sam je skrytykuje... fakt jest faktem ze papiez to osoba ktorej nalezy sie najwyzsza czesc i szacunek i faktycznie nie tylko ze wzgledu na wiare ale i sama postac i pozycje na swiecie. Ale wlasnie jesli ktores z nas ma problemy ze zrozumieniem tekstu czytanego czy wypowiedziami to wlasnie ty bowiem to co napisal szary kot i inne wpisy z tego watku w ZADEN sposob nie sa obrazliwe dla kosciola czy osoby papieza. Wiec na przyszlosc prosze nie schodz z tematu i pisz konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: Re Perły przed wieprze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 21:12 To przesledz sobie rozne wypowiedz dotyczace Papieza w roznych watkach. Niektore komentarze i dowcipy sa bardziej inne mniej chamskie - wszystkie jednak wpisuja sie w pewien klimat - by osmieszyc Papieza, zdeprecjonowac Jego wizyte itd. A jakis glupi cyfer pisze o tolerancji i poczuciu humoru. Podobno o gustach sie nie dyskutuje. Problem, ze gust i dobry smak trzeba najpierw miec. Odpowiedz Link Zgłoś
predo Re: Re Perły przed wieprze 18.08.02, 21:40 Gość portalu: Cywil napisał(a): > To przesledz sobie rozne wypowiedz dotyczace Papieza w roznych watkach. > Niektore komentarze i dowcipy sa bardziej inne mniej chamskie - wszystkie > jednak wpisuja sie w pewien klimat - by osmieszyc Papieza, zdeprecjonowac Jego > wizyte itd. A jakis glupi cyfer pisze o tolerancji i poczuciu humoru. Podobno o > > gustach sie nie dyskutuje. Problem, ze gust i dobry smak trzeba najpierw miec. Mowie o TYM I DOKLADNIE TYM WATKU ORAZ O OSOBACH KTORE W JEGO PRZEBIEGU SIE WYPOWIADAJA WIEC NIE UWAZAM ZEBYS MIAL PRAWO UOGOLNIAC ORAZ NADAWAC WSZYSTKIM JEDEN POZIOM. zgadzam sie ze forum jest zabrudzone ludzmi malo intelignetnymi ktorych wypowiedzi mozna czesto rozumiec tylko jednoznacznie ale nie jest to powod do wycierania sobie podlogi innymi... pomysl jednak o tej tolerancji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re:Nalezy czytac wszystko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 21:59 Czy twoim zdaniem okreslenie "Brezniew Watykanu kurczowo trzymajacy sie stolka za ktorego inni rzadza" to jest przekroczenie granicy czy nie. Choc i pierwszy dowcipas, ktory zaczal ten watek (bedacy zreszta odswiezanym kotletem) byl najdelikatniej mowiac niestosowny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko Re:Nalezy czytac wszystko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 22:09 cywil ty się naucz czytać zanim zabierzesz głos na temat tego co ktoś inny napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re:Nalezy czytac wszystko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 22:17 Rzeczywiscie - to dla niejakiego djabelka2 Papiez nie jest dostatecznym autorytetem. Choc tak na marginesie to co napisalas tez bylo glupie. Choc nie napisalbym Ci to co napisal Kociak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko Re:Nalezy czytac wszystko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 22:35 Gość portalu: Cywil napisał(a): > Rzeczywiscie - to dla niejakiego djabelka2 Papiez nie jest dostatecznym > autorytetem. Choc tak na marginesie to co napisalas tez bylo glupie. Choc nie > napisalbym Ci to co napisal Kociak. to nie był żaden kociak tylko głupi gnojek któremu wydawało się że będzie bardziej "zajebiście" wpisać sie z takim nickiem. tego co napisałam wcale nie uważam za głupie. proste stwierdzenie faktu - jeśli spróbujesz nt. papieża wyrazić sie bez odpowiedniej czołobitności to od razu pojawi sie stado obrońców jedynie słusznej wiary i postawy moralnej. btw dla mnie papież też nie jest autorytetem - niby w jakiej dziedzinie i dlaczego miałby być? Odpowiedz Link Zgłoś
diabelek2 Re:Nalezy czytac wszystko 19.08.02, 16:38 Gość portalu: Kociątko napisał(a): > Gość portalu: Cywil napisał(a): > > Rzeczywiscie - to dla niejakiego djabelka2 Papiez nie jest dostatecznym > > autorytetem. Choc tak na marginesie to co napisalas tez bylo glupie. Choc > nie > > napisalbym Ci to co napisal Kociak. > > to nie był żaden kociak tylko głupi gnojek któremu wydawało się że będzie > bardziej "zajebiście" wpisać sie z takim nickiem. > tego co napisałam wcale nie uważam za głupie. proste stwierdzenie faktu - jeśli > > spróbujesz nt. papieża wyrazić sie bez odpowiedniej czołobitności to od razu > pojawi sie stado obrońców jedynie słusznej wiary i postawy moralnej. > btw dla mnie papież też nie jest autorytetem - niby w jakiej dziedzinie i > dlaczego miałby być? po pierwsze nie głupi gnojek , bo jestem kobietą i ten nick mam już naprawdę dawno i nie uważał za stosowne zmieniać sobie specjalnie swojego stałego nicka.zbieg okoliczności, ze akurat przy takim wątku wygląda dziwnie.BARDZO PROSZE O NIEWPIERANIE MI ZE PAPIEZ MA BYC DLA MNIE AUTORYTETEM.pozwólcię że sama sobie będę wybierała autorytety.przede wszystkim moi Rodzice są dla mnie osobami godnymi naśladowaniea.jeśli mówię że Papaież nie jest dla mnie autorytetem to wcale nie deprecjonuje tego ze jest niezwykle dobrym człowiekiem i nie uważam żebym w tym momęcie obrażała Jego samego czy też ludzi którzy wierzą w niego i słuchają.i jeszcze raz wypraszam sobie określenia typu" głupi gnojek" diabełek-agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko do diabełka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.02, 17:45 to nt. "głupiego gnojka" nie było wcale do ciebie, tylko komentarz do wypowiedzi (mojej i właśnie tegoż głupiego gnojka) które dziwnym trafem zniknęły. wczoraj jeszcze były... nie chciałam cię urazić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: predo Re:Nalezy czytac wszystko IP: *.dtvk.tpnet.pl 18.08.02, 22:23 "Brezniew Watykanu kurczowo trzymajacy sie stolka za ktorego inni rzadza" --> to jest obrazliwe i niestosowne ale kazdy ma prawo do wyrazania wlasnej opini "włączam TV - papież otwieram gazetę - papież włączam radio - papież wychodzę na miasto - papież boję się otworzyć konserwę" --> to jest smieszne i dowcipne, nie uderza nikogo swoja trascia bo nie jest ona obrazliwa... czy ty tego nie widzisz? dla ciebie to jest to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re:Nalezy czytac wszystko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 23:06 Chciales bym ci z tego watku przytoczyl obrazliwe wypowiedzi to zrobilem to. Oczywiscie ze kazdy ma prawo do wyglaszania swojego zdania. Nie oznacza to jednak, ze chamstwo i glupota przestaja nia byc. Kiedys mowiono, ze papier jest cierpliwy i wszystko zniesie - ale to co sie wypisuje w internecie to juz przechodzi ludzkie pojecie. Mozna kogos obrazic, wyglosic najidiotyczniejsza nawet opinie (byle to byly opinie dotyczace kogos kogo nielubimy zwlaszcza Kosciola) a zaraz znajda sie akolici, ktorzy w imie tolerancji beda takim glosom adwokatowac. Zastanow sie np. nad opinia wolajaca o pomste do nieba swoja glupota a wyrazona w tym watku, ze istnieje zwiazek miedzy religijnoscia a slabym rozwojem gospodarczym Polski. Ktos cos uslyszal wie ze w jakims kosciele dzwoni ale na forum objawia swoja mysl, ze polska bedzie przez katolicyzm "pryszczem na dupie Europy". Do tego dochodza roznej jakosci dowcipy o Papiezu i tworzy sie specyficzny klimat. Na forum Gazety toczyly sie wielokrotnie obrazliwe dyskusje dotyczace Papieza. Toczyly sie one jednak nie w momencie kiedy Papiez jest w Polsce. Jest kwestia "smaku" uszanowanie tego faktu. Usilowalem to uzmyslowic podajac przyklad Powstania Warszawskiego. Wydarzenia kontrowersyjnego dzielacego Polakow, o ktorym mozna i nalezy dyskutowac. Ale nie wolno 1 sierpnia deprecjonowac wysilku Powstancow, drwic sobie z z braku efektow Powstania czy eksponowac nieuniknione w takiej sytuacji patologii. Jak juz Papiez wyjedzie to piszcie sobie, ze jest "wielka kremowka", "Brezniewem Watykanu", ze sie slini, mowi niewyraznie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Do szaregokota...i innych IP: *.proxy.aol.com 18.08.02, 21:34 Gość portalu: s. napisał(a): > Dlaczego kazecie sprobowac isc do kosciola. Czy wam wydaje sie, ze idzie jedyna sluszna droga i kazdego, kto podejmuje decyzje o innej wierze (lub niewierze) chcecie NAWROCIC? (...) > Mozliwe, ze niektorzy skomentowaliby to jednym > slowem: "komunista". Nic z tych rzeczy. Ja potrafie po prostu odnalezc > szczescie gdzie indziej - nie w kosciele, Tak sie zlozylo, ze goscilem w Toronto prawie do dnia wizyty papieza. Nie widzialem na ulicy ani jednej papieskiej flagi, ani jednego plakatu informujacego o tym wydarzeniu. Pomyslalbys, ze jestes w Moskwie za czasow Brezniewa. Autokary, ktore dowozily pielgrzymow byly bez zadnych ozdob. Miasto zylo swoim zyciem a kosciol swoim. Po zapoznaniu sie z szopka, ktora wystawia sie przed przybyciem papieza do Polski rozumiem ludzi, ktorzy patrza na to z odrobina humoru. Widze tez, jak niektorych praktyki koscielne nauczyly szeroko otwartej dyskusji, a moze tak poucza Papiez ? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Predo Re: Do szaregokota...i innych IP: *.dtvk.tpnet.pl 18.08.02, 22:27 polecam do przeczytania bo to jest rzeczowy komentarz problemu: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=72&w=2724079&a=2724433 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer cywil... IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 18.08.02, 22:42 masz racje: nie jestes glupi. przepraszam. za o jestes betonem. wyjatkowym i niereformowalnym. p.s. w TVN 24 widzialem panie w wieku balzakowskim i calkiem mlode dziewuchy wijace sie w spazmach, "duchowo przezywajace" spotkanie z papciem. koncerty beatlesow wysiadaja. i pamietaj o jednym: mimo tego, ze kler dominuje - polska nie jest krajem jednego wyzwania. kazdy ma swobode wiary w takiego boga i respektowania takich autorytetow, jakie sobie wybierze i jakie uznaje za stosowne. o wolnosci wypowiedzi nawet nie wspomne. nie pier... wiec o wyzszosci papcia nad innymi. i zaprawde powiadam ci: popracuj nad tolerancja. bo na twoim poczuciu humoru mozna poprawic krzyzyk. buzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Jestescie naprawde beznadziejni... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 22:54 Czytam wasze posty czytam czytam i nie moge sie nadziwic. Ludzie o co Wam chodzi? Że wszystkie gazety na pierwszych stronach wydrukowały wizerunek Jana Pawła II? To Wam przeszkadza? To że zamiast komedyjki w niedziele TV puściła mszę na Błoniach? Jeśli mnie to nie interesuje to zwyczajnie nie oglądam. Artykuły o Papieżu w gazecie omijam i tyle. A Wy zawsze czytacie gazety od deski od deski i teraz tak nagle nie możecie tego robić, bo Papież na trzy dni przyjechał??? O biedaczki... Czy po tragedii w Nowym Jorku 11 września też takie rzeczy mówiliście że "wszedzie tylko te wieże, wszędzie Bin Laden..."? Przecież nie wszystkich to musiało interesować. A jednak było. Ludzie troche pokory!!! Papież wyjedzie jutro i będziecie mieli swoich ukochanych polityków na okładkach i Leppera na polu. Wtedy będziecie zadowoleni??? Komentowanie kawałów pominę. Pozdrawiam - Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Jestescie naprawde beznadziejni... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 22:55 Czytam wasze posty czytam czytam i nie moge sie nadziwic. Ludzie o co Wam chodzi? Że wszystkie gazety na pierwszych stronach wydrukowały wizerunek Jana Pawła II? To Wam przeszkadza? To że zamiast komedyjki w niedziele TV puściła mszę na Błoniach? Jeśli mnie to nie interesuje to zwyczajnie nie oglądam. Artykuły o Papieżu w gazecie omijam i tyle. A Wy zawsze czytacie gazety od deski od deski i teraz tak nagle nie możecie tego robić, bo Papież na trzy dni przyjechał??? O biedaczki... Czy po tragedii w Nowym Jorku 11 września też takie rzeczy mówiliście że "wszedzie tylko te wieże, wszędzie Bin Laden..."? Przecież nie wszystkich to musiało interesować. A jednak było. Ludzie troche pokory!!! Papież wyjedzie jutro i będziecie mieli swoich ukochanych polityków na okładkach i Leppera na polu. Wtedy będziecie zadowoleni??? Komentowanie kawałów pominę. Pozdrawiam - Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: cywil... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 23:29 Tolerancja zaklada przede wszystkim szacunek - by uznawac odmiennosc pogladow trzeba miec szacunek dla osoby, ktora je wypowiada. Chyba, ze tolerancja oznacza, ze mnie co mowia inni po prostu nie interesuje. Czy twoim zdaniem okreslenia Papieza per papcio dowodzi szacunku. Tym sie roznimy, ze ja nigdy nie nazwalbym np. Dalaj Lamy np. mulem andyjskim. Nigdzie takze nie napisalem, ze wypowiadajacy sie w tej dyskusji sa glupi - bo ich nie znam. Z doswiadczenia wiem, ze takze ludziom madrym zdaza sie mowic glupie rzeczy. I w tym przypadku to co bylo moim zdaniem glupie i niestosowne napisalem. Konczac zastanow sie co rozumiesz przez tolerancje - bo troche tak wyglada, ze tolerancja oznacza dla Ciebie po prostu obojetnosc. Ps. mamy rzeczywiscie odmienne poczucie humoru - jakos nie smieszy mnie okreslenie Jana Pawla II per papciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PILOYKA Re: cywil... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 23:32 Gość portalu: cyfer napisał(a): > masz racje: nie jestes glupi. przepraszam. za o jestes betonem. wyjatkowym i ni > ereformowalnym. > > p.s. > w TVN 24 widzialem panie w wieku balzakowskim i calkiem mlode dziewuchy wijace > sie w spazmach, "duchowo przezywajace" spotkanie z papciem. koncerty beatlesow > wysiadaja. i pamietaj o jednym: mimo tego, ze kler dominuje - polska nie jest k > rajem jednego wyzwania. kazdy ma swobode wiary w takiego boga i respektowania t > akich autorytetow, jakie sobie wybierze i jakie uznaje za stosowne. o wolnosci > wypowiedzi nawet nie wspomne. nie pier... wiec o wyzszosci papcia nad innymi. i > zaprawde powiadam ci: popracuj nad tolerancja. bo na twoim poczuciu humoru moz > na poprawic krzyzyk. buzka. ale wieje tolerancja z twoich postów. czy to co piszesz , czytasz ? mam wrazenie ze nie bardzo. a moze to ma dotyczyc innych a nie ciebie ? caluski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kKul Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 23:15 Gość portalu: s. napisał(a): > no tak :-) niewazne czy ludzie maja co do garnka wsadzic, nie wazne czy mozna > przejsc sie po ulicy nie dostajac po mordzie. Wazne, ze to katolicki kraj :-) >widze ze podłapales zarcie od isis ! co tam wiara byle sie nawpierdalać do syta . walnac browara zajarac szluga puscic baka i popisac na forom . nereczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.02, 23:26 zabiorę jednak głos, choć wątek uważam za wyjątkowo mierny. cóż- znak czasu- wszyscy mogą "się wypowiedzieć", wyklepać na klawiaturze wszelkie brednie i doskonale rozumiem, że kogoś może to irytować, nawet wk..- wtedy komentuje te wygibasy intelektualne. spotyka się to od razu z furią, zarzutami nietolernacji i co ciekawe wzmaga objawy chamstwa wobec samego papieża. To jest właśnie egzaltacja, to są "piski i krzyki" tyle że na cześć łatwej mody "bycia nowoczesnym, antyklerykalnym". A jest to żałośnie płytkie. I nie są to żarty- bo szary kot zaczął wątek poważnie- co potwierdza późniejszymi wpisami. "z pamiętnika młodego agnostyka"- doprawdy ktoś mający się za agnostyka nigdy nie stoczy się w tak mierne intelektualnie tezy. Agnostycyzm jest przede wszystkim postawą pełną szacunku, milczenia i pokory wobec tych co wierzą. Agnostycyzm nie ma nic wspólnego z plebejskim antyklerykalizmem w bardzo słabym wydaniu szarego kota. szary kot: "naprawdę nie jestem w stanie tego całego zamieszania ignorować, bo gdziekolwiek się odwrócę widzę papieża..."- czyli bardzo przeszkadza kotowi sama obecność papieża. jeżeli komuś przeszkadza drugi człowiek to rzeczywiście jest to niebezpieczne i "nie jestem w stanie tego ignorować". " i jeszcze jedno - wierni zachowują się conajmniej jakby papiez był tzw. "pop- gwiazdą": skandowanie, piski, gwizdy, okrzyki wznoszone w jego obecności. trochę to niesmaczne..."- dla kota entuzjazm wiernych jest niesmaczny, (nie wiem gdzie słyszał kot gwizdy), a okrzyki nie powinny być wznoszone "w jego obecności"- czyli gdy Go nie ma, czy w ogóle nie powinny być wznoszone? Wyobraźmy sobie: przyjeżdża Papież- na lotnisku cisza, grobowa cisza bo entuzjazm jest niesmaczny, na Błoniach w Krakowie- gdzie miało miejsce największe w histori spotkanie Polaków (ponad 2,5 mln.)- cisza, ech nie chce mi się dalej klikać. tezy szarego kota są naprawdę bardzo bardzo szare. Omijałem ten wątek- ale liczba wpisów świadczy że jest czytany. Skoro tak przeszkadza ten Papież, to po co tracić tyle energii na komentowanie, oglądanie (bo zakładam, że szary kot i podobni wiedzą o czym piszą)i emocjonowanie się, obrażanie itd. Wyjdźcie z sieci, poczytajcie książkę np. filozofów greckich o harmonii myśli i życzliwości spojrzenia na świat. Ostatnmia rzecz: ponad 2,5 mln. ludzi na Błoniach- najwięcej w historii Polski, chce słuchać jednego z najsilniejszych ludzi historii, który wygląda bardzo słabo. Nie jest to "pisk" na cześć Papieża, a zwykła refleksja o fenomenie tego Polaka- obca jak widać wielu na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: 213.17.157.* 19.08.02, 08:05 w końcu jakiś rozsądny glos, w tej dyskusji..., a co do tolerancji to w rozumieniu tych co sie jej wyżej tak bardzo domagają - to chyba jest tolerancja kalego - ja nie toleruje papieża, ale wy musicie! tolerować moja postawe, bo jak nie to w ryj!!!! smutne, ale w takim świecie beznadziejnym żyjemy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: 213.17.157.* 19.08.02, 08:22 w końcu jakiś rozsądny glos, w tej dyskusji..., a co do tolerancji to w rozumieniu tych co sie jej wyżej tak bardzo domagają - to chyba jest tolerancja kalego - ja nie toleruje papieża, ale wy musicie! tolerować moja postawe, bo jak nie to w ryj!!!! smutne, ale w takim świecie beznadziejnym żyjemy..... Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: z pamiętnika młodego agnostyka 19.08.02, 16:13 > plebejskim antyklerykalizmem w > bardzo słabym wydaniu szarego kota. plebejski? ANTYKLERYKALIZM? anyklerykaliści piszą że księża to pedały a "papież" jest słowem obraźliwym więc mówią "szef państwa Watykan Karol Wojtyła". > szary kot: > "naprawdę nie jestem w stanie tego całego zamieszania ignorować, bo > gdziekolwiek się odwrócę widzę papieża..."- czyli bardzo przeszkadza kotowi > sama obecność papieża. NIE. NIE PRZESZKADZA MI PAPIEŻ. przeszkadza mi całe zamieszanie dotyczące jego wizyty w Polsce. wiadomości i panorama - co najmniej 15 minut o papieżu. dzisiejsza Wyborcza - chyba ze 12 stron. dziś w TVP3 pokazywali retransmisję z przylotu JPII oraz przemówienia jego i Kwaśniewskiego. który raz? po co? > " i jeszcze jedno - wierni zachowują się conajmniej jakby papiez był > tzw. "pop- gwiazdą": skandowanie, piski, gwizdy, okrzyki wznoszone w jego > obecności. trochę to niesmaczne..."- dla kota entuzjazm wiernych jest > niesmaczny, (nie wiem gdzie słyszał kot gwizdy), a okrzyki nie powinny być > wznoszone "w jego obecności"- czyli gdy Go nie ma, czy w ogóle nie powinny być > wznoszone? Wyobraźmy sobie: przyjeżdża Papież- na lotnisku cisza, grobowa cisza > bo entuzjazm jest niesmaczny, na Błoniach w Krakowie- gdzie miało miejsce > największe w histori spotkanie Polaków (ponad 2,5 mln.)- cisza, ech nie > chce mi się dalej klikać. tezy szarego kota są naprawdę bardzo bardzo szare. kiedy idę na koncert tzw. muzyki rockowej to gwiżdżę, krzyczę, skanduję. papież jest (teoretycznie) człowiekiem świętym, więc traktowanie go jak ikonę popkultury jest uwłaczające. oglądałem jedną z transmisji, słucham krzyków ludzi i myślę "dobrze że przynajmniej nie gwiżdżą". w tym momencie rozległo się kilka gwizdów... napiszę raz jeszcze - papież mi nie przeszkadza. szanuję go i doceniam (choć autorytetem moim nie jest). przeszkadza mi przesycenie mediów relacjami z jego wizyty. przeszkadza mi też mówienie "największy Polak" "największy autorytet" "autorytet wszystkich Polaków". odbieram to bardzo osobiście, gdyż określenia te sugerują, że jest moim największym autorytetem, a nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 01:48 szary kot: "przeszkadza mi całe zamieszanie dotyczące jego wizyty w Polsce. wiadomości i panorama - co najmniej 15 minut o papieżu. dzisiejsza Wyborcza - chyba ze 12 stron. dziś w TVP3 pokazywali retransmisję z przylotu JPII oraz przemówienia jego i Kwaśniewskiego. który raz? po co?" szary kocie! media (środki masowego przekazu) informują o tym, o czym chcą wiedzieć ich odbiorcy. tacje TV transmitują wizytę bo oglądalnośc tych relacji znacznie przewyższa oglądalność najpopularniejszych seriali, programów czy meczów piłkarskich i jest najwyższą w roku. media pokazują to co ludzie chcą oglądać. możesz się irytować, że należysz do światłej mniejszości ale nie wpadłeś na pomysł by po prostu wyłączyć TV, lub nie czytać relacji w gazetach? Nie rozumiesz funkcji jaką pełnią media i wpadasz w złość. Poza tym irytuje Cię coś, co i tak Cię nie interesuje! jeżeli brakuje Ci tematów do irytacji chętnie dostarczę Ci parę- takich, które na pewno Cię nie zainteresują np. dokonanie Papieża, które sprawiły że określa się Go tak jak Ty sobie nie życzysz - zainteresuje się- może to lek na irytację? Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot poza tym pozwolę sobie zauważyć 19.08.02, 16:41 że dwa i pół miliona Polaków na Błoniach modliło się za powodzian czeskich niemieckich i austriackich. gdyby każdy z tych 2,5 miliona Polaków dał 2zł (DWA ZŁOTE POLSKI) na rzecz powodzian to uzbierałoby się 1200000euro (MILION DWIEŚCIE TYSIĘCY EURO) co jest sumą... hmm... _nie_do_pogardzenia_. a w czym za przeproszeniem pomoże modlitwa? W NICZYM. obłuda? dwulicowość? miałem takie fajne słowo ale mi wyleciało z mojej biednej plebejskiej antyklerykalnej głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: poza tym pozwolę sobie zauważyć IP: *.arcor-ip.de 19.08.02, 17:03 dziwne, ze zaden ze "tych nieomylnych" nie skomemtowal, ze myslisz tylko o pieniadzach zamiast sie modlic i okazywac "milosierdzie". Przeciez wiadomo, ze najwazniejsze "okazywanie milosierdzia". :-) Dla mnie duzo wartosciowym czlowiekiem jest (byl? :-( )Kotanski - byl wsrod tych, ktorzy potrzebowali jego pomocy, nie rzucal pustych sloganow, nie robil spedow, nie byl showmanem i marionetka zyjaca na 80 pokojach, otoczona zlotami. Rozwiazywal konkretne problemy ludzi. To dla mnie dobry czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
diabelek2 Re: poza tym pozwolę sobie zauważyć 19.08.02, 17:10 Gość portalu: s. napisał(a): > dziwne, ze zaden ze "tych nieomylnych" nie skomemtowal, ze myslisz tylko o > pieniadzach zamiast sie modlic i okazywac "milosierdzie". Przeciez wiadomo, ze > najwazniejsze "okazywanie milosierdzia". :-) > > Dla mnie duzo wartosciowym czlowiekiem jest (byl? :-( )Kotanski - byl wsrod > tych, ktorzy potrzebowali jego pomocy, nie rzucal pustych sloganow, nie robil > spedow, nie byl showmanem i marionetka zyjaca na 80 pokojach, otoczona zlotami. > > Rozwiazywal konkretne problemy ludzi. To dla mnie dobry czlowiek. i można jeszcze dopisac ( przynajmniej ja bym dopisałam) Jurka Owsiaka:)) nie trzeba tu opisywać Jego zasług.a jakoś kościół tak niekoniecznie go kocha i obdarza miłosierdziem:)buźka .diabełek-aga Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: poza tym pozwolę sobie zauważyć 19.08.02, 17:27 dopiszę prymasa Wyszyńskiego. jeśli JPII w jakimkolwiek stopniu przyczynił się do upadku komunizmu, to prymas Wyszyński ma na "tym polu" o wiele większe zasługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko Re: poza tym pozwolę sobie zauważyć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.02, 17:51 szary ja cie o nieposzanowanie praw autorskich pozwę :P p.s. nie wiedziałam że ja dla ciebie aż taki autorytet... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: poza tym pozwolę sobie zauważyć 19.08.02, 18:28 > szary ja cie o nieposzanowanie praw autorskich pozwę :P > p.s. nie wiedziałam że ja dla ciebie aż taki autorytet... ;P ktoś musi być :P poza tym to mnie wyzywają od plebejskich antyklerykalistów więc muszę się jakoś bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: poza tym pozwolę sobie zauważyć IP: *.arcor-ip.de 19.08.02, 17:29 bo Owsiak jest zly!!! "zamiast okazywac milosierdzie i nosic krzyz chrystusowy" i robic inne podobne rzeczy -> zbiera kase, dzieki ktorej uratowal pewnie kilkoro dzieciakow i nie tylko. A przez to oni nie umarli -> nie zaznali jeszcze zycia w raju! I dlatego wlasnie Owsiak jest zly. Blee, wstretny materialista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer kilka spraw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.02, 20:12 jesli nie toleruje osob gloszacych doktryny komunistyczne - jestem zly. jesli nie uznaje doktryn gloszonych przez kler i nie uznaje autorytetu papcia - jestem zly. ale wiem jedno: zeby dogadac sie z Najwyzszym, nie potrzebuje posrednikow, ktorzy za swoje poslugi biora niemala kase. sam sie z Najwyzszym dogaduje na swoj sposob. i nikt nie musi mi mowic, jak mam zyc. mam swoj rozum i nikt nie musi wcinac sie w moje zycie, pokazujac co mam robic. sam potrafie odroznic dobro od zla kierujac sie kilkoma prostymi zasadami i nie potrzeba mi dodatkowych wskazowek. ciekaw tylko jestem z iloma tymi zdewocialymi osobnikami spotkamy sie po smierci, przy sadzie ostatecznym... i na koniec powiedzenie mojego pradziadka, ktore dedykuje wyznawcom skostnialych pogladow papcia: "modli sie pod figura, a diabla ma za skora"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer Re: kilka spraw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.02, 20:45 szarykot napisał: > zobaczymy co na to świętoj***liwi > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś normalny Re: kilka spraw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 15:24 szarykot napisał: > zobaczymy co na to świętoj***liwi > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: kilka spraw IP: 62.8.156.* 19.08.02, 21:10 Gość portalu: cyfer napisał(a): > jesli nie toleruje osob gloszacych doktryny komunistyczne - jestem zly. > jesli nie uznaje doktryn gloszonych przez kler i nie uznaje autorytetu papcia - > jestem zly. > ale wiem jedno: zeby dogadac sie z Najwyzszym, nie potrzebuje posrednikow, ktor > zy za swoje poslugi biora niemala kase. sam sie z Najwyzszym dogaduje na swoj s > posob. i nikt nie musi mi mowic, jak mam zyc. mam swoj rozum i nikt nie musi wc > inac sie w moje zycie, pokazujac co mam robic. ... Zauważ, że właśnie SzaryKot dyktuje zebranym 2,5 mln. ludzi na Błoniach, co mają robić i co jest dobre, a co złe. Ze nie powinni się modlić tylko zebrać po 2 zł. Nie razi Cię to? Takie mówienie, co kto ma robić? Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer Jureek... IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 19.08.02, 22:39 ...moim zdaniem jestes w bledzie, ale nie mam zamiaru sie wyklocac. lubie futrzka nie za jego poglady i nie za to czy komus cos narzuca, czy tez nie. lubie go za to, ze jest, jaki jest. a osobom ktore wspominaly cos o poczuciu humoru, dedykuje mysl bodajze stanislawa leca: "moim zdaniem Bog ma kolosalne poczucie humoru. wystarczy spojrzec na zyrafe albo na strusia." na marginesie tylko dodam, ze podobno ludzie zostali stworzeni na boskie podobienstwo... no i jednych bawi benny hill, a drugich monty python. sa tez tacy, ktorych do rozpuku smiesza dowcipy papcia. showman z niego niezgorszy. najlepszym dowodem sa oklaski po kazdym wypowiadanym przez papcia zdaniu, tudziez towarzyszace jego wypowiedziom salwy smiechu. te jednak wystepuja nieco rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: cyfer IP: 62.8.156.* 20.08.02, 18:10 Gość portalu: cyfer napisał(a): > ...moim zdaniem jestes w bledzie, ale nie mam zamiaru sie wyklocac. lubie futrz > ka nie za jego poglady i nie za to czy komus cos narzuca, czy tez nie. lubie go > za to, ze jest, jaki jest. Inaczej ujmując, jeśli kogoś lubisz i szanujesz (tak jak Kota Szarego), to nie przeszkadza Ci to, że dyktuje innym co mają robić. Rozumiem to. Spróbuj więc zrozumieć tych ludzi, którzy szanują papieża i dlatego nie przeszkadza im to, że dyktuje on im, jak mają postępować. Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: kilka spraw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.02, 22:47 Dziecinne tyrady, ze dogaduje sie z Najwyzszym bez posrednictwa "jego" urzednikow, ze kieruje sie "kilkoma prostymi zasadami" sa nieweryfikowalne i maja sie nijak do glupich zartzow z Papieza (nb te same argumenty powtarzane sa nawet w piosenkach kabaretowych). To samo dotyczycy wezwan do uczestniczacych w nabozenstwach by "dali po 2 zl". Poza wszystkim trzeba miec tupet by pouczac innych jak sie maja zachowac, i lekcewazaco pisac o "stojacych pod figura itd". Nikt z nas bowiem nie wie jaka jest motywacja tych ponad 2,5 mln Polakow, ktora podjela trud spotkania z Papiezem i nikt z nas nie wie jakimi kieruja sie zasadami i ilu z nich pomaga potrzebujacym itd. Co do autorytetow kazdy ma takie jakie chce - ale nie daje to prawa do deprecjonowania innych (swoja droga ciekawe jak ktos "wyliczyl" ze np. wklad kard. Wyszynskiego w historii Polski byl "wiekszy" niz kard. Wojtyly - zamiast wypisywac takie rewelacje lepiej wziasc i poczytac nieco o historii wlasnego kraju) . Jezeli jednak ktos nie rozumie ze nie wypada pisac o Papiezu per papcio i silic sie na glupie dowcipasy - to daje tylko swiadectwo o sobie (osobiscie nigdy do glowy by nie przyszlo nazwac moja sasiadke zniedolezniala i w podeszlym wieku per "babinko" - tak jak nie wypada nazywac Zydow per parchy, homoseksualistow "pedaly" itd. Wszyscy Ci, ktorzy uczestniczyli w tym sporze a zostali przez niejaka "cipo...." nazwani swietojebliwymi nie oczekiwali od ciagle wzywajacych do tolerancji, ze nagle stana sie wielbicielami Jana Pawla II. Upomnieli sie o minimum przyzwoitosci w stosunku do kogos kto dla setek milionow ludzi na swiecie jest autorytetem moralnym, kto ma niezaprzeczalne zaslugi dla naszego narodu (przyzna to kazdy kto uczestniczyl chocby w pierwszej pielgrzymce Papieza do Polski w 1979 r. czy w pielgrzymkach przypadajacych na poczatek stanu wojennego), kto wreszcie jest starym czlowiekiem znajdujacym sie u kresu swojego zycia. I chocby z tego ostatniego powodu czlowiek wrazliwy powstrzyma sie przed niewybrednymi zartami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: kilka spraw IP: 212.160.134.* 20.08.02, 14:55 Czytając ten wątek nasuwa mi się kilka przemyśleń. Ciekawy jest fakt, że to właśnie papież i katolicyzm są najbardziej ośmieszane w Polsce, a tym, którzy temu się sprzeciwiają wytykany jest fanatyzm i nietolerancja. Wyobraźmy sobie, że jakaś gazeta drukuje dowcipy o żydach tylko lekko ocierające się o obrazę uczuć religijnych. I co się stanie? Gazety na całym świecie zaczną ciskać gromy na Polaków i na ich antysemityzm wyssany z mlekiem matki. Niedawno była w Niemczech taka sprawa, że jakiś polityk bodajże z CDU stwierdził, że krytykowanie polityki Izraela w konflikcie bliskowschodnim jest tematem tabu w jego kraju. Czy ktoś takie stwierdzenie uważa za choć minimalnie antysemickie? Tymczasem delikwent został zaszczuty i po paru dniach z hukiem wyleciał z partii. Podałem ten przykład do przemyślenia tym, którzy załamują ręce jakim nietolerancyjnym krajem z "jedynie słuszną wiarą jest Polska" i dziwiącym się, jak ich niewinne żarciki mogą kogokolwiek irytować. Kolejną sprawą jest kwestia Jerzego Owsiaka, o którym ktoś raczył wspomnieć. Wiem, że posypią się zaraz na mnie gromy, ale stwierdzam, że nie przepadam za Owsiakiem i nie uważam go za swój autorytet. Tym, dla których jest on autorytetem proponuję np. zgwałcenie pierwszej napotkanej osoby- "Róbta co chceta!" mówi wasz idol więc dlaczego mielibyście tego nie zrobić. Denerwuje mnie też cała hucpa związana z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy - odnieść można wrażenie, że ludzie dają, żeby dostać serduszko i móc pokazać jacy są "cool". Nie mówię, że tak jest, bo tak nie sądzę, tylko że odnosi się takie wrażenie. Swoją drogą czy ktoś zastanawiał się, jaki procent z jego datku na WOŚP idzie na honoraria dla artystów, transmisje telewizyjne, fajerwerki itp? Nie chcę być oskarżony o małoduszność i zaznaczam, że w pełni popieram szlachetny cel akcji i sam daję jakiś datek - denerwuje mnie tylko cała otoczka i zachowanie Owsiaka. I jeszcze uwaga do szaregokota, który stwierdził, że modlitwa nikomu nie pomoże, a 2 zł owszem. Rozumiem, że nie wierzysz w siłę modlitwy i szanuję twoje przekonania. Nikt nie dał ci jednak prawa do wypowiadania swych opinii tak radykalnym tonem, bo wielu ludzi wierzy, że modlitwa może pomóc, a na tematy będące kwestią czyjejś wiary nie ma sensu dyskutować. Dodam tylko, mimo groźby posądzenia przez "oświeconych" forumowiczów o fanatyzm religijny, że w najważniejszych sanktuariach w Polsce i całej Europie są księgi ze świadectwami cudów, uzdrowień i to potwierdzontych przez niezależne (czytaj świeckie) komisje lekarskie. Nie zmuszam nikogo, aby w to wierzył, ale lektura tych ksiąg daje do myślenia. Ostatnie spostrzeżenie na koniec: osoby wypowiadające się w sposób krytyczny bądź ironiczny o papieżu, stwierdzające na ogół, że nie jest On dla nich autorytetem często dodają, że nie oglądają transmisji z jego wizyty i nie czytają gazet. Radziłbym im przemóc się i posłuchać chociaż jednego przemówienia lub homilii: zauważyliby wtedy, że papieskie nauczanie oprócz treści religijnych niesie z sobą uniwersalne przesłanie dla ludzi wszystkich wyznań. Jak można z wielkim przekonaniem głosić, że nie uważa się papieża za autorytet, skoro nawet się nie wie, co jest treścią jego wystąpień? Odpowiedz Link Zgłoś
m_maniak Re: poza tym pozwolę sobie zauważyć 20.08.02, 13:16 daj najpierw swoje dwa złote!!!! od tego się zacznie, potej ja dołoże swoje, potem ktoś następny, i się nazbiera:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś normalny szary idiota IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 15:20 Szarykot, jak widać, lubi być modny... Bo w pewnych "cool" środowiskach słowa papież lepiej nie wymawiać... Czekam na lekcję, co jeszcze jest "cool", modny kiciusiu... Polsat? Ich Troje? Poza tym, chyba schizofrenię ma nasz kochany szary idiota - pisze o ludziach wierzących (do których ja się NIE zaliczam, żeby nie było, że znowu jakiś "Pope fan") "święto***liwi", ale za antyklerykała plebejskiego broń Boże się nie uważa. Rzeczywiście, bardzo inteligentne podejście do tematu. Ja szanuję każdą religię, która sprawia, że ludzie stają się lepsi lub przynajmniej pomyślą. Wierzących proszę o modlitwę w intencji inteligencji i tolerancji szarego kiciusia - choć chyba to nic nie da.. Może więc po 2 złote od forumian na kurację psychiatryczną dla jego szarości???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: Jurek Owsiak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 19:32 nie wiem czy ile pieniedzy z uzbieranych idzie dla artystow. nie wiem ile pieniedzy idzie dla oswietleniowcow i wszystkich tych ktorzy biora udzial w WOSP. Wiem tylko ze oplaca sie tego dnia wyjsc z domu i dac chocby te 2 złote do puszki zeby potem zobaczyc w szpitalu sprzet z nalejonym serduszkiem. Pomysl ze w takim inkubatorze mogloby lezec Twoje dziecko. Albo nie mogloby lezec bo jeden z drugim stwierdzili ze nie dadza paru złotych na WOSP bo te pieniadze pojda w czyjas kieszen. Nie interesuje mnie czy ludzie daja pieniadze bo chca sobie nakleic serduszko. Niech sobie kleja ile chca, ale jesli to ma pomoc ciezko chorym dzieciom to mi to naprawde nie przeszkadza. pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Jurek Owsiak IP: 212.160.134.* 20.08.02, 20:40 Oczywiście, że warto dać pieniądze na chore dzieci - nie zamierzałem tego negować, zresztą chyba nie przeczytałaś mojej wypowiedzi dokładnie. A jeszcze do szaregokota, który zastanawia się, czemu ludzie na Błoniach modlą się zamiast dawać pieniądze na powodzian. A skąd wiesz, że NIE DALI??? Może pytałeś się ich wszystkich? Najwyraźniej twoja biedna głowa nie może sobie wyobrazić, że ktoś religijny i wierzący w siłę modlitwy może równocześnie wspomóc potrzebującego materialnie (mimo iż wymaga tego od niego jego wiara: "Jeśli masz dwie suknie jedną oddaj bliźniemu, który nie ma żadnej" mniej więcej tak to szło). I jak tu nie uważać futrzaka za antyklerykała, który wszystko co najgorsze przypisuje katolikom i najwyraźniej nie może się pogodzić z faktem, że 2,5 mln jego rodaków było na Błoniach, a blisko 8 mln oglądało transmisję przed telewizorami (zresztą czym tu się martwić? To i tak dwukrotnie mniej niż przy Małyszu na olimpiadzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: szary idiota IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 19:33 Wierzących proszę o modlitwę w intencji inteligencji i tolerancji szarego > kiciusia - choć chyba to nic nie da.. Może więc po 2 złote od forumian na > kurację psychiatryczną dla jego szarości???? > masz zabawny nick, dziecko. m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 21:56 Chciałem dorzucic swoje kilka słow na ten temat. Dziwi mnie Wasza dyskusja. Jedni usiłują przekonac drugich i odwrotnie. Dlaczego po prostu nie przejdziecie nad wizytą papieża do porządku dziennego. Jeśli dla kogos jest wydarzeniem szczególnym to niech to przeżywa, jeśli nie to niech też na siłę nie zmienia zdania. Ale po co te kłótnie? Mówicie o niepotrzebnie wydanych pieniądzach. A czy wszystkie inne wydatki naszego rządu są takie w porządku? Nie klasyfikujcie mnie prosze do żadnej ze stron Waszej dyskusji. Nie mogę powiedzieć o sobie, że jestem przykładnym katolikiem. W życiu staram się postępować tak, żebym zawsze mogł spojrzeć z czystym sumieniem w oczy ludzi, z którymi się spotkałem na swojej drodze. Prawie nie oglądam telewizji, mało czytuję gazety i może dlatego nie odczuwam przesytu wiadomościami o wizycie JPII. Jestem zabiegany jak pewnie większość z Was. A jednak gdy patrzę na zamysloną twarz papieża, to przystaję na chwilę, wewnętrznie sie wyciszam. Uzmysławiam sobie ile pracy ten człowiek wziął na swoje barki, ile odpowiedzialności. Podziwiam go za to, choć nie uważam go za swój autorytet. To co robi jest tak odległe od mojego życia, że trudno mówić tu o autorytecie - jest zbyt nieosiągalny by być moim autorytetem. I jeszcze jedno. Pamietam ostatnią wizytę papieża we Wrocławiu, bodajże w 1995 r. W nocy wracałem akurat z jakiejś imprezy. I na pl. Legionów nagle w orszaku kilkunastu radiowozów na kogutach przejeżdżał papamobile. Nigdy nie zapomnę jak idący chodnikami przechodnie klękali prosto w kałuże. Początkowo sie z tego śmiałem, dopiero poźniej dotarło do mnie jak wiele papież znaczy dla ludzi. Byłem też wtedy na mszy z udziałem papieża, chyba w okolicy hotelu Wrocław. Stałem kilka godzin w tłumie, praktycznie nic nie widziałem ale nie byłem z tego powodu zły - na prawdę czułem, że brałem udział w czymś wyjątkowym. To tyle, nie mam zamiaru z nikim polemizować ani kogoś do czegokolwiek przekonywać. Takie są moje przemyślenia związane z wizytą w naszym kraju JPII i chciałem się z Wami nimi podzielić. Przepraszam wszystkich za chaos panujący w moim wątku, ale ciężko mi było przelać na papier moje refleksje. Pozdrawiwm wszystkich. Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall Re: z pamiętnika młodego agnostyka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 03:27 Leon, na tle powodzi głupot wypisanych w tym wątku Twoją opinię przyjemnie czytać. Szacunek dla Papieża bez względu na osobisty stosunek do wiary, tolerancja, brak narzucania swoich poglądów. Gdyby tak myślących ludzi było więcej... gall Odpowiedz Link Zgłoś
m_maniak Re: z pamiętnika młodego agnostyka 21.08.02, 08:35 zgadzam się z przedmówcą, jeszcze ( o ile pamiętam ) seb pisał w tym tonie... niestety normalnych ludzi coraz mniej na swiecie.... a coraz więcej krzykaczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
aniel Re: z pamiętnika młodego agnostyka 21.08.02, 18:41 mnie najbardziej zdenerwowało przerywanie programów w tv. przeciez plan wizyty Papieza byl znany wczesniej i mozna bylo dopasowac ramowke. Uwazam,ze tv i gazety powinny informowac o pielgrzymce Papieza, bo jest to przeciez najslynniejszy Polak, ale bez przesady... co za duzo... (np. jednoczesna transmisja tego samego w jedynce i dwojce- myslalam ze mi sie wzrok rozdwoil :) 0 Odpowiedz Link Zgłoś