Gość: duzY IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.08.02, 12:46 czy ktos mi powie jak zrobic jajka po wiedeńsku (na wodzie) by sie białko nie rozlało całkowicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homar Re: Jajka po wiedeńsku. 23.08.02, 13:29 hej duzy, Jajka po wiedensku robi sie identycznie jak tradycyjne jajka na miekko. Jedyna roznica polega na tym, w czym gotujesz. Otoz, nie moze byc to zwykla kranowa, tylko ni mniej ni wecej, ale woda zaczerpnieta drewnianym kubkiem (jesion lub dab) z Dunaju. Juz jasne? Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Ale ja nie chce w skorupce. IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.08.02, 13:45 Ja chcę takie jak sadzone ale nie na patelni a na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
homar Re: Ale ja nie chce w skorupce. 23.08.02, 13:54 A ja to bym chcial, zeby slonce swiecilo na zielono. Nie marudz! Zrob sobie na twardo z majonezem i bedziesz mial problem z glowy. Tez Ci sie zachcialo jajek! A moze jeszcze jajeczko ma miec w srodku jakis wzorek z zoltka? Np. twarz mona lisy, he? Duzy, zapamietaj: najlepsze sa proste rozwiazania. Im wiecej kombinujesz, tym bardziej marny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY tup tup tup tup IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.08.02, 14:10 a ja własnie chce i już !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
homar niech ktos cos zrobi... 23.08.02, 14:36 z duzYm (lub duzEmu) bo ja juz nie daje rady :))) Kucharze wszystkich krajow - pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer ostatecznie... IP: *.devtest.net / 212.80.166.* 23.08.02, 15:50 ...moge was pogodzic i podac przepis na frutti di mare, tudziez homara w sosie wlasnym... mniam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yetta Oto przepis: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.02, 19:53 Podaję przepis na "jajka na wodzie" czy jak wolisz "po wiedeńsku". Uwaga! nie wypróbowałam go jeszcze. Należy zagotować 1 l wody z dwiema łyżkami octu i łyżeczką soli. Następnie płomień bardzo zmniejszyć. Jajka wbijać po jednym na łyżkę wazową opłukaną zimną wodą i zanurzać w gorącej wodzie. Łyżkę wazową zanurzać głęboko do wody i pozwolić aby jajko się wyślizgnęło. :) Natychmiast złapać jajko dwiema łyżkami ( na foto łyżki są naprzeciwko dzióbkami złozone jedna w drugą- piszę to tak na wypadek gdybyś się zastanawiał jak je łowić :) a to dlatego aby jajko zachowało kształt. Masz refleks? ... żółtko powinno być całkowicie otoczone białkiem. Po ok. 2 min. białko zaczyna się ścinać, trzeba je trzymać w zanurzonych łyżkach jeszcze 2 minuty. Po 4 min. białko jest na zewnątrz sztywne, a żółtko wewnątrz płynne. Wyjąć jajko łyżką cedzakową, odcedzić i obciąć nożem wiszące włokna białka. Jajka do natychmiastowego użycia włożyc do miseczki z ciepłą wodą, aby nie stygły. Do późniejszego użycia należy włożyć jajka w miseczce z zimną wodą do lodówki. Można je jeśc z sosem chrzanowym albo wg przepisu : Umyć sałatę, rozdrobnic. Czosnek i szczypiorek pokroic drobno, wymieszać z solą, pieprzem i octem, ukręcic z oliwą, ostro przyprawić, polac sałatę. Na talerzu rozłożyć porcję sałaty, na to jajko posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! Przepis znalazłam w książce, której wydawcą było Quant Vienna, więc domniemywam, że jest to jajko jak najbardziej "wiedeńskie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yetta Re: Oto przepis-uzupełnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.02, 21:43 Zapomniałam dodać, że jajka muszą byc świeże i dobrze schłodzone, aby białko się nie rozlewało. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe_Stru I wyjaśnienie IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 25.08.02, 16:32 Troszkę się Wam pomyliło. To o czym piszecie , to są jajka "w koszulkach" Jajka po wiedeńsku to są po prostu jajka na miękko , ale rozbełtane w szklance. Chociaż właściwie to ich polska wersja , bo takie prawdziwe robi się trochę inaczej. Trzeba wbić surowe jajka do szklanki. Szklankę umieścić w garnku z wodą i tak podgrzewać aż się zetną , na tyle , na ile kto lubi. A w tej ksiązce wiedeńskiej to jak się ten przepis nazywa???pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yetta Re: I wyjaśnienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.02, 21:13 Masz rację oczywiscie. To są "jajka w koszulkach". Trochę się zasugerowałam, a ekspertem kulinarnym nie jestem. Podany przez ciebie przepis jest też znacznie prostszy :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Yetta i Joe. Jak zwał tak zwał. IP: *.dtvk.tpnet.pl 26.08.02, 11:04 Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś