Dodaj do ulubionych

Czy nadajesz się na policjanta

IP: *.magma-net.pl 23.08.05, 09:08
mam 17 lat i nie mialem problemow z tymi pytaniami :)
choc nad deklaracja praw czlowieka musialem pomyslec chwile :)
Obserwuj wątek
    • Gość: JB Re: Czy nadajesz się na policjanta IP: *.g.pppool.de 23.08.05, 10:20
      A ja 53 i również żadnych problemów z wyjątkiem daty ustalenia Deklaracji Praw
      Człowieka. Typuję na 48 rok.
    • Gość: Ewa Re: Czy nadajesz się na policjanta IP: 82.160.255.* 23.08.05, 10:33
      A ja mam 44 i wszystkie bez zastanowienia w zasadzie. A podobno tylko 1/3
      zdała. Czego ich w tych szkołach uczą?
    • Gość: Ewa Re: Czy nadajesz się na policjanta IP: 82.160.255.* 23.08.05, 10:33
      A ja mam 44 i wszystkie bez zastanowienia . A podobno tylko 1/3 zdała. Czego
      ich w tych szkołach uczą?
      • martusia811 Re: Czy nadajesz się na policjanta 07.09.05, 17:08
        A skad mieliście te testy ??? Podajcie jakiś namiar bardzo chętnie się
        sprawdze :-)
    • kolejar Re: Czy nadajesz się na policjanta 23.08.05, 11:56
      Mój kuzyn Marek - emerytowany st. aspirant z Wydz. Włamań KWP, lat 51 - może z
      trudem 1/3 testu by rozwiązał, albo nie...
      • Gość: roman Re: Czy nadajesz się na policjanta IP: *.tkdami.pl 07.09.05, 17:03
        a gdzie jest ten test ? jakis link ?
    • map4 Re: Czy nadajesz się na policjanta 23.08.05, 12:29
      Czy moglibyśmy prosić o więcej pytań ?

Co do samych pytań zaś:
      1. Policjant ma znać prawo, a nie datę jego uchwalenia,
      2. "Nepotyzm" to jest temat bardzo na czasie, choć nie ma na niego paragrafu -
      ergo policjanta treść pojęcia "nepotyzm" obchodzić nie musi.
      3. Dopiero po wyłączeniu komputera można go zabezpieczyć, lub twardziela z niego
      wykręcić - to musi wiedzieć policjant. A co w nim znika, tego już krawężnik
      wiedzieć nie musi. Od tego są w policji specjaliści.
      4. Pytanie czwarte - niby ma sprawdzić horyzonty myślowe aspiranta do pracy w
      policji, ale tak naprawdę nic nie mówi o jego przydatności do przyszłej służby.
      Policjant ma się znać na przepisach. Tak skomplikowane wyrazy, jak "kakao" i
      fakt jego nieodmienności lub też podejrzana etymologia nie mają znaczenia w
      przypadku, jeśli policjant nie wie, gdzie "suszarka" ma wlot, a gdzie wylot.
      5. Hierarchia aktów prawnych - pytanie najzupełniej w porządku. Aby prawo
      stosować, trzeba je znać.
      6. Po co policjantowi wiedza, kto jest człowiekiem premiera we Wrocławiu ?
      7. Pytanie do pytania: co to jest "środowisko przyrodnicze" i dlaczego policjant
      musi znać pojęcie rekultywacja ? Czyżby autorowi testu chodziło o podobne
      pojęcie - "resocjalizacja", tylko się w przepisywaniu ze słownika pomylił ?
      • the_sound_of_silence Re: Czy nadajesz się na policjanta 24.08.05, 01:20
        map4 napisał:
        (...)
        > 7. Pytanie do pytania: co to jest "środowisko przyrodnicze" i dlaczego
        policjan
        > t
        > musi znać pojęcie rekultywacja ? Czyżby autorowi testu chodziło o podobne
        > pojęcie - "resocjalizacja", tylko się w przepisywaniu ze słownika pomylił ?

Czy to nie przypadkiem policyjne mądre głowy są autorami pytań? ;)
      • pan.edward Czepiasz się 24.08.05, 08:06
        test jest z wiedzy ogólnej, reszty mogą się nauczyć w szkole policyjnej. jak
        sądzę, chodziło o to, by wyłonić ludzi jakoś rozgarniętych. a jeśli takie testy
        sprawiają takie problemy, to świadczy tylko o miernocie intelektualnej kandydatów.
        • map4 Re: Czepiasz się 24.08.05, 08:43
          pan.edward napisał:

> test jest z wiedzy ogólnej, reszty mogą się nauczyć w szkole policyjnej. jak
          > sądzę, chodziło o to, by wyłonić ludzi jakoś rozgarniętych.

Teoretycznie masz rację. Z tym, że wiedzę ogólną najlepiej poznaje się podczas
          rozmowy wstępnej. Zaproś takiego na rozmowę, uracz go kawą i obserwuj jego
          reakcję. Jak korzysta z filiżanki, w jaki sposób miesza, czy używa szczypiec do
          cukru w kostkach i serwetek pod dzbanek z mlekiem, itede. Czy ma obgryzione
          paznokcie, w jaki sposób poluzowuje krawat, w jaki sposób ściska rękę, kiedy ją
          podaje, czy ucieka ze wzrokiem, czy wierci się na krześle, itede. Czy jego buty
          się świecą, bo dopiero co zostały wyglansowane, czy też świecą się tylko trochę,
          bo wyczyścił je rano. To więcej mówi o człowieku, niż zakreślone a i być może
          ściągnięte odpowiedzi na teście. W jaki sposób reaguje na stres, jak odpowiada
          na pytanie, na które nie zna odpowiedzi, jak reaguje na opadłe ramiączko
          biustonosza protokolantki ...

Po półgodzinnej rozmowie twarzą w twarz możesz więcej o człowieku się
          dowiedzieć, niż oceniając stertę wypełnionych przez niego testów.

Wiedzę ogólną zaś sprawdź prowadząc z nim luźną rozmowę. Tylko wtedy masz
          gwarancję, że nie ściągnie.

O to chodziło mi, kiedy "czepiałem się" policyjnych testów o kakao i rekultywacji.
          • pan.edward Re: Czepiasz się 24.08.05, 08:56
            > Wiedzę ogólną zaś sprawdź prowadząc z nim luźną rozmowę. Tylko wtedy masz
            > gwarancję, że nie ściągnie.

rozmowa jest zdaje się jednym z kolejnych etapów, więc nic straconego. a o
            ściąganiu w tym przypadku chyba nie mówisz poważnie.
            • map4 Re: Czepiasz się 24.08.05, 13:46
              pan.edward napisał:

> rozmowa jest zdaje się jednym z kolejnych etapów, więc nic straconego. a o
              > ściąganiu w tym przypadku chyba nie mówisz poważnie.

Pogubiłem się :-(
              Mówisz o ściąganiu na teście z wiedzy ogólnej ?
              Dlaczego nie ?
              Ściąganie jest bajecznie proste. Najpierw pokazujesz palcami numer pytania, a
              potem, tymi samymi palcami, numer prawidłowej odpowiedzi. W czym problem ?

Gdyby jednak zaprosić ich pojedynczo i posadzić przed komisją, to miało by to
              (moim zdaniem) większy sens.
          • Gość: gh Re: Czepiasz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:07
            huhjuhjhjkj
    • Gość: marek Re: Czy nadajesz się na policjanta IP: *.retsat1.com.pl 23.08.05, 17:01
      gratuluje poczucia 'humoru' układajacym te ptyania
      • Gość: ziutek Re: Czy nadajesz się na policjanta IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.08.05, 13:59
        Policjant goniąc bandziora powinien mieć świadomość praw człowieka, w tym prawa
        człowieka do ucieczki przed policjantem. Zauważyłem, że policjanci chętnie
        respektują to prawo. Natomiast normalni obywatele mają małe szanse korzystania
        z prawa człowieka do ucieczki przed bandziorem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka