Dodaj do ulubionych

pomyłki tras

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.05, 18:12
podajcie jakieś przypadki kiedy kierowca pomylił trasę
np. 125/23/5273 ok. godz 08:45 zamiast do zajezdni pojechać po trasie 125 to
pojechał jak dojazd nocki 245
Obserwuj wątek
    • Gość: Kayin Re: pomyłki tras IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.08.05, 22:11
      Kiedyś jechałem 126 w kierunku Krzyk. Na Grabiszyńskiej kierowca skręcił w
      Stalową (myślał zapewne że jedzie na 134). Pasażerowie jednak szybko
      przypomnieli mu jaką linią jedzie i autobus wrócił na Grabiszyńską przez Lejba
      Pereca.

Mój sąsiad jest kierowcą MPK. Opowiadał mi kiedyś, jak jechał na 119 w kierunku
      Blacharskiej i na Nowym Dworze pomylił się i skręcił w Rogowską. Tutaj miał
      znacznie trudniejsze zadanie, bowiem musiał zawracać przegubowcem na zwykłej,
      wąskiej ulicy.
    • Gość: irizar Re: pomyłki tras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 00:57
      bardzo często kierowcy linii 103/403 jadąc z centrum ulicą Pilczycka jadą w
      prawo zamiast prosto (403) albo jadą prosto zamiast skręcić (103). I później
      zawracają w zatoczce na ulicy Pilczyckiej, albo niektórzy jadą pod moim blokiem
      przez ulicę Kolistą - co jest bardzo fajnym widokiem, jak przegubowy autobus
      jedzie po osiedlowej, wewnętrznej uliczce :) a pasażerowie mają wycieczkę.
      • Gość: manny Re: pomyłki tras IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.08.05, 20:33
        raz (pare lat temu) wracalem jakims nocnym, wsiadlem na 1go maja, kierowca byl
        niezle zakrecony, bo sie obrocil i przez szybke zapytal: "przepraszam, jakim ja
        teraz jade autobusem?" :-:-)
        • piast9 Re: pomyłki tras 07.08.05, 21:59
          Gość portalu: manny napisał(a):

> raz (pare lat temu) wracalem jakims nocnym, wsiadlem na 1go maja, kierowca byl
          > niezle zakrecony, bo sie obrocil i przez szybke zapytal: "przepraszam, jakim ja
          > teraz jade autobusem?" :-:-)
          Hehe, czerwonym! :)
          • Gość: elmumio Re: pomyłki tras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 23:20
            Będzie to opowieść historyczna,z lat80/90.Była sobie linia 151,relacji
            Dw.Świebodzki-Leśnica,w zasadzie pokrywająca się z obecna trasą 409 na w/w
            odcinku,z tym że autobusy jezdziły przez Kuzniki.No i któregoś razu zjezdzajac
            z niedostępnego obecnie dla busów wiaduktu na Chociebuskiej,zamiast skręcić w
            lewo w Hermanowską kierownik pojechał prosto,a następnie w prawo w
            Bystrzycka.Tam zaczęło mu coś nie pasować,więc wychylił się z kabiy i zapytał
            pasażerów.Jakiś kumaty człowiek doprowadził go na powrót na trasę,po uprzednim
            zawróceniu na parkingu pod Hydralem.
            Druga opowieść też tyczy się tej linii,choć nie pomyłki na trasie.Był to także
            dawny czas,gdy 151 dopiero zaczął kursować,i był chyba ostatnią z linii,gdzie
            można było spotkac "ogórka",w dodatku z ręcznie otwieranymi drzwiami!Jeżdził
            tym wynalazkiem charakterystyczny kierownik,posunięty już w latach,częściowo
            łysy,a jeszcze bardziej rozczochrany.No i razu pewnego na ulicy Żernickiej,w
            części wiodącej przez pola,między Złotnikami i Żernikami przy kępie krzaków
            zatrzymał dyliżans i udał się za wymienione krzaki w celu wiadomym.Jest to
            oczywiście ludzka rzecz,ale raczej nie spotyka się chyba często takich zachowań
            u kierowców na trasie.
            • tomek854 Re: pomyłki tras 30.11.05, 19:50
              Jeżdził
              tym wynalazkiem charakterystyczny kierownik,posunięty już w latach,częściowo
              łysy,a jeszcze bardziej rozczochrany

Rozwaloło mnie to określenie :D
    • rw.wro Re: pomyłki tras 08.08.05, 09:35
      historyjka nr 1:
      mam znajomego, który jest motorniczym, tu - jak wiecie - w razie wpadki raczej
      trudno po prostu zawrócić ;) opowiadał mi, jak jeszcze był młody stażem w tej
      dziedzinie i miał taką zmianę, że najpierw jeździł jedną linią, potem inną tego
      samego dnia. no i nie trudno się domyśleć, co zrobił, w połowie trasy pojechał
      zupełnie inaczej...

historyjka nr 2 [zasłyszane, ponoć autentyk]:
      był rok 1997, zaraz po powodzi. scenka na pętli autobusowej na pl.
      grunawldzkim: do grupki pasażerów czakających na 116 podchodzi ktoś i
      pyta: "przepraszam, jak on teraz jeździ?", bo z powodu uszkodzeń nie wszystkie
      mosty i wiadukty były dopuszczone do użytku. uprzejmi pasażerowie wytłumaczyli
      całą trasą do świniar, a pan, tak, tak, podziękował i usiadł za kierownicą. ale
      dzięki temu nie pomylił trasy.
    • Gość: darekw Re: pomyłki tras IP: *.comarch.pl 08.08.05, 10:31
      Około trzy tygodnie temu 5 zapomniała skręcić na Placu Orląt Lwowskich w
      Podwale, tylko pojeeechała na 1 Maja ;-)
    • almac Re: pomyłki tras 08.08.05, 12:11
      Sytuacja trochę z innej beczki:
      Na pl. 1 Maja podjeżdża autobus, z przodu ma numer 103, z tyłu 135 a z boku
      tablicę AWARYJNY :) Teraz już nie pamiętam czy to był w końcu 103 czy 135.
    • wro73 Re: pomyłki tras 08.08.05, 13:15
      1.
      Lata 90-te XX wieku - 139 z pl. Dominikańskiego na Jerzmanowską rano - uciekł
      mi autobus, stoję wściekły na przystanku, patrzę podjeżdza, wychyla się
      kierowca i pyta: "Wie Pan jak mam jechać na Jerzmanowską?" Skończyło się na nie
      planowanej wycieczce na Jerzmanowską.

2.
      czerwiec `05 - 132 z Nowego Dworu na pl. Daniłowskiego - jedzie Robotniczą,
      pomija skręt w Śrubową i mknie ku Świebodzkiemu, 5 min później wraca ze
      Świebodzkiego i skręca z powrotem na trasę.

3.
      Bardzo częste "karuzele" 7 i 21 wokół pl. Powstańców Wielkopolskich.

4.
      Na sam koniec bardzo stare dzieje, lata 80-te, początek 90-tych ubiegłego wieku.
      Remont łuków z Łokietka na pl. Św. Macieja - tramwaje 31 i 40 ( nocne, dla nie
      wtajemniczonych ), skierowane na objazd - późne godziny wieczorne, po ostatnim
      kursie dziennym, Panowie Robotnicy rozcinają i zaczynają demontować szyny, gdy
      wtem z ul. Drobnera w ul. Łokietka wjeżdza... "trójka" do zajezdni a chwilę
      potem "jedenastka".
      Finał: Nadzór Ruchu MPK, wycofywanie pociągów, i zjazd przez Jedności
      Narodowej, al. Kromera.

pozdr.
      • Gość: perian Re: pomyłki tras IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.08.05, 13:38
        Ad 3: pewnie obserowowałeś wyprzedzanie się tramwajów. Albo kultowa zwrotnica w
        kierunku Poświętnego się nie przełożyła.
        • wro73 Re: pomyłki tras 08.08.05, 14:01
          Gość portalu: perian napisał(a):

> Ad 3: pewnie obserowowałeś wyprzedzanie się tramwajów. Albo kultowa zwrotnica
          w
          > kierunku Poświętnego się nie przełożyła.

Kultowa zwrotnica + zbyt szybki najazd/brak obserwacji położenia rozjazdu :)))
          Wyprzedzania nie zaobserwowałem.
          • Gość: perian Re: pomyłki tras IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.08.05, 22:50
            Czyli standard. Taki urok tej zwrotnicy.

A wyprzedzanie na placu się zdarza.
            • piast9 Re: pomyłki tras 09.08.05, 00:56
              Gość portalu: perian napisał(a):

> Czyli standard. Taki urok tej zwrotnicy.
              Hm... To nie można zwrotnicy wymienić?

Ta samodzielność wzmiankowanej zwrotnicy musi (musiała?) trwać długo skoro stała
              się ona kultowa :)
              • Gość: perian Re: pomyłki tras IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.08.05, 09:08
                Nie zrozumiałeś. Ta zwrotnica jest sprawna (choć bywa zepsuta, ale bardzo
                rzadko). Problem stanowi układ zdalnego sterowania. Zwrotnica jest zaraz po
                lewoskręcie, motorniczy powinien wcześniej zacząć "przełączać kierunek",
                niestety gdy tramwaj jedzie po łuku to ciężko jest trafić w czujnik. Natomiast,
                gdy tramwaj ustawia się w kierunku północnym i ma czujnik prawie na wprost
                (idealnie do przełączania) to sama zwrotnica jest już pod wozem, a iglice widać,
                gdy motorniczy zerknie przez okno w dół. Zatem trudno trafić.

Pewnym ozwiązaniem są 2 czujniki (dla tramwajów ze Słowiańskiej i płd pierzei
                placu) + ryglowanie rozjazdu + sygnalizatory położenia. Ale to może spowodować
                zamieszanie (kto pierwszy sobie przestawi). Zatem dobrze jest.

Po remoncie placu zwrotnica ta zniknie.
    • Gość: Michał Re: pomyłki tras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 17:19
      1.
      Kierowca 107 zamiast skręcić w Ostrowskiego w kieunku Kleciny pojechał prosto w
      kierunku Klecińskiej i zawracał na środku łącznika
      2.
      Kierowca 134 zamiast jechać prosto ul. Kamienną pojechał trasą 133 i skręcił w
      Borowską. To z czasów gdy w dni wolne 134 było obsługiwane przez zaj. 10
      3. Podczas remontu Hallera widziałem jak kierowca A skręcił z Inżynierskiej w
      kierunku remontowanego skrzyżowania al. Pracy/ Hallera (jeszcze była stara
      jezdnia) zamiast pojechać objazdem do Grabiszyńskiej.
      4. Podczas wymiany łuku na pl. Powstańców Wielkopolskich na węzeł wjechała
      niespodziewanie motornicza "7". Skończyło się na wycofaniu wagonu i skierowaniu
      pojazdu w kierunku pl. Słowiańskiego.
    • Gość: kufel Re: pomyłki tras IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:41
      A ja sie kiedys przejechalem Ikarem po nieczynnym juz dzisiaj wiadukcie nad
      torami w ul. Strzegomskiej. to bylo w trakcie remontu przejazdu kolejowego na
      Robotniczej (objazd byl Fabryczna/Wagonowa).
    • dawid.wolszczak Re: pomyłki tras 09.08.05, 12:38
      Przedostatnia sobota (29.VII), ok.23:50. "245" zamiast z Pilczyckiej skręcić w
      prawo w Maślicką, pojechał Królewiecką. Po tym jak uświadomiłem kierowcę (był
      wyraźnie zdziwiony), nie bez trudu zawrócił Ikara cofając w boczną uliczkę
      dojazdową do jednego z nowych bloków. Spotkałem się też wcześniej z
      przypadkiem, że kierowca "245" popełnił dwa błędy pod rząd! Najpierw zamiast
      obwodnicą Kozanowa pojechał wprost Pilczycką, a potem właśnie zamiast Maślicką -
      Królewiecką. Widziałem też pomyłkę "245", który zamiast z pętli Kozanów jechać
      Dokerską i dopiero przy skrzyżowaniu z Górniczą skręcić w prawo w Pilczycką,
      pojechał przez łącznik, tak jak prowadzi trasa "103".
      • Gość: iks Re: pomyłki tras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 00:02
        26.10.05.autobus linii139.Na ulicy Robotniczej nagły skręt w Śrubową.Ludzie w
        szoku.Ja nic.Jadę na Grunwald,wiec poczekam,popatrze,może o czymś nie wiem.Ale
        potem skręt w Smolecką ,pod wiaduktem i już po trasie.Chyba kierowiec jechał
        wczesniej na 132 i pomyliło mu sie z deczko ,że na końcu numeru 9 a nie 2.
    • Gość: Mroberto Re: pomyłki tras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 17:46
      jak do tej pory nie zdarzyła mi się taka przygoda, a jeżdze linią nr 20, może
      ktoś zna przypadki pomyłek na tej lini.
      • Gość: sim Re: pomyłki tras IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 01:01
        Dzis (wczoraj nad ranem) 251 jako "N" lezc bez zmienionych tablic - uznalismy ze
        zapomnial -ale nie wazne i.. zamiast do zajezdnie przez kromera pojechal stara
        trasa (251) na Kowale - ale tuz za estakada chlopaki z centralki przywolali go
        (bo kierowcy stojacy jeszcze na przsyatnku na psim polu (skrecil w lewo zamiast
        w wprawo) polapali sie ze gosciu zasnal :P -i gosciu wycofal (pod prad) autobus
        na estakade i wrocil n atrase "N" (a mysmy mieli 30 min do pociagu) -taka zabawa
        o 4 rano
        :)
        • Gość: raxer Re: pomyłki tras IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 21:20
          W środę(9.11) po 9:00 jechalem tramwajem(2069)linii 70 z pl.Kromera, na
          ul.Słowiańskiej pan motorniczy nie zauważyl przestawionej zwrotnicy i
          rozpędzony wjechał do zajezdni!!! Po drodze jest chodnik, całe szczęście że...
          A potem szanowny pan motorniczy chciał wycofać tramwaj, ale zrobił się szybko
          korek i ostatecznie przejechaliśmy przez zajezdnię... Fajnie!
    • robiq Re: pomyłki tras 25.11.05, 13:13
      ze dwa dni temu widzialem jak motorniczy jadacy na tramwajem nr 71 zamiast
      skrecic w Slowianska rozpedzil sie i pojechal prosto Jednosci Narodowej. Nie
      cofal sie, pewnie pojechal do Kromera i zawrocil :)
      • Gość: 71 Re: pomyłki tras IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.11.05, 12:37
        Chyba, że akurat był to kurs na Kowale.
    • tomek854 Re: pomyłki tras 30.11.05, 20:01
      Ja kiedyś straciłem ze 20 minut przez przemądrzałego kierowcę nocnego. Było to w czasie remontu Jedności - objazd był w lewo i do Prusa. Kierowca władował się w jakąś uliczkę, trochę miał problem, bo w połowie zastawiona była barierką ze znakiem "ślepa uliczka"(!!!). Napocił się, nałamał, chyba za 3 razem mu się udało. Pasażerowie mu zwracają uwagę ale ten wie lepiej. Przepchaliśmy się przez jakieś 200 m zaparkowanej totalnie uliczki z prędkością żółwia (niełatwo manewrować jelczem, kiedy ma się po 5 cm z każdej strony. Na końcu ulicy stała następna barierka, tym razem na całą szerokość, potem była dziura, a potem koparka. Kierowca wysiadł i poszedł oglądać koparkę. Pooglądał chwilę, podrapał się po głowie i zaczęło się cofanie...

Wyobraźcie sobie ile to trwało, skoro było tak ciasno. Jakieś życzliwe pijaczki przestawiły barierkę ze ślepą uliczką, bo chyba nigdy byśmy nie wyjechali.

Z innych przygód: 119 z Blacharskiej skręca w ślusarską. Pasażerowie w krzyk a kierowca "Zaraz, to nie dziś maraton?". Pilnikarska -> Monterska -> Lakiernicza i znowu na trasie. Zasdtanawia mnie jak on tam przyjechał? A może zmiana była na Blacharskiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka