Gość: Wierny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 23:03 Pozdrawiam Benedykta, ojca świętego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EWA Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 20.08.05, 07:29 Egzaltacja, manifestacyjne gesty i żądanie, żeby władze COŚ zrobiły! Ludzie, to wielka tragedia, ale przecież ten chłopieć zginął, bo nie zachował elementarnych zasad bezpieczeństwa! Niechże ta śmierć nie będzie daremna! Nie skończcie na widowiskowych, ale pustych gestach, do których my, Polacy, mamy skłonności! Uczyńcie śmierć Łukasza początkiem kampanii o choćby jazdę na rowerach w kaskach!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszpanjan Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.netcologne.de 20.08.05, 10:15 Zginal na wlasne zyczenie. Glupota zawsze tak sie konczy, moze jeszcze paru kark sobie skreci az reszta pojmie ze noszenie kasku i ochranaiczy przy takim rodzaju sportu jest obowiazkiem, ale co tam, Polak wie lepiej i przepisy jakie obowiazuja na zachodzi i kazdy stosuje, to glupie wymysly, on wie lepiej, jemu niepotrzeba ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. "Władze powinny coś zrobić" IP: *.provider.pl / *.provider.pl 20.08.05, 17:16 To nie my powinniśmy ruszyć dupy, nie my powinniśmy pilnować dzieci, nie my powinniśmy im kupić kaski - to ONI powinni COŚ zrobić. Władza. PRLowska mentalność. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.05, 09:33 A gdzie krótki rys o tym, co się stało w tym skateparku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.magma-net.pl 20.08.05, 21:07 Polacy rzeczywiście mają tendencje do pełnych egzaltacji gestów i słów, patetyzowania. Nie zginął w wypadku zabity przez pijanego kierowcę, ale SAM nie zachował zasad bezpieczeństwa! Za głupotę zapłacił najwyższą cenę, co udowadnia tylko, jak bardzo kruche jest ludzkie życie i jak łatwo jest je stracić... To nie zwalnia nas jednak od odpowiedzialności za bezpieczeństwo swoje i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :<( Skatepark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 09:42 Przetarg na ten skatepark był tak zrobiony, że w warunki techniczne wpisana była firma (z nazwą i adresem!), która miała wykonać betonowe przeszkody. Dlaczego betonowe? - to była firma od betonu, taka co ciągle robi coś dla miasta. Dlaczego parę betonowych klocków kosztowalo nie 40 000 a ponad 400 000 tysięcy złotych? Może jednak profesjonalne skateparki nie są budowane z betonu z ważnego powodu? Wyrazy współczucia dla rodziców i przyjaciół Łukasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Skatepark IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.05, 10:50 Nie zapominaj, że dzieciak nie zachował warunków bezpieczeństwa. Zastanwia mnie tylko kim są jego rodzice, że pozwalali mu jeździć bez kasku? Dzieciaka szkoda, ale te wszystkie żale to pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.. Beton? Może rzeczywiście nie powinno go tam być. Ale beton jest już na drodze dojazdowej do parku a chyba nie powiesz mi, że on rower niósł na ramieniu gdy szedł do skateparku? Jazda w kaskach powinna być absolutnym obowiązkiem tak samo jak jazda OŚWIETLONYM rowerem. A ja widuję wczesnym wieczorem całe rodzinne wycieczki na nieoświetlonych rowerach!!! I oczywiście bez kasku. Gdzie? Np wąską i bardzo niebezpieczną ulicą Żernicką. A jak się coś stanie to lament i płacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkarioka Re: Skatepark IP: *.dominet.pl / 217.30.157.* 20.08.05, 12:39 Wojtku zgadzam się z tobą w sprawie oświetlenia i kasku, ale uważam że Łukasz "dał ciała", dla młodzieży jeżdzenie w kasku to obciach. Policja robi ekcje ZNICZ, BEZPIECZNE WAKCACJE itp wnioskuję o akcję KASK, i zapraszam na ulice, skwery i parki panów policjantów limit mandatów wyczerpią po godzinie. Jeżdzę czesto samochodem i po zmroku szlag mnie trafia jeżdzą dzieciaki na czerwonym świetle bez kasku, oświetlenia i zdecydowanie za szybko. Mam tylko jedno dziecko i nie wyobrażam sobie tragedi jaka spotkała rodziców Łukasza. Niech Bóg da Wam siłę w tym trudnym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vers Re: Skatepark IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:03 A jak ja jeżdżę tylko w dzień to po co mi oświetlenie? Co do kasków się zgadzam powinny być obowiązkowe. Jest jeden problem proszę sobie wyobrazić "babcie" jadącą na składaku na ogródek w kasku. Ale ze względów bezpieczeństwa tak powinno być, tak samo jak z pasami na tylnych siedzeniach w samochodzie, ONE SĄ PO TO ŻEBY JE ZAPIĄĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Skatepark 20.08.05, 14:13 Gość portalu: Vers napisał(a): > A jak ja jeżdżę tylko w dzień to po co mi oświetlenie? A jak ja jeżdżę tylko prosto to po co mi kierownica? Słyszałeś kiedyś np. o mgle albo intensywnym deszczu czy też innych zjawiskach atmosferycznych ograniczających widoczność? Odpowiedz Link Zgłoś
predo Re: Skatepark 20.08.05, 17:48 > powinny być obowiązkowe. Jest jeden problem proszę sobie wyobrazić "babcie" > jadącą na składaku na ogródek w kasku. Ale ze względów bezpieczeństwa tak > powinno być, tak samo jak z pasami na tylnych siedzeniach w samochodzie, ONE SĄ > > PO TO ŻEBY JE ZAPIĄĆ! zapraszamy do europy- wyobraz sobie ze mieszkam w anglii i tutaj 99% osob korzystajacych z roweru jezdzi w kasku i wiekszosc w odblaskowych zoltych kamizelkach. Nawet "babcie". Tak niewiele a o ile bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikotaj Re: Skatepark IP: 213.199.196.* 20.08.05, 22:51 > Tak niewiele a o ile bezpieczniej. Sam jeżdże w kasku, bo mam taki nawyk, ale powmijając sporty ekstremalne typu BMX, to nie jestem przekonany, czy kask aż tak bardzo zwiększa bezpieczeństwo. W kolarstwie urazy głowy występują b. rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monster Re: Skatepark IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:43 bzdura!! to 70% wypadków kończy sie własnie urazem głowy a prawie 90% urazów głowy jest śmiertelnych nie mówimy tu o wypadkach w stylu przewróciłem się na rowerku na podwórku i rozbiłem kolano tylko o zgłoszonych wypadkach rowerowych więc nie siej dezinformacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Skatepark IP: 213.199.196.* 20.08.05, 22:48 > A jak ja jeżdżę tylko w dzień to po co mi oświetlenie? Bo nigdy nie wiesz, czy nie będziesz musiał wracać po zmroku. Bo może być oberwanie chmury znacznie ograniczające widoczność. Wspólczesne lampki bardzo szybko się montuje - możesz je wozić w plecaku i montować dopiero jak zajdzie potrzeba, skoro uważasz, ze sa brzydkie (czy jaki tam jest powód że ich nie chcesz mieć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek-anglia Re: Skatepark IP: *.range86-129.btcentralplus.com 21.08.05, 00:58 pochodze z wrocka mieszka w angli, tu wszyscy jezdza rowerami w kaskach. wypadkow samochodowych jest bardzo malo, ale to nie zasluga kierowcow, to drogi sa wspaniale, o rowerowym nie slyszalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo facet, to nie drogi - to sie nazywa kultura IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.05, 09:38 a ta dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu, jak smoking Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =( Re: Skatepark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 17:51 mądrze piszesz ale nie można zwalać winy na Łukasza rodzców!!Gdyby mu powiedzieli(a zapewne mówili)żeby jeździł w kasku i tak by nie posłuchał.Nikt w tym skate parq nie miał kasq ani ochraniaczy.Jego rodzice są najmniej winni. ŁuKaSzKu SpOcZyWaJ W PoKoJu=( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Skatepark IP: 213.199.196.* 20.08.05, 22:57 > mądrze piszesz ale nie można zwalać winy na Łukasza rodzców! Jeśli nie był pełnoletni to można. > Gdyby mu > powiedzieli(a zapewne mówili)żeby jeździł w kasku i tak by nie posłuchał. Skąd wiesz, że "zapewne mówili"? Może powinni zamiast "zapewne mówić" po prostu kupić mu kask i nie wypuszczać na rower bez niego? Wtedy jeśli koleś wychodzi z domu w kasku i ochraniaczach i zdejmuje je przed wykonywaniem ewolucji w skateparku to faktycznie nie można mieć aż takich pretensji do rodziców. Uważam, że są współodpowiedzialni. wiem, wiem, teraz trzeba pisać, że był wspaniałym rowerzystą, że zostanie w naszych sercach, że jakichś tam norm skatepark nie spelniał, i że to wina jego konstruktorów i tym podobne bzdury, ale jest to po prostu strasznie durna śmierć i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Skatepark IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.05, 12:15 Gość portalu: :<( napisał(a): > Przetarg na ten skatepark był tak zrobiony, że w warunki techniczne wpisana był > a firma (z nazwą i adresem!), która miała wykonać betonowe przeszkody. mozesz przytoczyc jakies dokumenty zrodlowe ? chetnie bym poczytal - jakos prokuratorzy badajacy sprawe niczego sie nie dopatrzyli wiec moze ja z twoja pomoca .... PS a moze ty sobie tylko tak pi... glupoty z nudow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlie Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:41 Ludzie, którzy wyśmiewają się z Łukasza są dla mnie zerem. Spotykałem się z tym na innych forach. Ludzie robili sobie zabawę z tego. Nawet Ci którzy jeżdżą w skateparku wyśmiewali się z niego. Gdyby ktoś go znał nie robiłby czegoś takiego, tymbardziej gdyby zobaczył jak On wyglądał w trumnie. Nie był podobny do siebie. Miał wiele urazów ciała nie tylko głowy. Zastanawiałem się jak jest możliwe takie poturbowanie się upadając z wysokości 2 metrów. Szkoda mi tego chłopaka bo był naprawdę dobrym człowiekeim niegdy nie zrobił nikomu krzywdy i wszyscy go lubili. Najbardziej jest mi szkoda jego rodziny, która musi sobie teraz dać jakoś z tym wszystkim radę, napewno nie jest im łatwo, tym bardziej że Łukasz był jedynakiem. Zgadzam się z obowiązkiem jazdy w kaskach, lecz najpierw niech miasto wybuduje drogi rowerowe i nie takie jak np. przy ulicu Grabiszyńskiej, że już się rozpadają. W całym mieście powinny być drogi dla rowerów. Wtedy ludzie napewno decydowali by się na jazdę na rowerach a nie na ciśnięcie się w korkach samochodem. Jak już by były drogi rowerowe w całym mieście to możnaby wprowadzić jazdę w kaskach i wystawić straż miejską żeby tego pilnowała i wystawiała mandaty. Następnie, przeszkody w skateparkach nie powinny być robione z betonu, ponieważ przy udeżeniu w beton nawet kask może nie pomóc. Niech się miasto zastanowi co robi i wkońcu wyciągnie jakieś wnioski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Najpierw ścieżki, potem kaski? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 20.08.05, 17:21 Co to za dziwna logika - najpierw niech zrobią ścieżki, potem niech wymagają kasków. Zrobienie ścieżek trochę trwa, kask i lampkę można kupić od ręki. A brak lampek to nie tylko zagrożenie dla rowerzysty - niedawno wieczorem w ostatniej chwili zauważyłem takiego 'ciemnego' rowerzystę (nawet bez odblasków, bo przecież odblaski do górala to obciach), odbiłem nagle w lewo i omal nie przywaliłem czołowo w samochód z naprzeciwka. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =( Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 17:56 Zgadzam się w 100%!!Byłam na jego pogrzebie...trumna była otwarta...zobaczyłam Jego twarz...On nie wyglądał jak Łukasz którego znałam.Na jego widok rozpłakałam się i nie mogłam uspokoić... gdybyście tam buli żałowalibyście tych słow jak"zginął przez własną głupotę"itp.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.05, 20:03 Tego, że zginął przez "własną głupotę", nie ulega wątpliwości. Gorzej, że nikt tak naprawdę się nie przejął tym, że zginął - oglądałem dzisiaj reportaż, w którym byli pokazani panowie bez kasków (nie mówiąc już o ochraniaczach na ręce, czy nogi), skaczący po rampach - bo dla nich "kask to obciach"... Cóż, może dalej lepiej nie komentować. Szkoda człowieka, a jeszcze bardziej żal, że większość pokazanych rowerzystów nie wyciągnęła absolutnie żadnych wniosków... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk 21.08.05, 00:08 Gość portalu: Charlie napisał(a): >(...) Zgadzam się z obowiązkiem jazdy w kaskach, lecz najpierw > niech miasto wybuduje drogi rowerowe i nie takie jak np. przy ulicu > Grabiszyńskiej, że już się rozpadają. (...) Dobra! W takim razie niech najpierw miasto wybuduje ulice a potem wymaga przestrzegania przepisów drogowych i norm bezpieczeństwa dla pojazdów. Zaraz zbiegnę do auta, wymontuję światła, na masce postawię kosę na sztorc, z tyłu przyczepię kolczastą kulę na łańcuchu i będę jeździł jak mi się będzie podobać. Może być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz skatepark jest otwarty od dzisiaj IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.08.05, 17:16 W czwartek zapadła decyzja. Wszyscy zainteresowani o tym wiedzą. Nie wie tylko Gazeta Wyborcza. Zamnknięty skatepark bardziej pasuje pani Łagowskiej do koncepcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: skatepark jest otwarty od dzisiaj IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.05, 23:17 A dlaczego miałby pozostawać zamknięty? Oczywiście powinien spełniać wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Ale zamykać? A co to da? To będą dzieciaki gdzie indziej jeździły. I jeszcze jedno. Własnie dlatego, że nie ma wielu ścieżek rowerowych to NALEŻY jeździć w kasku. Na ścieżce jest bezpieczniej. Na drodze bywa różnie. Na pewno w czasie upadku możliwy jest uraz głowy. Przecież w kasku głowa jest nazwyczajniej chroniona. Wolałbym, żebyście nie rozważali jak w trumnie wyglądał Łukasz. Zamiast tego pomyślcie nad swoim bezpieczeństwem i stwórzcie modę na kask, oświetlenie itp. tak, żeby było bezpieczniej. Nie chciał "obciachu" no to skonczyło sie tak jak się skończyło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sky MODA NA KASK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.08.05, 01:32 Przestancie obwiniac juz tego chlopca czy jego rodzicow. Zachowajcie minimum szacunku dla bolu i straty jaka poniesli. Jemu nic juz nie pomoze ani nie zaszkodzi. Myslcie raczej o tych ktorzy zyja. Niech smierc tego chlopca nie pojdzie na marne. Zacznijcie kampanie i mode na kaski.Rodzinie skladam wyrazy glebokiego wspolczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sky Re: MODA NA KASK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.08.05, 01:35 I jeszcze o jedno was prosze. Nie jest to moze pozornie zwiazane z tym tragicznym wypadkiem, ale przyszlo mi wlasnie do glowy. NIE SKACZCIE DO WODY NA GLOWKE. Jeden skok wystarczy aby stracic zycie albo zdrowie. To straszne byc nieruchomym do konca zycia( zwykle max 10-20 lat wiecej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Re: MODA NA KASK IP: *.kropka.net / *.wroclaw.mm.pl 21.08.05, 21:55 Gość portalu: Sky napisał(a): > I jeszcze o jedno was prosze. Nie jest to moze pozornie zwiazane z tym > tragicznym wypadkiem, ale przyszlo mi wlasnie do glowy. NIE SKACZCIE DO WODY NA > GLOWKE. Wystarczyło napisać "bardzo Was proszę, myślcie". Głowa służy do myślenia, a nie walenia w glebę. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sky Re: MODA NA KASK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.08.05, 18:06 Nie bardzo wiem o co ci chodzi i co cie tak urazilo w moim poscie.Czy w jezyku polskim nie uzywa sie juz wiecej okreslenia "skakac na glowke do wody"? Tak zawsze mowi moj tesc ktory jest traumatologiem i spotyka sie na codzien z ofiarami wypadkow . Odpowiedz Link Zgłoś
pan.edward A może by tak 21.08.05, 02:35 dać już spokój rodzinie i ludzkiej tragedii, trąbienia przez cały tydzień o sprawie, publikowania zdjęć z pogrzebu itd.? wiem, że łatwo zarabiać wierszówkę na taniej sensacji, a odrobina wyczucia kosztuje zbyt dużo. ale może jednak warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A może by tak IP: *.wroclaw.mm.pl 21.08.05, 19:12 Oczywiście publikowanie zdjęć z pogrzebu, rozprawianie o tym jak chłopiec wyglądał w trumnie.. jest co najmniej nieprzyzwoite. Ale ta tragedia to dobry moment by trąbić wszem i wobec nt noszenia kasku i wszelkich sposobach zachowania bezpieczeństwa. To dobry moment by koledzy Łukasza uświadomili sobie, ze przez to, że nie chcą "obciachu" moga stracić życie lub w najlepszym wypadku zostac kalekami. Moim zdaniem to dopiero jest obciach gdy robi się takie ewolucje bez kasku. No bo o czym to świadczy? O odwadze czy o skrajnej głupocie i nieodpowiedzialności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkus le parkour IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.05, 19:26 ej no ja nie mogę nie wymienili jednego klubu!!! dokładnie "wrocław mini club" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: W piątek wrocławianie żegnali 15-letniego Łuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:23 Ludzka głupota nie ma granic. Półtora roku temu pożegnaliśmy ze znajomymi nasza kolezankę, która zamordowano. W tym roku inni pozegnali swojego kolege. Większość zwala winę na władze. Rzeczywiście wina lezy po stronie wladz którzy nie pilnują tamtejszego obszru. Powinno się ostrzegac i nie wpuszczac młodych ludzi na teren skateparku bez kasku i ochraniaczy!!! Ale wina leży też po stronie chłopaka. Chodze często na skatepark i widze że nie wiele ludzi nosi kaski. a w regulaminie przed wejściem jest wyrazienie napisane!!!! Ludzie nauczcie się czytać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś