Dodaj do ulubionych

KWAS CHLEBOWY

IP: 62.233.177.* 17.08.02, 16:59
podczas tych wakacji będąc w Węgorzewie kupiłem w sklepie coś tak
wspaniałego, że prawie brak mi słów.... Moi drodzy, był to KWAS CHLEBOWY!
w plastikowej butelce, jak jakaś cocacola, gazowany napój o smaku razowca!!
Czegóż chcieć więcej! Nakupiłem tego kwasu, wypiłem, a za każdym łykiem
przymykałem oczy z rozkoszy! I wracam sobie do Wrocławia, a tu nie ma KWASU
CHLEBOWEGO.....

ratujcie....
powiedzcie, gdzie mogę dostać kwas chlebowy.....
a może wiecie jak go zrobić samemu...???

będę wdzięczny za odpowiedzi

dolgorukij
Obserwuj wątek
    • Gość: Radost Re: KWAS CHLEBOWY IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 17:16
      Gość portalu: dolgorukij napisał(a):

> podczas tych wakacji będąc w Węgorzewie kupiłem w sklepie coś tak
      > wspaniałego, że prawie brak mi słów.... Moi drodzy, był to KWAS CHLEBOWY!
      > w plastikowej butelce, jak jakaś cocacola, gazowany napój o smaku razowca!!
      > Czegóż chcieć więcej! Nakupiłem tego kwasu, wypiłem, a za każdym łykiem
      > przymykałem oczy z rozkoszy! I wracam sobie do Wrocławia, a tu nie ma KWASU
      > CHLEBOWEGO.....
      >
      > ratujcie....
      > powiedzcie, gdzie mogę dostać kwas chlebowy.....
      > a może wiecie jak go zrobić samemu...???
      >
      > będę wdzięczny za odpowiedzi
      >
      > dolgorukij

Siec sklepow Piotr i Pawel:) sprobuj poszukac storny firmy obolon - maja
      siedzibe w Poznaniu i faktycznie robia kwas palce lizac.
    • Gość: leon Re: KWAS CHLEBOWY IP: *.olawa.sdi.tpnet.pl 17.08.02, 17:59
      Masz racje wspanialy napoj,kiedys bardzo,bardzo dawno temu mozna go bylo kupic
      we Wroclawiu .Obecnie ,niestety bez problemow mozna go kupic tylko we
      wschodnich rejonach Polski.Obecnie rynek dopasowal sie tylko do milosnikow
      odrdzewiaczy,a szkoda.
      • isis! Re: KWAS CHLEBOWY 17.08.02, 21:07
        Gość portalu: leon napisał(a):

> Masz racje wspanialy napoj,kiedys bardzo,bardzo dawno temu mozna
        > go bylo kupic we Wroclawiu .

Były żywe jeszcze tradycje wschodnie.
        A propos - koleżanka podczas wizyty u rodziny we Lwowie stała w kolejce do
        automatu z kwasem chlebowym (takie są na Ukrainie), upał niemiłosierny, żar się
        z nieba leje, kolejka się zatrzymała, automat się zablokował. Przyszedł facio,
        rozkręcił, naprawił, tj. wyjął ze środka... zdechłego szczura, który zapchał
        wylot. Koleżanka omal nie pojechała do Rygi, a ludzie dalej korzystali z
        automatu... Widocznie pyszny musi być ten kwas chlebowy...
        • Gość: Tato Re: KWAS CHLEBOWY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.08.02, 21:43
          Prosta sprawa:
          250 gram razowego suchego chleba na 5 litorw wody.
          Chlebe lamac na male kawalki i wrzucic do gotujacej sie wody, ale nie gotowac.
          Przykryc jakas gaza na 12h. Odcedzic przez nia. Do tej wody nalezy dodac 100
          gram cukru i w szklance 2 lyzki stolowe cieplej wody + szczypta cukru + plaska
          lyzeczka suchych drozdzy piekarskich. Wstaswic szklanke w cieple miejsce, az
          zrobi sie piana. Dodac do wody kolorowej z cukrem, mieszac, przykryc gaza
          odstawic na 8h. Po 8h. mozna rozlac na 2/3 wysokosci butelki. Dodac do kazdej
          butelki 8 rodzynkow. BEZ RODZYNKOW ANI RUSZ! Butelki wstawic w zimne miejsce na
          4 dni. Po wytraceniu sie osadu, delikatnie przelac do innych butelek, bez osadu
          of course. To, trzymajac w zimnym miejscu po 2 dniach mozna pic.
          MAMY KWASA!!!!!!
          Swoją drogą zajrzyj www.kuchnia.3miasto.pl/3100.htm
          Smacznego
          • Gość: dolgorukij dzięki tato! IP: 62.233.177.* 17.08.02, 22:39
            jesteś wielki!!
            • wrocadi Re: dzięki tato! 18.08.02, 13:54
              Kwas chelbowy jest polulanrny na Ukrainie. Tam sprzedaje sie go nie tyklo w
              butelkach ale...na ulicy w beczkach. Napis na takij beczce jest przerazajacy
              ale dla wtajemniczonych nie stanowi zagadki (niebieskie beczki z napisem KWAS).
              No icalkie smakowite to jest.
              • isis! Re: dzięki tato! 18.08.02, 14:05
                wrocadi napisał:

> na Ukrainie. Tam sprzedaje sie ...na ulicy w beczkach.
                > (niebieskie beczki z napisem KWAS).

To może koleżance chodziło o beczkę, w której zaklinował się szczur, bo nie
                sądzę, aby w latach 80-tych na Ukrainie funkcjonowały automaty...
                • Gość: nyliram Re: dzięki tato! IP: *.dtvk.tpnet.pl 22.08.02, 15:16
                  isis! napisała:

> wrocadi napisał:
                  >
                  > > na Ukrainie. Tam sprzedaje sie ...na ulicy w beczkach.
                  > > (niebieskie beczki z napisem KWAS).
                  >
                  > To może koleżance chodziło o beczkę, w której zaklinował się szczur, bo nie
                  > sądzę, aby w latach 80-tych na Ukrainie funkcjonowały automaty...

isis!!! wrocadi to ON!
                  na szczescie tego pewnie nie widzial

WIDZIALAM DZIS RZECZONY KWAS CHLEBOWY!!!
                  JEST DO NABYCIA NA WITA STWOSZA W SKLEPIE ZE ZDROWA ZYWNOSCIA I PRZYPRAWAMI
                  STOI NA WYSTAWIE TAKA 1.5 LITROWA BUTLA ALE OMIESZKALAM ZAJRZEC I ZAPYTAC O
                  CENE:) SMACZNEGO! NYLIRAM
                • Gość: duzY Za bardzo wierzysz koleżankom. IP: *.dtvk.tpnet.pl 22.08.02, 15:26
                  A swoją drogą pozwole sobie zauważyć, że technologicznie w stosunku do ZSRR w
                  latach 80 bylismy mocno zapóźnieni. Jakbys nie wiedziała to na Dworcu Wrocław
                  Głowny już w latach 70 postawiono automat do sprzedaży wody gazowanej (prod.
                  ZSRR). A szklanki były po pewnym czasie uwiązane na łańcuchu (i zapewniam Cię,
                  że to nie ruskie kradły je).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka