Dodaj do ulubionych

Jajka po wiedeńsku.

IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.08.02, 12:46
czy ktos mi powie jak zrobic jajka po wiedeńsku (na wodzie) by sie białko nie
rozlało całkowicie?
Obserwuj wątek
    • homar Re: Jajka po wiedeńsku. 23.08.02, 13:29
      hej duzy,
      Jajka po wiedensku robi sie identycznie jak tradycyjne jajka na miekko.
      Jedyna roznica polega na tym, w czym gotujesz. Otoz, nie moze byc to zwykla
      kranowa, tylko ni mniej ni wecej, ale woda zaczerpnieta drewnianym kubkiem
      (jesion lub dab) z Dunaju. Juz jasne?

Smacznego!
      • Gość: duzY Ale ja nie chce w skorupce. IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.08.02, 13:45
        Ja chcę takie jak sadzone ale nie na patelni a na wodzie.
        • homar Re: Ale ja nie chce w skorupce. 23.08.02, 13:54
          A ja to bym chcial, zeby slonce swiecilo na zielono.

Nie marudz! Zrob sobie na twardo z majonezem i bedziesz mial problem z glowy.
          Tez Ci sie zachcialo jajek! A moze jeszcze jajeczko ma miec w srodku jakis
          wzorek z zoltka? Np. twarz mona lisy, he? Duzy, zapamietaj: najlepsze sa proste
          rozwiazania. Im wiecej kombinujesz, tym bardziej marny efekt.
          • Gość: duzY tup tup tup tup IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.08.02, 14:10
            a ja własnie chce i już !!!!!!!!!!!!!!!!!
            • homar niech ktos cos zrobi... 23.08.02, 14:36
              z duzYm (lub duzEmu) bo ja juz nie daje rady :)))

Kucharze wszystkich krajow - pomozcie!
              • Gość: cyfer ostatecznie... IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 23.08.02, 15:50
                ...moge was pogodzic i podac przepis na frutti di mare, tudziez homara w sosie wlasnym... mniam :)))
                • Gość: Yetta Oto przepis: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.02, 19:53
                  Podaję przepis na "jajka na wodzie" czy jak wolisz "po wiedeńsku".
                  Uwaga! nie wypróbowałam go jeszcze.

Należy zagotować 1 l wody z dwiema łyżkami octu i łyżeczką soli.
                  Następnie płomień bardzo zmniejszyć. Jajka wbijać po jednym na łyżkę wazową opłukaną zimną wodą i zanurzać w gorącej wodzie. Łyżkę wazową zanurzać głęboko do wody i pozwolić aby jajko się wyślizgnęło. :) Natychmiast złapać jajko dwiema łyżkami ( na foto łyżki są naprzeciwko dzióbkami złozone jedna w drugą- piszę to tak na wypadek gdybyś się zastanawiał jak je łowić :) a to dlatego aby jajko zachowało kształt. Masz refleks?
                  ... żółtko powinno być całkowicie otoczone białkiem. Po ok. 2 min. białko zaczyna się ścinać, trzeba je trzymać w zanurzonych łyżkach jeszcze 2 minuty. Po 4 min. białko jest na zewnątrz sztywne, a żółtko wewnątrz płynne.
                  Wyjąć jajko łyżką cedzakową, odcedzić i obciąć nożem wiszące włokna białka.
                  Jajka do natychmiastowego użycia włożyc do miseczki z ciepłą wodą, aby nie stygły. Do późniejszego użycia należy włożyć jajka w miseczce z zimną wodą do lodówki.

Można je jeśc z sosem chrzanowym albo wg przepisu :

Umyć sałatę, rozdrobnic. Czosnek i szczypiorek pokroic drobno, wymieszać
                  z solą, pieprzem i octem, ukręcic z oliwą, ostro przyprawić, polac sałatę.

Na talerzu rozłożyć porcję sałaty, na to jajko posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Przepis znalazłam w książce, której wydawcą było Quant Vienna, więc domniemywam, że jest to jajko jak najbardziej "wiedeńskie" :)
                  • Gość: Yetta Re: Oto przepis-uzupełnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.02, 21:43
                    Zapomniałam dodać, że jajka muszą byc świeże i dobrze schłodzone, aby białko
                    się nie rozlewało.
                    Pozdr.
                    • Gość: Joe_Stru I wyjaśnienie IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 25.08.02, 16:32
                      Troszkę się Wam pomyliło. To o czym piszecie , to są jajka "w koszulkach"
                      Jajka po wiedeńsku to są po prostu jajka na miękko , ale rozbełtane w szklance.
                      Chociaż właściwie to ich polska wersja , bo takie prawdziwe robi się trochę
                      inaczej. Trzeba wbić surowe jajka do szklanki. Szklankę umieścić w garnku z
                      wodą i tak podgrzewać aż się zetną , na tyle , na ile kto lubi.
                      A w tej ksiązce wiedeńskiej to jak się ten przepis nazywa???pzdr.
                      • Gość: Yetta Re: I wyjaśnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.02, 21:13
                        Masz rację oczywiscie. To są "jajka w koszulkach". Trochę się zasugerowałam, a ekspertem kulinarnym nie jestem. Podany przez ciebie przepis jest też znacznie prostszy :)
                        pozdr.
                        • Gość: duzY Yetta i Joe. Jak zwał tak zwał. IP: *.dtvk.tpnet.pl 26.08.02, 11:04
                          Dziękuje za pomoc.
                          Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka